Dobrý den, plánujeme pořízení štěňátka border kolie, na výstavy ale i na práci, takže teď celé dny projíždím všemožné inzeráty... Našla jsem celkem pěkný vrh, výstavně i sportovně úspěšní rodiče, ale co mě trochu zarazilo je to, že otec vrhu má DKK 2/2, matka je negativní. Je nějaká procentuelní pravděpodobnost, že několik štěňat bude negativních a několik jich bude dysplazii mít? Nebo je to čistě jen sázka do loterie? Díky moc.
to vám nikdo nezaručí ani nevypočítá, neboť za DKK zodpovídá více genů ... můžou se narodit všichni potomci 0/0, nebo taky polovina potomků 2/2 a více, či méně. je to opravdu sázka do loterie.
já osobně bych si štěně po 2/2 otci nevzala, zvlášt pokud chcete psa na práci, i když na druhou stranu se nejedná o tak těžké plemeno.
marky88
napsal(a):
Dobrý den, plánujeme pořízení štěňátka border kolie, na výstavy ale i na práci, takže teď celé dny projíždím všemožné inzeráty... Našla jsem celkem pěkný vrh, výstavně i sportovně úspěšní rodiče, ale co mě trochu zarazilo je to, že otec vrhu má DKK 2/2, matka je negativní. Je nějaká procentuelní pravděpodobnost, že několik štěňat bude negativních a několik jich bude dysplazii mít? Nebo je to čistě jen sázka do loterie? Díky moc.
samozřejmě, že je pravděpodobnost, že štěńata budou mít pozitivní DKK - dostávají vlohy od obou rodičů, tedy i od otce. Jestli mají BOC databázi, tak si zjistětě, jak na tom z DKK byli sourozenci otce, popř. jeho odchovy s různýma fenama. Pokud jinak byli příbuzní otce "čistí", a dává nulová štěńata, a matka má taky rodiče a sourozence negativní, tak bych se toho až tak nebála. Znamenalo by to, že příčiny DKK u psa mohla být jiná, než jen genetika (např. nesprávná výživa, neadekvátní zátěž apod.), ale pokud se v jeho rodině vyskytuje víc pozitvních zvířat, nebo jsou pozitivní zvířata i ze strany matky, tak bych se dívala jinde.