Nechtěné krytí, bude jedno štěně k odběru (m: KPP, o: NF)

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.9.2011 16:28
eavy

XXX.XXX.26.38

Zdravím.

Naši známí ,mají roční fenku kavkazáka, krásnou, vychovanou a s typickou povahou. Bohužel se nezadařilo a když fena hárala, našli u ní ráno v kotci ženicha, který roztrhal oplocení u domu, vykousal vrata na zahradu a nakonec roztrhal pletivo na kotci. To se stalo cirka před měsícem.
Známí mají již domluveného veta na uspání štěňat, ovšem chtějí feně nechat jedno štěně, aby to nenarušilo feny povahu a třeba i zdraví. Po odstavu štěněte bude fena sterilizována, aby zase nedošlo k nechtěnému nakrytí obecním "bejkem".

Mám 2 dotazy.

1) Neměl by někdo o štěndo zájem? Pokud ano, napiště mi na mail veronika.svejdy@seznam.cz a já vám zašlu kontakt na známou.
2) Co s majitelem psa? Běžně pes utíká a kreje co se kde hárá, navíc přátelům vznikla škoda, majitel se k tomu nehlásí a nemá zájem na domluvě o vyrovnání. Jde třeba zasáhnout přes OU nebo je lepší, rovnou přes policii?

Díky za nerýpací rady.

1.9.2011 17:12
lavacca

XXX.XXX.1.3

eavy napsal(a):
Zdravím.

Naši známí ,mají roční fenku kavkazáka, krásnou, vychovanou a s typickou povahou. Bohužel se nezadařilo a když fena hárala, našli u ní ráno v kotci ženicha, který roztrhal oplocení u domu, vykousal vrata na zahradu a nakonec roztrhal pletivo na kotci. To se stalo cirka před měsícem.
Známí mají již domluveného veta na uspání štěňat, ovšem chtějí feně nechat jedno štěně, aby to nenarušilo feny povahu a třeba i zdraví. Po odstavu štěněte bude fena sterilizována, aby zase nedošlo k nechtěnému nakrytí obecním "bejkem".

Mám 2 dotazy.

1) Neměl by někdo o štěndo zájem? Pokud ano, napiště mi na mail veronika.svejdy@seznam.cz a já vám zašlu kontakt na známou.
2) Co s majitelem psa? Běžně pes utíká a kreje co se kde hárá, navíc přátelům vznikla škoda, majitel se k tomu nehlásí a nemá zájem na domluvě o vyrovnání. Jde třeba zasáhnout přes OU nebo je lepší, rovnou přes policii?

Díky za nerýpací rady.

Nám pes nakryl neplánovaně fenu KAO asi ve 14 měsících a nechali jsme ji 1 štěně (měla jen 2, aspoň že tak). Od doby březosti za 1. nevyrostla snad ani o píď, zůstala na KAO velmi, velmi drobná (byla s PP a v genech krásné velké psy, např. i "profláknutého" Džungara). A za 2. se jí rozvinuly alergie, atd. Kdoví zda by se to stalo, kdyby jsme ji štěně nenechali. Nicméně, štěně (fenka) zůstalo doma. A v půl roce muselo jít pryč, jelikož ji fena začala drasticky napadat. Nikdy se k ní nechovala mateřsky, spíš ji jen trpěla, takže to nemělo cenu. Psychicky ji to moc neovlivnilo, ale já bych do toho u mollosů prostě nešla.

Lepší nechat odrodit a štěňata pryč (všechna), ale pokud stejně plánují kastraci, tak vykastrovat hned teď i s plody. Ono i březost jí dá zabrat, sama by teď měla růst místo toho, aby dávala všechno do štěňat.

Jinak se psem - sepsala bych škodu a doporučila to majiteli k úhradě. Je to jeho pes, tak ať si ho zabezpečí. Už vůbec to, že lítá venku a mohl by někomu něco udělat (vlítnout někomu na psa, dítě, stačí když se lekne, nebo vlítnout pod auto.). A taky bych to nahlásila na OÚ. Předpokládám, že máte vyhlášku o pohybu psů po vesnici, takže může dostat pokutu, atd.

1.9.2011 17:37
masoterianka

XXX.XXX.248.111

eavy napsal(a):
Zdravím.

Mám 2 dotazy.

Díky za nerýpací rady.

Kdysi dávno jsme měli podobný problém. Postavili jsme na zahradě kotec, bytelný, zastřešený, mysleli jsme si jak je to nedobytné, takže jsme tam přes noc nechali hárající labradorku, kterou jsme jinak velmi pečlivě hlídali. Brzy ráno po příchodu a vypuštění labradorky z kotce s ní vyběhl i místní "obšourník" střední kříženec. Kotec byl neporušený, dodnes nechápu jak se tam ten pes dostal. Každopádně jsme nechtěli nic riskovat, takže jsme okamžitě hledali řešení. Narození štěňat přicházelo v úvahu až jako enjposlednější. Asi bych těžce nesla utrácení narozených štěňat. Injekce na přerušení přezosti mají mnoho nežádoucích účinků. Nakonec jsme se rozhodli pro kastraci hned po dohárání, kterou nám jako řešení doporučil i veterinář. Fena byla vykastrována bez jakýkoliv problémů, snášela to výborně. Dnes už důchodkyně a nemá žádný problém.
Takže bych doporučila kastrovat hned, pokud již není v polovině březosti..

1.9.2011 17:38
masoterianka

XXX.XXX.248.111

Ještě dodám, že do majitele psa asi těžko něco vymámíte. My to vzdali, majitele to nezajímalo..

1.9.2011 17:51
rapotacka11

XXX.XXX.140.123

Paní píše , že k tomu došlo před měsícem.
Ještě by bylo dobré říct odkud fena je.
Brno ? Praha ? CB ? Ostravsko ?

1.9.2011 19:47
lavacca

XXX.XXX.1.3

rapotacka11 napsal(a):

kastrovat se dá do cca 35 dnů po nakrytí, takže by to ještě stihli. Já bych do toho u takhle mladé feny nešla. Kdyby měla 2-3 roky, ještě. Ale roční mollos je ještě štěňátko. Dokonce se divím, že už jim hárala...nám velké feny háraly nejdřív ve 14-15 měsících.

1.9.2011 20:38
eavy

XXX.XXX.26.38

rapotacka11 napsal(a):

Fenka a jeji majitelé jsou ze Žatecka.

Ohledně kastrace a chovu, myslím, že bude problém udat i to jedno štěně, natož dvě. Jelikož mají ještě maliňačku a hafo zvířátek, nemyslím si, že by socializace jedináčka nějak pokulhávala. Osobně ale můj názor. A proč se majitelé rozhodli na odchov byť jen jednoho štěněte nevím, já jim do toho "nekecám".

1.9.2011 22:22
lavacca

XXX.XXX.1.3

eavy napsal(a):
Fenka a jeji majitelé jsou ze Žatecka.

Ohledně kastrace a chovu, myslím, že bude problém udat i to jedno štěně, natož dvě. Jelikož mají ještě maliňačku a hafo zvířátek, nemyslím si, že by socializace jedináčka nějak pokulhávala. Osobně ale můj názor. A proč se majitelé rozhodli na odchov byť jen jednoho štěněte nevím, já jim do toho "nekecám".

No právě, málokdo dneska chce velikého psa. Navíc kříženci 2 čistokrevných plemen bohužel obvykle slíznou to horší po obou rodičích. Tak aby to nebyl mamut s ostrou povahou....

1.9.2011 22:26
danurba

XXX.XXX.40.197

horší? Já znám pár kříženců dvou plemen a jsou super...labrador + jezevčík - chytrý, inteligentní, tvrdohlavý, chápavý, nadšený aportér...například

1.9.2011 22:39
lavacca

XXX.XXX.1.3

danurba napsal(a):
horší? Já znám pár kříženců dvou plemen a jsou super...labrador + jezevčík - chytrý, inteligentní, tvrdohlavý, chápavý, nadšený aportér...například

no právě, tvrdohlavý... i to není nijak velká výhra. Taky takovýho máme doma - ale je to samojed, tak se s tím počítalo už dopředu. :)

3.9.2011 16:04
nehezacka

XXX.XXX.216.111

budu za blbcesmajlík a zeptám se-co je NF? smajlíksmajlík

3.9.2011 16:13
nehezacka

XXX.XXX.216.111

odpovím si sama :-))je to novofundláksmajlík.o štěndo bych možná měla zájem pokud by se narodila fenečka:-)

3.9.2011 16:29
eavy

XXX.XXX.26.38

Ano, je to novofunlanďák :-) Omlouvám se, jak jsme to hodila i na nemoderku, tak se mi ty dotazy pletou, na nemoderce jsme už odpovídala, co je NF :-)
Počítám, že se určitě fenečka mezi štěňatama narodí, majitelé nechají jen jedno štěně, pokud bude chtít potenciální majitel fenku, nechají fenku, pokud psa, tak psa. Pokud máte zájem, napište mi mail, dám vám kontakt na majitelku :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík