Potřebuji dobrého hlídače k domu, aby byl dostatečně ostrý a dokázal ubránit svoje území a nevzal si nic od cizích lidí. Měl by být, ale ovladatelný, hodný ke své rodině, k 2 psům co mám a aby mohl být celoročně venku. Zatím mě nejvíce zaujal Pyrenejský horský pes a Slovenský čuvač. Pokud máte i jiné typy, tak bych byla velice ráda kdyby jste mi poradili, které plemeno by bylo nejlepší.
PHP máme v příbuzenstvu, je to krásný pes, dobře hlídá (spíše tedy jen svým vzhledem a štěkotem, k nějakému zásahu ještě nebyla příležitost), k rodině je milý a hodný. Nikdo ale nepočítal s tím, že toto plemeno je zvláště nadané k jakési "zahradní architektuře" - nesmírně rád si pro sebe hloubí jámy a díry, vytahuje mladé stromky, okusuje ty větší apod. Nudou to určitě není, denně má vycházky plné her se psy, výcvik a celá rodina se mu věnuje. Chovatelé tvrdí, že někteří jedinci jsou v tomto směru skutečně nadaní a proto je nutné s tímto dopředu trochu počítat (na druhou stranu znám osobně fenu žijící v zahradnictví, která nic takového neprovozuje). Oproti čuvačovi si myslím, že je PHP mírnější, ale i on potřebuje důslednou socializaci a výchovu, protože v dospělosti je z něj skutečně velký a silný pes.
ppeettrruuss
napsal(a):
Potřebuji dobrého hlídače k domu, aby byl dostatečně ostrý a dokázal ubránit svoje území a nevzal si nic od cizích lidí. Měl by být, ale ovladatelný, hodný ke své rodině, k 2 psům co mám a aby mohl být celoročně venku. Zatím mě nejvíce zaujal Pyrenejský horský pes a Slovenský čuvač. Pokud máte i jiné typy, tak bych byla velice ráda kdyby jste mi poradili, které plemeno by bylo nejlepší.
Ostřejčí hlídač a ochránce,který umí sám zasáhnout.. než tyto dvě plemena a aby byl celoročně veku bych doporučil SAO
Uživatel s deaktivovaným účtem

Já bych se držela "skoro doma " a dala přednost slovenskému čuvači. Osobně ho nemám, ale na salaších na Slovensku to byl vždycky ostrý pes.
Dobrý večer,
máme prvního čuvače psa, příbuzní mají fenu. Příbuzní mají už několikátého čuvače, a to co mi vyprávěli za historky o dobrých hlídačích a ovladatelných psech. Tak jsme se rozhodli si ho pořídit taky. Není to zatím ani roční pes. Vychováváme ho hlavně s láskou, umí přivolání, sedni, lehni. Nečekala jsem že pastevec bude takhle dobře ovladatelný. Jsou to dobří hlídači majetku a i Vás si perfekně ohlídá na procházce. Příbuzní mají ovce, takže fena je bezvadně zahání, aniž by se jí ovce báli. Ten náš má teda na starost jen slepice, ale i ty večer dokáže zahnat do kurníku.Pusinkuje králíky, morčata i kočky. Oba čuvači žijí v rodinách s ostatními psy. Mají moc rádi děti, dokáží si s nimi hrát a dělat lumpárny, samozřejmě pod dozorem. Jsou to venkovní psi, kteří radši leží na sněhu i v mrazech, než v zateplené boudě.
Fena hlídá už od půl roku, bydlí na samotě a nikdo se za vrata neodváží. Pes teda začíná a tak poštěkává u baráku, k bráně se odváží jem se smečkou. Je to na svou velikost docela aktivní pes, který má opravdu rád jen svou rodinu. Prosím volte pečlivě, protože toto plemeno nesnáší změnu majitelů.
Mám svou první čuvačku, je jí 11 měsíců, hlídá výborně a neprojevuje žádné známky agresivity. Hlídá spíše svým zjevem a štěkotem, než zubama. Ale zatím je to štěně, jejich pravá povaha se prý ukáže ve dvou letech. Má trochu sklon k dominanci a je dost tvrdohlavá, ale když neustoupím, ráda se mi podřídí a je na ní vidět, jakou má radost z toho, že je její panička tak pevná ve vedení. Plánuju si pořídit ještě jednoho čuvače, možná zkusím psa, ti jsou ale prý o dost drsnější. Náš veterinář má s nimi ne příliš dobrou zkušenost, cituji ho: "když nějakého psa očkujeme foukačkou, vždycky je to čuvač". No nevím, na tu naší ještě foukačku použít nemusel.
Od lidí, kteří vlastnili nebo vlastní čuvače jsem vypozorovala dva extrémní postoje: buď "už vždycky jen čuvače a nikdy jiného psa", nebo "už nikdy čuvače". Myslím, že to dost vypovídá o tom, jak úžasné a zároveň složité toto plemeno je.
danurba
napsal(a):
Mám svou první čuvačku, je jí 11 měsíců, hlídá výborně a neprojevuje žádné známky agresivity. Hlídá spíše svým zjevem a štěkotem, než zubama. Ale zatím je to štěně, jejich pravá povaha se prý ukáže ve dvou letech. Má trochu sklon k dominanci a je dost tvrdohlavá, ale když neustoupím, ráda se mi podřídí a je na ní vidět, jakou má radost z toho, že je její panička tak pevná ve vedení. Plánuju si pořídit ještě jednoho čuvače, možná zkusím psa, ti jsou ale prý o dost drsnější. Náš veterinář má s nimi ne příliš dobrou zkušenost, cituji ho: "když nějakého psa očkujeme foukačkou, vždycky je to čuvač". No nevím, na tu naší ještě foukačku použít nemusel.
Od lidí, kteří vlastnili nebo vlastní čuvače jsem vypozorovala dva extrémní postoje: buď "už vždycky jen čuvače a nikdy jiného psa", nebo "už nikdy čuvače". Myslím, že to dost vypovídá o tom, jak úžasné a zároveň složité toto plemeno je.
Dobrý den,
máme 2 měsíčního čuvače a chci se zeptat zda mu dáváte nějaké vitamíny na klouby a srtst?
Nám chovatel doporučil giom ale chci mít více info co kdo používá.Díky
ježiši!!! Vy, kteří chováte větší plemena, nedávejte štěňatům vůbec žádnou zvláštní výživu na klouby nebo ty psy úplně zničíte!!!! Co to máte za veterináře?
Já chovám velká plemena už X let. Štěňatům a mladým psům dávám pouze granule určená pro štěňata, mladé psy velkých plemen. Tyto kvalitní granule určitě pokrývají veškeré nároky na vývoj velkého psa. Není potřeba cokoliv přidávat. Taky jsem u své Leonbergří slečny dala na doporučení svého známého a přidávala výživu na klouby. Fenka vyrostla, ale má prošlapy (což je známka, že se neunese) a to i přesto, že je velmi, ale opravdu velmi štíhlá. Takže na to bacha. Můj vet právě říkal přesný opak! Nepřidávat nic na klouby. Jestliže váš vet něco doporučuje, tak jde spíš o byznys než o zdraví psa. Bacha na to!
hificalvus

XXX.XXX.41.79
Je to sice hodně stará diskuze ale musím souhlasit ze sarykem !
Máme taky čuvačici, bude mít 3 roky a taky bychom ji žádné hovadiny na klouby nedávali!
My ji od mála naučili na sýrové maso a kosti každý den něco! Zuby nádherné a zdravé!
Váhu měla posledně 45,5kg! Což je na fenu dost, ale ona je rostlá jak hrom, asi z toho masa, kaaždopádně může cokoli, zatím jsme u ni žádný problém s ničím nezaznamenali.
Granule valí jako doplněk, když chce tak si zobne, střídáme značky i typy, lisované za studena, extrudované, či foukané NUOVA Fatorie co doporučujeDesenský, ty miluje. No ale jak říkám granulle doplněk stravy, jako primár sýrové, vařené to ale čistě pro ni, ne zbytky z kuchyně, to nikdy! Pak bílý jogurt z ovocem obden. No ale proboha, hlavně žádné doplnky léky apd. sračky !

"ale musím souhlasit ze sarykem "
ano, zejména s touto "diagnózou" je tedy nutno opravdu ale opravdu souhlasit:
"Fenka vyrostla, ale má prošlapy (což je známka, že se neunese) a to i přesto, že je velmi, ale opravdu velmi štíhlá."
Janae

XXX.XXX.197.12
Opravdu je čuvač tak dobrý hlídač? Já mám za svůj život zkušenost se třema (vím malý vzorek, ale stejně) a všichni pustili cizí osobu dovnitř, ale už ne ven. Cestou dovnitř se nechali podrbat za uchem, osobu očichali a moc neřešili, ale na cestu ven musel jít s cizím domácí, jinak cizí neměl šanci se dostat ze dvora.
Hlídali akorát zvířata a malé děti.

"osobu očichali a moc neřešili, ale na cestu ven musel jít s cizím domácí, jinak cizí neměl šanci se dostat ze dvora."
však tohle není hlídání?
Janae

XXX.XXX.197.12
napsal(a):
"osobu očichali a moc neřešili, ale na cestu ven musel jít s cizím domácí, jinak cizí neměl šanci se dostat ze dvora."
však tohle není hlídání?
No, moje představa hlídání je, že cizí osobu prvotně nepustí dovnitř, to oni je pouštěli dost ochotně.
Kolikrát z toho vznikla až nepříjemná situace, kdy cizák byl ukonejšený hodným psem, který ho pustil dovnitř, ale nakonec celý večer koktal, protože si zašel ven a cigárko (domácímu to neoznámil) a pes si ho vychutnal.

Tak je pravda, že pastevec by primárně neměl vpustit na pozemek cizího bez přítomnosti majitele.
"Kolikrát z toho vznikla až nepříjemná situace, kdy cizák byl ukonejšený hodným psem, který ho pustil dovnitř, ale nakonec celý večer koktal, protože si zašel ven a cigárko (domácímu to neoznámil) a pes si ho vychutnal. "
nemůžu nevzpomenout na mého muže, když jsme byly u chovatelky HW, on poodešel na zahradě telefonovat, dokvákal, otočil se a kolem něho 4 vyceněné hovice, ani krok se neodvážil udělat
A náš hovík - byl u nás syn (bez nás) se spolupracovníkem, všechno dobrý pohoda...syn odešel na záchod, chlápek jenom vstal ze židle a už u něj byl hovíček a nedovolil mu se ani pohnout...tuším že pastevec si zatím v pohodě válel šunky...
Naskočila mi vzpomínka cca 40 let stará - odjeli jsme v sobotu na návštěvu, po obědě si k nám skočil tátovo kamarád půjčit nějaké nářadí. My už byli pryč, což si nějak neuvědomil. Verona - naše čuvačka ho dovnitř pustila, ale ven už ne. Když jsme přijeli domů, tak chlapík stál opřený o dřevník, mokré monterky (ač se snažil, neudržel to věčně), Verona seděla před ním s naježeným hřbetem. Zvedla se, očichala mu ruku a šla se s náma přivítat.
Ferda od té doby na nás řval od branky "Jste doma? Můžu dovnitř?".
En

XXX.XXX.145.208
My máme ani ne ročního čuvače a je to bezkonkurenční pes! Hlídá úžasně, cizího nepustí dovnitř. Když se jednou nevítaná návštěva, která nevěděla, že máme na pozemku psa dostala na zahradu a náš čuvač ji zbystřil už jí nepustil na krok ani dál dovnitř ani ven. Musel počkat až dojdu já. Ale nekousnul, jen běhal kolem něj dokola, štěkal a když chtěl udělat krok skočil směrem k němu. Na svoji rodinu je úžasný, podřízený. Nikdy nezavrčel, vděčný za všechno. Na cvičáku jsem s nim byla jednou a přesto umí základní poslušnost. S ostatními psi vychází zatím bez problému. Neutíká, ikdyž je otevřená brána.

En
napsal(a):
My máme ani ne ročního čuvače a je to bezkonkurenční pes! Hlídá úžasně, cizího nepustí dovnitř. Když se jednou nevítaná návštěva, která nevěděla, že máme na pozemku psa dostala na zahradu a náš čuvač ji zbystřil už jí nepustil na krok ani dál dovnitř ani ven. Musel počkat až dojdu já. Ale nekousnul, jen běhal kolem něj dokola, štěkal a když chtěl udělat krok skočil směrem k němu. Na svoji rodinu je úžasný, podřízený. Nikdy nezavrčel, vděčný za všechno. Na cvičáku jsem s nim byla jednou a přesto umí základní poslušnost. S ostatními psi vychází zatím bez problému. Neutíká, ikdyž je otevřená brána.
Takový ideál a vy jste ho vykastrovali, protože na vás vrčel ? Obří plemeno v necelém roce ?
Ještě chce někdo tvrdit, že se u nás nekastrují štěňata ?
En

XXX.XXX.145.208
Tak určitě, běžte se prosím bouchnout halvou o zed a pořádně!
En

XXX.XXX.145.208
Vy jste tak otravná a zakomplexovaná baba to není možné! Vás bych doma nechtěla, ani kdyby mi za to někdo platil. B*bá jak tágo, do všeho kecá a musí mít pravdu za každou cenu, ikdyž ví uplné h*vno. PŘEDSTAVTE SI ŽE DOMA MÁME DVA PSY! To je coooo? A že tady asi nebudu popisovat jak je čuvač bezproblémový a jinde psát, že s ním jsou problémy... Babo jedna otravná!