Dobrý večer,
chci se zeptat krmíme Calibrou. No dívala jsem se tak a, že je ještě něco lepšího a to BARF...
Chtěla bych přejít na BARF, ale četla jsem, že
1. Někdo to vychvaluje - přirozená strava pro psy.... supéér...
2.Někdo píše - blbé... lepší granule BARF hrozí zácpa kostmi.., když bude pes krmen syrovým masem dostane salmonelozu a to se může z bobků přenést i na páníčka.....
Tak se ptám co je lepší?
Jsem z toho jelen....
mockrát Vám děkuji za příspěvky a rady...
No, záleží to na Vás, zvažte možnosti, oboje má výhody i nevýhody, svá rizika a omezení.
Já krmím psa syrovým a zeleninou, když nestihnu koupit, rozmrazit, tak máme v zásobě granule.
Zácpa kostmi hrozí v případě, že psovi hodíte hromadu holých kostí a necháte ho to nezřízeně spořádat. Všeho s mírou, pes není míchačka na beton.
Salmonela, nevim, pes žere syrový maso a vajíčka a zatím jsme se z toho ani jeden nepodělali, samozřejmě oslabený pes může chytnout ledacos, nejen tohle, ale to, že pes žere syrový automaticky neznamená že chytne salmonelu.
Granule jsou pro mě fajn když se mi nechce nebo nemám čas se chvilku zdržovat s masem, můj pes je popelnice, ale po delším žraní těch samých granulí se moc netváří, a já vlastně taky ne při sbírání těch sloních hromad. Zato spokojenej xichtík(a že ho umí) je po mase zaručen(kromě jater, ty mu z neznámýho důvodu moc nejedou, nechápu proč).. Při okusování kostí si očistí zuby a je to prima zábava, zeleninu baští(v pořadí po mase) v klídku, banán si dá i samotnej, jablko dobrá zábava, stejně tak mrkev(ale z toho je děsnej binec)..
Doporučuju se tím chvíli zabývat, než se rozhodnete, prozkoumat, jestli na to máte možnosti a trochu trpělivosti(není to žádná hrůza, jen to nejde pouze odsypat z pytle, ale je potřeba trošku myslet dopředu, rozmrazit maso, koupit zeleninu, nebo použít zeleninové "zbytky" nebo spíš přebytky z vašeho jídelníčku. Já se pak často přistihnu jak já i pes žvýkáme to samý :)
No a prostě omrknout možnosti, diskuzí a rad je tu spoustu, zkuste si v nemoderce najít barf a myslím že najdete spoustu reakcí, kladných i negativních. Existují stránky i knihy, tak se po nich taky můžete mrknout, já knížku o Barfu objevila i v městské knihovně, tak třeba se vám taky poštěstí a nebudete muset rovnou kupovat abyste si to pročetla.. Za mě (a jestli můžu mluvit za psa, tak i on je pro)jsem pro maso, ale granule nevylučuju, pak je používáme jako pamlsky :) Taky je potřeba koukat i na to o by masu řekl váš pes a jeho zažívací trakt :) Nedá se vyloženě říct, že jedno nebo druhý je nejlepší,nejsou s tím žádné trable, pes nebude mít nikdy problémy a dožije se 25let.. To pokud vám někdo tvrdí, tak bych mu moc nevěřila. U obou může dojít k torzi žaludku, objevit se alergie, pes může vdechnout granule stejně jako špatně trávit kosti. U nás není problém s ničím, tak sežerem na co přijdem :)
lepší je BARF :-) jakési napukané barevné kouličky s trvanlivostí rok a více rozhodně nenahradí čerstvé suroviny, stejně jako syntetické vitamíny a minerály nenahradí ty přírodní...
je důležité nekrmit jen svalovinu, ale především vnitřnosti (i když ani toto už dnes bohužel není co bývalo), občas doplnit vápník (krmit sem tam masitými kostmi, občas dodat třeba zvápenatělé řasy)...občas nějakou tu vlákninu...
BARF vs. granule je věčné téma, a to co probíhá v některých médiích a fórech je takměř vállka...
http://www.manwe.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=4&Itemid=3
Tak, jako jsou špatné a dobré granule, je i dobrý a špatný BARF - záleží na tom čím budete krmit a v jakém poměru...
BARF neznamená, že zajdete k řezníkovi a koupíte kilo hovězího - musíte zařadit i vnitřnosti, přílohy... Je to ze začátku náročnější - ale je to to nejpřirozenější, co můžete psovi z hledisky výživy dát.
Pokud máte možnost a chuť o něm nastudovat informace, jděte do něj. Zpočátku tu bude "fuška", ale jakmile si to zautomatizujete, bude to stejně náročné jako krmit granulemi.
My krmíme barfem něco přes 2 roky a nemůžu si ho vynachválit, pesani na něm prospívaj a hrozně se na baštu těší. Jenže je opravdu potřeba si o tom něco nastudovat a krmit pestře. Ze začátku to zabere trochu víc času, než to člověk dostane do oka a nebude potřebovat váhu...
Upřímě řečeno mě se na barfu nejvíc líbí,to že jim můžu každý den nabídnout něco jiného (jiné maso, jinou zeleninu atd.) a hrozně se mi líbí jakou maj radost,když jim připravuju baštu
já krmila asi 10 let vařeným, pak se objevily grancle, tak sme byli tak 15 let na nich a teď zase asi 2 roky sem na mase,ale už na syrovým plus zelenina. Neříkám tomu BARF, páč to mi přijde moc vědecký. Nikdy sem nic nevážila a ani sem nikdy neměla žádnou knihu o BARFu. Projela sem pár článků na netu a pak si uvědomila. že mé začátky byly taky masité a psi byli pěkní, výstavy super a už sem si s tím nelámala hlavu. TeĎ to prostě dělám tak nějak odhadem. Vemu třeba dvoulikovku mraženýho masa a vím, že jí mám na tolik a tolik dávek. Takže to rozmrazím, když to není mletý, seknu to párkrát sekáčkem, abych jim nedávala celý kuře. Pak posbírám zeleninu, co doma mám, co je zrovna levná, nebo ze zahrádky. Vyhýbám se jen cibuli a avokádu. Naházim to do mixeru, zakápnu olejem a je to. Když mi dojde, že třeba už týden nebylo nic s kostí, tak posypu roboranem. Občas vejce, občas stroužek česneku. Plíce, játra, ledvinky mi psi syrový nechcou, tak je buď musím taky mixnout, to pak žerou, nebo je suším. Nic nevážím. Přílohy nedávám, protože mám plemeno, co tíhne k tloušťce a obiloviny dle některých výzkumů podporují vznik rakoviny, tak bych to nechtěla podporovat. Když jedu se psema pryč, kupuju takový ty zavařený salámy.
Granule byly možná pohodlnější, psi je taky žrali,ale takhle vím, co jim dávám a mám pocit, že je krmím přirozeně. Občas, párkrát za rok při procházce natrhám různý bylinky a taky je přimixnu, tak jak by to měli, kdyby v přírodě chytli zajíce nebo jelena. Jinak fakt nic novýho. EJdnu fenu takhle krmím už od štěnda, je skvběle nasrstěná, malý bobky a spousta energie. Jo, občas majznu jogurt, zákys.
Celkově sem si myslím tak na polovičních nákladech, než sem bývala na granclích
tejisek75
napsal(a):
Dobrý večer,
chci se zeptat krmíme Calibrou. No dívala jsem se tak a, že je ještě něco lepšího a to BARF...
Chtěla bych přejít na BARF, ale četla jsem, že
1. Někdo to vychvaluje - přirozená strava pro psy.... supéér...
2.Někdo píše - blbé... lepší granule BARF hrozí zácpa kostmi.., když bude pes krmen syrovým masem dostane salmonelozu a to se může z bobků přenést i na páníčka.....
Tak se ptám co je lepší?
Jsem z toho jelen....
mockrát Vám děkuji za příspěvky a rady...
Zácpa kostmi hrozí, pokud se pes nacpe jen samotných kostí. V BARFu se nikdy nedávají jen holé kosti, vždycky s masem.
Salmonelóza... nevím o psu, který by ji měl, obecně na ni psi moc náchylní nejsou. Navíc pes krmený masem má v žaludku pH pod 1, což je tak silná kyselina, že zahubí prakticky všechno. A díky tomu, že je strava pestrá a vždycky jiná, je trávicí trakt "trénovaný" a jen tak něco ho nerozhází - průjmy apod. nejsou časté a prakticky vždycky jde jen o jeden řídký bobek, další venčení už je zase normální. I virový infekční průjem překonala moje fenka během dvou dnů, všichni psi v okolí s ním bojovali aspoň týden.
No a přenos (jakékoliv) infekce z bobků na páníčka je podle mě směšný. Někdo snad sahá na bobky holýma rukama a pak si opatlané ruce strká do pusy?
Suma sumárum: pokud člověk umí používat aspoň trošku selského rozumu, je pestrá syrová strava pro psa to nejlepší, co může být.
veradisia
napsal(a):
My krmíme barfem něco přes 2 roky a nemůžu si ho vynachválit, pesani na něm prospívaj a hrozně se na baštu těší. Jenže je opravdu potřeba si o tom něco nastudovat a krmit pestře. Ze začátku to zabere trochu víc času, než to člověk dostane do oka a nebude potřebovat váhu...
Upřímě řečeno mě se na barfu nejvíc líbí,to že jim můžu každý den nabídnout něco jiného (jiné maso, jinou zeleninu atd.) a hrozně se mi líbí jakou maj radost,když jim připravuju baštu
Přidám svou zkušenost. Jsme na tom stejně, roky jsme krmili granulema a teď už 2,5 roku syrová strava. Nemůžu si stěžovat, pesani žerou naprosto vše, žádné vybírání, naopak se stále těší, co asi dostanou a perfektně prospívají. Nyní máme smečku šesti obříků a naprostá spokojenost! Jen bych dodala, že to chce zodpovědný přístup od chovatele a vybrat solidního dodavatele masa, ostatní složky stravy si člověk při nákupu ohlídá. My od odběru masa od velkých firem ustoupili a bereme od menšího výrobce, který sice nemá tak velký sortiment, ale maso má opravdu v super kvalitě. Co chceme navíc, to koupíme u řezníka.
Ze syrové stravy nikdy neměli zácpu a nikdy ani nechytli salmonelu. A mají krásné bobky, radost pohledět i uklízet...