chvd
napsal(a):
Koho je možné nazvat chovatelem, co pro Vás tento pojem znamená?
Jak vidíte problematiku velkých CHS, třeba 10 psů - 100 psů.
Na co všechno by měl chovatel brát ohled a co by měl udělat, než se rozhodne pro jedno konkrétní spojení?
Viděla jsem na vlastní oči "chovatelku-množitelku"štěňat ZR a FB.Nechtělo se mi věřit,kde je "odchovávala".V garáži,na betonové podlaze,na zemi pár novin,zápach a mezi tím asi 20 štěňat.Původně jsem chtěla nakrýt svojí fenu jejím psem,ale raději jsem odjela a našla si jiného krycího psa.Bylo mi z toho hodně smutno.
chvd
napsal(a):
Koho je možné nazvat chovatelem, co pro Vás tento pojem znamená?
Jak vidíte problematiku velkých CHS, třeba 10 psů - 100 psů.
Na co všechno by měl chovatel brát ohled a co by měl udělat, než se rozhodne pro jedno konkrétní spojení?
Chovatel je pro mě ten, který se snaží pro plemeno něco udělat, to zn. odchovávat zdravá, co nejvíce se standardu přibližující zvířata s vyrovnanou povahou a taky jsem toho názoru, že na jedné, dvou fenách kvalitní chov nezaložím.Mám psů hodně, pro někoho - kolem 20, ale snažím se jim dát vše, co potřebují, i díky tomu, že jsem doma, mám salon v baráku, takže není problém být se psy 24 hodin denně.Nemám kotce, mám barák, celé přízemí mají pesani k dispozici - pokoje pro "dámy a pány" , pro mimča a háravky, mají vlastní kuchyň, kde jim vyvařuji nebo chystám krmení, koupelnu a "česárnu".Rozhodně je nikde nezavírám, nahoru mají pořád otevřeno, takže jsou doslova všude, v pokojíku jsou jen v noci, nebo když je hnusně.Je to záhul (česání, krmení, praní, vytírání) , ale co bych pro ty své mazly neudělala.Chovatel by měl brát ohled na to, že pes je živý tvor a každé spojení mu vyjít nemusí, což je normální.Taky by si měl ujasnit, po čem v chovu jde (po kostrách, liniích, povahách .... atd.) ujasnit si to a pak jít za svým cílem.Takže já neřeším to, když má někdo psů 5 nebo 30, ale to, když má psy ve výborné kondici, jsou spokojením, přátelští.Rozhodně odsuzuji to, když má někdo psy ve sklepě, nestará se o ně a pod., což jsem už taky zažila.
sterpi
napsal(a):
Chovatel je pro mě ten, který se snaží pro plemeno něco udělat, to zn. odchovávat zdravá, co nejvíce se standardu přibližující zvířata s vyrovnanou povahou a taky jsem toho názoru, že na jedné, dvou fenách kvalitní chov nezaložím.Mám psů hodně, pro někoho - kolem 20, ale snažím se jim dát vše, co potřebují, i díky tomu, že jsem doma, mám salon v baráku, takže není problém být se psy 24 hodin denně.Nemám kotce, mám barák, celé přízemí mají pesani k dispozici - pokoje pro "dámy a pány" , pro mimča a háravky, mají vlastní kuchyň, kde jim vyvařuji nebo chystám krmení, koupelnu a "česárnu".Rozhodně je nikde nezavírám, nahoru mají pořád otevřeno, takže jsou doslova všude, v pokojíku jsou jen v noci, nebo když je hnusně.Je to záhul (česání, krmení, praní, vytírání) , ale co bych pro ty své mazly neudělala.Chovatel by měl brát ohled na to, že pes je živý tvor a každé spojení mu vyjít nemusí, což je normální.Taky by si měl ujasnit, po čem v chovu jde (po kostrách, liniích, povahách .... atd.) ujasnit si to a pak jít za svým cílem.Takže já neřeším to, když má někdo psů 5 nebo 30, ale to, když má psy ve výborné kondici, jsou spokojením, přátelští.Rozhodně odsuzuji to, když má někdo psy ve sklepě, nestará se o ně a pod., což jsem už taky zažila.
Já bych nerad, aby to vypadalo, že tady dělám s Vámi interview :-)), ale hci se zeptat, můžete prosím napsat v bodech, co všechno buď přímo Vy nebo potencionální 100% chovatel zohledňuje(te) při výběru vhodného spojení?
chvd
napsal(a):
Já bych nerad, aby to vypadalo, že tady dělám s Vámi interview :-)), ale hci se zeptat, můžete prosím napsat v bodech, co všechno buď přímo Vy nebo potencionální 100% chovatel zohledňuje(te) při výběru vhodného spojení?
Dobrý den,
no můj názor je, že by měl majitel při výběru spojení kouknout na svou řekněme fenu a říct si (po exteriérové stránce:) hlava správného tvaru, možná trošku kratší - krycí pes by měl mít hlavu předepsanou standartem u daného plemene/ ALE NE DELŠÍ, protože hodně štěňat by pak mohlo mít hlavu jak dost krátkou tak dost dlouhou / hřbet třeba vyklenutý nahoru - pes musí mít opět bezproblémový hřbet. Nohy dobré - krycí pes může mít horší nohy .... A tak dál, pak zhodnotit které vady jsou nejvýraznější a podle toho si najít psa který nebude mít vady jako vaše fenka /samozřejmě že bezproblémový pes by byl nejlepší ale takovej asi není /
Ale taky se musíte podívat na povahy - když je vaše fenka klidná tichá a nedominantní, můžete si vybrat pejska který bude trošku divočejší /ale jen trošku /
Když máte vyhodnocený jaká je vaše fenka kouknete se třeba na internetu a podle výsledků si vyberete krycího pejska a po známých nebo poradci chovu se můžete optat na povahu.
Když máte krycího pejska a někdo vám nabídne fenku na krytí, měli by jste opět zvážit jak oba vypadají a jakou mají povahu a podle toho se rozhodnout jestli jim fenku nakryjete. Výsledek (tím myslím štěňata) vám totiž budou dělat jméno.
Myslím, že víc mě už nenapadá.Doufám, že to postačí
Ahoj Zuza