Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.9.2012 12:39
jajinka p

XXX.XXX.246.122

Poradíte prosím jaké plemeno?
Měl by to být pes (samec) cca do 15kg, ale zase ne miniatura typu york, čivava... Měl by mít rád pohyb, ale zase ne stylem, že když se pár dní nedostaneme na dlouhou procházku, tak nám zdemoluje byt. pokud možno bez silných loveckých pudů. Nechci pudla a knírače (nelíbí se mi)
teď máme kavalírka (s PP), ale u nich se zase bojím problémů se srdíčkem.
Moc děkuji

9.9.2012 12:41
jajinka p

XXX.XXX.246.122

ještě jsem zapoměla, měl by být vhodný a hodný k dětem. Děkuji

9.9.2012 13:10
awake

XXX.XXX.115.136

cca dva měsíce vlastním štěně malého špice a musím říci že je to super pes (mám ještě tři velké a na pohyb náročné psy). Skladný, nenáročný, ovladatelný. Je to zdravé plemeno, lehce cvičitělné a nemá lovecký pud. Srst jsme pročesávali zatím tak cca 1x týdně (pokaždé asi 10 minut) a nyní už jsme asi 14 dní nečesali a vypadá pořád dobře. Jen naše štěně má jednu "chybu" je nadšené pro každou "špatnost" našich dětí a hned se k nim přidásmajlík.

9.9.2012 13:13
darrayer

XXX.XXX.109.11

Doporučil bych právě toho pudlíka, dají se ostříhat i hezky :-) .. Jinak právě ten kavalírek, možná Malý Münsterlandský ohař, ale tam jsou ty lovecké pudy, ale já se setkal zatím jen s dobře ovladatelnými, nebo taky kokršpaněl anglický či americký a nebo se zkuste podívat v útulku, je tam hodně pejsků a tipuji, že na výstavy, ani na chovat s ním nechcete, tak to může být dobré řešení :-)

9.9.2012 13:25
awake

XXX.XXX.115.136

9.9.2012 13:49
cinkalu

XXX.XXX.197.182

awake napsal(a):
cca dva měsíce vlastním štěně malého špice a musím říci že je to super pes (mám ještě tři velké a na pohyb náročné psy). Skladný, nenáročný, ovladatelný. Je to zdravé plemeno, lehce cvičitělné a nemá lovecký pud. Srst jsme pročesávali zatím tak cca 1x týdně (pokaždé asi 10 minut) a nyní už jsme asi 14 dní nečesali a vypadá pořád dobře. Jen naše štěně má jednu "chybu" je nadšené pro každou "špatnost" našich dětí a hned se k nim přidásmajlík.

nic ve zlém, ale po 2 měsíčním vlastnictví psa asi nedokážete objektivně zhodnotit vhodnost plemene pro cokoliv. Srst jěště není dospělácká a povaha vůbec ne. Chápu, že jste nadšeni ze svého štěňátka, ale zkušenost s plemenem to fakt není. Navíc si myslím, že zadavatka chce psa o kapku většího než je malý špic. Zdravím.

9.9.2012 14:01
jajinka p

XXX.XXX.246.122

Mockrát všem děkuji. Náš Alík má 11kg (ne opravdu není tlustý kavalír, je hodně mohutný), takže malý špic je asi opravdu malý... jedině střední... a nejsou špici moc uštěkaní?
jinak kokra nee... v dětství mě jeden dost škaredě pokousal a od té doby z nich mam respekt, asi bych ho nedokázala vychovat bez obav z toho, že mi něco udělá... Ale i tak moc děkuji

9.9.2012 14:36
debri

XXX.XXX.139.12

jajinka p napsal(a):
Mockrát všem děkuji. Náš Alík má 11kg (ne opravdu není tlustý kavalír, je hodně mohutný), takže malý špic je asi opravdu malý... jedině střední... a nejsou špici moc uštěkaní?
jinak kokra nee... v dětství mě jeden dost škaredě pokousal a od té doby z nich mam respekt, asi bych ho nedokázala vychovat bez obav z toho, že mi něco udělá... Ale i tak moc děkuji

já bych do špice šla měli jsme malou černou 5 let vzali jsme si jako 4 letou,zanedbanou nevychovanou.Během pár měsíců se spravila byla úspěšná i výstavně.Do svého posledního dne se chovala jako štěnisko o to víc nás zaskočila její náhlá smrt epi záchvat jediný v jejím životě. Její máma se dožila 15.Pokud nechcete malého tak skuste středáka.Se štěkáním při správné výchově není problém pochopila,že doma se neštěká takže vyřvávala jen venku.Úžasní jsou i čínáncismajlíksmajlík

9.9.2012 16:49
awake

XXX.XXX.115.136

cinkalu napsal(a):
nic ve zlém, ale po 2 měsíčním vlastnictví psa asi nedokážete objektivně zhodnotit vhodnost plemene pro cokoliv. Srst jěště není dospělácká a povaha vůbec ne. Chápu, že jste nadšeni ze svého štěňátka, ale zkušenost s plemenem to fakt není. Navíc si myslím, že zadavatka chce psa o kapku většího než je malý špic. Zdravím.

nic ve zlém ale psy mám 20 let takže bych řekla, že dokáži zhodnotit povahu psa i po dvou měsících držení. Během dvou měsíců se štěně naučilo nejen povely ke mě, sedni, lehni, k noze a štěkej, ale třeba včera vidělo poprvé překážky a hned během 10ti minut zvládlo áčko, kladinu i tunel (takže dle mě je špic lehce cvičitelný). Na dvou akcích bylo voděno dítětem celý den a v pohodě vše zvládlo (psy, cizí prostředí, lidi). To ostatně také něco poví o povaze. To že je malý špic malý přeci nevadí ne? Správně jste řekl že je i střední a ten by mohl být i méně uštěkaný (naše štěká hlavně na zahradě. Doma ne). Srst se během měsíce hodně změnila a nyní je údržba již snažší, takže předpokládám, že v dospělosti to nebude o nic horší než pár minut za týden.

9.9.2012 19:51
cinkalu

XXX.XXX.197.182

awake napsal(a):
nic ve zlém ale psy mám 20 let takže bych řekla, že dokáži zhodnotit povahu psa i po dvou měsících držení. Během dvou měsíců se štěně naučilo nejen povely ke mě, sedni, lehni, k noze a štěkej, ale třeba včera vidělo poprvé překážky a hned během 10ti minut zvládlo áčko, kladinu i tunel (takže dle mě je špic lehce cvičitelný). Na dvou akcích bylo voděno dítětem celý den a v pohodě vše zvládlo (psy, cizí prostředí, lidi). To ostatně také něco poví o povaze. To že je malý špic malý přeci nevadí ne? Správně jste řekl že je i střední a ten by mohl být i méně uštěkaný (naše štěká hlavně na zahradě. Doma ne). Srst se během měsíce hodně změnila a nyní je údržba již snažší, takže předpokládám, že v dospělosti to nebude o nic horší než pár minut za týden.

no tak sorry, tak je špic nej. Jen zadavatelka chtěla větší cca 15 kg zvíře, což špic fakt nedá. A to co se naučil Váš pes během 2 měsíců není nic neobvyklého. Pokud máte psy 20 let tak to jistě víte. Nenám nic proti špicům ani proti Vám, jen jsem chtěla říci, že to co píšete není nic co by vypovídalo o vhodnosti zrovna špice. Taky tady můžu protěžovat své svoje plemena, ale nevejdou se do zadavatelčina požadavku, tek jí je přece nebudu za každou cenu cpát, přestože si myslím, že jsou super. Páčko

9.9.2012 20:53
krysak

XXX.XXX.119.126

cinkalu napsal(a):
no tak sorry, tak je špic nej. Jen zadavatelka chtěla větší cca 15 kg zvíře, což špic fakt nedá. A to co se naučil Váš pes během 2 měsíců není nic neobvyklého. Pokud máte psy 20 let tak to jistě víte. Nenám nic proti špicům ani proti Vám, jen jsem chtěla říci, že to co píšete není nic co by vypovídalo o vhodnosti zrovna špice. Taky tady můžu protěžovat své svoje plemena, ale nevejdou se do zadavatelčina požadavku, tek jí je přece nebudu za každou cenu cpát, přestože si myslím, že jsou super. Páčko

No tak sorry, zadavatelka uvedla DO cca 15 kg a ne cca 15 kg. Když už poučujete, tak čtěte pořádně. A nevšimla jsem si, že by tady někdo někomu něco cpal. Páčko

9.9.2012 21:40
awake

XXX.XXX.115.136

cinkalu napsal(a):

nikde jsem nepsala že je špic nej ale že ho vlastním a jsem s ním spokojená. Mimo jiné splňuje snad všechny požadavky zadavatelky a jestli se bude líbit přeci nezáleží na mě. Paní chtěla poradit plemeno a výběr bude na ní.
No nevím ale naučit štěně během 3týdnu co je doma několik povelů během pár dnů se mi z žádným jiným psem (jiným plemenem) nepovedlo. Špiclík se to vše naučil velmi lehce a rychle, bez námahy. Mohla bych doporučit i jiná plemena (Trpasličí pinč, Papilon, Tibetský teriér nebo španěl, Šeltie, Bostonský teriér aj.). Další dvě plemena co mám doma také nesplňují požadavky zadavatelky a tak jí je necpusmajlík

10.9.2012 07:45
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

A co český strakatý pes?

10.9.2012 08:44
debri

XXX.XXX.139.12

awake napsal(a):
ještě jednou špiclíček

Můžu být zvědavá odkud máte?My plánujem na jaro už po úmrtí naší malé jsme měli zamluvené štěndo,ale měla jsem úraz tak s toho sešlo.Tak ted čekáme na další vrh po vybrané fence bohužel hárat bude až v prosinci:-|:-|

10.9.2012 09:53
assil

XXX.XXX.216.60

cinkalu napsal(a):

Jak nedá? Střední špic má cca 10 kg, jedinci na horní hranici i 12-13 kg. A to už pomíjím velké a vlčí, kteří mají 20-25 kg. :-)
A ano, souhlasím, špic splňuje všechny požadavky zadavatelky a můžu cinkalu ujistit, že i péče o srst v dospělosti je minimální, já češu svoje špice tak cca 1 za měsíc, jen na jaře při línání 1-2x týdně. Neštěkají víc než mnohá jiná plemena a je jen na majiteli, jak je v tomto směru vychová.

10.9.2012 10:08
cinkalu

XXX.XXX.11.162

assil napsal(a):
Jak nedá? Střední špic má cca 10 kg, jedinci na horní hranici i 12-13 kg. A to už pomíjím velké a vlčí, kteří mají 20-25 kg. :-)
A ano, souhlasím, špic splňuje všechny požadavky zadavatelky a můžu cinkalu ujistit, že i péče o srst v dospělosti je minimální, já češu svoje špice tak cca 1 za měsíc, jen na jaře při línání 1-2x týdně. Neštěkají víc než mnohá jiná plemena a je jen na majiteli, jak je v tomto směru vychová.

jistě, ale paní psala o "malém" špicovi a psala, že ho má doma 2 měsíce, což opravdu není doba na to aby mohla hodnotit a doporučovat plemeno jako takové. Nic víc nic míň.

10.9.2012 10:50
knedlyk

XXX.XXX.58.177

Ještě mě napadl třeba welsh corgi. Jsou to fajn zvířátka, takoví srandovní ušáci, ale myslím, že by vaše požadavky splňoval.

10.9.2012 11:14
assil

XXX.XXX.216.60

cinkalu napsal(a):
jistě, ale paní psala o "malém" špicovi a psala, že ho má doma 2 měsíce, což opravdu není doba na to aby mohla hodnotit a doporučovat plemeno jako takové. Nic víc nic míň.

Paní doporučila špice s tím, že sama má malého špice, já na tom nevidím nic divného. Ano, mohla zmínit, že špiců je víc velikostí, ale to už je fakt jen detail. A jestli má plemeno 2 měsíce nebo dýl je jedno, všechno co napsala je pravda, takže zřejmě přehled o plemeni má, tak proč by ho nemohla doporučit?

10.9.2012 11:31
cinkalu

XXX.XXX.245.18

assil napsal(a):
Paní doporučila špice s tím, že sama má malého špice, já na tom nevidím nic divného. Ano, mohla zmínit, že špiců je víc velikostí, ale to už je fakt jen detail. A jestli má plemeno 2 měsíce nebo dýl je jedno, všechno co napsala je pravda, takže zřejmě přehled o plemeni má, tak proč by ho nemohla doporučit?

pro slepičí kvoč, když to nechcete pochopit, težko s tím něco udělám. Jenom jsem napsala, že po 2 měsících soužití se psem jakéhokoliv plemene nemůže fundovaně říci, jaké to plemeno je. Já na tom nevidím nic špatného, to je prostě fakt. A tak jak je špiců několik velikostí, stejně tak se liší v povahách. Tím končím, zadavatelka si jistě vybere co jí bude vyhovovat, a pocity té, které se dotklo, že jsem napsala, to co jsem napsala, jsou mi fakt jedno.

10.9.2012 15:39
awake

XXX.XXX.115.136

cinkalu napsal(a):
pro slepičí kvoč, když to nechcete pochopit, težko s tím něco udělám. Jenom jsem napsala, že po 2 měsících soužití se psem jakéhokoliv plemene nemůže fundovaně říci, jaké to plemeno je. Já na tom nevidím nic špatného, to je prostě fakt. A tak jak je špiců několik velikostí, stejně tak se liší v povahách. Tím končím, zadavatelka si jistě vybere co jí bude vyhovovat, a pocity té, které se dotklo, že jsem napsala, to co jsem napsala, jsou mi fakt jedno.

mohla bych se zeptat za jakou dobu co máte doma psa poznáte vlastnosti plemene? Můj první pes byl kříženec špice a právě proto jsem se po dvou letech hledání vhodného plemene rozhodla právě pro špice.
Po dvou měsících vlastnictví velkého psa bych ho nikomu jako plemeno nemohla doporučit protože půl roční štěně třeba Dobrmana a stejně staré štěně malého plemene (třeba toho Špice) je absolutně o ničem jiném (myslím psychicky).
Každé plemeno má jedince různých povah. Vždy záleží na majiteli a jeho výchově.

10.9.2012 15:45
awake

XXX.XXX.115.136

debri napsal(a):
Můžu být zvědavá odkud máte?My plánujem na jaro už po úmrtí naší malé jsme měli zamluvené štěndo,ale měla jsem úraz tak s toho sešlo.Tak ted čekáme na další vrh po vybrané fence bohužel hárat bude až v prosinci:-|:-|

my máme štěndo od Olomouce ale další štěňátka jsou u paní chovatelky v plánu až za dva roky.

10.9.2012 19:01
darrayer

XXX.XXX.109.11

Taky mne po další úvaze napadl česk strakatý pes, ale ten je myslím trochu těžší, ale nejsem si jist :) ..

10.9.2012 20:49
jajinka p

XXX.XXX.246.122

Všem moc děkuji za odpovědi... Špic mi doma neprošel, manželovi se nelíbí...:-(
o českém strakáči jsme taky uvažovali, ale odradilo nás to, že kamarádka ho má a že je to (prý) neuvěřitelně akční pes, poidle toho co popisovala bych to přirovnala tak k psům typu russel (osobně jsem její fenu neviděla, píšu jen podle popisu). Máte někdo tady zkušenosti s těmi Tibeťáky?

10.9.2012 23:29
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

jajinka p napsal(a):
o českém strakáči jsme taky uvažovali, ale odradilo nás to, že kamarádka ho má a že je to (prý) neuvěřitelně akční pes, poidle toho co popisovala bych to přirovnala tak k psům typu russel (osobně jsem její fenu neviděla, píšu jen podle popisu). Máte někdo tady zkušenosti s těmi Tibeťáky?

Osobní zkušenost ne, ale dva tibeťáky má sousedka v ulici. Naprosto pohodoví bezproblémoví psi... mně osobně by tedy vadilo hlavně to, že mají dlouhosrstý "ksicht", potřebuju vidět výrazy a ksichtíky svého psa:-)))
Strakáči tedy určitě nejsou zdaleka tak akční jako teriéři, i když ke gaučovému mopsovi mají taky daleko... prostě zlatý střed, aktivní sportovní pes, ale dva-tři dny bez velké procházky taky v pohodě vydrží. Koneckonců byli vyšlechtění k tomu, aby zvládali pobyt v laboratořích v kleci...

tibetak

11.9.2012 06:56
tibetak

XXX.XXX.14.7

Já mám doma 9,5 roku tibetskou španělku a asi bych si jí znovu už nepořídila. Ostatní chovatelé tíbísků mi říkají, že jsem měla smůlu na povahu té mé dračice a že ostatní jsou v pohodě. No já už tedy ne ...........

11.9.2012 09:42
debri

XXX.XXX.139.12

jajinka p napsal(a):

a co další z našich národních plemen chodský pes??:-):-)

tibetak

11.9.2012 13:53
tibetak

XXX.XXX.14.7

Ale ti jsou větší než do 15 kilo :-).

13.9.2012 09:43
jajinka p

XXX.XXX.246.122

Máte někdo šeltii? Jsou opravdu tak uštěkané a akční jak se o nich říká? Hrozně se mi líbí kolie, akorát ty už jsou velké....-/ Děkuju

13.9.2012 16:08
lilith

XXX.XXX.42.112

Mě pro Vás napadl například ještě westík. Není to úplný prcek, ale pořád tak akorát na gauč:-) Lovecké pudy už bývají hodně potlačené a doma vydrží. Pak mám tip třeba ještě skotského teriéra, dandie diamont teriéra... Jde o to,jestli je to jenom pejsek na gauč a na procházky nebo i na nějaký sport.
Pokud chcete něco akčnějšího, šel by ještě i border teriér. Je to nejklidnější a nejlépe cvičitelný teriér z lovecky využívaných teriérů.

13.9.2012 20:12
vikyy

XXX.XXX.72.181

Tibetský teriér je super. Zachovává si čilost až do pozdního věku, s dětmi veliký kamarád, dovede nachodit mnoho kilometrů,ale taky prolenošit celý den. Z teriéra má jen název. Je to veselý ,nekonfliktní a dobře vychovatelný pes.

14.9.2012 16:31
awake

XXX.XXX.115.136

měla jsem dvě Šeltie v okolí a štěkaly prakticky pořád. Znám několik Border teriérů a super pes:-)

15.9.2012 06:50
atika

XXX.XXX.226.2

A co třeba brabantík - pár jich znám a přijde mi povahově nejvíc podobný kavalírkovi. Nějak se nemůžu zbavit dojmu, že pokud je zadavatelka spokojená s povahou kavalíra, tak by ji "živost" teriérů mohla nepříjemně překvapit. Akorát teda váží jen kolem 5 kg.

16.9.2012 08:50
jajinka p

XXX.XXX.246.122

tak nakonec jsme se shodli, že to může být i lehce větší....:-) A váháme mezi krátkosrstou a bearded kolií? Co myslíte? Mě se víc líbí krátkosrstá a manželovi bearded....
Děkuji

16.9.2012 17:20
gaya

XXX.XXX.178.11

jajinka p napsal(a):
tak nakonec jsme se shodli, že to může být i lehce větší....:-) A váháme mezi krátkosrstou a bearded kolií? Co myslíte? Mě se víc líbí krátkosrstá a manželovi bearded....
Děkuji

krátkosrsté kolie mají svou databázi, kde najdete všechny plánované vrhy v Evropě a ČR a taky informace o rodičích štěňátek, včetně fotek, rodokmenů a kontaktů na chovatele :-)

http://smooth-collie-database.freehostia.com/index.php

16.9.2012 17:38
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

jajinka p napsal(a):
Děkuji

Já jsem rozhodně pro kraťandu. Ale já jsem zaujatá, nelíbí se mi psi s chlupatým "ksichtem", potřebuju psu vidět do tváře. Škoda připravit se o ty výrazy a ksichtíky:-) Ta vzájemná komunikace je prostě mnohem bohatší, než když máte chlupatýho psa, který se "tváří" v podstatě pořád stejně.

18.9.2012 09:19
vandisue

XXX.XXX.125.1

Nic ve zlém po zkušenostech s pejsky s PP bych šla asi do nějakého křížence (ne plemeno bez PP!). Jsou odolnější vůči nemocem, nemají vrozené poruchy. A i Alík na vesnici u boudy Vám bude oddaný a pro kus masa udělá třeba i kotrmelec :-).
Já mám ovčandu s PP a plno kamarádů, co mají taky pejsky s PP a po zdravotní stránce je to bída a utrpení. Nemyslím tím, kolik dáte peněz za veterináře (já po 3 letech cca 80000,- a to fenka neměla žádný úraz, vše jen vrozené), ale jak pak trpíte, a jste smutní z toho, co si pejsek na veterině zkusí a jaký to je pro něj stres.
Přeji šťastnou ruku při výběru...:-)

18.9.2012 10:11
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

vandisue napsal(a):
Nic ve zlém po zkušenostech s pejsky s PP bych šla asi do nějakého křížence (ne plemeno bez PP!). Jsou odolnější vůči nemocem, nemají vrozené poruchy. A i Alík na vesnici u boudy Vám bude oddaný a pro kus masa udělá třeba i kotrmelec :-).
Já mám ovčandu s PP a plno kamarádů, co mají taky pejsky s PP a po zdravotní stránce je to bída a utrpení. Nemyslím tím, kolik dáte peněz za veterináře (já po 3 letech cca 80000,- a to fenka neměla žádný úraz, vše jen vrozené), ale jak pak trpíte, a jste smutní z toho, co si pejsek na veterině zkusí a jaký to je pro něj stres.

Není pes s PP jako pes s PP...

Netuším, jak přesně je to u ovčáků, mám labradorku. Cíleně jsem vybírala chovku, která jde po zdraví, chovatelka kryla v zahraničí hlavně kvůli skvělým zdravotním výsledkům dotyčného psa a jeho potomků. A vyplatilo se - moje fenka i její sourozenci mají kyčle i lokty nulové a nemají ani žádný jiný problém (mimo jiné jsou oba rodiče geneticky negativní na tři nejčastější dědičné choroby a mají i pravidelná vyšetření očí). Teď mám "objednané" štěndo od fenky, která má (kromě skvělých pracovních výsledků a báječné povahy) negativní rentgeny kyčlí, loktů, ramen, hlezen i páteře, její první vrh (8 štěňat) byl kompletně zrentgenovaný a všichni mají kyčle i lokty nulové, fenka má pravidelná vyšetření očí a negativní testy na šest dědičných chorob (z toho jeden test ještě není ani oficiálně dostupný, chovatelka poskytla vzorek krve fenky pro výzkum této choroby). Otec má rovněž negativní kyčle i lokty, vyšetření očí a dva nejdůležitější genetické testy. Takže teď už jen čekám, jestli fenka zabřezne a jestli na mě štěně "zbyde", ale stran zdraví neočekávám žádný zásadnější problém - stát se může samozřejmě cokoliv, ale to i u těch nejzdravějších vesnických voříšků;-)

18.9.2012 10:42
bess

XXX.XXX.231.171

jajinka p napsal(a):
Poradíte prosím jaké plemeno?
Měl by to být pes (samec) cca do 15kg, ale zase ne miniatura typu york, čivava... Měl by mít rád pohyb, ale zase ne stylem, že když se pár dní nedostaneme na dlouhou procházku, tak nám zdemoluje byt. pokud možno bez silných loveckých pudů. Nechci pudla a knírače (nelíbí se mi)
teď máme kavalírka (s PP), ale u nich se zase bojím problémů se srdíčkem.
Moc děkuji

Pokud byste měli psa v bytě bez stálé možnosti výběhu na zahradu tak se určitě nepouštějte do kolie, jsou to aktivní psi a v bytě by jen strádal.

18.9.2012 10:52
debri

XXX.XXX.139.21

vandisue napsal(a):

Jasně ,že dysplazky se vyskytují u všech větších plemen,ale zrovna ovčáky bych nechtěla ani omylem,tedy hlavně ne výstaváka.Fakkt mi ty zkosený zadky přijdou šílený

18.9.2012 12:01
jajinka p

XXX.XXX.246.122

Máme domek se zahradou, ale relativně nízký plot a bydlíme uprostřed dědiny... Psa ale chci domů s tím, že když přijdeme domů, půjdeme s ním ven, ale s tím, že chodíme denně na dlouho. psa s celodenním přístupem ven nechci z toho důvodu, že lidi jsou h.jzli a psi, které mají jenom na zahradě a jdou s nima jednou za měsíc (někdy ani to ne) do hospody (takových je tady povíc), nebo jim prostě někdy zdrhne. Mám tady hold špatné zkušenosti, jeden z nich (tibetská doga) nám zakousl na naší vlastní zahradě naši kočku a jeden nás v naší brance (sl.čuvač) bezdůvodně napadl, jenom proto, že ten pes byl opravdu venku ze dvora 2x2m jenom když zdrhl. I přes plot nesnášel psi a byl od nás v té chvíli přes 20m daleko a můj pes už mířil domů, ani jeden jsme se na něj ani nepodívali a on po nás vystartoval a začal mi kousat do psa....:-( Fakt to nebylo nic příjemného.... Ještě k tomu venku stáli dvě ženské a čuměli (promiňte za ten výraz) na nás a když jsem je (už lehce panicky) požádala aby třeba na toho souseda šli zazvonit, že mu zdrhl pes a škube nás (svého psa jsem držela v náručí, takže fakt nás oba), tak se akorát otočili a šli do p.dele!!! (omlouvám se za výrazy....:-/)
Trošku jsem se rozepsala, snad to nikomu vadit nebude....

18.9.2012 13:52
vandisue

XXX.XXX.125.1

kolemjdouci2 napsal(a):
Není pes s PP jako pes s PP...

Netuším, jak přesně je to u ovčáků, mám labradorku. Cíleně jsem vybírala chovku, která jde po zdraví, chovatelka kryla v zahraničí hlavně kvůli skvělým zdravotním výsledkům dotyčného psa a jeho potomků. A vyplatilo se - moje fenka i její sourozenci mají kyčle i lokty nulové a nemají ani žádný jiný problém (mimo jiné jsou oba rodiče geneticky negativní na tři nejčastější dědičné choroby a mají i pravidelná vyšetření očí). Teď mám "objednané" štěndo od fenky, která má (kromě skvělých pracovních výsledků a báječné povahy) negativní rentgeny kyčlí, loktů, ramen, hlezen i páteře, její první vrh (8 štěňat) byl kompletně zrentgenovaný a všichni mají kyčle i lokty nulové, fenka má pravidelná vyšetření očí a negativní testy na šest dědičných chorob (z toho jeden test ještě není ani oficiálně dostupný, chovatelka poskytla vzorek krve fenky pro výzkum této choroby). Otec má rovněž negativní kyčle i lokty, vyšetření očí a dva nejdůležitější genetické testy. Takže teď už jen čekám, jestli fenka zabřezne a jestli na mě štěně "zbyde", ale stran zdraví neočekávám žádný zásadnější problém - stát se může samozřejmě cokoliv, ale to i u těch nejzdravějších vesnických voříšků;-)

Moje fenka má DKK i DLK 0/0 stejně jako její rodiče a prarodiče a praprarodiče,atd.... Ale to je asi tak všechno. Otec mé feny zemřel v 6letech (to mé fence bylo půl roku) "prý na selhání ledvin" a to měl IPO1,2,3 SchH1,2,3 OB1, OB2, a už ani nevím co všechno...
Matka taky vrcholové zkoušky. Nechtěla jsem výstaváka, ale pracanta. Fenka je skvělá povahově! Na matku i otce jsem se jela před tím podívat. Krásná lesklá srst, energičtí a temperamentní jedinci.

V 1,5 byla fence diagnostikována aortální stenóza.... Bylo mi řečeno, že je to vrozená srdeční vada a když se mě doktor zeptal na rodiče a já mu řekla o otci, tak řekl, že u onemocnění srdce nevypoví službu prvně srdce, ale že to jsou ledviny.:-(

Navíc fena má peranální píštěle na konečníku, ktaré nejdou nijak moc léčit ani plastická operace nepomůže. Hrozí že bude inkontinentní.
Když jsem chovatelce psala, že má fenka tyto problémy, ale že bych ji nikomu nedala a že ji moc miluju, tak ani neodepsala... Že by měla strach? A sourozenci z vrhu na tom nejsou o moc lépe....

Chovatelská stanice se jmenuje NIOX a chovatelka Iveta Skalická (mimo jiné rozhodčí obedience a sport.kynologie)...
www.no-niox.wz.cz

A to není jediný případ.... Ale neříkám, že jsou i slušní chovatelé, kteří na tom nechtějí vydělat...

Oni by se měli celkově zpřísnit podmínky chovnosti(u ovčáků určitě, některá plemena na tom zas tak špatně nejsou). Pak by to bylo o něčem jiném...

Přidejte reakci

Přidat smajlík