sincerity
napsal(a):
Dobrý den,
nemám v tom zkušenost, vždy jsem měla jen pejsky :-) naše fenečka se nám začala hárat, ale její jen 10 měsíců. Můžu ji nechat připustit a nebo počkat do dalšího hárání?
jaký k tomu máte důvod ?
1) je to ještě štěně
2) i kdyby nebylo, co s těmi narozenými štěňaty budete dělat ?
sincerity
napsal(a):
Dobrý den,
nemám v tom zkušenost, vždy jsem měla jen pejsky :-) naše fenečka se nám začala hárat, ale její jen 10 měsíců. Můžu ji nechat připustit a nebo počkat do dalšího hárání?
Vás měla maminka taky v deseti letech? Předpokládám, že PP asi fenečka nemá.....nechte si prosím fenečku na hraní a nerozmnožte, prosím
sincerity
napsal(a):
No, jak jsem tusila, jste vazne vsichni zaujati! Radeji si necham poradit od veterinare a ne od vas...Zamyslete se nad sebou, nechapu, proc by moje fenka nemohla mit stenata, chtela jsem znat nazor podle veku a vy na me budete prskat?? Fakt dik za radu!
Sincerity: nikdo není zaujatý, ale věřte mně!! pokud se tady kdokoli zeptá na to, zda má nechat připustit 10ti měsíční štěně, tak musí čekat, že se do něj lidi pustí. Pokud nevíte základní, opravdu ZÁKLADNÍ údaje o psovi, měla jste si pořidit rybičky nebo plyšáka. Neurazte se, ale to snad nemyslíte vážně???? Chápu, že si pořídíte pejska, i když o něm nic nevíte, ale proč si chcete "hrát" na chovatelku, proč musíte připouštět a je jedno jestli teď nebo za rok, dva, copak se musí každá fena rozmnožovat?
sincerity
napsal(a):
No, jak jsem tusila, jste vazne vsichni zaujati! Radeji si necham poradit od veterinare a ne od vas...Zamyslete se nad sebou, nechapu, proc by moje fenka nemohla mit stenata, chtela jsem znat nazor podle veku a vy na me budete prskat?? Fakt dik za radu!
Zamyslete se vy, proč by vaše fenka měla mít štěňata, když ještě není ani dospělá, ani uchovněná.
sincerity
napsal(a):
Malá plemena se připouštějí nejdříve v 18 měsících, nejlépe je samozřejmě až ve dvou letech. A štěňata by nejlépe mít neměla proto, že je strašně přepsováno a zvláť yorků jsou taková kvanta, že hrůza. A co nemoci? Jaké mají vyšetření její rodiče a jaké Vaše fenka? To chcete množit s čistým svědomím na feně, u které nevíte, jestli je opravdu zdravá a ne jen vizuelně? Nebo Vás osud štěňat nezajímá? Já mám taky fenu bez PP, má 5 let. Nikdy štěňata neměla a nikdy mít nebude, ikdyž mi spousta lidí říká, jak je krásná. Vyšetřená není ani její rodiče a koupila jsem si ji tehdy ze začátnické nerozvážnosti. Dnes už bych si psa bez PP nekoupila, max bych si vzala z útulku.
sincerity
napsal(a):
Dobrý den,
Ještě jste se měla zeptat, za kolik se teď prodávají štěňata... Jak můžete být majitelkou psa, když o něm nic nevíte???
sincerity
napsal(a):
Dobrý den,
obávám se, že Vám veterinář neřekne nic jiného, co my ostatní tady. V 10 měsících je fenečka ještě štěňátko - nedospělá. Když fenka hárá poprvé nikdy se nepřipouští!
A pokuď budete chtít, aby Vaše fenka měla štěňátka, tak budete muset ještě chvíli počkat... Tak ve 2-3letech poprvé.
Musíte si ale uvědomit, že štěňátka nejsou jen radost, ale i (a to především) hlavně velká starost.
Nejprve si musíte zodpovědět, jestli můžete objetovat pár tisíc, kdyby porod musel být vedený císařem.
Pokuď se Vám narodí 10štěňat, budete pro všechny schopná najít nové pánečky? A co když ne?
Rozhodně si nemyslete, že pokuď fenku nakryjete a bude mít štěnda, že byste na tom mohla nějak vydělat....
Tak za prve, fenku jsem zachranila a dala ji domov, za druhe ptala jsem se, protoze mi veterinarka od nas z vesnice rekla, ze fenka je jiz zrala na kryti a ze si mysli, ze je ji uz vice, nez 10 mesicu, pry kolem roka a pul, majitelka mi totiz dala ockovaci prukaz, ktery evidentne neni jeji, ale radeji jsem uvedla tech 10 mesicu, treba by tady byl nekdo s podobnou zkusenosti, kdyz mu fena zabrezla tak mlada...
Jorksiru treba je premnozeno, ale ja mam farmu, kde mam ruzna zvirata, od psu zacinaje, po kozy konce a rozhodne bych si stenata nechala!!!!
dalsi vec...kdyz si poridite dite s chlapem, ktery neni vysokoskolak, tak ho date snad pryc? To je udesna logika tohle...na vice neodepisuju, treba se tady poperte
sincerity
napsal(a):
Tak za prve, fenku jsem zachranila a dala ji domov, za druhe ptala jsem se, protoze mi veterinarka od nas z vesnice rekla, ze fenka je jiz zrala na kryti a ze si mysli, ze je ji uz vice, nez 10 mesicu, pry kolem roka a pul, majitelka mi totiz dala ockovaci prukaz, ktery evidentne neni jeji, ale radeji jsem uvedla tech 10 mesicu, treba by tady byl nekdo s podobnou zkusenosti, kdyz mu fena zabrezla tak mlada...
Jorksiru treba je premnozeno, ale ja mam farmu, kde mam ruzna zvirata, od psu zacinaje, po kozy konce a rozhodne bych si stenata nechala!!!!
dalsi vec...kdyz si poridite dite s chlapem, ktery neni vysokoskolak, tak ho date snad pryc? To je udesna logika tohle...na vice neodepisuju, treba se tady poperte
Potěš koště.....víc nezvládám říct
sincerity
napsal(a):
Tak když vám to veterinářka od vás z vesnice řekla, tak fenku nakryjte. A až vás štěňata budou srát, tak vám je mileráda veterinářka z vesnice uspí a kdyby ne, tak pytel a řeka to jistí.
utahraptor
napsal(a):
Tak když vám to veterinářka od vás z vesnice řekla, tak fenku nakryjte. A až vás štěňata budou srát, tak vám je mileráda veterinářka z vesnice uspí a kdyby ne, tak pytel a řeka to jistí.
Pani nás ujistila, že má farmu a tam si štěňátka nechá! a budou se množit jedna radost,už se těším na pořad na Nově o farmářce, jejíž zvířata se pohybují po okolních vesnicích, nemají co žrát a obtěžují sousední občany a farmářka zcela jistě řekne na kameru, jak zvířátka miluje a jak mají tu nejlepší péči....jako by toho doteď nebylo málo....
sincerity
napsal(a):
Tak si nejsem jistá, jestli tu má cenu něco vysvětlovat, ale což, zkusím to...
Tak za prvé - že jste fenku zachránila je super...tak proč radši nezachráníte další když na to máte prostory? Pesanů co potřebujou domov je strašně moc a vy budete na svět přivádět další? Několik jorkšírů tady - http://www.terier-v-nouzi.estranky.cz/clanky/mali-terieri-a-krizenci.html, pak další tu http://www.facebook.com/YorksirskyTerierVNouzi/photos, jinak spousta prcků co touží po domově tady http://www.facebook.com/stene.v.nouzi, a zoufalých dospěláků s neskutečně smutným pohledem tu - http://www.facebook.com/groups/Pomahamepejskum/
Za druhé - pokud si nejste jistá s věkem, tak proč nad tím přemýšlíte? 10měsíční štěně při prvním hárání, dovolím si to přirovnat k první menstruaci 12ti leté holky...sice už jsou pohlavně dospělé, ale opravdu není ok aby měly děti...
Za další - když si chcete štěňata nechat - zamyslela jste se co když jich bude třeba 6, zvládnete to? Příbuznou smečku, jejich výchovu (i malý pes potřebuje výchovu, venčení, výcvik, odbourání smečkového chování apod.)...a co kastrace? Snad nechcete aby se vám pak příbuzní množili mezi sebou?
A za poslední - když chcete srovnávat člověka a psa, tak tedy ok... neřeší se vzdělání (zda má pes zkoušky či ne), ale zdravotní stránka... Člověk pravidelně chodí na vyšetření, řekne když ho něco bolí, nechá se vyšetřit a ví co a jak... A rozumná ženská si nepořídí děti s chlapem, o kterém ví, že má nějakou chorobu, kterou s velkou pravděpodobností přenese na dítě, kterému by to mohlo silně znepříjemnit život...
Také jde o to, že člověk má rodný list, ví kdo byli jeho předci... stejně jako pes s průkazem původu, který je v podstatě rodným listem... U psa bez PP bohužel můžete jen doufat že děda nebyl jezevčík či jeden velkej mejdan...
Nemluvě o tom, že vaše fenka může být sebekrásnější, vybraný pes taky, ale může z nich vzejít cokoli - jak po vzhledové tak po zdravotní stránce, když nevíte kdo byli předci... Genetika je věc záludná!!! Psi po generacích před nimi dědí jak agresi, tak bázlivost, špatné klouby, nemoci, apod...
A v neposlední řadě - člověk si vyšlechtil psa, aby mu pomáhal v různých oblastech...proto máme plemena služební, společenská, barváře, honiče, chrty, apod... Proto se šlechtí, aby se u psů udržovaly a podporovaly určité vlastnosti... Pokud bysme se na to vykašlali, jak bysme dopadli? Důchodci by dávali pryč v roce psa, protože potřebují malého a ze štěněte jim vyrostl hyperaktivní obr... záchranáři by po roce práce dávali pryč psa, že jim nemá zájem hledat lidi a je to ignorant, aktivní člověk by doma brečel že má psa pecivála, další by mrzli u boudy protože předci neměli hustou srst ale nikdo to nemohl vědět, že...
A za uvážení taky stojí, že dříve si příroda kdo se bude množit a kdo ne selektovala sama - pes se musel ověřit v životě - jak dokáže nalovit, ochránit smečku, vést ji, tedy na tom musel být dobře psychicky i zdravotně... pes který nebyl alfou neměl právo se množit, to samé fena... My jsme si psi domestikovali a roli přírody nahradili chovem s PP - bonitací ověříme povahu a vzhled psa, zdravotním vyšetřením jeho zdraví.... u bez PP bohužel nic takového není, tedy se tím vlastně przní příroda - množí se omegy, které by na to v běžném přírodním životě nikdy neměly právo, a příroda věděla proč... Asi tak :)
Pokud chcete štěňátka, kupte si pejska s PP, který bude opravdu reprezentantem plemene... dojděte poctivě na zdravotní vyšetření, které je pro plemeno povinné (každé plemeno trpí na něco, proto je potřeba to vyšetřit), dojděte na bonitaci, kde vám psa posoudí exteriérově a povahově...a pak s čistým svědomím připusťte k psovi, co prošel stejnou procedurou... pak teprv můžete s klidným svědomím usínat, že jste pro svoje budoucí prcky udělala maximum, a nemusíte třeba koukat na to, jak se půlka vrhu trápí na špatné kyčle tak, že se ani nemůže zvednout, ze života má utrpení až do jejich vysvobození kdy je ve 3 letech utratí (stalo se podobně chytré známé, která už nikdy bez PP nebude množit)
monischa
napsal(a):
Tak si nejsem jistá, jestli tu má cenu něco vysvětlovat, ale což, zkusím to...
Tak za prvé - že jste fenku zachránila je super...tak proč radši nezachráníte další když na to máte prostory? Pesanů co potřebujou domov je strašně moc a vy budete na svět přivádět další? Několik jorkšírů tady - http://www.terier-v-nouzi.estranky.cz/clanky/mali-terieri-a-krizenci.html, pak další tu http://www.facebook.com/YorksirskyTerierVNouzi/photos, jinak spousta prcků co touží po domově tady http://www.facebook.com/stene.v.nouzi, a zoufalých dospěláků s neskutečně smutným pohledem tu - http://www.facebook.com/groups/Pomahamepejskum/
Za druhé - pokud si nejste jistá s věkem, tak proč nad tím přemýšlíte? 10měsíční štěně při prvním hárání, dovolím si to přirovnat k první menstruaci 12ti leté holky...sice už jsou pohlavně dospělé, ale opravdu není ok aby měly děti...
Za další - když si chcete štěňata nechat - zamyslela jste se co když jich bude třeba 6, zvládnete to? Příbuznou smečku, jejich výchovu (i malý pes potřebuje výchovu, venčení, výcvik, odbourání smečkového chování apod.)...a co kastrace? Snad nechcete aby se vám pak příbuzní množili mezi sebou?
A za poslední - když chcete srovnávat člověka a psa, tak tedy ok... neřeší se vzdělání (zda má pes zkoušky či ne), ale zdravotní stránka... Člověk pravidelně chodí na vyšetření, řekne když ho něco bolí, nechá se vyšetřit a ví co a jak... A rozumná ženská si nepořídí děti s chlapem, o kterém ví, že má nějakou chorobu, kterou s velkou pravděpodobností přenese na dítě, kterému by to mohlo silně znepříjemnit život...
Také jde o to, že člověk má rodný list, ví kdo byli jeho předci... stejně jako pes s průkazem původu, který je v podstatě rodným listem... U psa bez PP bohužel můžete jen doufat že děda nebyl jezevčík či jeden velkej mejdan...
Nemluvě o tom, že vaše fenka může být sebekrásnější, vybraný pes taky, ale může z nich vzejít cokoli - jak po vzhledové tak po zdravotní stránce, když nevíte kdo byli předci... Genetika je věc záludná!!! Psi po generacích před nimi dědí jak agresi, tak bázlivost, špatné klouby, nemoci, apod...
A v neposlední řadě - člověk si vyšlechtil psa, aby mu pomáhal v různých oblastech...proto máme plemena služební, společenská, barváře, honiče, chrty, apod... Proto se šlechtí, aby se u psů udržovaly a podporovaly určité vlastnosti... Pokud bysme se na to vykašlali, jak bysme dopadli? Důchodci by dávali pryč v roce psa, protože potřebují malého a ze štěněte jim vyrostl hyperaktivní obr... záchranáři by po roce práce dávali pryč psa, že jim nemá zájem hledat lidi a je to ignorant, aktivní člověk by doma brečel že má psa pecivála, další by mrzli u boudy protože předci neměli hustou srst ale nikdo to nemohl vědět, že...
A za uvážení taky stojí, že dříve si příroda kdo se bude množit a kdo ne selektovala sama - pes se musel ověřit v životě - jak dokáže nalovit, ochránit smečku, vést ji, tedy na tom musel být dobře psychicky i zdravotně... pes který nebyl alfou neměl právo se množit, to samé fena... My jsme si psi domestikovali a roli přírody nahradili chovem s PP - bonitací ověříme povahu a vzhled psa, zdravotním vyšetřením jeho zdraví.... u bez PP bohužel nic takového není, tedy se tím vlastně przní příroda - množí se omegy, které by na to v běžném přírodním životě nikdy neměly právo, a příroda věděla proč... Asi tak :)
Pokud chcete štěňátka, kupte si pejska s PP, který bude opravdu reprezentantem plemene... dojděte poctivě na zdravotní vyšetření, které je pro plemeno povinné (každé plemeno trpí na něco, proto je potřeba to vyšetřit), dojděte na bonitaci, kde vám psa posoudí exteriérově a povahově...a pak s čistým svědomím připusťte k psovi, co prošel stejnou procedurou... pak teprv můžete s klidným svědomím usínat, že jste pro svoje budoucí prcky udělala maximum, a nemusíte třeba koukat na to, jak se půlka vrhu trápí na špatné kyčle tak, že se ani nemůže zvednout, ze života má utrpení až do jejich vysvobození kdy je ve 3 letech utratí (stalo se podobně chytré známé, která už nikdy bez PP nebude množit)
Perfektně napsané!!! Každý kdo má psa, nebo si ho kdy bude chtít pořídit, by si měl toto vytisknout a nalepit si to na vchodové dveře. Aby pokaždé, když bude odcházet z baráku si POŘÁDNĚ ROZMYSLEL, zda se zpátky vrátí s nějakým novým psem a hlavně s jakým....!!!!!
sincerity
napsal(a):
Dobrá, třeba budete aspoň číst, když se vám nechce odepisovat. Ptala jste se na zkušenost se zabřeznutím příliš mladé fenky, tak tady je. Známá měla boxerku - zabřezla ji nešťastnou náhodou (měla doma na návštěvě psa, na moment se vzdálili na zahradu - pes byl přivázán u stolu, aby na ní nemohl, ale fenka se mu nastavila). Řekla si, že jí štěnda nechá (pes byl taky boxer a bylo to dřív, psů zdaleka nebylo tolik co teď). Fenka sice štěňata donosila a porodila, ale nebyla prostě plně dovyvinutá - dospělá a zbortila se jí páteř. Do konce života měla problémy, k stáru docela dost bolesti a na sportovku, kterou s ní začala dělat mohla zapomenout. Takže to je zkušenost na kterou jste se ptala. Děti nemají mít děti.
Uživatel s deaktivovaným účtem

sincerity
napsal(a):
Jo, a až jí při příštím hárání nakryje její syn, tak si ta další štěňátka taky necháte?
sincerity
napsal(a):
Vaše myšlaní je jako od 15letéhom dítěte.
Taky mám farmu (mimochodem o dost déle než vy a mám víc zvířat), ale to neznamená, že budu množit psy! Jelikož chovám ovce a kozy, rozmnožuji je, ale psy mám na hlídání a na mazlení, nikoliv na chov, a proto je nerozmnožuji!. A už vůbec nebudu chovat na nedospělé fence. Pokud vám veterinářka poradila nakrýt jí, asi to nemá v hlavě v pořádku, měla byste si najít někoho soudnějšího. A i kdyby byla zralá na krytí, neznamená to, že je nutné nebo vhodné jí krýt.
Při všem tom štěstí bude mít fenečka 5 štěňat, z toho 4 fenky. Silně pochybuji, že je uhlídáte nebo vykastrujete, takže pravděpodobně za rok budete mít 5 březích kříženců. To si ta štěňata taky necháte?
Ale vzhledem k tomu, že máte další psy, je vaše fenka již stejně pravděpodobně březí, nebo v nejbližších dnech zabřezne, takže je tahle diskuze tak trochu bezpředmětná. Přeju vám hodně sil ve výchově smečky.
Mimochodem, víte, že jedna kočka za rok sežere 4 berany? Kolik toho asi tak sežere jorkšír?
ivulka2
napsal(a):
Proboha že vas to baví odpovídat .. vždyt je to bud jasna provokace a nebo to píše desetileté děcko k čemuž bych se přiklaněla protože člověk který by měl farmu a měl na ní zvířata by neměl čas se tady ptát na takové kraviny
Zbytečně se tady rozčilujete
No nevím, slečna Sincerity dala v poslední době pár dotazů i na "kozy"
ivulka2
napsal(a):
No dotazy jsem si tam taky přečetla a myslím že to opravdu píše nějaké děcko .....
No tak keď ste o tom presvedčená, tak to "decko" už netrápte, nejaké /aj/konštruktívne reakcie si tu už mohla prečítať tak načo sa toľko do nej obúvať? Aspoň že sa spýtala, než sa do toho "pustila".
moonika
napsal(a):
No tak keď ste o tom presvedčená, tak to "decko" už netrápte, nejaké /aj/konštruktívne reakcie si tu už mohla prečítať tak načo sa toľko do nej obúvať? Aspoň že sa spýtala, než sa do toho "pustila".
Ale ja to děcko netrápím a v podstatě jsem tu jen napsala at toho nechají
ivulka2
napsal(a):
Ale ja to děcko netrápím a v podstatě jsem tu jen napsala at toho nechají
Omlúvam sa ak som to zle pochopila, to mala byť skôr reakcia na tie "agresívne" reakcie viacerých. A či to píše dieťa je fuk, aj my dospeláci občas v návale starostí a rôznych myšlienok napíšeme nie práve najpremyslenejšiu otázku.
ivulka2
napsal(a):
No dotazy jsem si tam taky přečetla a myslím že to opravdu píše nějaké děcko .....
Já myslím, že to dítě není, alespoň na těch kozách paní píše o manželovi....
Taky by si dítě asi nemohlo kupovat stádo koz a podobně. Podle mě je to mladá nezkušená panička. Ale to je konečně jedno.
Pro zadavatelku: Fenku nekryjte (připouští se králíci, feny se kryjí...). Je to ještě štěně. Minimální věk pro krytí feny malého plemene je 18 měsíců. Ale jak tu už bylo psáno, je to vůbec třeba, aby měla štěňata? Psů je strašně moc i tak.
tereza.128
napsal(a):
Já myslím, že to dítě není, alespoň na těch kozách paní píše o manželovi....
Taky by si dítě asi nemohlo kupovat stádo koz a podobně. Podle mě je to mladá nezkušená panička. Ale to je konečně jedno.
Pro zadavatelku: Fenku nekryjte (připouští se králíci, feny se kryjí...). Je to ještě štěně. Minimální věk pro krytí feny malého plemene je 18 měsíců. Ale jak tu už bylo psáno, je to vůbec třeba, aby měla štěňata? Psů je strašně moc i tak.
No nebo je to panička s IQ děcka stačí si přečíst dotazy na kozách to nemuže dospělý člověk myslet važně