Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.10.2012 15:17
destiny

XXX.XXX.244.182

Dobrý den, chystám se pořídit si fenku Border kolie a zajímalo by mě, jestli je nějaký problém, kdyby měla různou barvu očí ? (výstavově, BONITACE,na soutěže..)

11.10.2012 15:39
serigala

XXX.XXX.156.179

Citace standardu: „Oči: Posazené daleko od sebe, oválného tvaru, středně velké. Barva hnědá, jen u merle zbarvených psů mohou být jedno nebo obě oči zcela, nebo částečně modré. Jemný, bystrý, pozorný a inteligentní výraz."

Takže hádám, že u černo nebo hnědobílé bordery to problém bude, ale nejsem chovatelem, takže třeba vám někdo odpoví, zda se to toleruje, ale standard vám to nepovoluje.

Ale znám psa, tedy jiného plemene, který má jinou barvu očí, než připouští standard a je to několikanásobný šampion.

11.10.2012 15:56
destiny

XXX.XXX.244.182

serigala napsal(a):
Citace standardu: „Oči: Posazené daleko od sebe, oválného tvaru, středně velké. Barva hnědá, jen u merle zbarvených psů mohou být jedno nebo obě oči zcela, nebo částečně modré. Jemný, bystrý, pozorný a inteligentní výraz."

Takže hádám, že u černo nebo hnědobílé bordery to problém bude, ale nejsem chovatelem, takže třeba vám někdo odpoví, zda se to toleruje, ale standard vám to nepovoluje.

Ale znám psa, tedy jiného plemene, který má jinou barvu očí, než připouští standard a je to několikanásobný šampion.

Tu jsem našla 1 černobílou border kolii, která je chovná a má dvobarevné oči :

citace: Garp Carrly Aibara
Plemeno: Border kolie
Barva: Černobílá
atd..
Chovný

11.10.2012 16:36
hortova

XXX.XXX.174.201

No vím, že když jde někdo s borderkou, která má jedno nebo obě oči modré na výstavu, dostává max dobrou. A takovéto bordery co znám jsou nechovné.

11.10.2012 16:39
serigala

XXX.XXX.156.179

Našla jsem si jeho bonitační kód:

iimbannnna/E3K1Q2P2
Podle bonitační karty znamená E3 - vady v pigmentaci oka (číslo 3 udává těžkou vadu)

Takže to vada je a poměrně těžká, ale ne vylučující z chovu.

11.10.2012 19:59
destiny

XXX.XXX.244.182

serigala napsal(a):
Našla jsem si jeho bonitační kód:

iimbannnna/E3K1Q2P2
Podle bonitační karty znamená E3 - vady v pigmentaci oka (číslo 3 udává těžkou vadu)

Takže to vada je a poměrně těžká, ale ne vylučující z chovu.

Děkuji moc.

11.10.2012 23:47
monika s

XXX.XXX.216.194

modré oko je povolené pouze u merle BOC (i každé oko jiné, popř. oko dvoubarevné).
Jiinak je to těžká vada, kdy pes sice může projít do chovu,ale nejspíš nikdy nebude krýt. Fena bohužel ta štěňata mít může.
Na výstavách dopadnou nejlépe jako VD.
Solidní chovatel taková štěňata prodává s výraznou slevou a ne do chovu.

12.10.2012 05:47
destiny

XXX.XXX.244.182

monika s napsal(a):
modré oko je povolené pouze u merle BOC (i každé oko jiné, popř. oko dvoubarevné).
Jiinak je to těžká vada, kdy pes sice může projít do chovu,ale nejspíš nikdy nebude krýt. Fena bohužel ta štěňata mít může.
Na výstavách dopadnou nejlépe jako VD.
Solidní chovatel taková štěňata prodává s výraznou slevou a ne do chovu.

Dobře, moc děkuji.

Mě totiž různobarevné oči vždy lákali, ale když tak teď o tom přemýšlím, pořídím si normální borderku :)

12.10.2012 10:27
pinoha

XXX.XXX.69.167

Tak si kupte plesnivku, když se Vám líbí dvoubarevné oči. :-)
Lucie

12.10.2012 14:01
destiny

XXX.XXX.244.182

pinoha napsal(a):
Tak si kupte plesnivku, když se Vám líbí dvoubarevné oči. :-)
Lucie

Ale mě se líbí hnědobílé Border kolie :)

12.10.2012 14:47
burunduk

XXX.XXX.209.124

destiny napsal(a):
Ale mě se líbí hnědobílé Border kolie :)

No, tak to máte blbý, co na to říct :)

Když chcete psa i na výstavy a pod., jsou jen dvě možnosti:
Prostě buď se vzdáte různobarevných očí a budete mít hnědobílou borderku s oběma očima stejnýma.
a nebo se vzdáte hnědobílé barvy srsti a budete mít psa s různě zbarvenýma očima.

Oboje nelze.

Přidejte reakci

Přidat smajlík