Citace standardu: „Oči: Posazené daleko od sebe, oválného tvaru, středně velké. Barva hnědá, jen u merle zbarvených psů mohou být jedno nebo obě oči zcela, nebo částečně modré. Jemný, bystrý, pozorný a inteligentní výraz."
Takže hádám, že u černo nebo hnědobílé bordery to problém bude, ale nejsem chovatelem, takže třeba vám někdo odpoví, zda se to toleruje, ale standard vám to nepovoluje.
Ale znám psa, tedy jiného plemene, který má jinou barvu očí, než připouští standard a je to několikanásobný šampion.
serigala
napsal(a):
Citace standardu: „Oči: Posazené daleko od sebe, oválného tvaru, středně velké. Barva hnědá, jen u merle zbarvených psů mohou být jedno nebo obě oči zcela, nebo částečně modré. Jemný, bystrý, pozorný a inteligentní výraz."
Takže hádám, že u černo nebo hnědobílé bordery to problém bude, ale nejsem chovatelem, takže třeba vám někdo odpoví, zda se to toleruje, ale standard vám to nepovoluje.
Ale znám psa, tedy jiného plemene, který má jinou barvu očí, než připouští standard a je to několikanásobný šampion.
Tu jsem našla 1 černobílou border kolii, která je chovná a má dvobarevné oči :
citace: Garp Carrly Aibara
Plemeno: Border kolie
Barva: Černobílá
atd..
Chovný
modré oko je povolené pouze u merle BOC (i každé oko jiné, popř. oko dvoubarevné).
Jiinak je to těžká vada, kdy pes sice může projít do chovu,ale nejspíš nikdy nebude krýt. Fena bohužel ta štěňata mít může.
Na výstavách dopadnou nejlépe jako VD.
Solidní chovatel taková štěňata prodává s výraznou slevou a ne do chovu.
monika s
napsal(a):
modré oko je povolené pouze u merle BOC (i každé oko jiné, popř. oko dvoubarevné).
Jiinak je to těžká vada, kdy pes sice může projít do chovu,ale nejspíš nikdy nebude krýt. Fena bohužel ta štěňata mít může.
Na výstavách dopadnou nejlépe jako VD.
Solidní chovatel taková štěňata prodává s výraznou slevou a ne do chovu.
Dobře, moc děkuji.
Mě totiž různobarevné oči vždy lákali, ale když tak teď o tom přemýšlím, pořídím si normální borderku :)
destiny
napsal(a):
Ale mě se líbí hnědobílé Border kolie :)
No, tak to máte blbý, co na to říct :)
Když chcete psa i na výstavy a pod., jsou jen dvě možnosti:
Prostě buď se vzdáte různobarevných očí a budete mít hnědobílou borderku s oběma očima stejnýma.
a nebo se vzdáte hnědobílé barvy srsti a budete mít psa s různě zbarvenýma očima.
Oboje nelze.