Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.10.2011 10:37
marky88

XXX.XXX.166.11

Dobrý den, plánujeme pořízení štěňátka border kolie, na výstavy ale i na práci, takže teď celé dny projíždím všemožné inzeráty... Našla jsem celkem pěkný vrh, výstavně i sportovně úspěšní rodiče, ale co mě trochu zarazilo je to, že otec vrhu má DKK 2/2, matka je negativní. Je nějaká procentuelní pravděpodobnost, že několik štěňat bude negativních a několik jich bude dysplazii mít? Nebo je to čistě jen sázka do loterie? Díky moc.

17.10.2011 10:50
rude

XXX.XXX.13.149

to vám nikdo nezaručí ani nevypočítá, neboť za DKK zodpovídá více genů ... můžou se narodit všichni potomci 0/0, nebo taky polovina potomků 2/2 a více, či méně. je to opravdu sázka do loterie.
já osobně bych si štěně po 2/2 otci nevzala, zvlášt pokud chcete psa na práci, i když na druhou stranu se nejedná o tak těžké plemeno.

17.10.2011 10:54
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.176.138

marky88 napsal(a):
Dobrý den, plánujeme pořízení štěňátka border kolie, na výstavy ale i na práci, takže teď celé dny projíždím všemožné inzeráty... Našla jsem celkem pěkný vrh, výstavně i sportovně úspěšní rodiče, ale co mě trochu zarazilo je to, že otec vrhu má DKK 2/2, matka je negativní. Je nějaká procentuelní pravděpodobnost, že několik štěňat bude negativních a několik jich bude dysplazii mít? Nebo je to čistě jen sázka do loterie? Díky moc.

samozřejmě, že je pravděpodobnost, že štěńata budou mít pozitivní DKK - dostávají vlohy od obou rodičů, tedy i od otce. Jestli mají BOC databázi, tak si zjistětě, jak na tom z DKK byli sourozenci otce, popř. jeho odchovy s různýma fenama. Pokud jinak byli příbuzní otce "čistí", a dává nulová štěńata, a matka má taky rodiče a sourozence negativní, tak bych se toho až tak nebála. Znamenalo by to, že příčiny DKK u psa mohla být jiná, než jen genetika (např. nesprávná výživa, neadekvátní zátěž apod.), ale pokud se v jeho rodině vyskytuje víc pozitvních zvířat, nebo jsou pozitivní zvířata i ze strany matky, tak bych se dívala jinde.

Přidejte reakci

Přidat smajlík