vaclavcz
napsal(a):
Ahoj myslíte si že by se dal použít kavkazský pastevecký pes k tahání saní?
Na rekreační popotáhnutí saní s dětmi by to šlo, ale na profesionální běh ve spřežení určitě ne. Je na to moc těžký a ničil by si tím dost klouby.
Navíc má svou hlavu, takže by vám mohl klidně uhnout někam, kam by jste nechtěl.
já bych se ráda zeptala na vhodnost tohoto plemene na psí sporty stylu dogtrekking, canicross - ten rekreačně, případně koloběžka nebo běžky. já mám kříženku ohaře s kterou běhám a docela tento způsob trávení volného času nadchl známého, který má ale doma kavkazáka a zajímalo by mne, jeslti mu tohle můžu doporučit, nebo jeslti by to psovi spíš škodilo
nexxi
napsal(a):
já bych se ráda zeptala na vhodnost tohoto plemene na psí sporty stylu dogtrekking, canicross - ten rekreačně, případně koloběžka nebo běžky. já mám kříženku ohaře s kterou běhám a docela tento způsob trávení volného času nadchl známého, který má ale doma kavkazáka a zajímalo by mne, jeslti mu tohle můžu doporučit, nebo jeslti by to psovi spíš škodilo
ma doma kavkazana a tohle by myslel vazne?:-) To asi o tom plemenu co ma doma moc nevi....coz teda neni moc dobre
Urcite se na to nehodi, urcite nebude vedle Vas behat. Samozrejme prochazky maji radi, jako vsichni psi, ale jen male, zadny vejslap s nim uskutecnit nejde, protoze az ho to prestane bavit tak si lehne a basta - to pokud bude na voditku, svehlavejsi jedinec se klidne otoci a pujde domu sam. Navic na nejaky velky chozeni ani nejsou staveni, je to velice tezke plemeno a takove chozeni je velka zatez na klouby. Jsou sice az prekvapive mrstni, ale tohle je uplne proti jejich povaze. Takze tak
martin83
napsal(a):
ma doma kavkazana a tohle by myslel vazne?:-) To asi o tom plemenu co ma doma moc nevi....coz teda neni moc dobre
Urcite se na to nehodi, urcite nebude vedle Vas behat. Samozrejme prochazky maji radi, jako vsichni psi, ale jen male, zadny vejslap s nim uskutecnit nejde, protoze az ho to prestane bavit tak si lehne a basta - to pokud bude na voditku, svehlavejsi jedinec se klidne otoci a pujde domu sam. Navic na nejaky velky chozeni ani nejsou staveni, je to velice tezke plemeno a takove chozeni je velka zatez na klouby. Jsou sice az prekvapive mrstni, ale tohle je uplne proti jejich povaze. Takze tak
nene spíš šlo o moji zvědavost, oni s ním právě chodí jen na procházky.. mě spíš zajímalo, jeslti má cenu se ho pokusit "nadchnout" pro tyhle aktivity.. ale jak jsem psala, já mám kříženku ohaře a ta se právě po hodinovém běhání napila a čeká, kdy vyrazíme zas :-D
nexxi
napsal(a):
nene spíš šlo o moji zvědavost, oni s ním právě chodí jen na procházky.. mě spíš zajímalo, jeslti má cenu se ho pokusit "nadchnout" pro tyhle aktivity.. ale jak jsem psala, já mám kříženku ohaře a ta se právě po hodinovém běhání napila a čeká, kdy vyrazíme zas :-D
tak nadchnout se muze stejne a treba si pak poridi taky nejakeho akcnejsiho psa:-)
nexxi
napsal(a):
ale pamatuju si kdysi jednu paní, bydlela nedaleko od nás a ta chodila pravidelně dogtrekky ale ted nevím, jeslti měla kavkazáka nebo šarplanince. a byla docela myslím i uspěšná
Byl to šarplaninec Je lehčí než kavkaz, ale i s kavkazem se dá chodit, a i na tůry, ale samozřejmě určitým tempem, v určitém počasí a také s určitým režimem ( čili zastávky, stín, dostatek vody, měkký povrch atp. )
martin83
napsal(a):
protoze az ho to prestane bavit tak si lehne a basta - to pokud bude na voditku, svehlavejsi jedinec se klidne otoci a pujde domu sam.
Můžu se jen zeptat, to je vlastní zkušenost??? Já jen že tohle o pastevcích slyším poprvé, takovou super blbost
mata
napsal(a):
protoze az ho to prestane bavit tak si lehne a basta - to pokud bude na voditku, svehlavejsi jedinec se klidne otoci a pujde domu sam.
Můžu se jen zeptat, to je vlastní zkušenost??? Já jen že tohle o pastevcích slyším poprvé, takovou super blbost
mno ale toto bohužel o tom psovi ten známý říkal taky.. že si prostě lehne a odpočívá a jde znovu až zase chce..
mata
napsal(a):
blbost? Nene, jen zkusenosti. Mam je s dvema kavkazany a jednim sarplanincem v soucasnosti, navic zname mnoho znamych kteri take maji pastevce, takze vim o cem mluvim
Jinak ne kazdy sarplaninec je lehci nez kavkazan, nyni mame jak jsem jiz psal Sarplanince a jedna se o zhola nejvetsiho psa ze vsech. V kohoutku nyni cca 82-83 cm Ale obecne jsou sarplaninci trochu mensi a lehci, ale ne o moc.
mata
napsal(a):
No, naše to taky dělá - to lehnutí (i když ona spíš sedá). Pravda, že to začala dělat až v 8 letech. Tak děláme jen kratší a popř. jdu jen s mladšími a ona spí doma. Ale, že by se otočila a šla domů sama, to ne.
lavacca
napsal(a):
No, naše to taky dělá - to lehnutí (i když ona spíš sedá). Pravda, že to začala dělat až v 8 letech. Tak děláme jen kratší a popř. jdu jen s mladšími a ona spí doma. Ale, že by se otočila a šla domů sama, to ne.
to s tim otocenim....to bylo mysleno spise obrazne. Nekde uplne mimo domov urcite pes svoji smecku neopusti - ale stalo se nam to hned v nasi ulici, kdy pes byl navolno a nejak se mu prochazet nechtelo a hrnul se zpatky k brance
Každej psychicky a fyzicky zdravej pes ( jistěže ne starší pes, nemocný pes, týraný pes a pes bez socializace, čili tzv. kotcák celoživotně ) miluje procházky se svým pánem, je-li jejich vztah takový, jaký má být. Pokud se pes vzpěcuje, nebo nechce chodit, nebo se vrací domů, je problém někde v psychice, těle, anebo prostě ve vztahu k pánovi není prostě normální, aby pes nechtěl na procházku. Pokud procházku přizpůsobím jeho velikosti, stáří, zdravotní stránce, pak by neměl ani nikde sedat a lehat, a pokud ano, je to pro mne varování, abych ho takto příště již nezatížila. Logické že. Mám kavkazáka ne zrovna malého a drobného, má těžkou vadu kloubů ( nevyvinuté kyčelní jamky a hlavice a DLK díky tomu někde ve výšinách ) a přesto je ve svých pěti letech v bezvadné kondici a dokáže se mnou nadšeně chodit celý den - samozřejmě za určitých teplot, po měkkém povrchu a s přestávkami
A stejně tak jiní pastevci, co znám a není jich málo, procházky milují. Pokud je nenutíte letět jak blázny, nonstop a vybíráte pro ně vhodné prostředí a klima, psi jsou zdraví psychicky i fyzicky, či mají kondici a jsou zvyklí chodit - což by proboha měl být snad každý pes!!! - pak NENÍ NORMÁLNÍ, aby si lehali, sedali a vzpěcovali se někam chodit
Hotovo. Můj názor a na něm si trvám.
mata
napsal(a):
Každej psychicky a fyzicky zdravej pes ( jistěže ne starší pes, nemocný pes, týraný pes a pes bez socializace, čili tzv. kotcák celoživotně ) miluje procházky se svým pánem, je-li jejich vztah takový, jaký má být. Pokud se pes vzpěcuje, nebo nechce chodit, nebo se vrací domů, je problém někde v psychice, těle, anebo prostě ve vztahu k pánovi není prostě normální, aby pes nechtěl na procházku. Pokud procházku přizpůsobím jeho velikosti, stáří, zdravotní stránce, pak by neměl ani nikde sedat a lehat, a pokud ano, je to pro mne varování, abych ho takto příště již nezatížila. Logické že. Mám kavkazáka ne zrovna malého a drobného, má těžkou vadu kloubů ( nevyvinuté kyčelní jamky a hlavice a DLK díky tomu někde ve výšinách ) a přesto je ve svých pěti letech v bezvadné kondici a dokáže se mnou nadšeně chodit celý den - samozřejmě za určitých teplot, po měkkém povrchu a s přestávkami
A stejně tak jiní pastevci, co znám a není jich málo, procházky milují. Pokud je nenutíte letět jak blázny, nonstop a vybíráte pro ně vhodné prostředí a klima, psi jsou zdraví psychicky i fyzicky, či mají kondici a jsou zvyklí chodit - což by proboha měl být snad každý pes!!! - pak NENÍ NORMÁLNÍ, aby si lehali, sedali a vzpěcovali se někam chodit
Hotovo. Můj názor a na něm si trvám.
tak teda tady si dovoluju těžce oponovat. sice nemám kavkazáka, ale prožila jsem deset let s mopsama a řeknu vám, ti ač svého pána milují, jakmile se venku ochladí a oni mají už svůj určitý věk, tak láska neláska, ven je taháte skoro násilím a venku tancujou jak baletky v mokré trávě a vyčítavě na vás koukají, co si to dovolujete, že prší..
nexxi
napsal(a):
tak teda tady si dovoluju těžce oponovat. sice nemám kavkazáka, ale prožila jsem deset let s mopsama a řeknu vám, ti ač svého pána milují, jakmile se venku ochladí a oni mají už svůj určitý věk, tak láska neláska, ven je taháte skoro násilím a venku tancujou jak baletky v mokré trávě a vyčítavě na vás koukají, co si to dovolujete, že prší..
jakmile se venku ochladí a oni mají už svůj určitý věk
Naučte se proboha prosím pořádně číst, co píšu. Přesně o tomto jsem psala, o věku a teplotních, či ročních podmínkách! Že v tom případě je to jiná. Několikrát jsem zdůrazňovala větu, či slova "psychicky a fyzicky zdravý, dospělý pes"!!!
Nemá cenu cokoliv tady psát, když se tu nikdo neobtěžuje řádně to číst a vnímat, co čte že
mata
napsal(a):
jakmile se venku ochladí a oni mají už svůj určitý věk
Naučte se proboha prosím pořádně číst, co píšu. Přesně o tomto jsem psala, o věku a teplotních, či ročních podmínkách! Že v tom případě je to jiná. Několikrát jsem zdůrazňovala větu, či slova "psychicky a fyzicky zdravý, dospělý pes"!!!
Nemá cenu cokoliv tady psát, když se tu nikdo neobtěžuje řádně to číst a vnímat, co čte že
ale já to četla. jenže třeba u mopsů ten věk nastává někdy ve třech, čtyřech letech :-D
nexxi
napsal(a):
ale já to četla. jenže třeba u mopsů ten věk nastává někdy ve třech, čtyřech letech :-D
A tím se něco mění? Nemyslím, a už vůbec se tím nemění to, co jsem napsala. To snad pochopí každý se základní školou U obříků je taky někdy 5 let už stařešinský věk, u některých je to nejlepší věk a třás u jiných brzké mládí. Ale nic to nemění na tom, co jsem psala.... ach jo, kdo chtěl, pochopil, tak asi....
A mmch pokud vím a znám já, mopsíci nejsou až tak krátkověcí, jde jen o jejich placatici - čumák - a tím pádem určité přizpůsobení stylu života jim vyhovující. Ovšem dožívají se kolem 11-ti let, aspoň ti, co o nich vím
Maťo, jestli dobře čtu, tak Martin tím " lehne si nebo půjde domů" reagoval na dotaz, zda se kavkazák hodí na dogtreky a canicross. A to je myslím jiná liga než byť celodenní toulání lesem (ostatně sám v první větě píše, že jinak maj procházky rádi). Kavkazáka nemám, ale pochybuju, že by z toho byl nadšený bez ohledu na kondici a věk.
Z dogtreků si z těhle plemen pamatuju jen Avalu, což byl krašák (asi ten šarplaninec co jste mysleli?) a fenu pyrenejce, ale u obou jsem měla pocit, že teda fakt jdou spíš kvůli páníčkovi než pro vlastní potěšení.
Canicross je podle mě s kavkazákem scifi .
Maťo, Maťo...tak asi jsme doma meli a mame nesocializovane psy, ktere nerespektuji rodinu:-))) Ted vazne - nez nekomu zacnes( zacnete - dle libosti) vycitat ze neumi cist jako v prispevku vyse ( a jeste neco o skole) tak je nutne nejprve si zamest pred vlastnim prahem. Ja nekde psal o tom ze kavkazaci nebo nyni sarplaninec nechteji chodit na vychazky? Muzu vedet kde? Dale - byla to debata o prochazkach nebo o psich sportech? Vic asi neni treba k tomu mluvit...
Nejvice se mi libi kdyz nekdo kdo ma prvniho kavkazaka poucuje co je a neni blbost o tech psech napsat. Navic fenky jsou malilinko trochu neco jineho nez psi.
Nemám sice kavkazana, ale leta máme NF a pokud se jedná o aktivity, je to asi stejné. Dokáží dělat dogtreking, první s námi jezdil putovní tábory po vodě, ale musí mít možnost odpočinku když on potřebuje. takže si lehl doprostřed silnice a dokud nebyl odpočatý, nic s ním nehlo.
Co se týče toho, že pes miluje procházky se svým pánem, tak to ano, pokud jsou procházky pro něj příjemné. Je na člověku, aby pokud je se psem venku podřídil svoje chtění psím potřebám.
martin83
napsal(a):
Maťo, Maťo...tak asi jsme doma meli a mame nesocializovane psy, ktere nerespektuji rodinu:-))) Ted vazne - nez nekomu zacnes( zacnete - dle libosti) vycitat ze neumi cist jako v prispevku vyse ( a jeste neco o skole) tak je nutne nejprve si zamest pred vlastnim prahem. Ja nekde psal o tom ze kavkazaci nebo nyni sarplaninec nechteji chodit na vychazky? Muzu vedet kde? Dale - byla to debata o prochazkach nebo o psich sportech? Vic asi neni treba k tomu mluvit...
Nejvice se mi libi kdyz nekdo kdo ma prvniho kavkazaka poucuje co je a neni blbost o tech psech napsat. Navic fenky jsou malilinko trochu neco jineho nez psi.
Nejvice se mi libi kdyz nekdo kdo ma prvniho kavkazaka poucuje co je a neni blbost o tech psech napsat
A já zas miluju lidi, co si myslí, že když mají už 150 psa určitého plemene, tak jedině oni mu rozumí nejlépe Přitom velmi často je to tak, že ti co mají prvního psa - plemeno, mu rozumějí víc, než ti, co mají "300" psů
nepíši nyní o sobě, neboť já to neposoudím u sebe, píši celoplošně. Ono totiž čím víc psů máte, tím méně je znáte
Nikdy nemůžete poctivě a naplno "prožívat" souznění se psem - plemenem, pokud je jich víc. Není to o kvantitě, ale kvalitě
Toť můj názor a zkušenost.
Tuhle větu, co jste napsal, mi pár lidí už taky řeklo, a právě takových, co "podle sebe soudím tebe", tže si tím udělali nevědomky u mne obrázek sami
A pokud vím, Martin o nechtění chození psů nepsal ve smyslu POUZE u dogtreku atp., proto jsem reagovala, jak jsem reagovala. Psané slovo někdy vyzní - často - jinak, než je myšleno, to je další fakt.
A co už, vlastně mě to nezajímá, co se tady řeší a co si kdo o mne myslí, svoje jsem napsala. Papapa.
mata
napsal(a):
Nejvice se mi libi kdyz nekdo kdo ma prvniho kavkazaka poucuje co je a neni blbost o tech psech napsat
A já zas miluju lidi, co si myslí, že když mají už 150 psa určitého plemene, tak jedině oni mu rozumí nejlépe Přitom velmi často je to tak, že ti co mají prvního psa - plemeno, mu rozumějí víc, než ti, co mají "300" psů
nepíši nyní o sobě, neboť já to neposoudím u sebe, píši celoplošně. Ono totiž čím víc psů máte, tím méně je znáte
Nikdy nemůžete poctivě a naplno "prožívat" souznění se psem - plemenem, pokud je jich víc. Není to o kvantitě, ale kvalitě
Toť můj názor a zkušenost.
Tuhle větu, co jste napsal, mi pár lidí už taky řeklo, a právě takových, co "podle sebe soudím tebe", tže si tím udělali nevědomky u mne obrázek sami
A pokud vím, Martin o nechtění chození psů nepsal ve smyslu POUZE u dogtreku atp., proto jsem reagovala, jak jsem reagovala. Psané slovo někdy vyzní - často - jinak, než je myšleno, to je další fakt.
A co už, vlastně mě to nezajímá, co se tady řeší a co si kdo o mne myslí, svoje jsem napsala. Papapa.
papapa a priste dvakrat mer, jednou rez, cili radeji dvakrat cist nez blbe reagovat, protoze jsem to psal vcelku jasne
K ostatnimu se nema smysl vyjadrovat...obecne je ale kazdy pes trochu jiny a naopak, soudit a hodnotit muze nejlepe clovek, kteremu proslo pod rukama velke mnozstvi psu. Nerikam ze to jsem ja, to v zadnem pripade, na to jsou 2, resp. 3 psy - zalezi z jakeho uhlu ( zda kavkazak ci pastevci obecne) velice malo. Ale samozrejme moje zkusenosti lze vice generalizovat nez Vase - a to nemyslim ve zlem, ale je to tak se vsim, nejen u psu. Ten kdo postavil 1 dum nemuze radit cloveku co jich postavil 100, byt sem tam muze mit dobry postreh - prenesene receno.
Nevím,proč každá diskuze musí obsahovat nějáký rozpor
Jinak já osobně si myslím,že na sporty jsou mnohmje vhodnější plemena než KAO,tak proč ho zatěžovat něčím,co mu bude s největší pravděpodobností vadit(neříkám,že jsou vyjímky..ty ovšem potvrzují pravidlo,že ) ?...
K lehání a otáčení na prochajdách...je fakt,že mi moje kavkazí holka šlape na prochajdách moc pěkně..chodíme i na dlouhé prochajdy,pokud je trochu chladněji(v těch vedrech nechce lítat ani moje aktivní pitka,natož chlupatej kavkaz)..ale z je to prostě SVÉHLAVÉ PLEMENO a páníka může milovat,ale když chce prostě pauzu,tak si jí udělá...samozdřejmě,že když řeknu ať jde,tak půjde,ale proč bych jí to dělala,taky si ráda dám jednou za prochajdu pauzu od neustálého hlídání co vyběhne za neposlušného psa zpozarohu......takže tak...
Nevím, jak se vaši KAO snášej s cizími psy, těch pár, co je v mém okolí, teda nic moc. A to je další důvod, proč KAO podle mě na dogtrek ani canicross není moc vhodný. V canicrossu jsou poměrně často hromadné starty a i kdyby ne, s KAO bude dotyčného pravděpodobně předbíhat jedna dvojice za druhou. Z vlastní zkušenosti musím říct, že pes na šňůře s amortizérem má tendenci prudit víc než na normálním vodítku a předbíhající pes je obzvlášť lákavý objekt. To samé platí na dogtreku - tam sice tohle intenzivní předcházení obvykle trvá tak první čtyři hoďky, pak už se startovní pole seřadí trochu podle rychlosti, ale i tak není nic moc míjet se na nějakém horském chodníčku s podobným psem. A obzvlášťmajitele podobného psa obvykle pobaví, když se druhý den sotva plazí do cíle a na 85.km začnou v protisměru chodit midaři