Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
14.8.2012 22:41
eluschi

XXX.XXX.173.6

Ahoj všem chtěla bych pejska ke koním a tak píšu sem o radu. V nejbližší době si budu kupovat koníka a chtěla jsem i pejska který by s námi mohl na vyjížďky a který by stačil koníkovy i ve cvalu i v kroku, který by se nebál překážek a byl kamarád. Jakého máte psa ke koním? Chodíte s ním na vyjížďky do přírody a je na vodítku či na volno? Nesnaží se od vás utéct či naopak neběhá koním pod kopyty? A snad nejdůležitější otázka co máte za rasu pejska co doporučujete??
Slyšela jsem že ke koníkům je skvělí na vyjížďky atd parson či jack russel teriér... jezdila bych pouze rekreačně do přírody do lesa na louky občas k vodě :)
Nechci sem žádné kritiky že jsem blbá brát psa na vyjížďky s koněm, nebudu s ním nijak hnát prostě klidně půjdeme a občas kousek cvalem.... :-)

14.8.2012 22:52
elaphka

XXX.XXX.165.89

Zdravim :-) z vlasti zkusenosti poradit nemuzu, kazdopadne "doporucovanym" plemenem ke konim je australsky ovcak - je to plemeno podobne border koliim, nenarocne na udrzbu a veeeelmi chytre. Ja osobne je zboznuju :-)
Kazdopadne, ke konim se hodi kazdy aktivnejsi a nebojacny pes. Jen pozor pri socializaci! Pes musi vedet, ze kun je kamarad a naopak, takze pokud mozno, mit je jen pod dohledem, at si pejsek neodnese zadne spatne zkusenosti a konik take, mohlo by to do budoucna skoncit spatne.

15.8.2012 07:48
ilisek

XXX.XXX.196.16

Pes ke koním se zde probíral už několikrát, stačí se projít staršími tématy.....

15.8.2012 09:54
davidka

XXX.XXX.213.188

Taky doporučuji ausíka. Neběhá za zvěří a koní se drží.
Energie má dost, rychlost taky, stačí i rychlejšímu tempu.
Ovladatelný je dobře hlasem, takže může být u koně na volno.
Jen je potřeba samozřejmě základní výcvik.

15.8.2012 19:26
yvetah

XXX.XXX.133.190

Tak vyšlechtěn speciálně k doprovodu koní a kočárů byl dalmatin...;-)

16.8.2012 00:05
yvrea

XXX.XXX.52.31

Entlebušský salašnický pes. Aktivní, prakticky neunavitelný, běhavý. Přitom nemá silný lovecký pud a je velice dobře cvičitelný a ovladatelný i začátečníkem. Neustále dobře naladěný, stále se radující optimista, nade vše milující svojí rodinu. Střední velikosti, krátkosrstý (velice praktické při pohybu terénem), atraktivního tříbarevného zbarvení.
Máme koně i psy tohoto plemene, jde to velice dobře dohromady. Fotky viz na našich stránkách:
http://www.entlebuch-chov.websnadno.cz/

16.8.2012 00:15
yvrea

XXX.XXX.52.31

Entlebušský salašnický pes. Temperamentní, prakticky neunavitelný, běhavý, přitom bez silného loveckého pudu a velice snadno cvičitelný a ovladatelný i začátečníkem. Stále dobře naladěný, ze všeho se radující optimista, nade vše milující svého páníčka a svoji rodinu. Středně veliký, krátkosrstý (velká výhoda při ježdění různým terénem), atraktivně tříbarevně zbarvený. Máme koně i psy tohoto plemene, jde to velice dobře dohromady. Fotky viz na našich stránkách:

16.8.2012 00:25
yvrea

XXX.XXX.52.31

Pardon, vypadalo to, že se to neuložilo, tak jsem to zadala znova. Teď je to tam dvakrát a nejde to nijak smazat. Ještě dám, když už tu píšu, nějakou fotku s koněm, aby byl vidět zhruba ten poměr velikostí. Entlebuši mají cca 22 - 30 kg a vysocí jsou 42 - 52 cm.

Uživatel s deaktivovaným účtem

16.8.2012 23:57
Uživatel s deaktivovaným účtem

Entlebušský salašnický pes je určitě skvělé plemeno. Jen s tou snadnou vychovatelností a cvičitelností jaksi nesouhlasím. Začátečníkovi bych ho nedoporučila. Jsou zvladatelnější plemena. Určitě např. AUO.

17.8.2012 23:02
yvrea

XXX.XXX.35.44

Můžu se zeptat, kolik entlebušských salašnických psů jste osobně poznala? Hodně lidí si je plete s příbuzným appenzelským salašnickým psem, hodně podobným, ale právě se složitější povahou, která není vhodná pro začátečníky.

My máme pětihlavou smečku dospělých psů entlebucha, kterou venčíme zcela navolno (nemají na sobě ani obyčejné obojky), chodíme s nimi po našich 6 ha pastvinách mezi koňmi, a po okolních polích. Je to prostředí, kde je pousta zajíců, srnek apod., a nemáme problém ovládat celou smečku pouze hlasem. Bez jakéhokoliv výcviku, sami jsme začátečníci a cvičák jsme my ani naši psi nikdy neviděli. Před entlebuchama jsme měli jenom fenku křížence, kterou nám zastřelili myslivci, protože pořád utíkala a honila zvěř, stačila na to chvilička nepozornosti. Tady se nebojíme chodit se všema entlebuchama najednou a často je v vysoké trávě vůbec nevidíme. Jsou strašně poslušní, ochotní a opravdu snadno cvičitelní i laikem.

Z naší chovatelské stanice si kupovali hodně štěňat i úplní začátečníci, i k úplně malým dětem, a vždy je v pohodě zvládli, i psí kluky. On je entlebuch svým způsobem "blbuvzdorný", odpouští výchovné chyby. Je strašně dobromyslný a ochotný. Potřebuje ovšem kvalitní socializaci od nejútlešího věku, ještě u původních chovatelů se dobře navázat na lidi. Proto máme štěňátka v bytě, vyrůstají v rodině mezi lidmi. Kdyby je někdo množil v kotcích, mohli by být v dospělosti samostatní a nekomunikativní, tedy povahově nepříjmní. Při kvalitním odchovu to jsou naopak na svých pánech velcí závisláci, i když při plnění úkolů umí být samostatní (používali jsme je třeba k zahánění koní domů z pastvin).

Fakt by mě zajímalo, jakého nezvladatelného entlebucha znáte. Musí to být ale opravdu entlebuch, ne appenzel, a také musí pocházet od seriózních chovatelů, ne z nějké množírny, kde se mu nikdo nevěnoval.

17.8.2012 23:08
yvrea

XXX.XXX.35.44

Ještě foto k předchozímu příspěvku,které se tam nějak nenahrálo.

18.8.2012 00:59
yvrea

XXX.XXX.35.44

Jak tady píšete o tom australském ovčákovi, tak jsem si ho našla na netu, protože osobně tyto psy neznám. Jak ve standardu popisují jeho povahu, tak přesně jako by psali o entlebuchovi, tato plemena budou mít tu povahu hodně podobnou. Akorát si v našich podmínkách naprosto nedokážu představit chlupatého psa. Část pastvin je taková neudržovaná, zarostlá, i koním se chytají někde do hřívy bodláky a vím, jak je těžké je pak dostávat pryč. Na srsti entlebucha - krátké a hladké, žádné bodláky ani jiná semena rostlin nedrží, nedrží tam ani bláto. Entlebuch je takový samočistící, i když běhá blátem a bodláčím, za chvíli je zase čistý, aniž by to člověk nějak řešil. Myslím, že krátká srst je u psa do terénu obrovská výhoda. V našich podmínkách si fakt chlupatého psa neumím představit, natož smečku pěti.

18.8.2012 08:35
davidka

XXX.XXX.107.205

U AUO se srstí problém není, i když by se to na první pohled mohlo zdát. Stačí v době línání trochu pročesat. Nestává se nám, že by se do srsti v přírodě vše chytalo. A bláto se "vyčistí" samo jako u každého jiného psa.
Kdyby byli tak nepraktiční co se srsti týká, určitě by se na celém světě u koní nepoužívali.
AUO po generace pracují s koňmi, mají to v sobě, je to vidět z každého jejich pohybu na jízdárně i v přírodě.

18.8.2012 14:25
bejzi

XXX.XXX.34.17

krátkosrstá kolie

18.8.2012 15:11
eluschi

XXX.XXX.152.17

zadavatelka: všem děkuji za zajímavé návrhy u toho australana si nejsem tak jistá ale je pravda že jsem se dívala do jeho historie a byla tam práce s dobytkem a koňmi jenže nevím jak je to teď a zvlášť u nás kde se psiska chovají ve většině případů ke komerčním účelům a zapomíná se na jejich původní využití viz někteří chovatelé loveckých plemen mi na výstavách říkají mi s ním neděláme nic pes leží doma pak ho uvážeme ke kolu a jdeme na procházku cca 8km běhu vedle kola pes se unaví a je od něj pokoj! Takže nevím jak je to u australanů, taky bych se možná bála srsti.
Endeburský je krásný pes a líbí se mi hlavně jaho stavba těla a zbarvení a chtěla bych se zeptat na název chovné stanice. Zatím je to ale jen na začátku asi si napíši seznam a budu zatím objíždět výstavy a chovatelé a postupně si vybírat.... :) díky za rady ale klidně pište dál co máte u koníků a jaké by jste doporučily plemeno.

18.8.2012 19:04
yvrea

XXX.XXX.58.166

Jestli myslíte tím endeburským psem entlebušského salašnického, tak naše chovka má tyto www:

U toho entlebucha ještě pozor na jednu věc. Je to málopočetné plemeno, proto se v ČR může chovat prakticky na všem, i na psech a fenách se středně těžkou dysplazií kyčlí DKK 3. Takže pokud chcete psa na běhání vedle koně, určitě vybírejte z rodičů bez dysplazie, DKK 0 - ideální nebo maximálně DKK 1 - hraniční. Určitě se dá vybrat, například z naší smečky mají tři psi kyčle s DKK 0/0 a zbylí dva s DKK 0/1. Hodně chovatelů entlebuchů je zaměřeno příliš výstavně a úspěchu na výstavách jsou podřízené jiné věci, podle mně daleko důležitější - zdraví, nepříbuznost atd.

Koníka už máte, nebo se teprve chystáte kupovat?

19.8.2012 02:04
eluschi

XXX.XXX.152.17

ano myslela a omlouvám se byl to překlep myslela jsem entlebušského salašnického psa. Koníka teprve vybírám už jsem se byla asi na 5 koní dívat ale moc se mi nelíbily, buď byli z příšerných podmínek, kulhaly nebo to při nejlepším zamítl veterinář který jezdí se mnou a koně prohlíží :( Už mám i seno a slámu nachystané, už chybí jen ten kůň a chtěla jsem se zeptat. k vašim pejskům menší plemena např pudl nemá s nimi problém? Je to pes spíš do bytu nebo do boudy a na zahradu. A poslední otázka hlídá a nevadí mu malé děti??

19.8.2012 12:22
caniche

XXX.XXX.164.165

Já mám ke koním trpasličí pudlici - již jí bude deset a stále vitální - vyjíždǩy nejsou problém, stačí v klusu i ve cvalu. Pudlové obecně jsou velmi vytrvalí, do pozdního věku pohybliví, neloví a jsou výborně ovladatelní. Nemůžu si vynachválit. Ještě mám toyku, ta zvládá v pohodě dvacet km s koněm v kroku, ale v klusu nestačí (je extrémně malá, jen 1,6 kg). Kromě pudlů mám NO, od šesti let kulhá, nyní v osmi pouze imobilní dekorace na zahradu (pes ze zahraničního krytí, DKK 0/O). Ke koni bohužel, tak leda
k houpacímu...

19.8.2012 13:18
eluschi

XXX.XXX.152.17

zadavatelka: doma mám dva pudlíky jeden má ale problémy s nohama a další podobné zdravotní problémy takže ven jen na vodítku a druhá pudlice je už hodně stará a ne tak akční aby to zvládla bez problémů takže hledám proto pejska ke koníkům a dalšího pudlíka nechci...

19.8.2012 20:12
caniche

XXX.XXX.164.165

A jsou to pudlové s PP? Bezpapíráci dost často zdravím neoplývají...

20.8.2012 09:34
yvrea

XXX.XXX.40.135

eluschi napsal(a):
ano myslela a omlouvám se byl to překlep myslela jsem entlebušského salašnického psa. Koníka teprve vybírám už jsem se byla asi na 5 koní dívat ale moc se mi nelíbily, buď byli z příšerných podmínek, kulhaly nebo to při nejlepším zamítl veterinář který jezdí se mnou a koně prohlíží :( Už mám i seno a slámu nachystané, už chybí jen ten kůň a chtěla jsem se zeptat. k vašim pejskům menší plemena např pudl nemá s nimi problém? Je to pes spíš do bytu nebo do boudy a na zahradu. A poslední otázka hlídá a nevadí mu malé děti??

K tomu koníkovi - evidentně ho budete mít ustájeného u sebe - to bude sám? Ideální by bylo mu pořídit nějakého kamaráda koníka nebo alespoň ovečku či kozičku......

Entlebuch nemá problém s menšími plemeny psů, např. s námi bydlí náš děda a ten má trpasličího jezevčíka.
Entlebuch může být i v bytě, pokud je mu umožněno venku vybít energii, i v boudě na zahradě, pokud má tu boudu blízko domovních dveří, aby byl blízko ke svým lidem. Není vhodný na zavření do kotce na opačném konci zahrady.
Hlídá - k cizím je přirozeně mírně nedůvěřivý. V raném věku je velmi tvárný. To znamená, že se dá v tom hlídání i podpořit, že ho do 4. měsíců věku žádní cizí lidé nehladí, i se dá ta přirozená nedůvěra naopak oslabit, pokud nechcete aby hlídal, tak ho berete hodně mezi lidi, zvete hodně návštěv a každý po něm odmala matlá...
Malé děti mu nevadí, naopak je k nim velmi vhodný, mnohokrát nám to potvrdila praxe. Osvědčily se fenky i psí kluci, s dětma úplně v pohodě, i s malýma.

20.8.2012 11:04
saluki

XXX.XXX.38.103

whippet, sportovní, poslušný, milý, ve stáji klidný, neštěkavý, bez náročné srsti, u koní mnohokrát prověřený.

20.8.2012 18:27
eluschi

XXX.XXX.173.6

zadavatelka:
fena pudla bez pp je bez jakéhokoliv zdravotního problému je sice pravda že její matka byla s pp a otec bez pp ale fena je klidná, hodná a naproto zdravá! Vybrali jsme si ji zhruba po 10 minutách a po jedné návštěvě internetu tzv z hodiny na hodinu! Fenka nemá problém s ničím koně, psy, kočky (odkojila mi 4 koťata a svá 2 štěňata) slepice králíky atd...

kluk s pp má epilepsii, problémy s kyčlama, šlachama a je to neuvěřitelně stresující se pes který se při každým cizím podnětu vystresuje do epileptického záchvatu... matka ani otec epilepsii nemají. Epilepsie se nedědí, může to být následek úrazu z mládí (cca max do 3dne po narození) Taky je šíleným způsobem hiperakticní. Psa jsem vybírala velmi opatrně byla jsem na výstavách kde jsem zkoumala předchozí vrhy byla jsem asi na 20 návštěvách u matky i otce psa a stejně to nepomohlo....

20.8.2012 19:51
eluschi

XXX.XXX.173.6

zadavatelka: k tomu Entlebuchovi, to jsem ráda že je tvárný a že by mohl splnit roli psa který by mi mohl dělat radost a splňoval všechny mé požadavky. Snad mu i já budu schopna dát to co bude potřebovat. A asi jsem se pro něj rozhodla i když to asi zatím bude takové neurčité :) uvidím ještě jak se rozhodne zbytek rodiny....
A k tomu koníkovi v žádném případě nebude sám, bude na celkem veliké louce kde už 2 koníci jsou (kobyla a starý valach), kobyla chodí tahat do lesa dřevo valach je doma sám, na louce mají přístřešek proti dešti, pár stromků a teče jim přes to i potůček (testovali jsme kvalitu vody v něm a hodláme to dělat každý půlrok a voda tam je zatím dobrá) mají tam vyvedenou i napáječku :) sousedka to má udělané tak že má boxy pro koně hned "v ohradě" ale v podstatě je to tak že si ohradu protáhla až k boxům takže když jsou pařáky nebo zima, či jde s kobylkou tahat do lesa tak prostě nechá otevřený boxy a kůň už si vybere co bude chtít. Má tam dva boxy navíc tak buď by byl koník tam a nebo bych to samé udělala na své straně domu a taky to protáhla až k boxům :) taky ještě uvidím jak to budu dělat :)

Přidejte reakci

Přidat smajlík