Jakého psa - Český strakatý pes - a co línání?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.4.2012 15:43
strakac1

XXX.XXX.20.73

Dobrý den,
zvažujeme pořízení středně velkého pejska do bytu. Kromě velikosti by měl být přiměřeně aktivní, především kvůli synovi (není sportovec) a kvůli mě by zase neměly být všude chlupy, tzn. že mě zajímají psi, kteří příliš nelínají. Líbí se nám český strakatý pes, ale o línání se nikde nic moc nedočteme. Můžete nám někdo něco k tomu napsat, případně poradit i nějaké jiné plemeno? Současně by pejsek (teda spíš preferujeme fenku) neměl dělat problémy s jinými zvířaty - především s kočkou, kterou doma již máme. Děkuji. Dáša D

29.4.2012 18:01
skotomilka

XXX.XXX.91.143

ČSP líná stejně jako jakákoli jiná krátkosrstá plemena. Sice nebudete asi mít doma pod skříněma chuchvalce chlupů, ale budete je mít všude zapíchaný. V oblečení, v sedačce, koberci... Navíc jsou vícebarevné, tak budou vidět skoro všude. Dá se to samozřejmě úklidem omezit, plus takové ty samolepící válečky na oblečení, ale chlupům se vyhnete úplně leda u nahatých plemen. Méně chlupů je z trimovaných plemen plus pudli a jim podobní.
Na některá plemena také dobře zabírá furminátor

29.4.2012 18:12
krysak

XXX.XXX.119.126

Taky by mě zajímalo - mají strakáči podsadu jako třeba labrador?

1.5.2012 20:26
strakac1

XXX.XXX.20.73

S tím línáním mě to velmi mrzí. Ale synovi se tento pes moc líbí a pudla v žádném případě nechce. Ostatních psů je nepřeberné množství, těžko se v tom orientujeme, spíš by to chtělo nějakou dobrou radu.

2.5.2012 09:17
mrazecek

XXX.XXX.105.12

Jakékoli plemeno co budete mít doma,nebo napůl doma/venku vám bude línat celej rok,takže bez chlupů to určitě nepůjde.
i když to bude krátkosrstý pes. Mám mastifa a chlupy mu padaji celorok. chlupy budete mít doma at pořídíte jakýhokoli psa. Vyjma naháče :)

2.5.2012 10:01
atika

XXX.XXX.213.155

No to není tak úplně pravda, když se nelíbí pudl tak zkuste kouknout na jiná nelínající plemena (boloňák, havaňáček, číňani apod nebo pak plemena co se trimují - ale to jsou většinou teriéři nebo knírači a tam zas vidím problém s tou kočkou. I když pokud ji bude znát od štěňátka, tak tuhle jednu domácí kočku by měl nechat bejt). I na ten mírnější pohyb bych řekla, že společenské plemeno by mělo být vhodnější než strakáč, ti jsou dost aktivní.

2.5.2012 15:05
kolemjdouci2

XXX.XXX.93.76

strakac1 napsal(a):
S tím línáním mě to velmi mrzí. Ale synovi se tento pes moc líbí a pudla v žádném případě nechce. Ostatních psů je nepřeberné množství, těžko se v tom orientujeme, spíš by to chtělo nějakou dobrou radu.

Trošku mi tady chybí, co od psa očekáváte (kromě vzhledu), kolik na něj budete mít denně času, jak moc se mu budete věnovat a jestli s ním syn bude chtít dělat třeba i nějaký sport. To je pro výběr mnohem podstatnější, než že se vám a synovi pes líbí. Strakáč rozhodně není pes, který by spokojeně polehával na gauči a stačilo mu obejít barák na flexině, je to docela akční plemeno. A když se vám pes začne v bytě nudit, tak si najde zábavu sám, což se vám líbit rozhodně nebude.

A nechci, aby to vyznělo hnusně, ale jestli si opravdu hodně zakládáte na pořádku, budete nešťastná s jakýmkoliv psem. Ono totiž nejde jen o ty chlupy, pes natahá v srsti prach a smetí (ano, i když ho po každém venčení důkladně opláchnete), občas z něj upadne i klíště nebo dotáhne blechy, když je mokrý, tak smrdí, občas se pozvrací nebo má průjem, štěně dělá loužičky a dost toho rozkouše. Chlupy jsou vážně nejmenší problém - a to mám labradorku, tedy v podstatě továrnu na výrobu chlupů. Prostě musíte počítat s tím, že s příchodem psa budete uklízet mnohem častěji a intenzivněji, než jste zvyklá, a stejně půjde "hygienický standard" vašeho bytu více či méně dolů.

2.5.2012 20:33
noemi

XXX.XXX.64.233

Přesně tak...nechtěla jsem rýpat hned na začátku, ale pořídit si psa do bytu, je opravdu o toleranci, co se pořádku týče. Záleží na tom, jestli jste to schopna "zkousnout".
Pokud jde spíše o chvilkový rozmar Váš nebo syna, raději od záměru upusťte, pejsan je závazek na 15 i více let.

Já jsem vždycky tvrdila, že si psa pořídím, až budu mít nějaký domek. Samozřejmě to bylo nereálné. Nakonec máme v malém bytě chlupáče dva - oba opuštěné...a je fakt, že bych je nedala ani za nic.
Jen - tím, že menší je hladicí, chlupy se zapíchají do rukávu...a je fakt, že je občas najdu i ve zrovinka otevřeném jogurtu, případně čerstvě rozklepnutém vajíčku :-)):-):-)). Oděv totiž opouštějí absolutně mimo plán :-)) .

Pokud jste schopna respektovat to, že i přes každodenní vysávání a očistu, se některým nedokonalostem jednoduše nevyhnete, tak směle do výběru pejska...v opačném případě bych to zvážila, aby se nám tady neobjevil další darovací pejsek...v lepším případě.

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.5.2012 21:03

...."Prostě musíte počítat s tím, že s příchodem psa budete uklízet mnohem častěji a intenzivněji, než jste zvyklá, a stejně půjde "hygienický standard" vašeho bytu více či méně dolů "........
Mám dost známých, kteří mají v paneláku psa (psy), jsou to pořádkumilovní maniaci a pořádek udrží.
Konkrétně třeba tři vipety. A pod stolem bílý koberec. A nikde žádné nehygienično !
Jak už tady bylo mockrát napsáno - je to jen o organizaci:-)).

3.5.2012 08:22
xelis

XXX.XXX.204.220

atika napsal(a):
No to není tak úplně pravda, když se nelíbí pudl tak zkuste kouknout na jiná nelínající plemena (boloňák, havaňáček, číňani apod nebo pak plemena co se trimují - ale to jsou většinou teriéři nebo knírači a tam zas vidím problém s tou kočkou. I když pokud ji bude znát od štěňátka, tak tuhle jednu domácí kočku by měl nechat bejt). I na ten mírnější pohyb bych řekla, že společenské plemeno by mělo být vhodnější než strakáč, ti jsou dost aktivní.

Knirač malej nelíná, má podsadu, stačí furminátor a jednou za čas trimovat. Jezdime párkrát za rok na chalupu kde jsou kočky, bez problemu kočky jsou zvykle na psy a pes k nim jen přijde očmuchá a dál se nezajímá o nic. Jen kdyby šla k němu do misky tak na ní akorát houkne, že to teda ne :-) Je to akční psík, ale když páneček nebude mít dobrej den a proležího s ním na gauči nedělá mu to problem, stačí mu se projít vyvenčit a válení muže pokračovat. Když páneček bude mít sportovní den, pes bude nabitej energii uplně stejně. Jediný problem je, když se rozštěká tahá to člověka za uši, ale dá se to odnaučit na povel ticho :-)

3.5.2012 13:09
marcha

XXX.XXX.166.72

strakac1 napsal(a):
Dobrý den,
zvažujeme pořízení středně velkého pejska do bytu. Kromě velikosti by měl být přiměřeně aktivní, především kvůli synovi (není sportovec) a kvůli mě by zase neměly být všude chlupy, tzn. že mě zajímají psi, kteří příliš nelínají. Líbí se nám český strakatý pes, ale o línání se nikde nic moc nedočteme. Můžete nám někdo něco k tomu napsat, případně poradit i nějaké jiné plemeno? Současně by pejsek (teda spíš preferujeme fenku) neměl dělat problémy s jinými zvířaty - především s kočkou, kterou doma již máme. Děkuji. Dáša D

Já mám takového vořecha, co se povahou i vzhledem (srstí) strakáči podobá... Chlupů není mnoho (porovnáno s předchozím labradorem:-)), ale jsou všude a protože jsou bílé, jsou hodně vidět. Temperament značný, lovecký pud velký, nápor na nervy neutuchající... Shrnuto - doporučila bych vám jiné plemeno, nějaké ovladatelnější a méně línající - třeba ten malý knírač by nebyl od věci (až na to riziko uštěkanosti).

3.5.2012 21:25
strakac1

XXX.XXX.20.73

Děkuji za všechny rady a upozornění na to, co nás všechno čeká. O všem se synem mluvíme a probíráme to (zapomněla jsem napsat, že syn je již dospělý). Je to opravdu náročnější, než jsem si představovala. Potíže spíš jen tušíme. Ale každý pejskař nakonec nějak začíná. Stále ještě hledám i mezi jinými psi. Ale kouzlo 1.setkání se strakáčem je pořád hodně silné :-) Možná ale vyčkáme do nějaké výstavy psů. Nakonec v Brně jich určitě bývá dost.

3.5.2012 22:00

strakac1 napsal(a):
Děkuji za všechny rady a upozornění na to, co nás všechno čeká. O všem se synem mluvíme a probíráme to (zapomněla jsem napsat, že syn je již dospělý). Je to opravdu náročnější, než jsem si představovala. Potíže spíš jen tušíme. Ale každý pejskař nakonec nějak začíná. Stále ještě hledám i mezi jinými psi. Ale kouzlo 1.setkání se strakáčem je pořád hodně silné :-) Možná ale vyčkáme do nějaké výstavy psů. Nakonec v Brně jich určitě bývá dost.

Když jsme řídili prvního psa ( tedy fenu ), měla jsem z toho také těžkou hlavu. Kolegyně z práce se mi smála, jestli jsem takhle přemýšlela před pořízením dětí.
Kdyby lidé přemýšleli před pořízením dítěte toik, jak tady doporučují před pořízením psa, tak lidstvo dávno vyhynulo.
( I když na druhou stranu : Desetileté dítě už se o sebe postará částečně samo, pes je na vás odkázaný celý život, střední plemeno cca 15 let ).

4.5.2012 08:41
kolemjdouci2

XXX.XXX.93.76

strakac1 napsal(a):

Pokud je strakáč opravdu vaše srdeční záležitost, promluvte si s několika chovateli a jděte do toho. Přesně jak píšete, každý nějak začínal. A co se týče té "akčnosti" psa, je spousta mnohem náročnějších a neutahatelnějších plemen. Některé naše reakce byly dané hlavně tím, kolik je denně na internetu vidět inzerátů typu "daruji ročního psa z důvodu nedostatku času", ale váš případ to snad nebude, působíte jako zodpovědný člověk, co si všechno dopředu promýšlí.
Kontakty na chovatele můžete najít tady:
http://strakaci.cz/index1.php
http://www.kchmpp.cz/
Většina chovatelů si ráda popovídá o svém milovaném plemeni jak mailem, tak osobně - i pokud zrovna neplánují štěnda. Můžete se s nimi zkusit domluvit třeba na společné procházce, tak nejlíp uvidíte, jak jejich psi "fungují" v každodenním životě.
Ještě jsem našla, že bude setkání strakáčů, ale bohužel až v září: http://www.setkanistrakacu.ic.cz/

Přidejte reakci

Přidat smajlík