Útok psa, jak se bránit?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.7.2011 14:56
klakier

XXX.XXX.136.126

Dobrý den, chodím pravidelně běhat a psi to je vždy problém. Už z dálky vždy zastavím, dám ruce podél těla a nevšímám si. Stala se mi nepříjemná záležitost, šla proti mně mladá holka (asi 16 let) s ní dost velký pes (fena) vzhledem připomínající vlka s náhubkem. Už z dálky jsem zastavil, nevšímal si. fena šla klidně naproti mně holka ji nechala a asi když byla odemne 2 metry tak na mne agresivně skočila, šla mi po krku, náhubkem mi udělala pár odřenin a modřin, byla velmi agresivní a ta holka ji vůbec nezvládla. Byl jsem dost v šoku a krve by se ve mne nedořezal. Nosím sebou pro tyto případy pepřový sprej, ale nikdy jsem jej nemusel použít. Chtěl bych se zeptat zde chovatelů, zda neví nebo neslyšeli, jak jsou tyto přípravky vůbec účinné, zda pouze nerozzuří psa, nebo dají aspoň šanci na útěk. Dík za každou odpověď.

19.7.2011 15:42
jessika1

XXX.XXX.226.136

klakier napsal(a):
Dobrý den, chodím pravidelně běhat a psi to je vždy problém. Už z dálky vždy zastavím, dám ruce podél těla a nevšímám si. Stala se mi nepříjemná záležitost, šla proti mně mladá holka (asi 16 let) s ní dost velký pes (fena) vzhledem připomínající vlka s náhubkem. Už z dálky jsem zastavil, nevšímal si. fena šla klidně naproti mně holka ji nechala a asi když byla odemne 2 metry tak na mne agresivně skočila, šla mi po krku, náhubkem mi udělala pár odřenin a modřin, byla velmi agresivní a ta holka ji vůbec nezvládla. Byl jsem dost v šoku a krve by se ve mne nedořezal. Nosím sebou pro tyto případy pepřový sprej, ale nikdy jsem jej nemusel použít. Chtěl bych se zeptat zde chovatelů, zda neví nebo neslyšeli, jak jsou tyto přípravky vůbec účinné, zda pouze nerozzuří psa, nebo dají aspoň šanci na útěk. Dík za každou odpověď.

tak te 16koze bych nakopala prdelsmajlík

Martin83

19.7.2011 16:02
Martin83

XXX.XXX.71.1

klakier napsal(a):

alespon ze mela nahubek, ale stejne takovy lidi nechapu - minimalne voditko, pokud psa nemuze udrzet i s voditkem, coz se stat samozrejme muze, pak je potreba mit elektricky obojek....

Tak na nejake psy peprak urcite plati....spousta psu se lekne i pokud ho nemate, kdyz poradne zvysite hlas a ukazete ze se ho nebojite. Ale s nekterymi plemeny bych se do krizku nepoustel....jedine s kudlou v ruce nebo spistoli, a jelikoz rovnez chodim behat, tak vim ze to je nesmysl a clovek by byl spis blazen i sam pred sebou - precijen nezijem v nejake valecne zemi nebo v divocine

Asi nejlepsi zpusob, pokud ten pes vypada opravdu nebezpecne, je treba i sejit z cesty a obloukem se vyhnout, protoze jakykoliv pes by cloveka nemel napadnout pokud si nevyhodnoti situaci jako nebezpecnou pro nej nebo pro smecku, pripadne nejste-li na jim hlidanem pozemku. Je to sice ustupek, pravo je na vasi strane, ale lepsi byt rozumny a holt si v duchu rict neco o slepisi s coklem nez byt pokousany

19.7.2011 16:04
dorae

XXX.XXX.90.230

klakier napsal(a):

Tak to je velice nepříjemé vůbec se vám nedivím že jste byl v šoku.Ten pepřový sprej jste měl použít protože i tím košem vám mohla ublížit.Sprej funguje ale pozor aby nebyl vítr a nezasáhlo to i vás.Hlavně jste to neměl nechat být a té holce říct kde bydlí a říct to jejím rodičům s čím pouštějí holku ven:-(Protože se taky může stát,že si třeba koš sundá a to už by bylo horší.Jestli že někdo nezvládá psa neměl by s ním chodit mezi lidi a né s ním pustit 16letou holku.Kdyby tím košem pomlátila malé dítě tak by to bylo hodně ošklivé.

19.7.2011 16:10
mata

XXX.XXX.80.144

Pravděpodobně se jednalo o ČSV - čili československého vlčáka. I to že útočila ihned na obličej, krk, odpovídá, jsou to přeci jen méně domestikovaní jedinci, než německý ovčák např. a jiná kulturní plemena. Fena mohla třeba hárat, nebo mít falešnou březost, bývají pak mnohem agresivnější, nevrlejší. Celkově ČSV bývají povahově nevyrovnaní a potřebují specifický přístup a výchovu i výcvik, což bohužel hodně majitelů nepobírá a pak je výsledkem to, co jsi zažil :-| Pes za to nemůže, vinen je vždy a pouze majitel! Hodně plemen, mezi něž ČSV patří je v módě a pořizuje si je kde kdo, aniž by věděl, jaká specifika plemeno má atp.
Pepřák na některé psy zabírá, ale ne na všechny. Záleží na povaze jedince, a spoustu plemen to akorát naštve ještě víc. Ovšem je to lepší, než nic.
Jinak děláš vše správně, zastavit, nechat ruce volně podél těla a pokud možno se pootočit ke psovi bokem a NEDÍVAT SE MU DO OČÍ!!! nejlépe je čučet někam dolů, tak abys ho viděl max. koutkem oka. I pokud tě pes napadne - s náhubkem to sice opravdu bolí, ale je-li majitel nablízku, dá se to vydržet a nebudeš pokousán, to je alespoň jedno pozitivum na tvém zážitku, bez náhubku by ti nyní bylo hodně ouvej - je nejlepší se nehýbat, nemáchat rukama, neřvat a čučet do země mimo psa.Většina psů pak útok ukončí, anebo ho velmi zmírní.
Za sebe doufám, že tento zážitek tě neusvědčí v představě, kterak jsou všichni psi špatní....pes není špatnej ani jeden, vždy je dement majitel a těch poctivých a slušných majitelů psů je hodně, jen se ztrácí mezi pár takovýma blbama, jako tato majitelka, kterou si potkal.

19.7.2011 16:18
mata

XXX.XXX.80.144

Jo a ještě podotknu....
Pokud běžíš a vidíš v dálce psa, tak nezastavuj, ale jen "přepni" na chůzi a jdi dál s tím, že na psa přímo nekoukej, až ho hodnej kus přejdeš, zas se rozběhni.
Pokud ale běžíš, a najednou se zastavíš a zůstaneš jak sloup uprostřed cesty, většině psů to bude prostě divný. Chodci pro ně jsou normální a nevšímají si jich - obvykle - ale běžící a najednou prudce stojící a nehýbající se člověk je jim silně podezřelý a vybudí to i klidnější a ne nepřátelské psy! Tak na to pozor!

Jestliže tě ale pes napadne přímo při běhu - nevidíš ho třeba, apod. - pak platí co jsem psala. Zastavit, ruce podél těla, nekoukat na něj atd. To samé jednání pokud tě pes napadne i za chůze.

Tak, snad je to nyní už pochopitelnější, páč já a vyjadřování....smajlík :-)

19.7.2011 16:18
rachel

XXX.XXX.60.145

jessika1 napsal(a):
tak te 16koze bych nakopala prdelsmajlík

Tak to dopadá, když rodiče pošlou dítě venčit psa, které ho evidentně nezvládá.......

19.7.2011 16:50
klakier

XXX.XXX.4.1

mata napsal(a):
Jo a ještě podotknu....
Pokud běžíš a vidíš v dálce psa, tak nezastavuj, ale jen "přepni" na chůzi a jdi dál s tím, že na psa přímo nekoukej, až ho hodnej kus přejdeš, zas se rozběhni.
Pokud ale běžíš, a najednou se zastavíš a zůstaneš jak sloup uprostřed cesty, většině psů to bude prostě divný. Chodci pro ně jsou normální a nevšímají si jich - obvykle - ale běžící a najednou prudce stojící a nehýbající se člověk je jim silně podezřelý a vybudí to i klidnější a ne nepřátelské psy! Tak na to pozor!

Jestliže tě ale pes napadne přímo při běhu - nevidíš ho třeba, apod. - pak platí co jsem psala. Zastavit, ruce podél těla, nekoukat na něj atd. To samé jednání pokud tě pes napadne i za chůze.

Tak, snad je to nyní už pochopitelnější, páč já a vyjadřování....smajlík :-)

Jo tak to dělám sem to špatně napsal ale myslím tím že neběžím a dál jdu klidným krokem, na běžícího člověka nereagují psi dobře. jdu klidným krokem koukám většinou mimo. Jsem dost vysoký a psi se bojí a běhám už pár let reakce znám někdy když vidím že se malý pes bojí tak ani nezastvuju a on uteče do křoví. Ale fena byla i z dálky pořadny kus takze nebylo co resit majitel byl blízko byl jsem ale zpocený a preci jen sem měl rychlejsi dech zdá se mi ze fena mne vyhodnotila jako nebezpečného možná pro tu majitelku. každopádně nic nenasvědčovalo tomu že by chtěla byt agresivní vypadalo to že mi jen očuchá ruku, několikrát na mě skočila a snažila se dostat ke krku a hlavě, pokaždé jsem se otočil k ní zády zas si mě předeběhla zas dopředu a zas znova ... majitelka hned vydávala povel ale nic nepomohlo dokud nepřibehla a neodtáhla ji ode mne. to už jsem čupěl na kolenou v kopřivách..... každopádně od té doby když už vidím majitele s větším psem mám ruku v kapse a držím pepřák mám ho ve verzi paprsek s větším dosahem co jiného zbývá. na netu jsem našel pouze video že to v americe doporučují jako poslední záchranu při útoku medvěda :-) av návodu píšou že je vhodný i na psy. Snad ho nebudu muset nikdy použít.

19.7.2011 17:01
jazzinka

XXX.XXX.226.101

Klidně pepřák použijte. Za tohle bych vraždila. Sama mám čsv a chodíme běhat, můj pes je tedy na běžce zvyklý a absolutně je ignoruje, přesto si ho vždycky přivolám k noze a míjím bežce se psem na vnější straně tak, aby viděli, že je pes pod dohledem a nemuseli kvůli nám přecházet do chůze. Na frekventovanějších cestách ho mívám připlého k vodítku přes rameno. Stejně tak mě pak vytáčí, když k nám běhaj neovladatelní psíci na volno a "chtěj si hrát".
Na běžeckém fóru jsou pejskaři největší zlo a po takovýhle zážitcích to docela chápu.
Takže apeluji na pejskaře, buďme ohleduplní a psi se hlídejme, těch napadených běžců a cyklistů je fakt nějak zbytečně moc.

Martin83

19.7.2011 17:02
Martin83

XXX.XXX.71.1

tak peprak lepsi neznic....ale jak jsem psal vyse, nektery psy to neodradi. Nastesti jsem zatim podobny veci resit nemusel, ikdyz obcas potkavam lidi co vidi jak cyklisty tak treba jak bezim ja, ale sveho psanavolno si na voditko nepripnou - vetsinou jim pak neco od plic reknu, ale kdovi jestli jim to neco da,spis si ulevim ja. Protoze ikdyz si pes chce hrat a neni agresivni, tak to neni nijak extra prijemny - navic clovek bezi v nejakym svym tempu a rozhodne ho to omezuje. Nehlede na to, ze nektery pes muze zautocit naprosto bez varovani

19.7.2011 17:58
astlolita

XXX.XXX.200.174

klakier napsal(a):

Já teda psy mám lidumily, ale jak někdo stojí a nehýbe se, tak se jim to moc nezdá. Oni nekousnou, za to bych dala ruku do ohně. Jen chodí kolem a štěkají (ne že bych je to nechala dělat, zkoušela jsem to se známým, kterého oni předtím neviděli). Takže já bych byla taky pro přepnutí do chůze. Jinak jak se bránit útoku nevím Na mě zaútočil pes jednou, kříženec NO a BO malinos, a když na mě běžel, tak jsem rázně vykročila proti němu a zařvala. Pes sice pak běhal kolem mě a ještě dvakrát se po mě pokusil chňapnout, ale vždycky stačilo útok opětovat. Pak se k nám dopotácel majitel, řekl mi ,že je pes hodný a odtáhl ho smajlík

Uživatel s deaktivovaným účtem

19.7.2011 18:14

klakier napsal(a):

nechápu v prvním příspěvku píšete že vám fena šla po krku a byla velmi agresivní ,vpříspěvku níže že jen skákala a nevypadala agresivně tak jak to bylo , vlkodlak a nebo pejsek co si chtěl hrát?

19.7.2011 20:33
jazzinka

XXX.XXX.226.101

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
nechápu v prvním příspěvku píšete že vám fena šla po krku a byla velmi agresivní ,vpříspěvku níže že jen skákala a nevypadala agresivně tak jak to bylo , vlkodlak a nebo pejsek co si chtěl hrát?

Myslím, že je tam psáno "agresivně skákala" a "předtím nevypadala agresivně". Neboli že když se k ní běžec blížil, vypadala v klidu a až poté zaútočila. Hlavně je úplně jedno, jestli útočila nebo si chtěla hrát. Ani malý pes nemá co obtěžovat běžce ani hrou, natož čévéčko :-(
Celkově je smutné, že vůbec musí pejskaři radit běžci, jak má přejít do chůze, oběhnout pejskaře obloukem, koukat bokem a bůhvíco, když on nikoho neobtěžuje a jen si chce jít zaběhat, místo abychom se chytili za nos a svoje miláčky si zpacifikovali.

19.7.2011 21:14
martin83

XXX.XXX.71.1

jazzinka napsal(a):
Myslím, že je tam psáno "agresivně skákala" a "předtím nevypadala agresivně". Neboli že když se k ní běžec blížil, vypadala v klidu a až poté zaútočila. Hlavně je úplně jedno, jestli útočila nebo si chtěla hrát. Ani malý pes nemá co obtěžovat běžce ani hrou, natož čévéčko :-(
Celkově je smutné, že vůbec musí pejskaři radit běžci, jak má přejít do chůze, oběhnout pejskaře obloukem, koukat bokem a bůhvíco, když on nikoho neobtěžuje a jen si chce jít zaběhat, místo abychom se chytili za nos a svoje miláčky si zpacifikovali.

Take si myslim ze je uplne jedno chce-li si pes hrat nebo ne. Jinak jsou pejskari a pejskari, bohuzel - nekteri sve psy proste nezvladaji a jsou flegmaticti lajdaci. Blby je, kdyz si nekdo takovy jeste poridi nejake vetsi plemeno:-(

19.7.2011 22:11
mata

XXX.XXX.80.144

Proč smutné? Zadavatel evidentně není pejskař, zkušený, a tak je lepší když bude opatrnější, ne?! :-| Já taky běhám, se psem i bez, plus kolo se psem i bez, ale jsem pejskař a troufám si říct, že psy už znám docela za celej svůj život, tže i zdálky poznám, co za "typ" psa mě čeká, a dle toho se chovám, stejně jako když mi vylítne někde ze křáků či zatáčky před nos, nepanikařím a vím, co dělat, a jaký typ psa před sebou mám - povahově myslím :-) Žádný mě nikdy nenapadl, ani pěcha, ani v běhu, ani na kole, a že jich potkávám dost.
Ostatně i běžci a cyklisti se mohou chytit za nos, ptž hodně jich je bezohledných, běhají a jezdí jak blázni, poráží děti a důchodce, matky s kočárky a dětmi a ještě sprostě nadávají, jak kdyby všechny cesty byly jen jejich :-| Z čehož vyplývá, že vše je o lidech, jak na straně pejskařů, tak na straně běžců, cyklistů, motorkářů, čtyřkolkářů apod.
A že třás hodně pejskařů uhýbá bokem a psy si stahuje na krátko, aby mohl běžec v klídku proběhnout, to už nevidíš? Nejen já osobně, ale i jiní to tak dělají, a taky neříkám, jak mi běžci otravují procházku se psem a obtěžují mne :-| Jsem zvyklá mít oči kilometry před sebou, za sebou, vedle sebe, nad sebou a pod sebou, nejen proto, že mám pastevce, kde je to nutné, ale celkově proto, že beru na vědomí i ty okolo sebe ( zvířátka, lidi ). Unavuje mě to, to jo, ale dělám to z ohleduplnosti vůči ostatním, když jsem na frekventovanějších místech. Jinak se snažím prchat do hluboké přírody v hodiny a dny, kdy tam nepotkám ani komára :-))

Jooo a ten pepřák.....říkám lepší něco než nic a na některé psy zabere....jiné naštve 2xtolik, ale co se týče medvědů, tak je to spíše takové uklidňovadlo pro lidi, páč medvídci ho v 99% maj těžce na háku, případně je to taky naštve 2xtolik :-) A to dokonce i ty naše české, slovenské a polské, kteří jsou přeci jen plašší, než američtí a asijští a severní :-)

20.7.2011 07:17
jazzinka

XXX.XXX.226.101

Netvrdím, že je špatné poradit, když to zadavatel potřebuje pro svou bezpečnost. Tvrdím, že je smutné, že to vůbec tazatel potřebuje. A netvrdím, že se tak chovaj všichni pejskaři, ale bohužel z mé zkušenosti je jich fakt hodně. Ano, psi nereagují obvykle na osoby, které se chovají sebejistě, ale zase - nepejskař přece není povinen vědět, jak se ke psům má chovat.
Jak jsem psala výše, taky cyklistům a běžcům uhýbám, psa si hlídám atd., ale to přece neznamená, že oni omezuje mě! Kdybych psa v tu chvíli s sebou neměla, uhnout bych přece nemusela (nebavím se teď o vyhnutí na úzké pěšině ale o doporučovaném "obíhání obloukem"). Takže to omezení prostě furt vyplývá z mého koníčku a nikoliv z jeho a je tedy věcí především mé ohleduplnosti to adekvátně řešit a neočekávat od dotyčného, že to bude dělat on.

20.7.2011 11:25
markemic

XXX.XXX.7.87

Kvůli takovým pitomcům, co se svými nevychovanými psy děsí a ohrožují nepejskaře, pak my slušní s mírumilovným psem dostaneme sprďáka od dědka, že pes nemá náhubek na vesnici...Ale tohle byl extrém,páč jsme šli po levé straně silnice, já psa na vodítku a na vnější straně, dědek na druhý, přileze až ke mně a psovi, který si ho absolutně nevšímal a začně do mě hustit proč nemá náhubek, že se psů bojí...no to je sice pěkný, ale proč potom nezůstal v uctivé vzdálenosti a lezl až ke mě? To jsem se vážně pobavila. Dědek měl prostě jen prudící náladu a myslel si, že si na mě zchladí žáhu..to se přepočítal.
smajlíksmajlík

20.7.2011 11:45
rachel

XXX.XXX.60.145

markemic napsal(a):
Kvůli takovým pitomcům, co se svými nevychovanými psy děsí a ohrožují nepejskaře, pak my slušní s mírumilovným psem dostaneme sprďáka od dědka, že pes nemá náhubek na vesnici...Ale tohle byl extrém,páč jsme šli po levé straně silnice, já psa na vodítku a na vnější straně, dědek na druhý, přileze až ke mně a psovi, který si ho absolutně nevšímal a začně do mě hustit proč nemá náhubek, že se psů bojí...no to je sice pěkný, ale proč potom nezůstal v uctivé vzdálenosti a lezl až ke mě? To jsem se vážně pobavila. Dědek měl prostě jen prudící náladu a myslel si, že si na mě zchladí žáhu..to se přepočítal.
smajlíksmajlík

Mne bohužel také štvou takoví "pejskaři". Já se řadím (vím, že oprávněně) k těm slušným, ale už jsem také dostala vynadáno za jednoho chlápka, co šel se stafordem a dědka poslal do háje... Myslel si, že si zchladí žáhu na holce s retrívrem :-)
Prý je v tom lese od psů vše ochcaný smajlík

20.7.2011 12:50
markemic

XXX.XXX.229.64

rachel napsal(a):
Mne bohužel také štvou takoví "pejskaři". Já se řadím (vím, že oprávněně) k těm slušným, ale už jsem také dostala vynadáno za jednoho chlápka, co šel se stafordem a dědka poslal do háje... Myslel si, že si zchladí žáhu na holce s retrívrem :-)
Prý je v tom lese od psů vše ochcaný smajlík

No jo, kolikrát je to spíš víc ochcaný od chlapů než od psů...ale když někdo prostě nesnáší zvířata, tak s tím nic neuděláme a ten dotyčnej si vždycky důvod k pruzení najde. Nám nezbývá, než se tvrdě bránit:-D Kdyby ten dědek nebyl tak hnusnej, tak bych mu i dala psa pohladit, aby zjistil, že jsou i psi, co milují lidi a podrbání, ale takhle to spíš vypadalo, že by ho snad i nejradši přetáhl tou svojí holí, kdybych ho neměla u nohy.

20.7.2011 16:44
tancoska

XXX.XXX.64.4

To co píše mata je přesně popsaný co máš dělat :-)
Nechápu proč lidi nemůžou být víc ohleduplný smajlík.Já mám dva stafbulíky,jsou poslušný a nemám problém s agresí vůči lidem.Spíš naopak,vtírli by se kvůli pohlazení ke každýmu.Když k večeru v parku chodí lidi běhat tak když jsou kus předemnou a najednou kolem mě proběhne běžec dávám povel lehni.Už nás tam většina běžců zná a už i říkali že nemusej ležet ale nevím proč by jim měl pes vběhnout pod nohy nebo jim zpomalit tempo.Když nejsou na cestě a čuchaj v trávě tak je nechám,kola a běžce neloví.A tak by to mělo být,neomezovat se navzájem :-).Já nechci aby moji psi otravovali lidi ale taky bych ráda aby si lidi nevšímali mích psů a řvali na mě něco o vodítku,košíku atp.
Jinak já mám paralizér a jeho zvuk odehnal i velkýho psa,pes se toho lekl a hnal pryč.Dělá to docela nepříjemnej zvuk a v nejhorším případě to můžete použít.

20.7.2011 16:51
martin83

XXX.XXX.7.87

tancoska napsal(a):
To co píše mata je přesně popsaný co máš dělat :-)
Nechápu proč lidi nemůžou být víc ohleduplný smajlík.Já mám dva stafbulíky,jsou poslušný a nemám problém s agresí vůči lidem.Spíš naopak,vtírli by se kvůli pohlazení ke každýmu.Když k večeru v parku chodí lidi běhat tak když jsou kus předemnou a najednou kolem mě proběhne běžec dávám povel lehni.Už nás tam většina běžců zná a už i říkali že nemusej ležet ale nevím proč by jim měl pes vběhnout pod nohy nebo jim zpomalit tempo.Když nejsou na cestě a čuchaj v trávě tak je nechám,kola a běžce neloví.A tak by to mělo být,neomezovat se navzájem :-).Já nechci aby moji psi otravovali lidi ale taky bych ráda aby si lidi nevšímali mích psů a řvali na mě něco o vodítku,košíku atp.
Jinak já mám paralizér a jeho zvuk odehnal i velkýho psa,pes se toho lekl a hnal pryč.Dělá to docela nepříjemnej zvuk a v nejhorším případě to můžete použít.

no něco o vodítku bych asi řekl i já, pokud bych šel se psem a měli jsme se míjet...kolikrát pes poslechne ale jednou nemusí. Nedávno se mi totéž stalo. Psa je problém někdy udržet i tak, navíc když jde druhý přímo k němu...v takovem pripade bych ho ale musel nechat se branit coz je dost zbytecny:-( Nastesti v ten inkriminovany moment si to ten druhy pes rozmyslel velice brzy a k nicemu nedoslo...

20.7.2011 19:59
agata

XXX.XXX.96.231

Promiň, ale jestli máš problém svého psa udržet na vodítku a je agresivní, což mě z tvého příspěvku tak nějak vyplynulo, tak bych řekla, že je na místě, aby měl pes náhubek.. A i tak bych mu ho pro jistotu dávala (jestli ho teda ností, tak se omlouvám), protože nikdy nevíš co mu vlítne za s prominutím pitomýho psa "přímo do tlamy" a je malér, chápu tedy, že to není tvůj problém, že někomu utekl pes nebo štěně a neposlechl, ale ten pes nemůže za to, že má páníčka blba. O psech stejně velkých či větších, jak je ten tvůj nemluvím, spíš mám na mysli ty malé, které by mohl tvůj pes pravděpodobně i zabít. Já mám taky jednu čubu, co nemusí ostatní psy a bez náhubku s ní ven nechodím a pokud by ho neměla tak si jí teda dokážu bez problémů spacifikovat. Ale jak jsem psala, jestli jsem to jen špatně pochopila, tak se omlouvám a beru zpět, ale jestli ne, tak takovýhle přístup fakt nemám ráda.

20.7.2011 20:29
martin83

XXX.XXX.7.87

jaky pristup? Kdyz jdu ven na prochazku tak se kontaktu s jinymi psi vyhybam, sveho psa mam pod kontrolou. Promin Ty, ale muj pes nemuze za to ze jiny neni na voditku a neposlechne - proc by tedy mel mit nahubek? Nahubek ma, kdyz jdeme nekam mezi lidi. Jen pro uplnost, nebydlim ve meste ( centru). A znamyho fenu napadl zurivy nemecky ovcak a jen tak tak ji stihl nahubek sundat. Preci sveho psa nenecham pokousat!!

20.7.2011 20:33
tancoska

XXX.XXX.64.4

Já jsem ale nepsala o tom když potkám psy ale běžce,cyklisty nebo lidi.Když vidím lidi se psem tak si samozřejmě moje dávám na vodítko ;).Moji sice poslouchaj a nepouštím je k cizím psům,nenechám si je pokousat :-)

20.7.2011 20:37
martin83

XXX.XXX.7.87

bezci a cyklisti ho nechavaji uplne v klidu.....navic vzdy ustoupim stranou a stojim nez prejedou/predbehnou

broo

20.7.2011 20:41
broo

XXX.XXX.52.6

agata napsal(a):
Promiň, ale jestli máš problém svého psa udržet na vodítku a je agresivní, což mě z tvého příspěvku tak nějak vyplynulo, tak bych řekla, že je na místě, aby měl pes náhubek.. A i tak bych mu ho pro jistotu dávala (jestli ho teda ností, tak se omlouvám), protože nikdy nevíš co mu vlítne za s prominutím pitomýho psa "přímo do tlamy" a je malér, chápu tedy, že to není tvůj problém, že někomu utekl pes nebo štěně a neposlechl, ale ten pes nemůže za to, že má páníčka blba. O psech stejně velkých či větších, jak je ten tvůj nemluvím, spíš mám na mysli ty malé, které by mohl tvůj pes pravděpodobně i zabít. Já mám taky jednu čubu, co nemusí ostatní psy a bez náhubku s ní ven nechodím a pokud by ho neměla tak si jí teda dokážu bez problémů spacifikovat. Ale jak jsem psala, jestli jsem to jen špatně pochopila, tak se omlouvám a beru zpět, ale jestli ne, tak takovýhle přístup fakt nemám ráda.

mám psa, který jiné psy nemusí, s fenama se očuchá, ale jinak nemá zájem. Vodím ho na vodítku, když míjíme psa, tak jde k noze. Nechápu, proč by měl mít koš, když on nikam nejde, nikoho neohrožuje a nenapadá. pokud někdo má psa neovladatelného a neposlouchá ho, tak at ho má připlého.
Když k nám letí nějaký pes a majitel nereaguje nebo neumí psa odvolat, dávám svého za sebe a psa odháním já, kdyby mi ho napadl, tak se můj alepson může bránit.

Jinak k běžcům, ráno jich potkáme minimálně 2-3 každý den, moji si nevšimnou - pes se koukne, ale jde dál, fenka se kouká, ale stojí a na pokyn pokračuje v chůzi, navíc si ji volám k noze - pokud se míjíme přímo, pokud běžec běží bokem nás, tak ji nechám, vím, že nebude otravovat.

20.7.2011 20:45
agata

XXX.XXX.96.231

martin83 napsal(a):
jaky pristup? Kdyz jdu ven na prochazku tak se kontaktu s jinymi psi vyhybam, sveho psa mam pod kontrolou. Promin Ty, ale muj pes nemuze za to ze jiny neni na voditku a neposlechne - proc by tedy mel mit nahubek? Nahubek ma, kdyz jdeme nekam mezi lidi. Jen pro uplnost, nebydlim ve meste ( centru). A znamyho fenu napadl zurivy nemecky ovcak a jen tak tak ji stihl nahubek sundat. Preci sveho psa nenecham pokousat!!

OK, nemyslela jsem to zle, ale psal si, že máš co dělat, abys psa udržel, proto ten náhubek, prostě pro jistotu, předcházet problémům a jak jsem psala ten cizí pes či štěně nemůže za to, že jeho pán je blb a není schopný si ho dát na vodítko nebo ho odvolat, navíc pes je pořád jen pes a né stroj a stát se může komukoliv, že pes uteče. A nepsala jsem, že má tvůj pes ten náhubek nosit pořád, pokud uvidíš, že se na něj řítí jinej, velkej pes, je otázka tak dvou vteřin psovi náhubek sundat, aby se tedy mohl bránit, udělala bych se svojí čubou pravděpodobně to samé. Toto je pouze můj názor, mě to může v podstatě být jedno a přeji ti, aby tvůj pes nikdy nikomu žádného psa nezakousl či se ti nevytrhl z ruky;-)

broo

20.7.2011 20:48
broo

XXX.XXX.52.6

agata napsal(a):
OK, nemyslela jsem to zle, ale psal si, že máš co dělat, abys psa udržel, proto ten náhubek, prostě pro jistotu, předcházet problémům a jak jsem psala ten cizí pes či štěně nemůže za to, že jeho pán je blb a není schopný si ho dát na vodítko nebo ho odvolat, navíc pes je pořád jen pes a né stroj a stát se může komukoliv, že pes uteče. A nepsala jsem, že má tvůj pes ten náhubek nosit pořád, pokud uvidíš, že se na něj řítí jinej, velkej pes, je otázka tak dvou vteřin psovi náhubek sundat, aby se tedy mohl bránit, udělala bych se svojí čubou pravděpodobně to samé. Toto je pouze můj názor, mě to může v podstatě být jedno a přeji ti, aby tvůj pes nikdy nikomu žádného psa nezakousl či se ti nevytrhl z ruky;-)

agáto :
mě málem umřel pes po napadení jiným psem- dostal srdeční záchvat a musela jsem ho oživovat....
byla bych 100 násobně raději, kdyby toho psa zakousl, než aby mi málem umřel...

20.7.2011 20:52
agata

XXX.XXX.96.231

Ale však jo, na tomhle nevidím nic špatného, pokud si svého psa dokážeš spacifikovat a druhého psa v pohodě odeženeš tak, aby nedoško ke rvačce, v případě, že by k vám utekl třeba cizí jorkšír nebo jinej malej pes, jenže martin psal, že je kolikrát problém psa udržet, tak jsem si to asi hned představila moc hororově, nevím... Každopádně si nemyslím, že by za chybu majitele blba měl pykat chudák pes, kterej v podstatě za nic nemůže.

20.7.2011 20:54
agata

XXX.XXX.96.231

Tak to já na tvém místě samozřejmě taky, ale tohle jsem na mysli vážně neměla....

20.7.2011 20:55
martin83

XXX.XXX.7.87

agata napsal(a):

Ok, ja to beru. Rovnez v zadnem pripade nechci aby pes nikoho pokousal, at jiz cloveka nebo jineho psa. Proto ho mam temer vzdy na voditku, poustim ho jen tam kde je velmi dobry rozhled a s nejvetsi opatrnosti. No nekdy muze byt problem psovi ten nahubek sundat, pokud uz je taky v bojovny nalade a voditko je napnuty - to mi ver:-)

20.7.2011 20:59
martin83

XXX.XXX.7.87

agata napsal(a):
Ale však jo, na tomhle nevidím nic špatného, pokud si svého psa dokážeš spacifikovat a druhého psa v pohodě odeženeš tak, aby nedoško ke rvačce, v případě, že by k vám utekl třeba cizí jorkšír nebo jinej malej pes, jenže martin psal, že je kolikrát problém psa udržet, tak jsem si to asi hned představila moc hororově, nevím... Každopádně si nemyslím, že by za chybu majitele blba měl pykat chudák pes, kterej v podstatě za nic nemůže.

Taky je mi lito takovych psu....ale tohle je pak uz zivot. Pes co napadl fenu znameho take preskocil plot a vlastne jen branil "svoji" ulici. Nejsem bezcita, ale vse ma sve meze. Jinak psa udrzeim vzdy, ale muzu si s nim treba metr popobehnout - porad mam 105kg a pes jen 70, ikdyz ma nahon na vsechny 4:-))

20.7.2011 21:22
agata

XXX.XXX.96.231

martin83 napsal(a):
Taky je mi lito takovych psu....ale tohle je pak uz zivot. Pes co napadl fenu znameho take preskocil plot a vlastne jen branil "svoji" ulici. Nejsem bezcita, ale vse ma sve meze. Jinak psa udrzeim vzdy, ale muzu si s nim treba metr popobehnout - porad mam 105kg a pes jen 70, ikdyz ma nahon na vsechny 4:-))

No 70 kg to už je pořádnej kus psa.:-) Já mám psy dohromady cca 47 kg s náhonem na všech 8:-)) a sama vážím kolem 50ti, takže je to někdy taky fuška je ukočírovat, ale to jen, když táhnou třeba za někým známým se pomazlit. Jinak psy nemusí jen fena, ale to už pes musí být přímo u ní a nějakým způsobem ji otravovat, jinak je ignoruje.
A u nás v baráku mají právě taky čubu asi kříženku nějakého bulla a ta nemusí jak lidi od dětí po důchodce tak psy a to naprosto všechny a páníci jí nedávají náhubek a venčení prý docela adrenalin, že pořád koukají za roh, jestli někdo nejde a pod. tohle prostě nepochopím, nandám náhubek a je klid, bydlím v Praze a tady se kontaktu s lidma a psama fakt nevyhneš, proto jsem reagovala, tak jak jsem reagovala, jinak jsem to fakt zle nemyslela.:-)

20.7.2011 21:37
martin83

XXX.XXX.7.87

agata napsal(a):
No 70 kg to už je pořádnej kus psa.:-) Já mám psy dohromady cca 47 kg s náhonem na všech 8:-)) a sama vážím kolem 50ti, takže je to někdy taky fuška je ukočírovat, ale to jen, když táhnou třeba za někým známým se pomazlit. Jinak psy nemusí jen fena, ale to už pes musí být přímo u ní a nějakým způsobem ji otravovat, jinak je ignoruje.
A u nás v baráku mají právě taky čubu asi kříženku nějakého bulla a ta nemusí jak lidi od dětí po důchodce tak psy a to naprosto všechny a páníci jí nedávají náhubek a venčení prý docela adrenalin, že pořád koukají za roh, jestli někdo nejde a pod. tohle prostě nepochopím, nandám náhubek a je klid, bydlím v Praze a tady se kontaktu s lidma a psama fakt nevyhneš, proto jsem reagovala, tak jak jsem reagovala, jinak jsem to fakt zle nemyslela.:-)

ikdyby myslela - kazdy ma pravo na nazor a ten muze byt klidne uplne odlisny, kdyz je clovek rozumny tak s tim i pocita :-)

Pokud hned napada ostatni a prichazi s nimi porad do styku, tak ten nahubek je rozumny, na vystavach, kdyz nekam jdem, ho take davame, nebo ho minimalne mame u sebe a pri jakymkoliv naznaku ze by ostatni psi nemusel mu ho hned nasadime. Ale na vystavach je kupodivu klidnejsi nez normalne

21.7.2011 09:18
czizecka

XXX.XXX.106.200

Psi mě chtěli napadnout již několikrát (na prstech na rukou už to spočítat nejde), běželi tedy spíš na moje psy, v každé situaci mi pomohlo nacpat psy za sebe, postavit se, z hluboka nadechnout a na psa zavrčet něco ve smyslu "tak ty mě teda nenasereš!". Zatím se otočili všichni, ale určo se najde jeden co mě jednou pokouše :DDD Ve vašem případě bych psa vzala za obojek, nedokázala bych tam jen stát a otáčet se, asi bych se pokusila ho chytit za ten obojek a držet než si ho odtáhne majitel a přitom bych mu něco ošklivého povídala, tu holku bych pak nakopala do zadele

Lirael

21.7.2011 20:30
Lirael

XXX.XXX.17.121

mata napsal(a):
Pravděpodobně se jednalo o ČSV - čili československého vlčáka. I to že útočila ihned na obličej, krk, odpovídá, jsou to přeci jen méně domestikovaní jedinci, než německý ovčák např. a jiná kulturní plemena. Fena mohla třeba hárat, nebo mít falešnou březost, bývají pak mnohem agresivnější, nevrlejší. Celkově ČSV bývají povahově nevyrovnaní a potřebují specifický přístup a výchovu i výcvik, což bohužel hodně majitelů nepobírá a pak je výsledkem to, co jsi zažil :-| Pes za to nemůže, vinen je vždy a pouze majitel! Hodně plemen, mezi něž ČSV patří je v módě a pořizuje si je kde kdo, aniž by věděl, jaká specifika plemeno má atp.
Pepřák na některé psy zabírá, ale ne na všechny. Záleží na povaze jedince, a spoustu plemen to akorát naštve ještě víc. Ovšem je to lepší, než nic.
Jinak děláš vše správně, zastavit, nechat ruce volně podél těla a pokud možno se pootočit ke psovi bokem a NEDÍVAT SE MU DO OČÍ!!! nejlépe je čučet někam dolů, tak abys ho viděl max. koutkem oka. I pokud tě pes napadne - s náhubkem to sice opravdu bolí, ale je-li majitel nablízku, dá se to vydržet a nebudeš pokousán, to je alespoň jedno pozitivum na tvém zážitku, bez náhubku by ti nyní bylo hodně ouvej - je nejlepší se nehýbat, nemáchat rukama, neřvat a čučet do země mimo psa.Většina psů pak útok ukončí, anebo ho velmi zmírní.
Za sebe doufám, že tento zážitek tě neusvědčí v představě, kterak jsou všichni psi špatní....pes není špatnej ani jeden, vždy je dement majitel a těch poctivých a slušných majitelů psů je hodně, jen se ztrácí mezi pár takovýma blbama, jako tato majitelka, kterou si potkal.

vy ste nějaký odborník na plemena že takhle z věty pes podobný vlku musí být čsv? co třeba západosibiřská lajka? nebo kříženec Hasky? či německý ovčák kdo ví sčím? a tohle

Celkově ČSV bývají povahově nevyrovnaní a potřebují specifický přístup a výchovu i výcvik, což bohužel hodně majitelů nepobírá a pak je výsledkem to, co jsi zažil Pes za to nemůže, vinen je vždy a pouze majitel! Hodně plemen, mezi něž ČSV patří je v módě a pořizuje si je kde kdo, aniž by věděl, jaká specifika plemeno má atp.

je taky vyloženě blbost řečená člověkem který viděl čsv 1 před 20lety nebo od fakt blbého člověka. U čsv sem 5 let, mám psa a fenu doma, znám těhle psů hodně, jezdím na akce nejen v čechách ale i do polska a tohle bych z úst fakt nevypustila:-|

21.7.2011 21:11
dastynka

XXX.XXX.69.23

Lirael napsal(a):
vy ste nějaký odborník na plemena že takhle z věty pes podobný vlku musí být čsv? co třeba západosibiřská lajka? nebo kříženec Hasky? či německý ovčák kdo ví sčím? a tohle

Celkově ČSV bývají povahově nevyrovnaní a potřebují specifický přístup a výchovu i výcvik, což bohužel hodně majitelů nepobírá a pak je výsledkem to, co jsi zažil Pes za to nemůže, vinen je vždy a pouze majitel! Hodně plemen, mezi něž ČSV patří je v módě a pořizuje si je kde kdo, aniž by věděl, jaká specifika plemeno má atp.

je taky vyloženě blbost řečená člověkem který viděl čsv 1 před 20lety nebo od fakt blbého člověka. U čsv sem 5 let, mám psa a fenu doma, znám těhle psů hodně, jezdím na akce nejen v čechách ale i do polska a tohle bych z úst fakt nevypustila:-|

Ano je to možné že to mohlo být jiné plemeno než ČSV, jak píšete. Spousty lidí si ČSV zaměňuje s Haskym, byla jsem toho taky svědkem jak si lidi mojí ČSV pletou běžně s Haskym.
Jinak jak psala slečna že ČSV je v módě tak o tom velmi silně pochybuju a nepořizuje si je kde kdo, ale zase má pravdu v tom, že přístup k výcviku je jinačí než u mnoha jiných plemen.
Také chodím s mojí Belou na akce s ČSV a začínáme jezdit i na výstavy.
A moc dobře pobírám a uvědomuju si co mám doma za psa a podle toho se venku také chovám. Pokud si nejsem jistá, že svojí čubu můžu pustit, tak nepouštim a venku pokud vydíme bežce a nebo cyklisty který má moc ráda, tak jí mám zajištěnou na vodítku.
Nezodpovědnost lidí je hrozná záležitost a pánovi se nedivim. Jen doufám že nezanevře na hafíky.

26.4.2015 14:46
britula

XXX.XXX.157.6

Dobrý den,
včera se mi stalo něco co mě doela vyděsilo. S přítelem jsme šli kolem desáté hodiny večerní z restaurace. Šli jsme kolem jedné rohové zahrady, když v tom se zezadu zahrady na nás vyřítil černý pes. Hlasitě štěkal, běhal sem a tam ale opravdu rychle, byl očividně dost agresivní... Přitom jsme jej ničím nevyprovokovali a šli jsme asi metr od toho plotu. Byl opravdu rychlý a bylo vidět že je asi vysportovaný. Když jsme přecházeli ke konci té zahrady, z ničehonic se ten pes narval mezi zeď a plot a vycenil na nás zuby. Vysel z té mezery až po rameno! Nechci domyslet, co by se stalo, kdyby se více odrazil zadníma nohama, a dostal se ven na nás. Přítel mě strhl stranou protože já to absolutně nečekala a měla jsem od něj ruku asi tak jen půl metru. Byli jsme v šoku. Kdyby se dostal ven, tak nás normálně napadne. Netuším co bychom dělali. Ulice liduprázdné, utéct bychom neutekli... byl rychlý a šílený. Cítili jsme z něj opravdu zlo. Mě i na zlomek vteřiny blesklo hlavou, že je jako Smrtonoš z Harryho Pottera... A pokud by se dostal ven, opravdu bychom byli bezmocní. Neutekli bychom, neměli bychom ho ani čím praštit nic. Ani ten pepřák jsem u sebe neměla...
Myslíte si, že kdybych ten pepřový sprej měla a ta situace nastala mohlo by nás to zachránit? Taky by mě to zajímalo. Za chvíli se hodlám vydat za jeho majiteli a upozornit je na tu díru. Zkazilo nám to krásný a romantický večer a ta představa té bezvýchodné situace nás opravdu vyděsila...

26.4.2015 14:51
britula

XXX.XXX.157.6

Dobrý den,
včera se mi stalo něco co mě doela vyděsilo. S přítelem jsme šli kolem desáté hodiny večerní z restaurace. Šli jsme kolem jedné rohové zahrady, když v tom se zezadu zahrady na nás vyřítil černý pes. Hlasitě štěkal, běhal sem a tam ale opravdu rychle, byl očividně dost agresivní... Přitom jsme jej ničím nevyprovokovali a šli jsme asi metr od toho plotu. Byl opravdu rychlý a bylo vidět že je asi vysportovaný. Když jsme přecházeli ke konci té zahrady, z ničehonic se ten pes narval mezi zeď a plot a vycenil na nás zuby. Vysel z té mezery až po rameno! Nechci domyslet, co by se stalo, kdyby se více odrazil zadníma nohama, a dostal se ven na nás. Přítel mě strhl stranou protože já to absolutně nečekala a měla jsem od něj ruku asi tak jen půl metru. Byli jsme v šoku. Kdyby se dostal ven, tak nás normálně napadne. Netuším co bychom dělali. Ulice liduprázdné, utéct bychom neutekli... byl rychlý a šílený. Cítili jsme z něj opravdu zlo. Mě i na zlomek vteřiny blesklo hlavou, že je jako Smrtonoš z Harryho Pottera... A pokud by se dostal ven, opravdu bychom byli bezmocní. Neutekli bychom, neměli bychom ho ani čím praštit nic. Ani ten pepřák jsem u sebe neměla...
Myslíte si, že kdybych ten pepřový sprej měla a ta situace nastala mohlo by nás to zachránit? Taky by mě to zajímalo. Za chvíli se hodlám vydat za jeho majiteli a upozornit je na tu díru. Zkazilo nám to krásný a romantický večer a ta představa té bezvýchodné situace nás opravdu vyděsila...

21.5.2015 17:08
janatapesova

XXX.XXX.9.165

Dobry deň prajem, asi pred pol rokom mojho priatela uhryzol pres ktory mal infekčnu chorobu ale nakoniec sa priatel z toho dostal ale vzdy ked som večer isla domov z roboty tam som sa bála ze ma napadne taky pes ako mojho priatela, známy nám odporučil kapsainovu pištol ktorá je ovela učinnejšia ako plynova a aj ako kaser, kupila som ju Tu:http://www.nesmrtiacezbrane.sk/guardian-angel/guardian-angel-2

zanzanyn

21.2.2019 18:30
zanzanyn

XXX.XXX.96.43

Útok psa, jak se bránit?
Jednoduše - a to NOVOU LEGISLATIVOU. To měli vyřešeno už za 1 republiky. Kdo měl zbraň či nůž či hůl mohl beztrestně útočícího psa zabít. (známé případy hlavně cyklistů vyzbrojených koltem zn, Buldog).Pochopitelně pokud byl na vodítku a s košíkem a zpacifikován majitelem tak nesměl.
Protože je nutno si uvědomit, zda budeme chránit a upřednostňovat lidi a nebo psy. Dodnes to jaksi z poslanců neví. Bohužel.

22.2.2019 09:21

zanzanyn napsal(a):
Útok psa, jak se bránit?
Jednoduše - a to NOVOU LEGISLATIVOU. To měli vyřešeno už za 1 republiky. Kdo měl zbraň či nůž či hůl mohl beztrestně útočícího psa zabít. (známé případy hlavně cyklistů vyzbrojených koltem zn, Buldog).Pochopitelně pokud byl na vodítku a s košíkem a zpacifikován majitelem tak nesměl.
Protože je nutno si uvědomit, zda budeme chránit a upřednostňovat lidi a nebo psy. Dodnes to jaksi z poslanců neví. Bohužel.

Na to jste přišel sám?

Nikdo vás nebude popotahovat za to, že zabijete útočícího psa, protože nutná obrana/krajní nouze.

Ovšem. Ono to vypadá jednoduše, tlachat na netu nebo se vytahovat v hospodě, jak byste vytáhl nůž. Ve skutečnosti je opravdový útok psa velice rychlý a je dost těžké vytáhnout ten nůž, když vám pes visí na ruce. Nevím, jestli jste někdy zkoušel něco ubít holí, ale stavěcí účinek je dost malý. Střílet v místech, kde jsou kolem lidé... no, nejlepší způsob, jak přijít o zbroják, že?

A pes, který jen běží kolem, není útočící pes, to neukecá ani kynofob.

Takže spíš spoustu věcí nevíte vy.

22.2.2019 09:29
malea

XXX.XXX.239.75

Na to jste přišel sám?

Nikdo vás nebude popotahovat za to, že zabijete útočícího psa, protože nutná obrana/krajní nouze.

Ovšem. Ono to vypadá jednoduše, tlachat na netu nebo se vytahovat v hospodě, jak byste vytáhl nůž. Ve skutečnosti je opravdový útok psa velice rychlý a je dost těžké vytáhnout ten nůž, když vám pes visí na ruce. Nevím, jestli jste někdy zkoušel něco ubít holí, ale stavěcí účinek je dost malý. Střílet v místech, kde jsou kolem lidé... no, nejlepší způsob, jak přijít o zbroják, že?

A pes, který jen běží kolem, není útočící pes, to neukecá ani kynofob.

Takže spíš spoustu věcí nevíte vy.

Přesně tak. Jako vlastník zbrojáku si neumím představit, že bych se svou dvaadvácou střílela po psovi v místech, kde běhají lidé. A lovit pistoli, když mi pes visí na ruce - dobrý vtip. To bych musela běhat s pistolí v ruce a to je samozřejmě trestné.

22.2.2019 09:32
saola

XXX.XXX.30.93

zanzanyn napsal(a):
Útok psa, jak se bránit?

Jestli pamatujete první republiku tak, že jste její období byl schopen vnímat v relevantních souvislostech (tedy nikoliv, že jste byl dítětem), je s podivem, že vůbec zvládáte psát do diskuze na net. Nicméně - děláte si akorát ostudu.
Spíše vás ale tipuji na zapšklého morouse, co psa viděl akorát v televizním hororu, nebo za placeného rozhýbávače diskuzí.

Zažila jsem na zkouškách na zborjní průkaz adepta, který na férovku prohlásil, že si zbraň pořizuje jako cyklista na vtíravé psy. Tohle prohlásit před zkušebním komisařem v rámci zkoušky není ale příliš taktické.

22.2.2019 09:33
saola

XXX.XXX.30.93

malea napsal(a):
Přesně tak. Jako vlastník zbrojáku si neumím představit, že bych se svou dvaadvácou střílela po psovi v místech, kde běhají lidé. A lovit pistoli, když mi pes visí na ruce - dobrý vtip. To bych musela běhat s pistolí v ruce a to je samozřejmě trestné.

Ledaže byste měla neviditelný plášť Harryho Pottera a splnila tak podmínku skrytého nošení.

22.2.2019 09:35

saola napsal(a):
Jestli pamatujete první republiku tak, že jste její období byl schopen vnímat v relevantních souvislostech (tedy nikoliv, že jste byl dítětem), je s podivem, že vůbec zvládáte psát do diskuze na net. Nicméně - děláte si akorát ostudu.
Spíše vás ale tipuji na zapšklého morouse, co psa viděl akorát v televizním hororu, nebo za placeného rozhýbávače diskuzí.

Zažila jsem na zkouškách na zborjní průkaz adepta, který na férovku prohlásil, že si zbraň pořizuje jako cyklista na vtíravé psy. Tohle prohlásit před zkušebním komisařem v rámci zkoušky není ale příliš taktické.

tak třeba opravdu plánovat jezdit na kole s odjištěnou zbraní s nábojem v komoře... ustřelil by si třeba nohu a byl by klid.

22.2.2019 10:18
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

tak třeba opravdu plánovat jezdit na kole s odjištěnou zbraní s nábojem v komoře... ustřelil by si třeba nohu a byl by klid.

22.2.2019 12:16
GAELLE

XXX.XXX.101.141

22.2.2019 14:29

Jóó, znám pašáky, co mají ramena přes celý záda, kteří tvrdí, že by útočícího psa chytli za spodní čelist a pes by měl "po ptákách" ....při představě útočícího rotvíka, staffa, pastevce...možná by stačil i NO....se mi chce říct "tak mi to ukaž ty Copperfielde"

22.2.2019 15:29

Jóó, znám pašáky, co mají ramena přes celý záda, kteří tvrdí, že by útočícího psa chytli za spodní čelist a pes by měl "po ptákách" ....při představě útočícího rotvíka, staffa, pastevce...možná by stačil i NO....se mi chce říct "tak mi to ukaž ty Copperfielde"

Jo,stejná kategorie lidí jako ti, co umí teoreticky tasit rychlostí divokého západu a jednou ranou zastřelit v parku plném lidí psa, co jim visí na nohavici, aniž by trefili svojí nohu, vlastně které vůbec ani nenapadne, že by mohli trefit svojí nohu. nebo možná vytáhnou z kalhot rovnou mačetu a jediným máchnutím překrojí rotvajlera, co jim právě ukusuje druhou ruku.

22.2.2019 15:33

nebo možná vytáhnou z kalhot rovnou mačetu a jediným máchnutím překrojí rotvajlera, co jim právě ukusuje druhou ruku.

No a teď si povíme tu " O červené Karkulce"

22.2.2019 15:38

Né tak samozřejmě většina z nich to má nacvičený na svým vlastním psovi, když je chtěl kousnout ...ad a) nedivim se, že takovéhle machry chce někdo přikousnout, ad b) jestli na ně vlastní pes OPRAVDU A NAVÁŽNO zaútočí, tak je asi něco špatně...

22.2.2019 17:22

Teď ale vážně... jak se bránit vážně míněnému útoku psa?

Sama jem to zatím nikdy nezažila (díkybohu) ani neznám osobně nikoho kdo zažil, ale nikdy neříkej nikdy...

Už několikrát jsem byla na procházce ostražitá - např. když se zničehonic za křovím vyhrne bezprizorní pes střední a větší velikosti, pán v nedohlednu... v minulosti jsem už psy měla a tak nejsem úplný laik a dokážu toho dost přečíst, takže pokud si mě pes nevšímá a čenichá okolo, jsem v klidu, pokud se ale zastaví a bez hnutí na mně zírá, nastupuje "blbý pocit", který je o to větší pokud mám s sebou malou dceru...

Zatím konflikt nikdy nebyl, ale kdyby nedejbože ano, a došlo k přímé agresi ze strany psa (nikdy zvířata neprovokujeme, ale někteří psi jistě můžou vyhodnotit špatně i to, že moje dcera jede na odrážedle nebo jí vezu na sáňkách atd - to už se mi několkrát stalo když jsme potkaly psa který ale byl na vodítku...) - tak co pak?

Jak se tedy opravdu bránit útoku psa - a ted nemyslím zrovna jezevčíka, ale prostě většího psa který by dokázal vážně zranit?

22.2.2019 18:03

Jako kdyby po vás vážně šel? tak v tom případě neuděláte prostě nic, pes odhodlaný vás zabít vás zabije. Prostě tak. Navážno mě kousl pes 3x. Jednou prostrčil hlavu plotem, to jsem byla ještě malá. A dvakrát po mně prostě skočili, ale na druhé straně vodítka byl majitel, který je hned sundal. Jednou jsem měla na sobě vaťák, což je asi zachránilo, poněvadž ten pes je fila. A i přes ty vrstvy trvalo pěkně dlouho, než se ty modřiny zahojily. Vlčák šel na holou ruku, ale razancí je to někde jinde, no.

Každopádně ve všech případech to bylo velice rychlé, pokousání nepředcházelo nějaké varování a v podstatě než si člověk uvědomil, tak už jí měl. Dokážu si představit, že člověk by byl ve chvíli, kdy by mu došlo, co se děje, už neschopen jakékoliv účinné obrany.

Psi, co čumí nebo psi, co štěkají, nebo psi, co se bojí nekoušou natvrdo, spíš chňapají nebo naznačují.

22.2.2019 22:00

Teď ale vážně... jak se bránit vážně míněnému útoku psa?

Sama jem to zatím nikdy nezažila (díkybohu) ani neznám osobně nikoho kdo zažil, ale nikdy neříkej nikdy...

Už několikrát jsem byla na procházce ostražitá - např. když se zničehonic za křovím vyhrne bezprizorní pes střední a větší velikosti, pán v nedohlednu... v minulosti jsem už psy měla a tak nejsem úplný laik a dokážu toho dost přečíst, takže pokud si mě pes nevšímá a čenichá okolo, jsem v klidu, pokud se ale zastaví a bez hnutí na mně zírá, nastupuje "blbý pocit", který je o to větší pokud mám s sebou malou dceru...

Zatím konflikt nikdy nebyl, ale kdyby nedejbože ano, a došlo k přímé agresi ze strany psa (nikdy zvířata neprovokujeme, ale někteří psi jistě můžou vyhodnotit špatně i to, že moje dcera jede na odrážedle nebo jí vezu na sáňkách atd - to už se mi několkrát stalo když jsme potkaly psa který ale byl na vodítku...) - tak co pak?

Jak se tedy opravdu bránit útoku psa - a ted nemyslím zrovna jezevčíka, ale prostě většího psa který by dokázal vážně zranit?

... tak jako proc si v hlave nevytvorit neexistujici problem a v hlave si ho taky nezkusit hned vyresit..., ze?
Co jste vykoumala, kdyz jste si vymyslela scenar se psem zabijakem?
Dite hozene na strechu pobliz parkujicicho auta a vy sanemi odrazite utok psa?
Dite hozene na strom a vy s odrazedlem v ruce proti psovi?
Dite hozene za cizi plot a vy lezete za nim?

Mimochodem. Premyslite stejne i o tom, ze Vas (ci dite) na prechodu srazi auto? A co pak?
Ze se k Vam nekdo vloupa, a co pak?
Ze na prochazce s dcerou vdechnete vcelu, a co pak?
Atd atd.
Lepsi na to nemyslet, jinak se zblaznite.
A pokud uz se neco stane, udelate stejne jen to, co Vam v tu chvili poradi instinkt.

22.2.2019 22:23

Proč tak agresivně?

Útoky psů na lidi jsou tak nevím proč mluvíte o neexistujícím problému.

To že se to mě ani vám nikdy nestalo neznamená že taky nikdy nemůže. Když člověk některé ty případy čte jako teď třeba naposled tak 90 letá stařenka versus argentinská doga tak ho nutně napadá jakou by ta paní měla šanci i kdyby byla mladší, jestli se lze nějak bránit.

Zeptala jsem se slušně a věcně. Pokud vás můj dotaz přesto nějak dráždí tak radši neodpovídejte ano?

22.2.2019 22:34

Proč tak agresivně?

Útoky psů na lidi jsou tak nevím proč mluvíte o neexistujícím problému.

To že se to mě ani vám nikdy nestalo neznamená že taky nikdy nemůže. Když člověk některé ty případy čte jako teď třeba naposled tak 90 letá stařenka versus argentinská doga tak ho nutně napadá jakou by ta paní měla šanci i kdyby byla mladší, jestli se lze nějak bránit.

Zeptala jsem se slušně a věcně. Pokud vás můj dotaz přesto nějak dráždí tak radši neodpovídejte ano?

smrt po útoku psem je statisticky hodně vzácná záležitost, ale mediálně populární, dělá to čtenost, takže o každém jednotlivém pokousaném se píše v novinách, asi tak stejně jako se píše o lidech, do kterých uhodil blesk.

mnohem víc lidí zemře na silnici, pádem do kanálu nebo v koupelně. Jo, koupelna je nejnebezpečnější místnost v domě.

naprostá většina psů na zeměkouli nesní o tom, že dneska konečně zabijou cizího člověka. myslím si, že kdyby ta paní byla mladší a nemusela použít to chodítko, že by žádnou sebeobranu řešit nemusela, protože by k ničemu nedošlo.

no a když už dojde, tak fakt neuděláte nic, no. cokoliv nad 15 kg je výrazně silnější než člověk a když vás ten pes povalí, což velký udělá aniž by se moc snažil, tak v dalším kole dostanete do krku a obličeje. Leda to udělat jako ta paní, co zachraňovala zkažené rotvajlery a tomu poslednímu obětovala ruku (komplikovaná zlomenina předloktí, obě kosti plus loketní kloub) a druhou rukou psa přiškrtila. Ale i to vyžaduje, aby v okolí byl někdo, kdo pak dokáže pokračovat.

22.2.2019 22:39

Agresivne jsem neodpovidala. Pokud Vam to tak pripada, tak to dela Vase hlava.
Mam pocit, ze jsem odpovedela take slusne a vecne.

Podobne clanky jsou publikovany prave proto, aby vyvolali jistou "senzaci/obavu", lide si je cetli a diky tomu se prodala napr. reklama kolem nich... Vami zminovanou dogu dokazali dva kolemjdouci od starenky dostat. Pokud by slo o "psa zabijaka", tak by asi nepochodili. Tim nechci nijak zlechcovat tragedii ktera se stala, ale zase v tom nehledejme neco, co tam neni...

22.2.2019 23:03

OT
tak nějak pojímám podezření, že vždy "neregistrovaný klient" na zdejším fóru vyhrabe nějaké "šťavnaté" téma, které by mohlo zdejší diskusi držet při životě, když to tu vázne a my mu na to skočíme..... když už nereagujeme na troly a prokouknutelné jiné dotazy.

23.2.2019 08:05

..."Když člověk některé ty případy čte jako teď třeba naposled tak 90 letá stařenka versus argentinská doga tak ho nutně napadá jakou by ta paní měla šanci i kdyby byla mladší, jestli se lze nějak bránit"......
V takovýchto případech je jedinou možnou obranou prevence. Ten pes utekl a strašil několikrát, několikrát tam byli měšťáci a nikdo s ním nic neudělal. Tedy především s majitelem. Měli by být popotahováni i ti měšťáci a hlavně starosta a městská / obecní rada, která měla řešit a majitele donutit k novému plotu, kotci, řetězu......A to od velmi citelné pokuty po odebrání psa. Ale přijet, udělat ty,ty, ty a čekat až se stane obrovský průšvih ?

23.2.2019 08:48

Tak nevím, zeptala jsem se tu na podle mne rozumnou věc, a dostalo se mi několikero přednášek, že mě můžou taky vykrást, že mě může srazit auto, jak nebezpečná místnost je doma koupelna atd

To by mně opravdu samu nenapadlo...

Takže rada pro případ, že bych se setkala s agresivním psem je, že jsem tomu měla předcházet, případně že je to jen můj výmysl v mé hlavě... tak díky.

Já tu nedělám z komára velblouda, ale pokud chcete předstírat že takové věci se stávají tak zřídka že pravděpodobnost že se i to stane je nulová, tak spěte dál.

Lidí s velkými nevychovanými psy je čím dál víc, a ruka státu je na toto krátká.

23.2.2019 08:57
Čajda

XXX.XXX.44.117

A co chcete slyšet? Že máte chodit s lopatou? Více lidí Vám napsalo, že stejně neuděláte NIC. Co chcete vymýšlet? I kdybyste dostala geniální radu, tak v momentě, kdy ji budete chtít/muset použít, zakopnete o drn a všechno je jinak

Já se zase bojím seniorů za volantem. Co mám dělat? Autem jezdím denně. Jak se mám bránit případným kolizím s poloslepými řidiči? No... jaksi... holt doufám, že to do mě žádnej nenapasuje, nic jiného mi nezbývá. Je jich čím dál víc a ruka státu je na ně krátká.

23.2.2019 09:01
GAELLE

XXX.XXX.101.141

myslím že útoku velkého a agresivního psa není šance se ubránit ani se na něj předem připravit protože přijde jako blesk. Ono stačí že velký pes se štěkotem vyřítí na stařenku jedoucí na kole a ta strachy spadne a zlomí si nohu. Nebo jako náš nebožtík se vyřítí řvoucí ze vrat, vrhaje se na malého rasla kterého bere panička do náručí zatne omylem tesák do jejího stehna. Ranka 2x3mm bez šití nás stála v závěru 30tis. odškodného (mimosoudního). No a mne pokousal do lýtka špic bílý střežící kdysi chaloupku v Jizerkách. Jen jsme prošli kolem, pes náhle přiběhl za námi a bez varování štěkání i vyhrůžek mi visel na noze. Od té doby bílé špice ráda nemám. Být to třeba RR nebo zmíněná argentina bylo by to bez šance. Spray si myslím že by psa ještě více rozzuřil navíc nikdy není čas ho vyndat a to samé paralyzer. Jediná obrana je že zodpovědní páníčkové budou mít své psy na vodítku pokud jsou agresivní a nepřiběhnou ihned po zavolání.

23.2.2019 09:03

Tak nevím, zeptala jsem se tu na podle mne rozumnou věc, a dostalo se mi několikero přednášek, že mě můžou taky vykrást, že mě může srazit auto, jak nebezpečná místnost je doma koupelna atd

To by mně opravdu samu nenapadlo...

Takže rada pro případ, že bych se setkala s agresivním psem je, že jsem tomu měla předcházet, případně že je to jen můj výmysl v mé hlavě... tak díky.

Já tu nedělám z komára velblouda, ale pokud chcete předstírat že takové věci se stávají tak zřídka že pravděpodobnost že se i to stane je nulová, tak spěte dál.

Lidí s velkými nevychovanými psy je čím dál víc, a ruka státu je na toto krátká.

Ono těch jiných rad moc není. Nosím pepřák, ale to spíš na obranu feny, než moji.
A rada, že mají lidi v místech, kde se opakovaně vyskytuje volně pobíhající velky pes
( klidně i ten malý, aby si majitelé velkých psů nepřipadali diskriminovaní ) stížnostmi dotlačit OÚ a policii aby konali, je jediná možná rada.
Jinak je možné útoku předejít tím, že nebudete střečkovat, ale psa klidným tónem odešlete "Domů".
A pokud by vás pes opravdu napadl, pak dítě hodit přes plot do známé zahrady, je dobrá rada.

23.2.2019 09:11

Stalo se nám, že jsme procházely ulicí rodinných domů na předměstí. Uprostřed ulice ležel NO, vstal šel proti nám, začal nás s ceněním obíhat. "Domů" rozhodně jít nehodlal. Tak jsem zkoušela zavolat, ať si toho psa někdo odvolá. Vyšel soused : "Neodvolá, nejsou doma, to je tu každou chvíli, už tu byla police několikrát".
Zatím co kolegyně s mým psem pomalu odcházela, já jsem před psem couvala a blokovala mu cestu k mému psu s opakovaným "domů jdi". Tak jsme pomalu vycouvaly a bylo po procházce. Jen jsem se následně průchodu tou ulicí vyhýbala.

23.2.2019 09:15

Díky :)

23.2.2019 10:09

... tak jako proc si v hlave nevytvorit neexistujici problem a v hlave si ho taky nezkusit hned vyresit..., ze?
až tak nesouhlasím, stejně jako máme postupy první pomoci, i v této oblasti jsou postupy 1. jak napadnutí předejít 2.jak minimalizovat škody při uskutečněném útoku (stačí pogůglit), a stejně jako už v ZŠ (teda za nás ano) jsme nacvičovali první pomoc, stejně tak vůbec není od věci si natrénovat, zejména s dítětem, co dělat.

A pokud uz se neco stane, udelate stejne jen to, co Vam v tu chvili poradi instinkt.
ano, v lepším případě bude bránit dítě jako lvice své lvíče a dá to
anebo taky ne a v panice zamrzne nebo bude ječet pomocpomoc nebo tak nějak....

myslím si, že kdyby ta paní byla mladší a nemusela použít to chodítko, že by žádnou sebeobranu řešit nemusela, protože by k ničemu nedošlo.
myslím si totéž
ono v reportáži, kterou jsem viděla zaznělo, že argentina byla vysazená na tuto paní (chodítko=abnormál) a nejakého postiženého kluka (abnormál). Tudíž se z pohledu přírodních zákonů vlastně zachovala logicky,i když to zní brutálně.....

naprostá většina psů na zeměkouli nesní o tom, že dneska konečně zabijou cizího člověka.
jednoznačný souhlas! A i se obávám, že k nějakému procentu pokousání dojde právě z důvodu nevodné reakce člověka na cizího psa. I proto je dobré si do hlavy vrýt (reflex = nechť to přebije případný strach), jak se chovat.

23.2.2019 10:59

Většina psů nechce zabít, ale zahnat. Pokud skutečně zabít chce a nikdo vám nepomůže tak nemáte nejmenší šanci. Znala jsem paní, která chovala velké knírače, měla opravdu hodně ostrou fenu a kvůli uchovnění potřebovala složit zkoušky. Na cvičáku byl instruktor, takové hovado, fena nerada aportovala a on jí najednou tím aportem přetáhnul. Po několia dnech se spolu setkali, on dělala figuranta, podotýkám že měl na sobě oblek, ne jen rukáv. Fenu vypustili, strhla ho na zem a než k nim doběhli, měl vytržený zádový sval, bylo to opravdu dílo okamžiku. Chlap neměl šanci a toto nebylo žádné ořezávátko, pokud zaútočí velký pes a myslí to vážně, nemá zkrátka šanci nikdo. To co si lidé myslí že je útok je jen takový šolichání. Každopádně se vyplatí nepištět, držet ruce u těla a pomalu odejít. Eventuelně. když se na to člověk cítí, zařvat něco jako maž domu, jedeš, sedni,fuj něco co pes může znát a co ho zmate.

23.2.2019 11:09
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Dite hozene za cizi plot a vy lezete za nim? - přesto, že mám velkého psa, teď když je starý a nejedenkrát ho napadnul větší pes, než je on sám, také často uvažuju op tom, co bych dělala, kdyby se k nám zase řítilo nějaké psí ho.ado. Myslet si, že každý pes jen přiběhne a čichá si už nebudu po tom, co na něj několik psů skočilo z běhu, aniž by vůbec přibrzdilo. Jen nevím, když nebude odemčená branka, jak toho mého 30kilového psa přes cizí plot dostanu Teď to není ironie, tohle myslím fakt vážně. Jo, zatím se mi nikdy nestalo, že by šel pes po mně.

23.2.2019 12:30

Díky všem, kdo pochopili, jak můj dotaz byl myšlen.

Tak naposledy vysvětlení - ne, nečekám že na mně za každým rohem vybafne krvelačný pes, ani tomu momentálně nic nenasvědčuje, nejsem hysterka co hledá problém tam kde není, ale... ruku na srdce, kdo z těch napadených ten konflikt očekával?

Prostě jsem se jen zeptala, nic víc, nic míň...

uvedu příklad - a ano, úsměvný příklad :-) - kdysi jsem četla, že v případě napadení žralokem se mu maj vrazit prsty do očí :D - jasně že napadení žralokem je pro Čechy ještě méně pravděpodobné než napadení pse, a i kdyby k tomu došlo, je daleko pravděpodobnější že se v tu chvíli pos... strachy a nebudu schopná vůbec ničeho... ale právě v té souvislosti mě napadlo, čím by eventuelně bylo možné čelit útoku psa - pokud bych tedy nezamrzla na místě a byla schopná jednat.

Co je na mém dotazu tak směšného?

Jak tu tak čtu, s útokem psa se tu setkalo už hodně lidí, ikdyž to ve většině případů byl útok na psa, a nebyl míněn smrtelně vážně...
protože pořízení psa plánuji, není moje otázke jen o tom, když půjdu někde s dítětem...
Pokud bych věděla, že se někde problémový pes vyskytuje, tak tam samozřejmě chodit nebudu - ale fakt jde tohle vždycky předvídat?

23.2.2019 12:34

Díky za všechny vážně míněné odpovědi.

23.2.2019 13:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

I když já jsem z prvních, kdo si myslí, že není třeba z toho dělat horor, jak už jsem psala mockrát, mám velkého psa, tak to se mi to kecá, to je mi jasné. Kdybych měla malého, tak klidná bych nebyla. Útok na mého psa, kdy ho nezvladatelný kavkaz chtěl opravdu zabít jsem zažila. Skočil mu rovnou po krku a rdousil ho. Mého psa zachránil obr límec, co samojedi mají. Ale přesto už začal chrčet. Měla jsem čerstvě šité prsty, byl problém vůbec otevřít tašku a vytáhnout pepřák. Psu zakouslého v krku mého, jsem pepřák nastříkala z 20cm do ksichtu a pár sekund ještě trvalo, než povolil. Se svým psem jsem letěla první umýt ho v potoce, jak jsem se na něj lepila stehnem a ksich.em, byla jsem popálená celá. Muž pro nás přijel autem a sprchovali jsme se pak spolu ještě dlouho ve sprcháči. Psu naštěstí zůstala jen jizvička pod okem.

23.2.2019 13:32
saola

XXX.XXX.30.93

verity, pokud si pořídíte psa a budete ho pravidelně venčit, seznámíte se jistě s místně příslušnou partou pejskařů, jejich zvířaty a taky zjistíte, čí pes je pohodář a na kterého si naopak dávat pozor.
Není třeba si příliš lámat si hlavu s útoky psů do cca 15 - 20 kg hmotnosti (vyjma tzv. "bojových plemen"), protože u těchto psů i při útoku natvrdo je jejich pacifikace reálná a v silách běžného dospělého člověka, zvlášť pokud je přesvědčen, že bojuje o život. Jakmile jde ale o psa těžšího, většího, tak prostě máte smůlu, a bez nějakých hlubších bojových dovedností má nad vámi útočící pes vždy navrch.

Jediná funkční a rozumná obrana proti psímu útoku je zařídit to tak, aby k němu nedošlo, tedy:
- dávejte si pozor na problémové psy, nepohybujte se v jejich blízkosti, tj. neprocházejte např. ulicí, kde žije nebezpečný pes za nedostatečným plotem nebo nevyzpytatelný pes s přitroublým majitelem, který ho nezvládá nebo mu dělá dobře, že pes je útočný.
- učte se pozorovat komunikační signály psů a rozumět jim - že by pes zaútočil natvrdo na člověka bez jakékoliv předchozí výstrahy, je velmi málo pravděpodobné.
- nevstupujte bez předchozí avizace na cizí pozemky, do bytů či jakýchkoliv prostor, kde se může cizí velký pes vyskytovat.
- uvědomte si, že pokud k útoku psa dojde v okamžiku, kdy jdete venku se svým psem, v 99,9 % případů ten cizí pes útočí na psa vašeho, nikoliv na vás. Pokud se jedná o psa samce, je možné ho chytit za varlata a pevně stiskem držet, nebo útočníka obecně přidržet alespoň za ocas, aby na vašeho psa pokud možno nedosáhl. V žádném případě neberte svého psa do náručem nezvedejte ho, ani ho neškrťte přizvedáváním na obojku, spíš v nouzi nejvyšší vodítko pusťte a snažte se zpacifikovat třeba právě držením za ocas či obojek psa cizího.
- pokud přeci jen nastane situace, kdy na vás zaútočí velký pes, je velmi pravděpodobné, že záhy skončíte na zemi. Vždy si chraňte si břicho, krk a hlavu, raději k zákusu nabídněte ruce ve smyslu předloktí či oblast mezi loktem a ramenem. Počítejte s tím, že se zmůžete pravděpodobně jen na takovou pasívní obranu, protože pes má mnohem rychlejší reakce a vy jste vždy v nevýhodě. V závislosti na místních podmínkách můžete zkusit psa zalehnout, přidusit či jinak znehybnit, ale uvědomte si, že v případě takového napadení vždy taháte za kratší konec. V životě je prostě leccos jinak než ve filmech.

23.2.2019 13:43
fikovnice

XXX.XXX.135.146

smrt po útoku psem je statisticky hodně vzácná záležitost, ale mediálně populární, dělá to čtenost, takže o každém jednotlivém pokousaném se píše v novinách, asi tak stejně jako se píše o lidech, do kterých uhodil blesk.

mnohem víc lidí zemře na silnici, pádem do kanálu nebo v koupelně. Jo, koupelna je nejnebezpečnější místnost v domě.

naprostá většina psů na zeměkouli nesní o tom, že dneska konečně zabijou cizího člověka. myslím si, že kdyby ta paní byla mladší a nemusela použít to chodítko, že by žádnou sebeobranu řešit nemusela, protože by k ničemu nedošlo.

no a když už dojde, tak fakt neuděláte nic, no. cokoliv nad 15 kg je výrazně silnější než člověk a když vás ten pes povalí, což velký udělá aniž by se moc snažil, tak v dalším kole dostanete do krku a obličeje. Leda to udělat jako ta paní, co zachraňovala zkažené rotvajlery a tomu poslednímu obětovala ruku (komplikovaná zlomenina předloktí, obě kosti plus loketní kloub) a druhou rukou psa přiškrtila. Ale i to vyžaduje, aby v okolí byl někdo, kdo pak dokáže pokračovat.

Ještě bych dodala, že je RELATIVNĚ dost úmrtí ročně na anafylaktickou reakci po bodnutí včelou (či jiným hmyzem). Ale jak píšete, mediálně to zas až tak netáhne, takže se to moc lidí ani nedozví. Což je škoda. Vím o úmrtí pokladní v obchodňáku. Včela ji bodla do krku. Ještě stihla říct kolegyním, že je průšvih, že je alergička. Když přijela Rychlá (mmch bez doktora!!!), našli paní SEDĚT na místě, ale v podstatě už mrtvou. Teda ještě pár dní za ni dýchaly přístroje, ale bylo to zbytečné...

23.2.2019 14:10
TyVed

XXX.XXX.15.235

Díky všem, kdo pochopili, jak můj dotaz byl myšlen.

Tak naposledy vysvětlení - ne, nečekám že na mně za každým rohem vybafne krvelačný pes, ani tomu momentálně nic nenasvědčuje, nejsem hysterka co hledá problém tam kde není, ale... ruku na srdce, kdo z těch napadených ten konflikt očekával?

Prostě jsem se jen zeptala, nic víc, nic míň...

uvedu příklad - a ano, úsměvný příklad :-) - kdysi jsem četla, že v případě napadení žralokem se mu maj vrazit prsty do očí :D - jasně že napadení žralokem je pro Čechy ještě méně pravděpodobné než napadení pse, a i kdyby k tomu došlo, je daleko pravděpodobnější že se v tu chvíli pos... strachy a nebudu schopná vůbec ničeho... ale právě v té souvislosti mě napadlo, čím by eventuelně bylo možné čelit útoku psa - pokud bych tedy nezamrzla na místě a byla schopná jednat.

Co je na mém dotazu tak směšného?

Jak tu tak čtu, s útokem psa se tu setkalo už hodně lidí, ikdyž to ve většině případů byl útok na psa, a nebyl míněn smrtelně vážně...
protože pořízení psa plánuji, není moje otázke jen o tom, když půjdu někde s dítětem...
Pokud bych věděla, že se někde problémový pes vyskytuje, tak tam samozřejmě chodit nebudu - ale fakt jde tohle vždycky předvídat?

Ona na to asi není jednoduchá rada bohužel. Nejvíc Vám pomůže, když budete vždycky vědět, co se kolem děje a vyhnete se tak, i když ne 100%, tomu úplnému překvapení. Pak máte o něco lepší šanci, stihnout něco udělat, zejména ve smyslu zamezení toho problému. Třeba nepřekročíte nějakou kritickou vzdálenost a vyhnete se z dálky osamocenému velkému psu a pod. Samozřejmě to nepomůže, pokud pes přeskočí plot a napadne Vás.

Pokud k napadení dojde, tak nějakou šanci budete mít jen pokud dokážete zachovat chladnou hlavu, a sejdou se okolnosti, například, že budete mít kam skočit, možnost použít nějakou bariéru, kterou znemožníte ten první zákus, třeba jízdní kolo a podobně. Ovšem poradit si v takové situaci tak, aby byl člověk schopen něco podobného řešit, je asi možné jen, pokud máte ty situace tak vydrilované a nacvičené, že v nich dokážete myslet a řešit problémy, namísto paralýzy strachem. Takže normální člověk šanci nemá, proto se dodnes používají služební psi.

Na druhou stranu, pokud ten pes není na podobné situace vycvičený, tak pokud kladete odpor, bude taky dělat chyby. Podívejte se na nějaké závody služebních plemen, jak figurant, který ví co dělá a nebojí se, dokáže s naprosto běžnými předměty i cvičeného služebního psa zblbnout a znemožnit mu zákus. Doporučuju vygooglit třeba Saharské ringo. Ovšem samozřejmě to není srovnatelná situace, protože v běžném životě nemáte ten ochranný oblek, naprostá většina lidí propadne panice a neudělá vůbec nic. Navíc pro nebudou umět vyhodnotit, kterému psu klást odpor a kdy to bude naopak kontraproduktivní. Některý pes prostě bude pokračovat v útoku jen pokud bude snadno vyhrávat, někteří psi se zastrašit nedají, nebo jen s použitím síly a tvrdosti, které běžný člověk nebude schopen a rozhodně ne holýma rukama a to ani v nějakém adrenalinovém stavu.

Takže jediná možnost mi přijde, dávat pozor a snažit se tomu konfliktu vyhnout za každou cenu.

23.2.2019 15:29

Díky všem za reakce. Hlvně od saoly a TyVed- vědět co NEdělat je stejně důležité jako to co dělat :-)

Jak jsem už psala, nikdy jsem to osobně nezažila, ale uvedu pro přklad situace, kdy jsem si nebyla stopro jistá...

Jedu na koni lesem, potkám paní s nezajištěným psem středního vzrůstu, paní na mně volá jestli kůň něco dělá psům...?? Kůň nedělá psům nic, a ten pes se koně evidentně taky bojí, jenže po pár metrech se ke psovi odněkud ze stráně přiřídí druhý, třetí... já nevím kolik jich nakonec vlastně bylo, ale najednou už to prostě byla smečka a začali se jako smečka chovat. Koně mám za běžných okolností klidného a i tehdy vydržel klidný dost dlouho, ale po chvíli kdy mu psi chňapali po zadních nakonec opravdu zpanikařil a odvezl mě lesem. Nestalo se nikomu nic, ale být jen trochu jiná konstelace (větší a agresivnější psi, tito spíš jen chňapali, nešli natvrdo, nebo překážka v cestě o kterou bysme se s koněm rozmázli, nebo méně zdatný jezdec, nebo...) tak to mohlo skončit i úrazem mně nebo koně nebo psa.

Další příklad - bydlíme na vesnici kde je za vesnicí jedním směrem krásný areál na procházky - bývalý vojenský prostor - veřejně přístupný ale jinak nedotčený. Chodím tam s dcerou na procházky (jak už jsem psala a jak už se mi tu někteří posmívali). Na samém konci vesnice je několik bytovek, kde vždycky za hezkého počasí pod jedním oknem posedává paní s černým vlčákoidním psem, který je vždy na volno, vždy začne štěkat jakmile se objeví nějaký chodec, ale paní ho vždy zavčasu zarazí a přivolá, a pes poslouchá skutečně výborně na slovo. Nikdy nebyl problém, vždy jsme se s dcerou přiblížily, pes zablafal, paní zavelela a a pes se uklidil, nikdy nebyl žádný problém a důvod se znepokojovat. Jednou jsme šly okolo a paní tam nebyla - šla si odskočit, nebo uvařit kafe...? Pes začal jako obvykle a přiblížil se postupně až těsně k nám, a nebyl kdo by ho odvolal...
Samozřejmě nic z toho nebylo, pes neměl odvahu podniknout cokoliv víc než mu majitelka kdy dovolila - ale myslíte že to byl příjemný pocit?
Fakt myslíte že se vždy za všech okolností dá odhadnout všechny situace?

Člověk nemůže být vždy připraven a naučen číst všechny situace - a to jsem jako bývalý pejskař víc než jen laik, a přesto občas nevím jak psa přečíst (hlavně když jde o úplně jiný typ psa než jsem já kdysi měla), jak to mají vědět úplní laici?

23.2.2019 15:56

Na samém konci vesnice je .....posedává paní s černým vlčákoidním psem, který je vždy na volno, vždy začne štěkat jakmile se objeví nějaký chodec, ale paní ho vždy zavčasu zarazí a přivolá, a pes poslouchá skutečně výborně na slovo. Nikdy nebyl problém, vždy jsme se s dcerou přiblížily, pes zablafal, paní avele a a pes se uklidil, nikdy nebyl žádný problém a důvod se znepokojovat. Jednou jsme šly okolo a paní tam nebyla ....... Pes začal jako obvykle a přiblížil se postupně až těsně k nám, a nebyl kdo by ho odvolal...
Samozřejmě nic z toho nebylo, pes neměl odvahu podniknout cokoliv víc než mu majitelka kdy dovolila - ale myslíte že to byl příjemný pocit?
Fakt myslíte že se vždy za všech okolností dá odhadnout všechny situace?

tak zrovna tato situace se předvídat dala a přesně takovým situacím předcházím přímo uplácením dotyčného cizího psa, abychom pro něj byli kámoši a ne vetřelci

koneckonců "útok pamlsky" mám (či spíše měla) na seznamu opatření jako první opatření při blízkém setkání s cizím psem

23.2.2019 16:07
saola

XXX.XXX.30.93

verity:
Myslím, že vidíte bubáky tam,kde nejsou.
Pokud si nejste venku v sedle jistá, když kůň poskočí a začně panikařit před psy, sama nejezděte. osobně si myslím, že jste k jeho panice velmi přispěla sama, nepodpořila jste ho a ani mu neřekla, co by měl v takové situaci dělat.Pes středního vzrůstu je co? Pokud to terén umožňuje, řešením je u menších psů razantně nacválat s koněm proti nim (což platí obecně i na většinu ostatních psů), případně prostě ujet po cestě či rovnějším povrchu, kde můžete využít rychlost koně (nebo v létě uhnout do vzrostlého pole třeba - ano, nemá se to, ale lépe nechat otravné psy motat se v poli než řešit šití koně), víc než pár stovek metrů vás menší pes pronásledovat rozhodně nebude.
Jak řešit konflikt jezdce na koni a neovladatelného psa se řešilo zde v diskuzi na "Koních", dohledejte si, jestli chcete, ohledně psa u bytovky - přece jste ho už několikrát potkaly s dcerou, víte, jak se chová i jak se jmenuje, je rozumné ho buď přívětivě oslovit ve smyslu "Nazdárek, Puňto, copak tady děláš?" nebo holt na něj přísně houknout, aby mazal zpátky, nebo si ho prostě nevšímat, nedívat se přímo na něj a oklikou ho obejít. Stejně se chtěl jen podívat a čuchnout si.
Psí komunikace je stejná napříč plemeny, doporučuji knihu Mikulica:Poznej svého psa.
Jestli se dá vždy odhadnout všechno? No, asi ne, ale ze své strany prostě dělejte maximum. Kdo je připraven, nebývá zaskočen. Na druhou stranu, bavíme se o domestikovaných psech, nikoliv pumách, které kořist přepadají ze zálohy.

23.2.2019 16:39

Myslím, že vidíte bubáky tam,kde nejsou.
Pokud si nejste venku v sedle jistá, když kůň poskočí a začně panikařit před psy, sama nejezděte. osobně si myslím, že jste k jeho panice velmi přispěla sama, nepodpořila jste ho a ani mu neřekla, co by měl v takové situaci dělat.

Tak to si myslíte špatně.

Jak můžete proboha vědět že jsem koně nepodpořila a neřekla mu co má dělat?

V sedle si jistá jsem, stejně tak můj kůň je zkušený mazák co ho nevyvede z míry každá kravina.

Psy "ušňafance" kteří jen vyhrožují potkáváme často, stejně tak často psy kteří nejsou nejdřív vidět, ale ohlásí se zčistajasna skočením packami na vrata (což bývá rána pokud jsou vrata kovová) a až pak pořádným štěkotem. Nic z toho koně nevyvede z míry, je to už téměř kolorit vyjížděk.

Asi se ale shodneme na tom, že smečka několika psů se chová jinak, než by se choval kterýkoliv z těch psů jednotlivě, sám.

Já právěže říkala koni co dělat - tzn. zůstat v klidu, pořád jsem doufala že si je majitelka zvládne odvolat.
Ale málokterý kůň asi rozdýchá smečku psů neustále mu chňapající po nohách, a doteď mně mrzí že jsem svého koně v té situaci vlastně zradila - já mu pořád říkala at je v klidu, že se to vyřeší - a on mi dlouho věřil a poslouchal. Měl ty zmetky nakopnout a měla jsem mu to dovolit dřív.

Nevíte nic o tom jak to tam vypadalo a čím jsem přispěla a nepřispěla, tak nesuďte.

A nic z toho nemění nic na faktu, že já svého koně měla pod kontrolou podstatně déle než dotyčná majitelka.

23.2.2019 16:43
saola

XXX.XXX.30.93

Píšete, že kůň zpanikařil a odvezl vás - to je v lese velmi nebezpečné, příště buď řízeně ujeďte nebo najeďte na ty psy.. Vaše přesvědčování koně ke klidu správné nebylo, proč ale osočujete mne?

23.2.2019 17:23

Jak vás konkrétně osočuju?

Vy jste psala že jsem k panice koně přispěla já sama, a já se vás ptala jak to můžete vědět? Vy jste u toho byla? Nebo máte křišťálovou kouli?

Ano, v té chvíli moje pokyny aby kůň zůstal v klidu správné nebyly, ale byla to moje první zkušenost tohoto typu, a nevěděla jsem jak se správně zachovat.
Mimochodem taky proto jsem se tu ptala jak se zachovat v případě že by pes napadl mne, a několik lidí se mi tu vysmálo že to je problém který si fantazíruju - ale jaká asi byla pravděpodobnost dorážení psí smečky na mého koně v lese?

Dnes bych koni dovolila se zachovat jak jemu velí instinkty, a psy nakopnout.
Tehdy jsem to hrotila až do krajnosti kdy u koně nakonec převládl pud sebezáchoby a odvezl mě, to byla moje chyba že jsem to nechala dojít tak daleko, místo toho abych odjela řízeně holt jsem stále taknějak doufalaže si ty psy paní odvolá. Ale pořád to vedu jako příhodu "nic se nestalo".

Pokud by se ale v té situaci ocitl labilnější kůň nebo méně zkušený jezdec, dávala byste vinu jemu? Že nemá v lese co dělat?

23.2.2019 17:35
saola

XXX.XXX.30.93

No, jsem zlá ošklivá čarodějnice a opravdu si myslím, že méně zkušený jezdec nemá sám v terénu co dělat.
Ale chápu, že tento názor není in, protože dnes si může koně pořídit a dělat si s ním co chce každý, kdo má díru do krku a pár peněz v kapse. O povinnosti nějakého systematického vzdělávání jezdce či nedej Bože koně nikde psáno nic není.
Kdyby váš kůn při panickém úprku převálcovál turisty na cestě nebo kočárek s dítětem, bylo by to pro vás akceptovatelné?
Nevychované pséky můžete dnes potkat v lese za každým rohem, zvlášť v okolí větších měst či v turistických oblastech. Jako jezdec na koni musíte být připravená na mnoho situací a prostě vědět, co dělat, protože vy ručíte za těch 600 kg, na kterých sedíte.
Všechno je jednou poprvé, tentokrát se nic nestalo, a příště už budete vědět, no.

23.2.2019 17:43

Nojo, tak frajírci na koních v situacích ve kterých nemají co dělatv žádné situaci je věc jiná a na jiné téma (a hodně dlouhé), ale já se fakt bavím ne o začátečníkovi ani frajírkovi, ale prostě jen opravdu o méně zkušeném jezdci.

Pokud by můj kůň v panice převálcoval někoho dalšího tak by to jistě v pořádku nebylo, ale zas je tady ta morální stránka - když by se jednalo o koně za normálních okolností bezpečně ovladatelného, který by tak jednal jen (pro něj) krajní nouzi?

A nebavím se o nevychovaných pěšácích, houbařích, kočárcích s deštníky a jiných bubácích, kteří jsou k potkání téměř denně, bavím se o smečce psů, která útočila, i když ne na život a na smrt (to bysme asi dopadli jinak), ale i tak to mohlo vést minimálně v pořádnému účtu za veta, ona taková prokousnutá šlacha...

Přijde mi to jako kdyby někdo obviňoval jinak hodného a bezproblémového psa, který by byl bezdůvodně zbit, že kouše...

Samozřejmě že já a jen já ručím za chování svého koně, ale - neměl by potom majitel psa úplně stejně ručit za chování svých psů?

Takže pokud by se něco stalo za mnou popsané sitace, i pak byste řekla že na vině je jen jezdec který tam neměl co dělat, a ani by vás nenapadlo že vina je jaksi i na straně osoby, která své psy, které evidentně nebyla schopná zvládnout, vypustila navolno v lese?

23.2.2019 18:13
saola

XXX.XXX.30.93

Směrodatné by pro vás v takové situaci bylo, jak by zněl výrok soudu, nikoliv co bych o tom řekla já.

Pro vás - dle mne - by ale nebylo polehčující okolností, že ta paní své psíky nezvládla. To vaše špatné rozhodnutí udržet koně za každou cenu na místě a v klidu přímo vedlo nakonec ke ztrátě vaší kontroly nad ním. Ale já nejsem soudce

Zvíře, jednající v krajní nouzi (či v nutné obraně) zákon nezná

23.2.2019 18:19

Nepochybuju o tom, že soud by rozhodl tak jak předpovídáte, co lze čekat od našich soudů... nedělám si iluze.

Ale když tu soudíte ze svého hlediska kdo je za co odpovědný... chtěla jsem poukázat i na tohle hledisko.

A pro mně je to holt příklad toho, že i strááášně nepravděpodobná událost se holt někdy může přihodit... a tím se vracím zpět k tomu proč jsem se tu ptala jak se bránit útoku psa, a uzavírám kruh

23.2.2019 18:34

Nepochybuju o tom, že soud by rozhodl tak jak předpovídáte, co lze čekat od našich soudů... nedělám si iluze.

Ale když tu soudíte ze svého hlediska kdo je za co odpovědný... chtěla jsem poukázat i na tohle hledisko.

A pro mně je to holt příklad toho, že i strááášně nepravděpodobná událost se holt někdy může přihodit... a tím se vracím zpět k tomu proč jsem se tu ptala jak se bránit útoku psa, a uzavírám kruh

asi pleteme dvě věci dohromady. kůň vyplašený volně pobíhajícími psíky =/= útok psa.

23.2.2019 19:15

asi pleteme dvě věci dohromady. kůň vyplašený volně pobíhajícími psíky =/= útok psa.

Já v tom tedy mám jasno, vy ne?

23.2.2019 19:16

Já v tom tedy mám jasno, vy ne?

Už konečně?

23.2.2019 19:21

Už konečně?

Já mám tedy jasno od začátku, ale možná si nerozumíme ve výkladu pojmů... psi pokoušející se zakousnout do zadních nohou koně jsou pro vás útočící nebo volně pobíhající?

23.2.2019 19:24

Já mám tedy jasno od začátku, ale možná si nerozumíme ve výkladu pojmů... psi pokoušející se zakousnout do zadních nohou koně jsou pro vás útočící nebo volně pobíhající?

kdyby to byli psi útočící, tak máte minimálně pokousaného koně...

23.2.2019 19:28

kdyby to byli psi útočící, tak máte minimálně pokousaného koně...

Takže pokud se pes o kousnutí pokusí ale nepovede se mu, tak neútočí? Hm zajímavý výklad...

Já vím zcela bezpečně, že mého koně pouze "volně pobíhající psíci" nerozhodí. Pokud se seběhne smečka a jde koni po nohou, tak bych to nenazvala pohým volným pobíháním.

Asi máme tedy diametrálně odlišný názor na to co je a není útok, zajímalo by mne jak byste to nazvala kdyby šlo o vaši osobu?

A jako obvykle - ten kdo v dané situaci nebyl ví vše nejlíp a je nejchytřejší.

23.2.2019 19:30

Takže pokud se pes o kousnutí pokusí ale nepovede se mu, tak neútočí? Hm zajímavý výklad...

Já vím zcela bezpečně, že mého koně pouze "volně pobíhající psíci" nerozhodí. Pokud se seběhne smečka a jde koni po nohou, tak bych to nenazvala pohým volným pobíháním.

Asi máme tedy diametrálně odlišný názor na to co je a není útok, zajímalo by mne jak byste to nazvala kdyby šlo o vaši osobu?

A jako obvykle - ten kdo v dané situaci nebyl ví vše nejlíp a je nejchytřejší.

ale no tak. pes, který chce kousnout, tak kousne. nebo opravdu tvrdíte, že se pokouší a trefí se třeba v jednom pokusu z deseti? a ve zbývajících případech co? nevysunou se mu zuby?

23.2.2019 19:32

chňapající a otravující pes prostě není pes útočící. i kdyby šlo o mojí osobu, tohle rozlišuju a otravové mě nevzrušují.

být na vašem místě bych prostě volala na ženskou, že jestli si okamžitě ty čokle neodchytí, tak necháte koně, aby je pokopal.

23.2.2019 19:32

Situaci jsem nebyla přítomná, psy ani vás na koni jsem neviděla. Nevím, co se tam doopravdy stalo.

Ale vaše původní otázka byla, jak se bránit útoku psa. Všichni, kdo vám radili, tak předpokládali, že jdete pěšky. O koni jste začala až později. Je jasné, že pěší člověk se musí chovat jinak, než člověk na koni. Nemám koně, tak jen laicky. Pes, který by šel proti koni čelně - to by šel podle mého názoru málokterý. Ale chňapat koni po zadních nohách, k tomu má určitě "odvahu" mnohem víc psů - dokud je kůň nekopne. Z toho vyplývá obrátit koně proti psům. Otázkou je, jestli je na to vhodný terén...

23.2.2019 19:34

Situaci jsem nebyla přítomná, psy ani vás na koni jsem neviděla. Nevím, co se tam doopravdy stalo.

Ale vaše původní otázka byla, jak se bránit útoku psa. Všichni, kdo vám radili, tak předpokládali, že jdete pěšky. O koni jste začala až později. Je jasné, že pěší člověk se musí chovat jinak, než člověk na koni. Nemám koně, tak jen laicky. Pes, který by šel proti koni čelně - to by šel podle mého názoru málokterý. Ale chňapat koni po zadních nohách, k tomu má určitě "odvahu" mnohem víc psů - dokud je kůň nekopne. Z toho vyplývá obrátit koně proti psům. Otázkou je, jestli je na to vhodný terén...

O koni jsem začala až jako příklad...

23.2.2019 19:40
saola

XXX.XXX.30.93

A co tedy ti psi dělali? Kolik jich bylo? Jaké plemeno?
Pro spoustu psů je kůň nezvyk, a pro vašeho koně jsou asi kolem jeho nohou hemejřící se a ňafající pséci taky nezvyk.
Ale to, že ňafají a hemejří se okolo, neznamená, že mu chtějí prokousnout krční tepnu či překousat šlachy

Věřím tomu, že pokud by se pes skutečně zakousnout chtěl, tak to udělá. Ale spíš byli jen zvědaví a rozrušení náhlým zjevením koně.

23.2.2019 19:41

chňapající a otravující pes prostě není pes útočící. i kdyby šlo o mojí osobu, tohle rozlišuju a otravové mě nevzrušují.

být na vašem místě bych prostě volala na ženskou, že jestli si okamžitě ty čokle neodchytí, tak necháte koně, aby je pokopal.

To myslíte vážně, že pes který chňape není útočící?

A teď nemyslím třeba hru mezi psy, ale útok na člověka.

To jestli útok dokonal a podařilo se mu kousnout nebo ne přece neznamená že to není agrese ze strany psa!

Když tedy potkám psa který po mně bude chňapat tak je vlastně vše v pořádku jo?

Panebože kam ten svět spěje, já se nedivím že někteří lidé nemůžou pejskaře vystát, s těmito názory...

23.2.2019 19:41

Já bych jen podotkla, že vůbec nemám šajn, jak bych se bránila opravdu a odhodlaně útočícímu velkému psovi. Když si doma hraju se svým pesanem na "pranici", tak musím po nějaké době, když už se fakty rozdovádí, hru ukončit......má sílu jak bejk a to patří v kategorii "medvědoidních" psů se svými padesáti kily, k těm "malým"...a to si jenom hraje i tak to většinou "odnesu" nějakým škrábancem, nějakou modřinou, kdyby mě chtěl zakousnout, tak absolutně nemám šanci se holýma rukama ubránit.

23.2.2019 19:50

saola napsal(a):
A co tedy ti psi dělali? Kolik jich bylo? Jaké plemeno?
Pro spoustu psů je kůň nezvyk, a pro vašeho koně jsou asi kolem jeho nohou hemejřící se a ňafající pséci taky nezvyk.
Ale to, že ňafají a hemejří se okolo, neznamená, že mu chtějí prokousnout krční tepnu či překousat šlachy

Věřím tomu, že pokud by se pes skutečně zakousnout chtěl, tak to udělá. Ale spíš byli jen zvědaví a rozrušení náhlým zjevením koně.

Já nevím přesně kolik jich bylo, sbíhali se ke mně z lesa, odhaduju pět nebo šest... podle toho jak na ně paní hulákala patřili všichni jí. Nezaregistrovala jsem nějaké plemeno, všechno mi to přišlo jako vesnická směs cca střední velikosti, ale jako tam fakt nebyl čas se v klidu zastavit a zkatalogizovat si je.

Ten první co se objevil stál kousek za námi a jen štěkal, víc se neodvážil, ale jak jich přiběhlo víc tak byli odvážnější a už byli pod námi, chňapali koni po nohou.
Kůň přešlapoval na místě ale neprchal protože jsem ho měla nakrátko a dávala pokyn že prchat nemá ... až do té doby než to v něm přeteklo.

Já to brala tak že si je paní snad proboha už odvolá, a že útěkem bych u smečky jen podpořila lovení a mohlo by být ještě hůř, prchat lesem se smečkou v zádech...

Teď už vím že jsem měla koně nechat ať si to s nimi vyřídí, nebo do nich přímo zkusit najet jak radíte... ale po bitvě je každý generál no.

Já tedy věřím tomu, že kdyby kůň nepřešlapoval a tím přece jen nenutil psy si dávat pozor, tak by k nějakému zákusu dojít mohlo.

23.2.2019 19:51

To myslíte vážně, že pes který chňape není útočící?

A teď nemyslím třeba hru mezi psy, ale útok na člověka.

To jestli útok dokonal a podařilo se mu kousnout nebo ne přece neznamená že to není agrese ze strany psa!

Když tedy potkám psa který po mně bude chňapat tak je vlastně vše v pořádku jo?

Panebože kam ten svět spěje, já se nedivím že někteří lidé nemůžou pejskaře vystát, s těmito názory...

Ano, pes který chňape není útočící. Je to pes otravující. Nikde jsem nepsala ani netvrdila, že je to v pořádku, ale chňapající, dorážející nebo štěkající čokle prostě nepatří do stejné kategorie jako argentina, co zruší starou paní.

A pes, který chce kousnout, tak prostě kousne.

23.2.2019 19:59

A pokud po mně bude chňapat padesátikilový pes tak to není agrese a nemám se tedy čeho obávat?

To že mě nechce zabít ještě neznamená že takové "chňapnutí" velkého hovádka mě nemůže dost pošramotit.

23.2.2019 20:01

Mně přijde celkově neuvěřitelné že po tom co jsem tu popsala situaci jakou jsem zažila to tu ještě schytám že na koně vlastně nikdo neútočil...

Pes který chňape je možná pro vás otravující, ale pro laika to tak vůbec být nemusí, a hodně taky bude záležet na velikosti plemene že...

Je to prostě projev agrese.

23.2.2019 20:10
saola

XXX.XXX.30.93

verity, sežeňte si toho Mikulicu: Poznej svého psa.
Je tam mnoho informací, které by vám pomohly ve správním vnímání projevů psů.

23.2.2019 20:10
TyVed

XXX.XXX.37.72

Já bych jen podotkla, že vůbec nemám šajn, jak bych se bránila opravdu a odhodlaně útočícímu velkému psovi. Když si doma hraju se svým pesanem na "pranici", tak musím po nějaké době, když už se fakty rozdovádí, hru ukončit......má sílu jak bejk a to patří v kategorii "medvědoidních" psů se svými padesáti kily, k těm "malým"...a to si jenom hraje i tak to většinou "odnesu" nějakým škrábancem, nějakou modřinou, kdyby mě chtěl zakousnout, tak absolutně nemám šanci se holýma rukama ubránit.

Tak já mám právě podobný názor, soudě podle našeho psa. Tuhle sem zkoušel, jak daleko uteču, když prostě začnu zdrhat co mi nohy stačí, ve chvíli kdy kouká na druhou stranu, sedí a vlastně se vůbec nesoustředí. Reaguje až na zvuky toho mého útěku, pak se otočí a velmi něžně mě doběhne a chytí. Stíhám tak 2,5 metru a to ta razance naprosto neodpovídá nějaké z jeho pohledu vážné míněné situaci. A jak píšete, když si hraje, tak i přes to, že si je naprosto vědom své síly a toho, jak je z jeho pohledu člověk slabý, pomalý a fyzicky irelevantní, tak já mám co dělat, aby mi neprošťouchl koleno, když se honí se štěnětem, které má pocit, že je nejlepší využít mě jako překážku nastrčenou pronásledovateli.

A pro Verity, on je opravdu veliký rozdíl v chňape a kouše. Když pes chňape, tak to je často jen hra, nebo taky upozornění a snaha odstrašit, v tomhle případě velkého koně. Ovšem výsledkem chňapnutí je většinou maximálně štípnutí, nikoliv zákus a následné trhání. O tom sem vždycky přemýšlel, když byl náš pes malý, jak bych někomu, kdo dělá haura a hrne se, že si ho pohladí a pohraje si s ním, následně vysvětlil, že to, jak si ho pes chytil a podržel, nebylo žádné pokousání, ale jemné podržení, aby mu neodcházel a nekazil hru. Ovšem někomu, kdo nemá představu, jak to vypadá, když takový pes doopravdy zaútočí nikdy nevysvětlíte, že tohle bylo naprosto nevinné jemné "chňapnutí" a že mu pes rozhodně nemínil nijak ublížit.

23.2.2019 20:21

Mně přijde celkově neuvěřitelné že po tom co jsem tu popsala situaci jakou jsem zažila to tu ještě schytám že na koně vlastně nikdo neútočil...

Pes který chňape je možná pro vás otravující, ale pro laika to tak vůbec být nemusí, a hodně taky bude záležet na velikosti plemene že...

Ne všechny projevy čehokoliv jsou si rovnocenné.

Nebo snad tvrdíte, že když na někoho začnu pokřikovat, že mu rozbiju hubu, a že na něj vytáhnu kvér a střelím ho do břicha, že je to stejné, protože obojí je projev agrese?

Se psy je to stejné. Chňapání a štěkání je to pokřikování.

23.2.2019 20:35

Ne všechny projevy čehokoliv jsou si rovnocenné.

Nebo snad tvrdíte, že když na někoho začnu pokřikovat, že mu rozbiju hubu, a že na něj vytáhnu kvér a střelím ho do břicha, že je to stejné, protože obojí je projev agrese?

Se psy je to stejné. Chňapání a štěkání je to pokřikování.

Já jsem ale nikde netvrdila že je to stejné. Ale ano, jak správně píšete, je to projev agrese.

A když na mně bude někdo bezdůvodně pokřikovat že mi rozbije hubu, bude mi to přinejmenším nepříjemné, a jako vyhrožování je to i trestné ne?

Proč si myslíte že projevy agrese jsou v pořádku dokud se doopravdy něco nestane?

A navíc jak má proboha vědět jestli to chňapání u toho taky skončí, nebo jestli to skončí kousnutím? Vy vydíte tomu psu vždycky do hlavy?

Asi tahle debata už dál nemá cenu, každý máme jiné hledisko na to co jsme povinni si nechat líbit.

23.2.2019 20:51

Asi tahle debata už dál nemá cenu, každý máme jiné hledisko na to co jsme povinni si nechat líbit.

tak tohle zní dost nedobře

přeci vůbec nejde o nějaké nechat či nenechat si líbit! o nějaká práva či povinnosti!
Ale o to, jak se chovat, aby k žádné újmě vůbec nedošlo, a pokud už se stane, tak nechť jsou škody co nejmenší!

23.2.2019 20:53

Není důvod se rozčilovat. Na začátku jste se ptala na něco jiného než potom. Nikdo tady neříká že to co psi dělali je vpořádku, není. Jen je pravda to, že vám zas takové nebezpečí nehrozilo. Okolo našeho pozemku pravidelně jezdí jezdci na koních, vždycky když vidím, jak málo koně zvládají a to si jich naši psi nevšímají a koně jen reagují na rozebíhání jednoho z koní dcery, který je bezpečně zavřený v ohradě, naplňuje mě údivem jejich nezodpovědnost. Splašený kůň může napáchat rozhodně větší škodu než blafající pes. Taky se mi stalo, že jsem na úzské cestě ve skalách potkala koně, kterému se nelíbil můj klidný pes na vodítku a i s jezdcem na hřbetě těsně okolo nás poskakoval, to taky není zrovna nejpříjemnější situace. Ať je to jak chce, majitelé psů, ale i koní by neměli zbytečně přeceňovat své schopnosti.

23.2.2019 20:54

Já jsem ale nikde netvrdila že je to stejné. Ale ano, jak správně píšete, je to projev agrese.

A když na mně bude někdo bezdůvodně pokřikovat že mi rozbije hubu, bude mi to přinejmenším nepříjemné, a jako vyhrožování je to i trestné ne?

Proč si myslíte že projevy agrese jsou v pořádku dokud se doopravdy něco nestane?

A navíc jak má proboha vědět jestli to chňapání u toho taky skončí, nebo jestli to skončí kousnutím? Vy vydíte tomu psu vždycky do hlavy?

Ne, já se nebavím o tom, co jste vy povinna nechat si líbit.

Pro mě za mně, považujte váš zážitek se štěkajícími psi za napadení. Pak už chápu, proč máte při procházkách takové divné myšlenky "co když mě bude chtít nějaký pes napadnout".

Nechtěla bych vidět svět vašima očima.

23.2.2019 21:02

Je totiž velký rozdíl mezi "nechat si líbit" a myslet si, že jste napadena, když se o žádné napadení nejedná. Psi se "nepokouší" kousat. Buď chtějí kousnout a pak kousnou, nebo kousání jen naznačují a pak nechtějí kousnout. Ještě častěji naznačují kousnutí z dálky a nejčastěji jen blafou. Ano, není povinnost každého, aby poznal, co se pes chystá udělat, aby uměl zhodnotit situaci, ale je to sakra užitečné, protože vám to umožní adekvátně zhodnotit situaci. A třeba pak zjistíte, že stačí houknout "JEDEŠ!" a za deset minut si na psa ani nevzpomenete, a není potřeba skákat po vojensku za plot a mít z toho rok trauma.

23.2.2019 21:25

tak tohle zní dost nedobře

přeci vůbec nejde o nějaké nechat či nenechat si líbit! o nějaká práva či povinnosti!
Ale o to, jak se chovat, aby k žádné újmě vůbec nedošlo, a pokud už se stane, tak nechť jsou škody co nejmenší!

A máte z popisu mých příhod pocit že jsem se chovala nějak jinak?

23.2.2019 21:27

Tématem bylo "ˇUtok psa, jak se bránit?"...já si pod tím prostě představila opravdový útok, kdy se na člověka nebo jeho psa řítí cizí pes a bez skurpulí se rovnou zakousne, bez váhání vás opravdu napadne (čím větší tím hůř).....
To, že na mě vyběhne cizí pes, který štěká, eventuelně vrčí, obíhá kolem, eventuelně se snaží třeba i chňapnout nejlépe zezadu apod. nepovažuju za útok....je to nepříjemné, nemělo by se tak dít, ale v tomhle případě bych si nepřipadala tak ohrožená...pes bude s největší pravděpodobností nejistej srábek a dává nám velkou šanci to nějak řešit, nebudu psát jak, každá situace je jiná, každý pes je jiný, na to asi neexistuje univerzální návod........takových už bylo, nejčastěji, že vyběhne pes z otevřené branky ze zahrady a prostě "hlídá"........nebo prostě cizí pes přiběhne machrovat na mého psa......je to nepříjemný, je to k vzteku (slušně řečeno), ale není to životu a většinou ani zdraví nebezpečné.......v tomhle se přikláním k Bodlince.......

23.2.2019 21:29

Ne, já se nebavím o tom, co jste vy povinna nechat si líbit.

Pro mě za mně, považujte váš zážitek se štěkajícími psi za napadení. Pak už chápu, proč máte při procházkách takové divné myšlenky "co když mě bude chtít nějaký pes napadnout".

Nechtěla bych vidět svět vašima očima.

Tohle už nemá cenu. S tím že ani já bych nechtěla být ve vaší kůži bych svou účast v tomhle vlákne asi ukončila.

Děkuji všem kteří věcně odpověděli.

24.2.2019 06:42
fikovnice

XXX.XXX.135.170

"Proč si myslíte že projevy agrese jsou v pořádku dokud se doopravdy něco nestane?"

Já myslím, že toto si tu nemyslí nikdo.

24.2.2019 07:37
Čajda

XXX.XXX.44.117

Z her se svým psem vím naprosto jistě, že psu nad cca 40Kg se ženská nemá šanci ubránit. Mám ještě pořád o 5Kg víc, než můj pes, ale roli to nehraje žádnou . Ale jak už tu bylo řečeno, na volném prostranství je doopravdy útočící pes výjimka a většinou jde jen o otravovače. Což je k vzteku, to určitě, ale to, že k vám přiběhne velký pes ještě neznamená, že vám jde o život.
Mmch - už to tady bylo zmíněno - můj pes nemusí postižené, očividně nemocné či velmi staré lidi. Je to drsné, ale je to zákon přírody, který to zvíře - na rozdíl od lidí -, ctí.. Ne, že by je na potkání žral, ale vadí mu.

Na koni jsem také už zažila nepříjemnou situaci, kdy se proti mě objevila paní a 4 ridgebaci na volno. Dvě vteřiny na nás koukali a pak se střemhlav rozběhli proti nám. Pro jistotu jsme se otočili a tryskem pryč - dlouhá rovná cesta mírně do kopce. Po pár stech metrech už za námi psi neběželi, podle mě nás nesledovali více než 200-300m. Vrátila jsem se tedy zpátky, psi seděli paní u nohou a poslouchali kázání a když mě paní uviděla, tak si úlevou sedla vedle nich . Že prý měla hrozný strach, že má mě i koně na svědomí... že jí takhle psi nikdy neutekli ani po nikom nevystartovali. No, všechno je jednou poprvé.

24.2.2019 08:10

..."Mmch - už to tady bylo zmíněno - můj pes nemusí postižené, očividně nemocné či velmi staré lidi. Je to drsné, ale je to zákon přírody, který to zvíře - na rozdíl od lidí -, ctí".....
Ale snad už v naší společnosti zákony přírody dávno neplatí. Pokud by platily, tak by někdo mladý a silný vašeho psa sežral.
A když se vrátím k Pihelu, tak jestli majitel věděl, že pes nesnáší starou paní s chodítkem, měl ho mít majitel o to líp zajištěného. Nebo snad si paní za ta léta už užila dost a měla sedět doma?
A stejně tak psa mohlo vytočit dítě na odstrkovadle - to taky psi nemusí.

24.2.2019 08:37
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

Je totiž velký rozdíl mezi "nechat si líbit" a myslet si, že jste napadena, když se o žádné napadení nejedná. Psi se "nepokouší" kousat. Buď chtějí kousnout a pak kousnou, nebo kousání jen naznačují a pak nechtějí kousnout. Ještě častěji naznačují kousnutí z dálky a nejčastěji jen blafou. Ano, není povinnost každého, aby poznal, co se pes chystá udělat, aby uměl zhodnotit situaci, ale je to sakra užitečné, protože vám to umožní adekvátně zhodnotit situaci. A třeba pak zjistíte, že stačí houknout "JEDEŠ!" a za deset minut si na psa ani nevzpomenete, a není potřeba skákat po vojensku za plot a mít z toho rok trauma.

Jenže on i ten pes, co naznačuje kousnutí z dálky prostě jednou může přijít blíž a kousnout. Kdysi jsem tu řešila vořecha, který utíkal majitelům ze dvora, běhal po vesnici a obtěžoval lidi, psy, děti. Nejdřív taky jen běhal v kruzích, štěkal a cvakal. Ale když jsme ho s retrívrem potkali po několikáté tak se mi do něho zakousnul a rval ho. Pak nás dost dlouho ještě obtěžoval když jsem chodila s druhým psem, chodil úplně těsně kolem nás a cvakal - mohl kousnout úplně stejně jako najednou kousnul staršího psa. Několik lidí od něho mělo roztrhané nohavice. A skončilo to tak, že pokousal a dost zranil dítě, které šlo okolo.

To jen k tomu, že většinou takoví ti tuláci nemohou nijak vážně ublížit a stačí na ně houknout, aby šli domů....

24.2.2019 08:37

Ale snad už v naší společnosti zákony přírody dávno neplatí.
orionko, to si děláš srandu?!
se tady bavíme o PSU, šelmě, predátoru, nositeli genů "čističů lesa".....pro ně ty přírodní zákony platí furt! A my, jako lidi, jsme povinni si toho být vědomi.....

24.2.2019 08:42
saola

XXX.XXX.85.36

marcelaamax napsal(a):
Jenže on i ten pes, co naznačuje kousnutí z dálky prostě jednou může přijít blíž a kousnout. Kdysi jsem tu řešila vořecha, který utíkal majitelům ze dvora, běhal po vesnici a obtěžoval lidi, psy, děti. Nejdřív taky jen běhal v kruzích, štěkal a cvakal. Ale když jsme ho s retrívrem potkali po několikáté tak se mi do něho zakousnul a rval ho. Pak nás dost dlouho ještě obtěžoval když jsem chodila s druhým psem, chodil úplně těsně kolem nás a cvakal - mohl kousnout úplně stejně jako najednou kousnul staršího psa. Několik lidí od něho mělo roztrhané nohavice. A skončilo to tak, že pokousal a dost zranil dítě, které šlo okolo.

To jen k tomu, že většinou takoví ti tuláci nemohou nijak vážně ublížit a stačí na ně houknout, aby šli domů....

No, jasně, protože s tím nikdo nic nedělal a nijak ho nekorigoval.
Kdybyste ho přetáhla razantně vodítkem po zádech s patřičným řevem a zaháněcí gestikulací, když kolem vás prudí a cvaká zubama, dal by si příště pozor.

24.2.2019 08:53
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
Kdybyste ho přetáhla razantně vodítkem po zádech s patřičným řevem a zaháněcí gestikulací, když kolem vás prudí a cvaká zubama, dal by si příště pozor.

Možná, ale přece ho nemohli třískat vodítkem kolemjdoucí děti.

já jsem reagovala na to, že pes. který blafe a cvaká zubama nekousne - protože i takový pes kousnout může viz. ten příklad. A vy tam můžete jít poprvé, toho psa vůbec neznáte, takže nevíte, že ho nikdo nijak nekorigoval atd...

Edit.: a ještě - otec okolo chodil s jorkšírkou, vodítkem ho teda nepřetáhnul, ale několikrát ho nakopnul s patřičným řevem, což psa nas*alo ještě víc.

24.2.2019 09:05

Edit.: a ještě - otec okolo chodil s jorkšírkou, vodítkem ho teda nepřetáhnul, ale několikrát ho nakopnul s patřičným řevem, což psa nas*alo ještě víc.
tož jistě......
hraběcí rada ...a nebezpečná, agrese může útok naopak přivodit

http://www.mpcheb.cz/jak-se-zachovat-pri-setkani-s-cizim-volne-pobihajicim-psem/d-1029

http://www.penzion-sara.cz/clanky/spravne-chovani-k-cizim-psum

a další a další a další

24.2.2019 09:14
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

tož jistě......
hraběcí rada ...a nebezpečná, agrese může útok naopak přivodit

http://www.mpcheb.cz/jak-se-zachovat-pri-setkani-s-cizim-volne-pobihajicim-psem/d-1029

http://www.penzion-sara.cz/clanky/spravne-chovani-k-cizim-psum

a další a další a další

Jo já jen psala, že i pes, který naznačuje kousnutí nakonec kousnout může. A pak taky, že tohle vyvracelo ten názor některých zde - že takoví ti vesničtí tuláci nejsou nebezpeční a nekoušou.

24.2.2019 09:21

marcelaamax napsal(a):
Jo já jen psala, že i pes, který naznačuje kousnutí nakonec kousnout může. A pak taky, že tohle vyvracelo ten názor některých zde - že takoví ti vesničtí tuláci nejsou nebezpeční a nekoušou.

ano, souhlasím s tebou, mé "hraběcí rada" bylo na radu saoly.....ono totiž někdo někdy, taková saola, se k takovému psu tak - agresivně - zachová, a najednou se z oštěkávače stane skutečný útočník....a ten nemusí útočit na toho konkrétního lidského agresora, na svého "učitele", ale na ty druhé, tam, kde ucítí slabost, nejistotu......

24.2.2019 09:24
saola

XXX.XXX.85.36

marcelaamax napsal(a):
Možná, ale přece ho nemohli třískat vodítkem kolemjdoucí děti.

já jsem reagovala na to, že pes. který blafe a cvaká zubama nekousne - protože i takový pes kousnout může viz. ten příklad. A vy tam můžete jít poprvé, toho psa vůbec neznáte, takže nevíte, že ho nikdo nijak nekorigoval atd...

A ty děti nemají rodiče, kterým by vadilo, že se okolo poflakuje pravidleně pes bez majitele, který se chová nepříjemně? Vychází mi z toho lhostejnost okolí, která časem vede k eskalaci projevů psa.

A co s ním pak váš otec dělal, když se pes naštval ještě víc? Do psa bych tedy nikdy nekopala, protože nebudu riskovat, že se mi obratem zakousne do nohy, ale jedna dobře mířená vodítkem a karabinou otrapovi přes záda fungovala vždy.

Taky zvažte, když jdete se svým psem, který moc ostatní psy dle vašich příspěvků obecně nemusí, a nyní i se štěnětem, a okolo vás se vyskytne pes, který se k vám přiblíží, bude cvakat zubama a chovat se vyzývavě, a vy razantně nezakročíte, jen podporujete svého už tak vůči psům nenaladěného psa v tom, že ostatní psi jsou odporní a že to musí zase sám řešit. Což je pak začarovaný kruh. Pokud cizího psa razantně zaženete sama, je to mnohem přínosnější i pro vaše psy.

24.2.2019 09:34
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
A ty děti nemají rodiče, kterým by vadilo, že se okolo poflakuje pravidleně pes bez majitele, který se chová nepříjemně? Vychází mi z toho lhostejnost okolí, která časem vede k eskalaci projevů psa.

A co s ním pak váš otec dělal, když se pes naštval ještě víc? Do psa bych tedy nikdy nekopala, protože nebudu riskovat, že se mi obratem zakousne do nohy, ale jedna dobře mířená vodítkem a karabinou otrapovi přes záda fungovala vždy.

Taky zvažte, když jdete se svým psem, který moc ostatní psy dle vašich příspěvků obecně nemusí, a nyní i se štěnětem, a okolo vás se vyskytne pes, který se k vám přiblíží, bude cvakat zubama a chovat se vyzývavě, a vy razantně nezakročíte, jen podporujete svého už tak vůči psům nenaladěného psa v tom, že ostatní psi jsou odporní a že to musí zase sám řešit. Což je pak začarovaný kruh. Pokud cizího psa razantně zaženete sama, je to mnohem přínosnější i pro vaše psy.

mě z toho zase vychází lhostejnost od majitele psa, který ho nechá obtěžovat ostatní. Samozřejmě, že děti mají rodiče - ale jsou to třeba nepejskaři, kteří neví, jak se v takové situaci chovat. Navíc na vesnici dost často chodí děti i sami, bez rodičů. Řešilo se to několikrát s majiteli, s městskou policií a obcí, oficiální cestou.

nesl v náručí jorkšírku a volné měl jen nohy, tak se ho prostě snažil odehnat. Majitel mu ještě vynadal, že ho provokuje. Šel pořád dál, na psa řval, odháněl ho a pes to pochvíli vzdal.

Já ale přece nemůžu vědět, že pokud psa přetáhnu karabinou od vodítka, tak že ho to odradí a nechá toho. Třeba ho to právě naštve ještě víc.

24.2.2019 09:41
saola

XXX.XXX.85.36

.....Já ale přece nemůžu vědět, že pokud psa přetáhnu karabinou od vodítka, tak že ho to odradí a nechá toho. Třeba ho to právě naštve ještě víc.
Takhle ale k tomu nemůžete přistupovat - musíte si být jista a vystupovat tak. Ten cizí pes z vás musí cítit, že jste připravena ho zabít a že se má pakovat pryč. Pokud budete přemýšlet coby kdyby, a on zatím těsně obchází vás a vaše psy a chová se jako mistr světa, tak ho ještě podporujete v tom, že je u vás správně

Váš otec by místo zvedání jorkmutky udělal lépe, kdyby místo toho chytil a přidržel cizího psa a pak řádně vyčinil majiteli. No, už to asi taky třeba ví.

24.2.2019 09:57
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

To je sranda zase tady. Chňapající pes není útočící, ale jen otrava. Takže Bodlinko, když na tebe naběhne puberťák a bude ti sprostě nadávat a sem tam ti dá facku, tak to je v pohodě a je to jen otrava, kterýho neřešíš a jdeš s úsměvem dál, protože ty bys řešila až jen opravdovýho útočníka, kterej by tě pěstí srazil k zemi, kde tě následně skopal. Tak to seš fakt dobrá. Jinak Verity, pokud se takhle bojíš psů, že by tě mohl nějaký napadnout, tak si kup paralyzer. Budeš klidnější a budeš i sebevědoměji vystupovat. Protože pokud už se bojíš, jak potkáš psa, tak to ti psi cítí a i to je může vyprovokovat. U toho paralyzeru kolikrát stačí jen to zajiskření a i to psa odradí. Jinak když dostane ránu, tak většinu psů to odradí. Ale ve většině případech si tě pes nevšimne, jen si tě očichá a půjde si po svym.

24.2.2019 10:17
marcelaamax

XXX.XXX.189.249

saola napsal(a):
.....Já ale přece nemůžu vědět, že pokud psa přetáhnu karabinou od vodítka, tak že ho to odradí a nechá toho. Třeba ho to právě naštve ještě víc.
Takhle ale k tomu nemůžete přistupovat - musíte si být jista a vystupovat tak. Ten cizí pes z vás musí cítit, že jste připravena ho zabít a že se má pakovat pryč. Pokud budete přemýšlet coby kdyby, a on zatím těsně obchází vás a vaše psy a chová se jako mistr světa, tak ho ještě podporujete v tom, že je u vás správně

Váš otec by místo zvedání jorkmutky udělal lépe, kdyby místo toho chytil a přidržel cizího psa a pak řádně vyčinil majiteli. No, už to asi taky třeba ví.

Ja ted nechci řešit, co kdo měl nebo neměl udělat.

Jen jsem chtěla říct, ze i pes co blafe a cvaka okolo může nakonec kousnout. A ze ne každý vesnicky tulak je jen cvakajici otrava a nemůžu na to spoléhat, protože i takový pes může zaútočit, kousnout.

24.2.2019 11:03

Ale snad už v naší společnosti zákony přírody dávno neplatí.
orionko, to si děláš srandu?!
se tady bavíme o PSU, šelmě, predátoru, nositeli genů "čističů lesa".....pro ně ty přírodní zákony platí furt! A my, jako lidi, jsme povinni si toho být vědomi.....

To si snad děláte srandu vy. Pes je sice predátor, ale už asi milion let člověka neloví.
On tak nějak člověk není koza. A pokud máte dojem, že pro vašeho psa platí přírodní zákon v tom smyslu, že je pro něj člověk lovná zvěř..........

24.2.2019 11:56

To si snad děláte srandu vy. Pes je sice predátor, ale už asi milion let člověka neloví.
On tak nějak člověk není koza. A pokud máte dojem, že pro vašeho psa platí přírodní zákon v tom smyslu, že je pro něj člověk lovná zvěř..........

nic jsi nepochopila
a je fajn, že máš plemeno moderní, jinak by mohl být průšvih

edit: mimochodem, jak neplatí ty přírodní zákony - pročpak jsou asi z hlediska napadení psem ohroženější skupinou běžci, cyklisté, i ty děti na odrážedlech....?! Proč?!
A to se neomezuji na plemena velmi instinktivní a reaguji na oriončino spojení "člověk lovná zvěř"......

24.2.2019 14:06

Huskyjanina napsal(a):
To je sranda zase tady. Chňapající pes není útočící, ale jen otrava. Takže Bodlinko, když na tebe naběhne puberťák a bude ti sprostě nadávat a sem tam ti dá facku, tak to je v pohodě a je to jen otrava, kterýho neřešíš a jdeš s úsměvem dál, protože ty bys řešila až jen opravdovýho útočníka, kterej by tě pěstí srazil k zemi, kde tě následně skopal. Tak to seš fakt dobrá. Jinak Verity, pokud se takhle bojíš psů, že by tě mohl nějaký napadnout, tak si kup paralyzer. Budeš klidnější a budeš i sebevědoměji vystupovat. Protože pokud už se bojíš, jak potkáš psa, tak to ti psi cítí a i to je může vyprovokovat. U toho paralyzeru kolikrát stačí jen to zajiskření a i to psa odradí. Jinak když dostane ránu, tak většinu psů to odradí. Ale ve většině případech si tě pes nevšimne, jen si tě očichá a půjde si po svym.

Ano, na nějaký smrady je nejlepší s úsměvem se vykašlat. Případně jim tu facku přece vrátit:D

Jde o to, že je prostě rozdíl mezi nevychovaným smradem a pokusem o vraždu. A se psi je to stejný. Chudák ten, kdo ve všem hned vidí přímé ohrožení života, ne?

24.2.2019 15:31
TyVed

XXX.XXX.51.204

Já myslím, že by hlavně všichni měli mít stejný metr a není důvod vnímat to tak, že nebezpečný je jen pes, který je dostatečně velký a silný na to, aby ho člověk nepřepral. Střední nebo malý pes, pokud někam vletí, může taky někoho sundat z kola, z koně, zavinit autonehodu nebo přivodit komukoli nějaké zranění, prostě souhrou okolností. Lidi běžně nezvládají ani malá a relativně snadno cvičitelná plemena a navíc těch malých a společenských je drtivá většina.

Co mám pak dělat, když sem venku se psem a neustále jsme předmětem strachové agrese psů všech velikostí, nebo zcela samozřejmého seznamování těch sebevědomých a většinou extra nezvládnutých, kteří mají pocit, že je normální přiběhnout k velkému psu a rovnou ho zkusit otéčkovat. Mám sice veliké štěstí, že se vlastně nemusím bát o svého psa a potažmo ani o sebe a ještě, že náš pes má takovou povahu a sebevědomí, že nikoho menšího a slabšího prostě neřeší. Ovšem na společné vycházky se štěnětem prakticky nechodíme, protože tam by v podobné situaci prostě tolerantní nebyl, i když si myslím, že by dotyčného otrapu jenom nějak zmuchlal tlapama a dal by mu vybrat, jestli už to chápe, nebo jestli mu není pomoci . A to sem ještě nezapočetl případného páníčka, který by mohl být přesvědčen, že má svého psa následně ještě bránit. Prostě opravdu by mělo platit, že svoboda jednoho končí tam, kde omezuje svobodu druhého.

24.2.2019 17:20

TyVed napsal(a):
Já myslím, že by hlavně všichni měli mít stejný metr a není důvod vnímat to tak, že nebezpečný je jen pes, který je dostatečně velký a silný na to, aby ho člověk nepřepral. Střední nebo malý pes, pokud někam vletí, může taky někoho sundat z kola, z koně, zavinit autonehodu nebo přivodit komukoli nějaké zranění, prostě souhrou okolností. Lidi běžně nezvládají ani malá a relativně snadno cvičitelná plemena a navíc těch malých a společenských je drtivá většina.

Co mám pak dělat, když sem venku se psem a neustále jsme předmětem strachové agrese psů všech velikostí, nebo zcela samozřejmého seznamování těch sebevědomých a většinou extra nezvládnutých, kteří mají pocit, že je normální přiběhnout k velkému psu a rovnou ho zkusit otéčkovat. Mám sice veliké štěstí, že se vlastně nemusím bát o svého psa a potažmo ani o sebe a ještě, že náš pes má takovou povahu a sebevědomí, že nikoho menšího a slabšího prostě neřeší. Ovšem na společné vycházky se štěnětem prakticky nechodíme, protože tam by v podobné situaci prostě tolerantní nebyl, i když si myslím, že by dotyčného otrapu jenom nějak zmuchlal tlapama a dal by mu vybrat, jestli už to chápe, nebo jestli mu není pomoci . A to sem ještě nezapočetl případného páníčka, který by mohl být přesvědčen, že má svého psa následně ještě bránit. Prostě opravdu by mělo platit, že svoboda jednoho končí tam, kde omezuje svobodu druhého.

Co mám pak dělat, když sem venku se psem a neustále jsme předmětem strachové agrese psů všech velikostí, nebo zcela samozřejmého seznamování těch sebevědomých a většinou extra nezvládnutých, kteří mají pocit, že je normální přiběhnout k velkému psu a rovnou ho zkusit otéčkovat.

Bez nějaké ironie bych ráda poznamenala, že jsem ráda, že nebydlím tam co vy......neříkám, že všechno je sluníčkový, všichn psi vychovaný, všichni páníčkové zodpovědný.....ale většinou to funguje tak nějak normálně.....

24.2.2019 17:50
Čajda

XXX.XXX.44.117

Co mám pak dělat, když sem venku se psem a neustále jsme předmětem strachové agrese psů všech velikostí, nebo zcela samozřejmého seznamování těch sebevědomých a většinou extra nezvládnutých, kteří mají pocit, že je normální přiběhnout k velkému psu a rovnou ho zkusit otéčkovat.

Bez nějaké ironie bych ráda poznamenala, že jsem ráda, že nebydlím tam co vy......neříkám, že všechno je sluníčkový, všichn psi vychovaný, všichni páníčkové zodpovědný.....ale většinou to funguje tak nějak normálně.....

Tak to já si zase připadám, že s TyVedem bydlíme ve stejné vesnici Opravdu každou vycházku (děláme dvě denně, někdy i tři) máme nějaký zážitek s (většinou) kapesními psy. Už tomu začínám říkat terorizování velkých psů malými a připadám si se svým vychovaným psem jako utlačovaná menšina.
Nemusím pátrat v paměti dlouho, stalo se včera večer - jdeme po ulici, pes na krátkém vodíku, šlape u nohy. Na druhé straně silnice paní venčí čivavu, tihle psi nás nezajímají, tak pokračujeme, avšak čivava se štěkotem letí za námi. Panička volá, poveluje, leč marně. Čivavák doběhl k nám a začal na mého psa ňafat. Pes jen vrkal, ale nic víc. A když čivavák zjistil, že se psem sranda nebude, začal mi naskakovat na nohu. To už se méhu psovi nelíbilo, takže jsme chvíli předváděli zajímavý tanec, jak jsem se snažila sklepat z nohy čivaváka a zároveň udržet mého psa. Korunu tomu dodala majitelka malého agresora, která volala, že se bojí, že k nám nejde, ať něco dělám, ať neublížíme jejímu "Mufíčkovi" nebo kýho čerta se ta rukavice jmenovala. Příšerku jsem nakonec sklepala a odklepla k paní. Nestalo se nikomu nic, jen mi chvíli trvalo, než mi mozek pobral, že jsme s mým azoušem byli napadeni čivavou .
Dnes ráno opět příhoda s neposlušným "minilabradorem", ale to nemá smysl vypisovat, to je furt dokola.
Prostě už toho začíná být moc

24.2.2019 18:13

Čajda napsal(a):
Tak to já si zase připadám, že s TyVedem bydlíme ve stejné vesnici Opravdu každou vycházku (děláme dvě denně, někdy i tři) máme nějaký zážitek s (většinou) kapesními psy. Už tomu začínám říkat terorizování velkých psů malými a připadám si se svým vychovaným psem jako utlačovaná menšina.
Nemusím pátrat v paměti dlouho, stalo se včera večer - jdeme po ulici, pes na krátkém vodíku, šlape u nohy. Na druhé straně silnice paní venčí čivavu, tihle psi nás nezajímají, tak pokračujeme, avšak čivava se štěkotem letí za námi. Panička volá, poveluje, leč marně. Čivavák doběhl k nám a začal na mého psa ňafat. Pes jen vrkal, ale nic víc. A když čivavák zjistil, že se psem sranda nebude, začal mi naskakovat na nohu. To už se méhu psovi nelíbilo, takže jsme chvíli předváděli zajímavý tanec, jak jsem se snažila sklepat z nohy čivaváka a zároveň udržet mého psa. Korunu tomu dodala majitelka malého agresora, která volala, že se bojí, že k nám nejde, ať něco dělám, ať neublížíme jejímu "Mufíčkovi" nebo kýho čerta se ta rukavice jmenovala. Příšerku jsem nakonec sklepala a odklepla k paní. Nestalo se nikomu nic, jen mi chvíli trvalo, než mi mozek pobral, že jsme s mým azoušem byli napadeni čivavou .
Dnes ráno opět příhoda s neposlušným "minilabradorem", ale to nemá smysl vypisovat, to je furt dokola.
Prostě už toho začíná být moc

Mám podobný zážitek s pražskou krysařicí, ta mi regulérně vystartovala po "štěňatech"...asi osmiměsíčních....nestihla jsem zasáhnout, reakci jsem absolutně nečekala, takže jsem jen následně páčila krysařici feňulíně z tlamy - krysařice skončila mírně otřesená a oslintaná, já skončila s krvácejícím prstem, která jsem si při tom páčení roztrhla o fenin ostrý zub.........ano bylo to nepříjemné, mohlo to dopadnout podstatně hůř, kdyby fena byla magor a krysařici by opravdu přikousla, ale cenná zkušenost pro mě......nedospustit, aby se malí psí machýrci dostali tak blízko, aby po nich fena mohla chňapnout.......pokud je možnost - naposled to bylo štěně jorkšírka, tak zvednout na ruku - co je u mě na ruce, je hájené, pokud je možnost, tak otočit a jít jinudy......většinou, ale stačí zastavit a houknout na majitele, ať si prťouska odchytí, jinak by mohl přijít k úrazu, na lidi to zabírá, kupodivu se asi nebojí feny, která stojí, kouká a na tlamě košík - to že to je postoj šelmy připravené ke skoku oni nevidí, ale vedle mě řve nadšením pes, který je celý hin, že k nám běží malý pejsek.....což taky většinou malého halamu zastaví v uctivé vzdálenosti.
Naštěstí k takovým situacím dochází minimálně, protože brzo ráno v lese se nikdo s čivavindama necourá
Už jsem se naučila nečekat, že majitel malého psa bude reagovat automaticky, takže s naprostým klidem houknu na slečnu, co jde proti nám jorkšírka na flexině přes celej chodník, ona zraky přilepené k telefonu.......samozřejmě ve vší slušnosti, aby si pejska stáhla a reakce je okamžitá

24.2.2019 18:31

když byl ještě hovík, tak jsem takové situace většinou řešila jeho vysláním vpřed, aby psa zastavil, zklidnil a ten už si rozmyslel chtít se přiblížit k pastevci....ale také to byly výjimečné situace, protože jen málokterý pes měl zájem jít nějak blíž těm dvěma medvědům

petrrr

11.1.2020 19:29
petrrr

XXX.XXX.245.81

Dobrý den, náhodou jsem se při hledání jiného útoku psem dostal až sem .
Celkem legrační čtení ,pořád čtu ten pes tamten pes , kůň nekůň....Málem se tady už střílelo , vzpomínala se první republika .
Není lépe říct si pravdu - lidi se chovají hůř a hůř jako H....., zákon je jen cár papíru !!!
Jak můžete všichni tak často potkávat psy na volno , JSTE Z ČR ?
Jako "každý" majitel psa i já znám trošku zákony tudíž vím , že pes na volno v 90% nelze a pokud je vyhláškou povolen volný pohyb psů + mé pozemky (zbývajících 10%) stejně využiji jen mimořádně . Nějaký vůl hodí dělobuch , zkřížíme stopu hárající feny......a je vymalováno zkoušky nezkoužky .
Navíc kromě § 47 odst.1 pism. d)zákona č .200/1990 Sb o přestupcích , ve znění pozdějších předpisů......a tomu bez vodítka zabránit nelze je zde
§ 10 ,odst .1 zákona č 449/2001 Sb (tady možná od 1,1,2020 nějáká malá změna , jěště jsem nečetl )
§ 60 , odst. 11 zákona č.361/2000 Sb o provozu na pozemních komunikacích.....
a samozřejmě každá obec má ještě svou OZV např. u nás OZV SMO č. 12/2005 je postižitelné dle § 27 odst. 1 písm. q)zákona č 246/1992 Sb.....
Je možnost drobných změn toto platilo když jsem si pořizoval 4 psa .
Koně a to jak ničí polní cesty , díry po kopytech vznikajících při projížďkách po dešti , na kterých si pěší turisté pak lámou nohy , nebudu řešit , při sporu s nimi mi bylo vysvětleno , že kůň uhánějící po louce je jen ve filmu . Ve skutečnosti je jakákoliv díra , krtinec či kámen v trávě pro koně neviditelná past proto ničí polňačky ,přece nebudou pořád klopýtat nebo se vláčet krokem!!! .Jen kdyby nezapomínali , že už není socialismus , a vše někomu patří tudíž si na ně na MÉM pozemku MÚJ pes ňafne!!!
A k tomu běhavci ,který debatu rozpoutal ! Ano pane , POKUD JSTE ŠEL KROKEM , neomluvitelné , jen omluvím čsv , mám je 15 let a tak hodné psy jen tak nepotkáte , bohužel , stal se z chovu byznys a chovatelé prodají komukoli !!!
Ale taky POZOR na to kde běháte , mojí babičce takhle vytrhli kabelku z ruky , ku podivu to není bráno jako el paso jen jako krádež . Takže kdyby jste PROTI NÍ někdy BĚŽEL , ať Vás tím slzákem ,co má místo psa , po zkušenosti kterou získala , nenakrmí jen tak ze strachu ona . Chodník se to jmenuje od slova chodit ,prostě pohybovat se rychlosti chůze . No a pokud se rozběhnete třeba v lese , za tmy , v podchodu..... proti mě ,vyhodnotím to jako útok vyžadující zásah pěstí ne jen já , ale můj pejsek vás při takové situaci odpovídající útoků spapá . To víte , dneska je to sám feťák ,nikdy nevíte co při nepřirozeném pohybu čekat !Omlouvám se předem , ale u nás v Přívozu když se o jednom bavíme , říkáme mu Snědý vítr , stále stejná finta , hadry na běhání a důchodkyně pláčou !
Takže sportu zdar , nejlépe na dráze !!!

Tožkurňa

31.3.2021 03:49
Tožkurňa

XXX.XXX.213.248

Jsem majitelem třetího psa v řadě: 50 kilový mix labradora a berňáka, NO a teď kříženec irského teriéra a etlbacha. Je mi smutnu, když čtu, jak normální lidi mají problémy se psy, resp. s jejich majiteli. To půlmetrákové hovádko bylo neuvěřitelně hodné, s každým se chtělo kamarádit...přesto se před ním sousedovo děcko zamklo v autě s klíčem a museli do dědiny pro druhý klíč - moje chyba! Naštěstí to jsou dobří sousedi a nenaštvali se na věky, ale to, co dělá pes je vždycky problém majitele a to i tak, že jak pes působí - já vím, že je neškodný, ale vypadá tak? Pochopí to i ti druzí, kteří se psi nemají zkušenost? NO jsme měli na samotě na obranu před zloději a motorkáři, kteří hrozili přejet naše děti...přesto nikdy nikoho neotravoval, to byla moje zodpovědnost, když jsem ho poštval - na lišku či motorkáře - moje zodpovědnost (u motorkářů to bylo v pohodě, on jim neublížil, jen psychologická zbraň a pro psa hra). Jen 3x jsem ho opravdu použil jako obranáře - poprvé místní dobyteček, který mi chodil kolem baráku zpitý a sprostý, toho i kousl, pak na skupinu bikerů, kteří napadli souseda - to jenom hrozil z vodítka a pak na zloděje, který lezl k sousedovi do stodoly - zase na vodítku. Protože nebudu vytahovat zbraň, pokud ji nechci opravdu použít. Ale to bylo NO, poslušné a ukázněné. Teď máme - kvůli dcerám na hraní a mně kvůli kondici - toho křížence. Temperamentní ale pohodový. Když s ním jsem na procházce (na volno) v příměstkém lese, tak jak vidím běžce či cyklistu, hned ho odvolávám a dávám na vodítko. Dokud jsem si nepřečetl tuto diskusi, tak jsem nechápal, proč mi cyklisti a běžci tak děkují...Nejsem svatý ani dokonalý, ale k čertu, takové hovadství u pejskařů mě rmoutí a zahanbuje...

Přidejte reakci

Přidat smajlík