Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.7.2011 00:13
jessika1

XXX.XXX.226.136

hyblerovahela napsal(a):
Slíbené foto z nemoderky

peknej haf jeste jsem ho nikdy nevidela VIDIM POPRVE krááááááása skoda ale mam dva jine:-)

28.7.2011 17:01
mikka

XXX.XXX.184.103

nikdy jsem nepoznala tak citlivou a jemnou psí povahu jako u ní

31.7.2011 08:36
hyblerovahela

XXX.XXX.26.42

Ano citlivá povaha ........
Pes velmi vhodný ke koním :))))))

31.7.2011 19:47
lilith

XXX.XXX.42.112

ještě foto,ještě fotosmajlík:-)

o peruánkovi uvažuju:-)

1.8.2011 12:43
mikka

XXX.XXX.184.103

Krásná je, ale její chovatelka by zasloužila nakopat p... :-( Množí na jejích rodičích ( co jsou dokonce sourozenci ) jak na běžícím pasu na každem rohu tady u nás je peruánec a co huř tím ,že je dává zadarmo tak je má kdejaký cigán a pejsci tu běhají po ulicích :-( smajlík Ený je z jeich prvního vrhu, kdy matce nebyl ani rok a to za n iještě rodiče zaplatili 2 tis postupně už o ně , ale nebyl zájem tak ted štěnata rozdávají..

1.8.2011 12:47
hyblerovahela

XXX.XXX.26.42

Kamarádka bude mít za měsíc štěňátka a určitě tam bude i chlupáček.
Ráda Vás poznávám, chlupatci jsou nově opět povoleni do chovu. Naše fena měla 9 štěňátek s PP.
5 nahatých a 4 chlupaté. Je výborná společnice. Škoda že je tak málo lidí propaguje :) přitom jsou v každém vrhu :)
velmi málo se ze dvou nahatých peruánů narodí jen naháčci. Na fotce Fany a její syn Alfred a zbytek smečky :)

1.8.2011 12:49
hyblerovahela

XXX.XXX.26.42

Ano nakopat do pr........ a pověsit do průvanu!!!!!! smajlíksmajlíksmajlíksmajlík
Božínku co je to za lidi?

1.8.2011 12:53
mikka

XXX.XXX.184.103

Majitelčina sestra má chs peruáncu a tyhle dva chlupate ji dala a ona na nich vesele množí je to děs smajlík

To jsem nevěděla, že už jsou zase povoleníchlupatci to je super smajlík

1.8.2011 12:55
lilith

XXX.XXX.42.112

zase jsou do chovu? To je rozumné rozhodnutí. Ale kdoví na jak dlouho zase...smajlík

Sice ohledně peruánka ještě váhám,ale zatím to hraje výrazně pro něj. Líbí se mi vzhled i povaha. :-)

2.8.2011 13:32
remi

XXX.XXX.137.146

Jsou nádherní!:-)Můžete prosím popsat jejich povahu? Tak trochu chrtí, nebo basenží? nebo " normální " pes?
Dají se pustit na volno, jak poslušnost a výchova? Lovecký pud? Učí se snadno, nebo potřebují k výcviku, nebo spíš k výchově jiný přístup než jiní psi? Díky.

2.8.2011 13:46
mikka

XXX.XXX.29.1

Ahoj, řekla bych uplně normální pes :-) Jen velmi citlivý, mazlivý takový hodně fixovaný na svou rodinu a přátelščtí ke všemu živemu tak, že lovecký pud určitě ne :-) Nějak si nepomatuju, že by naši Ený cvičili přesto umí základní povely krásně přivolání ( dokonce s předsednutím :-) ) nějake prvky z tance co odkoukala od meho Enza. Schrnula bych peruánce na ieálního rodineho psa :-)

2.8.2011 14:23
remi

XXX.XXX.137.146

Díky za info. Jak s čistotou? Prý např. čínští naháči mají dost problémy?smajlík

2.8.2011 17:42
mikka

XXX.XXX.29.1

naprosto čistotná již od štěnátko dokonce se nevyčurá ani na zahradě :-))

2.8.2011 17:58
hyblerovahela

XXX.XXX.26.42

Opravdu jsou čistotní, člověka se drží takže navolno není problém. Mezi číňanem a peruánem je v povaze velký rozdíl.

3.8.2011 14:47
remi

XXX.XXX.137.146

hyblerovahela napsal(a):
Opravdu jsou čistotní, člověka se drží takže navolno není problém. Mezi číňanem a peruánem je v povaze velký rozdíl.

Můžete prosím upřesnit ty rozdíly v povaze? Dá se s oběma naháčky srovnat i Am. bezsrstý terier? Ještě by mne zajímala srst peruánců, mají podsadu? Děkuji.

3.8.2011 19:49
lilith

XXX.XXX.42.112

Peruáni jsou původní plemeno,jak už tady bylo zmiňované. To znamená,že dokáží jednat i samostatně. Jsou to i dobří lovci. Ve své zemi původu lovili nějaké drobné hlodavce a tak. Tam se s nima nikdo tak nemazlí.

Jsou ale také velice citliví,což číňani také. Ale řekla bych,že číňani jsou takové větší vtěrky. Peruáni si udržují od návštěv určitý odstup,jsou méně důvěřivý. ale své lidi bezmezně milují. Tolik moje zkušenosti.

Samozřejmě se to pes od psa liší.

jinak je dobré stáhnout si na ulozto.cz knihu Naháč od paní Libuše Brychtové. Je tam srovnání i s Am. bezsrstým terierem:-)

3.8.2011 19:51
lilith

XXX.XXX.42.112

jinak peruáni podsadu nemají. Jejich standardní srst má být krátká a přiléhavá jakou tady má ten hnědobílý pejsek. Jiný typ srsti je nestand.(dlouhá,hrubá) a nepouští se do chovu.

Stačí údržba jako u jiných plemen-dobrman a podobně

4.8.2011 10:29
mikka

XXX.XXX.29.1

Naše Ený má srst hrubou nebo spíš bych řekla tzv. broken a nepelíchá teměř vubec

7.8.2011 15:46
mayta

XXX.XXX.144.34

Zdravím diskutující, pořád se tu píše o tom jak je úžasné že osrstění PENA půjdou do chovu? Můžete mi napsat čím? Budou na nich akorát lidé více množit, pokud se tak opravdu stane, je možné že toto zvláštní plemeno psů bude časem neprodejné.
Zatím se nic přesného neví za jakých podmínek se budou uchovňovat a to ani na ČMKU!
Dále tu stále s prominutím plácáte "kraviny" o tom jak nelínají a nemusí se s nimi nic moc dělat. Osrstěný peruánský naháč líná a to docela dost a zaměstnat se musí je to energický a aktivní pes.
Plemeno není pro každého, ne každý člověk ho dokáže pochopit , ocenit a i dobře vychovat.

A poznámka pod čarou, nahatý peruánský naháč je pes za kterým se každý otočí ( i když ne každému se bude líbit ) osrstěný peruánský naháč bude vždy vypadat jako voříšek :)

7.8.2011 16:51
hyblerovahela

XXX.XXX.26.42

Dobrý den,
o tom množení - podívejte se na bazoš na ty chudinky bez PP. Nic o tom že nelínají sem nepsala. O tom že jsou výborní - ano jsou! A co s nima teda? Utratit? Jo? Hned po narození nejlépe! Skoro v každém vrhu jsou minimálně dva! Tak nechápu proč je nepropagovat. Psala jsem že jsou skvělý ke koním právě kvůly temperamentu. To je lepší aby o nich veřejnost radši vůbec nevěděla. Je to příroda a rodit se budou at chcete nebo ne.

7.8.2011 16:58
mayta

XXX.XXX.144.34

Paní Hýblerová, nebuďte vztahovačná....osrstění peruáni se rodí, ale proč se na nich musí za každou cenu chovat.
Teď si je pořizují lidi kterým se líbí a mají je rádi jako kamarády, ne pro to aby na nich profitovali.

A velká propagace je někdy opravdu na škodu, stačí se podívat na modní plemena psů a tím se doufám peruánský naháč nestane.

7.8.2011 19:22
hyblerovahela

XXX.XXX.26.42

Nejsem paní a kdyžtak Hyblerová. Nejsem vztahovačná a množení psů bez PP nezabráníte. Profitovat? Podívejte se na číňany. O co je horší nahaté štěně z chlupaté feny než to z nahaté? Pokud vím do chovu půjde jen fena po bonitaci a s výstavou. Takže asi ne všechny. Jestly tady plácáme kraviny tak sem nechodte.

7.8.2011 20:39
mayta

XXX.XXX.144.34

Myslela jsem si že oslovení "paní" nikoho neurazí....
Trochu se mýlíte, osrstěná peruánka nepůjde na bonitaci s výstavou, na výstavy totiž zatím FCI nemá osrstěné peruány v úmyslu pouštět. Pokud půjdou do chovu a za jakých podmínek je věc jiná ( např.plnochrupost? ) ale to se teprve dozvíme.
Nemám náladu se tu dohadovat s někým kdo asi nepochopil o čem píši.

A ještě jedna věc je svoboda slova a já si můžu chodit psát a číst kam chci, to mi opravdu nikdo zakazovat nemůže.

8.8.2011 11:49
emiel

XXX.XXX.238.16

mayta napsal(a):
Myslela jsem si že oslovení "paní" nikoho neurazí....
Trochu se mýlíte, osrstěná peruánka nepůjde na bonitaci s výstavou, na výstavy totiž zatím FCI nemá osrstěné peruány v úmyslu pouštět. Pokud půjdou do chovu a za jakých podmínek je věc jiná ( např.plnochrupost? ) ale to se teprve dozvíme.
Nemám náladu se tu dohadovat s někým kdo asi nepochopil o čem píši.

A ještě jedna věc je svoboda slova a já si můžu chodit psát a číst kam chci, to mi opravdu nikdo zakazovat nemůže.

Sice peruánce nemám a ani mít nebudu, ale zajímá se o ně moje kamarádka a mě jsou taky sympatičtí.
Nechci rýpat, spíš jestli by mi to někdo mohl vysvětlit - není pro plemeno nějak rizikové chovat jen na nahých jedincích? Když to třeba porovnám s číňany, kde se nedoporučuje chovat několik generací jen na nahatých jedincích bez labutěnek.
A pak, docela mě zaráží, jak se proti osrstěným nekompromisně stavíte. Nevím, na kolik máte silnou chovatelskou základnu, ale pokud je třeba jedinečné spojení, které už by nešlo opakovat (např nehoda jednoho z rodičů) a narodila by se jen osrstěná štěňata (i takhle si může příroda pohrát) a ta štěňata by opravdu představovala kvalitní genetický materiál - nebyla by škoda to třeba hodit za hlavu? Já takhle uvažuju proto, že ač je mé plemeno asi běžnější, tak dost trpí na úzkou chovatelskou základnu.
Opravdu to berte jen jako mé otázky ze zvědavosti, možná je peruánců hodně a nepříbuzných do x té generace a dají se bez rizik chovat jen s neosrstěnými jedinci.

8.8.2011 13:21
mayta

XXX.XXX.144.34

Dobrý den,

osrstění peruánští naháči se dosud do chovu pouštět nesměli, bylo to proti standardu FCI ( které ale porušují některé skandinávské země, ovšem tam se smí chovat i na vyřazujících vadách v chovu - např.předkus ).

Co se týká chovatelské základny PENA, je to diskuse na dlouhou dobu. Nechci a nemám náladu se pouštět na toto téma do větší diskuse....snad jen že jsem se podívala zpětně a za 3 roky se narodil jen jeden jediný vrh z nepříbuzného spojení kde bylo jedno osrstěné štěně. O tom bych s rukou na srdci napsala že by bylo přínosem pro chov.

Píšete tu o čínských chocholatých psech....podívejte se kam se chov za dobu dostal, čistého naháče a plnochrupého téměř neuvidíte, zato nádherných mezitypů je plno. Jsou krásní, líbiví a úprava je náročná a není pro každého. Pro alergiky určitě vhodní nejsou.

Už i u peruánů už se rodí více osrstěná štěňata která potřebují upravit ( v některých rodokmenech se dají dohledat osrstění předkové )
Ještě poznámka co se začalo psát o tom že se začnou pouštět osrstění PENA do chovu, zvýšila se i po osrstěných fenkách nebývalá poptávka...ne však ze strany chovatelů tohoto úžasného plemene, ale od lidí kteří na nich budou mít v plánu vydělat a ne je milovat.
Otázky typu...od kdy je možné fenku uchovnit, zda musí mít klinické vyšetření očí, jak se snesou ve větší smečce atd. mi už pár přišlo.

A na závěr foto dvou úžasných peruánů.

8.8.2011 19:52
hyblerovahela

XXX.XXX.26.42

Osrstění peruáni již v ČR v chovu byli a žádné množení se nekonalo. Klubová výstava a bonitace jako podmínka uznání do chovu. Pouze krátká a přiléhavá srst. Syn chlupaté peruánky.

8.8.2011 20:51
tamca

XXX.XXX.130.64

Tady jsou naháči v naší psí školičce - první tři zleva a poslední vpravo.

8.8.2011 20:54
tamca

XXX.XXX.130.64

A další (to je můj favorit :-) )

8.8.2011 20:56
tamca

XXX.XXX.130.64

8.8.2011 21:00
tamca

XXX.XXX.130.64

Ano, jsou to velmi aktivní psi :-)

8.8.2011 23:55
mayta

XXX.XXX.144.34

Peruánští naháči se pouštěli do chovu v rozporu s FCI i u nás a to jen po určitou dobu. Vím paní Hyblerová že jste měla jeden vrh na Vaší fence Fanny Royal Bernadot v roce 2005.

9.8.2011 00:02
mayta

XXX.XXX.144.34

Jinak peruánci ze školičky Barf v Brně jsou úžasní :) Tam je opravdu vidět že je mají lidi kteří je milují a dopřejí jim spoustu aktivit.

9.8.2011 14:29
laponka

XXX.XXX.14.133

Peruánci jsou krásné plemeno. Chlupaté jedince bych ale zařadila do chovu ne plošně, ale ze předem vymezených a zpřísněných podmínek. Podívejte kde skončili číňani ! Tohle bych peránům nepřála smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík