orangee
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti z výcvikem psa. Vzali jsem si do péče tříletou fenu dobrmana a ta nám neustále utíká za všemi živými bytostmi s více jak dvěma nohama, hlavně kočky a bažanti a zajíci. Nějáké nápady jak upoutat její pozornost?
mě u Dobrmanů vždy na 100% zabralo jedině žrádlo. S "lovením" jsem měla problém u jedné feny také a musím říci, že jsem jí to za celý život neodnaučila ale jen jí výcvikem "ovlivnila" tak, že sice zmerčila "objekt" ale když jsem dala povel před tím než vyrazila zůstala u mě a neodběhla. jak bych zareagovala až po jejím vyběhnutí neposlechla by. Nikdy mi ale neutekla na delší dobu. Vždy se do pár minut vrátila (když zvíře uteklo).
orangee
napsal(a):
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na vaše zkušenosti z výcvikem psa. Vzali jsem si do péče tříletou fenu dobrmana a ta nám neustále utíká za všemi živými bytostmi s více jak dvěma nohama, hlavně kočky a bažanti a zajíci. Nějáké nápady jak upoutat její pozornost?
A když tak povel ke mně musíte trénovat za pomoci pamlsku nebo aportíčku třeba na desetimetrové stopačce - kde víte, že Vám neuteče - a bude nusena přijít cha nechca.
orangee
napsal(a):
Dobrý den,
Především jí nesmíte v žádném případě dovolit, aby za zvířaty vyběhla. Každé vyběhnutí je pro ni odměna, která tohle chování jen posiluje. Takže dokud si nebudete stoprocentně jistí, že poslechne, tak bude muset chodit jen na dlouhém vodítku nebo stopovačce.
Jinak tu chybí hodně informací. Jak ji máte dlouho? Jak spolu fungujete v běžném provozu - v situacích, kdy není poblíž žádné zvíře, vás vnímá a poslechne vždycky a na sto procent?
Aha, tak to chce ale zabezpečit plot, to jinak nepůjde. Jak si zvykne odcházet tak si zaděláte na pěkný průšvih a už jí to neodnaučíte! To samé s tou zvěří. Raději vodit půl roku na vodítku a trénovat poslušnost, než aby se naučila zdrhat.
Mam psa z útulku 2 měsíce, takže mi věřte, že vím, o čem to je. Když jsem si jí vzala, tak povel "ke mně" ani neznala. Učila jsem jí to jako štěně, ale od prvního dne. Na zahradě, v domě, na vodítku.. v místech kde poslechne. A za příchod moc chválit, odměnit pamlskem. Je dobré to dělat tak, abyste přivolávali ve chvílích kdy očekáváte, že budete mít úspěch - neúspěšné přivolání je pro psa informací, že nemusí poslechnout.
Osvojit si dospělého psa znamená dát mu kvalitní výchovu. Zvlášť když se jedná o dobrmana, to vám přeci muselo být jasné. Známí si takhle kdysi vzali velkého křížence knírače/českého fouska, nikdo ho nevychovával a pes zdrhal, lovil a byl agesivní. Tak to skutečně dělat nelze.
orangee
napsal(a):
máme ji asi 3 měsíce, a na povel reaguje pouze když má náladu. Ona hlavně utíká i ze zahrady, jak má možnost proklouznout tak je fuč. To je asi největší problém ji pak chytit. Před celou ulicí jsme za blázny
Pokud neposlouchá stoprocentně ani v klidném prostředí, tak nemá zatím naprosto žádný smysl řešit poslušnost u zvěře. Stejně jako po dítěti, které ještě neumí sčítat a odčítat, nebudete vyžadovat, aby řešilo kvadratické rovnice. Takže zatím poslušnost procvičujte jen na naprosto bezpečných (ideálně oplocených) místech a všude jinde holt musí být na šňůře. A zahradu budete muset taky zabezpečit, aby neměla možnost utéct. Jestli vám proklouzává, když někdo otvírá branku, tak ji prostě vždycky někdo musí zavřít do domu nebo do kotce. Jedině když nebude mít žádnou možnost utíkat, tak se to postupně odnaučí - každý úspěšný útěk je pro ni odměnou, která tohle chování posiluje.
kolemjdouci2
napsal(a):
Tak jedině kotec, případně tzv. "neviditelný plot" nebo kladkový úvaz. Sama od sebe utíkat nepřestane...
tak s neviditelným plotem by sme se asi nedoplatili. Co si myslíte o tomhle: http://www.baron.cz/pes/kladkovy-vybeh-trolly-103-k-X000224-X000250.html není to na dobrmana tenké? Přijde mi že jenom trošku cukne a kladka letí kam bude chtít
orangee
napsal(a):
tak s neviditelným plotem by sme se asi nedoplatili. Co si myslíte o tomhle: http://www.baron.cz/pes/kladkovy-vybeh-trolly-103-k-X000224-X000250.html není to na dobrmana tenké? Přijde mi že jenom trošku cukne a kladka letí kam bude chtít
Osobní zkušenost nemám, ale slyšela jsem, že zrovna tyhle od Barona jsou opravdu hodně fórové.
Něco na ten princip jako je v baron.cz si udelal deda pro psa, ktereho si nechali po smrti sveho brachy. Pes neposlouchal a oni nemeli dodelany plot. Měl natahly silny drat skrz dvur a na tom jezdici kladka a k ni pridelany retez. Fungovalo to uplne stejne a nikdy se nestalo ze by to ruplo:))