Pyometra - výzkum k bakalářské práci

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.2.2012 23:11
adnav

XXX.XXX.244.117

Zdravím, v současné době pracuji na bakalářské práci na téma PYOMETRA U FEN a potřebuji pomoct s výzkumem - pokud přímo vaše fena nebo někoho z okolí prodělala pyometru (zánět dělohy) prosím o vyplnění dotazníku (zabere cca 3 minuty) - http://www.anasurvey.com/survey/d/N9M6Q8Q3A8Y1F3F1Z, děkuji moc

12.6.2012 20:10
hanina.n

XXX.XXX.169.19

Dobrý den, svou roční fenu nyní léčíme konzervativně a zajímalo by mne, co jste vyzkoumala :) Jestli máme vůbec šanci na vyléčení! :) napište mi prosím na hana.netikova@centrum.cz

12.6.2012 20:29
mojipsi

XXX.XXX.17.248

Vyplněno

12.6.2012 20:46
petr33

XXX.XXX.224.4

hanina.n napsal(a):
Dobrý den, svou roční fenu nyní léčíme konzervativně a zajímalo by mne, co jste vyzkoumala :) Jestli máme vůbec šanci na vyléčení! :) napište mi prosím na hana.netikova@centrum.cz

Nevím, covyzkoumala paní, ale já vím, že když se zánět dělohy chytí včas, takže se dá v pohodě vyléčit a není třeba kastrace - o čemž jsem se přesvědčil za 25 let již několikrát - nikdy jsme nemuseli fenu kastrovat, vždy jsme vyléčili - asi proto, že když fena přestala žrát a začala hodně pít, vždy jsem věděl, že to je začínající zánět a antibiotika jsme nasadili okamžitě ( používali jsme injekčně Synulox nebo Noroklav nebo tablety Augmentin. Žádná fena mi nikdy na zánět dělohy neuhynula ani jsme nemuseli nikdy kastrovat, takže jsme byli při léčbě vždy 100 % úspěšní. :-) Ale jak říkám, chce to opravdu chytit hned v začátcích a nasadit atb a pokud nejde hnis z feny fen, tak se ještě musí píchat, aby šel hnis z feny ven - teď si nevzpomenu, jak se to jmenuje.

12.6.2012 21:05
petr33

XXX.XXX.224.4

petr33 napsal(a):
Nevím, covyzkoumala paní, ale já vím, že když se zánět dělohy chytí včas, takže se dá v pohodě vyléčit a není třeba kastrace - o čemž jsem se přesvědčil za 25 let již několikrát - nikdy jsme nemuseli fenu kastrovat, vždy jsme vyléčili - asi proto, že když fena přestala žrát a začala hodně pít, vždy jsem věděl, že to je začínající zánět a antibiotika jsme nasadili okamžitě ( používali jsme injekčně Synulox nebo Noroklav nebo tablety Augmentin. Žádná fena mi nikdy na zánět dělohy neuhynula ani jsme nemuseli nikdy kastrovat, takže jsme byli při léčbě vždy 100 % úspěšní. :-) Ale jak říkám, chce to opravdu chytit hned v začátcích a nasadit atb a pokud nejde hnis z feny fen, tak se ještě musí píchat, aby šel hnis z feny ven - teď si nevzpomenu, jak se to jmenuje.

Jo, už jsem si vzpomněl dávali jsme antibiotika, a když z ní šel hnis málo ven a hromadil se v děloze, tak jsme ještě na vypuzení hnisu píchali Enzaprost - feně po tom bylo blbě a blila, ale hnis to vypudilo. Pokud hnis jde sám dostatečně z feny ven, tak stačí atb. Chce to hromadění hnisu v děloze kontrolovat sonem, a kdyby ho tam bylo nahromaděného moc, musí se vypudit ven.

12.6.2012 21:24
hanina.n

XXX.XXX.169.19

Dobrý den, moc děkuji za vaše info. Fena měla/má falešnou březost po prvním hárání. Pozorovala jsem určité změny, ale vždy jsem si je přiřadila k té falešce. Ve čtvrtek fena začala mít výtok, ale někde jsem se dočetla, že to je při falešce normální. Druhý den odpoledne jsme jeli na vyšetření kloubů a jak fenu uspali, tak z ní vyšel ten hnis a bylo ho dost! Hned mi řekli, že má zánět a měla by se vykastrovat. Nebyl to můj vet, tak jsem si zavolala svému a ty si mě objednali na druhý den na odběr krve, další sono a konzultaci. Fena už u prvního veta dostala Augmentin atb. Od té doby to z feny nehorázně teklo! V sobotu dostala další dávku atb a první dávku Alizinu, který má způsobovat kontrakce a vyčištění dělohy. Děloha byla naplněna z 1-3cm. Krev a biochemické hodnoty měla naprosto v pořádku a vet říkal, že by ani nevěřil, že to je z její krve. V neděli dostala další atb a druhou dávku Alizinu. Od soboty jsem pozorovala, že hnis ubývá. V pondělí jsme byli na kontrolním sonu a děloha už byla 0,9-1,58cm, ale pořád jsem pozorovala úbytek. Fena je aktivnější a s větším zájmem... akorát dnes jsem už hnis skoro neviděla a mám strach, jestli se ji děloha neuzavírá, jestli měl ten Alizin vůbec nějaký efekt a jestli to v ní nezůstává.... jestli nějaká vaše fena měla i hnis, za jak dlouho ji přestal vytékat? Zítra si zavolám veta a asi zajdu na kontrolní sono a krev... pro klid duše.... Fena má zánět dělohy po prvním hárání ve 13 měsících a je pracovně a výstavně moc úspěšná a přála jsem si štěňátka :( to ale nemění nic na tom, že chci aby byla v pořádku a jestli bude kastrace nevyhnutelná, tak se ji nebráním...

12.6.2012 21:38
petr33

XXX.XXX.224.4

Tak hlavně dávejte atb dostatečně dlouho, a na to vypuzení toho hnisu dejte klidně ještě jednou. Jinak také jsem měl kdysi fenu, že se jí každé hárání hormony zbláznily a byl z toho zánět. Po prvním zánětu, jsme od poloviny dalšího hárání nasadili atb preventivně na 3 týdny ( injekčně Noroklav ) a zánět se nekonal. Další hárání jsme ji kryli - týden po kratí jsme nasadili zase na 14 dní atb, aby nedostala třeba zánět a v pohodě štěňata donosila. Pak již bylo vše OK. Takže jestli ji nechcete příští hárání krýt, tak bacha na to, aby se to znova neopakovalo, pečlivě to hlídejte nebo také od poloviny hárání nasaďte atb. Hlavně to nepodceňte, může se to opakovat. Po štěňatech se to snad upraví. Ale jak říkám, vždy hlídejte, když fena přestane žrát a začne hodně pít - to jsou první příznaky začínajícího zánětu dělohy.. Takže držím palce. Jak říkám, když se to chytí za včasu a k antibiotikům se hnis ještě vypuzuje z feny ven - nemusí to končit kastrací - mně se to povedlo u chovných fen s PP, že to naštěstí nikdy nekončilo ani kastrací ani úhynem. :-)

12.6.2012 21:49
hanina.n

XXX.XXX.169.19

petr33 napsal(a):
Tak hlavně dávejte atb dostatečně dlouho, a na to vypuzení toho hnisu dejte klidně ještě jednou. Jinak také jsem měl kdysi fenu, že se jí každé hárání hormony zbláznily a byl z toho zánět. Po prvním zánětu, jsme od poloviny dalšího hárání nasadili atb preventivně na 3 týdny ( injekčně Noroklav ) a zánět se nekonal. Další hárání jsme ji kryli - týden po kratí jsme nasadili zase na 14 dní atb, aby nedostala třeba zánět a v pohodě štěňata donosila. Pak již bylo vše OK. Takže jestli ji nechcete příští hárání krýt, tak bacha na to, aby se to znova neopakovalo, pečlivě to hlídejte nebo také od poloviny hárání nasaďte atb. Hlavně to nepodceňte, může se to opakovat. Po štěňatech se to snad upraví. Ale jak říkám, vždy hlídejte, když fena přestane žrát a začne hodně pít - to jsou první příznaky začínajícího zánětu dělohy.. Takže držím palce. Jak říkám, když se to chytí za včasu a k antibiotikům se hnis ještě vypuzuje z feny ven - nemusí to končit kastrací - mně se to povedlo u chovných fen s PP, že to naštěstí nikdy nekončilo ani kastrací ani úhynem. :-)

Už jsem začínala být v depresi, tak děkuji za povzbuzení! Snad bude vše ok. Jinak mi bylo doporučené co nejdříve nakrýt, že se tím ta fena nejlépe vyčistí, ale to může být nejdříve příští rok, musím ji stihnout uchovnit a hlavně je na první štěňata moc mladá.... Moc děkuji!

12.6.2012 21:50
lesterka

XXX.XXX.146.52

Tak u mé feny se zánět projevil pouze zvětšením vulvy. Jiné příznaky neměla...v 7,5 letech dostala první zánět, který se nám podařilo atb překonat, za 2 měsíce na to hárala, tak jsme ji nakryli - nejdříve vše ok, ale chodili jsme od třetího týdne ob den na sono a hlídali...ze začátku všechno v pořádku a viděli jsme i pár štěňat, po měsíci od krytí se zánět rozjel znovu (na feně znovu nebylo vůbec nic poznat - přišli jsme na něj pouze díky tomu, že jsme dělohu hlídali sonografem). Veterinářka v tu chvíli doporučila vykastrovat a jsem tomu ráda, protože z feny nakonec vytáhla dělohu totálně nalitou hnisem, který ven neodcházel. Nebýt neustálého sledování sonem, tak bych o fenu přišla. Teď je jí 12,5 roku a stále se těší relativně dobrému zdraví...ťuk ťuk ťuk....

12.6.2012 21:53
awake

XXX.XXX.115.136

teda jak to tady čtu tak si říkám zda jsem neměla zkusit léčbu.
Krmím 2x deně. Před týdnem fena (5 let) ráno nežrala a večer s "odporem" cca půl dávky. Jenže to ona dělala asi 3 roky že třeba takto žrala týden a pak pár dní normálně a pak zase stávkovala. Druhý den nechtěla ani ráno a byla skleslá a polehávala. Fena hárá 3x ročně. Naposledy v lednu a nyní začátkem června, takže měla být před týdnem v nejlepším (psovi dávala i ocas na stranu). Během "hárání" zhubla (jindy hubne před začátkem hárání) a hodně línala. Jeli jsme na veterinu. Měla teplotu 40 a dostala kapačku. Musela se sklidnit a sonem se potvrdil zánět dělohy. Veterinář mi řekl že to vypadá že snad ani nehárá, že z ní teče jen ten hnis. Domluvili jsme na druhý den kastraci. Fena měla 28 kg a velikost dělohy s hnisem bych odhadla tak víc jak do dvou dlaní.

12.6.2012 21:55
awake

XXX.XXX.115.136

ještě bych dodala že jsme zkoušeli 3x krýt (naposledy minulé hárání) - dvěma psy a fena nikdy nezabřezla. Poslední hárání o ní pes ani moc zájem neměl. Před tím se mohl každé hárání zbláznit.

12.6.2012 22:15
hanina.n

XXX.XXX.169.19

awake napsal(a):
teda jak to tady čtu tak si říkám zda jsem neměla zkusit léčbu.
Krmím 2x deně. Před týdnem fena (5 let) ráno nežrala a večer s "odporem" cca půl dávky. Jenže to ona dělala asi 3 roky že třeba takto žrala týden a pak pár dní normálně a pak zase stávkovala. Druhý den nechtěla ani ráno a byla skleslá a polehávala. Fena hárá 3x ročně. Naposledy v lednu a nyní začátkem června, takže měla být před týdnem v nejlepším (psovi dávala i ocas na stranu). Během "hárání" zhubla (jindy hubne před začátkem hárání) a hodně línala. Jeli jsme na veterinu. Měla teplotu 40 a dostala kapačku. Musela se sklidnit a sonem se potvrdil zánět dělohy. Veterinář mi řekl že to vypadá že snad ani nehárá, že z ní teče jen ten hnis. Domluvili jsme na druhý den kastraci. Fena měla 28 kg a velikost dělohy s hnisem bych odhadla tak víc jak do dvou dlaní.

Mě řekli, že mají tři podmínky, kdy léčí konzervativně (atb) 1. fena musí mít krev v pořádku, 2. musí se chovat normálně a nebýt apatická a za 3. hnis z ní musí vytékat - tzn. že zánět je otevřenou formou.... je ještě možné, že se nám to dobře hojit nebude a stejně nakonec budeme kastrovat. Navíc mi každý říká, že se to moc rádo vrací.... vrrr!!!!

12.6.2012 22:28
petr33

XXX.XXX.224.4

hanina.n napsal(a):
Mě řekli, že mají tři podmínky, kdy léčí konzervativně (atb) 1. fena musí mít krev v pořádku, 2. musí se chovat normálně a nebýt apatická a za 3. hnis z ní musí vytékat - tzn. že zánět je otevřenou formou.... je ještě možné, že se nám to dobře hojit nebude a stejně nakonec budeme kastrovat. Navíc mi každý říká, že se to moc rádo vrací.... vrrr!!!!

To je kravina, o tom, jestli se bude léčit, si rozhoduji já jako chovatel. Když hnis nevytéká - dá se tomu pomoci, aby se nahromadil a vytékal - a když přijdete včas, a nezanedbáte to, tak opravdu kastrace není nutná. Jinak samozřejmě se to rádo další hárání vrací - a je dobré ji - ať už ji kryjete další hárání nebo ne - držet od poloviny březosti nebo po nakrytí - 14 dní až 3 týdny na atb, než se rozbouřené hormony po hárání ( i po nakrytí ) drobet zklidní. Potom, když se povedou štěňata, tak se to dost časxto zklidní ( i když taky to nemusí bnýt vždy pravidlo ). Jak víte, že měla fena problém, chced to opravdu potom každé hárání hlídat a kontrolním sonem nikdy nic nemůžete zkazit. Ale kastrace nejsou vždy nutné - a když hnis sám nevytéhá, je ještě mimo atb mu nutné pomoci dalšími injekcemi ja popsáno výše a hlídat sonem, aby hnis v děloze ubýval.

12.6.2012 22:34
petr33

XXX.XXX.224.4

Bohužel, spousta veterinářů než by léčila, rovnou radši řeže, a někdy zbytečně ...

12.6.2012 22:56
aga

XXX.XXX.71.129

petr33 napsal(a):

Tedy nezlobte se na mě, ale krýt fenu a preventivně ji nasazovat po nakrytí na dva týdny antibiotika, tomu říkám dost silná káva. A ještě poňoukat lidi, aby od poloviny hárání před případným krytím feně pro jistotu antb dávali??? Si děláte srandu?? Nevím jak vy, ale většina lidí nekryje feny za každou cenu, natož aby feny jen tak preventivně dotovali antb!smajlík
A jak zlehčujete zánět dělohy u fen, zřejmě máte ke svým fenám opravdu vřelý vztah. Pyometra, uzavřená - nepoznáte na feně do poslední chvíle ani prd, žere, hraje si, a pak náhle sepse celého organismu. Pokud je zánět otevřený, lez to na čas ovlivnit těmi vašimi oblíbenými antb, ale stejně se zánět vrací, vrh štěňat to neovlivní, ba naopak, viz příspěvek výše.
Za sebe říkám - fena s opakovanými záněty dělohy nemá mít štěňata, fena s uzavřenou pyometrou - nedělat pokusy o vypuzení hnisu z dělohy, u obojího je zcela na místě okamžitý zásah veterináře = kastrace!!! A není to o tom, že by si vet rád říznul, je to o tom, aby fena neměla komplikace, aby přežila.

12.6.2012 23:32
petr33

XXX.XXX.224.4

aga napsal(a):
Tedy nezlobte se na mě, ale krýt fenu a preventivně ji nasazovat po nakrytí na dva týdny antibiotika, tomu říkám dost silná káva. A ještě poňoukat lidi, aby od poloviny hárání před případným krytím feně pro jistotu antb dávali??? Si děláte srandu?? Nevím jak vy, ale většina lidí nekryje feny za každou cenu, natož aby feny jen tak preventivně dotovali antb!smajlík
A jak zlehčujete zánět dělohy u fen, zřejmě máte ke svým fenám opravdu vřelý vztah. Pyometra, uzavřená - nepoznáte na feně do poslední chvíle ani prd, žere, hraje si, a pak náhle sepse celého organismu. Pokud je zánět otevřený, lez to na čas ovlivnit těmi vašimi oblíbenými antb, ale stejně se zánět vrací, vrh štěňat to neovlivní, ba naopak, viz příspěvek výše.
Za sebe říkám - fena s opakovanými záněty dělohy nemá mít štěňata, fena s uzavřenou pyometrou - nedělat pokusy o vypuzení hnisu z dělohy, u obojího je zcela na místě okamžitý zásah veterináře = kastrace!!! A není to o tom, že by si vet rád říznul, je to o tom, aby fena neměla komplikace, aby přežila.

Co to meleš za kraviny ??? No jasně, že mám radši antibiotika, které mi dá pro fenu veterinář, než hned kastrovat a nezkusit ani léčit !!! To je lepší další hárání riskovat zánět dělohy a jen čekat jestli bude nebo ne ? Nebo nasadit na minimálně 14 dní atb - samozřejmě na radu zkušeného veta - a vědět, že zabráním 100% případnému zánětu ? Za sebe to říkáš dost špatně a meleš nesmysly, je vidět že chov s PP ti moc neříká. Jak říkám, nikdy jsem žádnou fenu nemusel kvůli zánětu kastrovat, a nikdy mi žádná na zánět dělohy neuhynula. Takže nevím, co to tady kdákáš za nesmysly. :-) Je to o tom, že si spousta vetů ráda místo léčení hned řízne - prostě neléčí, hned řežou, a to jsou třeba ti veti, co sami nechovají s PP a neví, co je zatím spousty chovatelovo práce, volného času, nervů a peněz. Ono třeba u nějaké fenky kříženečka, za flašku rumu, je to vcelku jedno, tak se vykastruje, a je po ptákách - aspoň příště nebude mít se sousedovic Alíkem kříženečky . Ale když tohle řešíte u importovaného uchovněného zvířete, junior šampiona, kde si chcete nechat z případného nějakého pozdějšího vrhu štěně pro sebe do chovu, tak se žádnému chovateli moc kastrovat nechce, když ví, že zánět chytil včas, a má šikovného veta, co raděj léčí než řeže - protože ten vet také sám chová, tak drobet ví, o čem to je a sám to také třeba kdysi u svojeho zvířete zažil a léčil. Shodneme se, pouze na tom, že je třeba zásah veterináře - ale zkušený vet ne vždy hned řeže, některý nejdříve léčí a řeže až když je to nevyhnutelně nutné - ne hned. :-)

12.6.2012 23:47
petr33

XXX.XXX.224.4

Ale samozřejmě kdo chce, ať si nechá fenu od veta hned vykastrovat bez léčení. Rozhodně je to pro některé majitele i vety pohodlnější a rychlejší řešení.

12.6.2012 23:50
awake

XXX.XXX.115.136

a jak poznám kdy má ještě smysl léčit a kdy je již lepší kastrace? Co to je - poznám v čas?

12.6.2012 23:55
aga

XXX.XXX.71.129

petr33 napsal(a):
Co to meleš za kraviny ??? No jasně, že mám radši antibiotika, které mi dá pro fenu veterinář, než hned kastrovat a nezkusit ani léčit !!! To je lepší další hárání riskovat zánět dělohy a jen čekat jestli bude nebo ne ? Nebo nasadit na minimálně 14 dní atb - samozřejmě na radu zkušeného veta - a vědět, že zabráním 100% případnému zánětu ? Za sebe to říkáš dost špatně a meleš nesmysly, je vidět že chov s PP ti moc neříká. Jak říkám, nikdy jsem žádnou fenu nemusel kvůli zánětu kastrovat, a nikdy mi žádná na zánět dělohy neuhynula. Takže nevím, co to tady kdákáš za nesmysly. :-) Je to o tom, že si spousta vetů ráda místo léčení hned řízne - prostě neléčí, hned řežou, a to jsou třeba ti veti, co sami nechovají s PP a neví, co je zatím spousty chovatelovo práce, volného času, nervů a peněz. Ono třeba u nějaké fenky kříženečka, za flašku rumu, je to vcelku jedno, tak se vykastruje, a je po ptákách - aspoň příště nebude mít se sousedovic Alíkem kříženečky . Ale když tohle řešíte u importovaného uchovněného zvířete, junior šampiona, kde si chcete nechat z případného nějakého pozdějšího vrhu štěně pro sebe do chovu, tak se žádnému chovateli moc kastrovat nechce, když ví, že zánět chytil včas, a má šikovného veta, co raděj léčí než řeže - protože ten vet také sám chová, tak drobet ví, o čem to je a sám to také třeba kdysi u svojeho zvířete zažil a léčil. Shodneme se, pouze na tom, že je třeba zásah veterináře - ale zkušený vet ne vždy hned řeže, některý nejdříve léčí a řeže až když je to nevyhnutelně nutné - ne hned. :-)

Zajímavé, jak dokážeš vyhodnotit člověka v rámci jednoho příspěvku, který si dovolí nesouhlasit s tvými bláboly. Chov PP mi říká právě hodně, více než 25 let. A právě kvůli zdraví plemene, jedno jakého, bych nekryla fenu, která má náběhy na záněty dělohy, ani bych za každou cenu se nesnažila o štěňata preventivním podáváním antb po nakrytí. Ale jak vidno, etika chovatele s PP se velmi liší.
Něco jiného je snaha vyléčit fenu z otevřeného zánětu, bez případného kuchání - budiž, tam vidím jistý přínos. Ale plkat, že fenu s uzavřenou pyometrou lze vyléčit bez operace, asi si doposud nepoznal skutečně skrytou, uzavřenou pyometru. Kdy fena nedá nic najevo a pak je za dvě minuty 12. Tvé rady shledávám dost škodlivými, co se týká čtenářů i-fauny, právě v rámci zlehčování pyometry. Ať se ti to líbí nebo ne.
A pokud si přivezeš uchovněný zvíře ze zahraničí - tak asi jen tak se zahraniční chovatel kvalitní feny nezbavuje, zřejmě mohla mít ten samý problém už dříve. Ale pokryjme ji antibiotiky a vše bude all right.:-) Jistě její odchovy také.

13.6.2012 00:06
petr33

XXX.XXX.224.4

aga napsal(a):
Zajímavé, jak dokážeš vyhodnotit člověka v rámci jednoho příspěvku, který si dovolí nesouhlasit s tvými bláboly. Chov PP mi říká právě hodně, více než 25 let. A právě kvůli zdraví plemene, jedno jakého, bych nekryla fenu, která má náběhy na záněty dělohy, ani bych za každou cenu se nesnažila o štěňata preventivním podáváním antb po nakrytí. Ale jak vidno, etika chovatele s PP se velmi liší.
Něco jiného je snaha vyléčit fenu z otevřeného zánětu, bez případného kuchání - budiž, tam vidím jistý přínos. Ale plkat, že fenu s uzavřenou pyometrou lze vyléčit bez operace, asi si doposud nepoznal skutečně skrytou, uzavřenou pyometru. Kdy fena nedá nic najevo a pak je za dvě minuty 12. Tvé rady shledávám dost škodlivými, co se týká čtenářů i-fauny, právě v rámci zlehčování pyometry. Ať se ti to líbí nebo ne.
A pokud si přivezeš uchovněný zvíře ze zahraničí - tak asi jen tak se zahraniční chovatel kvalitní feny nezbavuje, zřejmě mohla mít ten samý problém už dříve. Ale pokryjme ji antibiotiky a vše bude all right.:-) Jistě její odchovy také.

Chov s PP znám také 25 let z vlastní praxe a už vím, že zdraví plemene neleží na tom, že se nebude na feně co měla zánět chovat nebo ne - na tom opravdu chov s PP nestojí. A samozřejmě, že když měla fena zánět a kryje se hned za půl roku - tak na radu veta ( to jsem si nevycucal z prstu já ) je to lepší pokrýt atb, aby se předešlo případným možným problémům. Nebo se má podle tebe nic nedělat a čekat jak to dopadne ??? No podle mojeho veta a podle mne určitě ne. Asi tomu teda s mojim vetem moc nerozumíme, když jsme vždy léčili a neřezali - a vždy úspěšně vyléčili. :-)

13.6.2012 00:10
petr33

XXX.XXX.224.4

hanina.n napsal(a):
Už jsem začínala být v depresi, tak děkuji za povzbuzení! Snad bude vše ok. Jinak mi bylo doporučené co nejdříve nakrýt, že se tím ta fena nejlépe vyčistí, ale to může být nejdříve příští rok, musím ji stihnout uchovnit a hlavně je na první štěňata moc mladá.... Moc děkuji!

Hlavně si tady nenechte vnutit názor, že ji máte radši nechat vykastrovat a radši vůbec nechovat. Nebo budete v depresi znova. :-)

13.6.2012 00:20
aga

XXX.XXX.71.129

petr33 napsal(a):
Hlavně si tady nenechte vnutit názor, že ji máte radši nechat vykastrovat a radši vůbec nechovat. Nebo budete v depresi znova. :-)

Ano, chraň bůh si nechat vnutit názor, že by se mělo chovat na zdravých fenách! Fenách, které nepotřebují injekčně podávat antb v průběhu hárání a během březosti!!
To by jednoho mohlo uvrhnout do deprese velké.:-)

13.6.2012 00:30
petr33

XXX.XXX.224.4

awake napsal(a):
a jak poznám kdy má ještě smysl léčit a kdy je již lepší kastrace? Co to je - poznám v čas?

No, nevím, když někdo kouká 3 nebo 4 dny, jak mu fena nežere a jen hodně pije, je malátná, apatická a na veterinu nejede - tak už mu asi třeba ten čas potom na žádné léčení nezbude - takže nepoznal a nejel v čas. Zatímco ten co letí na veterinu hned první den, co si všiml, že fena více pije než obvykle a málo žere nebo vůbec nežere - udělají s vetem sono, nasadí atb či ještě něco na vypuzení hnisu, aby se nehromadil v děloze a odcházel z feny ven - tak tento druhý majitel psa má oproti prvnímu k dobru třeba 3 dny na léčení a podle sona neustále hlídají fenu jestli hnis ubývá a jestli se její zdravotní stav lepší nebo horší. Kdo to už třeba 3 dny zanedbal, tak už na výběr moc nemá.

13.6.2012 00:37
petr33

XXX.XXX.224.4

aga napsal(a):
Ano, chraň bůh si nechat vnutit názor, že by se mělo chovat na zdravých fenách! Fenách, které nepotřebují injekčně podávat antb v průběhu hárání a během březosti!!
To by jednoho mohlo uvrhnout do deprese velké.:-)

Chraň bůh si nechat vnutit názor, že máte léčit, hned všechno řezejte a vykastrujte ... smajlík Ono feně, která neměla štěňata se to po vrhu dost často samo upraví - proto veterináři doporučují nakrýt a další hárání již zánětem trpět nemusí, ani její ženská část potomstva nemusí na záněty nijak trpět. :-) A kde je napsáno, že ty feny co neměly zánět, budou mít vždy zdravá štěňata bez jiných genetických nebo zdravotbních problémů ? Co se nám to tady snažíte podsunout ?:-)

13.6.2012 04:35
mojipsi

XXX.XXX.93.13

Mám čerstvě fenu po kastraci,.Říkal mi veterinář, že většinou se to po dalším hárání vrátí, protože na vaječníkách jsou cysty, byla jsem u operace, vše jsem viděla-měl pravdu.Taky léčil na týden atb, protože fena už není nejmladší, po jejich vysazení se to ale projevilo znovu-jak předpokládal, tak šla pod kudlu.Ono totiž, když se léčí bez atb tak mají vliv bakterie Escherichia Coli na ledviny, atb. to samozřejmě podržíte, ale není řešení dávat atb preventivněsmajlík

13.6.2012 08:28
lesterka

XXX.XXX.146.52

Je to na volbě každého, jestli se pokusí zachránit feně dělohu, ale už možná ne její život. Já o tom měla s mojí veterinářkou dlouhé diskuze, když jsme tento problém řešily. Nakonec jsme se domluvily na tom, že budeme léčit a neustále hlídat. Vydrželo to poprvé, jak jsem psala a po nakrytí se to vrátilo...v tu chvíli jsem se já sama (ikdyž jsem kastraci na začátku urputně odmítala) rozhodla ji vykastrovat a neriskovat, že nestihneme včas zasáhnout...

13.6.2012 08:53
mata

XXX.XXX.80.144

Petře, mě by jen zajímalo, kolika let se vaše feny dožívají? Když celý život dlabou atb a mají náběhy na pyometru, tže jejich tělo rozhodně není NA 100% FIT A SVĚŽÍ?!
Musím souhlasit s Agou v tom, že příspěvky od vás jsou podány stylem: NIKDY nekastrujte, raději fenu CELÝ ŽIVOT ládujte atb a mějte pořád štěňata! smajlík Což mi prostě přijde divný....
Pyometra je mrcha hnusná a odporná, hlavně ta uzavřená, a myslím, že ve většině případů stejně nakonec skončí ( k úlevě feny a radosti majitele ze zdravé a šťastné fenky, kterou nemusí pořád pozorovat "lupou" vně i uvnitř ) kastrací. A to i tam, kde jde o import a extrémně krásné, ceněné zvíře. Protože obvykle jde majiteli spíše o fenku samotnou, a cpát fenu celý život atb a vozit ji stále ki vetovi a dělat vyšetření.... ale tak, každého věc.
Každý má jiné zkušenosti a každý se s nimi podělí, ale napsat, že kastraci nikdy a atb prakticky nonstop..... to není moc profesionální přístup :-|

13.6.2012 09:50
petr33

XXX.XXX.224.4

....Petře, mě by jen zajímalo, kolika let se vaše feny dožívají? ...... Feny a psi se dožívají průměrného nebo i nadprůměrného věku pro dané plemeno. :-) Přece jestli mají čtyřikrát za život atb. nemá na délku života nijak vliv. V podstatě tolikrát má za život atb skoro každý druhý pes nebo fena. Dnes dávají veti atb skoro po každé operaci nebo i skoro na každý kašel co připomíná psincový kašel. Takže proč myslíte, že by to mělo mít u mojich psů vliv a u jiných psů, co mají atb skoro stejně často, ale na jiné věci. Jak říkám, to asi žádnou souvislost s délkou věku nemá - jak již jsem napsal - dožívají se průměrného nebo nadprůměrného věku pro dané pelmeno. A znovu opakuji, nikdy mi žádná fena na zánět neuhynula. :-)

13.6.2012 19:43
nefrit

XXX.XXX.14.4

Moje fena TŠ dostala pyometru po štěňatech. Jedno lůžko bylo přirostlé a jak se to utrhlo z toho vzniknul potom zánět. A veterinář pořád léčil antibiotiky a pořád léčil ...........a když jsem viděla, že to stejně k ničemu nevede a fena mi chřadne, utekla jsem k jinému a ten mi ji zachránil na poslední chvíli právě kastrací. Dneska je feňulce 9 let a má se čile k světu.

13.6.2012 22:03
aga

XXX.XXX.6.1

petr33 napsal(a):
Chraň bůh si nechat vnutit názor, že máte léčit, hned všechno řezejte a vykastrujte ... smajlík Ono feně, která neměla štěňata se to po vrhu dost často samo upraví - proto veterináři doporučují nakrýt a další hárání již zánětem trpět nemusí, ani její ženská část potomstva nemusí na záněty nijak trpět. :-) A kde je napsáno, že ty feny co neměly zánět, budou mít vždy zdravá štěňata bez jiných genetických nebo zdravotbních problémů ? Co se nám to tady snažíte podsunout ?:-)

Petře, podsouváš především ty. :-) Já někde psala, že by chování na zdravých fenách automaticky znamenalo zdravá štěňata? A naopak? Tak se zklidni a čti, předchozí příspěvky, bez podsouvání svých konstrukcí diskutujícímu.
Jinak sem si dovolila jen napsat, že pokud bych měla řešit u feny opakovaný zánět dělohy, nebudu to dělat jejím nakrytím, podáváním antb v průběhu hárání a březosti. To je u mě prostě čuňárna, a ne chov na zdravém jedinci, kor s PP. A jsme opět u etiky chovu, s PP. Pokud fena má těžký porod, zašprajclé štěně - následuje císař. Ano, pak bývá doporučováno krytí další hárání, kvůli srůstům. Ale "léčit" opakované záněty dělohy nakrytím, preventivním podáváním antb, což je ze tvé strany de facto jediná rada, to fakt ne.
A čerti se, dle libosti, hodně zdaru tvýmu chovu, že ti žádná fenka na zánět dělohy nezemřela, gratuluji. Tvůj přístup, tvůj pohled na věc, tak laskavě začni brát na vědomí i ostatní názory, v rámci diskuse. Že někdo ostře nesouhlasí s tím tvým, to se dalo čekat.

13.6.2012 22:24
petr33

XXX.XXX.224.4

Ale to přece radí drtivá většina vetů - to jsem si nevymyslel já, že když vyléčili zánět, tak další hárání nakrýt, aby měla fena štěňata, že se to třeba potom po štěńatech upraví - stejně tak to radí i po císaři, když příště třeba hrozí další císař a další atb po zákroku. A podání antibiotik při dalším hárání jsem si také nevymyslel já, ale radí to někteří vetrináři s kterými jsem to konzultoval - při dalším hárání nakrýt a projistotu předejít případnému zánětu antibiotiky. Tak to zkuste navrhnout paní, jak tady psala, co právě vyléčila fenku a bude ji uchovňovat, že ji měla radši nechat vykastrovat - a že je od ní neetické jí další hárání krýt. Může se stát, že ji normálně nakryje, fena bude mít štěňata a bude mít od zánětů pokoj. :-) Etiku chovu můžete řešit, když někdo kryje jedince s vyšší DKK nebo když dělají chovatelé buldoků na fenách 4 císaře - to vše vidím jako věci daleko méně etické, než vyléčit u feny zánět dělohy - nenechat ji hned vybrat - a další hárání ji zkusit nakrýt. Podle mne se odchylujete od tématu - jak jsem napsal - není třeba vždy každou fenu při zánětu dělohy nechat hned vykuchat, když se to dá, když se začne včas, v hodně případech úspěšně vyléčit.:-)

13.6.2012 22:51
awake

XXX.XXX.115.136

zeptám se znovu -
Jak poznám kdy má ještě smysl léčit a kdy je již lepší kastrace? Co to je - poznám zánět včas?

14.6.2012 09:08
petr33

XXX.XXX.224.4

awake napsal(a):
zeptám se znovu -
Jak poznám kdy má ještě smysl léčit a kdy je již lepší kastrace? Co to je - poznám zánět včas?

Odpovím znovu, co jsem napsal - chce to jet na veterinu včas na nic nečekat a hned začít léčit - když někdo kouká 3 nebo 4 dny, jak mu fena nežere a jen hodně pije, je malátná, apatická a na veterinu nejede, tak to zanedbal - tak už mu asi třeba ten čas potom na žádné léčení nezbude - takže nepoznal a nejel v čas. Zatímco ten co letí na veterinu hned první den, co si všiml, že fena více pije než obvykle a málo žere nebo vůbec nežere - udělají s vetem sono, nasadí atb či ještě něco na vypuzení hnisu, aby se nehromadil v děloze a odcházel z feny ven - tak tento druhý majitel psa má oproti prvnímu k dobru třeba 3 dny na léčení a podle sona neustále hlídají fenu jestli hnis ubývá a jestli se její zdravotní stav lepší nebo horší. Kdo to už třeba 3 dny zanedbal, tak už na výběr moc nemá.

14.6.2012 18:29
awake

XXX.XXX.115.136

petr33 napsal(a):
Odpovím znovu, co jsem napsal - chce to jet na veterinu včas na nic nečekat a hned začít léčit - když někdo kouká 3 nebo 4 dny, jak mu fena nežere a jen hodně pije, je malátná, apatická a na veterinu nejede, tak to zanedbal - tak už mu asi třeba ten čas potom na žádné léčení nezbude - takže nepoznal a nejel v čas. Zatímco ten co letí na veterinu hned první den, co si všiml, že fena více pije než obvykle a málo žere nebo vůbec nežere - udělají s vetem sono, nasadí atb či ještě něco na vypuzení hnisu, aby se nehromadil v děloze a odcházel z feny ven - tak tento druhý majitel psa má oproti prvnímu k dobru třeba 3 dny na léčení a podle sona neustále hlídají fenu jestli hnis ubývá a jestli se její zdravotní stav lepší nebo horší. Kdo to už třeba 3 dny zanedbal, tak už na výběr moc nemá.

mám nežravou fenu. Fena "hárala" cca 7 dní (dle veta možná ani nehárala ale byl to rovnou zánět). Jeden den žrala míň večer a druhý den ráno nic a byla skleslá. Že pije víc nepoznám, protože psi mají na vodu kýbl který podle potřeby doplňuji. Odpoledne jí na veterině musel vet "oblbnout" aby jí mohl udělat sono. I přes oblbovačku vyváděla tak že jí vet stihl sotva sáhnout na břicho a řekl mi, že viděl jen rohy dělohy a že je to zánět. Dostala kapačku. Říkal mi i o antibiotikách ale vzhledem k tomu, že jsme jí již 3x kryli (2 psi) a naposledy o ní náš pes ani neměl v době hárání moc zájem rozhodla jsem se pro kastraci. Dělohu jsem viděla a byla větší než do dvou dlaní a plná hnisu (ten tekl i z feny). Hárala do teď pravidelně 3x ročně. Myslíte že by tedy bylo lepší fenu léčit než kastrovat? Fena nespolupracovala a bylo by tedy nutné jí v případě kontrol fixovat případně oblbovat kvůli sonu.

14.6.2012 18:38
petr33

XXX.XXX.224.4

awake napsal(a):
mám nežravou fenu. Fena "hárala" cca 7 dní (dle veta možná ani nehárala ale byl to rovnou zánět). Jeden den žrala míň večer a druhý den ráno nic a byla skleslá. Že pije víc nepoznám, protože psi mají na vodu kýbl který podle potřeby doplňuji. Odpoledne jí na veterině musel vet "oblbnout" aby jí mohl udělat sono. I přes oblbovačku vyváděla tak že jí vet stihl sotva sáhnout na břicho a řekl mi, že viděl jen rohy dělohy a že je to zánět. Dostala kapačku. Říkal mi i o antibiotikách ale vzhledem k tomu, že jsme jí již 3x kryli (2 psi) a naposledy o ní náš pes ani neměl v době hárání moc zájem rozhodla jsem se pro kastraci. Dělohu jsem viděla a byla větší než do dvou dlaní a plná hnisu (ten tekl i z feny). Hárala do teď pravidelně 3x ročně. Myslíte že by tedy bylo lepší fenu léčit než kastrovat? Fena nespolupracovala a bylo by tedy nutné jí v případě kontrol fixovat případně oblbovat kvůli sonu.

Nevím, nebyl jsem u toho, možná jste měli jet na sono už večer a ne až druhý den - takže už jste přijeli pozdě a neměli jste už na výběr. Mně nikdy feny nevyváděly, aby je nemohl veterinář vyšetřit pohmatem a sonem - aby jsme je museli oblbovat, po vyšetření jsme se s vetem vždy rozhodli u mojich fen léčit, vždy jsme v pohodě vyléčili - jak již jsem psal, nikdy jsem nemusel nechat žádnou fenu kastrovat, vždy jsme vyléčili a žádná fena mi nikdy na zánět dělohy neuhynula. Asi jste přijeli už pozdě - nechytli jste to v úplném začátku ( fena již plná hnisu, jak jste psali ) - ve Vašem případě jste již asi neměli na výběr. Já měl na výběr vždy.:-)

14.6.2012 18:49
awake

XXX.XXX.115.136

petr33 napsal(a):
Nevím, nebyl jsem u toho, možná jste měli jet na sono už večer a ne až druhý den - takže už jste přijeli pozdě a neměli jste už na výběr. Mně nikdy feny nevyváděly, aby je nemohl veterinář vyšetřit pohmatem a sonem - aby jsme je museli oblbovat, po vyšetření jsme se s vetem vždy rozhodli u mojich fen léčit, vždy jsme v pohodě vyléčili - jak již jsem psal, nikdy jsem nemusel nechat žádnou fenu kastrovat, vždy jsme vyléčili a žádná fena mi nikdy na zánět dělohy neuhynula. Asi jste přijeli už pozdě - nechytli jste to v úplném začátku ( fena již plná hnisu, jak jste psali ) - ve Vašem případě jste již asi neměli na výběr. Já měl na výběr vždy.:-)

že fena nechtěla večer žrát je u ní "normální". Je schopná nežrat nebo si jen zobnout třeba 2 - 3 dny. Podle toho bych na veterinu hned nešla. Šla jsem když jsem viděla že je skleslá.
S vetem nespolupracovala vůbec. Byl to opravdu boj. Za 5 let chodila jen na očkování a žádná ošetření, vyšetření jí nikdy nikdo nedělal aby byla zvyklá na manipulaci. Já jí normálně doma prohlídnu, položím ale od cizích to pro ní bylo poprvé.

14.6.2012 19:04
petr33

XXX.XXX.224.4

awake napsal(a):
že fena nechtěla večer žrát je u ní "normální". Je schopná nežrat nebo si jen zobnout třeba 2 - 3 dny. Podle toho bych na veterinu hned nešla. Šla jsem když jsem viděla že je skleslá.
S vetem nespolupracovala vůbec. Byl to opravdu boj. Za 5 let chodila jen na očkování a žádná ošetření, vyšetření jí nikdy nikdo nedělal aby byla zvyklá na manipulaci. Já jí normálně doma prohlídnu, položím ale od cizích to pro ní bylo poprvé.

Ale to je Váš problém, prostě jste to nechytili včas, tak jste neměli už na výběr, nevím, co ještě chcete dál slyšet nebo co pořád chcete dál rozebírat nebo o čem se se mnou hádat - netuším, o co Vám jde. Co je včas jsem Vám napsal - já měl vždy čas na léčení. Nevím, o čem chcete dál diskutovat, a že nemáte psy zvyklé na vyšetření a manipulaci kdekoliv - nejen u veta je Váš problém a ne můj. Takže tvrdím, že kdo na nic nečeká do rána nebo 2 nebo dny, ten se může podle situace a výsledku sona rozhodnout jestli léčit nebo kastrovat - jde především o čas. Když už přijdete pozdě, tak máte asi smůlu a nemáte již na výběr.

14.6.2012 19:12
petr33

XXX.XXX.224.4

Přirovnak bych to třeba přibližně k torzi - tam jde o čas ještě víc a jde to ještě daleko rychleji než u pyometry. Takže přijet co nejdříve k veterináři je u těchto dvou věcí alfa a omega problému.

14.6.2012 19:43
awake

XXX.XXX.115.136

petr33 napsal(a):
Ale to je Váš problém, prostě jste to nechytili včas, tak jste neměli už na výběr, nevím, co ještě chcete dál slyšet nebo co pořád chcete dál rozebírat nebo o čem se se mnou hádat - netuším, o co Vám jde. Co je včas jsem Vám napsal - já měl vždy čas na léčení. Nevím, o čem chcete dál diskutovat, a že nemáte psy zvyklé na vyšetření a manipulaci kdekoliv - nejen u veta je Váš problém a ne můj. Takže tvrdím, že kdo na nic nečeká do rána nebo 2 nebo dny, ten se může podle situace a výsledku sona rozhodnout jestli léčit nebo kastrovat - jde především o čas. Když už přijdete pozdě, tak máte asi smůlu a nemáte již na výběr.

já se s Vámi hádám? Promiňte že se Vás ptám jestli jsem jí třeba mohla léčit než kastrovat. Jen mě zajímalo jestli v mém případě nebyla kastrace také "zbytečná". Prostě jsem to poznala v určitém stádiu a netuším, zda to byla doba již jen na kastraci nebo i na léčení. Zajímalo mě to třeba proto, aby se to příště u jiné feny neopakovalo. Abych to prostě dokázala poznat a řešit včas.

14.6.2012 19:44
awake

XXX.XXX.115.136

petr33 napsal(a):
Přirovnak bych to třeba přibližně k torzi - tam jde o čas ještě víc a jde to ještě daleko rychleji než u pyometry. Takže přijet co nejdříve k veterináři je u těchto dvou věcí alfa a omega problému.

no tak o torzi bych mohla zase psát já. To už mám zkušenost. U zánětu to bylo poprvé.

14.6.2012 19:47
petr33

XXX.XXX.224.4

awake napsal(a):
já se s Vámi hádám? Promiňte že se Vás ptám jestli jsem jí třeba mohla léčit než kastrovat. Jen mě zajímalo jestli v mém případě nebyla kastrace také "zbytečná". Prostě jsem to poznala v určitém stádiu a netuším, zda to byla doba již jen na kastraci nebo i na léčení. Zajímalo mě to třeba proto, aby se to příště u jiné feny neopakovalo. Abych to prostě dokázala poznat a řešit včas.

Když máte svůj názor, že ve Vašem případě byla nezbytná, tak proč tu pořád provokujete a ptáte se jak rozmazlené děcko 3 krát dokola - co je včas a jestli byla ve Vašem případě, jak píšete v uvozovkách - ,,zbytečná,, . Tak již jsem Vám několikrát odpověděl, že ve Vašem případě, kdy jste přijeli pozdě, už asi byla nezbytná a neměli jste již na výběr - a že jde o čas. Podle mne je to zbytečné už dál rozebírat.

14.6.2012 20:10
awake

XXX.XXX.115.136

petr33 napsal(a):
Když máte svůj názor, že ve Vašem případě byla nezbytná, tak proč tu pořád provokujete a ptáte se jak rozmazlené děcko 3 krát dokola - co je včas a jestli byla ve Vašem případě, jak píšete v uvozovkách - ,,zbytečná,, . Tak již jsem Vám několikrát odpověděl, že ve Vašem případě, kdy jste přijeli pozdě, už asi byla nezbytná a neměli jste již na výběr - a že jde o čas. Podle mne je to zbytečné už dál rozebírat.

neřekla jsem že byla kastrace nezbytná, ale že jsem se pro ní rozhodla já. Pořád nechápete že mi šlo o to, jak to poznam včas abych mohla hned zasáhnout a fenu léčit. Jela jsem hned jak jsem poznala že s fenou něco je ale zřejmě to tedy bylo již pozdě. Ale i tak Vám děkuji za námahu.

14.6.2012 20:20
petr33

XXX.XXX.224.4

No, nevím, jak to poznáte Vy. Já to poznám, že mi fena hodně pije a přes den nebo večer nežere ( je to žravka, takže když nežere je něco špatně). A jak říkám, hlavně hodně pije více než jindy - tak jsem to poznával já. Jak to poznáte Vy nevím, nevím jak zná každý dobře svoje psy.

Přidejte reakci

Přidat smajlík