Anesska

XXX.XXX.142.162
Dobrý den všem,
plánuji za pořídit štěně dobrmana, jen bych se ráda informovala o tom, jaké hrozí zdravotní problémy u tohoto plemene? Slyšela jsem toho už dost a nevím, zda mě tato stránka věci neodrazuje
Děkuji za jakékoliv příspěvky, názory...
Anesska
napsal(a):
Dobrý den všem,
plánuji za pořídit štěně dobrmana, jen bych se ráda informovala o tom, jaké hrozí zdravotní problémy u tohoto plemene? Slyšela jsem toho už dost a nevím, zda mě tato stránka věci neodrazuje
Děkuji za jakékoliv příspěvky, názory...
Před půl rokem jsem řešila úplně stejný problém, a ač jsem dobíka strašně moc chtěla nakonec jsem se rozhodla pro úplně jiné plemeno. Odradilo mě právě to jejich chatrné zdraví. Jistě u žádného plemena (bavíme se o PP jedincích) nebudete mít jistotu stoprocentního zdraví, ale jsou prostě přirozeně zdravější plemena a dobrman dle mě k nim rozhodně nepatří. Bohužel
https://www.ifauna.cz/psi/nemodforum/r/detail/1307712/re-dobrman-no-rr-nebo-leopard .......mrknete i na tuto diskuzi, taky se tam o zdravi dobrmanu mluvi
Děkuji za reakci. Právě, DB se mi líbí jak stavbou těla, tak svým charakterem, využitím, ale při představě, že si koupím psa za nemalý peníz a budu ho s pravděpodobností v něčem léčit, mě moc netěší. Samozřejmě je jasné, že není pes jako pes, ale nevím jestli tak riskovat?
Co jste zvolila za plemeno, jestli se mohu zeptat?
Děkuji
anesska
napsal(a):
Děkuji za reakci. Právě, DB se mi líbí jak stavbou těla, tak svým charakterem, využitím, ale při představě, že si koupím psa za nemalý peníz a budu ho s pravděpodobností v něčem léčit, mě moc netěší. Samozřejmě je jasné, že není pes jako pes, ale nevím jestli tak riskovat?
Co jste zvolila za plemeno, jestli se mohu zeptat?
Děkuji
No tak já si nakonec pořídila Dalmíka a teď mi tady chrní mimčo jedno putíkatý. Chtěla jsem psa sportovce a zároveň hlídače. Nakonec jsem od hlídacího požadavku upustila a vůbec nelituju
weera
napsal(a):
No tak já si nakonec pořídila Dalmíka a teď mi tady chrní mimčo jedno putíkatý. Chtěla jsem psa sportovce a zároveň hlídače. Nakonec jsem od hlídacího požadavku upustila a vůbec nelituju
Dalmatina jsem si přála, když jsem byla malá... Pak přišli ovčáci a teď bych ráda změnu.
Jenže se psama ráda pracuju ( sportovní kynologie ) a potřebuju společníka ke koním. Ovčák je ideál, ale ráda bych vyzkoušela něco jinýho a vůbec se nevím rady co... Mám vyhlídlý vrh DB z chovu, který si myslím že funguje, ale váhám... no, štěňata ještě nejsou narozená, tak uvidím, jak se rozhodnu...Ale pořád mi to vrtá hlavou
anesska
napsal(a):
Dalmatina jsem si přála, když jsem byla malá... Pak přišli ovčáci a teď bych ráda změnu.
Jenže se psama ráda pracuju ( sportovní kynologie ) a potřebuju společníka ke koním. Ovčák je ideál, ale ráda bych vyzkoušela něco jinýho a vůbec se nevím rady co... Mám vyhlídlý vrh DB z chovu, který si myslím že funguje, ale váhám... no, štěňata ještě nejsou narozená, tak uvidím, jak se rozhodnu...Ale pořád mi to vrtá hlavou
Dobíci jsou také moje krevní skupina, ale za mě to zdraví teda nee. Jako aby se mi pes dožil 6let to fakt teda ani náhodou. Projděte si jednotlivé chovy a mrkněte se kolik se tam ti psi dožívají . To už si spíš pořiďte Beaucerona. Dobrmanům se podobá jak vzhledově tak povahově. Ale nebývají až tolik temperamentní. Tak šťastnou ruku při výběru
mám třetího Dobrmana. První zemřela po srážce autem (měla demodikozu a byla bez PP), druhá s PP zemřela v 11ti letech na torzi žaludku a nynější Dobrouš bez PP měl v 9 ti také torzi žaludku ale přežil. Nyní má 10 let a je to pořád čiloun.
Jedno vím jistě. Je to poslední Dobrman kterého jsem si chtěně pořídila. Na mě je moc temperamentní a tak jsem "přešla" na Beaucerony. Jsou podobní vzhledem a "klidnější". Navíc mohou být celoročně venku (i když jsou stejně jako Dobrouš rádi neustále s pánem)
Foto - Dobrman a 2x Beauceron