Dobrý den, jsem majitelkou 3 měsíčního štěněte křížence RTW a NO. Zajímal by mě váš názor na aktivitu vašich miláčků, jelikož mi přijde, že náš pejsek je jaksi ,,líný´´. Oba jeho rodiče jsou sportovně vedeni a vyhrávají závody, takže jsem předpokládala, že malej bude po nich. Třeba do toho ještě doroste. Teď v krátkosti popíšu ,,příznaky´´ - sdílí zahradu společně se sedmiletou ovčandou, která je velmi aktivní. Běhá za míčkem, létajícím talířem a vydržela by tak celý den. Když jsme na zahradě, malej většinou (ale ne vždy) popoběhne za ní, udělá tak 5-6 skoků, pak se zastaví a kouká. Když běží fenka zpátky, tak si s ní chce hrát (kouše ji do ocasu apod.), ale i to ho brzy přejde, sedne si mi k nohám a klidně by tak seděl celou dobu co já bych házela hračku fence. Občas se nechá strhnout k přetahování o hadr, zatím jsem ho nechala vždy vyhrát, protože na povel Pusť, on hadr pustí, ale pak už si hrát nechce. Prostě je nejvíce spokojený, když ho nechám sedět nebo ležet a hladím ho.
Jiné je to když jsme venku na procházce. Chodí za fenkou, občas jde něco prozkoumat sám, ale za ničím neběhá, jakoby ho hračky nezajímají, a když se obrátíme, že jdeme domů, tak evidentně ožije a těší se domů.
Nejhorší je to, když jdeme ven sami (bez fenky). To ho musím mít na vodítku, a občas ho zatáhnout nebo mu stále nabízet piškoty, aby vůbec šel. Není to proto, že nechce jít ke mně (když přidřepnu přijde ke mě pokaždé), ale hned si sedne a chce hladit a dál se mu nechce. Na povely Ke mně, reaguje normálně, takže si nemyslím, že by se mě nějak bál nebo prožíval venku nějaký stres. Nikdy se mu tam nic nestalo, chodí tam málo lidí a je to velký travnatý plac, kde všude kolem vidí a nemá se tak čeho bát.
Když obrátíme k domovu tak skoro utíká a táhne na vodítku jako ,,splašený´´ jen aby už byl doma.
Toto chování od žádného jiného svého psa neznám, těm se vždycky domů nechtělo, chtěli být venku co nejdéle.
Myslíte, že je prostě ještě malý a doroste do toho hravého období? Pochopila bych kdyby se mu nechtělo běhat, ale on si pak ani nehraje, prostě jen leží a kouká na mě a chce hladit.
Děkuji za vaše názory...
Já bych to ještě nějak moc neřešila, v jeho věku...doma se cítí v bezpečí, zná to tam, proto možná chce zpět (navíc, když jdete sami, tak zřejmě postrádá druhou fenku, proto chce za ní zpátky domů). Můj pes byl ze začátku taky doma radši, pak přišel procházkám na chuť a teď už se nemůže dočkat až půjdem ven a domů se mu nechce.
Měli jsme to samé u mé čubinky (kříženka NO a borderky). Jako malá o nic moc neměla zájem za míčkama neběhala spíš si ke mě sedla a koukala kde co lítá,ovšem později se z ní stala pořádná aktivka a teď se skoro nezastaví. Prcek ještě nemá tolik odvahy,ale určitě se to změní,chce to ho trochu povzbuzovat....
Všem Vám děkuji za názory. Taky myslím, že do toho ještě doroste :) Počkám, a pak Vám tady budu psát o rady jak ho zkrotit :D
Přikládám fotku :)
Nemám sice RTW ale BX...a stejně se nesl náš malej...On je rozvážnej od mala a tak mu to i zůstalo. Hodim mu míček, 2x ho donese, a po 3 na mě čučí div by mě neposlal do řiti, že mi to přece už 2x donesl, tak proč co pořád zahazuju
Doporučuju počkat a uvidíte. Buď se v pubertě ukáže Nebo zůstane takovej nehračka jako můj pes. Toho to baví asi 7 minut a pak si jde po svém
Psisák je fajn :-) Zkuste přidávat klidně nějakou kloubní výživu, kdyby měl bolesti poznala by jste rozdíl...a kdyby neměl, nic se tím nezkazí.
assil
napsal(a):
Takovouto "lenost" na vlastní zahradě jsem viděla jen jednou, byl to labrador, v roce se zjistilo, že má těžkou DLK, zřejmě ho prostě ty lokty bolely a proto nechtěl běhat, po operaci byl během pár dnů jako vyměněný a lítal si a hrál tak jako každé jiné štěně.
Mám velmi podobnou zkušenost. Bohužel vlastní. Fenka bulmastifa, jako štěně velmi "líná", v roce a půl zjištěna DKK v neměřitelných hodnotách!
Zadavatelko, odkud jste? Jestli to nemáte daleko do Brna, doporučovala bych Vám konzultaci u doktora Snášila (nebo jiného dobrého zkušeného ortopeda). Špatný vývoj kloubů se dá zjistit i u takhle malého štěněte a zařídit se podle toho.
Možná jenom plaším a skutečně jde jen o takovou tu štěněcí nejistotu. Moje zkušenost je ale velmi špatná a dnes už bych s vyšetřením neváhala ani minutu!
Lucie
Mně přijde, že jste zvyklá na ovčandu, ale ovčáci jsou prostě o hodně aktivnější, než psi typu rtw. Molossoidní plemena zkrátka jsou pomalejší. Na druhou stranu, nic nezkazíte, když začnete přidávat kloubní výživu (chondra, ne vápník).
Ale zamyslela bych se nad tou nejistotou venku bez ovčandy. Měla byste ho brát samotého daleko častěji, aby se otrkal a získal víc sebevědomí i bez psí parťačky. Navíc vy jste panička, ne ta fena, takže byste ho víc měla navázat na sebe. A berte ho i jinam než pořád na ten stejný travnatý plac, teď potřebuje poznat co nejvíc různých prostředí, lidí, psů, městského ruchu apod.