Obracím se na vás o radu, abych správně postupovala a neudělala víc škody než užitku. Jedná se o mého ročního psa s PP - společenské plemeno. Doposud bylo jeho chování perfektní, byl hravý, milující lidi i ostatní psi. Zřejmě s přibývajícím věkem a dospíváním se však jeho chování k lidem dost mění. Podotýkám, že jde o psa účastnícího se výstav a tady právě nastal ten problém. Nejdřív na stole při posuzování začal lehce vrčet ( opravdu potichu ) na rozhodčího, posléze se snažil i kousnout. Po sundání ze stolu na rozhodčího klidně vyskočí s vrtícím ocáskem a chce pohladit. Nechápu proto jeho chování. Proč to dělá a jak v té chvíli správně zasáhnout ? Nechci ho zkazit přílišným trestáním, ale zase tohle mu tolerovat nehodlám ! Dle vyjádření ostatních je pes v pubertě a snaží se zkoušet co si smí dovolit. Tak jak tedy na něho ? Jinak mě poslouchá, miluje všechny psy, není rvavý... je to veselý pes a člověka kterého chvíli poznává pak neskutečně miluje a chce se mazlit. Nechci ho úplně zlomit... doufám, že chápete o co mi jde.
Podle vašeho popisu bych pubertu netipovala. Jestliže pes během pár desítek vteřin (po sundání ze stolu) si chce se stejným člověkem hrát nebo se s ním mazlit, pak to není o pubertě, ale dle mého o špatném zážitku na stole. Osobně bych tipovala na nějakou negativní zkušenost, kterou jste vy ani nemusela registrovat, ale pro psa to bylo nepříjemné. Takže já bych začala trénovat manipulaci na stole, prostě co nejvíce napodobit situaci výstav, ve které vrčí. Samozřejmě ideálně první pokus s úplně cizím člověkem, ať vidíte, zda opravdu bude vrčet. Jestli ano, potom učení manipulace na stole od nuly. Bude to moře práce a trpělivosti, ale chcete-li dále vystavovat, tak dle mého jediná správná cesta
Dobře a teda při tom nácviku na stole... pokud bude chtít kousnout, mám ho napomenout důrazně jen slovem ? Nebo nějaké lehké trhnutí ? O to mi jde, jak mu to vysvětlit.
Jinak není to jenom asi ten stůl. Nastala ještě jedna situace kdy to uděl. Ležel na své kleci a cizí paní se k němu přiblížila a nechala mu jako očichat svou ruku ( jak se to běžně dělá ) On opět zavrčel a odtáhl se. Já to viděla a důrazně říkám : takhle teda ne chlapečku. Milé paní jsem vzala její ruku a položila psovi na záda. No, bohužel udělal to, že mojí ruku jakoby odsunul stranou a po paní chtěl hňapnout. Podotýkám, že to bylo velmi rychlé a nečekala jsem to. Vše je velmi čerstvé, myslím tím to chování na stole a včera i na té kleci. Dříve to nedělal, proto chci jednat hned a v začátku to zatrhnout.
Není to můj první pes, psů mám více. Ale tohle chování měla podobné pouze moje první fenka. Jak cítila nejistotu, tak ji řešila útokem. Pokud dal někdo před ní ruku k očuchání a pomalu ji k feně přibližoval, tak znejistěla a měla snahu kousnout. Ale jakmile někdo došel, beze strachu ji pohladil a podrbal, byla v klidu a nic neřešila.
A nemohl mít třeba špatnej zážitek u veterináře?Těžko říct jak postupovat,záleží na povaze aby jsi ho nějak nestresovala.Asi bych naučila (třeba už umí) zákazovej povel ne-nesmíš.A hlavně trénovat.A člověk kterej ho "prohlídne" by mu měl dát pamlsek.Na začátku bych asi nesahala ale jen dala pamlsek,sahání bych přidala postupně.
Uživatel s deaktivovaným účtem

laponka
napsal(a):
Dobře a teda při tom nácviku na stole... pokud bude chtít kousnout, mám ho napomenout důrazně jen slovem ? Nebo nějaké lehké trhnutí ? O to mi jde, jak mu to vysvětlit.
Jinak není to jenom asi ten stůl. Nastala ještě jedna situace kdy to uděl. Ležel na své kleci a cizí paní se k němu přiblížila a nechala mu jako očichat svou ruku ( jak se to běžně dělá ) On opět zavrčel a odtáhl se. Já to viděla a důrazně říkám : takhle teda ne chlapečku. Milé paní jsem vzala její ruku a položila psovi na záda. No, bohužel udělal to, že mojí ruku jakoby odsunul stranou a po paní chtěl hňapnout. Podotýkám, že to bylo velmi rychlé a nečekala jsem to. Vše je velmi čerstvé, myslím tím to chování na stole a včera i na té kleci. Dříve to nedělal, proto chci jednat hned a v začátku to zatrhnout.
Není to můj první pes, psů mám více. Ale tohle chování měla podobné pouze moje první fenka. Jak cítila nejistotu, tak ji řešila útokem. Pokud dal někdo před ní ruku k očuchání a pomalu ji k feně přibližoval, tak znejistěla a měla snahu kousnout. Ale jakmile někdo došel, beze strachu ji pohladil a podrbal, byla v klidu a nic neřešila.
Stůl bych trénovala, špatný zážitek na stole mohl být u vetrináře i při úpravě i na výstavě. Ale když odpočívá v kleci, nenechala bych na něj sahat cizí lidi. To si myslím, že pes nemusí tolerovat. Do klece jde, aby měl chvíli klidu. Nemám společenské plemeno, ale ani moje nynější fena, ani předchozí psi na sebe nenechali jen tak sahat.