Dobrý den. Ke svému 13 ti měsíčnímu "štěněti" cane corso bych časem (cca pul roku), chtěla pořídit další přirustek. Zatím jsem ve fázi výběru plemene, nejsem si uplně jistá jestli by to měl být další molos, ale spíše ano.
Moc se mi líbí bordeauské dogy, jak vzhledově, tak povahově. Mám o nich taky celkem dost načteno, ale osobně neznám žádného majitele tohoto plemena. Chtěla bych se tedy zeptat zkušennějších z vás, jak je to hlavně se zdravím těchto psů.
Všimla jsem si, že poměrně velké množství z nich umírá velice brzy, což mě jako jediné přecijen trochu odrazuje. Ale zatím je to moje číslo 1.
Dále uvažuji o Bulmastifovi nebo Tosa Inu, bohužel také neznám žádného majitele těchto plemen osobně, takže budu ráda za jakékoliv info, nejlépe srovnání těchto plemen s BX dogou.
Ale jak už jsem řekla nejsem ještě vůbec rozhodlá, takže se zatím nebráním i možnosti zvážení pořízení uplně jiného plemene.
Pes by byl celoročně ubytován v domě s námi s výběhem do menší zahrady. Je u nás stále někdo doma, takže by měl dost pozornosti. Jedna delší procházka denně, nejsem zas ten typ co by chodil túry a nějak extra sportoval se psi, takže by to nemělo být nějak přehnaně energické plemeno.
Ještě bych se zeptala zda byste doporučili dalšího psa nebo spíše fenu. Můj pes je docela dominantní vůči cizím psům, ale s těmi, které zná delší dobu vychází dobře.
Děkuji..
Ahoj, Bx dogu mám....měla sem ji doma i v kombinaci s CC. Takže můžu mluvit z vlastní zkušenosti.
Oproti CC je BX podstatně pohodovější a klidnější pes ( budu mluvit jen o těch dvou, co sem měla pohromadě doma ) Měla sem dřív Bx, CC mi přišlo pod ruky tak nějak .... ani nevim jak.
Dle mě obě tyto plemena trpí na DKK stejně. U CC jsem se setkala často s panostytydou, což u Bx neznám ani jeden případ. Mému psu je 6 let a je zdráv jak řípa - ťukám kde to jde. CC je více aktivní, více teritoriální a u mého případu ( oba psi ) i více dominantní. Moje Bx než aby se nasrala a řešila Caníkovskou povahu, radši se sebrala a odešla. Je tzv. nad věcí. Většinou pořád stejně dobře naladěný, k hraní a tak se nechává dlouho vyprovokovat oproti CC. Bx párkrát bufne a pak si brble pod fousy. CC vydrží štěkat déle. Venku v celku v pohodě oba dva. Ale jak řikám oproti CC má BX klidnější povahu. Nepotřebuje ( alespoň ten můj ) tolik pohybu a vybití. CC jako štěně demoloval byt, BX nezničila absolutně nic. Obě plemena jsou silně fixovaná na pána. A bránit budou pokaždé. CC více řešil ostatní psy, Bx si jich nevšímá. To se dá dle mě ale už uzpůsobit výchovou.
Já radši tíhnu ke psům, takže doma budu mít většinou určitě jen psy. Jde o to jak moc jste schopni je ukočírovat, jak moc si v tomhle věříte. Pak buďto psa, nebo radši fenu a mít určitou jistotu klidu.
Já již delší dobu přemýšlím jaké plemeno bude moje další. Jestli BX, CC, AD, DC, pořád nevim. Máme koně, tak přemýšlím jestli nepořídit něco na ,,lehčí,, noze, ale molossů se prostě nevzdám.
V rodině máme ještě Bulmastifku, již druhou. Porovnat můžu. Byť tyhle dvě plemen ( bx a bulmastif ) vypadjí podobně. Jsou dost odlišní. Alespoň ty dvě feny co byli, byli podstatně aktivnější než Bx, první zemřela v 5 letech na rakovinu. Druhé je cca rok a nějakej ten měsíc. To je nezmar a torpédo. Na mého již ,,staříka,, trochu moc hrr.
Ikdyž otázkou je, jestli on nebyl od mala extrémě hodný a klidný. Protože s nim prostě nebyl nikdy problém.
Přeji správnou ruku při výběru. Já vybírala srdcem a stálo to vždy zato!
Jakýkoliv další otázky sem...
Jinak ještě dodám...určitě bych počkala až CC dospěje. To jest kolem 3 roku. Mě se BX změnila výrazně až skoro ve 4 letech. Fakt citelně změnila přístup....Co se týče hlídání, tak povahy. Takže pokud psa, nebo i fenku, já osobně bych počkala, až se CC dostane z puberty a trochu ustálí. Předem připravovat - chodit hodně mezi psiska a uvyknout tomu, že se musí chovat tak, jak dovolíte vy. Pak by neměl nastat nějak velkej problém.
na té první fotce je Bx něco kolem 3 let. CC má 2.
Tady je aktuální fotka BX.
sabina
napsal(a):
na té první fotce je Bx něco kolem 3 let. CC má 2.
Tady je aktuální fotka BX.
Vyrostl u něj krásnej pes a opravdu je to to plemeno......jen jsem si vzpoměla jak sis ho před lety pořídila a jaké tu bylo kolem toho divadlo že je bez pp jak bude nemocnej,špatní povaha a kdoví čím kříženej
ivulka2
napsal(a):
Vyrostl u něj krásnej pes a opravdu je to to plemeno......jen jsem si vzpoměla jak sis ho před lety pořídila a jaké tu bylo kolem toho divadlo že je bez pp jak bude nemocnej,špatní povaha a kdoví čím kříženej
Já vím...ale co se tady na iFauně dalo čekat, že. Myslím si, že se velice povedli ty štěňata, ač jako malincí vypadali jak zde nazvaný ,, kříženci s liškou,, Vyrostl z něj pořádnej statnej pes s absolutně vyrovnanou povahou. Zdravej je taky. Měl problém s kůžív období puberty, ale ten je dávno vyřešen.
Já sem velice spokojená. Kamarádky Bx fenka, se kterou jsme se hodně navštěvovali už to štěstí neměla
A jestli se líbí, sem ráda.
Pořád dobře naladěný zvíře...
Horší je že vím, že už takového psa s velkým P prostě mít nebudu. Kdybych měla jistotu že když si člověk koupí dneska BX že to bude alespoň z poloviny tak skvělej pes, jdu do toho. Jenže pořád nejsem rozhodnutá.
Lidi hodně straší s DKK a tak. Horší je teda DLK. Protože na tom předku pes nese obrovskou váhu. Já ho od mala cpala kloubovkama a pohybu tak normálně, až dorostl chodily jsme spolu i 17km vycházky a byl naprosto v pořádku. Ikdyž člověk nechová, nebo nemá papírové zvíře je dobré mít tohle zjištěné. Mám u něj udělané všechno včetně srdíčka. Chodim i pravidelně nechat kontrolovat krve a to srdíčko. Doktoři straší že každej starší pes pak mívá náběh na šelest srdce a tak, takže tohle hlídáme. Myslím si, že když člověk u těhle obříků nepodcení přípravu a štěně drží hubené, nebude mít problémy.
Že sem tak smělá - zadavatelko odkud jste?
Dobrý den,
moc vám oboum děkuji za vaše posřehy! Máte opravdu náádherné psy! Myslím, že jste mi dost ulehčili rozhodování. Popravdě jsem taky celou dobu toužila po BX a nakonec si pro caníka jela tak nějak neplánovaně..A taky tak nějak více tíhnu ke psům než fenkám, ale mám trochu obavy, aby se mi kluci neprali, protože můj pes na cizí psi občas docela vyjíždí.. Na druhou stranu uhlídat hárající fenu od toho našeho svůdnika by taky nebylo úplně jednoduché. Takže co se týče pohlaví nejsem ještě vůbec rozhodlá, asi uvidím časem, jak budeš náš pes dospívat..
Asi máte pravdu že bych raději měla počkat déle až dospěje, docela s ním poslední dobou ta puberta tříská..
Různě po internetu jsem viděla fotky "in memoriam" BX a spousta z nich se dožila třeba 5ti let i méně, což je tedy hrozný ale snad to tedy není úplně tak časté..
Čekala jsem, že bulmastifové budou o dost aktivnější, jsou krásní, ale raději bych asi k sobě volila klidnější plemeno. Náš CC většinu dne prospí, byt nám tedy naštěstí nikdy nedemoloval, jen pár rozkousaných bot proběhlo.. Myslím, že by byl za psího parťáka rád..
Ještě jednou děkuji a přeji hlavně hoodně zdravíčka! My jsme světe div se taky bez PP..zatím uplně ZDRAVÝ a (až na tu občasnou dominanci vůči cizím psům, což je ale podle mě docela častý rys samců CC) povahově úžasný přátelský pes. PP budu tedy ještě zvažovat, o výstavy, chov apod. zájem nemám, ale to zdravíčko hlavně..no uvidíme.. S preventivními prohlídkami do budoucna určitě počítám a jinak jsme z Olomouce
My jsme kousek od Brna, tak kdyby jste měly někdy cestu, klidně napište můžem se potkat. Co znám bordyny s pp, tak natom nejsou nebo nebyli taky nijak valně. Jak jsem již psala, kamošky fenka chuderka odešla na rakovinu, to samé bulamstifka. Obě kolem 5 let.
Je potřeba to hodně dobře promyslet. Já kdybych vybírala bx dneska, určitě budu hledat štěně po již ,,starých,, rodičích. Né po tříletém psovi, kterej je v té době nejaktivnější. Koukat na sourozence a rodiče celkově. Jakej vedou život a tak.
Naše máma byla klasickej domácí psisák, táta hlídač ještě s dalšíma 2 bordynama u jednoho velkého areálu, kde majitel i bydlel. Naše štěně bylo nejprudičtější z vrhu, celá rodina se smála až serm řekla kterého chci. Že je to prudič a tak, tak sem jen mávla rukou a řikám - aspoň bude zábava.
Nicméně je to ,,ňouma,, Kočku prožene ze zábavy, psů si nevšímá, každýho má rád. Ovšem nesmí na něj nikdo nalízat, to je potom bručení a vyhrožování - ale kousnout asi neumí Má to na háku.
CC samci to tak mívají s tou dominancí. To CC už od tří měsíců dělalo prsa na ostatní psy. Dostával kartágo smraďoch malej. Uvidíte až dospěje, jak moc zlé či kočírovatelné to bude. Vážně bych v tomhle případě počkala. Kdyby jste to měly obráceně, tak bych se tak nebála, ale takhle bych počkala až dospěje a trochu se ustálí v rozhodování. Jediné co je potřeba řádně dodržovat je, netolerovat jakékoliv náznaky dominance. Protože rozhodovat doma musíte vy, a psi to musí respektovat. Pak i s dvěma psy bude celkem dobré soužití. Nebo pořídit fenu bordyny a nechat kastrovat.
A koukala jste na Boerboely? Mě osobně tohle plemeno naprosto uchvátilo. Vzhledově řekla bych něco mezí tosou a bulmastifem. Povahou naprostý unikát. Majestátní pes, aktivní, ale ne příliš, tvrdý, velký hlídač, ale také obrovský mazel a milovník vlastních lidí. V zemi původu je používají k práci na obřích plantážích a používají je ve smečkách. A co se zdraví týká, tak tam by na tom měli být o mnoho! lépe než BX dogy. Právě i pro to, že je to mladé plemeno a když budete vybírat psa po rodičích z JAR (země původu), kde jsou psi stále používáni k tvrdé práci, je riziko nějakých nemocí či neduhů minimální. Jinak tady paní majitelka chová BX dogy i Boerboely, takže určitě má k tomuto co říct, pokud jí třeba napíšete e-mail nebo zavoláte http://www.cz-pes.cz/ballotada/boerboel/boerboel.html
sabina
napsal(a):
My jsme kousek od Brna, tak kdyby jste měly někdy cestu, klidně napište můžem se potkat. Co znám bordyny s pp, tak natom nejsou nebo nebyli taky nijak valně. Jak jsem již psala, kamošky fenka chuderka odešla na rakovinu, to samé bulamstifka. Obě kolem 5 let.
Je potřeba to hodně dobře promyslet. Já kdybych vybírala bx dneska, určitě budu hledat štěně po již ,,starých,, rodičích. Né po tříletém psovi, kterej je v té době nejaktivnější. Koukat na sourozence a rodiče celkově. Jakej vedou život a tak.
Naše máma byla klasickej domácí psisák, táta hlídač ještě s dalšíma 2 bordynama u jednoho velkého areálu, kde majitel i bydlel. Naše štěně bylo nejprudičtější z vrhu, celá rodina se smála až serm řekla kterého chci. Že je to prudič a tak, tak sem jen mávla rukou a řikám - aspoň bude zábava.
Nicméně je to ,,ňouma,, Kočku prožene ze zábavy, psů si nevšímá, každýho má rád. Ovšem nesmí na něj nikdo nalízat, to je potom bručení a vyhrožování - ale kousnout asi neumí Má to na háku.
CC samci to tak mívají s tou dominancí. To CC už od tří měsíců dělalo prsa na ostatní psy. Dostával kartágo smraďoch malej. Uvidíte až dospěje, jak moc zlé či kočírovatelné to bude. Vážně bych v tomhle případě počkala. Kdyby jste to měly obráceně, tak bych se tak nebála, ale takhle bych počkala až dospěje a trochu se ustálí v rozhodování. Jediné co je potřeba řádně dodržovat je, netolerovat jakékoliv náznaky dominance. Protože rozhodovat doma musíte vy, a psi to musí respektovat. Pak i s dvěma psy bude celkem dobré soužití. Nebo pořídit fenu bordyny a nechat kastrovat.
Děkuji, jste milá.. Brno nemáme zas tak daleko, možná bychom vás v budoucnu rádi kontaktovali a viděli vše na živo. Třeba i s naším psem.
Myslím, že samotný vyběr štěněte bude hoodně zdlouhavý a určitě to nechci podcenit. Už jsem se dívala po internetu na různé chovky a jejich vrhy. Mám občas problém s tím, že se mi třeba jeden z rodičů až tak nezdá myslím fyzicky.. Nevím, jak to popsat, někteří ti psy mi příjdou takoví vzrůstově menší na druhou stranu hrozně širocí s takovou tou hodně smrsklou tlamou..Nevim, možná to jen ta fotka tak zkresluje
Budu právě asi muset nějakou chovku navštívit osobně. Hrozně se mi líbí ten váš, přesně takového bych si představovala
. Noo takže myslím, že nakonec než štěňátko seženu bude náš pes dospělej dvakrát.
Já si zas z vrhu vybrala největší štěně, které přišlo na svět jako první. Nebo spíš zbyl jako poslední . Vyrostl z něj teda pěknej kus psa.. Jinak s tou jeho dominancí, já mu to samozřejmě netoleruju, ale on je taková hlava jalová, že to prostě zkouší. Ještě nedávno si chtěl se všemi psy jen hrát, škoda, že mu to asi jaksi nevydrželo. Určitě na tom budu pracovat, také si myslim, že bych třeba případné soužití 2 psů zvládla, ale nevím jak by to bylo třeba v mé nepřítomnosti. Já chodím ještě na vysokou, bydlím s rodiči, ale stane se, že jsme všichni pryč a doma zůstává jen babička, která je v důchodu, tak aby se tu z dvou řádících obrů nezbláznila
Psala jste že váš CC je třeba i více teritoriální to náš teda zatím vůbec. Čekám, že by si časem mohl víc bránit území a třeba i nás, ale zatím teda cizí lidi do domu v klidu pustí a ještě přivítá..
Nad kastrací jsem tak vzdáleně přemýšlela právě i po tom co začal být více dominantí ke psům už nějaký ten čas taky trošku hypersexuální, ale moc se mi do kastrace nechce i když žádné jeho potomstvi neplánuji..
domcaast
napsal(a):
A koukala jste na Boerboely? Mě osobně tohle plemeno naprosto uchvátilo. Vzhledově řekla bych něco mezí tosou a bulmastifem. Povahou naprostý unikát. Majestátní pes, aktivní, ale ne příliš, tvrdý, velký hlídač, ale také obrovský mazel a milovník vlastních lidí. V zemi původu je používají k práci na obřích plantážích a používají je ve smečkách. A co se zdraví týká, tak tam by na tom měli být o mnoho! lépe než BX dogy. Právě i pro to, že je to mladé plemeno a když budete vybírat psa po rodičích z JAR (země původu), kde jsou psi stále používáni k tvrdé práci, je riziko nějakých nemocí či neduhů minimální. Jinak tady paní majitelka chová BX dogy i Boerboely, takže určitě má k tomuto co říct, pokud jí třeba napíšete e-mail nebo zavoláte http://www.cz-pes.cz/ballotada/boerboel/boerboel.html
O boerboelech jsem slyšela, ale nějak mi asi neuvízli v paměti. Každopádně krásní psi. Moc díky za tip. Zkusím se o nich dozvědět něco víc, popř. časem kontaktovat paní chovatelku, když chová a bordynky.. Hlavně tedy co se toho zdraví týká by to bylo určitě plus..
susie
napsal(a):
Děkuji, jste milá.. Brno nemáme zas tak daleko, možná bychom vás v budoucnu rádi kontaktovali a viděli vše na živo. Třeba i s naším psem.
Myslím, že samotný vyběr štěněte bude hoodně zdlouhavý a určitě to nechci podcenit. Už jsem se dívala po internetu na různé chovky a jejich vrhy. Mám občas problém s tím, že se mi třeba jeden z rodičů až tak nezdá myslím fyzicky.. Nevím, jak to popsat, někteří ti psy mi příjdou takoví vzrůstově menší na druhou stranu hrozně širocí s takovou tou hodně smrsklou tlamou..Nevim, možná to jen ta fotka tak zkresluje
Budu právě asi muset nějakou chovku navštívit osobně. Hrozně se mi líbí ten váš, přesně takového bych si představovala
. Noo takže myslím, že nakonec než štěňátko seženu bude náš pes dospělej dvakrát.
Já si zas z vrhu vybrala největší štěně, které přišlo na svět jako první. Nebo spíš zbyl jako poslední . Vyrostl z něj teda pěknej kus psa.. Jinak s tou jeho dominancí, já mu to samozřejmě netoleruju, ale on je taková hlava jalová, že to prostě zkouší. Ještě nedávno si chtěl se všemi psy jen hrát, škoda, že mu to asi jaksi nevydrželo. Určitě na tom budu pracovat, také si myslim, že bych třeba případné soužití 2 psů zvládla, ale nevím jak by to bylo třeba v mé nepřítomnosti. Já chodím ještě na vysokou, bydlím s rodiči, ale stane se, že jsme všichni pryč a doma zůstává jen babička, která je v důchodu, tak aby se tu z dvou řádících obrů nezbláznila
Psala jste že váš CC je třeba i více teritoriální to náš teda zatím vůbec. Čekám, že by si časem mohl víc bránit území a třeba i nás, ale zatím teda cizí lidi do domu v klidu pustí a ještě přivítá..
Nad kastrací jsem tak vzdáleně přemýšlela právě i po tom co začal být více dominantí ke psům už nějaký ten čas taky trošku hypersexuální, ale moc se mi do kastrace nechce i když žádné jeho potomstvi neplánuji..
Nemáte zaco..to mě jen tak napadlo
Jinak taky mám velkýýý problém si vybrat fyzicky psa, který by se mi opravdu líbil. Taky mi vadí ty extra krátké čumáky a nízké robustní stroje.
Můj je zlatej střed, na výšku má mám pocit 65cm. A 58-65kilo. Dle ročního období. Aktivní a v pohodě. Mohl by mít tak o 10 kilo méně kůže kolem krku Pak by byl lehčí...když tohle zas má na příděl jeho tatínek no. To byl trochu kolosální mazánek.
Přeji hlavně šťastnou ruku a pořádně koukat po zvířatech. Já bych se ani nebála jet mimo čr. Jinak ohledně burbulů, joooo taky nad ním váhám. Jen sem ho zapomněla dopsat.
Sabi, já nechci být zlá, ale mám v živé paměti, jak sis stěžovala, že léčba tvého psa tě stojí desetitisíce a že nevíš, jestli vůbec přežije. To, že teď je chvíli v pohodě a že ještě žije z něj nedělá zdravého psa. Už si nepamatuju, jak je na tom s DKK a DLK, ale DKK má tuším 4kové? A to opravdu u BX není úplně běžné, nějaký rok zpět jsem se na to koukala a nebyl problém najít nulové či jedničkové zvířata.
Může být povahově zlatý a momentálně zdravý, ale za celkově zdravé zvíře bych ho fakt nevydávala.
Nemyslím to zle, a chápu, že tvůj pes je pro tebe ten nej, ale nemám ráda, když se lidem říkají věci, které tak úplně nejsou pravda...
lesterka
napsal(a):
Sabi, já nechci být zlá, ale mám v živé paměti, jak sis stěžovala, že léčba tvého psa tě stojí desetitisíce a že nevíš, jestli vůbec přežije. To, že teď je chvíli v pohodě a že ještě žije z něj nedělá zdravého psa. Už si nepamatuju, jak je na tom s DKK a DLK, ale DKK má tuším 4kové? A to opravdu u BX není úplně běžné, nějaký rok zpět jsem se na to koukala a nebyl problém najít nulové či jedničkové zvířata.
Může být povahově zlatý a momentálně zdravý, ale za celkově zdravé zvíře bych ho fakt nevydávala.
Nemyslím to zle, a chápu, že tvůj pes je pro tebe ten nej, ale nemám ráda, když se lidem říkají věci, které tak úplně nejsou pravda...
To ano...ale ve svých letech je zdravý a nic mu není. To jestli měl někdy problém že to veterináři nezvládly a až na Jaggy nás dali dohromady s tím, že je naprosto v pořádku neznamená že je v pořádku??? Myslím že znamená.
DKK a DLK je řekla bych standard u těhle psů. Hlavně to neberu že je pes nemocnej. Prostě DKK má jako 98% téhle psí populace, ale to že nemá problémy, že s ničim nebojuje a je v pořádku je pro mě to, že je zdravý.
Je mu přes 6 let a nemá s ničím problém. Pro mě je zdravý. Zdravotní problém měl pouze díky tomu, že sem včas nenašla toho pravého veterináře.
A pokud si pamatuješ to co tu řikáš, tak je to prá let zpět. Což sem zadavatelce psala, že měl problémy z kůží. Ale dnes je v pořádku. Nikdy nic jiného než problém s tímto neměl.
Jak myslíš, já ti to vymlouvat nebudu, ale když mi pes skoro umře a dám desetitisíce za léčbu, tak bych neřekla jenom, že měl problémy s kůží ...ale asi to holt beru jinak a mám jiná měřítka.
Když kouknu v rychlosti na chovné psy BX na webu, tak z 25 jich tam 7 má jednu nebo obě nohy na DKK 3. To se k 98% ani nepřibližuje. Btw. 15 z těchto psů má DKK 0 nebo 1. Takže ta bilance nebude tak špatná.
Jak říkám, nemyslím to zle, jenom to chce občas otevřít oči a připustit si realitu... Já taky nemám dokonalá zvířata, ale taky se to nestydím říct.
lesterka
napsal(a):
Jak myslíš, já ti to vymlouvat nebudu, ale když mi pes skoro umře a dám desetitisíce za léčbu, tak bych neřekla jenom, že měl problémy s kůží ...ale asi to holt beru jinak a mám jiná měřítka.
Když kouknu v rychlosti na chovné psy BX na webu, tak z 25 jich tam 7 má jednu nebo obě nohy na DKK 3. To se k 98% ani nepřibližuje. Btw. 15 z těchto psů má DKK 0 nebo 1. Takže ta bilance nebude tak špatná.
Jak říkám, nemyslím to zle, jenom to chce občas otevřít oči a připustit si realitu... Já taky nemám dokonalá zvířata, ale taky se to nestydím říct.
Já mám psa bez PP hlavně. Nicméně si určitě koukla i na psy, kterým je přes 6 let jak jsou natom s nohama. Pak můžeš posuzovat.
Nicméně pro mě je absolutně zdravej. To že mě problém s kůží a přidal se od toho zánět sřev, díky snížené imunitě kvůli tehdejším ATB, tak to je jak kdybych já byla postižená kvůli tomu, že sem prodělala salmonelozu, třeba. Trochu z cesty.
Já sem se psem naprosto spokojená a jsem ráda že je zravej. Můžu skákat dva metry do vzduchu protože bordyny kolem nás, a psi celkově poumírali. Takže pro mě je pes v pořádku. Nemá pohybové problém, srdíčko má zdravé a nic jiného ho netrápí.
Takže to jaké máš ty měřítko mě zas až tak netrápí.
Ale díky
mám CC a bordyny se mi taky líbí, ale právě že CC se mi zdáli zdravější mám CC. Jsem naprosto spokojená. Jen se chci zastat lesterky, co napsala o bordyně Sabiny je naprostá pravda. Čtu ifaunu dost dlouho a ještě si pamatuji, jak byl pes Sabiny nemocný a ona nevěděla co si počít a na ifaně to pořád řešila, takže s tím zdraví to nebude zase tak super. Jinam mu přeji ještě hodně let ve zdraví
book
napsal(a):
mám CC a bordyny se mi taky líbí, ale právě že CC se mi zdáli zdravější mám CC. Jsem naprosto spokojená. Jen se chci zastat lesterky, co napsala o bordyně Sabiny je naprostá pravda. Čtu ifaunu dost dlouho a ještě si pamatuji, jak byl pes Sabiny nemocný a ona nevěděla co si počít a na ifaně to pořád řešila, takže s tím zdraví to nebude zase tak super. Jinam mu přeji ještě hodně let ve zdraví
Však já nikomu netvrdím že problém neměl. Taky sem to psala. Jen si dovolím tvrdit, že je dávno zdráv. A natom si prostě trvám To že sem nevěděla co s tím, byl bohužel můj problém, protože sem chodila od čerta k ďáblu než abych šla hned tam, kde jsme stejně zkončili.
Nojo, chybama se člověk učí.
sabina
napsal(a):
Však já nikomu netvrdím že problém neměl. Taky sem to psala. Jen si dovolím tvrdit, že je dávno zdráv. A natom si prostě trvám To že sem nevěděla co s tím, byl bohužel můj problém, protože sem chodila od čerta k ďáblu než abych šla hned tam, kde jsme stejně zkončili.
Nojo, chybama se člověk učí.
Nechci rýpat, ale o psu s DKK 4/4 bych si nikdy nedovolila říct, že je zdravý, i pokud je zatím zcela bez jakýchkoliv příznaků. Nic ve zlém a přeju vám, aby mu to co nejdéle vydrželo!
kolemjdouci2
napsal(a):
Nechci rýpat, ale o psu s DKK 4/4 bych si nikdy nedovolila říct, že je zdravý, i pokud je zatím zcela bez jakýchkoliv příznaků. Nic ve zlém a přeju vám, aby mu to co nejdéle vydrželo!
Nevím, kde jste byla natom že má můj pes 4/4
Nicméně máme hodnoty, které mého psa v době kdy se dělali normálně pouští do chovu. Takže v tom případě se chov bordyn v čechách založil na nemocných zvířatech.
Jo, skáču radostí že je v pořádku. Ono ani nejde o DKK, jde o artrozu, která psy postihne a ta jediná totiž bolí. Pokud je blbý stupeň DKK a pes je urdržován v kondici a svalstvo drží nohy jak je potřeba, pes nemusí mít žádné problémy a to nikdy.
Zato pes s 2/2 a ve dvou letech s artrozou se toho důchodu asi moc bezbolestně nedožije.
Hlavně rozdíl mezi nama je asi v tom, že DKK beru tak, že k obrům prostě ,,přirostlo,, Neřešim jestli ji má- když ji má, ale řešim jestli ho ,,ohrozí,, Protože v tom je rozdíl. Znám spoustu psů s vysokou DKK a nikdo by to o nich neřekl. Není to ,,nemoc,,
Pro mě je nemocný pes třeba se slinivkou či se srdcem, né s DKK. Samozřejmě je to též špatně. 100x lepší hledat psa bez postižení DKK, DLK. To chápu, jak to myslíte vy. Ale do koupě sem šla s tím že vím co mě čeká. Takže to dnes neberu jako nemoc prostě. Tak mě omluvte...
sabina
napsal(a):
Hlavně rozdíl mezi nama je asi v tom, že DKK beru tak, že k obrům prostě ,,přirostlo,, Neřešim jestli ji má- když ji má, ale řešim jestli ho ,,ohrozí,, Protože v tom je rozdíl. Znám spoustu psů s vysokou DKK a nikdo by to o nich neřekl. Není to ,,nemoc,,
Pro mě je nemocný pes třeba se slinivkou či se srdcem, né s DKK. Samozřejmě je to též špatně. 100x lepší hledat psa bez postižení DKK, DLK. To chápu, jak to myslíte vy. Ale do koupě sem šla s tím že vím co mě čeká. Takže to dnes neberu jako nemoc prostě. Tak mě omluvte...
s dovolením si dovolím nesouhlasit, nemám sice bordynu, ale jiného molosse a tvrzení, že k nim DKK prostě přirostlo mi nepřipadá zrovna v pořádku, kor od člověka, který má toto plemeno rád. Myslím, že díky takovýmto lidem se ta DKK z chovu fakt nezlikviduje.
cinkalu
napsal(a):
s dovolením si dovolím nesouhlasit, nemám sice bordynu, ale jiného molosse a tvrzení, že k nim DKK prostě přirostlo mi nepřipadá zrovna v pořádku, kor od člověka, který má toto plemeno rád. Myslím, že díky takovýmto lidem se ta DKK z chovu fakt nezlikviduje.
Nenutím vás semnou souhlasit. Váš názor je v pořádku. Taky mi to vadí a sem ráda, že se snížila hodnota, která pouští do chovu. Nejradši bych kdyby se snížila ještě o stupeň.
A tvrzení že k ním prostě ,,přirostlo,, bylo v uvozovkách - a myšleno tak, že je většina psů, která nemá nulky. Pro mě i jakákoliv číslice je již DKK. Jestli je mírná, či těžká - to už pro mě nehraje zase až takovou roli, protože v jakémkoliv případě DKK budu dělat stejné opatření k tomu, aby to pes nepocítil. ( zatim se mi daří )
Pokud tu chceme řečnit o zdraví - v tom případě bych byla ráda, kdyby psy neměli ani 1 ani 2. Pak můžem mluvit o zdravém jedinci tedy.
Ikdyž je problém v lidech, ne v DKK, udělali si tento problém sami. Tím, že pustili do chovu jedince s tímto ,,postižením,,,I já sama doufám že se to jednoho krásného dne všechno v dobré obrátí a psi budou žít déle a zdraví!