Dobry den,
mam fenku yorka - 2. rocnu. Pred mesiacom sa jej skoncilo tretie haranie, a pozorujem u nej zmenu spravania - k horsiemu. Nikdy nemala velmi rada psov, iba obcas, ale momentalne je dost agresivna. V poslednej dobe dost utoci na feny /ale iba ked sa k nek priblizia/. Dnes rano poriadne zurila na stena .
Uz dlhsie uvazujeme o druhom psovi /aj ked je sama doma aby jej nebolo smutno/, ale hlavne dufame, ze by ju to troska viac "pritiahlo" medzi psov.
Ale bojim sa ako by zareagoavala na prichod druheho psa. Mate s tym niekto skusenosti? Myslite, ze by bolo priviset ku nej stena, alebo uz dospeleho psa?
Dakujem za vsetky vase odpovede.
Zuzana.
suzka
napsal(a):
Dobry den,
mam fenku yorka - 2. rocnu. Pred mesiacom sa jej skoncilo tretie haranie, a pozorujem u nej zmenu spravania - k horsiemu. Nikdy nemala velmi rada psov, iba obcas, ale momentalne je dost agresivna. V poslednej dobe dost utoci na feny /ale iba ked sa k nek priblizia/. Dnes rano poriadne zurila na stena .
Uz dlhsie uvazujeme o druhom psovi /aj ked je sama doma aby jej nebolo smutno/, ale hlavne dufame, ze by ju to troska viac "pritiahlo" medzi psov.
Ale bojim sa ako by zareagoavala na prichod druheho psa. Mate s tym niekto skusenosti? Myslite, ze by bolo priviset ku nej stena, alebo uz dospeleho psa?
Zuzana.
Ahoj,
já měla tento problém taky, ale už štěněte. Pořád se mi nedařilo s tím nic dělat, až jsem jednou vyrazila na jiný cvičák, kde na začátku a na konci pustí všichni své psy na volno a oni si spolu hrají. Můj hafík se nejdřív bál, potom blafal a potom si s nimi hrál natolik, až nechtěl ani jít domů. Od té doby naopak vidí v každém psovi kamaráda a chce si s ním hrát (což taky asi není dobře, ale je to v každém případě lepší).
Druhého psa jsem mu pořídila nyní, v jeho 13 měsících, a to dospělou fenu. Měla jsem totiž strach, že budoucí štěně naformuje podle svého chování. S dospělým hafanem hned tak nehne. Realita je taková, že to neplatí až tak úplně, předávají si oba ze sebe něco, ale původnímu hafíkovi to rozhodně svědčí. Takže pokud můžu poradit, z vlastní zkušenosti bych volila dospělého psa k hafíkovi s problematickou povahou.
Nabízí se ale jedna potíž - aby původní pesan nového, tím spíš, když bude starší, vůbec pustil na svoje území. U nás se to neobešlo bez blafání a vyceněných zubů, ale nakonec vše dopadlo dobře.
suzka
napsal(a):
Dobry den,
Zuzana.
Asi moc neporadím, ale řeknu svůj názor....
teprve teď vaše fena dospěla (většinou to opravdu bývá kolem třetího hárání - tedy podle toho co mám vypozorované) a začala se i tak chovat. Být vámi, pokud skutečně nechcete z jiného důvodu dalšího psa, tak bych si ho nepořizovala a radši začala fenku vychovávat. Na druhého "vašeho" psa-feny by si bez problému zvykla, ale vůbec to nebude řešit její chování k cizím psům.
a výchovou myslím, brát fenku mezi ostatní psi a umravňovat její chování, nemusí se každým psem rozumnět a hrát si, ale naučit ji tolerovat i jiné psi a nevyprovokovávat praní...
dita
napsal(a):
Asi moc neporadím, ale řeknu svůj názor....
teprve teď vaše fena dospěla (většinou to opravdu bývá kolem třetího hárání - tedy podle toho co mám vypozorované) a začala se i tak chovat. Být vámi, pokud skutečně nechcete z jiného důvodu dalšího psa, tak bych si ho nepořizovala a radši začala fenku vychovávat. Na druhého "vašeho" psa-feny by si bez problému zvykla, ale vůbec to nebude řešit její chování k cizím psům.
a výchovou myslím, brát fenku mezi ostatní psi a umravňovat její chování, nemusí se každým psem rozumnět a hrát si, ale naučit ji tolerovat i jiné psi a nevyprovokovávat praní...
Dakujem Vam obom za prispevky.
Prajem pekny vikend.
Zuzana
suzka
napsal(a):
Dobry den,
Zuzana.
Pokud pozorujete změnu chování po hárání,může to být i hormonálními změnami po hárání(náběh na falešnou březost)už jsem tu měla fenu,která takto reagoval.Nicméně to není důvod proč feně její jednání tolerovat,nebo ho omlouvat.Chodit mezi psy,trénovat chůzi u nohy,s tím,že pokud vylítne na fenu(štěně)dát najevo,že tohle ne.Naučit povel fuj,jako přerušení nežádoucího chování,cuknout za obojek(samozřejmě přiměřeně k velikosti fenky).
Předpokládám,že fenu máte od štěněte a proběhla normální socializace.