Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
17.1.2012 20:03
elaphka

XXX.XXX.165.89

Dobrý den vespolek ^^
Potřebovala bych poradit. Už dlouho sháníme vhodného psa, študujeme, hledáme a stále nemůžeme dojít k výsledku.
Hledáme plemeno, pro které by měly platit tyto podmínky:
1) Malé nebo střední plemeno, kterému by nevadil pobyt v bytě.
2) Né moc hyperaktivní, aby byl unavitelný (myslím tím žádné střely jako řeba Jack Russel :-))
3) Aby byl pes snadno vycvičitelný, a přitom aby se s ním daly dělat různé sporty-jako dog dancing či agility.

Vím, že se body 2) a 3) celkem vylučují, tak abych to uvedla na pravou míru: pejsek by byl pro naší babičku (starší ale aktivní paní!), která je v bytě sama a hledá společnost. Je nutné, aby pejska sama zvládala, je shopná mu věnovat tak dvě tři procházky denně. Má za sebou letitou zkušenost s Velššpringr španěli.
Já osobně jsem studentka, takže bych se ve svém volném čase (a bohužel ho není mnoho) chtěla s hafem dělat nějaké kravinky, abychom se nenudili :-)

Doufám, že naše požadavky nejsou nijak hrozné, a že se k nějakému tomu vhodnému plemenu dohrabeme.
Děkuji Vám předem za pomoc!
Elaphka

17.1.2012 20:19
dines

XXX.XXX.43.243

Pokud nejste nějak zaujatí, myslím že pudlík(střední) by byl pro vás ideální - jsou to velmi všestranní a odolní pejsci,
akční gaučáci - vydrží se s babičkou válet na gauči a procházkovat a vás potom oddělá na tréninku čehokoliv :-)

17.1.2012 20:38
awake

XXX.XXX.184.85

a co český strakáč nebo špic?

Neregistrovaný uživatel

17.1.2012 21:00
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.51.10

Možná to prásknu jen tak od boku, ale zmínka o velššpringrovi mi automaciky hodila kavalíra - vím o nich, že jsou přátelští, vyrovnaní a klidní, ale dokážou být i aktivní (kamaráda s ním dělá právě dog dancing).

Osobní zkušenost s vlastnictvím ale nemám, takže ani nevím jak jsou na tom se zdravím a podobně. Ale třeba se do tého diskuze přimotá někdo, kdo o nich ví víc. :-) Neříkám tedy, že brát ho hned, ale třeba si o něm zjistit víc a pak třeba zahrnout do seznamu na zvážení.

17.1.2012 21:01
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

- kavalírek

17.1.2012 21:48
saluki

XXX.XXX.6.82

ahojky, možná odpovím trochu netypicky,ale třeba Vás přivedu na zajímavý tip. Mám dva whippety a Vaše podmínky splňují dokonale. Ideální pes do bytu, neštěká, nepouští moc chlupů, doma je naprosto lenošivý. Je velmi rychle unavitelný, stačí v parku zaházet tenisákem a je klid. A jsou poslušní a učenliví. Výborný rodinný pes, ač by to od chrta málokdo očekával, ale whippet skoro není chrt, tedy alespoň povahou. :-) Šťastnou ruku při výběru!:-)

17.1.2012 22:22
dav

XXX.XXX.197.143

Taky bych se zkusil orientovat na pudlího střeďáka:-)

18.1.2012 06:50
knedlyk

XXX.XXX.58.177

Ještě mě napadl border teriér. Na to, že se jedná o lovecké plemeno, je docela ukočírovatelný i před zvěří. Jejich pořizovací cena není vysoká (šetřivý důchodce ji zvládne levou zadní) a jinak splňuje vše zmiňované. Doporučovala bych menší chovatelské stanice nezaměřené primárně na loveckou upotřebitelnost. Šťastnou ruku při výběru.

18.1.2012 07:06
pinoha

XXX.XXX.69.167

Bordera né! Pár jich znám, a že by byli ukočírovatelní, bych teda netvrdila ani ve snu. :-) Napadl mě taky ten pudlík - střední nebo trpaslík - a kavalír. Ale z osobních důvodů hlasuju pro pudla.
Lucie

18.1.2012 07:10
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Pudlík - nutná pravidelná úprava - pravidelný výdaj - důchodkyně .

18.1.2012 07:54
debri

XXX.XXX.43.103

saluki napsal(a):
ahojky, možná odpovím trochu netypicky,ale třeba Vás přivedu na zajímavý tip. Mám dva whippety a Vaše podmínky splňují dokonale. Ideální pes do bytu, neštěká, nepouští moc chlupů, doma je naprosto lenošivý. Je velmi rychle unavitelný, stačí v parku zaházet tenisákem a je klid. A jsou poslušní a učenliví. Výborný rodinný pes, ač by to od chrta málokdo očekával, ale whippet skoro není chrt, tedy alespoň povahou. :-) Šťastnou ruku při výběru!:-)

s tím nejde než souhlasit zatím nemáme snad do budoucna :-)http://www.vipetka.unas.cz/smajlíksmajlík

18.1.2012 07:59
elaphka

XXX.XXX.89.1

Ahoj, vsem vam hrozne moc dekuju za napady :)
Abych se priznala, tak jsme premysleli o tom ceskem strakaci, ale bohuzel.jsme od nej museli opustit z duvodu vysoke porizovaci ceny, babicka by za psa desitku fakt nedala (a my zrovna nejsme v situaci, ze bychom tuto castku meli v kapse), a strakace bez papiru jsem jeste nevidela...
Taky nas napadl ten kavalirek, babicce se libi jeho "skladnost" a hrozne roztomily zjev :) takze asi vybereme jeho.

Jeste sem se chtela zeptat, co lisacka shiba inu? Na internetu toho moc neni-jak je to s vychovou a temperamentem?
Diky moc, Elaphka

18.1.2012 08:07
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

A viděla jste někdy "strákáčka" naživo v reálu?

18.1.2012 08:13
knedlyk

XXX.XXX.58.177

elaphka napsal(a):
Ahoj, vsem vam hrozne moc dekuju za napady :)
Abych se priznala, tak jsme premysleli o tom ceskem strakaci, ale bohuzel.jsme od nej museli opustit z duvodu vysoke porizovaci ceny, babicka by za psa desitku fakt nedala (a my zrovna nejsme v situaci, ze bychom tuto castku meli v kapse), a strakace bez papiru jsem jeste nevidela...
Taky nas napadl ten kavalirek, babicce se libi jeho "skladnost" a hrozne roztomily zjev :) takze asi vybereme jeho.

Jeste sem se chtela zeptat, co lisacka shiba inu? Na internetu toho moc neni-jak je to s vychovou a temperamentem?
Diky moc, Elaphka

Myslím, že byste si měla pročíst tuto diskuzi: http://www.cz-pes.cz/diskuse/1_12409_0.html , než začnete o šibě vůbec uvažovat.

18.1.2012 08:21
floyd

XXX.XXX.70.116

A co takhle něco pohledat v útulcích? Pořizovací cena takového pejska je zanedbatelná a o tom, že by se tam našel pes "na míru" podle Vašich požadavků nepochybuji (osobní zkušenost). Útulky v současné době praskají ve švech a na svůj domov a štěstí čeká mnoho skutečně povahově kvalitních a zdravých jedinců. Rozhodně je to i lepší varianta, než (z finančních důvodů) pořízení si štěněte bez PP a podporování a dotování tím dalšího vychytralého množitele těchto psů.

18.1.2012 08:23
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

/www.utulky.estranky.cz/clanky/psi.html

18.1.2012 09:09
helps

XXX.XXX.169.8

No pokud nemůžete dát peníze za papíráka, tak to radši opravdu voříška... Chtěla sem navrhnout taky kavalírka, ale bez PP kavalír je skoro sebevražda.... trpí nejrůznějšími nemocemi a bezPP chov to vůbec nesleduje samozřejmě. Pudlík je dobrá volba, klidně i toy.. :-) šiba inu se samozřejmě vůbec nehodí jako mazlík (říká se o ní, že je spíš jako kočka) a na agility a dog dancing se podle mě nehodí už vůbec. Respektive sem v životě žádného japonce neviděla něco takového provozovat. No něco si o nich přečtěte a uvidíte - ale spíš zkušeností lidí, než definice z encyklopedie.

18.1.2012 11:33
elaphka

XXX.XXX.165.89

Českého strakáče jsem bohužel nikdy neviděla, na Liberecku jich je minimálně, a vzhledem k tomu, že nemám auto, nemám ani možnost se jet na některého kamkoliv podívat.

Vím, že shibi jsou spíše jako kočky, ale že je to s nima až takhle těžké, to jsem netušila. Krásný pes, ale pro nás absolutně nevhodný :-) Děkuji za odkazy.

Já osobně jsem pro pořízení psa s PP, ale na mě to rozhodnutí bohužel není, nejsem ta kdo vydělává, abych mohla určovat za kolik se koupí. Doufám, že to pochopíte...:-)

S těmi whippety jste mě překvapili O.O řekla bych, že to jsou střely jako ostatní chrti, a ono ne? Jak je to u nich s výchovou-nejsou bázliví?

Jen abych to nějak přivedla na pravou míru, mám pocit, že se ze mě před Vámi stává malá holka co pomalu neví, co znamená výchova psa :-) kynologii se věnuji cca 5 let, mám za sebou výchovu zlatého retrívra pro mamčinu známou, teď se starám o psa sousedky, křížence německého a výmarského ohaře, a to je něco, to Vám tedy řeknu :-) Byl kupován spíše podle vzhledu, protože kdo by si přeci nekoupil malé roztomilé hnědé štěňátko. Co na tom, že z něj vyroste pomalu nezvladatelný blázen, lovící témeř úplně vše...
Proto se snažím promyslet koupi toho správného plemene co nejvíce, chci, aby se měl u nás dobře :-)

18.1.2012 12:16
elaphka

XXX.XXX.165.89

A ještě jestli můžu mít všetečný dotaz-jak je na tom s temperamentem sheltie?

18.1.2012 12:21
awake

XXX.XXX.184.85

elaphka napsal(a):
Českého strakáče jsem bohužel nikdy neviděla, na Liberecku jich je minimálně, a vzhledem k tomu, že nemám auto, nemám ani možnost se jet na některého kamkoliv podívat.

Vím, že shibi jsou spíše jako kočky, ale že je to s nima až takhle těžké, to jsem netušila. Krásný pes, ale pro nás absolutně nevhodný :-) Děkuji za odkazy.

Já osobně jsem pro pořízení psa s PP, ale na mě to rozhodnutí bohužel není, nejsem ta kdo vydělává, abych mohla určovat za kolik se koupí. Doufám, že to pochopíte...:-)

S těmi whippety jste mě překvapili O.O řekla bych, že to jsou střely jako ostatní chrti, a ono ne? Jak je to u nich s výchovou-nejsou bázliví?

Jen abych to nějak přivedla na pravou míru, mám pocit, že se ze mě před Vámi stává malá holka co pomalu neví, co znamená výchova psa :-) kynologii se věnuji cca 5 let, mám za sebou výchovu zlatého retrívra pro mamčinu známou, teď se starám o psa sousedky, křížence německého a výmarského ohaře, a to je něco, to Vám tedy řeknu :-) Byl kupován spíše podle vzhledu, protože kdo by si přeci nekoupil malé roztomilé hnědé štěňátko. Co na tom, že z něj vyroste pomalu nezvladatelný blázen, lovící témeř úplně vše...
Proto se snažím promyslet koupi toho správného plemene co nejvíce, chci, aby se měl u nás dobře :-)

I já jsem chtěla strakáče (několik jsem jich viděla :-)) ale ta cena mi také přijšla vysoká. Dají se sehnat již od cca 7mi tisíc. Na vebu klubu je jeden pes z Liberce http://www.kchmpp.cz/plemena/cesky_strakaty_pes.html

Myslím, že ten kavalír je na tom s pořizovací částkou stejně a hlavně musíte dobře vybírat stanici, protože bývají často nemocní.

A co ten špiclík? Ten je od cca 5ti tisíc.

18.1.2012 12:23
awake

XXX.XXX.184.85

elaphka napsal(a):

co jsem znala šeltičky tak nijak moc temperamentí nebyli, ale na můj vkus moc hlučné - uštěkané

18.1.2012 12:56
hanele

XXX.XXX.152.11

pinoha napsal(a):
Bordera né! Pár jich znám, a že by byli ukočírovatelní, bych teda netvrdila ani ve snu. :-) Napadl mě taky ten pudlík - střední nebo trpaslík - a kavalír. Ale z osobních důvodů hlasuju pro pudla.
Lucie

Borderteriéra klidně, pokud babička má zkušenost s veššpringry tak bordera zvládne levou zadní. A já mluvím z vlastní zkušenosti, celkem čtyři jsem už vychovala a práce jsem měla málo ... ! :-)
A jak už tu někdo psal, i s PP jsou cenově dostupní a zatím je to narozdíl třeba od kavalírka zdravé plemeno. A když si dáte trochu práce s výběrem chovky - odchov doma, zaměření na povahy a zdraví, tak skoro nemůžete sáhnout vedle.
Moje feňulínky teď spí na pelíšku vedle mně, čumák na čumák a v klídku čekají až dopíšu a půjdeme na procházku. Venčím je třikrát denně, házím klacíky, holky se s klackem honí a pěkně si vyhrajou. Na případný dog dancing, agility apod. jsou taky šikovní. A jak vypadají se můžete mrknout - www.buenoshermanos.webnode.cz

18.1.2012 13:03
helps

XXX.XXX.169.8

Já vás chápu, o to nic.... spíš ale jde o to, že třeba do toho levnějšího zvířete pak vrazíte třeba desetitisíce pokud se u něj vyskytne nějaká zdravotní komplikace atd. Třeba taky ne, ale to už jistější opravdu vořech než pes bez PP. Ten špic není špatný nápad, opravdu bývají levnější.
Šeltii mám a temperamentní je hodně (pořád něco vymýšlí, když se nudí), je to koneckonců ovčák - pracovní pes. Nicméně zase znám i šeltie, které sou klidnější. Sou myslím docela přizpůsobivé,takže by to mohlo jít. Ale já s ním dělám agility, chodíme na cvičák, venčíme s psama od známých, takže má prostě hafo vyžití. U šeltií bych ovšem do bezPP nešla už vůbec - on ani ten chov s PP není ideální, natož bezPP. Pokud byste s šeltičkou dělala agility a babička chodila 3x denně na vycházky, tak by to neměl být problém. Otázka je do jaké míry vy máte čas mimo školu a jak ty procházky vypadají - např. někdo považuje za procházku dvacet minut v okolí paneláku, někdo dvě hodiny v lese. :-) Ale co se týče náročnosti a výcviku, tak sou šeltičky celkem v pohodě - pozor je si třeba dávat na to odkud berete štěně, aby mělo dobrou socializaci a vy abyste si s tím pak dali práci - bývají pak hodně ustrašené a nervní pokud se to podcení. Některé mají bázlivost i dědičně.

18.1.2012 14:04
jafar

XXX.XXX.30.22

Já bych poradila čínského chocholatého psa.Je malý, skladný, výběr z různých barev a pořizovací cena je v současné době nízká i s PP. Plemeno se povinně vyšetřuje na vrozené vady. Doma je to takový kašpárek, ležící brouček na posteli a venku je to temperamentní kamarád. Dá se s ním dělat agility i coursing. Osrstěná varieta je krásná a babička má s úpravou srsti zkušenosti, i šprigel spaniel se trochu stříhá. U labutěnky jen obličejová část a na krčku ''V''.

18.1.2012 14:07
elaphka

XXX.XXX.165.89

Já vás chápu, o to nic.... spíš ale jde o to, že třeba do toho levnějšího zvířete pak vrazíte třeba desetitisíce pokud se u něj vyskytne nějaká zdravotní komplikace atd.

Tak to naprosto souhlasím! Budu tedy trvat na svém-pokud čistorevného pejska, tak jedině s PP.

Věřím tomu, že je babi schopná věnovat mu i ty 2 hodinky v lese. Přeci jenom to do lesa od domu mám necelých 20 minut :-) nebydlíme přímo v centru, spíše prostě v bloku rodinných domů, navíc máme dvě ulice od domu park, takže to by si myslím neměl být problém.
Já bych na pejska měla čas určitě o víkendu, a pokud bychom nepsali ve škole žádné těžké testy, tak si myslím že i přes týden (na nějaké ty kravinky na zahradě :-)).
Chtěla jsem se ještě zeptat, jak je to s úpravou srsti? Musí se často vyčesávat? A hlavně, vzhledem k tomu, že by byl hafík v bytě, dají se nějak snadno odstranit chlupy z koberce, sedací soupravy atd?

18.1.2012 14:09
elaphka

XXX.XXX.165.89

Jafar: jé, ten je krásný :-) ukážu fotku babičce, uvidíme, jestli by se jí líbil :-)

18.1.2012 14:11
jafar

XXX.XXX.30.22

Fotka z coursingu, ''ukořistila'' jsem ji na KCHN tak se omlouvám všem. Labutěnky mají tolik barev, že si vybere každý a chlupatý pes se sežene opravdu levně, na to , že to je tak vyšetřené plemeno. Fenky jsou dražší.

18.1.2012 14:16
jafar

XXX.XXX.30.22

Existuje i peruánský naháč s PP, který je levný naprosto. Jedná se osrstěnou varietu, která může jen na určité klubové výstavy a v chovu se nepoužívá. Snad jsem to napsala dobře. Velikosti jsou 3, malý, střední i velký. nahatá varieta je cenově naprosto jinde, dražší. :-)
Uprostřed fotky sedí osrstěná peruánek, no není k zulíbání. Chovatelská stanice Anika vevos - omluva za použití fotky.

18.1.2012 14:20
assil

XXX.XXX.216.60

Tak střední špic (je ve velikosti šeltie, cca 35 cm), stojí exteriérový průměr s PP tak cca 5 tisíc a agi běhají. Chlupy údržba občas pročísnout, uklízí se dobře jako každé delší chlupy.

18.1.2012 14:20
zuzina

XXX.XXX.169.86

elaphka napsal(a):

My šeltičku máme a jsme z Liberecka (konkrétně z Jablonce). Kdybyste chtěla, tak písněte a můžeme se někdy sejít, abyste šeltičku omrkla naživo. Por nás není problém kamkoliv dojet - po odpoledních jedzíme venčit všude možně po okolí. Manžel s ní běhá agility, ale doma je to zlatíčko.
zuzanaourednikova@seznam.cz

18.1.2012 14:21
elaphka

XXX.XXX.165.89

S pravdou ven-ten osrstěný je nádherný, ale ti bezsrstí...to je hrůza :-) jako ono je to hrozně roztomilé, ale nedokážu si představit, že by babička měla doma takovouhle příšerku :-) ona bezsrsté cokoliv nemusí...ale jinak díky za tip! :-)

18.1.2012 14:34
jafar

XXX.XXX.30.22

Tak ono je to o zvyku, já jsem na lovecké psy od dětství, ale jakmile jsem měla v rukou štěně nahaté, musela jsem ho mít. měla jsem retrievera, kokry, jezevčíka i ohaře, ale číňánek je číňánek :-)
nyní mám jednoho 'PSA' curly coated retriever a dva nahaté kluky. Ten obřík však číňánka nikdy nedohoní :-)

18.1.2012 14:42
elaphka

XXX.XXX.165.89

Všechno je o zvyku, o tom žádná :-)
Fotečka je naprosto dokonalá! :-)

18.1.2012 14:44
jafar

XXX.XXX.30.22

No nemít už 3 psy, tak jdu do tohohle okamžitě. Chlupáčka jsem ještě neměla, je to ale pes. Barva je nádherná :-)
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/13499753/Cinsky-chocholaty-pes-s-PP.php
Nepovažujte to za reklamu, paní opravdu neznám, ani nevím, zda je ještě volný, jen jsem koukla na inzerci. Miluji černobílé psy.

18.1.2012 14:46
jafar

XXX.XXX.30.22

Tady je náš nahatec, černobílý, ono to línání z retrievera doma stačí a labutěnky prý tak nelínají, ale nahatý vůbec smajlík

18.1.2012 14:48
jafar

XXX.XXX.30.22

Tak na línání doma máme tohohle :-), chlupy jsou i na zdi, obrazně řečenosmajlík.

18.1.2012 20:16
helps

XXX.XXX.214.215

elaphka napsal(a):
Já vás chápu, o to nic.... spíš ale jde o to, že třeba do toho levnějšího zvířete pak vrazíte třeba desetitisíce pokud se u něj vyskytne nějaká zdravotní komplikace atd.

Tak to naprosto souhlasím! Budu tedy trvat na svém-pokud čistorevného pejska, tak jedině s PP.

Věřím tomu, že je babi schopná věnovat mu i ty 2 hodinky v lese. Přeci jenom to do lesa od domu mám necelých 20 minut :-) nebydlíme přímo v centru, spíše prostě v bloku rodinných domů, navíc máme dvě ulice od domu park, takže to by si myslím neměl být problém.
Já bych na pejska měla čas určitě o víkendu, a pokud bychom nepsali ve škole žádné těžké testy, tak si myslím že i přes týden (na nějaké ty kravinky na zahradě :-)).
Chtěla jsem se ještě zeptat, jak je to s úpravou srsti? Musí se často vyčesávat? A hlavně, vzhledem k tomu, že by byl hafík v bytě, dají se nějak snadno odstranit chlupy z koberce, sedací soupravy atd?

To uděláta dobře, pokud zástupce plemene, je lepší mít jistotu v PP. (ale jak říkám, je důležité vybrat i dobrou CHS, dnes už se bohužel najdou podvodníci i v PP chovu)

Jinak dvě hodinky v lese by měli pro šeltičku bohatě stačit, obzvlášt pokud s vámi bude cvičit a dělat agility. Mám šeltiáka v bytě a problém to není, naopak je to typ psa, který chce být pořád u páníčka za zadkem, šeltička by sama na zahradě spíš strádala. Pořád musí kontrolovat, kam panička jde atd .:-) Jsou to takoví miláčkové, je těžké si šeltičku nezamilovat. Jinak co se týče úpravy srsti, jen se občas pročeše, nic náročného, nemusíte se bát, mají celkem fajn srst. Jen za ušima to chce pročísnout častěji, aby se netvořily cumly. Jinak v době línání (2x do roka) se musí česat častěji a chlupy samozřejmě budete nalézat všude (jako u každého plemene, snad krom naháčků a pudlů), ale dají se docela snadno uklízet (stačí vysát nebo sebrat, nezapichují se), je to skoro jak vlasy. Tak šťastnou ruku při výběru, ani ten špiclík nezní špatně.

19.1.2012 08:53
elaphka

XXX.XXX.165.89

Děkuji za odpověď :-)

Ještě k těm šeltinkám, jak moc jsou "závislé" na člověku? Jde o tom, že babička taky nebude pořád doma a všude jí s sebou brát nemůže. Když bude šeltie vyvenčená, nebude dělat někajé velké problémy? Myslím tím, jestli nebude "brečet", vyštěkávat nebo ničit věci.
Babička ještě uvažovala o tom, že by šeltince pořídila takovou tu klec na pejsky, kde by měla pelíšek, a kam by ji vždycky zavřela (pro jistotu, aby něco nezničila). Mě se to zdá celkem jako dobrý nápad, pokud na to teda bude šeltie vycvičená a nebude to brát jako trest. Co myslíte?
S těmi chlupy jsem si oddychla, to je snad jedna z mála věcí, které se babičce na šeltii nelíbějí-že je tak hrozně moc chlupatá :-)

K tomu špicovi-babička je moc nemusí, kolem nás chodí jedna starší paní s malým špicem, a on je právě hrozně uštěkaný, útočí na psy a dokonce i na lidi...vím, že to je dáno špatnou výchovou, mluvila sem o tom s kámoškou, která dělá policii psovodku. Každopádně, babička je moc nemusí od tý doby, ať si říkám, co si říkám :-)

19.1.2012 09:16
helps

XXX.XXX.214.215

Klec kdyby byla naučená od malička by klidně mít mohla, ale podle mě je to zbytečné. Neznám šeltičku, která by něco ničila.... Kupodivu ani když byl můj pes štěně, tak toho moc nezničil. Je lepší na samotu zvykat postupně, nechávat štěně už od malička po chvilkách samotné, ale se mnou taky pes nechodí do školy a zvládá to. Byla sem s ním čtyři měsíce o prázdninách doma, pak jsem začla zase chodit do školy na několik hodin denně a pes nevyje ani neničí, maximálně chvíli po odchodu kňučí. Ale lepší bude když pejska naučíte od malička, že občas bude sám. Tu klec bych klidně koupila a učila na ni, ať tam má klid a svůj pelíšek, ale nezavírala bych ji, spíš aby tam měl pes svoje útočiště.
Co se týče těch chlupů, často potkávám lidi, kteří pokyvují a říkají, jak je pes krásnej a hned dodávají "Ale ta srst co? To se musíte pořád starat.. " atp. Já jím vždycky povídám, že moc ne, že spíš pročešu, tak jednou za dva týdny celýho psa a častěji (tak 2x týdně- ale to opravdu stačí prohrábnout) za ušima, aby se srst necuchala. Jinak zase nechci, abyste si dělala iluze, určitě v bytě chlupy nacházet budete (v období línání všude), ale pokud měla babičky psy předtím, tak s tím se snad počítá. :-) Jinak srst štěněte tak do toho 1 roku je nenáročná úplně, je dobré psa zvykat na česání, ale spíš moc nedřít a nečesat často.

19.1.2012 09:23
helps

XXX.XXX.214.215

Jo a ještě jedna věc mě napadla - občas je otrava, když jdete se psem v lese, že do těch chlupů se chytají větvičky, listí atp. Myslím, že je to furt malá cenu za to jaký skvělý společník šeltička je, ale je dobré na to upozornit... Pokud ale babička chodí spíš po lesních cestách, tak ani to by neměl být takový problém.
A poslední věc- určitě už ste četla, že sou šeltie hodně citlivé. To je pravda. Pokud je babička zvyklá na špringry, tak možná občas zvyšíla hlas či psisko pleskla, ale šeltie snáší jakýkoliv nátlak hodně špatně. Mám šeltičku hodně extrovertní, není rezervovaný vůči cizím lidem (jak u ostatních bývá zvykem), se všema je kamarád a celkově je to takovej veselej blázen. Nicméně i na něm vidím, že pokud zvýšíte hlas (a to ani nemusí být na něj, jen třeba někdo se v jeho blízkosti hádá), tak už klopí ouška a krčí se. Tak je dobré počítat s tím, že u šeltiček v podstatě vše jen po dobrém. :-)

19.1.2012 10:44
elaphka

XXX.XXX.165.89

Aha, tak to jsem ráda, že jste mě na tohle upozornila. I já, co chodím na cvičák s bláznivým křížencem ohařů (německý X výmarak-cvičím ho sousedce) jsem zvyklá vychovávat psa "natvrdo", protože zrovna u něj to nijak jinak nejde. Víte, jak to myslím-prostě na něj štěkám hrubším hlasem, když joo neposlouchá, tak holt příjde trest. Ale na odměnu nezapomínám :-)

No dobrá, jsem zvědavá jak to dopadne, budeme se snažit být mírní :-) bohužel ,teď zrovna není v nabídce žádné štěně sheltie blízko Liberecka, takže nám stejně nezbyde nic jiného, než čekat :-)

Moc díky za rady a postřehy!

19.1.2012 11:39
elaphka

XXX.XXX.165.89

A když už jsme u toho, čím krmíte? Vím, že je to diskuze na dlouho a vím, že jich je tu spoustu, ale co je podle Vás nejvhodnější právě pro šeltii? :-)

19.1.2012 11:43
helps

XXX.XXX.214.215

Neodsuzuju, já sice cvičím jen pomocí klikru a přes motivaci (jak píšu se sheltií se stejně jinak nedomluvíte - ale ani to není potřeba jsou moc chytré a snaží se), ale jen na to upozorňuju - jakékoliv zbytečné okřikování, nedejbože fyzické tresty sheltie špatně snáší. Taky psa samozřejmě okřiknu, ale musí mít člověk trošku jiný systém. Je to sice mimo, ale docela hezký rozhovor byl nedávno s M. Klimešovou na českém rozhlasu, mělo by to být v archivu. Tam byste slyšela takové ty základní principy. Zkrátka na klackovitého křížence od sousedů jistě můžete zvýšit hlas a jednu mu plesknout, šeltie je nesmírně citlivá dušička :-) Pokud není nutné, opravdu je lepší s nimi pracovat přes motivaci a po dobrém.
Jinak kdybyste chtěla napiště mi email, můžu doporučit nějaké CHS, nebudou přímo z Liberecka, ale nějaké tipy můžu sdílet. U šeltií se vyplatí pro štěně i dojet dál, to mi věřte. :-)

19.1.2012 11:58
elaphka

XXX.XXX.165.89

Jasně jasně, já Vás chápu. Přesně jak jste napsala, u klackovitého nevychovance je to holt někdy nutné :-)
Ten rozhovor si najdu, určitě to bude stát za to :-)

Horší je, že jsem s klikrem nikdy nedělala, a je fakt že bych se to hrozně chtěla naučit. Je někde nějaký návod pro to, jak s ním zacházet, nebo spíš kdy přesně kliknout? Pokud byste byla tak laskavá a napsala třeba nějaké Vaše vlastní postřehy...
:-)

Můj email: elaphka@seznam.cz

19.1.2012 12:20
helps

XXX.XXX.214.215

Co se týče krmení, tak samozřejmě (pro jakéhokoliv psa, nedá se říct že pro šeltie) je nejlepší BARF - občas našemu psovi dopřávám syrové (převážně kuřecí, občas hovězí nebo rybu), popřípadě vařené s těstovinami. Bohužel studuju a nejsem ve vlastním bytě, nemám prostory na mrazák atd, tudíž maso dostává nárazově. Granule se snažím vybírat kvalitní (u šeltie to není takový problém 7 kg kvalitních granulí, které mají menší dávkování vydrží cca 4 měsíce - s tím že dostává i to maso). Značka je hrozně individuální, ale mě osobně se osvědčilo Earthborn Primitive Natural, Orijen a snad nejlépe Canidae Pure Elements.
Jinak jestli tě/vás zajímá klikr můžu do emailu poslat jak link na rozhovor s Klimešovou, tak odkazy na stránky, kde se o klikru dočteš. :-)

19.1.2012 12:35
elaphka

XXX.XXX.165.89

Tak určitě mi tykej(te?), jsem totiž taky studentka :-)
Kdybys mohla všechno poslat na email, a třeba i s fotečkou tvé sheltie, byla bych moooc ráda :-)

No, babička na BARF moc není, takže určitě by byla spíše pro ty granulky, to maso maximalně nárazově, jednou-dvakrát do měsíce, když objeví nějaké slevy.
Co si myslíš o granulích Hills, Royal Canin nebo Eukanuba? Moje druhá babička krmila Eukanubou zlaťáka (retrívra) a bylo vše ok (samozřejmě dostával vitamíny a kloubní výživu).

19.1.2012 12:44
helps

XXX.XXX.214.215

vše máš na mailu :-)

Přidejte reakci

Přidat smajlík