Malé myslivecké plemenu

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
16.10.2012 17:10
nikol181

XXX.XXX.109.73

Jaké byste mi poradily plemeno na myslivost? Bratr vstoupil do mysliveckého spolku, ale nějak všichni nevíme jaké plemeno vybrat. Podmínka přesného mysliveckého uplatťnění neni (myslím jako honič, barvář atd.), jen aby byl malé nebo střední rasy. A aby vydržel 7 hodin doma sám, samozdřejmě by byl před odchodem vyvenčen a po příchodu by se šlo na dlouhou procházku, k večeru na cvičák. Také by mě zajímal jestli neznáte nějaký dobrý cvičák s mysliveckým zaměřením nebo nějakého kynologa, který se tomu výcviku věnuje. Nejlépe v Praze nebo v okolí.

Předem děkuji za odpověď

16.10.2012 18:12
davidka

XXX.XXX.107.205

Soused měl bavorského barváře. Byl perfektně cvičený, nekonfliktní. Měl ho v bytě a neslyšela jsem, že by si na něj někdo stěžoval. Opravdu úžasný psík, i když už dost let nežije, pořád na něj vzpomínám.

16.10.2012 18:21
bess

XXX.XXX.231.171

připravte se na to že vám tu všeci budou cpát bordera... docela často u nás jeden je a tupějšího psa jsem neviděla (samozřejmě můžou být ostatní normální, ale ten je opravdu retardovaný). Osobně k myslivosti jako barváře máme labradora a všechny ve spolku překvapil jak skvěle dohledává zvěř. Nemusí ani kapka krve upadnout a on tu zvěř i tak najde :-) Akorát labrador je na vás už asi moc velký :-))

16.10.2012 19:26
nikol181

XXX.XXX.109.73

labrador je bohužel moc velký, ale znám skvělé i s prominutím tupé labradory, za to však nemůže pes, ale pán

a ještě upřesňuji podmínky změnilo se to, raději nějaké menší plemeno tak do velikosti beagla, kokra. Přeci jen hodně cestujeme a s měnším plemenem to jde lépe. Ne nepořizujeme si psa z nutnosti, ale čekali (respektive bratr čekal) jaké zaměření bude potřeba

17.10.2012 11:22
mata

XXX.XXX.80.144

A jak moc malé? Mě napadl ihned Malý münsterlandský ohař , jsou to skvělí pesani a vhodní i pro začátečníka, co to ale bere fakt poctivě :-) Váhově okolo 15 kg.
Nebo pak jezevčíka, ale to už jsou tvrdohlavci, a to ani nemluvím o Jagdteriérech ( německý lovecký teriér ), to už je plemeno, co potřebuje pevné, ale právě přitom citlivé, vedení, pak jsou to super lovečáci, všestraní a perfektní :-) Drsní navenek, citliví uvnitř, výcvik a výchova tvrdým "mysliveckým stylem" je jen ničí. Kdo ale má cit a přitom zládne temperament, je pro něj Jagošek ideál :-)
No a pak tu jsou tuny dalších lovečáků, projeďte si atlas, i takovej Karelský medvědí pes, samo kokr, velšteriér, foxteriér hladko i drsnosrstý, Malý hrubosrstý vendéeský basset, Modrý gaskoňský baset, a další a další, jezevčíkovitý brakýř, barváři atd. atp.

17.10.2012 11:25
mata

XXX.XXX.80.144

mata napsal(a):
A jak moc malé? Mě napadl ihned Malý münsterlandský ohař , jsou to skvělí pesani a vhodní i pro začátečníka, co to ale bere fakt poctivě :-) Váhově okolo 15 kg.
Nebo pak jezevčíka, ale to už jsou tvrdohlavci, a to ani nemluvím o Jagdteriérech ( německý lovecký teriér ), to už je plemeno, co potřebuje pevné, ale právě přitom citlivé, vedení, pak jsou to super lovečáci, všestraní a perfektní :-) Drsní navenek, citliví uvnitř, výcvik a výchova tvrdým "mysliveckým stylem" je jen ničí. Kdo ale má cit a přitom zládne temperament, je pro něj Jagošek ideál :-)
No a pak tu jsou tuny dalších lovečáků, projeďte si atlas, i takovej Karelský medvědí pes, samo kokr, velšteriér, foxteriér hladko i drsnosrstý, Malý hrubosrstý vendéeský basset, Modrý gaskoňský baset, a další a další, jezevčíkovitý brakýř, barváři atd. atp.

Jo no vidíte, velikostně by mohl sednout i špringl španěl, velšpringl španěl..... je jich hodně, ale záleží na požadavcích bratra, na povahu psa, jeho potřeby a možnosti, na typu srsti, atd. atp. Lovečáků je jak máku, ovšem každej jinej vně i uvnitř :-) Španělé, teriéři, ohaři, setři, barváři, seveřani..... každej je jinej, potřebuje něco jiného....

17.10.2012 11:30
hankaapes

XXX.XXX.39.63

I kokři jsou lovečáci, viděla jsem jich několik pracovat a jsou úžasní.

17.10.2012 12:49
tereza.128

XXX.XXX.207.198

nikol181 napsal(a):
labrador je bohužel moc velký, ale znám skvělé i s prominutím tupé labradory, za to však nemůže pes, ale pán

a ještě upřesňuji podmínky změnilo se to, raději nějaké menší plemeno tak do velikosti beagla, kokra. Přeci jen hodně cestujeme a s měnším plemenem to jde lépe. Ne nepořizujeme si psa z nutnosti, ale čekali (respektive bratr čekal) jaké zaměření bude potřeba

No a co toho kokra? Anglického pochopitelně. Jsou to skvělí lovečtí psi a znám myslivce, co má již několikátého v řadě a žádné jiné plemeno by nechtěl, právě pro jeho praktičnost.
Je to slídič, skvěle aportuje, nedělá mu problém skočit za aportem do vody, vejde se i do malého bytu, ale může bydlet i na zahradě....
Jen bych nekupovala od chovatele, co se věnuje jen výstavám, ale raději fakt od nějakého myslivce. :-)

17.10.2012 18:07
shivatečka

XXX.XXX.151.148

Já budu lobovat za jezevčíka :) Skvělá povaha,kamarád do nepohody,ale musíte přemýšlet..
Já svého psa nikdy k loveckému výcviku nevedla a přesto věděl,jak a kde zvíře chytit a přinést :-)

17.10.2012 19:44
janaa

XXX.XXX.124.90

Pokud vybíráte plemeno primárně pro využitelnost v myslivosti,vybírejte podle typu honitby a podle nejčastěji lovené zvěře. Třeba barvář vám kromě jelenářských oblastí apod. bude dost na nic,ledaže si ho zkazíte využíváním jako honiče. Důležitá je samozřejmě i osobnost budoucího vůdce,pokud nemá zkušenost,tak třeba křepelák nebo řada teriérů nebude ta nejlepší volba. Každé plemeno má něco, své plusy i mínusy a právě proto je nutné vybírat s ohledem na využití

17.10.2012 20:07
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

Co se týče druhé části otázky - loveckého výcviku, tak doporučuju cvičák HafBO. Má několik instruktorů přímo zaměřených na lovecký výcvik nejrůznějších plemen:
http://vycvik.hafbezobav.cz/index.php/vycvik/stranka/14

18.10.2012 13:10
alda082

XXX.XXX.173.5

no přece jezevčík :)

18.10.2012 13:21
angila_grian

XXX.XXX.192.76

Český ohař bude na vás asi velký, souhlasím s jezevčíkem, je to norník jak vyšitej smajlík

18.10.2012 13:32
hanele

XXX.XXX.219.155

bess napsal(a):
připravte se na to že vám tu všeci budou cpát bordera... docela často u nás jeden je a tupějšího psa jsem neviděla (samozřejmě můžou být ostatní normální, ale ten je opravdu retardovaný). Osobně k myslivosti jako barváře máme labradora a všechny ve spolku překvapil jak skvěle dohledává zvěř. Nemusí ani kapka krve upadnout a on tu zvěř i tak najde :-) Akorát labrador je na vás už asi moc velký :-))

No nestalo se, žejo ... :-))
Spíš by se dalo říct, že tu pár lidí "cpe" labradora a přitom já jich znám tolik naprosto tupých a hloupých ...

Labrador pro myslivost se musí opravdu hodně dobře vybírat. Moje kamarádka chová na lovecky využívaných fenách se zkouškama a její štěňata jsou pracovně kvalitní. Když si ovšem někdo koupí labíka z výstavní linie, se zlou se potáže ...

Pokud nemáte ze strany OMS konkrétní doporučení, vybírejte prostě podle toho, jaké plemeno se vám nejvíc líbí, případně čemu byste se s ním chtěli věnovat. Vzhledem k velikosti si nejspíš nebudete pořizovat ohaře (možná tak bretaňského), takže vybírejte mezi teriéry, jezevčíky, honiči, španěly ... každý vám tady nejspíš doporučí to, co má doma a s čím je spokojený (jen někdo mezitím ještě nakydá na plemeno které doma nemá a zná jen jednoho jedince smajlík). Ale jen vy musíte mít představu jak by pes mohl vypadat (typ srsti, kostra příp. barva) a co byste chtěli aby dělal. Pak vám někdo může poradit konkrétněji. :-)

18.10.2012 13:41
ilisek

XXX.XXX.196.16

hanele napsal(a):
No nestalo se, žejo ... :-))
Spíš by se dalo říct, že tu pár lidí "cpe" labradora a přitom já jich znám tolik naprosto tupých a hloupých ...

Labrador pro myslivost se musí opravdu hodně dobře vybírat. Moje kamarádka chová na lovecky využívaných fenách se zkouškama a její štěňata jsou pracovně kvalitní. Když si ovšem někdo koupí labíka z výstavní linie, se zlou se potáže ...

Pokud nemáte ze strany OMS konkrétní doporučení, vybírejte prostě podle toho, jaké plemeno se vám nejvíc líbí, případně čemu byste se s ním chtěli věnovat. Vzhledem k velikosti si nejspíš nebudete pořizovat ohaře (možná tak bretaňského), takže vybírejte mezi teriéry, jezevčíky, honiči, španěly ... každý vám tady nejspíš doporučí to, co má doma a s čím je spokojený (jen někdo mezitím ještě nakydá na plemeno které doma nemá a zná jen jednoho jedince smajlík). Ale jen vy musíte mít představu jak by pes mohl vypadat (typ srsti, kostra příp. barva) a co byste chtěli aby dělal. Pak vám někdo může poradit konkrétněji. :-)

To je bohužel průser dnešní doby, kdy si lovecká plemena kupují lidé, kteří chodí do lesa tak akorát na houby.... Labrador byl pan pes do lesa, ale díky jeho vzhledu je lovecky upotřebitelných labíků jako šafránů a většina z nich se hold valí na gaučích a jen žerou....škodasmajlík

18.10.2012 13:56
hanele

XXX.XXX.219.155

ilisek napsal(a):
To je bohužel průser dnešní doby, kdy si lovecká plemena kupují lidé, kteří chodí do lesa tak akorát na houby.... Labrador byl pan pes do lesa, ale díky jeho vzhledu je lovecky upotřebitelných labíků jako šafránů a většina z nich se hold valí na gaučích a jen žerou....škodasmajlík

Jo, je to škoda protože pohled na makajícího labíka je hezkej! Ostatně stejně jako na kokra, jezevčíka, setra, teriéra ...

18.10.2012 16:27
nikol181

XXX.XXX.108.95

Nejraději bysme nějakého barváře, ale moc se v tom nevyznáme-proto se ptám tady pro zkušenosti...
Beagla nechceme.
Předem díky za odpověď

18.10.2012 18:07
hanele

XXX.XXX.219.155

nikol181 napsal(a):
Nejraději bysme nějakého barváře, ale moc se v tom nevyznáme-proto se ptám tady pro zkušenosti...
Beagla nechceme.
Předem díky za odpověď

Bavorský, hanoverský, štýrský brakýř, slovenský kopov, švýcarský, modrý gaskoňský, luzernský honič, hrubosrstý vendéeský baset.
Například.
Vendéen a štýrák jsou hrubosrstí - odolnější vůči počasí - vybírala bych po rodičích lovecky vedených (štýrák například Kuburumba - Alena Divišová z Prahy)
Ostatní uvedení jsou krátkosrstí a chovky neznám.
Povahově tato plemena bývají fajn do rodiny, k dětem, jen se musí počítat s jejich loveckým pudem. Ten ovšem když je pravidelně uspokojován, tak se dá krásně ovládat. Tudíž když budete mít toho psa na práci, bude vybitý a poslušný. :-)

18.10.2012 19:29
nikol181

XXX.XXX.108.95

Děkuji, všichni jsou moc velcí, představovali bysme si tak cca do 20 kg a 40cm do výšky, poměrně nás zaujal MOdrý gaskoňský baset je ještě nějaké jiné barvářské plemeno, které by spl|ňovalo tyto požadavky?
Předem děkuji za odpověď
je jich totiž moc a já nejsem moc na internetu "sběhlá"

18.10.2012 19:41
hanele

XXX.XXX.219.155

nikol181 napsal(a):
Děkuji, všichni jsou moc velcí, představovali bysme si tak cca do 20 kg a 40cm do výšky, poměrně nás zaujal MOdrý gaskoňský baset je ještě nějaké jiné barvářské plemeno, které by spl|ňovalo tyto požadavky?
Předem děkuji za odpověď
je jich totiž moc a já nejsem moc na internetu "sběhlá"

Tak ještě ten malý vendén a ti budou asi nejdostupnější. Jinak je jich ještě i víc, ale s dostupností bude docela problém. No a ještě se zkuste podívat i na toho borderteriéra, jsou moc fajn a makají (vlastní zkušenost!)!

19.10.2012 15:47
banny

XXX.XXX.107.26

nikol181 napsal(a):
Jaké byste mi poradily plemeno na myslivost? Bratr vstoupil do mysliveckého spolku, ale nějak všichni nevíme jaké plemeno vybrat. Podmínka přesného mysliveckého uplatťnění neni (myslím jako honič, barvář atd.), jen aby byl malé nebo střední rasy. A aby vydržel 7 hodin doma sám, samozdřejmě by byl před odchodem vyvenčen a po příchodu by se šlo na dlouhou procházku, k večeru na cvičák. Také by mě zajímal jestli neznáte nějaký dobrý cvičák s mysliveckým zaměřením nebo nějakého kynologa, který se tomu výcviku věnuje. Nejlépe v Praze nebo v okolí.

Předem děkuji za odpověď

Zkuste třeba Jack russell terriera, nebo Parson russella terriera, Border teriera :-)
Mám jack russell terriery a jako levecký pes, jsou velmi šikovní :-) chodí na hony, i na dohledávky, jsou to vynikající noraři :-)

24.10.2012 20:04
mozaik

XXX.XXX.40.144

Pokud se ve vaší honitbě loví více spárkatá zvěř než drobná, potom jednoznačně vede při malé velikosti jezevčík a to pokud možno standard drsnosrstý. U drsňáka je největší pravděpodobnost dobrých loveckých vloh, oni se totiž doposud chovají hlavně pro myslivost, takže nejsou zatím zkažení. Jejich údržba spočívá ve 20-ti minutovém vytrimování asi 3x za rok. Jsou jedinci, které stačí jen přečísnout a trimovat je není třeba, protože jim srst nedorůstá do velké délky. O jezevčíkovi se říká, že je malým bratrem barváře a já mohu potvrdit, že je to pravda. S výchovou není problém, jsou to rozumní psi od přírody, žádní plašani jako třeba většina teriérů. Není náročný na pohyb mimo službu. Výcvik je úplně bezproblémů, 99% jezevčků rychle chápe, co se po nich chce, a časem spíš on učí svého pána. Pokud odběhne za zvěří, pochopí, že nejjednodušší cestou zpět k pánovi je návrat po vlastní stopě a připojení se zpět na pánovu stopu. Proto jezevčíci nepatří mezi časté ztracence jako některá jiná lovecky náruživá plemena. Jeho akční rádius není tak veliký jako u honičů, takže neprohání leče ve velkém okolí. Díky svým krátkým běhům nehoní zvěř tak daleko, protože ví, že na to nemá. Zkoušky z lovecké upotřebitelnosti zvládá bez složitého výcviku, obvykle se vypiluje jen poslušnost. Na rozdíl od mnoha jiných plemen norníků - teriérů mu to myslí a je až vyčůraný, takže se nestává, že by se v akci v noře rozvášnil natolik, že by tam vlítl jako kamikaze a klidně se tam nechal od jezevce zabít. Prostě pozná, že když na to nemá, tak se radši vrátí k pánovi. Je to prostě pan pes a každý, kdo ho jednou měl, už si moc špatně zvyká na nějaké jiné plemeno a obvykle se k jezevčíkovi vrací. Zeptejte se někoho, kdo jezevčíka má a uvidíte, že jsem ani v jednom slově nepřeháněl.

3.11.2012 15:30
dasul

XXX.XXX.136.92

Tak sice tu kdosi psal že všichni budou cpát bordíky, ale zas proč ne? Já tupýho bordíka neznám asi ani jednoho. Na cvičáku (agility) máme hned 3 a jsou to spíš třeštiprdla. Jednoho má i naše mladá. Jsou dobře ovladatelní i cvičitelní, akorát si člověk musí dávat pozor, aby včas utnul jakékoliv náznaky agrese. U nás se nesnese ani jeden bordík s duhým bordíkem. Dokonce jedna fena měla už od štěněte problém se s nést s jakýmkoli psem nebo fenou. Pokud se jí pes podřídil, zabila by ho. Pokud se jí postavil, couvla ona. To je ale asi jediný bordík s tak šílenou povahou co jsem poznala. Ale za tu dobu co agilití už se dost spravila. Ostatní bordíci jsou fajn společníci a výborní pracanti. V agilitách se s něma dá setkat už celkem často a bývají do všeho dost zapálení. Dceři jsme brali štěně od myslivce, který je choval už roky. Bordík si myslím že není tak špatný. Je malý, skladný... Já znám naopak totálně tupé labradory a toto plemeno mě totálně odradilo a nelíbí se mi ani vzhledově :-)

18.11.2012 18:19
mozaik

XXX.XXX.40.144

Tady ale nejde o agility. Agility je pro psa hra, ale v myslivosti se od takového psíka čeká, že se postaví třeba silnému praseti, v noře si bude muset poradit sám s pořádným lišákem nebo jezevcem atd. To už není hra. Pro individuální lov není až tak důležité, jestli se pes snese s ostatními psy, ale jde nejvíc o lovecké vlohy. Dnes už je to s bordery lepší než před 10 lety, kdy byl lovecky zdatný max 1 z 5, ale přesto je pořád velká šance u tohoto plemene narazit na měkotu, který nebude chtít norovat a nebude chtít jít k postřelenému praseti. Naopak když kápnete na toho dobrého, tak je to fajn. Rozhodně ale nejde srovnávat bordíky z cvičáků s bordíky lovecky vedenými a "použitelnými"

20.11.2012 21:10
past

XXX.XXX.8.222

Doporučuji bordíka nebo jezevčíka po lovecky vedených rodičích od zkušeného kynologa - myslivce, který určitě se vším rád poradí. Na dnešní podmínky v myslivosti jsou dostačující a když se ho nepodaří vycvičit (což se může stát), tak z něj bude alespoň dobrý společník - což bude i tak. Přeji šťastnou ruku při výběru a nezapomeňte vybírat podle temperamentu a způsobu využití, ať nejste nešťastný (pes si pána nevybírá).

Přidejte reakci

Přidat smajlík