Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
21.4.2012 10:20
marti17

XXX.XXX.88.137

Ahojky,
vcera jsem si koupila ultrazvukovou pistalku ve zverimexu,ale je normalne slyset,ale tohle se tu uz jednou resilo a vim,ze jedne pani se to stalo taky.Asi jsou opravdu nekvalitni..Ale chtela jsem se zeptat jake mate s pistalkami pro psy zkusenosti.Pomuze pri vycviku i ta nekvalitni pistalka,kterou slysi i clovek nebo je lepsi ta,kterou slysi jen psi?Mam na ni nastavitelne frekvence a tak bych se chtela zeptat k cemu jsem dobre?Pistalku jsem si hlavne sehnala aby muj pes kdyz zapiskam pribehne ke me,hlavne kdyz budeme venku.Jak ho to mam naucit?Nekde jsem cetla,ze se pes nauci kdyz zapisknuti spojime s necim kladnym,napr.: krmeni,prochazka atd.To pokazdy kdyz mu budu chtit dat krmeni tak mam zapiskat? :D A mela bych ty frekvence menit?Treba na to krmeni jinou a na prochazku taky jinou?

21.4.2012 10:43
kolemjdouci2

XXX.XXX.93.76

Píšťalky s měnitelnou frekvencí jsou dost nanic - pohyblivá část poměrně často vypadne a ztratí se. Navíc kovové píšťalky jsou opravdu hodně nepříjemné v mrazech, přimrzají ke rtům.
Já používám loveckou píšťalku Acme, opravdu doporučuji.

S tím naučením na píšťalku - je to úplně stejné jako u slovního povelu pro přivolání, píšťalka není nic zvláštního ani mystického, je to prostě jen další povel. Pokud má váš pes na slovní povel přivolání dobré, stačí zapískat a hned říct povel, pes si to vcelku rychle spojí. Pokud ale přivolání nemáte, samotná píšťalka to nevyřeší (i když to může aspoň trošku zjednodušit díky tomu, že jde o úplně nový povel, který ještě nemáte "zkažený"). Metodika nácviku spolehlivého přivolání ale rozhodně není na krátkou radu po fóru...

21.4.2012 11:26
marti17

XXX.XXX.88.137

A kde si teda mam zjistit jak to psa naucit aby pribehl? :( Videla sem,ze to psa uci tak,ze kamarad psa pridrzi,panicek jde na par metru od nich dal a psa vola k sobe a piskne,kdyz pribehne tak ho pochvali a tohle porad dokola az se to nauci.Je to mozne to takhle udelat?Jinak zatim psa nemam,protoze je jeste u maminky v brisku :).A jak jste psal,ze se muze ta cast na meneni frekvence ztratit tak u me tohle nehrozi,protoze ma jeste kryt,ktery se musi vysroubovat.Podle me by se naucil i na tuhle,ale mam nejak menit ty frekvence nebo by mela byt stale stejna?

21.4.2012 11:48
kolemjdouci2

XXX.XXX.93.76

marti17 napsal(a):
A kde si teda mam zjistit jak to psa naucit aby pribehl? :( Videla sem,ze to psa uci tak,ze kamarad psa pridrzi,panicek jde na par metru od nich dal a psa vola k sobe a piskne,kdyz pribehne tak ho pochvali a tohle porad dokola az se to nauci.Je to mozne to takhle udelat?Jinak zatim psa nemam,protoze je jeste u maminky v brisku :).A jak jste psal,ze se muze ta cast na meneni frekvence ztratit tak u me tohle nehrozi,protoze ma jeste kryt,ktery se musi vysroubovat.Podle me by se naucil i na tuhle,ale mam nejak menit ty frekvence nebo by mela byt stale stejna?

Je super, že si zjišťujete co nejvíc ještě před pořízením štěnda, kéž by byli takoví všichni majitelé!:-)

Měnit frekvence píšťalky je podle mě úplně zbytečné. Pokud chcete nějak odlišit různé povely, je lepší pískat rozdílné signály (jeden dlouhý hvizd, dva krátké apod.) - ale to se hodí spíš pro lovecký výcvik (například zastavení na dálku), pro běžný život je to vcelku zbytečné. Ale jako prvotní bych každopádně cvičila slovní povel, píšťalka je až nadstavba (nemáte ji vždycky u sebe apod.).

Nácvik přivolání je obrovské a nikdy nekončící téma, na které už byly napsané tisíce a tisíce stran. Mně se hodně líbí třeba tenhle článek - týká se sice pracovních labradorů, ale myslím, že se takto pojatý nácvik přivolání dá použít pro jakékoliv plemeno:
http://www.retrieversport.cz/cz/training-articles/vycvik_puppy/

Důležité je pouštět štěndo odmalinka co nejvíc navolno, v tomhle věku má přirozený instinkt si hlídat pána. Když štěně nechce běžet k vám, utíkejte zásadně směrem od něj. Ty hry s přidržením psa jsou taky fajn - a nemusí na to mít člověk ani pomocníka, člověk si psa může přidržet sám dlouhou šňůrou, kterou obtočí kolem nějakého stromku nebo tyčky (takže šňůra vede od psa k tyčce, kolem tyčky a zpátky k vám, kde ji držíte) a při přivolání ji pustíte. Nebo si dva lidi posílají psa navzájem - jeden drží, druhý přivolává, po přivolání následuje krátká hra nebo pomazlení, a pak zase tenhle člověk drží psa a ten první ho přivolává k sobě. Každopádně důležité je, že po přivolání musí následovat něco děsně super - někdy pamlsek, jindy přetahování o hračku, pomazlení, honička... štěndu se prostě musí vyplatit přijít;-)

21.4.2012 12:11
marti17

XXX.XXX.88.137

Přečetla jsem si jen pár vět u přivolání a je to opravdu moc hezky napsane :) urcite se tam hodne poucim a mockrat dekuju za rady,hlavne s tim obtocenim kolem stromu.Urcite to vyzkousim ;).

21.4.2012 15:30
alca.par

XXX.XXX.169.19

Dobrý den,
zrovna řeším obdobnou věc, budeme začínat s loveckým výcvikem a chovatel mi řekl, at si pořídím nejprve píštalku acme, hledala jsem a našla je na www.bracco.cz, jenže mají více druhů. Jaký mám čekat rozdíl mezi frekvencemi 210 1/2, 211 1/2 a 210 s trylkem? Nevím podle čeho si vybrat, jaký je v tom rozdíl? Nebo jakou konkrétní píštalku by jste doporučili?

21.4.2012 16:47
kolemjdouci2

XXX.XXX.93.76

alca.par napsal(a):
Dobrý den,
zrovna řeším obdobnou věc, budeme začínat s loveckým výcvikem a chovatel mi řekl, at si pořídím nejprve píštalku acme, hledala jsem a našla je na www.bracco.cz, jenže mají více druhů. Jaký mám čekat rozdíl mezi frekvencemi 210 1/2, 211 1/2 a 210 s trylkem? Nevím podle čeho si vybrat, jaký je v tom rozdíl? Nebo jakou konkrétní píštalku by jste doporučili?

Nevím o tom, že by někdo na lovečinu používal píšťalku s trylkem. Běžně se používá normální 210 1/2, 211 1/2 je myslím o něco hlasitější, ale pokud nebudete potřebovat ovládat psa na několik stovek metrů, 210 1/2 úplně stačí.

21.4.2012 18:56
marti17

XXX.XXX.88.137

Tak sem pisi znovu a doufam,ze nebude vadit kdyz se to nebude tykat zrovna pistalky.Pry bych si mela uz vybrat stene kdyz mu budou 3 tydny (jen vybrat,ne si ho vzit).Ale pry by se melo vybirat podle toho jak se stene chova a jak se ke me bude hodit,jestli napr. bude klidnejsi nebo naopak bude silene behat kolem.Bohuzel si,ale myslim,ze u 3tydeniho stenatka tohle nepoznam,protoze budou mit jeste neohrabane tlapicky a nevim jestli na nich bude znat nejaky rozdil nebo snad ano? (hlavne v chovani).Jsem 1.zajemce takze bych nerada aby uz nejake stene bylo zadane,ale to snad chovatel ani nemuze udelat ne?

21.4.2012 19:04
kolemjdouci2

XXX.XXX.93.76

marti17 napsal(a):
Tak sem pisi znovu a doufam,ze nebude vadit kdyz se to nebude tykat zrovna pistalky.Pry bych si mela uz vybrat stene kdyz mu budou 3 tydny (jen vybrat,ne si ho vzit).Ale pry by se melo vybirat podle toho jak se stene chova a jak se ke me bude hodit,jestli napr. bude klidnejsi nebo naopak bude silene behat kolem.Bohuzel si,ale myslim,ze u 3tydeniho stenatka tohle nepoznam,protoze budou mit jeste neohrabane tlapicky a nevim jestli na nich bude znat nejaky rozdil nebo snad ano? (hlavne v chovani).Jsem 1.zajemce takze bych nerada aby uz nejake stene bylo zadane,ale to snad chovatel ani nemuze udelat ne?

Taky si myslím, že vybírat štěně ve třech týdnech je ptákovina, to se na prckách nepozná opravdu ještě nic - snad kromě nějakých hrubých vad exteriéru jako nežádoucí zbarvení nebo zálomek na ocásku, ale rozhodně naprosto nic stran budoucí povahy ani exteriéru. Výběr má nějaký smysl až v sedmi týdnech.
Proč chovatel vyžaduje, abyste si už ve třech týdnech vybrala konkrétní štěně? Nechápu...smajlík

21.4.2012 21:39
marti17

XXX.XXX.88.137

Ja take ne.A jeste ohledne te pistalky.Koukala jsem na pistalky od Acme a je jich docela dost,muzete mi poradit jaka je dobra kdyz ji budu chtit jen na 100% privolani psa?Jiste,ze ho prvne naucim pribehnout na jmeno,ale pak bych radeji pouzivala pistalku.Nejakou ucinnou pri ktery pes pribehne a i na delsi vzdalenost,proste at bude delat cokoliv aby ke me ihned pribehl.Je to hlavne o tom jak ho to naucim,ale proste nejakou dobrou :)) a ktera by se na to nejvice hodila.Staci na ni odkaz nebo jen nazev.Dekuji

22.4.2012 00:04
noemi

XXX.XXX.64.233

kolemjdouci2 napsal(a):
Nevím o tom, že by někdo na lovečinu používal píšťalku s trylkem. Běžně se používá normální 210 1/2, 211 1/2 je myslím o něco hlasitější, ale pokud nebudete potřebovat ovládat psa na několik stovek metrů, 210 1/2 úplně stačí.

Taky děkuji za odpověď, přesně na to jsem se chtěla zeptat.
http://www.psimafie.cz/49-pistalky - tady jsem nenašla žádné upřesnění, v čem je rozdíl. Včera jsme někde objevila u jednoho druhu píšťalky info o 590 Hz, ale uvažuji, jestli se nepletu ;-)...a bylo to u té 211 1/2.

Přidejte reakci

Přidat smajlík