Ahoj holky,
tak zakládám téměř jubilejní pětku. :) Vše nejlepší. Chci se c vámi poradit. Už jsem dneska byla rozhodnutá dát akci štěně na chvíli k ledu a zvolnit a počkat na Ely, jenže...jsem večer úplně náhodou narazila na CHS Donnevara. Nevíte o ní někdo nějakou info mimo to, co mají na stránkách? Mají volného pejska.....a já mám už zase dilema. Tohle by zas bylo dosti naryhclo, víc, než jsme předpokládala, na druhou stranu někdy je být bláznivý nejlepší věc, co lze udělat, tak nevím. Moc by mi pomohlo, kdybyste někdo o té chovce něco věděli, třeba z doslechu. Zkusím se zeptat chovatelky Elynky, zda o ní něco neví. Já vím jen to, co jsme vyčetla na stránkách a to, že rodiče jsou oba z této chovky, ale v rodokmenech rodičů jsme na příbuzenské krytí nenarazila. Ale jsem laik a leccos mi mohlo uniknout...
A co vy?
S.
Já až tak čekací typ nejsem, spíš zastávám názor, že když už se jendou něco udělá, nějak se to s trochou chtění vždycky zařídí. Každopádně mi dneska přišla zpráva od chovatelky, že Elynka hárá a že štěnda budou na světě pokud vše klapne před Vánoci. Což znamená, že odběr bude zhruba an den přesně na naše dvouletéí výročí spolu. :) Takže řízením osudu to vypadá na happy end
Saina: No jupííí! Tak vidíš, nakonec to bude podle tvých představ :)! Gratuluju k hárání Elynky, snad se to povede tak jak má. Už se těším na tvoje zážitky s pesanem.
Taky vám zase jeden povím. Dneska jsem byla 2 hodiny pryč, Balt sám samotinký (Míša s mamkou na chatě). Bývá naštěstí hodný, nevyje, jen občas vytahá boty (oproti té malé černé ničitelce je fakt zlatý ). Přijdu domů, smradu jak v prasečárně, Balt nasrajdil 2 dosti slušné hromady. To se omlouvá. Ale to, že půlku sežral tak, že měl od toho celou tlamu a další půlku rozvlekl na svých bělostných pacinkách po celé předsíni (koberec!!!), to už jsem udýchávala těžko. A ještě hůř to, že si otevřel dveře do pokoje a zahovnil i peřiny.... No, naštěstí jsem se ovládla a nic se mu nestalo
. Miluju pejsky!
Lusta: My s tím taháním trochu bojujem. Někdy se dá do tahu a nevnímá. Takže na radu pár výcvikářů měníme směry... Zdá se mi to už lepší, ale přece jen to potřebuju vypilovat tak, aby mě v dospělosti nevláčel, jak se mu zlíbí. Síly už má teda dost... Jo, to že pes by měl chodit hodně na vodítku je pro mě novinka. Mě zase všichni říkali co nejvíc na volno. Realita je u nás taková, že to máme tak napůl. Přes sídliště na vodítku, na poli a v lese volně. Je z těch našich schovek vycvičený, že si nás má hlídat. Když jde vepředu, pokaždé se po 10 metrech zastaví a sleduje, jestli jdeme taky. Snad mu to už zůstane, hovňousovi.
Baltík koukám začíná trošku prasátkovatět. :) Na to se tedy upřímně moc netěším,a el hjolt asi jako s každým miminem, chyby jsou a budou, nějak se to zvládne.
Co se týká toho tahání, kamarádka má australáky a u nich mě učila rpostě od odrostlejšího štěněte suknout pořádně vodítkem (je fakt že její psy na tomhle přístupu vyrostli a netahají téměř vůbec). Ale to mi řpijde na bělouše až dost tvrdý. Asi se drž toho coi ti poradí chovatelé, přece jen asi si s Baltovou mámou zažili svoje a nějaké fígle mít budou ;)
saina
napsal(a):
Baltík koukám začíná trošku prasátkovatět. :) Na to se tedy upřímně moc netěším,a el hjolt asi jako s každým miminem, chyby jsou a budou, nějak se to zvládne.
Co se týká toho tahání, kamarádka má australáky a u nich mě učila rpostě od odrostlejšího štěněte suknout pořádně vodítkem (je fakt že její psy na tomhle přístupu vyrostli a netahají téměř vůbec). Ale to mi řpijde na bělouše až dost tvrdý. Asi se drž toho coi ti poradí chovatelé, přece jen asi si s Baltovou mámou zažili svoje a nějaké fígle mít budou ;)
cuknutí vodítkem, když pes tahá, vám přijde tvrdý ? To snad ne ? Možná když mu to vysvětlíte švýcarsky tak to nebude potřeba
Veruha: Ta změna směru je taky řešení. Pes by se taháním neměl dostat tam, kam chce (třeba za jiným psem). Jinak ta častá chůze na vodítku, o které jsem psala, je speciální přístup, který nás učili. Ale je jasný, že chození na volno je pro většinu lidí pohodlnější. Člověk si jde, může být pohroužen do svých myšlenek, psa sem tam zkontroluje :). Z mé zkušenosti: Znám tu na sídlišti několik lidí, kteří měli od štěněte psa (stejně staří jako Chira - bordera, zlaťák, BŠO, jack russel) pořád na volno, občas ani to vodítko s sebou neměli (což nechápu). A když teď s nimi venčím, psi jsou zvyklí se sami rozhodovat. Když si chtějí zaplavat, jdou si zaplavat. Když chtěj prohnat kachny na rybníku, běží na ně a to samý, když vidí jiného psa, se kterým si chtějí hrát. Ale těm majitelům to asi nepřijde, jinak to ani neznají.
Moc díky holky :)) ..
Jen mám na vás takovej dotázek .. Malej strašně ale strašně moc pije .. Dokáže vypít několiiiik misek za den .. a v noci to stejny furt by pil .. neni to nejaky divny ? Víte jak muj prvni pes a jeste prece jen nevim, tak jsem se chtěla zeptat :))
Bobiš je kráááásný :).
S tím pitím si nedělej starosti. Balt, když byl úplné mimino, tak v misce s vodou skoro bydlel. Taky jsem urgovala veta i chovatele, jestli je to normální. Prý jsou štěnda obecně takhle uchlemtané, takže neboj, je to normální. Jak to bylo u prvního psa si už nepamatuju, takže jsem taky takhle zmatkovala.
S Eminentem taky zkušenost nemám.
Prosím o radu ... s přítelem uvažujeme pořídit si příští rok druhého pejska ( máme doma fenku labradora) a mě se zalíbil zrovna švýcarský ovčák =) jaký je povahově ? Hodí se k dětem? Myslíte, že je lepším společníkem švýcarský ovčák nebo rhodeský ridgeback?
Přiteli se hrozně libí ridgebackové, ale mě láka š. ovčák proto na něj chci mít nějaké argumenty v rukávu .
Předem děkuji.
anies
napsal(a):
Moc díky holky :)) ..
Jen mám na vás takovej dotázek .. Malej strašně ale strašně moc pije .. Dokáže vypít několiiiik misek za den .. a v noci to stejny furt by pil .. neni to nejaky divny ? Víte jak muj prvni pes a jeste prece jen nevim, tak jsem se chtěla zeptat :))
Když pes přemíru pije, bývá to znak cukrovky...Nechala bych zkontrolovat krve, pro klid na duši.
sabina
napsal(a):
Když pes přemíru pije, bývá to znak cukrovky...Nechala bych zkontrolovat krve, pro klid na duši.
Co vím, tak nadměrné pití může signalizovat strašně moc nemocí. Cukrovka je prý u takhle malého štěněte neobvyklá záležitost. Takhle mi to řekl můj veterinář. Taky to může být třeba tím, že u chovatele byla štěňata venku, u nového majitele jsou v bytě (přechod do teplého prostředí), taky samozřejmě ty granule. Byla jsem tehdy celá vyšilená strachy, že má v háji ledviny, obvolávala vety i chovatele, ubezpečili mě, že štěňátka opravdu častěji pijí. Každopádně, jestli si Anies nejsi jistá, radši s mímou zajdi, jak píše Sabina, klid na duši je důležitý :).
To je tedy neveselé téma. Držím palce, Anies, ať je to jenom mladická rozchlemtanost a žádný příznak něčeho horšího! JInak k dotazu ohledně vhodnosti švýcara....zatím žádného nemám, leč po spoustě čtení, diskuzích s chovateli a podobně si myslím, že bude rozhodně lepší než RR. Víc vázaný na vás, snáze vychovatelný, k dětem je přímo doporučovaný, svou rodinu miluje (dle standfardu i toho, co mi říkali chovatelé z praxe. Co jsem se s běloušky setkala, jsou to úžsná psiska!). Takže být vámi vytáhnu přítele k nějakému chovateli na návštěvuz, to je ten nejpádnější argument! :))
S.
Souhlasím se Sainou. Já sice s RR žádné zkušenosti nemám, jen ty z procházek a z názorů ostatních, co je mají, což je asi dost zkreslené, ale přijde mi prostě, že RR jsou víc ostřejší a vyžadují pevnější ruku. Já mám doma "paniččinu prdelku", která za pamlsek udělá cokoliv. Je to zatím fakt takový mamánek. Někdo takové psy nemá rád, mě tohle vyhovuje. Objektivně povahu ještě hodnotit nemůžu, nevím, jestli se po pubertě ještě nezmění. Vztah k dětem taky nehodnotím, ten náš divoch se žene za každým a chce si hrát. Menší děti zatím jeho styl hry nechápou, takže krotím a spíš separuju, když má Balt skákací náladu. "Moji" chovatelé ale často hlídají vnoučka a ten je s jejich běloušema jedna ruka. Říkali, že lepšího psa k dětem by si nedovedli představit.
Tady je to samý "vybělený" mozek, každý tu bude chválit jen běloby, že jo? . Budete to mít těžké, tyhle dvě plemena mi připadají jako oheň a voda.
. Tak šťastnou ukecávačku a určitě dej vědět, jak jste se rozhodli
Já si jako prvního psa pořídila ovčáka, protože má teorie je, že z historickýho pohledu byli šlechtění proto, aby spolupracovali s člověkem . Tak proč si přidělávat potíže :). Chira je hrozně milá, taková jemná, pořád čeká, jestli jí dám nějaký povel nebo nějakou reakci na její chování. Žádná samostatná jednotka, což mi vyhovuje. Je jí rok, nedávno jsme byli u u přítelových rodičů, kde na ní byly dvě malé děti. Několik hodin jí "mordovaly", házely klacek, věšely se na ní a ona ani neodešla stranou. Všechno si nechala líbit a to s dětmi nebyla nikdy ve styku - max. náhodné hlazení kolemjdoucích.
Ridgebackové, nevím jak fenky, ale kluci bývají ostřejší na psy samce. Kámoška jednoho má a říkala, že jsou takový jiní, že měli raději zůstat v Africe . Příště bude volit jiné plemeno.
Jo, já jsem děvucha z teho černeho města . Já jsem měla vyhlídnuté Blankpapiliovce, byla jen shoda náhod, že fenka nakrytá jejich Gomerem byla z okolí Bruntálu. Balta máme z CHS Bajadera. Ale to jsou manželé, kteří kryli podruhé a nevím, jestli budou pokračovat. Ještě mi utkvěla v paměti CHS Beluda, taky okr. Bruntál tuším. Jak to mají s kvalitou odchovů netuším. Přímo v Ově snad není vůbec nic. Tady je možná jediný BŠO ten náš.
Moc díík holky :))
No malýmu se stavijou ouška pomalinku :)) Pravý ucho má jakože tak přehozený a postavený, ale levý nám stávkuje :D .. S tím pitím to je fajn moc díky za reakce, tak za 10 dní pujdeme na preockovani, tak se poptam veterinare at mam klid na dusi :)) .. Jinak se vás chci ještě zeptat máte nekdo belousa v byte? Za jak dlouho jste ho naucili necurat doma a aby vydrzel? A kdy jste ho zacali ucit povely? Vsechno chci zjistit abych vedela :))
anies
napsal(a):
Moc díík holky :))
No malýmu se stavijou ouška pomalinku :)) Pravý ucho má jakože tak přehozený a postavený, ale levý nám stávkuje :D .. S tím pitím to je fajn moc díky za reakce, tak za 10 dní pujdeme na preockovani, tak se poptam veterinare at mam klid na dusi :)) .. Jinak se vás chci ještě zeptat máte nekdo belousa v byte? Za jak dlouho jste ho naucili necurat doma a aby vydrzel? A kdy jste ho zacali ucit povely? Vsechno chci zjistit abych vedela :))
Balt je byťák. Odmala byl zvyklý venčit se venku, žádná plína nebo tak. Nikdy jsme netrestali, spíš jen lehké "fuj" a hned ven. Chápal do týdne, při každém venčení udělal louži nebo bobana, za to klidným hlasem "hodný" a šup mu grancli. Ale i dnes v jeho 5,5 měsících se stane, že upustí doma. Když ho náhodou přistihnu, na jeho výrazu vidím, že se "stydí". Chápe, jen to asi ještě nedokáže ovládnout :).
Ty povely jsme praktikovali skoro od prvních chvil, kdy se s náma sžil. Hlavně začátky "ke mně" a "fuj". Ale nebyly to povely jako dril, spíš jen využití situace. Třeba když viděl, že mám v ruce pamlsek a hnal se za mnou, volala jsem "ke mně". Všechno hrou nebo na pamlsek. Třeba u sedni jsme mu netlačili zadek k zemi, když stál, stačilo zvednout mlsku nad hlavu a sedl si. To relativně zvládal už asi v 2,5 měsících. Používala jsem hodně gesta. Jak už tady psala Lusta, psi gesta chápou snadněji než povely hlasem.
Psalas, že je mimís pažravý. To si gratuluj :). Takoví se cvičí nejlíp.
anies
napsal(a):
Jooo a hlavne jsem se chtela zeptat myslite, ze bych malyho mohla vykoupat uz ted? Vyrustal v kotci a zrovna ne dvakrat voni a hlavne kvuli nasim .. Tak jen jestli kdyz je tak malej by to nevadilo
Já měla strach šamponovat. Když přišel extrazprasený, letěl pod sprchu, ale bez šamponu. Toho se dočkal až ve 4měs. po hnojovém řádění. Přežil :). Asi bych koupila heřmánek a vymáchala ho v odvaru. Ten nám doporučil vet na omývání břicha a pindíka, občas se mu podráždí. Vždycky po tom hezky voní. Ale jestli fakt extra smrdí a myslíš, že to nepomůže, raději se o nějakém šamponu poraď s vetem.
Já si myslím, že se nic nestane. Chiru jsem tedy šamponovala až po roce, kdy se jednalo o léčbu strupů, co se jí udělaly za ušima, ale do té doby stačila jen voda. Nebála bych se toho, zase mít doma smradlavé štěndo by se mi taky nelíbilo. Když to nebude pravidelně a použije se šampon spešl pro psy, tak to bude v pohodě. Naši chovatelé sháněli sousedům také psíka. Pocházel z kotcového chovu a byl to děsný puch (chovala jsem si ho). Ještě než jim ho předali, šel pod sprchu (se šamponem).
Moc díky za rady holky :)) .. Zítra mu jdu koupit šampon a pujde kamos, protoze takovej styngec to je nehorazny :D :D .. Dneska jsem prisla domu a co nevidim .. Zdemolovaná kytka, rozkousaná židle a jako třešnička na dortu zdemolovanej smetáček a lopatka Ja zachvat smichu, matka zachvat vzteku :D ale pak pohodicka :) .. Uz se tesim na dalsi dny .. Ale hlavne az se mu postavijou usiska
Tak poslušně hlásím, že malýho jsem vykoupala .. Kupodivu je bělejší a vonavějšíííí :)) Ale nadšenej ze sprchy teda 2x nebyl :D :D Malem mi ju sežral :D .. A nechystáte se někdo na výstavu do Brna na Výstaviště ? Ale je až v únoru :))
Ahoj holky :). Tak se nám tu těch témat s BŠO nějak vyrojilo. Jsem ráda, že tu diskutují i zkušenější, hltám to :).
Saino, gratuluju k novému nábytečku. My se teď přestěhovali do nového a veřejně tu chválím toho mého čerta, jak se chová podle dobrých mravů. Venčíme se už jen venku a hlavně, když nejsme doma, sousedi neslyší žádné operní árie a my nevidíme žádný sežraný nábytek. Snad mu to v pubertě v hlavince moc nepřepne. Na cvičáku jsme delší dobu nebyli, ale procvičujem doma.
No, teď je nakryto nejaké necelé tři týdny, takže očekávám, že by snad vbrzku mělo dojít na ultrazvok nebo tak něco a potvrdit se březost. Snad. :) A pak už jen doufat, že z Ely vypadne i nějaký kluk. ;)
Počkej, on Baltík dospěje a třeba z něj bude metroušek a bude s emu to líbit. ;) Ještě je to puberťák a neví, co je pro něj dobrý...
Ahoj holky!
Ták Caro se zabydlel celkem parádně, je to děsnej salámista .. Nic mu nevadí, je to naprostej flegmouš. Už jsem prcka vzala aj ke koníkům, nejprv bojim bojim a pak jim malem lezl pod nohama. Chodili jsme dokonce i na volno a drzel se me jako kliste, ale jinde si ho netroufam jeste pusititi :))
Veru tak to gratuluji :) Ale jak tak čtu, tak s tím česáním, mytím pacek atd.. Tak na tom jsme teda úplně stejně. Když vyčesáváme, tak si připadám jak kdybych ho věšela za kule do průvanu .. Histerie panika to svět neviděl
Anies, to je ušák. :) Krásnej! Jak vás tak čtu holky, tak kluci bělouši si na hygienu a módu moc nepotrpí...to jsem zvědavá, jak se vyvede ten náš, pokud se vyvede....ale doufám že jo, už se nemůžu dočkat! :)
Veru, jak jste na tom s venčením? Jak často ještě Baltín pustí něco doma?
S.
Juva, to je ušoplesk ! To je úplně roztomilé, jak má ty lopuchy tak u sebe. Roste jako z vody! Jinak jsem ráda, že nejsme jediní odmítači kosmetických úkonů
. Jako chodící metro z něho mít fakt nechci, ale na některých věcech, jako mytí "podvozku" prostě trvám. My to máme povinné, má citlivou kůži, takže po každém větším zaprasení venku a následném neopláchnutí se mu na břiše udělají takové miniboláčky.
Co se týče výdrže bez čůrání, tak zatím držíme rekord 6 hodin - přes den, dýl sám nebyl. Noc vydrží celou od 22 do 6h. Naposled byla nehoda před týdnem asi, to byl z venku 2 hodiny doma, ale po té lítačce vylemtal dost vody.
Ahoj holky!
Trochu nás povytáhnu...
Tak jsem dneska strávila celý den na výstavě a byla to paráda! Řeknu vám, ty běloby jsou fakt krásný. A taky nás to nahlodalo, zda přeci jen nezvolti dlouhosrstého pejska. No uvidíme co z Elynky vypadne, třeba nám to volbu usnadní. :D Jinak jsem se abvila s chovatelkou a říkala, že asi ve středu půjdou na ultrazvuk, tak se nemůžu dočkat výsledků. A taky jsme v Letňanech začala s ,,výbavičkou", mám vodítko a obojek, obojí tmavozelené se stříbrnými tlapičkami. :)
Co nového u vás?
S.
Ahoj holky, tak nás zase tahám do popředí :).
Saino, moc ti závidím, žes byla na výstavě. Já chci konečně po dlouhé době vidět i jinou bělobu, než je ta moje. Jednu jsem tu u nás viděla. Projížděla jsem a u cesty šli dva kluci a vedli kraťáka (asi fenku, stvoření bylo menší). Málem jsem to nabořila do sloupu. Taková fatamorgána . Jak na té výstavě? Pamatuješ si třeba umístění nějakých BŠO? Kolik tam asi bělob bylo?
Jinak o vodítkách a obojcích mi ani nemluv! Já už od dob základky mám úchylku nakupovat nové a nové. Kolik jich už naše Míša měla. S Baltem ještě jak ostudy chodíme na štěněcím. Ale zítra už si jdu na poštu vyzvednout nový oboj i vodítko. Pak ho vystajlovaného vyfotím . Má štěstí, že bude už zítra, ten blb si dneska vodítko sežral. Byl doma sám, nudil se, tak si ho stáhl z věšáku a pěkně dorasoval. Za trest dneska chodil jako přiteplený na růžovém řemenu (pozůstatky z mé puberty, dneska už bych růžové ani fence nekoupila
). Bylo mi trapně, když jsem pejskařům musela vysvětlovat, že ta roztomilá hafinka s žůžovoučkým vodítkem je vlastně kluk
.
A už tááákle veliký
Ahoj Veru!
Hele jsem ostuda, já jsem si povídala před začátkem s Vlastou (chovatelka) a pak jsme vlastně už jen klečela a mazlila a hladila a koukala, takže vůbec nevím umístění. Ale bělob tam byla spousta, určitě 20 (ne všechny byly vystavovany, ale neustále člověk nějakou potkával). Nejkouzelnější bylo 4-měsíční štěně (větší než kamarádky roční ausík :D), ale prostě dokonalost sama. Po výstavě skoro hlasujeme doma spíš pro dlouhý chlupy, uvidíme, co Ely vyflusne.
Někdy v příštích dnech jde na utz, tak se modlim modlim ať to není faleška! Fakt už jsme úplně nejnatěšenější a mezi mnou a mimčem už je de facto jen zkouškové.
Určitě nafoť! Já jsem se bránila, nakupovat něco už teďka, ať něco nezakřiknu nebo tak, ale neodolala jsem. Hele Veru a ostatní, máte na psíky kenelu? Já o ní dosti uvažuju, doporučovala mi ji i chovatelka, zajímalo by mě, jak to vidíte/máte vy...
S.
No nedivím se ti, taky bych asi očumovala pesany okolo a neposlouchala umístění . Moc držím pěsti, ať utz nějaké mimísy ukáže!!! Hned jak budeš vědět výsledky, sem s nima!
Jsem asi úplný hňup, ale prosím tě, co je to kenela? Já vím, že kennel znamená chovka, ale to asi nebude ono . Gugl mi nic nevyplivl. Rozšiř hlupákovi obzory, prosím :).
Ahoj holky!
Veru tak s tím vodítkem mi ani nemluv .. Ten náš malej zmeťour ho zlikvidoval celkem slušným stylem, naštěstí obojek ještě žije a doufám, že žít bude .. Takovej frajerskej s šátečkem jsem shánela dlouho .. Asi bych rozkousala potom já jeho, kdyby ho zabil
Jinak jsme se dneska dozvěděli, že jsme nádherní bíglící! Z toho jsem byla celkem v rauši a jak se paní ještě ptala jak je možný, že nám stojí uši? To už jsem s paní musela jen souhlasit a říct, že jsme mu jako malýmu masírovali uši (Paní byla v přesvědčení, že už mám asi starou bestii)
Jinak už hlásím první oběti na životech .. Na kontě máme celou židli, mamininu halenku, taťkovi trenky, moje označkovaný rifle a jako třešnička na dortu dneska roztrhal igelitku s odpadkama, tak jsem aspoň měla co sbírat, když jsem se dobahnila domů ..
Původně když jsem ho měla rezervovanýho, tak mi majitel tvrdil, že pejsek je klidné povahy a určitě bude vhodný na canisterapii .. Tak se mě mamina každej druhej den ptá " Kdy už se v něm ukážou ty canisterapeutické vlohy? "
Anies, klid, bělouši dospívají kolem dvou, tří let psychicky, tkaže pevné nervy a užívej v štěníka! :)
Veru, já to možná špatně píšu, vždycky jsem o tom jen slyšela a je fakt, že seznam taky nic nenašel. Je to taková ta ,,krabice" na psa. je to z nějaká taková..plastovo snad nepromokavá látka se zipem otevíratelným(a) výlezem(a), kde psi leží třeba na výstavě, jako štěně v tom můžou cestovat (záleží na velikosti) a dá se to složit. Prostě takovej látkovej domeček.
http://www.google.cz/search?hl=cs&q=nylonov%C3%A1+p%C5%99epravka+na+psa&gs_sm=e&gs_upl=905l3982l0l4182l25l17l0l2l2l0l187l1966l7.10l19l0&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.,cf.osb&biw=1366&bih=704&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Ahojky, jdeme se k Vám přidat na pokec. Máte krásné hafany:) Musím se taky pochlubit svojí oblůdkou Jessie, 2,5roku stará čubinka.
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Saina:
Neboj já vím .. Ale opravdu se s ním nenudím
no hlavně ať už i Ty máš co nejdřív toho svého bílého chlupatce
potkanmarvel vítám tě .. Čubina je nádherná
Ahoj ahoj!
Fenka krásná. :) Když ujž jsme v tý debatě o pozdním dospívání běloušů a píšeš, že jí jsou dva a půl, přijde ti už ,,dospělá"? :) Odkudpak je?
Anies, čekám každým dnem zprávu od chovatelky jak na utz. Když klapne to, tak ejště aby se narudil nějaký kluk a koncem února je doma!
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
anies: děkujeme. Povedená fotka:)
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
saina: ona je bezpapírovej zmetek
Jess mi přijde už skoro dospělá. Ale je to dost tím, že je míň temperamentnější, je spíš flegmatik a submisivka. Na úplnou dospělost si ještě počkám, ale už se blížíme. Kámoška má jen o 4 měsíce mladší čubinu a ta je víc štěně než dospělá:) Byť my jsme malinko vyjímka, tak souhlasím, že dospívají později a v něčem jsou i takový opožděnější.
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
Jo lidičky, kdybyste náhodou na jiném fóru či úplně jinde potkali Lemonku, popř. Lemonii, tak to jsem taky já
Potkanmarvel : Vítej :). Jsem moc ráda, že kromě Lusty už je tu i někdo s odrostlejším hafanem. My s miminama a budoucí majitelé se můžem všichni dost přiučit. Jessie je kus baby, kolik měří? Je krásná. Děláte s ní něco? Obrany, poslušnost...?
Anies: Úžasná fotka (ty uši v listí) ! Čím fotíš, prosím tě?
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
veruha: dle mého měření a vážení má 64cm a 27kg. Co se týká výcviku, tak já ji nejdřív hrozně zkazila, to byl nevíc neposlušný pes, a pak jsme začali napravovat:D Stopy děláme málo, obrany se snažíme, celkem jí to i baví, ale je to bída bídoucí a poslušnost? Tam jsem pokročili, oproti kdysi je to nebe a dudy, ale stále je co zlepšovat a učit nového. Máme zkoušky ZZO a ZOP a byly jsme na pár závodech dle ZZO a dobrý:)
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
Saina: No tak hnedka potom podej hlášení!
Potkanmarvel: Móóc díík
veruha: Děkují děkujííí Fotky fotila kámoška, koupila si Nikona D90ku, tak jsem ju hnedka kásla ať mi prcka nafotí .. Aspoň ať mám nějaký pěkný fotky a moc se jí povedly
Anies, fotečky jsou krásný, doufám, že taky seženu nějaké šikovné kamarádstvo a na památeční fotky. :)
Potkanmarvel, to jste tedy šikovní, klobouk dolů! :)
Jinak u nás to vypadá tak, že vet doporučil sono až od pátku, ale chovatelka bude mít čas až v pondělí, takže si ejště počkám. Ale zas potom už by prý možná šel odhadnout i počet prcků v břiše. Tak jen škoda, že se enodhadne i pohlaví, abych mohla být v klidu. :)
S.
Tak to je pořádný kus hafana. Fotka se zmrzkou je super. Takový blažený pohled u žrádla dobře znám.
Můžu se zeptat, čím jsi ji podle tebe zkazila? O výchově jsem dost načetla, vyslechla, vyptala se, ale znáš to - zkušeností není nikdy dost a možná stále dělám chyby, o kterých nevím.
Strašně ráda bych ho prohnala nějakou tou zkouškou nebo s ním dělala něco, k čemu se bude hodit, zatím čekám, co se z něho pořádně vyvrbí. Je to totiž ještě malé tele.
Naše "skoroobrany", u kterých se tváří patřičně "hrůzostrašně" jako pravý obranářský profík .
Aaaaaaa, tak tady Balt vypadá fakt děsivě :D Zasadit to do patřičného pozadí, z fleku ho můžeš přiuhlásit na konkurz do hororu. :D Koukám, že máš podobný obojek, jako jsme ukořistila já teď v Letňanech. Snad mi k něčemu bude.
Jinak to, čím lze zkazit psa, mě taky zajímá - mám to stejné jako Veruha,
Saina: Moooc diky :)) .. Byl to trochu boj, protoze Caro moc nechtel spolupracovat .. Ale nakonec z toho teda neco vzeslo no :D
Veru teda Balt je nadhernej .. Uz je to poradnej kus hafana .. A fakt z nej jde celkem respekt :D Spravnej trhac
To zkazeni me jak jinak taky zajima .. Dokud jsme prcci, tak ceho se muzem vyvarovat :)) I kdyz ten muj co tak pozoruju tak nejak nema povahu svycaraka teda co jsem aspon slysela .. pripada mi jak typickej nemec :D vsechno je mu salam, kdyz na neho rvu, rve na me taky .. takze fakt super :D
Tak se vám musím pochlubit, jak máme "šikovného" pejska. Dneska si pochroumal levou zadní. Pohotovost, RTG, analgetika. Naštěstí to má jen naražené, na RTG nic vidět nebylo. Ovšem bolest dává najevo dost zřetelně. Jen se pohne, kvičí na celé kolo. Stalo se mu to dneska odpoledne, když řádil s feňulí NO přítelových rodičů, nikdo pořádně nevěděl, co se stalo, byli za domem. Já byla celý den v práci, přítel mi to prozíravě řekl až doma. Věděl, že bych panikařila a na práci se vykašlala. Asi jsem ráda, že jsem to u toho nebyla, stačí mi vidět to, když leží a tak divně kouká . Holky, držte nám pěsti, ať se z toho rychle dostane.
Chudínek. Přecitlivělí to oni jsou , i když ta naražená nožka určitě bolí. Chira si jednou něco píchla v trávě do nohy. Taky kvičela, žačala si sedat, lehat, jako že dál nejde. A nakonec jsem jí v chlupech našla kapičku krve
.
Já to o nich věděla, že mají trochu zvýšený práh bolesti, teda co jsem se tak různě doslechla, dočetla. Balt to prožívá fakt dost těžce. Nevím, jak by to prožíval jiný pes, ale každopádně náš doma celou noc a celý dnešní den proležel. Občas změní místo, to se neobejde bez kňučení. Moc ho v tom nepodporuju, žádné přehnané litovačky. Spíš na něho mluvím vesele, ať z toho není ještě v depce. Jen mám strach, aby to nenechalo následky. DKK třeba.
Co nového u vás? Potěšte mě veselejšíma zážitkama z víkendu :).
Tak já tě pobavím, Veru...ač to třeba není úplně pejskařské. Vyrazili sjme hikovat - s krosnama a spacákama na víkend courat zeměmi českými. A dneska ráno jsme odlepovaly nam,rzlý oblečení od stěn stanu a sloupávaly z něj námrazu. Nás to docela rozesmálo. :)
A teď vážně. můžeš se se mnou těšit že snad zítra jde naše chovatelka konečně na sono a večer vám sme dám vědět, jak to vypadá!
Blatíkovi to za ěm pofoukej, to nic nebude. :) Je to chlap, potřebuje litovat. :)
S.
To jsem vážně zvědavá, jestli už jsou mimískové v bříšku. Držíme palce!
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
Proč jsem ji zkazila? Nu zkusím to popsat, i když myslím, že vy podobné problémy mít nebudete:) Důvodů je vícero, snad to popíšu tak, aby se to dalo pochopit... Začalo to menší připraveností a nezkušeností. Ne že bych o výcviku a výchově nic nevěděla a nepřečetla si, ale teď vím, že jsem proto mohlo udělat mnohem víc. Taky jsem spoléhala na to, že v okolí v parcích najdu někoho, kdo mi poradí. Bohužel brzy jsem zjistila, že ostatní psy nejsou vychovaní či se drželi víc páníčků a tudíž moc nezlobili a neutíkali nebo byli jakš takš poslušný a třeba i absolvovali cvičák, ale ne dostatečně dlouho a tudíž se o výcvik víc nezajímali a nemohli radit. Další byla menší trpělivost a důslednost při výcviku a zároveň chvíle, kdy jsem si říkala, že je to přeci štěňátko a já ji nebudu výcvikem moc zatěžovat, že času je na to dost. Čas ale utíkal pěkně rychle! V půl roce jsme sice začali chodit na cvičák, ale výsledky nebyli hodně dlouho vidět. S tím souvisí další hodně velká chyba či spíš chyby co jsem udělala. Nechávala jsem moc často hrát s jinými psy a málo ji poutala na sebe. Moc časté a dlouhé hraní během procházky a moc dlouhé toto období. Člověk je bohužel tak blbý, že si to odůvodní - dobrá socializace s různými psy různých velikostí a povah, učení se psího chování od jiného psa či ve smečce, dobrá kondice a osvalení, vyblbnutí, popř.i poznávání nových psů a nového prostředtí, větší soběstačnost atd atd. Vrátím se ještě na začátek, na první týdny a měsíce našeho soužití. Přiznávám, že mi jako pes nesedla. Čekala jsem něco jiného. Byla divné štěně, taková nemastná neslaná. Nechtěla si hrát, nebyla vyloženě kontaktní či mazlivá, doma dost flegmatická a bez zájmu, něčím ji zaujmout, rozblbnout byl problém, pomalejší až opožděnější, venku že by si mne hlídala tak to vůbec, tam ji zajímalo všechno možné. Tady tedy na svoji obhajobu musím říct, že to nebylo ve mne, ale v ní. Tedy samozřejmě s nynějšími zkušenosti bych si poradila líp a rychleji, ale přesto by to byl velký problém. Přítel měl kdysi psy, kokra a dogu, v práci měli postarší NO, takže zkušenosti se psy tedy nějaké byli, i když s výcvikem moc ne (ten mi kazí doteď). Nebo když přišla návštěva či mi ji někam vzali, tak ať pejskaři či nepejskaři, tak čekali trošku jiné chování od štěňátka. Ne že by se nelíbila, to zas ne, je to přeci krásnej bělouš:) Jo, chvilku se zajímala o dění či s někým blbla, ale brzy ji to přestalo bavit a šla si po svým, většinou tedy si lehla a buď čuměla nebo klidně i spala. Tudíž já byla ráda, když jsem ji venku viděla jak je šťastná a aktivní s jinými psy. Ono se na to i hezky kouká, jak si psy hrají, honí se, "kočkujou se"... A bohužel se stalo, že pes byl pro ni na první místě a pak někde já (my páníčci). Na cvičáku tedy úplná nepozornost a nesoustředěnost, furt táhla za jinými psy, já bolavé ruce od vodítka, ani na párek jsem ji nenalákala a to je celkem žravá. A přivolání? Nulové! :D Teď se tomu směju když na to vzpomínám, ale byla to katastrofa! Pravidelně po volnu začala lítat jak střela, pokaždé oběhla řadu stojících psovodů se psy, popř. když tam byl nějaký jiný pes na volno, tak si šla hrát, tady ji něco zajímalo, támhle taky, klidně šla i sama na kladinu a úplně jí bylo jedno co dělám nebo že ji volám. Nevěříte? Mám důkaz, aspoň z NE-přivolání, z NE-poslušnosti bohužel ne: http://www.youtube.com/watch?v=jhzmwT99YFg a http://www.youtube.com/watch?v=aTJ_j9OFSTo Mazec co? Já vím:( Co vím že jsem ještě mohla dělat bylo víc se jí schovávat. Schovávala jsem se málo a začala s tím až později. Taky jsem jí nechávala dost volnosti, kvůli tomu aby byla samostatnější, sama přemýšlela a zhodnocovala situace, popř.i se jí zvýšilo sebevědomí. Další nepoutání psa na sebe. Ale zas to mělo (má) výhody do budoucna.
Pak jsem si nějak řekla, že takhle to fakt nejde. Že jsem si pořídila psa, aby to byl poslušný kámoš a ne neposlušný pes na zabití. Trochu nám asi pomohlo i hárání, kdy se mírně zklidnila a i jak jsme spolu byli víc času. No a za další pak víc trénování poslušnosti, důslednost, trpělivost, víc poutání na mne atd. V některých věcech jsem se musela vrátit až skoro na začátek, což bylo obtížné. Tak jsem se začala o výcvik víc zajímat, četla, koukala na videa, vyptávala se jiných kynologů a původní bezmocnost se začala vytrácet. Když pak začne člověk vidět výsledky a má je i potvrzené od odborníků - myšleno zkoušky a závody - tak má větší chuť víc a víc to zlepšovat, zkvalitňovat poslušnost a upevňovat vztah.
Je fakt, že ne všechno asi napravím, když psovi něco dovolíte a tolerujete a navíc často, blbě se to odbourává. Přivolání máme teď slušné, i si mne víc hlídá či sama přijde, ale nikdy nebude spolehlivé, stoprocetní. Oproti dřívějšku, zvlášť chování do cca roku, je to obrat pro mne obrovský. Tady je důkaz - http://www.youtube.com/watch?v=erkn_iL30b4 :) Toť příběh neschopné paničky a divného psa:D
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
Přemýšlela jsem co napsat a jak moc, je fakt, že člověk se za to celkem stydí. Na druhou stranu výsledky nápravy jsou znát, tak snad si nebudete ťukat na hlavu jakej debil si to pořídil psa...
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
Z jíného soudku... Co se týká bolestivosti, tak my jsme na tom kupodivu docela dobře. Žádné hysterky. Nemůžu tedy říct, že bychom měli něco vážného, ale ani prkotiny. Posuďte sami: při běhu narazila hlavou o strom až to bylo slyšet. Tady tedy asi nekvíkla díky šoku, se zastavila, čuměla jak puk, nechápala co se stalo, ale pak se oklepala a šla lítat dál. Další byl naražený loket, přesně v den jejich prvních narozenin. Udělala salto a blbě dopadla. To tedy vykvíkla, ale pak dobrý. Za dva či tři dny začala docela kulhat, tak jsme šli na rtg, naštěstí nic, chodila pomalu. Ale nenaříkala. A poslední bylo poraněné oko. To jsem zjistila až když to měla zahojené. Vůbec nevím kdy a jak se jí to stalo, ale ani si ho nemnula, nic.
Krásná fotka.
Jinak si myslím, že za všechny můžu za ten příběh poděkovat, určitě nám pomůže a inspiruje nás, co jak dělat či radši nedělat. Já tu mám nejvíc co mluvit, stále v očekávání a nic konkrétního doma, ale spousta postřehů z tvého příběhu mne zaujalo a říkala jsem si, že takovou chybiu byhc asi v dobré víře klidně udělala taky, ani byhc nevěděla, akm to může vést. Takže děkuju! :)
Jste šikulky, jaký pokrok jste udělaly, docela tě obdivuju za trpělivost a vůli jít na to znova od začátku a přepracovat všechno možné....klobouk dolů.
S.
Taky moc děkuji za příběh .. Některé věci koukám dělám stejně, nechávám ho hrát si s jinými psy, moc ho k sobě nepoutám (ale to zase z důvodu, že ho opravdu potřebuji někdy někam zavřít a kdyby dělal vyrvál, tak to by byl problém) a ještě teda když s ním jdu na procházku mezi ostatní psy, tak ho pouštím na volno .. Ale je zase fakt, že dneska jdeme na cvičák (psí školka) a bude něco udělat, už to potřebuje jak prase drbání .. Kamarádka má taky švýcarku 7mi měsíční a chodila s ní taky od 3 měsíců a teď už ten pes umí naprostý základy sedni, lehni, zůstat, ke mě, čekej a nevim co ještě
Tak snad ta moja kula bude taky tak šikovná jako ta kamoščina :))
Jo a ještě jinak máte doma taky někdo křečka jak já ? Dneska jsem přišla domů a v kuchyni nám vedou dráty do obýváku .. A co s nimi Caro udělal ? Totálně je rozcupoval V tu chvílu by se ve mě krve nedořezalo
Holky, psala chovatelka! Dle veta je Ely určitě břeí a odhaduje to na 4-5 štěňátek!!!! Jupí, další malé vítězství. Teď ještě toho kluka, ale vidím pozitivně, to musí vyjíííít! :)
Jinak asi to chce najít nějakou rovnováhu mezi poutáním psa na sebe a nechat mu dost volnosti na vyblbnutí. Jak jenom na ni přijít...
Saina: Opravdu upřímná gratulace!
Potkanmarvel: Pěkně si se rozepsala , díky. Já jsem šťastná jak blecha za naše chovatele. Je to přesně jak píšeš. Od samého začátku nám to vtloukali do hlavy. Cvičení (velmi pozvolné) se štěndem bylo až na druhém místě, na prvním bylo poutání pozornosti na sebe (časté chození na vodítku, aby si štěně nezvyklo dělat, co chce a hledat si samo zábavu) a pouštění jen občas s pejsky, u kterých nehrozily žádné negativní zážitky. Teď je fence rok a čtvrt a máme dost slušné přivolání i od psů. Ještě pořád chodíme s plným pamlskovníkem a odměňujeme za téměř každý oční kontakt navázaný z její strany. Ale nikdo z okolí to stejně nedělá. Všechny psy, které potkáváme jsou permanentně na volno. Je tu jeden BŠO, kterýho jsem snad na vodítku neviděla. Kdykoliv chce, zahučí si do rybníka za kachnami nebo jen tak. A panička mi řekla, že není žádná síla, která by ho udržela
. Vodítko mu samo nenasadila.
Potkanmarvel: Moc děkuju za zkušenost. Já (a myslím, že nikdo z nás tady) si nemyslím, že jsi "debil, co si pořídil psa" . Já mám sice druhého, ale beru se jako začátečník. Chyby děláme všichni. Důležité je, že ty ses z nich poučila a máš ovladatelnou čubinu. Mě to hrozně pomohlo. Budu se snažit vyvarovat se toho, cos popisovala.
Anies: křečka nemáme, kabely a nábytek ZATÍM nežere, vždycky naštěstí zničí nějakou méně cennou věc (toaleťák, kapesníky...). Ale hryzne si i do čeho nemá, to jo .
Saina: No gratulacééééé!!! Není možné, aby tam aspoň jeden kluk nebyl! Ihned zatepla informuj o průběhu a všech případných novinkách :).
Lusto, muze do Chlistovic prijet kdokoliv se svycarem, i z jine CHS? Ja totiz budu ptorebovat s vychovou pomco vsech svatych, vim o sobe, ze budu rozmazlovaci a potrebuju nad sebou pevnou tvrdou ruku. A tvoje zkusenosti vyznivaji suprove, budu se snazit praktikovat dle tvych rad a zkusenosti tady. :)
Jinak holky, nechci vykradat fotky, ale jste-li zvedave, na www.falcoline.cz by mela byt fotecka z utz. (urcite tam je:)) At mam konecne tady taky nejak nejakou fotku. :)))
Je to prostě výcvik psů . Není to omezeno plemenem a už vůbec ne chovkou
.
Mrkni tady: http://www.figurant.estranky.cz.
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
saina: bezvadný, klučík bude:) Ten nejlepší:)))
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
V Chlístovicích jsme byli na přelomu září a října a teď v sobotu. Též jsme byli velmi spokojeni, i kámošky co jsem tam vzala. Lusta má obří štěstí na chovku a rady do začátku. Nejen do začátku:)
Taky zatím byly měsíce vybírání a několik návštěv před tím, než se Chira vůbec narodila. Projela jsem tehdy snad všechny chovky, co byly na netu . A úsilí se vyplatilo. Na to, že je to náš první pes a vůbec první pes v rodině, jsme těch chyb moc nenasekali - kromě toho jejího strachu z pejsků díky cvičáku (a rad lidí, kteří nemají tolik citlivé psy a radili překonávat ho vypouštěním se všemi). Na to bych si příště už dala pořádný pozor.
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Díky holky. Sice přesně nevím za co či nedokáži vyjádřit, ale díky.
Asi jsem to napsala víc černě než to bylo. Myslím, že jsem Vás docela vyděsila:D Jsem zvyklejší věci nepřeceňovat, nevychvalovat a tak dělám spíš opak. Čili i čubinku a výchovu a výcvik. Nevím jeslti rozumíte... pro příklad: jela jsem s kámoškou a jejím psem na výlet. Jelikož hned od začátku byl pes na volno po městě, tak jsem se jí zeptala, jestli je naučený nelézt do silnice. Prý docela jo. Pod slovem docela jsem si představovala něco zcela jiného.
S čubinou jsem nezačala až třeba v roce pořádně pracovat, nebojte.) Nebyla tak dlouho samorost:D Nejvíc přivolání bylo těžké napravit. V roce a dvou týdnech jsme udělali ZZO za 49b z 60b. O pár měsíců později jsme měli na závodě 54bodů a u rozšířené ZZO 80 z 90b.
Na jiném fóru jsem kdysi psala o její povaze. Stručně a krátce. Jiná majitelka bělouše mne tehdá "potěšila", že ona měla doma to samé. Je těžké něco dělat s takovým psem. Takže holky, nebojte, svoje mazlíčky pouštějte ke psům, nechte je i objevovat svět, ale vše s mírou a rozumem
Já právě přemýšlím, kde je ta míra a zda ji dokážu odhadnout. Moje chovatelka tvrdí, že s běloušem je nejlepší brát ho všude s sebou, aby se otrkal a nestala se z něj bázlivka. Ale zase aby z něj pak nebyl závisláček. Ale situace snad napovědí co a jak a nebudu muset dělat dlouhodobé plány dělení pozornosti ....
Jak to děláte vy, lusto, Veru, Anies?
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
To, že s tebou bude všude chodit z něj nedělá závisláčka. Rozhodně ho ber všude možně. Musí si zvykat na co nejvíce věcí, pachů, situací, zvuků...
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
Tak jestli s paní byl ten pes nonstop a nebyl od začátku postupně zvykaný na samotu tak ano, pak uděláš z takového psa závisláčka a sousedé ti budou nadávat, že kvičí, štěká, vyje. Nebo budeš mít zničený byt.
Od začátku postupně zvykej na samotu, kldině od jedné minuty a postupně prodlužuj dobu. Zároveň s ním ale choď všude možně. Taky postupně co se týká doby strávené a rušnosti či náročnosti prostředí.
V tomhle jsem to s čubinou měla bez problému. Je fakt, že doma byl často táta. Ale zas jsme zvyklý si zavírat dveře, takže i když byl doma, byla i sama v pokoji. Nikdy jsem neměla problém, že by naříkala. Závisláček to doma byla i je. Byla a je schopná si otevřít dveře a jít mne hledat, podívat se do koupelny cože to tam dělám a proč nejsem s ní. Zároveň jsem jí ale brala všude možně s sebou, parky, mhd, rušná místa města, klidně i Václavák, hospody, zahrádky, restaurace, zoo, na hory jsme jeli, po památkách chodili (i ve Zlaté uličce:), pak i na vodu, na rafty a nafuk.kánoi atd.
No na to se těším skoro nejvíc. Hodlám psa brát občas i do rpáce, hodně často na návštěvy k rodičům a příbuzným, cestovat, jezdit na výlety, spát pod stanem.... Jsem ráda, že jde udělat zároveň ,,závislák" (aby mě bezmězně miloval :D proto pes, po dvanácti letech u koní jsem se toho endočkala:D) a zároveň doma nevyváděl, když holt bude muset zůstat sám. Dík za postřehy! :)
Jak to mám já:
Jednoho závisláka si "užívám" už 12tým rokem. Je naprosto socializovaná. Kdyby šla v davu bouchajícím dělobuchy, nevzruší ji to. Ale jakmile jsme někde mimo její teritorium (výlet, cizí chata), nemůžu se vzdálit na krok. To i ve svém důchodovém věku ztropí randál na celé kolo. Klasická separační anxieta. Třes, zrychlený dech, panika... Nedovede být sama zavřená v pokoji, v autě. O hlídání cizí osobou se radši ani nezmiňuju.... Teď jsme se přestěhovali. Já s přítelem do svého, mamka ke svému příteli. Ani v jednom bytě neumí být sama potichu, což je dost stresující pro nás i sousedy. Nevím, jestli je to tím, že je z útulku nebo co, na samotu si zvykala odmalička, ale stejně je to hysterka. Takže u druhého psa jsem se zařekla, že takového maniaka z něho mít nechci. Odmala jsem vychovávala tak, že jsem ho třeba na pár minut strčila mamce, pak kamarádce, odmala byla samozřejmost zvykat na samotu v bytě, odložení v autě. Pořád kontroluju hranici socializace, fixování na sebe a samostatnosti. Prvního psa mám na sebe fixovaného dokonale, ale co z toho, když je posrajděný depkou, když se na 2 kroky vzdálím. Tam to fakt není správně. U Balta mi to naštěstí vychází. Dovede spokojeně ležet v autě, být sám doma potichu, fungovat normálně i s dočasným "au-pair" na cizím území, zůstane klidně sedět zavřený na balkoně, když zrovna vytírám. To je pro mě k nezaplacení. Zároveň myslím, že je na mě i tak fixovaný. Na cvičáku nečučí, co kolem lítá, ale na mě a na pamls. Sice mě má někdy na háku, když vidí jiného psa (mimo cvičák), ale to doladíme. Dříve absolutně nezájem na odvolání od psa. Teď už je to mnohem lepší, přiběhne skoro pokaždé. To "skoro" znamená, že když je moc v rauši, musím k volání přidat i útěk na opačnou stranu. To už je pak vždycky můj .
potkanmarvel

XXX.XXX.16.105
nemá někdo zájem o štěňátko? holčička, 3 měsíce. možná kříženec bílého ovčáka. mazlivá, chytrá, hravá, nebojácná, snese kočky i psy, zvládá jízdu autem a rušnější okolí. vhodná na výcvik a jako mazlík. byla uvázaná u popelnic. je již i očkovaná a odčervená.
http://www.youtube.com/watch?v=wwJMw11ReeY&feature=player_embedded
Potkanmarvel: To my měli se zvykáním na samotu problém od samého začátku. Zvykali jsme na odkládačku, což se v dospělosti každému psu při výcviku hodí. I když jsme si na začátku vzali dovču a začali postupně, nešlo to. Naštěstí vůbec neštěkala, jen kňučela. Ještě, že jsem měli sousedy, kteří vlastnili erdel teriéra, který dělal v mládí mnohem horší vyrvál. Takže měli pochopení. V podstatě se to začalo lámat až po roce, což jsem netušila, že může trvat tak dlouho. A nejsme jediný. Prostě někteří jedinci jsou tady na to takoví vzpurní. Teď už spí sama v jiné místnosti, přestože k nám má otevřené dveře.
Veru tak to se mas :)) Uz mi zacina okusovat i zed :))
Jinak v pondělí jsme s malým absolvovali cvičák (psí školka) a byli jsme moc pochválení, že nám to jde Dělali jsme základy agility tunel, slalom, a jakoby hop přes překážku všecko vzládl na jedničku
Potom k noze (malem mi ukousl palec) a sedni, lehni .. Na to, že jsme tam byli poprvý tak byl fakt šikovnej, jsem zvědavá jak to bude dál
Saino prckovi jsou přesně 3 měsíce a 7 dní Ale fakt na to kolik mu je čumim jak je šikovnej, viš co čekala jsem, že s nim bude prace jak na kostele, ale za 5 minut se naucil sedni .. Za dalsi chvili uz zvladal zustan tak nejak, tunel ten probehl a vubec mu to nevadilo .. To trenerka cucela, ze prej skoro zadnej pes napoprve neprobehne tunel aniz by mu to nejak vadilo nebo tak .. Takze su strasne rada
Anies, gratuluju k šikovnosti :). Úplně chápu ten pocit, když jsi ráda, že pesanovi něco jde. Cvičíte už ve skupince? A jaký máte "cvičební plán"? My se k tunelu ještě nedostali, absolvovali jsme jen áčko a kladinu a "hop" přes překážku. S prvníma dvěma problém neměl, s přeskokem je to horší, nechce se mu. Skočí za rukou s pamlskem, ale sám ještě dobrovolně ne.
U nás je to pořád hotový lazaret. Jen co se trochu zmátořil s packou (ven už chodí, občas kulhá, jindy ne), má něco s očima. Dneska ráno je měl totálně zahnisané. Zelený hnis v koutcích, celé očka pak takové uslzené a vpadlé. Netroufám si mu tam kapat něco pro lidi, takže zase jdeme absolvovat veterinární atrakce . Teď opravdu oceňuju, že jsem si pro tyhle účely udělala finanční rezervu...
Veru děkujem Jojo je to fakt skvělej pocit :)) .. Ve skupince cvičíme a různě jsme se prohazovali, asi aby si ho vyzkoušeli .. Prvních 20 minut jsme byli na agility (tunel,překážka-bez latky,slalom a jeste kladina) no a pak jsme přešli zase na poslušnost ( k noze,sedni,lehni,zustan) Faktj sem heppy jak dva grepy
Cvičební plán? Asi jsem trubka, ale co tím myslíš? :))
A Baltovi je kolik Veru? nejak 6 mesicu ze? :)) Tyjo s tema ocima jsme na tom bohuzel podobne uz asi tak 2-3 tydny, ale nema tam zelenej hnis, ale ma pod ocima takovy cerveny cary jak kdyby takova trochu krev .. Vypada jak bestialni pes :D Veterinarka rikala,, ze prej nekteri hafani tak ty vytoky z oci myvaji, tak ji budu verit, ze to nic neni :))
Aj, tak doufám, že bude Baltík brzy v pořádku... :( Chůdě, koukám že když už, tak už. Jinak, já teda nejsem odborník, ale není nebezpečný začínat se skákáním do takhle malejch štěňat? Kvůli kloubům....? Někde jsem to slyšela, nevzpomínám si dke, že větší a velká plemena by se ve skákání (a shcodech atd) měla aspon do roka co nejvíc mírnit, aby si nezničila klouby...
Anies: Bude mu 7 měsíců. Tím "cvičebním plánem" (nevěděla jsem, jak to napsat, tak to zní tak nóbl :D) jsem myslela to, jak ty lekce máte naplánovanou vy. My třeba tak, že první lekce byla jen s výcvikářkou na úplně prázdném cvičišti, u druhé už tam byl v dáli ruch z agility, třetí jsme cvičili kousíček od agiliťáků (zvykání na ruch postupně) a čtvrtou už jsme byli ve skupině s 2 pesany. Taky jsem chtěla vědět, jak to máte s povely. Jestli od začátku cvičíte celý ten základ (sedni, lehni, zůstaň, ke mně, k noze) nebo to přidáváte postupně, další povel po zafixování předchozího.
Saina: Jo, skákat nesmí, to je jasnačka. Nepředstavuj si, že skáče přes dvoumetrový plot. . Ta "překážka" je tak 20-30 cm od země, takže to není skok jako skok, ale spíš takový decentní hopánek. Neskáčou, aby si odrovnali skelet, ale aby pochopili to, že před překážkou se nečumí, ale skáče se přes ni
. U nás se na to dost dbá, aby velicí neskákali moc. Ikdyž ten náš trouba když je doma sám, přeskakuje metr vysokou ohrádku, aby se dostal do obýváku
.
Veru: Jo ták no chodím každý týden v pondělí, teď napoprvé jsem byla ve skupině kde je 6 psů, ale teď budem chodit do menší a bohužel s čivavama, yorkšírama atd .. Protože malej tu předchozí skupinu zdržoval :)) Ale děláme to zatím postupně lehni jsme jen zkoušeli, pak k noze taky zkouška jediný co už umí perfektně je sedni :)) Ale počítám, že budeme přidávat postupně .. Snad budem tak šikovní jak kamoščina 7mi měsiční švýcarka, která umí všechen základ .. Jinak aby jste si nemysleli my taky neskaceme pres prekazky, ma tam jen dve tycky a latku polozenou na zemi a trenerka rekne " Caroušku hop" a Caro pres to precupita
.. Ze schodu nosime (uz ma 15 kilo) a nikde ho nenechavam skakat, obcas si sam vyskoci z auta (od spolujedce) ale to je nizko takze to je v pohode :))
Saina: Však my si to nemyslíme, žes nás chtěla nařknout. Jen dáváme do placu postřehy ze cvičáku, aby ses případně neděsila, že se tam psiska trápí skokem přes 3 metrové ploty .
Tak jsme dnes byli na klinice. Balt si ty auíčka posbíral nějak moc najednou. Ten hnis má na svědomí zánět spojivek. No a když jsme tam byli, tak doktorka si všimla, že má dost velké prošlapy. Já jsem se na to právě chtěla zeptat, zdálo se mi, že má kolenní klouby nějak moc vepředu, no předběhla mě. Nasadila mu vápník, tak se modlím, aby se to ještě aspoň trochu spravilo. Prý může a taky nemusí. A ten domnělý úraz, co prodělal, prý vůbec nemusí být úraz, ale panostitida. Nikdo neviděl, jak se zmrzačil, tudíž znova RTG. Takže příští pondělí jdeme tam samo, ale k ortopedovi.
Takže Anies a Saino: Na prošlapy bacha, my to nějak zanedbali
Potkanmarvel: Hledala jsem nějaké info k prošlapům, někde jsem četla příspěvky z nicku Lemonka, kde to dotyčná řešila. Jestli jsi to byla ty, prosím tě, v jakém věku se objevily a čím jste napravovali?
Aj, to mě moc mrzí, že má Baltík takových problémů. Tak držím palce, aby měla paní veterinářka jen velké oči a pesan byl v pohodě a byly to jen prkotiny. S těmi prošlapy jsi mě trochu vyděsila, já po pročtení pár článků a diskuzí pořád přemýšlím, zda se vápník vyplatí přidávát do krmiva nebo ne a teda maličko se teď přikláním k tomu, že spíš jo... no pevné nervy Veru, zvládněte to!
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
Chválím jak hezky všichni cvičíte. My byli taky šikovný. První den už uměla sedni a místo. Díky nám samozřejmě:) Pak jsem si jednu chvíli myslela, že je totálně tupá. Učila jsem jí několik dní dej pac a furt ne a ne to pochopit Až já pochopila, že učit to večer kdy já jsem unavená, čuba je unavená, fakt není správný čas na učení. Pak to šlo. Co nám ale trvalo dlouho bylo "styď se".
Musíme se pochlubit, teď na podzim jsme již byli na třech závodech a toto jsou naše výsledky: 57b a 4.místo, 57b a 1.místo, 54b a 4.místo. Ten poslední mne fakt mrzí, totálně pokakala aport, málem ho vůbec nedonesla. A přitom jsme měli takovou šanci na bednu. No jo, stane se...
veruha: taky jsme mívali problémy s očíčkama, sice jen zarudlé, bez hnisu, ale táhlo se to docela dlouho, vracelo se to. Pomohy nám kapky Opthalmoseptonex. Nedávno jsem je poradila kámošce co má yorka, ten měl hnisavý dost, za pár dní neskutečné zlepšení.
Ja ja, Lemonka, to být já:) Co se prošlapů týká, tak my to nevyřešili. Začali jsme ale pozdě a navíc ne nejdřív s vápníkem. Trochu to měla již když jsem si jí vzala (12týdnů). Bohužel v době kdy přezubovala jsem vápník nijak moc nepřidávala. Neb jsem tehdá narazila na článek jak větším množsvím vápníku spíš uškodím. Ne, fakt si to už nemyslím (ale s mírou, dodržovat Ca:F aspoň trochu). Dobré je přidávat i vitamín C, krom toho, že je dobrý na imunitu, tak lépe vstřebává vápník. Doporučuje se 500mg denně, např.Cetebe. Dočteno kdysi v poradně MVDr. Šťourače, který navíc chová dogy. Kolagen nevím jestli může pomoci, ale určitě s ním nic nezkazíš. Ale pozor, ze začátku dávat málo, může mít projímavé účinky.
Ještě k těm prošlapům... bylo mi kdysi i řečeno, že je rozdíl mezi prošlapy a strmým nadprstím (povolené spěnky). Viz: Jinak tedy prošlapy jsou deformace záprstních kůstek - z nedostatku nebo přebytku vápníku, případně z nesprávného poměru vápník - fosfor. Pokud se kost začne deformovat a výživa se ihned nastaví do optimální hladiny, tak se kost srovná a nezanechá to následky, pokud se s tím nic nedělá, tak kost naroste špatně a je to v čoudu - nevratná záležitost.
Povolené spěnky je uvolnění šlach v oblasti záprstních kostí - kost roste správně, ale šlacha jí nedrží v ideální pozici. Pokud je postižení takovéhoto charakteru, tak se dá nasadit výživa pro šlachy (nebo taky nemusí) a je dobré šlachy posilovat a "utahovat" - např. chůzí po nepříjemném povrchu a pod. Toto postižení se dá jistou měrou srovnat i v podstatně starším věku - tedy i po dokončení růstu kostí a celého pohybového aparátu.
Takto mi to vysvětlila bývalá chovatelka NO. My prý měli/máme obojí. Možná i proto se to nespravilo. Plus to pozdní řešení. Máme to fakt dost, hnáty křivé:D Musím ale zaklepat, nikdy jí to nevadilo. Neboj se, jste mladí, můžete to spravit. Nevěš hlavu:)
Veru, asi je to trochu netaktní ode mě, ale prosím ber to jen jako mj zájem o sebeinformovanost - nemáš nějakou fotku Baltíka, kde by ty prošlapy byly vidět? Já si toho většinou totiž nejsem moc schopná všímat (ikdyž když mě na to někdo upozorní, tak už to vidím), nebo nerozpoznám úplně co už je prošlap a co ještě není tak zlé....
Potkanmarvel: Tak především gratuluju k úspěchům! Já se ve zkouškách a bodování ještě moc nevyznám, ale pro mě by byl úspěch už jen to, že se k nějaké vůbec dohrabu. Jste šikovní!
Kapat ofthalmoseptonex jsem měla tendence taky. Ale už to měl zahnisané moc, tak jsem nechtěla riskovat. Prý by mu na zánět nepomoh, dostal atb kapky a mast. Jinak na ofthalmoseptonex taky nedám dopustit.
K tomu cvičení: taky jsem vypozorovala, že nejvíc reaguje ráno. My teď nic nového necvičíme, na nemoderce jsem se jednou ptala, jestli k základní sérii cviků ze cvičáku můžu přidat i nějaké ty blbinky, docela mě tam sprdli, že je hodně i to, co nám zadali na cvičáku. Ale teď tak nějak cítím, že by něco nového zvládl. Učili jste podle té knížky 101 psích triků? Tam totiž to "styď se" je. Já ji mám schovanou a hodlám ho nějaké kousky z ní taky naučit .
Za vysvětlení problematiky pacek děkuju. Trochu se v tom ztrácím. Na veterině mi zatím dali vápník, ke kterému se nemusí nic přidávat. Příští pondělí jdu na poradu přímo s tím ortopedem. Shodou okolností choval němečáky, tak snad to budem mít na míru :).
Saina: Určitě to není netaktní. Já jsem tu fotku chtěla dát sama, abyste se třeba vy mohli prošlapů vyvarovat. A o tom, co vidíte na fotce vědět, že to prošlapy jsou. Nemohla jsem najít žádnou vhodnou. Neposedí, nepostojí . Mám jen tuhle, kde je ve stoji a vidět to trochu jde. Až budu mít foťák u sebe, vyblejsknu detailněji.
potkanmarvel

XXX.XXX.66.42
veruha: znovu jsem četla Tvůj původní příspěvek o prošlapech a předtím jsem si nevšimla, že píšeš o zadních nohách. Omlouvám se, já psala a kdysi řešila jen přední. O zadní se přiznávám jsem se nikdy nějak víc nezajímala, co se týká prošlapů a ani nevím, jestli je máme. V každém případně na předních máme "prošlapy" a ty taky.
Knížku 101 psích triků nemám, neznám. Na lidi na nemoderce bych se vykašlala. Ty víš jestli na to má či ne, jak je šikovný. Navíc ono je cvičit a cvičit. Jsou věci, které pes musí umět, které by mohl umět z těch těžších a které jsou pro srandu. A ty poslední se dají cvičit víc hrou než ty předchozí, můžeš je cvičit jak dlouho chceš a když se to nenaučí, nic se neděje. Já být tebou, jdu do toho a začnu u jednoduchého dej pac.
Děkujeme za gratulace k úspěchům. Rovnou se pochlubím s dalším ze soboty - 56bodů a 2.místo:) Z toho jeden bod jsem jí zmrvila já svojí blbostí:D
Nene, prošlapy má na předních :). O zadních jsem psala v souvislosti s domnělým úrazem/panostitidou. Máme to teď takové složitější - co hnáta, to problém, takže je mi jasné, že se v tom ztrácíte .
Ještě jednou moc gratuluju a hned tě vyzpovídám - co to bylo za zkoušku, jak to probíhalo a táák :). Jak jsi vůbec ke zkouškám přišla? Chodilas normálně na cvičák a až byla Jessie tak nějak vycepovaná, pozeptala ses tam na zkoušky nebo jak? Koukla jsem na tvé videjka na youtubku a musím smeknout!
Já už z nudy včera začla cvičit "poklonu". Už jsem se na něho nemohla dívat, jak je znuděný. Sice jsem mu rekonvalescenci vyplnila různýma kostma, hračkama, ale všechno ho baví jen chvíli. Lítat ještě moc nemůže, ty samé povely ze cvičáku už ho doma moc nebaví, tak jsem přešla na tuhle nepotřebnou blbinu. Knížku jsem si sehnala a teď se hodí. Fajně jsem ho unavila, cvičil jak v rauši . A jaké blbiny cvičíte vy ostatní?
Jak jste se vůbec měly o víkendu?
Ahoooj!!!!
O víkendu jsme víceméně ležela s nějakou nachlazeninovou chřipkou nebo čím, nic moc příjemného, doufám, že jste se měli lépe. To je fajn, že Baltína baví cvičit a že z toho máí radost. :) Až budeš mít zas nudící chvilku, vyfoť nám ho při cvičení. :)
Jinak mám náladu pod psa, dneska dělali rtg koníkovi, se kterým rpacujui a výsledky, byť jsme čekala, že budou nic moc, jsou fakt špatný. :( Moc závodů už asi neobjezdíme... :(
Co ostatní? Jak se měli a mají?
Ahoooj holky
Já teda Cara neucim zatim nic, protoze ten pes je palicatej jak mezek a zabavit ho aby ho neco zajimalo je opravdu nekdy nadliskej vykon no podle toho jak se vyspi bych tak rekla, dneska jdeme po druhe na cvicak, tak uvidime jak to bude probihat :)) ..
Saino jezdis na konich ? Jakto co je ihahakovi ?
Anies, asi 10 let jsem dělala závodně voltiž, sedla dooost příležitostně, ale ne že by mě nebavilo (a s věkem čímdál víc, jen se taky víc bojím). Teď už asi pátý rok voltiž trénuju (lonžuju juniorskou skupinu). A jsem zamilovanáááá do svýho černýho zabijáka. Akorát stárne a dneska na kontrolních rtg předních nohou mu vyšly dost hrůzačísla - pondotrochoza, kostnatění chrupavek... nic pěknýho. :(
Teda, to je zajímavý, že Balt je takovej šprt a Caro raubíř. Ale asi je to věkem a ještě dospěje na vyšší úroveň :D :D
Ahojda, 101 psích triků nemám jako knížku, ale stáhla jsem si to na netu. Někdo to oscanoval. Zatím necvičíme žádné blbiny. Nějak mě odradilo, když jsem asi dvakrát začala učit pac a Chira se pak při cvičení, když nevěděla, co po ní chci, do zavřené ruky z granulkou začala dobývat packou. Před tím to nedělala. S prošlapy zkušenosti nemám a abych se přiznala, ani na fotce nevím, kam přesně mám koukat (kromě toho, že na přední nožky ).
101 PT si taky chci nejak opatrit, az na to dojde. Az bude hnusne a nebudeme chtit byt venku hodinu, tak se unavovat doma... uz jste byli Veru u toho ortopeda? Co na to rekl?
Víte, co jsem úplnou náhodou zjistila holky? :D A stydim se za to teda...že máma mojí chovatelky je ředitelkou klubu BŠO. Docela mě to pobavilo.
Saino, koníkovi přeju brzké uzdravení. Nevím teda, jestli to, co jsi napsala, že mu je, se uzdravit dá, ale tak v rámci možností... Já se totiž v konících moc neorientuju, poznám akorát koníka a poníka a "voltiž" a "lonžovat" jsou pro mě cizí slova . K té příbuznosti: jo, svět příznivců BŠO je fakt malý
.
Za 101PT jsem ráda. Teď se nám fakt hodila. Sice mi trvalo delší dobu, než jsem vybrala cvik "pro ZTP", abych mu nenamáhala ty kopyta. Tak doufám, že mi nezačne ty cirkusácké blbiny předvádět na cvičáku, až se po něm bude chtít normální povel .
K ortopedovi jdeme až příští pondělí, až dokapem a domažem oči, ať to máme vše při jednom.
Lusto, ty jsi psala o "vadě na kráse" (tuším zuby?). Nevíte někdo, jak to je? Ve standardu čtu, že do těžkých vad se počítá chybějící víc než 2x P1. Já jsem mu podle obrázku ty hlodáky počítala. Dole kde nic, tu nic, taky chybí. Nahoře jsem laicky usoudila, že to co vidím, asi P1 je . Co to potom je? V lehkých vadách o tom není zmínka.
potkanmarvel

XXX.XXX.66.42
veruha: to nejsou zkoušky, ale závody podle zkoušek. Podle nejjednodušší ZZO, v dalších jsou obrany, na to nemáme. Poprvé jsem šla na zkoušku v květnu 2010, jednoduše řešeno jsem byla přemluvena:D Vtipný bylo, že byť jsme to uměli, tak jsem jí v té době fakt ještě moc nevěřila. Sami jste viděli to ne-přivolání v desíti měsících. O cca měsíc později začala hárat, takže na cvičák jsme nemohli. Něco málo jsem s ní cvičila doma, ale jednak málo prostoru a jednak se furt olizovala, takže ... Když dohárávala, tak si na svoje první narozeniny 9.5. narazila loket, byla na stopovačce a udělala salto. Takže zase útrum s cvičením. No pak šupky 22.5. na zkoušku a dali jsme ji:) Na podim jsem pak šla na závody, pak na jaře další, v červnu zkouška ZOP a teď na podzim další závody. Baví mě to:)
U posledního videa máš i shrnutí na konci co bylo dobrý a co nebylo - http://www.youtube.com/watch?v=w6Js221zJnA
Závidím, že cvičí jak v rauši. Potřebuji toho docílit, jakmile nemám mňamky, je to na ho....:D No a když ji něco ještě k tomu zaujme, jako je to vidět na videu výše, tak .... GRRRR :D
Blbinek pár umíme, např. dej pac, druhou pac, poklona, padni, plácni, skrz (jen projde mezi nohama), dokola (je předsednutá - ke mně - a prostě mně objede a sedne si do původní pozice...blbost no), procházení mezi nohama za chůze, styď se, popros, podej (většinou "podej bačkoru"), otevři, klika, zavři, dej pusinku. Plus teď, a to tedy nepatří vyloženě mezi blbinky, ale začíná jí to bavit, tak to přidám, je učení revírů, obíhání prozatím dvou maket. Netvrdím, že všechno umí na sto pro, u něčeho potřebuje ještě občas pomoc. Ale jinak jo, umí:)
k návštěvě ortopeda: asi by bylo dobré udělat rozbor krve:) My ho taky dělali, ale v době, kdy už bylo pozdě, kdy ji poměr Ca:F měla ok.
Jo jo, nám taky chybí jeden zoubek.
lusta: když jsem učila či spíš naučila dej pac, tak ji taky víc používala i pro jiné účely. Ale brzy ji to přešlo. A že by si pletla základní cviky s blbinkami to taky ne. Spíš si občas blbinky plete mezi sebou, většinou popros x styď se.
Co se prošlapů týká, tak je to to úhlení mezi packou (to po čem ťape) a zápěstím (kloub). U některých plemen se částečné úhlení toleruje, ku příkladu u mnoho NO se to dá vidět, u jiných ne. Se koukni na... já nevm, třeba chrty, ty mají prostě rovné nohy. U nás to navíc nejen že vypadá jako by měla zlomený pacičky, ale když chodí či spíš běží, tak se jí to tak prohybá, že pomalu šlape po tom posledním horním polštářku.
saina: nepomohly by koníkovi ty kmenové buňky? Viz - http://hobby.idnes.cz/prevratny-zpusob-lecby-psa-trpiciho-artrozou-vyleci-kmenove-bunky-11p-/hobby-mazlicci.aspx?c=A111107_161027_hobby-mazlicci_mce
anies: jo je to dost o povaze psa, o jedinci. A i o formě cvičení, odměňování. Zkoušej, půjde to:)
potkanmarvel

XXX.XXX.66.42
Potkanmarvel, díky za tip, projedu to, ale kůň není můj - je oddílový a já s ním jenom pracuju. A s ohledme na jeho věk a odsloužená léta se mu spíš ubvere práce a půjde do pracovního důchodu.
Teď v listopadu jsem na výstavě v Pze viděla taky bělouška mladýho s prošláplýma předkama, tak doufám, že se nám povede to včas a dobře podchytit.
Anies, Potkanmarvel, odkud vlastne jste? O holkách si pamatuju že Brno a Ostrava (myslím), ale mám někoho z vás možnost potkávat v Pze?
S.
Saina: Jej tak to pak jo .. Ani si clovek neuvedomuje kolikrat jak rychle ty kone starnou .. Tomu mymu vyvolenymu je uz 17, neurektomie na obou prednich, tak ted si uzivam konskyho duchodu :))
Jinak ja jsem teda taky z Brna, ktera z vas holky jeste je ?
Já to teda takhle nestudovala, ale co já vím, že když chybí zub, tak je prostě neuchovnitelný.
Z klubových stránek: "pokud pes nemá vyřazující vadu, je uchovněn. Některé vyřazující vady: nesprávná výška ( u psů jiná než v rozmezí 60 – 66cm, u fen 55 – 61cm), chybějící zub, vyšší DKK – u psů vyšší než 1/1, u fen vyšší než 2/2.".
Ale souhlasím s tím. Jak by to pak vypadalo, když se jedná o dědičnou vadu. Mluvila jsem s jedním pánem od nás z okolí, který má CHS dalmatinů a u nich je prý uchovnitelný i jedinec, který nemá 6 zubů (max), ale chybějící flíček na uchu vadí. Kam to spěje, to nevím...
Tady na té fotce je krásně vidět ta její díra :). Ale je fakt, že si toho právě z fotek všimli chovatelé. Já jsem nevěděla, jak ty zuby má mít.
potkanmarvel

XXX.XXX.87.89
ano, my jsme taky z Prahy 5:)
lusta: myslím, že záleží jaký zub chybí. viz standard plemene, těžké vady: chybějící více než 2× P1 ( na M3 se nebere zřetel)
Ty dalmatini, to je děs:( Ještě že BŠO to mají přísnější.
nám chybí P2, přitom v 6ti měsících ho ještě měla (viz foto), přitom celkově už byla přezubená. tak nevím. nu což, nám to může být jedno:D (i když by mě to stejně zajímalo)