Obchod se zvířaty zřejmě nikdy nebyl humánní či etický, ovšem alarmující praktiky posledních několika let nutí milovníky zvířat k aktivitám na poli osvěty laiků, kteří nemají čas či náladu se touto problematikou zaobírat. Důvod vzniku tohoto webu je prostý: jeho cíl je stručně seznámit potenciální zájemce o čistokrevná štěňata (i koťata) s praktikami lidí, kteří na „chovu“ oblíbených a módních plemen snadno vydělávají peníze bez ohledu na utrpení zvířat a své vlastní svědomí. Pokud tedy uvažujete o koupi štěněte, prosím věnujte několik minut seznámení se s problematikou chovu čistokrevných zvířat v ČR, s čímž je úzce spojena také problematika psí populace na našem území. Jednoduše: buďte zodpovědným chovatelem! To je totiž zatím jediný spolehlivý způsob bojkotu lidí, kteří týrají zvířata pro peníze. V ČR bohužel zatím není dostatečná legislativa, která by ubohé tvory chránila. Pomoci jim můžete jen Vy, řadoví občané tím, že se budete k rozhodnutí ohledně pořízení domácího miláčka stavět zodpovědně. Jinými slovy, změna je ve Vašich rukou.
Tito nezodpovědní lidé, kteří doslova chrlí ročně tisíce a tisíce „nekvalitních“ štěňat, jimi zahlcují nabídku na trhu se zvířaty. Velmi mnoho neudaných či nepovedených štěňat končí v útulcích. Také mnoho takových pejsků má vrozené vady a deformace, a jejich chov se stává pro obyčejného člověka velmi drahým, proto takoví nešťastníci opět končí v útulcích. Množitelé tedy nejen týrají zvířata pro peníze, ale jsou také odpovědni za přeplněné útulky. S nabídkami velmi levných štěňat také bohužel klesají šance psích chudáků v útulcích, že si je někdo adoptuje.
Pokud se najde pořád dost blbců, kteří budou ta levná štěňata bez PP ( vzdálené a nekvalitní napodobeniny plemen s PP ) kupovat a množitelé budou mít na svůj paskvil odbyt, tak je to opravdu jako boj s větrnými mlýny. Opravdu by to chtělo od kupujících drobet více rozumu a zodpovědnosti, pak by množárny neměly odbyt a přestaly by množit.
petr33
napsal(a):
Pokud se najde pořád dost blbců, kteří budou ta levná štěňata bez PP ( vzdálené a nekvalitní napodobeniny plemen s PP ) kupovat a množitelé budou mít na svůj paskvil odbyt, tak je to opravdu jako boj s větrnými mlýny. Opravdu by to chtělo od kupujících drobet více rozumu a zodpovědnosti, pak by množárny neměly odbyt a přestaly by množit.
No tak s takýma názorama si pořiďte nejlíp psa s třema proužkama nebo odtrhnítkem na hřbetě - a't každej ví že je "značkovej".
Problém není v PP nebo bez PP. Problém je v tom proč lidi psy mají. Když je mají na kšeft, tak je to špatně kdekoliv.
Ale jen si dál omílejte tu svou PP mantru.
Říkejte si co chcete, ale zkuste porovnat psa s PP a bez PP. Samozřejmě že občas může i pejsek bez průkazu původu vyprodukovat kvalitní štěňátko, ale většinu to tak není a to potvrzuje i vzhled psů co vídáme na sídlišti. O povaze ani nemluvě. Rodiče psů s PP jsou povahově vyzkoušení na výstavách, pokud by byli agresivní nebo nějak jinak povahově nevyrovnaní, neměli by šanci projít bonitací. Nechápu lidi, kteří řeknou, že mají bezpapírová štěňata jen kvůli tomu, že se jim nechce jezdit na výstavy a papírovat. Jak potom můžeme vědět, že se jim chce dostatečně se postarat o narozená štěňátka? Dát jim dostačující rannou socializaci do dalšího života? Kromě toho to většinou bývají lidé, kteří se o chov nezajímají a tak ani neví, jakou socializaci by štěňátka měla dostat. Samozřejmě i mezi chovatelskými stanicemi najdeme plno těch, které nejsou kvalitní, a rozhodně to nejsou pouze ty s nejlevnějšími štěňaty. Většina kvalitních chovatelských stanic má však nějakou historii a pověst, podle které se můžeme orientovat. Raději si koupím štěňě od chovatele, který chová pod dohledem nějaké chovatelské organizaci, než štěně od člověka o kterém nevím nic a který pravděpodobně neví nic o plemeni a nemocech, které plemeno postihují ani nemluvě.
v365
napsal(a):
No tak s takýma názorama si pořiďte nejlíp psa s třema proužkama nebo odtrhnítkem na hřbetě - a't každej ví že je "značkovej".
Problém není v PP nebo bez PP. Problém je v tom proč lidi psy mají. Když je mají na kšeft, tak je to špatně kdekoliv.
Problém v tom, je dost velký jestli mají prodávaná štěňat PP nebo ne - a jestli to blbečku nevidíš, tak jsi dost hloupí( nebo hloupá ). Pokud chccete udělat stop množitelům, jak se píše v nadpisu v těch co množí po stodolách a kravínech ve velkém pro výkupy a jejichž štěňata následně zaplavují útulky - tak jsem si zcela jistý, že jsou to množitelé bez PP - a kdo od nich jejich štěňata kupuje, ten jejich množení podporuje. A uvědomte si, že ve výkupech a nebo v útulcích končí v drtivé většině psi a štěňata bez PP. A pokud to někdo nechce vidět nebo je jen tak hloupý, že to nevidí, tak to mi ho je dost líto. Kdyby nebyly výkupy a lidi štěňata bez PP nekupovali - tak by nebylo ani tolik množáren bezpapíráků, protože by na svůj paskvil neměli odbyt - to je podstata věci - takže prostě chytřejší si pořizují štěně s PP a tím nepodporují množárny z kravínů. A ty si dej tři poružky na na hlavu, třeba se ti rozsvítí - nebo se zajdi podívat do útulku - jestli je přeplněn psy s PP nebo bezpapíráky ...
A myslím si, že po návštěvě útulku nebude o čem diskutovat.
Pardon oprava - dost hloupý ( jako mladý ) - přečetl jsem si to až po vložení. Prostě poenta je v tom, že dokud budou lidé štěňata bez PP hojně kupovat a budou je kupovat i výkupu - tak se nic nezmění a žádné stop množitelům nenastane. Kdyba neměli odbyt, neměli by důvod dále ve velkém množit.
petr33
napsal(a):
Problém v tom, je dost velký jestli mají prodávaná štěňat PP nebo ne - a jestli to blbečku nevidíš, tak jsi dost hloupí( nebo hloupá ). Pokud chccete udělat stop množitelům, jak se píše v nadpisu v těch co množí po stodolách a kravínech ve velkém pro výkupy a jejichž štěňata následně zaplavují útulky - tak jsem si zcela jistý, že jsou to množitelé bez PP - a kdo od nich jejich štěňata kupuje, ten jejich množení podporuje. A uvědomte si, že ve výkupech a nebo v útulcích končí v drtivé většině psi a štěňata bez PP. A pokud to někdo nechce vidět nebo je jen tak hloupý, že to nevidí, tak to mi ho je dost líto. Kdyby nebyly výkupy a lidi štěňata bez PP nekupovali - tak by nebylo ani tolik množáren bezpapíráků, protože by na svůj paskvil neměli odbyt - to je podstata věci - takže prostě chytřejší si pořizují štěně s PP a tím nepodporují množárny z kravínů. A ty si dej tři poružky na na hlavu, třeba se ti rozsvítí - nebo se zajdi podívat do útulku - jestli je přeplněn psy s PP nebo bezpapíráky ...
Hele, ty pYtomečku - píšu snad někde že s tím souhlasím, nebo kde si to vyčetl?
Kdyby bylo všechno tak jednoduchý, jak píšeš - bylo by to na světě tááák snadný. Postavit rovnítko mezi psa bez PP a kravín, co? Jenže ono to není pravda a to se ti nelíbí, viď?! Víš kolik lidí doslova množí papíráky nevalnýho zdraví, jen aby se jim "zaplatili"? No jen si to tady pročti, ale to ty nechceš slyšet.
Už si slyšel o někom kdo by si koupil psa "z výkupu"??? Já teda ne.
Ale jinak se teda před tebou klaním a padám na kolena, protože ty jsi ten bůh co má papíráka zatímco já jen ten póvl a blb, co má jen psa.
A o co jde především? O prachy. Množitelé papíráků haní množitele bezpapíráků a naopak. Všem vám jde jen o prachy. Zatímco ta hrstka slušnejch lidí co někdy nějakej ten vrh odchová ať už s PP nebo bez na tyhle vaše žabomyší války kašle a jen se za vás stydí.
A kdybys chtěl, ty troubo, vyzvídat, tak jsem měl PP i bez PP ale štěňata jsme nikdy nenechali.
tak pojď ! a jedem!!! -ÓM- -ÓM--ÓM--ÓM-
-ÓM- PP je záruka kvality -ÓM-
-ÓM- bezpapíráci jsou prolezlí chorobama-ÓM-
-ÓM- papíráci mají prověřenou povahu i zdraví -ÓM-
-ÓM- bezpapíráci jsou vořeši -ÓM-
-ÓM- papíráky si kupují inteligenti -ÓM-
-ÓM- bezpapíráka by si vzal jedině debil -ÓM-
-ÓM- papíráky nikdo nemnoží, nikdo nepodvádí a všichni jsou poctivost sama -ÓM-
-ÓM- všichni bezpapíráci se narodili po kolena v hovnech v kravíně -ÓM-
moncicak.87
napsal(a):
Říkejte si co chcete, ale zkuste porovnat psa s PP a bez PP. Samozřejmě že občas může i pejsek bez průkazu původu vyprodukovat kvalitní štěňátko, ale většinu to tak není a to potvrzuje i vzhled psů co vídáme na sídlišti. O povaze ani nemluvě. Rodiče psů s PP jsou povahově vyzkoušení na výstavách, pokud by byli agresivní nebo nějak jinak povahově nevyrovnaní, neměli by šanci projít bonitací. Nechápu lidi, kteří řeknou, že mají bezpapírová štěňata jen kvůli tomu, že se jim nechce jezdit na výstavy a papírovat. Jak potom můžeme vědět, že se jim chce dostatečně se postarat o narozená štěňátka? Dát jim dostačující rannou socializaci do dalšího života? Kromě toho to většinou bývají lidé, kteří se o chov nezajímají a tak ani neví, jakou socializaci by štěňátka měla dostat. Samozřejmě i mezi chovatelskými stanicemi najdeme plno těch, které nejsou kvalitní, a rozhodně to nejsou pouze ty s nejlevnějšími štěňaty. Většina kvalitních chovatelských stanic má však nějakou historii a pověst, podle které se můžeme orientovat. Raději si koupím štěňě od chovatele, který chová pod dohledem nějaké chovatelské organizaci, než štěně od člověka o kterém nevím nic a který pravděpodobně neví nic o plemeni a nemocech, které plemeno postihují ani nemluvě.
Rodiče psů s PP jsou povahově vyzkoušení na výstavách, pokud by byli agresivní nebo nějak jinak povahově nevyrovnaní, neměli by šanci projít bonitací.
To lžeš záměrně nebo jsi tak naivní?
Jak jsou zkoušení na výstavách? Že jim odhrneš zuby a rozhodčí sáhne na pytlík? To NIC o povaze psa nevypovídá.
Dík. Jsem se po ránu potřebovala zasmát.
impact
napsal(a):
Rodiče psů s PP jsou povahově vyzkoušení na výstavách, pokud by byli agresivní nebo nějak jinak povahově nevyrovnaní, neměli by šanci projít bonitací.
Jak jsou zkoušení na výstavách? Že jim odhrneš zuby a rozhodčí sáhne na pytlík? To NIC o povaze psa nevypovídá.
A proč by měla lhát ? U loveckých a služebních plemen je mimo výstavy ještě pro uchovnění mít složené zkoušky z výkonu, a na bonitacích se samozřejmě u těchto plemen povaha prověřuje a psi bázliví ( třeba s reakcí na střelbu ) nebo naopak agresivní se z chovu vyřazují. Dále pak musí být u loveckých a služebních plemen do chovu minimálně rtg DKK s nějakým solidním výsledkem. Takže to nám tady lžeš ty záměrně nebo jsi tak naivní, že si myslíš, že všechna plemena potřebují k uchovnění jen výstavu ??? Takže u PP psů těchto plemen se prověřuje na zkouškách a bonitacích alespoň povaha a jer zapotřebí minimálně rtg DKK ( NO - budou mít teď ještě zavedeno i povinné DLK ) . Tak nám napiš, co musí mít do chovu bezpapíráci těchto plemen ????
Ti nemají právě ani zkoušky, ani bonitaci nebo měli vysoký stupeň DKK - PROTO JE Z CHOVU VYŘADILI - a teď na nich mydlí jejich majizelé jen ty Vaše slavné ,,zdravé.. a povahově ,,super,, bezpapíráky.
V chovu s PP musíte dodržovat a splnit alespoň něco - u množení bezpapíráků nemusíte splňovat žádná povahová ani zdravotní kriteria - agresivní Alík s DKK 3/3 nakryje bázlivou Astičku s DKK 4/4 a jsou z toho nasvětě krásná levná štěňátka bezpapíráků. No nekupte to potom za tu cenu, když je to o tolik levnější než ti papíráci ...
petr33
napsal(a):
A proč by měla lhát ? U loveckých a služebních plemen je mimo výstavy ještě pro uchovnění mít složené zkoušky z výkonu, a na bonitacích se samozřejmě u těchto plemen povaha prověřuje a psi bázliví ( třeba s reakcí na střelbu ) nebo naopak agresivní se z chovu vyřazují. Dále pak musí být u loveckých a služebních plemen do chovu minimálně rtg DKK s nějakým solidním výsledkem. Takže to nám tady lžeš ty záměrně nebo jsi tak naivní, že si myslíš, že všechna plemena potřebují k uchovnění jen výstavu ??? Takže u PP psů těchto plemen se prověřuje na zkouškách a bonitacích alespoň povaha a jer zapotřebí minimálně rtg DKK ( NO - budou mít teď ještě zavedeno i povinné DLK ) . Tak nám napiš, co musí mít do chovu bezpapíráci těchto plemen ????
Ti nemají právě ani zkoušky, ani bonitaci nebo měli vysoký stupeň DKK - PROTO JE Z CHOVU VYŘADILI - a teď na nich mydlí jejich majizelé jen ty Vaše slavné ,,zdravé.. a povahově ,,super,, bezpapíráky.
V chovu s PP musíte dodržovat a splnit alespoň něco - u množení bezpapíráků nemusíte splňovat žádná povahová ani zdravotní kriteria - agresivní Alík s DKK 3/3 nakryje bázlivou Astičku s DKK 4/4 a jsou z toho nasvětě krásná levná štěňátka bezpapíráků. No nekupte to potom za tu cenu, když je to o tolik levnější než ti papíráci ...
Impact nelže, ale jen reagovala na tu větu, že psi s PP jsou prověřování na výstavě. Já si tedy taky myslím, že výstava neukáže vůbec nic z povahy psa.
Se zbytkem s Vámi souhĺasím. A opravdu mi neustále nejde do hlavy, co všichni vidí lepšího a zdravějšího na bezPP psech po rodičích s PP.
zuzina
napsal(a):
Impact nelže, ale jen reagovala na tu větu, že psi s PP jsou prověřování na výstavě. Já si tedy taky myslím, že výstava neukáže vůbec nic z povahy psa.
Se zbytkem s Vámi souhĺasím. A opravdu mi neustále nejde do hlavy, co všichni vidí lepšího a zdravějšího na bezPP psech po rodičích s PP.
Hlavně vidí jejich levnější pořizovací cenu, ostatní argumenty je většinou nazajímají.Nebo hledají jen ty argumenty, kterými si koupi levnějšího bezpapíráka pro své svědomí ospravedlní ... A pak se diví, že mají množitelé z kravínů a stodol na své bezapíráky stále odbyt.
Věřte, že hlavní roli hraje cena. Pro spoustu lidí je nemyslitelné dát za "toho samého" psa třeba 10 000,-Kč, když ho mohou mít za 4 000,-Kč, na výstavy chodit nechtějí a "papír" v šuplíku nepotřebují (bohužel nikdo z nich se již nepídil, jaké zákulisí produkce těchto štěňat má). Alespoň takhle mi koupi bezPP vysvětlilo již několik lidí. Všichni se ale shodli, že kdyby se za tuto cenu (nebo jen o málo vyšší) dalo koupit štěně s PP, neváhali by.....! .
floyd
napsal(a):
Věřte, že hlavní roli hraje cena. Pro spoustu lidí je nemyslitelné dát za "toho samého" psa třeba 10 000,-Kč, když ho mohou mít za 4 000,-Kč, na výstavy chodit nechtějí a "papír" v šuplíku nepotřebují (bohužel nikdo z nich se již nepídil, jaké zákulisí produkce těchto štěňat má). Alespoň takhle mi koupi bezPP vysvětlilo již několik lidí. Všichni se ale shodli, že kdyby se za tuto cenu (nebo jen o málo vyšší) dalo koupit štěně s PP, neváhali by.....! .
Do čeho vidím asi nejvíc jsou VŠSP. A tam je to opravdu "zajímavé".
Štěně s PP za míň než 17000 Kč neseženete a ještě je to po nevalných rodičích co byli na výstavě fena 2x, pes 3x. Tak mi povězte o čem jiném to je, než o penězích. Majitel má doma dvě feny a štěňata v nabídce skoro pořád.
ale to je zbytečný tady psát.
Tak dobrý kšefty Vám přeju....
v365
napsal(a):
Štěně s PP za míň než 17000 Kč neseženete a ještě je to po nevalných rodičích co byli na výstavě fena 2x, pes 3x. Tak mi povězte o čem jiném to je, než o penězích. Majitel má doma dvě feny a štěňata v nabídce skoro pořád.
Nejsem chovatel, pro vaše info - mám doma jen dva útulkáče. Ale vím jistě, že až si budu vybírat "plemeno", tak bez PP určitě nebude. A i chov. stanici si velice pečlivě rozmyslím...
rapotacka11
napsal(a):
Tak mi povězte o čem jiném to je, než o penězích . . .
No , vo ničem jiným .
Je to jen vo prachách.
A vočem jsou narvaný kravíny a stodoly bezpapírákama ??? Vo těžkej prachách - levnějších bezpapíráků namlátit s co nejmenšími náklady co nejvíc - a zatímco chovatel s PP prodá třeba 15 až 20 dražších štěňat za rok - tihle množitelé jich namlátíza rok třeba 150 až 200 štěňat. Takže si vážně myslíte, že když si koupíte levnějšího bezpapíráka, že ten chudák co práská ty bezpapíráky je na tom hůře než chovatel s PP co prodává ty ,,drahé,, papíráky ??? A korát že ten množitel bezpapíráků nemá na odchované štěně ani pětinové náklady oproti chovateli s PP. A zisky nevytváří kvalitou odchovů, ale kvantitou odchovů ... No hlavně že máte toho levného bezpapoše za 4 litry, ,,přece nebudete tak hloupí,, a nebudete kupovat toho papíráka po rodičích s bonitací, výstavou, zkouškama a rtg DKK za 10 tisíc ....
Tak jen dál podporujte množárny bezpapíráků a divte se proč jsou útulky stále plné a proč se stále dokola množí tolik bezpapíráků - projděte si inzerce drtivé většiny plemen a podívejte se kolik připadá inzerátů bezpapíráků na jeden inzerát na štěňata s PP. A pokud Vám ani tento poměr inzerátů neotevře oči, tak máte v hlavě fakt asi piliny ...
Ne , já si bezpapíráka nekoupím .
Maximálně se nějakýho ujmu .
O těch tzv. množitelích ze stodol se ví a odsuzuje se to .
O těch množitelích s PP se moc nemluví - občas nějaký výkřik . . . .
Celej život jsem jim baštila jejich šlechetnost a ušlechtilé záměry.
O to větší byl můj úžas , když jsem u jedné "chovatelky" s PP ,samozřejmě "s chovatelským záměrem " ,
viděla chodbu plnou klecí a v nich "čuby" po 3.
Zřejmě mezi nimi jsou i lidi , co maj psy rádi .
Ale i takoví , co je psi s PP - malí galejníčci - ještě nedávno slušně živili.
(s mou hlavou se netrapte)
rapotacka11
napsal(a):
O to větší byl můj úžas , když jsem u jedné "chovatelky" s PP ,samozřejmě "s chovatelským záměrem " ,
A co Vám brání si vybrat kvalitní štěně s PP z malochovu - od solidního chovatele. Výběru chovatelské stanice je třeba se také drobet věnovat a nekupovat štěně s PP jen podle ceny - které je nejlevnější a mám to nejblíž - takhle totiž nakupuje štěně většina nezkušených zájemců, nic si okolo nezjistí, a pak si stěžují, že splakali nad výdělkem.
v365
napsal(a):
Pokud to přirovnáváte takhle....
Pro mě je PP záruka toho, že si kupuju toho psa, jakého chci, když budu chtít nějakou napodobeninu, tak půjdu do útulku, ale rozhodně nebudu podporovat někoho, kdo si, byť i v dobré víře, natříská štěňata bez PP...
Pes bez PP je pro mě pouze napodobenina plemene, prostě nikde žádnej doklad o tom, že je to to nebo to plemeno. Stejný, jako když si koupíte triko se třema proužkama u větnamců.
A pokud si vás nepletu s někým jiným, tak by mě moc zajímalo, když se tu tak chlubíte, jak máte úžasnou fenku bez PP a bla, bla, bla..Proč jste se nepostarali o toho vašeho prvního švýcara, který trpěl na klouby a dali ho dál, kde mu zajistili vet péči a léčí ho dodnes, jak jste psal v jiné diskuzi??Tváříte se jako milovník psů, ale koupit si psa a když se vyskytne problém ho dát někomu jinýmu, ať ho vyřeší, dát od toho ruce pryč a pořídit si jiného, to mi přijde poněkud zvláštní.
(Neznám okolnosti, je jsem se nad tím opravdu pozastavila.)
hlozi
napsal(a):
Pokud to přirovnáváte takhle....
Pro mě je PP záruka toho, že si kupuju toho psa, jakého chci, když budu chtít nějakou napodobeninu, tak půjdu do útulku, ale rozhodně nebudu podporovat někoho, kdo si, byť i v dobré víře, natříská štěňata bez PP...
Pes bez PP je pro mě pouze napodobenina plemene, prostě nikde žádnej doklad o tom, že je to to nebo to plemeno. Stejný, jako když si koupíte triko se třema proužkama u větnamců.
A pokud si vás nepletu s někým jiným, tak by mě moc zajímalo, když se tu tak chlubíte, jak máte úžasnou fenku bez PP a bla, bla, bla..Proč jste se nepostarali o toho vašeho prvního švýcara, který trpěl na klouby a dali ho dál, kde mu zajistili vet péči a léčí ho dodnes, jak jste psal v jiné diskuzi??Tváříte se jako milovník psů, ale koupit si psa a když se vyskytne problém ho dát někomu jinýmu, ať ho vyřeší, dát od toho ruce pryč a pořídit si jiného, to mi přijde poněkud zvláštní.
(Neznám okolnosti, je jsem se nad tím opravdu pozastavila.)
No ne, nepletete si mě. Jsem to já, ten debil, co si dvakrát pořídil psa s PP a ani jednou to nedopadlo. Jestli se dobře pamatuju, tak to byla diskuze, kde jsem pochopil, že na ifauně se s lidma rozumně mluvit nedá.
Ptáte se proč jsme dali prvního psa "pryč". Jednak opravdu neznáte podrobnosti, které se takhle psanou formou vyjádří jen stěží a druhak Vám do toho nic není.
Přesto vám dám nějakou munici, ať mi můžete postopadesátý zopakovat, že jsem vůl. Byli jsme natěšení že budeme jezdit po výstavách a nechtěli jsme se toho vzdát (jo, dneska už vím, že výstavy jsou k ničemu, ale tehdy jsem žral řečičky o tom, jak pp chovatelé dělají pro rasu jen to nejlepší, na nemocných psech nechovají, vše je podložené, kontrolované atd.... No a tak když jsme řekli že pořídíme teda psisko druhé, nabídli se, že by si ho(toho prvního co kulhal) vzali. Jejich pes jim odešel pár dní předtím na selhání ledvin. Bydlí o pár domů dál, takže to vážně není tak, že bysme dali psa pryč a mastili na něj. Byla to taková pitomá doba a my byli ještě pitomější, když jsme si slibovali, že podruhé už tu "smůlu" mít nemůžeme.
a...? .... MŮŽEME
Dneska feňule kypí zdravím a všici zuřiví zastánci PP nám můžou políbit zadele.
tak jen do mě....
v365
napsal(a):
No ne, nepletete si mě. Jsem to já, ten debil, co si dvakrát pořídil psa s PP a ani jednou to nedopadlo. Jestli se dobře pamatuju, tak to byla diskuze, kde jsem pochopil, že na ifauně se s lidma rozumně mluvit nedá.
Ptáte se proč jsme dali prvního psa "pryč". Jednak opravdu neznáte podrobnosti, které se takhle psanou formou vyjádří jen stěží a druhak Vám do toho nic není.
Přesto vám dám nějakou munici, ať mi můžete postopadesátý zopakovat, že jsem vůl. Byli jsme natěšení že budeme jezdit po výstavách a nechtěli jsme se toho vzdát (jo, dneska už vím, že výstavy jsou k ničemu, ale tehdy jsem žral řečičky o tom, jak pp chovatelé dělají pro rasu jen to nejlepší, na nemocných psech nechovají, vše je podložené, kontrolované atd.... No a tak když jsme řekli že pořídíme teda psisko druhé, nabídli se, že by si ho(toho prvního co kulhal) vzali. Jejich pes jim odešel pár dní předtím na selhání ledvin. Bydlí o pár domů dál, takže to vážně není tak, že bysme dali psa pryč a mastili na něj. Byla to taková pitomá doba a my byli ještě pitomější, když jsme si slibovali, že podruhé už tu "smůlu" mít nemůžeme.
a...? .... MŮŽEME
tak jen do mě....
Děkuji za odpověď, takhle je to mnohem srozumitelnější. Ačkoli pro mě nepředstavitelné, ale dobře.
Nevnucuju nikomu, že si má kupovat psa s PP, jen nechápu, že je někdo ochotný dát za psa bez PP, o kterém neví v podstatě vůbec nic a nic si nemůže zjistit, tisíce. Prostě nechápu.
Logicky vzato nemůže nikdo soudný předpokládat, že PP zaručuje zdraví, snad jen opravdu naivní blázen, co nikdy ani trošku nezavadil o genetiku. Stejně jako z naprosto průměrných rodičů může vzejít špičkový jedinec, tak z naprosto nadstandartních jedinců může být chcípáček. Ale PP má sloužit k tomu, že si můžu být jistá, že plemeno, které jsem si vabrala, bude opravdu plemenem, které budu mít doma a to, že PŘEDOKLAD povahy a zdraví je po rodičích snadno ověřitelný. To znamená PP.
Bez PP prostě nevíte nic, vůbec nic.
Lidi jsou schopný nalhat zájemcům takový věci, že přestává rozum stát. Největší hit je, že štěně nemá PP, protože je sedmé z vrhu, to je snad nejčastější výmluva.
Pro mě osobně jsou jen dvě možnosti - pes z útulku nebo pes s PP(a setsakramensky dobře vybraná CHS). Ostatně, taky takové je složení mojí smečky.
Jsem taky zastánce papíráků, když sem si pořizovala pejska /kavalírka/ věděla jsem jak přesně bude vypadat a jakou bude mít povahu.
Nedávnou jsem viděla venku "jorkšíra", vzhledově(barvou) tak trochu vypadal- jen měl asi 40 cm a srst jak drsnosrstej foxík Paní co stála vedle něj (pejsci se očuchávali) se ptala co je to za rasu a pán jen odpověděl "Koupili jsme to jako jorkšíra"..... Důkaz toho že nevíte co z toho vyroste.
petr33
napsal(a):
No u loveckých samozřejmě ano. Ale pokud jsem si všimla, v původním dotazu, na který jsem reagovala, nic o konkrétních plemenech nebylo. Ad DKK - v plno klubech ani není podmínka kontroly DKK a DLK. A nebo jsou dovolena krytí až do DKK 3/3.
Ten příspěvek s tou mantrou je hodně trefný. Ano, chov s PP jasně. Ale co z toho někteří chovatelé dělají, je opravdu kolikrát extrém. Jakoby byli chovatelé s PP svatí... A přitom se stačí o chov s PP trochu víc zajímat a člověk hned vystřízliví..
impact
napsal(a):
No u loveckých samozřejmě ano. Ale pokud jsem si všimla, v původním dotazu, na který jsem reagovala, nic o konkrétních plemenech nebylo. Ad DKK - v plno klubech ani není podmínka kontroly DKK a DLK. A nebo jsou dovolena krytí až do DKK 3/3.
Ten příspěvek s tou mantrou je hodně trefný. Ano, chov s PP jasně. Ale co z toho někteří chovatelé dělají, je opravdu kolikrát extrém. Jakoby byli chovatelé s PP svatí... A přitom se stačí o chov s PP trochu víc zajímat a člověk hned vystřízliví..
No, pokud se člověk podrobněji zajímá o chov s PP, než si chce pořídit štěně s PP a není pro něj při výběru kritériem jen cena - tak se mu stane, že ani většinou nenaletí a koupí dobře. Nikdo netvrdí, že všichni chovatelé s PP jsou svatí, ale troufám si tvrdit, že více než polovina patří k těm slušným a poctivím. Takže vybrat kvalitní zdravé štěně se opravdu dá, a že to někdo neumí to už je jeho problém - vím jací volají také zájemci na štěňata s PP - 8 z 10 se jich zeptá jen na cenu a odkud jsme - nic jiného je nezajímá - nějaké tituly, zkoušky, DKK - prostě nic je z toho nezajímá, dozví se cenu nebo že bydlíme moc daleko od nich a tím to pro ně končí - oni přece schání něco levnějšího a blíž, takže ať se potom nediví, když koupí levněji, ale špatně. Takže podle mne, to když kouknete na množírny bezpapíráků, tak byste měli vystřízlivět ještě rychleji ...
A myslite si, ze to tady hadkama a nadavkama vyresite a spasite svet... Mnozitele psu bez PP a nejen psu, ale i kocek, ruznych krizencu koni a vseho mozneho, tech bude vzdycky spousta.. i kdyz si za to jako lidi muzem sami, protoze je koupi podporime, stale lidi tyhle zvirata kupovat budou.. a muzete tady lamentovat jak chcete a stavet se na hlavu, nicemu tim nepomuzete..
petr33
napsal(a):
Proto je třeba pořád dokola dělat osvětu. Když nebudou zájemci, nebudou ani množitelé bezpapíráků a kříženců a nebudou jimi přeplněné útulky.
Ano.. ale v tom pripade piste clanky do casopisu a tocte reportaze do televize..samozrejme i do zahranici .Pak mozna NEKTERI pochopi..
v365
napsal(a):
Hele, ty pYtomečku - píšu snad někde že s tím souhlasím, nebo kde si to vyčetl?
Kdyby bylo všechno tak jednoduchý, jak píšeš - bylo by to na světě tááák snadný. Postavit rovnítko mezi psa bez PP a kravín, co? Jenže ono to není pravda a to se ti nelíbí, viď?! Víš kolik lidí doslova množí papíráky nevalnýho zdraví, jen aby se jim "zaplatili"? No jen si to tady pročti, ale to ty nechceš slyšet.
Už si slyšel o někom kdo by si koupil psa "z výkupu"??? Já teda ne.
Ale jinak se teda před tebou klaním a padám na kolena, protože ty jsi ten bůh co má papíráka zatímco já jen ten póvl a blb, co má jen psa.
A o co jde především? O prachy. Množitelé papíráků haní množitele bezpapíráků a naopak. Všem vám jde jen o prachy. Zatímco ta hrstka slušnejch lidí co někdy nějakej ten vrh odchová ať už s PP nebo bez na tyhle vaše žabomyší války kašle a jen se za vás stydí.
A kdybys chtěl, ty troubo, vyzvídat, tak jsem měl PP i bez PP ale štěňata jsme nikdy nenechali.
Nejprve chci říci, že v podstatě nemám nic proti tomu, když si někdo chce odchovat jeden či dva vrhy. Problém je ale v tom, že tito lidé většinou nevědí nic o genetice a chovatelství daného plemene. Není to tak jednoduché, jak se Vám může zdát. My například chováme pudly. Zde je přísně zakázáno míchat barvy jako černá a šedá, hnědá a aprikot, ale můžete v určitých případech míchat černou a aprikot, protože tyto barvy mají podobný genetický základ. Když se podíváte, jaké štěňátka se produkují bez PP, velmi často toto míchání barev vidíte. Další věc je ta, že pokud chcete najít pejska na krytí a ještě ve stejně barvě a nejlépe někde v okolí, aby jste na krytí nemuseli jet přes celou ČR, nemáte moc na výběr, tak vezmete toho, který je zrovna k mání. Ale nevíte, jestli není nějak s naším psem příbuzný, protože většinou ani jeden z pejsků nemá PP. Nevíte ani nic o jeho zdravotním stavu, protože pokud se neudělají speciální testy na dědičné choroby, které se u jednotlivých plemen vyskytují, tak se tato choroba může projevit až třeba v 7 letech. Nehledě na to, že například na nemoci očí (pes oslepne, pokud tuto chorobu má) lze přijít pouze genetickým testem, který určí, zda je pes přenašeč, nebo ne. V dnešní době je alespoň 40 % pudlů přenašeč. Tito psi jsou klinicky zdraví a nemoc se u nich nikdy neprojeví, ale chorobu přenášejí do dalších generací a pokud se spojí dva přenašeči 25 % štěňat se narodí nemocných a s největší pravděpodobností někdy v průběhu života oslepnou (a to nemyslím tu konečnou fázi života, ale tu fázi aktivní). Tento test stojí 4000 Kč pro každého psa a většina kvalitních psů v chovu ho má a ti co ho nemají, tak od nich si štěně kupovat nemusíte. Většina chovatelů jezdí přes celou ČR nebo dokonce do zahraničí, aby našli pro fenu toho nejvhodnějšího psa. Toto něco stojí, proto také cena štěňat je potom vyšší a takového jednání si prostě lidé se psy bez PP nemohou dovolit, protože by jim potom ty štěňata bez PP za tu cenu nikdo nekoupil. Pokud pomineme tu stránku zdravotní, máme tu i stránku vzhledovou, kdy je také potřeba dodržovat určitá pravidla, která většinou hlídá odborník na chov v jednotlivém klubu, který dané plemeno zaštiťuje. Pokud si toto určuje člověk, který o genetice a chovatelství nemá ani páru, není se čemu divit, že psi bez PP vypadají tak, jak vypadají.
Co se týče množíren na psy s PP. Takovéto chování je proti chovatelské etice a měly by to hlídat kluby. Každý klub má jinak nastavená pravidla. V našem klubu například probíhá přejímka štěňat, kdy zástupce klubu přijede k chovateli a zkontroluje prostředí a kvalitu, jak jsou štěňata odchovávána. Pokud to někde takto nefunguje, a vy takovéhoto chovatele zjistíte, měli by jste oznámit tuto skutečnost klubu nebo ČMKU a ti by měli situaci prošetřit. V takovém to případě (jak píšete) by chovatel dostal zákaz odchovávat štěňata s PP a byla by mu odejmuta licence chovatelské stanice. Takovýto člověk potom již nemá šanci nikdy v životě na své jméno odchovávat žádná papírová štěňata. Ani pokud by změnil plemeno, nebo něco takového. To si myslím, že je adekvátní trest za jeho neetické chování.
Toť jen můj názor, který se však opírá o chovatelské zkušenosti. Nemusíte se mnou souhlasit, ale můj názor se opírá o zkušenosti a váš jen o náhodu, že zrovna vaše stěně bez PP je zatím v pořádku. Co je více, ať si každý posoudí sám.
Ještě poznámka nakonec. Pokud Vám nezáleží na tom, jak bude Váš pes vypadat a jestli se bude opravdu podobat vybranému plemeni, tak radši dejte lepší život nějakému pejskovi z útulku. Uděláte tak alespoň dobrý skutek.
impact
napsal(a):
Asi jsi v životě nebyla na bonitaci viď? A již jen to, že pes je nebojácný, je schopný se v přítomnosti ostatních psů chovat klidně a je ovladatelný tak, aby mohl být na výstavě posouzen si myslím, že je prozkoušení povahy. Ono totiž na výstavě se nehodnotí pouze vzhled atd., ale také i temperament a sehranost psa se svým pánem. Ale aby toto člověk viděl, tak je potřeba aby nějakou výstavou opravdu prošel, přečetl si nějaký posudek atd. Pro cizího člověka, který se přijde jen podívat, to asi opravdu musí působit tak, jak píšeš, že si prohlédne zuby a sáhne na pytlík :-). Ale je to asi tak trochu krátkozraké. Podle mého názoru.
v365
napsal(a):
Všude hraje roli zákon trhu. Pokud se Vám nezdá takovýto chov, tak si od nich nemusíte štěně kupovat. Chovatel bude buď muset štěně zlevnit, nebo ho neprodá a příště už takovýto vrh opakovat nebude, protože jinak bude mít doma psinec. Myslím si, že je možnost si koupit štěně od kvalitního chovatele. Potom také záleží na tom, jaké ostatní požadavky v chovu jsou. Pokud to bude pes s provedenými testy (které samozřejmě nejsou nejlevnější) nevidím v tom žádný problém. Také záleží na počtu štěňat ve vrhu. Je samozřejmé, že u plemen, kde se rodí hodně štěňat může být cena nižší, než třeba u plemen malých, kde se rodí 2 či jedno štěně a toto štěně musí pokrýt veškeré náklady na chov. Protože kdyby měli být chovatelé v mínuse, tak to asi nedělají. K tomu jsou plemena, která jsou pracovní a výstavy jsou pro ně jen doplňkové, tam se většinou chov ještě rozlišuje na pracovní linii a výstavní. Nutno dodat, že ta pracovní bývá většinou kvalitnější, protože se posuzuje mnohem více charakterových vlastností, než jen u linie výstavní. U plemen, která jsou zase vzácná a né moc rozšířená hraje roli to, že musí pořídit chovatelský pár ze zahraničí, kde jsou ceny přibližně 3x vyšší. Zde vidíte, že je velice jednoduché soudit, ale zkuste si to propočítat? Kolik opravdu na chovu chovatel asi vydělá? Myslím, že když bude na nule nebo mírně nad nulou, tak bude rád.
petr33
napsal(a):
A co Vám brání si vybrat kvalitní štěně s PP z malochovu - od solidního chovatele. Výběru chovatelské stanice je třeba se také drobet věnovat a nekupovat štěně s PP jen podle ceny - které je nejlevnější a mám to nejblíž - takhle totiž nakupuje štěně většina nezkušených zájemců, nic si okolo nezjistí, a pak si stěžují, že splakali nad výdělkem.
Naprosto se ztotožňuji s vašimi názory.
v365
napsal(a):
a...? .... MŮŽEME
tak jen do mě....
Tak to jste musel mí opravdu smůlu, protože pravděpodobnost, že si vyberete štěně, u jehož rodičů jsou nohy v pořádku a toto štěně bude mít problém je docela malá, ale také se nesmí zapomínat, že DKK je nemoc sice dědičná, ale ovlivněná hodně prostředím a chováním majitele, který se o štěně stará. Výživou atd. Ale myslím si, že když už jste vybírali podruhé, asi jste výběru měli věnovat více času. Z rodokmenu se dá zjistit vyšetření rodičů, prarodičů a někdy i praprarodičů, tak pokud jste vybíral psa, který měl u všech předků nohy v pořádku, tak mi přijde opravdu divné, že jste zrovna natrefil na štěně zase špatné. Pokud jste však dodržoval všechny pravidla, která se u velkých psů s predispozicí k DKK doporučují veterináři.
petr33
napsal(a):
Štěně nebylo skutečně z "nejblíž" ,
nebylo ani nejlevnější - to mi věřte .
Bylo od hlavní poradkyně chovu , to už fakt nevím , kde spolehlivě , slušně koupit .
Nad "výdělkem" nepláču .
Pes nebyl můj .
Ale jsem vyléčená - co jsem viděla , to jsem viděla !
A vy si klidně šiřte svou osvětu .
Já zas řeknu , jak to taky chodí .
rapotacka11
napsal(a):
Štěně nebylo skutečně z "nejblíž" ,
nebylo ani nejlevnější - to mi věřte .
Bylo od hlavní poradkyně chovu , to už fakt nevím , kde spolehlivě , slušně koupit .
Nad "výdělkem" nepláču .
Pes nebyl můj .
Ale jsem vyléčená - co jsem viděla , to jsem viděla !
A vy si klidně šiřte svou osvětu .
Já zas řeknu , jak to taky chodí .
Ano i to se může stát. Jsou kluby, kde to tak může chodit. Jedním z příkladů může být Pudl Klub. Proto také u plemene pudl jsou kluby 3, a člověk si může vybrat ten, který mu filosofií vyhovuje. Pro mne osobně je ukazatelem kvality asi ten, který má na své chovatele nejvyšší požadavky. Ale jak jsem psala výše, můžete podat stížnost a podnět na ČMKU, to už to prošetří a případně klub nebo osobu potrestá.
moncicak.87
napsal(a):
Asi jsi v životě nebyla na bonitaci viď? A již jen to, že pes je nebojácný, je schopný se v přítomnosti ostatních psů chovat klidně a je ovladatelný tak, aby mohl být na výstavě posouzen si myslím, že je prozkoušení povahy. Ono totiž na výstavě se nehodnotí pouze vzhled atd., ale také i temperament a sehranost psa se svým pánem. Ale aby toto člověk viděl, tak je potřeba aby nějakou výstavou opravdu prošel, přečetl si nějaký posudek atd. Pro cizího člověka, který se přijde jen podívat, to asi opravdu musí působit tak, jak píšeš, že si prohlédne zuby a sáhne na pytlík :-). Ale je to asi tak trochu krátkozraké. Podle mého názoru.
No, to jsem určitě nebyla. Soudím podle článků v Plesku.
Takovou naivitu už v sobě opravdu nemám. Abych se domnívala, jak krásně se pes povahově vyzkouší na výstavě.. Prosím tě, jsou plemena, kde stačí k uchovnění jedno přeměření a jedna výstava nejhůře s VDčkem. Tak co to je za test?
Nutno dodat, že ta pracovní bývá většinou kvalitnější, protože se posuzuje mnohem více charakterových vlastností, než jen u linie výstavní.
A já myslela, že na výstavě se prověřuje charakter..
To je to, o čem celou dobu mluvím... V rámci kvalitního prověření povahy psa určeného do chovu jsou výstavy holý nesmysl. Drtivá většina věcích, k vystavení nutných, jde psa naučit a o jeho skutečném charakteru, notabene o tom, jaké geny v sobě nese, to vypovídá naprosté minimum.
impact
napsal(a):
No, to jsem určitě nebyla. Soudím podle článků v Plesku.
Takovou naivitu už v sobě opravdu nemám. Abych se domnívala, jak krásně se pes povahově vyzkouší na výstavě.. Prosím tě, jsou plemena, kde stačí k uchovnění jedno přeměření a jedna výstava nejhůře s VDčkem. Tak co to je za test?
No ale o tom se tu asi nebavíme, ne? U každého plemene jsou samozřejmně podmínky jiné, každopádně člověk si kupuje štěně a vybírá si chovatelskou stanici. A pokud není blbý, tak si vybere tu, jejichž psi nemají výsledky pouze z jedné výstavy. Nikde není dáno, že pes, aby prošel bonitací musí chodit na výstavy. Já vím jen to, co je v našem klubu a tam je přísně posuzováno jakékoliv bázlivé či agresivní chování. Patent na všechny ostatní plemena samozřejmě nemám. Naopak ale u mnoha plemen jsou ještě požadovány zkoušky z výkonu. To si musí zjistit každý sám, jaké jsou požadavky pro jeho vybrané plemeno a podle toho si také vybírat. Buď nám tyto požadavky klubu stačí a nebo ne a potom si vybereme štěně vyššího standardu. A mohu se zeptat o jakém plemeni tu mluvíte?
impact
napsal(a):
Nutno dodat, že ta pracovní bývá většinou kvalitnější, protože se posuzuje mnohem více charakterových vlastností, než jen u linie výstavní.
A já myslela, že na výstavě se prověřuje charakter..
To je to, o čem celou dobu mluvím... V rámci kvalitního prověření povahy psa určeného do chovu jsou výstavy holý nesmysl. Drtivá většina věcích, k vystavení nutných, jde psa naučit a o jeho skutečném charakteru, notabene o tom, jaké geny v sobě nese, to vypovídá naprosté minimum.
Jasný, ale je rozdíl u plemen, kde zkoušky nejsou požadovány a u plemen, kde jsou požadovány. U plemen společenských samozřejmě jsou bonitace mnohem více zaměřené na posouzení povahy psa, nebo alespoň u námi chovaného plemene to tak je. Již několikrát jsem viděla na výstavě, že byl pes bázlivý, nebo agresivní (ohnal se po rozhodčím) vyřazen z posuzování. Ale je pravda, že například u čivavy, jsem viděla i psy, které pomalu táhli po zemi, jak se báli a posouzeni byli. To by ale asi u pudla stát nemohla, tam stačí, pokud pes běží s ocasem dole nebo napůl žerdi a je buď vyloučen nebo ohodnocen známkou D.
petr33
napsal(a):
Ano, je pravda, že útulky plní z 99% kříženci.
Tento problém množíren nevyřeší ani trh, ani my tady. Jsou snad jakési zákony, tak proč se nedodržují? A když se nedodržují, proč to nikdo netrestá? Když uzmete v sámošce rohlík, zavolají na vás policii, proč to nikdo neřeší stejně s velkomnožiteli mi je záhadou. Ať mi nikdo netvrdí, že obec neví, že mají v kravíně, nebo někde v baráku množírnu.Kdyby se o takový případ začala zajímat okamžitě veterina, hygiena, finančák, živnostenský úřad a obec k vynucení poplatku za každé zvíře, tak by mnohým sklaplo.Vždyť se musí přece registrovat každé hospodářské zvíře, tak proč se to nedodržuje u psů v obci? Támhle někde nahánějí každou starou babku s ratlíkem aby platila daň ze psa, ale ten, kdo jich má 50 nemusí?
Pokud bude možné vykupovat ve velkém štěňata a koťata, jak se inzeruje i tady na fauně, tak o čem to svědčí? O naprostém nezájmů úřadů o tuto problematiku. Těch pár lidí, kteří navštěvují tuto diskusi, to bohužel nezachrání. Ryba smrdí od hlavy...
moncicak.87
napsal(a):
No ale o tom se tu asi nebavíme, ne? U každého plemene jsou samozřejmně podmínky jiné, každopádně člověk si kupuje štěně a vybírá si chovatelskou stanici. A pokud není blbý, tak si vybere tu, jejichž psi nemají výsledky pouze z jedné výstavy. Nikde není dáno, že pes, aby prošel bonitací musí chodit na výstavy. Já vím jen to, co je v našem klubu a tam je přísně posuzováno jakékoliv bázlivé či agresivní chování. Patent na všechny ostatní plemena samozřejmě nemám. Naopak ale u mnoha plemen jsou ještě požadovány zkoušky z výkonu. To si musí zjistit každý sám, jaké jsou požadavky pro jeho vybrané plemeno a podle toho si také vybírat. Buď nám tyto požadavky klubu stačí a nebo ne a potom si vybereme štěně vyššího standardu. A mohu se zeptat o jakém plemeni tu mluvíte?
Nebavíme? Tak o čem se tu bavíme? Nelze přece v jednom příspěvku říci A a ve druhém B. :)))))
To plemeno jsou russell teriéři. Vyjma VD mohou chybět M3, ale krycí partner musí být plnochrupý.
Mě osobně na tom právě nejvíc nasírají ty obecné kecy, jak jsi řekla na začátku - že jsou výstavy kontrolou povahy. Nejsou. Nejsou a nebudou. Možná u pár plemen, jak píšeš o pudlech. Ale bylo by fajn tím přestat krmit veřejnost, protože když chtějí kvalitního psa, zákonitě MUSÍ pořádně vybírat, protože mezi chovateli sPP velmi lehce mohou sáhnout po množiteli. Tohle je, podle mě, důležité zdůrazňovat. A ne tvrdit, že výstavy jsou kontrolou... U našeho plemene si rozhodčí zpravidla ani netroufne sáhnout do huby, protože by mohl být lehce spapán.
remi
napsal(a):
Ano, je pravda, že útulky plní z 99% kříženci.
Tento problém množíren nevyřeší ani trh, ani my tady. Jsou snad jakési zákony, tak proč se nedodržují? A když se nedodržují, proč to nikdo netrestá? Když uzmete v sámošce rohlík, zavolají na vás policii, proč to nikdo neřeší stejně s velkomnožiteli mi je záhadou. Ať mi nikdo netvrdí, že obec neví, že mají v kravíně, nebo někde v baráku množírnu.Kdyby se o takový případ začala zajímat okamžitě veterina, hygiena, finančák, živnostenský úřad a obec k vynucení poplatku za každé zvíře, tak by mnohým sklaplo.Vždyť se musí přece registrovat každé hospodářské zvíře, tak proč se to nedodržuje u psů v obci? Támhle někde nahánějí každou starou babku s ratlíkem aby platila daň ze psa, ale ten, kdo jich má 50 nemusí?
Pokud bude možné vykupovat ve velkém štěňata a koťata, jak se inzeruje i tady na fauně, tak o čem to svědčí? O naprostém nezájmů úřadů o tuto problematiku. Těch pár lidí, kteří navštěvují tuto diskusi, to bohužel nezachrání. Ryba smrdí od hlavy...
Víš proč? Protože pokud onen množitel prohlásí, že se o zvěř nedokáže postarat (např. v případě těch kravínů), je obec povinna se o ně postarat. Kde by ty malé vesnice a městečka vzaly peníze na umístění třeba 50ti psů??? A kam by je vůbec dali? Útulky praskají ve švech.
Na tomhle to, podle mě, visí nejvíc..
impact
napsal(a):
Nebavíme? Tak o čem se tu bavíme? Nelze přece v jednom příspěvku říci A a ve druhém B. :)))))
To plemeno jsou russell teriéři. Vyjma VD mohou chybět M3, ale krycí partner musí být plnochrupý.
Mě osobně na tom právě nejvíc nasírají ty obecné kecy, jak jsi řekla na začátku - že jsou výstavy kontrolou povahy. Nejsou. Nejsou a nebudou. Možná u pár plemen, jak píšeš o pudlech. Ale bylo by fajn tím přestat krmit veřejnost, protože když chtějí kvalitního psa, zákonitě MUSÍ pořádně vybírat, protože mezi chovateli sPP velmi lehce mohou sáhnout po množiteli. Tohle je, podle mě, důležité zdůrazňovat. A ne tvrdit, že výstavy jsou kontrolou... U našeho plemene si rozhodčí zpravidla ani netroufne sáhnout do huby, protože by mohl být lehce spapán.
Když si přečtete výše v mých příspěvcích, tak nikde nepíši, že každé štěně s PP musí být kvalitní. několikrát jsem zdůrazňovala, že si člověk musí vybrat dobrou chovku, ale říkám, že je velmi jednoduché poznat, zda je chovka kvalitní nebo ne, což se u psů bez průkazu nedá, protože kromě toho, že chovatel je velmi milý a fenka se tváří být také milá nevíme nic. Jinak co se týče té povahy, stále si myslím, že výstavy kontrolou povahy jsou, ale samozřejmě těch výrazných povahových vad. Zrovna russell teriéři jsou plemeno, které je poměrně dost ostré, samozřejmě se musí brát specifikum vlastního plemene. Pokud si člověk kupuje teriéra, tak asi musí počítat s tím, že to bude trošku více ostrý pejsek, než zrovna třeba pudl. Naopak ostrost u NO asi nemusí být až zas taková povahová vada, ale bázlivý NO by měl být asi vyřazen. A je to samozřejmě také tím, jaké povahy u psa upřednostňuje chovatelské kolégium pro danné plemeno. Pudl je pes, který pokud je dobře vychován, tak velmi málo často projeví agresi (pokud tedy nebudeme brát bezpapíráky, kde mi v poslední době přijde, že je agresivní chování naprosto běžné), tohoto povahového rysu bylo bezesporu docíleno cíleným chovem a vyřazováním agresivních jedinců z chovu. Ale toto není otázka posledních několika let, ale období x desetiletí zpátky. Rozhodně tu nebráním nepoctivé chovatele psů s PP a ani neříkám, že mezi nimi nejsou ti, kteří si pouze chovem vydělávají, ale není těžké takového chovatele poznat. A myslím si, že lidi mají asi sami oči a hlavu, aby přemýšleli a od chovatele, který má psy zavřené někde v pokoji a ani nechce nikoho k ním pustit si psa nekoupí. Samozřejmě hraje roli i cena, protože pokud máme dát 10 000 nebo 15 000 nebo více tisíc za štěně z takovýchto podmíne, tak si to člověk asi více rozmyslí, než když si kupuje štěně za 2 000. Ale myslím, že o takových chovatelých s PP tu rozhodně řeč nebyla a nikdo je znás nebránil. Tak bych prosila, aby se to neustále neobracelo. Já tu bráním jen zodpovědné chovatele a říkám, že i když se nám třeba chovatel psa bez PP zdá solidní. Může se jednat třeba o rodinu, která má psa a chtěli by si jednou užít štěňátka, tak i tak je takový chov špatný, protože je bez jakýchkoliv zdravotních testů a bez fundovaného výběru krycího páru. Stejně tak je i špatný chov s PP kde nejsou provedeny zdravotní testy a kde se nechová podle chovatelské etiky.
impact
napsal(a):
Ona u barzoje taky stačí uchovnění jedna VD z výstavy vyššího typu. Ale tu povahuvýstavy celkem prověřují. Pes který se bojí, nebo je snad dokonce agresivní, výbornopu nedostane. Sice bude )možná) v chovu s VD, ale nikdos ním nebude krýt, popř po VD feně nikdo nekoupí štěňata. Ono udat kloudně barzoje, tak musí mít rodiče metráky titulů a ještě být pokud možno mporti .
Jo - a psa, kerý by chtěl spapat rozhodčího, zatím rozhodčí vždy kdykoli jsem to viděla zkrátka vyhodil bez posouzení. I když u barzojů jsou agresoři zřídka, tak asi tak 3 x jsem už toho svědkem byla.
samain
napsal(a):
Ona u barzoje taky stačí uchovnění jedna VD z výstavy vyššího typu. Ale tu povahuvýstavy celkem prověřují. Pes který se bojí, nebo je snad dokonce agresivní, výbornopu nedostane. Sice bude )možná) v chovu s VD, ale nikdos ním nebude krýt, popř po VD feně nikdo nekoupí štěňata. Ono udat kloudně barzoje, tak musí mít rodiče metráky titulů a ještě být pokud možno mporti .
Jo - a psa, kerý by chtěl spapat rozhodčího, zatím rozhodčí vždy kdykoli jsem to viděla zkrátka vyhodil bez posouzení. I když u barzojů jsou agresoři zřídka, tak asi tak 3 x jsem už toho svědkem byla.
Po VD feně si nekoupí štěně odborník. laik, který chce jen psa s PP místo psa bez PP nad tím nepřemýšlí.. Bohužel.
Ad papání.. Ona ta nedůvěra k cizím lidem je jaksi tomuto plemeni vlastní.
moncicak.87
napsal(a):
Když si přečtete výše v mých příspěvcích, tak nikde nepíši, že každé štěně s PP musí být kvalitní. několikrát jsem zdůrazňovala, že si člověk musí vybrat dobrou chovku, ale říkám, že je velmi jednoduché poznat, zda je chovka kvalitní nebo ne, což se u psů bez průkazu nedá, protože kromě toho, že chovatel je velmi milý a fenka se tváří být také milá nevíme nic. Jinak co se týče té povahy, stále si myslím, že výstavy kontrolou povahy jsou, ale samozřejmě těch výrazných povahových vad. Zrovna russell teriéři jsou plemeno, které je poměrně dost ostré, samozřejmě se musí brát specifikum vlastního plemene. Pokud si člověk kupuje teriéra, tak asi musí počítat s tím, že to bude trošku více ostrý pejsek, než zrovna třeba pudl. Naopak ostrost u NO asi nemusí být až zas taková povahová vada, ale bázlivý NO by měl být asi vyřazen. A je to samozřejmě také tím, jaké povahy u psa upřednostňuje chovatelské kolégium pro danné plemeno. Pudl je pes, který pokud je dobře vychován, tak velmi málo často projeví agresi (pokud tedy nebudeme brát bezpapíráky, kde mi v poslední době přijde, že je agresivní chování naprosto běžné), tohoto povahového rysu bylo bezesporu docíleno cíleným chovem a vyřazováním agresivních jedinců z chovu. Ale toto není otázka posledních několika let, ale období x desetiletí zpátky. Rozhodně tu nebráním nepoctivé chovatele psů s PP a ani neříkám, že mezi nimi nejsou ti, kteří si pouze chovem vydělávají, ale není těžké takového chovatele poznat. A myslím si, že lidi mají asi sami oči a hlavu, aby přemýšleli a od chovatele, který má psy zavřené někde v pokoji a ani nechce nikoho k ním pustit si psa nekoupí. Samozřejmě hraje roli i cena, protože pokud máme dát 10 000 nebo 15 000 nebo více tisíc za štěně z takovýchto podmíne, tak si to člověk asi více rozmyslí, než když si kupuje štěně za 2 000. Ale myslím, že o takových chovatelých s PP tu rozhodně řeč nebyla a nikdo je znás nebránil. Tak bych prosila, aby se to neustále neobracelo. Já tu bráním jen zodpovědné chovatele a říkám, že i když se nám třeba chovatel psa bez PP zdá solidní. Může se jednat třeba o rodinu, která má psa a chtěli by si jednou užít štěňátka, tak i tak je takový chov špatný, protože je bez jakýchkoliv zdravotních testů a bez fundovaného výběru krycího páru. Stejně tak je i špatný chov s PP kde nejsou provedeny zdravotní testy a kde se nechová podle chovatelské etiky.
No mluvíš o tom hned v prvním příspěvku.. podle mě je chybné a zavádějící tvrdit lidem, že výstavy jsou prověření charakteru. Protože laici tomu mohou lehce uvěřit a pak jsou třeba celý život nešťastní a na celej PP chov se vybodnou..
Ad russllíci. Nevšimla jsem si, že by byli ostřejší než jiná plemena. Ani že by jim to bylo vlastní. A to jsem jich hezkých pár desítek držela v ruce.
podskocova

XXX.XXX.43.239
rapotacka11
napsal(a):
Svatá pravda!!!!!jsem z kynologické rodiny,dřív jsem měla psi velice drahé(první vrh v čr) dnes na to kašlu a mám zdravé a exteriérově dobré bezpapíráky.Muj bratr má čoko.retrívra s P.P a je kryptorchid,máma má jezevčíka drsnosrstého s P.P a vypadá jak hladká s pruhem delší srsti na zádech.Byla jsem si vybrat jorka s P.P a ukázali mi jednoho s ušima dolu,jednoho 6kg co vypadal jako velšteriér a jednoho kryptorchida.Tak a teď mluvte kdo je množitel.Tihle se schovávají za Chovnou stanici a jsou stejní jako ti co mají bezpapíráky.Mám potvrzeno že paní kreje nechovné feny bere si za krytí štěně a pak na to hodí papíry protože tetuje....Potom mi volala že mi psa nechá levně ,ale že mu vymaže tetování-to je blbina,co?.Od veter. mám potvrzené tyto praktiky v jiných chovech.Produkuji bez P.p a jsou perfektní a vubec se za to nestydím.Štěňata jsou odchované v obyváku.Jsem taky MNOZITEL?
podskocova
napsal(a):
Svatá pravda!!!!!jsem z kynologické rodiny,dřív jsem měla psi velice drahé(první vrh v čr) dnes na to kašlu a mám zdravé a exteriérově dobré bezpapíráky.Muj bratr má čoko.retrívra s P.P a je kryptorchid,máma má jezevčíka drsnosrstého s P.P a vypadá jak hladká s pruhem delší srsti na zádech.Byla jsem si vybrat jorka s P.P a ukázali mi jednoho s ušima dolu,jednoho 6kg co vypadal jako velšteriér a jednoho kryptorchida.Tak a teď mluvte kdo je množitel.Tihle se schovávají za Chovnou stanici a jsou stejní jako ti co mají bezpapíráky.Mám potvrzeno že paní kreje nechovné feny bere si za krytí štěně a pak na to hodí papíry protože tetuje....Potom mi volala že mi psa nechá levně ,ale že mu vymaže tetování-to je blbina,co?.Od veter. mám potvrzené tyto praktiky v jiných chovech.Produkuji bez P.p a jsou perfektní a vubec se za to nestydím.Štěňata jsou odchované v obyváku.Jsem taky MNOZITEL?
A jinak proč se ptáte jestli jste taky množitelka : ...Štěňata jsou odchované v obyváku.Jsem taky MNOZITEL? .. Když Vy teda nejste množitelka, tak kde se berou plné kamiony bezpapíráků - jak popisují a kde se berou plné útulky bezpapíráků ? Je jedno jestli Vy jste množitelka bezpapíráků nebo ne, když jsou stovky jiných, kvůli kterým je přesycený trh a přeplněné útulky psy co nikdo nechce. Když to budete svojema odchovama - množením rádoby plemen bez PP podporovat a jiní budou ten paskvil kupovat - nic se nezmění pořád budou putovat náklaďáky bezpapíráků a budou se bezpapíráky plnit útulky. Nebo nám chcete tvrdit, že jsou útulky přeplněné psy s PP ??? To asi snad ne.
impact
napsal(a):
Po VD feně si nekoupí štěně odborník. laik, který chce jen psa s PP místo psa bez PP nad tím nepřemýšlí.. Bohužel.
Ad papání.. Ona ta nedůvěra k cizím lidem je jaksi tomuto plemeni vlastní.
Ono to asi u těch barzojů je vážně jinak. Odborníka nezajímají tituly vůbec - zajímá ho především rodokmen a pak konkrétní vzhled daného kedince. Asi že původně bylo 7 typů barzojů a než se stačii ustálit, ak přišla velkobolševická revoluce a většna chovné základny byla vymlácena. Zůstaly trosky, které vyvezla emigrace do Evropy a USA a na tom se prakticky obnovoval chov. Takže se dodneška vyskytují barzoji různých tipů.
A zase - s požadavky na tituly u rodičů jsem se setkala spíš u laiků.
A i barzoj má ve standardu odtažitst k cizím lidem. Ale také tam má zákaz agrese na člověka. Takže to asi rozhodčí berou podle toho.
petr33
napsal(a):
A jinak proč se ptáte jestli jste taky množitelka : ...Štěňata jsou odchované v obyváku.Jsem taky MNOZITEL? .. Když Vy teda nejste množitelka, tak kde se berou plné kamiony bezpapíráků - jak popisují a kde se berou plné útulky bezpapíráků ? Je jedno jestli Vy jste množitelka bezpapíráků nebo ne, když jsou stovky jiných, kvůli kterým je přesycený trh a přeplněné útulky psy co nikdo nechce. Když to budete svojema odchovama - množením rádoby plemen bez PP podporovat a jiní budou ten paskvil kupovat - nic se nezmění pořád budou putovat náklaďáky bezpapíráků a budou se bezpapíráky plnit útulky. Nebo nám chcete tvrdit, že jsou útulky přeplněné psy s PP ??? To asi snad ne.
Nenapadlo vás někdy uvažovat o tom kde se vlastně a čí vinou tolik bezpapírových psů vzalo? Je to jedině tím, že tkzv. chovatelé s PP, jsou naprosto nezodpovědní, štěně prodají kde komu, jen aby utržili mrzký peníz. Kdyby měli zájem na tom, aby jejich plemeno nestrádalo v množírnách, tak by neprodali ani chlup lidem které si neprověřili. Neprodali by nestandardní zvířata nekastrovaná, neprodávali by téměř dosloužilé chovné feny ( na kterých se vesele chová dál), nestřihli by si několik vrhů na své chovné feně bez PP, neposkytli by nikomu k bezpapírovému krytí svého psa atd. Takže ne chovatelé psů bez PP, ale právě ti kteří tady teď pláčou nad rozlitým mlékem jsou na vině. Je totiž naivní si myslet, že právo mít štěňata bude mít jen fena s rodokmenem. Kdo tohle nepochopí a nebude se podle toho chovat, nemůže ani kritzovat tuhle příšernou situaci, kdy se převážejí ubohá šťěňata po celém světě.
podskocova

XXX.XXX.60.228
petr33
napsal(a):
Ježiši ukažte mi jediného jorka v utulku a kamion plný Jorkšíru už tam letím si vybrat.....
podskocova
napsal(a):
Ježiši ukažte mi jediného jorka v utulku a kamion plný Jorkšíru už tam letím si vybrat.....
Ježiši a Vy tam nevidíte různé ty rádoby jezevčíky, ovčáky, labradory, retrievry, knírače, apod a jejich různé křížence ? Proč jste si zrovna vybrala jedno malé lukrativní plemeno, a tím operujete, že tam není. A samozřejmě yorky bezpapírů berou výkupy všema deseti a kšeftují s nimi dál do zahraničí - jako všechna ostatní jiná lukrativní plemena o které je zájem. Problém nedělají chovatelé s PP, ale velkomnožitelé bez PP. Takže doufám, že nejste tak jednoduchá, jak se ve své větě se smějícími smajlíky prezentujete ... Ono ti yorci tam nejsou, protože každý hamižný čecháček uvažuje jako Vy, a když se tam náhodou nějaký menší pes lukrativního plemene objeví, tak si ho zadarmo někdo rád veme než aby ho za peníze kupoval. Ale ty rádoby labíky a retrivry a německé ovčáky už skoro nikdo nechce - také tam před 10 lety nebývali, teď ano - trh je přesycen. Ono se to může za 10 let stát také, že tam budou i ti různí rádoby yorkové co až tak nejsou pobni danému plemeni, až už přestanou být módní, ale množárny je budou chrlit pořád ...
podskocova

XXX.XXX.60.228
A není to taky tím že živit velkého psa je náročné,kdežto prcka si vezme každý i do paneláku.A mít jorky byl muj sen od děctví, ale byli strašně drazí.teď jsem si to splnila díky tomu že jsou levní....bez p.p
podskocova
napsal(a):
A není to taky tím že živit velkého psa je náročné,kdežto prcka si vezme každý i do paneláku.A mít jorky byl muj sen od děctví, ale byli strašně drazí.teď jsem si to splnila díky tomu že jsou levní....bez p.p
A to byl Váš celoživotní sen si pořídit yorka bez PP ? To Vás dost lituji, Na pračce nebo ledničce či autu byste asi tak nešetřili ...
podskocova

XXX.XXX.61.158
Ale šetřili,šetřím na všem a pořádně si rozmyslím za co a jakou kvalitu zaplatím.Štěně ač je bez papíru si dokážu vybrat,v uvodu jsem psala,že dělám psy(dříve drahé-značkové- P.P) 30 let.Ze dvou stanic jsem odjela zhnusená a nakonec koupila pěkného bez p.p.Ti psi s p.p jsou hrozně předražení.Náklady jsou stejné jako bez p.p jen je navíc výstava a uchovnění.To není tak horentní suma, aby rozdíl na štěněti dělal 4-5tisíc.Když například z Jorkšírky chovatel vytáhne 6 vrhu min.po 3 štěňatech tak jste za cenu jednoho 8tis na sumně 144 tisíc.Pěknej výdělek ne?A pak mi vykládejte kdo na psech vydělává......
podskocova

XXX.XXX.61.158
petr33
napsal(a):
A to byl Váš celoživotní sen si pořídit yorka bez PP ? To Vás dost lituji, Na pračce nebo ledničce či autu byste asi tak nešetřili ...
Poněvadž jsem dělala velké psy tak tento dětský sen se odsunul do pozadí pane chytrý
podskocova
napsal(a):
Poněvadž jsem dělala velké psy tak tento dětský sen se odsunul do pozadí pane chytrý
No nevím, plnit si svůj sen podporováním nějakého množitele módního plemene bez PP mi moc rozumné nepřijde. Vždyť rozdíl ceny u tohoto plemene bez PP a s PP není zas tak vysoký. Když si lidi kupují auto, tak si lidi za kvalitnější auto nebo za klimatizaci klidně připlatí k ceně třeba 20 nebo 30 tisíc, když jedou k moři na dovolenou, tak také vypláznou za dovolenou 25 nebo 30 papírů. Když kupují psa, tak se ale snaží třeba 4 tisíce ušetřit a koupí radši jen bez PP - toto prostě nepochopím. Já osobně raděj nepojedu na dovolenou a koupím si štěně s PP třeba za 20 nebo 25 tisíc Kč ( a je mi jedno, že bez PP se dá pořídit třeba za 6 až 7 tisíc - to mne fakt nezajímá ) - i když je to sázka do loterie a nevím jestli třeba uchovním - to je prostě risk co k chovu patří.
Holt každý máme priority asi někde jinde. Někdo holt musí jen na dovolenou za každou cenu nebo si koupí drahé auto, tam také šetřit nebude - ale pak v návalu náhlé šetřivosti kupuje levné štěně bez PP ... To mi připomíná jedny příbuzné, co mají nové auto za půl milionu - a když scháněli psa tak jsem jim rozmlouval koupi bezpapíráka - ale cituji - ...za čokla by 10 tisíc nedali ... Tak si koupili levného bezpapíráka za 4 litry a jeli ještě potom k moři asi za 30 tisíc ...
podskocova

XXX.XXX.60.128
to je sranda auto mám staré s frcu,na dovču nejezdím neboť mám spoustu havěti a jsem tak spokojená, a mám ubohý dělnický plat.Mluvíte jako boháči....
podskocova
napsal(a):
to je sranda auto mám staré s frcu,na dovču nejezdím neboť mám spoustu havěti a jsem tak spokojená, a mám ubohý dělnický plat.Mluvíte jako boháči....
To je mi Vás líto. Ale proč jste tak jednoduchá, a hned co tady někdo napíše, jak to obecně funguje, pořád přetáčíte a přirovnáváte na sebe. Nejste jenom Vy - jsou i jiní lidé a to funguje jak jsem napsal v tom příkladě - prostě peněz mají jako sraček, levné auto by si nekoupili, k moři jezdí dvakrát za rok neznačkovou televizi nebo ledničku by si také nekoupili - tam nešetří, ale kdyby měli koupit nějakého - jak bylo doslova řečeno drahého čokla s PP - tak tam je chytne náhlý nával šetřivosti a koupí nejlevnějšího bezpapoše co jde vůbec sehnat - prostě mají ty hodnoty třeba jinak než ostatní - třeba chovatelé s PP, co oželí dovolenou u moře, auto si koupí levnější ( nepotřebují za půl mega ) - a zase o to víc peněz investují do pořízení kvalitního štěněte, cvičáku, výstav atd. Tak to prostě vidím zase já.
podskocova

XXX.XXX.47.244
Já si myslím že celá diskuze je k ničemu neboť si tu vyleje srdcepár lidiček co by chtěli spasit svět.Ale vás široká veřejnost nečte.Realita je jiná....
podskocova
napsal(a):
Já si myslím že celá diskuze je k ničemu neboť si tu vyleje srdcepár lidiček co by chtěli spasit svět.Ale vás široká veřejnost nečte.Realita je jiná....
Tím, že to široká veřejnost nečte, neznamená, že je realita jiná... - realita je taková jaké je - výkupy štěňat bez PP - trh přeplněn levnými rádoby plemeny bez PP a přeplněné útulky psy a štěňaty bez PP - i když to široká veřejnost nečte a ani to třeba vědět nechce, na realitě to nic nemění.
podskocova
napsal(a):
Ale šetřili,šetřím na všem a pořádně si rozmyslím za co a jakou kvalitu zaplatím.Štěně ač je bez papíru si dokážu vybrat,v uvodu jsem psala,že dělám psy(dříve drahé-značkové- P.P) 30 let.Ze dvou stanic jsem odjela zhnusená a nakonec koupila pěkného bez p.p.Ti psi s p.p jsou hrozně předražení.Náklady jsou stejné jako bez p.p jen je navíc výstava a uchovnění.To není tak horentní suma, aby rozdíl na štěněti dělal 4-5tisíc.Když například z Jorkšírky chovatel vytáhne 6 vrhu min.po 3 štěňatech tak jste za cenu jednoho 8tis na sumně 144 tisíc.Pěknej výdělek ne?A pak mi vykládejte kdo na psech vydělává......
Když například z Jorkšírky chovatel vytáhne 6 vrhu min.po 3 štěňatech tak jste za cenu jednoho 8tis na sumně 144 tisíc
Jorky teda nechovám, ALE - krytí bezpapoše - + - 1000
Krytí s papíry - + - 10000
Dále rodokmeny - Těch 18 štěňat, Cca 4 000, dále čipování s registrací Cca 10 000.
Takže, když od vašeho hausnumera odečtu náklady, které zkrátka chovatel bezpapošů NEMÁ, tak mi zbyde 70 000. . To je bez odečtu krmení, očkování a odčervení. To nepočítám, protože někteří chovatelé pez PP je mají také.
A teď - chovatel bez PP, nakrjye fenu 6 x po3 štěňatech. Má jich tedy taky 18. Prodá je po 4 000 - výdělek 72 000. Odečte 6000 za krytí a je na 64 tisících. Vydělá tedy - za předpokladu že očkuje a očervuje jen o 6000 méně než chovatel s PP.
To mi zas tak hrozně rozdílné nepřijde.
No a to jse ještě nezapočítala náklady na uchovnění, protože nevím jaké u jorků jsou. Ale minimlně tisícovka to bude.
podskocova

XXX.XXX.49.199
samain
napsal(a):
Když například z Jorkšírky chovatel vytáhne 6 vrhu min.po 3 štěňatech tak jste za cenu jednoho 8tis na sumně 144 tisíc
Dále rodokmeny - Těch 18 štěňat, Cca 4 000, dále čipování s registrací Cca 10 000.
Takže, když od vašeho hausnumera odečtu náklady, které zkrátka chovatel bezpapošů NEMÁ, tak mi zbyde 70 000. . To je bez odečtu krmení, očkování a odčervení. To nepočítám, protože někteří chovatelé pez PP je mají také.
A teď - chovatel bez PP, nakrjye fenu 6 x po3 štěňatech. Má jich tedy taky 18. Prodá je po 4 000 - výdělek 72 000. Odečte 6000 za krytí a je na 64 tisících. Vydělá tedy - za předpokladu že očkuje a očervuje jen o 6000 méně než chovatel s PP.
No a to jse ještě nezapočítala náklady na uchovnění, protože nevím jaké u jorků jsou. Ale minimlně tisícovka to bude.
Krytí jorka s p.p cena 1500,-
podskocova

XXX.XXX.38.151
samain
napsal(a):
Jo? Ale to je nějaký chromý mrzák, co vypadá jako silky ne? Nějak nevěřím, že by krytí kvalitním psem stálo tak málo. U nás je krytí doma tak 15000 a krytí venku - no, vylezlo mi i na 45 000.
jako mrzák nevypadá,jste mimo realitu,přeji hezký den http://zvirata.bazos.cz/inzerat/14680636/Jorksirsky-terier-yorkshire-terrier-kryti.php
Ale to se jedná o krytí sice PP psem, ale asi neuchovněným - na krytí na štěňata bez PP - protože když se podívám na inzeráty, které tam paní všechny má, tak nabízí také štěňata yorků bez PP. Take pokud byste si vyjeli všechny její inzeráty a dali si to dohromady, tak je jasné, že to je cena na krytí na bezpapíráky - a ža má pes PP - neznamená, že je vždy uchovněn, že má výstavu a bonitaci. Takže v tomto případě se skutečně jedná o krytí na bezpapíráky - když si projdete inzeráty, tak se cena na krytí u yorků na bezpapoše pohybuje od 1000 do 1500,- Kč. Samozřejmě ceny krytí uchovněnými jedinci jsou někde jinde o dost výše - u PP je to třeba nějaká dohodnutá částaka za každé odchované štěně nebo nějaká finanční částka po krytí, ale ta částka bude zcela jistě vyšší než 1500,- Kč, to jhe víc než jisté. Takže to co Vy nám sem při svojí neznalosti cpete je krytí na bezpapíráky.
podskocova
napsal(a):
jako mrzák nevypadá,jste mimo realitu,přeji hezký den http://zvirata.bazos.cz/inzerat/14680636/Jorksirsky-terier-yorkshire-terrier-kryti.php
No - vypadá jako jork - ovšem inzerát je na krytí bez PP a cena odpovíá přesně tomu co jsem psala.
Tak kde je rozpor? Zeptejte se některého chovatele jorků, kolik ho stojí krytí kvalitním plemeníkem s PP.
podskocova

XXX.XXX.60.150
Mě se líbí jak ti největší kecalové zde,nemají vyplněný uživatelský profil.To se za sebe stydíte?nebo za to co chováte-jestli ofšem něco chováte a nejste chovatelé teoretici takových znám mraky.....
To jak myslíte tak vyplněný profil jako je ten váš? Jorkřírci jo??
No pro váš klid, vzdělání más třední zemědělké obor chovatel a věnuji se 30 let chovu barzojů. Koneckonců to píšu tady v tom vláknu.
A už jste se zeptala kolik stojí u Jorků krytí kvalitním uchovněným plemeníkem? Protože jetli je to fakt za tisícovku, tak je klidně začnu chovat - samosebou PP. Překousnu, že jsou to uřvané malé krysy. Třeba i ty rodokmeny u nich nestojí 2-3 stovky a možná i to čipování a registraci mají za hubičku
podskocova

XXX.XXX.60.150
ha ha vy jste ale mrzout chudáci barzojové......taky jsem je v mládí měla a běhali se mnou s koněm a papíry mi byli k ho..u.....
podskocova
napsal(a):
Mě se líbí jak ti největší kecalové zde,nemají vyplněný uživatelský profil.To se za sebe stydíte?nebo za to co chováte-jestli ofšem něco chováte a nejste chovatelé teoretici takových znám mraky.....
Víte, zkušený chovatel s PP pozná podle příspěvků, kdo jaké má zkušenosti s chovem a jestli chová s PP nebo bez. Vaše znalosti napsrosto přesně ukazují, že zkušenosti s chovem s PP rozhodně nemáte - a nevíte, jak se pohybují ceny krytí s PP. Takže na teoretika bez praxe v chovu s PP tady podle příspěvků a znalostí vypadáte nejvíce Vy ... Když Vám není jasné na prvné pohled u yorků ( a to yorky nechovám ), že pes který kryje za 1000,- nebo 1500,- Kč za krytí - že je to na krytí na bezpapíráky, a že pes co má PP nemusí být vždy uchovněn - proto kryje jen na bez PP.
podskocova

XXX.XXX.33.47
ježiši nikdy jsem nepsala,že jsem produkovala papíráky,jen jsem měla dříve drahé papíráky-psy na sport.kynologii.A dvě barzojky jako společ. ke koním.Tuhle omáčku znám moje máma měla chovnou st. čuvaču tak zase tak negramotná nebuduA teď produkuji bezpapíráky protože vám na řízený chov kašlu.Toď vše, má poklona.Vy se tu sežerete i beze mně
podskocova
napsal(a):
No tak když si myslíte, že by někdo kryl uchovněným psem yorkem za 1500,- Kč za krytí - a že PP nerovná se uchovněný pes, tak mi zase tak fundovaná ( jak jste napsala Vy - gramotná ) v chovu s PP nebudete a patřičné znalosti Vám chybí. Prostě se to pozná podle příspěvků, kdo jaké má znalosti v chovu s PP - případně nemá znalosti.
petr33
napsal(a):
No tak když si myslíte, že by někdo kryl uchovněným psem yorkem za 1500,- Kč za krytí - a že PP nerovná se uchovněný pes, tak mi zase tak fundovaná ( jak jste napsala Vy - gramotná ) v chovu s PP nebudete a patřičné znalosti Vám chybí. Prostě se to pozná podle příspěvků, kdo jaké má znalosti v chovu s PP - případně nemá znalosti.
Vzhledem k tomu, že popularita jorků je již dávno za zenitem, že je spousta krycích psů a většinou nevyužitých, tak tato cena klidně může být reálná i za krytí s PP.
podskocova
napsal(a):
ha ha vy jste ale mrzout chudáci barzojové......taky jsem je v mládí měla a běhali se mnou s koněm a papíry mi byli k ho..u.....
Z čehopak jste vydedukovala že jsem mrzout? Jsem naopak člověk velmi veselý - stejně jako mí barzojové. Koně jsem neměla jen v mádí, mám ho i teď
remi
napsal(a):
Vzhledem k tomu, že popularita jorků je již dávno za zenitem, že je spousta krycích psů a většinou nevyužitých, tak tato cena klidně může být reálná i za krytí s PP.
No já nevím - skutečně si nedovedu představit, že by kvalitní plemeník kryl za tuhle sumu.
A zase, krýt jen tak nějakým pepíkem - u plemene. které jak tvrdíte má populaitu za zenitem - nejak se mi nezdá, jestli to má cenu - už jenom kvůli tomu papírování a výdajů, za KL, PP, čipy..
podskocova

XXX.XXX.45.146
samain
napsal(a):
Z čehopak jste vydedukovala že jsem mrzout? Jsem naopak člověk velmi veselý - stejně jako mí barzojové. Koně jsem neměla jen v mádí, mám ho i teď
Já taky... a abych nastolila smír tak barzojka jedna byla ze Zábřehu na mor. a druhá z Brna.A dokonce jsme s Kendynou zkoušeli coursing a pan Kocourek říkal,že je to jeden z mála barzoju co běhá za návnadou.Psal se rok 1990.Tak jestli jste v té době chrty měla tak by jste je mohla znát.Ale opravdu mi byli papíry k prdu.
podskocova
napsal(a):
Já taky... a abych nastolila smír tak barzojka jedna byla ze Zábřehu na mor. a druhá z Brna.A dokonce jsme s Kendynou zkoušeli coursing a pan Kocourek říkal,že je to jeden z mála barzoju co běhá za návnadou.Psal se rok 1990.Tak jestli jste v té době chrty měla tak by jste je mohla znát.Ale opravdu mi byli papíry k prdu.
Já mám barzoje od roku 1976. Ta vaše holka ze Zábřehu byla od Ing. Burianové - Nijinski. Ta z Brna nevím. Tam žádná dlouhodobá chovka nefunguje.Jedna tam byla - 2-3 vrhy, ale už si nevzpomínám na jméno.
Víte - ono rodokmen k prdu. Pokud chcete chovat, tak prdu není.
Ale ona otázka nezní s rodokmenem, nebo bez. I když já jsem opravdu zastánce toho, by se čistokrevná plemena chovala s rodokmenem.
Jde o to povinné značení psů s PP. Ani jeden takový pes, není anonymní. Když se dosane do úzkých - tak většina chovatelů (ne všichni) se postarají. A ti co ne, jsou známí a nikomu nic nebrání je veřejně propírat a varovat třeba ostatní.Útulky opravdu neplní psi s PP a tady nejde o to - jak je mnohdy mylně chápáno, že by odpůrci chovu bez PP byli konkrétně proti těm pejskům, nebo že by jimi opovrhovali.Jde o to, že nám je jch líto - protože žádný pes si nezaslouží hnít v útulku.
Coursing běhají barzoji celkem slušně a se zájmem. Horší je to s klasickým oválem. To je brzo začne nudit. Ale v devdesátých letech tady coursingy začínaly, tak se to Dr Kocourkovi mohlo zdát že je vaše fenka jedna z mála .
remi
napsal(a):
Tak věřte tomu, že za 1500,- Kč nekryje na papírová štěňata ani jeden uchovněný york, ani jeden čivavák, ani jeden mops - u těchto plemen se pohubuje krytí s PP daleko výše a platíte tam třeba 1200 až 1500,- Kč za každé odchované štěně s PP - ne za celé krytí. 1000 až 1500 Kč je zcela 100 % jistě poplatek za krytí na štěňata bez PP - spíše se to pohybuje kolem těch 1000,- Kč, 1500 chce v tomto případě asi že má neuchovněného psa, ale s PP. Takže opravdu to není reálná cena za krytí na štěňata s PP. A už to tam psal i někdo výše, kolik se platí za krytí u yorků s PP - kdo je chová, že je to rozhodně o dost víc, takže je zbytečné o tom dále diskutovat a polemizovat.
impact
napsal(a):
No mluvíš o tom hned v prvním příspěvku.. podle mě je chybné a zavádějící tvrdit lidem, že výstavy jsou prověření charakteru. Protože laici tomu mohou lehce uvěřit a pak jsou třeba celý život nešťastní a na celej PP chov se vybodnou..
Ad russllíci. Nevšimla jsem si, že by byli ostřejší než jiná plemena. Ani že by jim to bylo vlastní. A to jsem jich hezkých pár desítek držela v ruce.
Tak si přečtěte v některém kynologickém časopise nebo knize popis plemene. Jsou to teriéři, kteří byli vyšlechtěni pro lov zvěře, z toho vyplívá i jejich ostřejší povaha. Mají v sobě zakořeněné lovecké pudy, které z nich nedostanete ani tou nejlepší výchovou, prostě pokud si pořizujete loveckého psa do bytu, tak musíte počítat s tím, že takový bude a nemůžete čekat, že se z něj v bytě stane pudl, nebo třeba kliďas jako bernský salašnický. Když si člověk pořizuje psa, musí také přemýšlet, jestli se k němu také povahově hodí, nebo jestli se mu pouze líbí. Chápu, když si takového psa pořídí aktivní lidé, kteří chodí rádi do přírody, sportují atd. ale nepochopím, že si takovéhoto psa pořídí rodina s malým dítětem, kteří mají jako jedinou aktivitu krátkou procházku s kočárkem kolem sídliště. Potom brečí, že mají agresivního psa. (Bodeť, když se nudí). Zato úplně stejný pes u myslivce bude zcela bezproblémový a bude mít výborné výsledky při lovu, proto je asi logické, že se na výstavách ke stejnému chování přistupuje jinak u pudla a jinak třeba u russela.
podskocova
napsal(a):
Pokud u svých psů provádíte testy a vyšetření na nemoci, které se u vašeho plemene vyskytují a vybíráte krycí pár né podle ceny za krytí a vzdálenosti ke krycímu psovi, ale podle toho, zda se k sobě opravdu hodí (nesčítají se u nich vady, dodržujete pravidla křížení barev, nepoužíváte psy, kteří jsou zcela výškově rozdílní atd.) Tak podle mne množitel nejste, ale pokud si na některou z otázek odpovíte "ne" tak ano jste podle mne množitel stejně tak, jako chovatel s PP, který tato pravidla nedodržuje.
podskocova
napsal(a):
http://www.psi-utulky.cz/1294-york-2365-starsi-jorksirak
nebo
Max - Asi 8letý jorkšír. Max je trochu problémový pes(dokáže kousnout-pravděpodobně hodně špatné zkušenosti z dřívější doby). Nevhodný k dětem,spíše k někomu,kdo je sám a nebude se bát s Maxem vyjít. Třeba se mu poštěstí a najde nového majitele. V útulku je od 11.12.2011. Čeká v útulku: Jihlava
nebo
Simir - pes- jorkš. teriéra, věk 7 let. V útulku od: 17.1.2012 Povaha: Simir je pohodový pejsek,který by se určitě hodil ke starším lidem. Nepotřebuje tolik pohybu a dává přednost lenošení. Vhodný je do bytu i domku se zahrádkou,ale ne na trvalý pobyt venku. Čeká v útulku: Zlín.
Stačí si vybrat a to jsem se jen namátkou podívala na internetu. Bude i plno těch, kteří nemají internetový portál.
podskocova
napsal(a):
A co uděláte s tím "levným" pejskem, když náhodou onemocní (například bude mít luxaci čéšky, ochrne nebo bude mít jakokoliv jinou chorobu, která potřeba léčit operativně) a vy nemáte ani finanční prostředky aby jste si koupila psa s PP? Necháte ho utratit, nebo ho darujete? Nebo si na operaci pujčíte? O tom nepřemýšlíte, co? Prostě chci psa, tak si ho koupím ať na něj mám, nebo ne. (To je jako koupit si levné staré auto, protože na něj ušetřit přeci kokážu, ale nemět potom na provoz a opravy, akorát u toho auta to nejhorší, co se může stát je to, že mi bude rozbité stát na zahradě, ale pes bude bez operace trpět).
samain
napsal(a):
Nevím jak to je u yorků, ale pudl je podobně drahé plemeno a u něj krytí kvalitním psem s provedenými testy a výstavami ani za 10 000 neseženete. Ceny se pohybují od 15 000 do 20 000 a to jsou ceny u nás. V zahraničí stojí krytí běžně 1200 euro. Ale jinak s vámi souhlasím. Až na to, že 6x za život nakryje fenu jen množitel psů s PP. Běžně se kryje od 2 let max jednou za rok a půl (tzn každé 3 hárání) a chov je ukončen dle předpisů v 8 letech života feny, což lidé, kteří produkují psy bez PP dodržovat nemusí.
podskocova
napsal(a):
No to jo, ale jen pro produkci bezpapíráků a ten pes s PP je neuchovněný. Žádná chovatelská stanice by vám nenechala nakrýt nechovnou fenu (protože kdyby se na to přišlo, tak by přišli o chovatelskou stanici) a rozhodně nikde nepíše inzeráty na krytí (předpokládám, že tuto cenu jste totiž vzala z inzerátů). Tak si to prosím nepleťte. Mít papírová štěňata totiž není pouze to nakrýt papírového psa papírovým. Oba musí být chovní a ještě většinou schválení od klubu. Takže psa si nevybíráte podle ceny za krytí, ale podle toho, kterého vám klub doporučí a potom se teprve domlouváte na ceně za krytí, proto je pro chovatelské stanice zbytečné psát nějaké inzeráty.
remi
napsal(a):
No většina psů není tak populární jako yorkové a jejich cena za krytí se rozhodně nepohybuje za 1500, za tyto peníze by se totiž nikomu nevyplatilo chvat psa. Jen jeho pořízení je kolem 20 000 a náklady na uchovnění atd. také nejsou zanedbatelné, tak si počítejte, kolikrát by musel takový pes krýt, aby se alepoň zaplatila jeho pořizovací cena? To je rozhodně blbost, co tady říkáte.
moncicak.87
napsal(a):
Nevím jak to je u yorků, ale pudl je podobně drahé plemeno a u něj krytí kvalitním psem s provedenými testy a výstavami ani za 10 000 neseženete. Ceny se pohybují od 15 000 do 20 000 a to jsou ceny u nás. V zahraničí stojí krytí běžně 1200 euro. Ale jinak s vámi souhlasím. Až na to, že 6x za život nakryje fenu jen množitel psů s PP. Běžně se kryje od 2 let max jednou za rok a půl (tzn každé 3 hárání) a chov je ukončen dle předpisů v 8 letech života feny, což lidé, kteří produkují psy bez PP dodržovat nemusí.
No, já udala tu cenu čistě od boku ( nedělám žádná malá plemena) a ten počet vrhů stejý, jako příspěvek na který jsem reagovala. Šlo mi o to vyvrátit tu hovadinu, že chovatel s PP má čistý zisk 144 tisíc .
Samozřejmě je pravděpodobnější, že krytí kvalitní plemeníkem na vrh s PP bude dražší. Ono pak ve finále vyjde - jak nakonec dobře víme, že chov bez PP je mnohem výdělečnjší - i když si říkají za štěně méně.
moncicak.87
napsal(a):
No to jo, ale jen pro produkci bezpapíráků a ten pes s PP je neuchovněný. Žádná chovatelská stanice by vám nenechala nakrýt nechovnou fenu (protože kdyby se na to přišlo, tak by přišli o chovatelskou stanici) a rozhodně nikde nepíše inzeráty na krytí (předpokládám, že tuto cenu jste totiž vzala z inzerátů). Tak si to prosím nepleťte. Mít papírová štěňata totiž není pouze to nakrýt papírového psa papírovým. Oba musí být chovní a ještě většinou schválení od klubu. Takže psa si nevybíráte podle ceny za krytí, ale podle toho, kterého vám klub doporučí a potom se teprve domlouváte na ceně za krytí, proto je pro chovatelské stanice zbytečné psát nějaké inzeráty.
Ono to je u každého klubu jiné.My si vybíráme psi na krytí sami. Ovšem - rozhodně ne podle nějaké inzerce na Bazoši.
NOC doporučuji všem přečíst.Platí i pro štěňata!
https://www.ifauna.cz/clanek/kocky/manual-pro-zacinajiciho-chovatele-1-cast/6144/
Možná by stačilo, kdyby si lidé pořizovali psy k těm účelům, k jakým byla vyšlechtěna.....před cca 25 lety měli lovecký plemena jen myslivci, služební plemena ta armáda, policie a lidé na hlídání svých objektů a "bojová" plemena lidé, kteří věděli co jsou zač....dnes si pořídí psa jakéhokoli plemene každý blb a pak se diví, že mu setr zdrhá v lese za zvěří, jezevčík a kokr je agresivní, když ho chtějí sundat z gauče a buldok sežere paní na zastávce.....dnes je pes bohužel modní doplněk a většina majitelů dříve méněpočetných plemen kolikrát vůbec netuší, k čemu se to které plemeno staletí šlechtilo.....a přitom hračkárny jsou plné plyšovch zvířátek, která nežerou, nemusí se venčit a nekoušou.....
Svatá pravda! Já když u nás v ordinaci vysvětluju - třeba majteli neuveřitelně namnoženého jorka , že ve své podstatě je to tvrˇdák teriér,který byl původně držen pro lov potkanů u těch nejchudších(proto musel být menší,jídla nebylo),tak majitelé jdou do kolen a jsou z toho úplně hotoví.Někteří- ti pitomnější jsou schopni se i přiurazit , protože to je přeci ten hogofogo pes! Jokšír!
A já pak říkám - máte pravdu,vždyť Vy nemáte jorkšíra,Vy máte jokšíra a to je něco jiného.(A taky že je - přešlěchtěná,labilní,uřvaná příšerka,s nemocnýma nohama (luxace) ,která s jorkem už fakt moc společného nemá
stepanka68
napsal(a):
Svatá pravda! Já když u nás v ordinaci vysvětluju - třeba majteli neuveřitelně namnoženého jorka , že ve své podstatě je to tvrˇdák teriér,který byl původně držen pro lov potkanů u těch nejchudších(proto musel být menší,jídla nebylo),tak majitelé jdou do kolen a jsou z toho úplně hotoví.Někteří- ti pitomnější jsou schopni se i přiurazit , protože to je přeci ten hogofogo pes! Jokšír!
A já pak říkám - máte pravdu,vždyť Vy nemáte jorkšíra,Vy máte jokšíra a to je něco jiného.(A taky že je - přešlěchtěná,labilní,uřvaná příšerka,s nemocnýma nohama (luxace) ,která s jorkem už fakt moc společného nemá
naprosto souhlasím!
ilisek
napsal(a):
Možná by stačilo, kdyby si lidé pořizovali psy k těm účelům, k jakým byla vyšlechtěna.....před cca 25 lety měli lovecký plemena jen myslivci, služební plemena ta armáda, policie a lidé na hlídání svých objektů a "bojová" plemena lidé, kteří věděli co jsou zač....dnes si pořídí psa jakéhokoli plemene každý blb a pak se diví, že mu setr zdrhá v lese za zvěří, jezevčík a kokr je agresivní, když ho chtějí sundat z gauče a buldok sežere paní na zastávce.....dnes je pes bohužel modní doplněk a většina majitelů dříve méněpočetných plemen kolikrát vůbec netuší, k čemu se to které plemeno staletí šlechtilo.....a přitom hračkárny jsou plné plyšovch zvířátek, která nežerou, nemusí se venčit a nekoušou.....
Máte stoprocentní pravdu. Ještě jste zapomněla na chudáky bígly, kteří se vlastně po té, co je zneužívali ( a ještě zneužívají) v laboratořích, dostali z deště pod okap. Celý život na vodítku a pokud předvedou svou práci a začnou nahánět zvěř, jsou biti jak žito. Divná doba, pro psy...
remi
napsal(a):
Máte stoprocentní pravdu. Ještě jste zapomněla na chudáky bígly, kteří se vlastně po té, co je zneužívali ( a ještě zneužívají) v laboratořích, dostali z deště pod okap. Celý život na vodítku a pokud předvedou svou práci a začnou nahánět zvěř, jsou biti jak žito. Divná doba, pro psy...
Doba je normální, ale proč si lidi pořizují lovecká plemena do města do bytu ? Jen kvůli módě.