Dobrý den, chtěla jsem se na něco zeptat, protože nevím na koho se obrátit?
Koupila jsem přez inzerát čivaví štěnátko, kluka, když jsme pro něho přijeli, tak nám neukázali maminku, říkali že strašně štěká a kouše, když někoho nezná, že to čivavy dělají, nechala jsem to být ,protože jsem byla nadšená ze štěněte a nepřemýšlela jsem, paní nám ukázala jak se vylepují ouška, stříhají drápky, dala nám trochu granulek, na ktere je zvykli a řekla ,že ještě nemá očkovací průkaz, dala mi jen dvě lahvičky vakcíny, že mu byli podány a že je mám dát veterináři a ten mi průkaz vystaví, teď ho máme třetí den, zřejmě je blbost jít s lahvičkami k veterináři, vždyť můžou být po jiném psovi a ten náš třeba ani očkován není, nevím si rady, jak to teď zjistím, taky mě přijde že je na čivavu už teď moc velký, bojím se ,že nám prodala křížence...nevím, v chovu čivavy se nevyznám, měla jsem dříve Huskyho.Zaslala bych foto ale tady to asi nejde. kazdopádně už máme k němu vztah a pryč byjsme ho nedali, jen se bojím ,že nás trochu napálili...Děkuji za odpověďi
Máte pravdu, napálili vás.
V tomto věku už každé štěně má očkovák mít. Neptali jste se, proč si je očkují sami? Kdy bylo štěně odčervováno? Mělo to být provedeno několikrát, je to důležité a opět se to zapisuje do průkazu.
Navíc proč jste si brali štěně po agresivní feně? Proč by měla čivava kousat? Správně vychovaný pes nekouše!
Oba rodiče jste si měli nechat aspoň ukázat, i když ani to by nebyl důkaz, bez PP vám mohou přivést cokoli.
A už jen dodám, že to, co držíte na klíně, není čivava. Koukněte se na pár webu opravdových chovatelských stanic a uvidíte ten rozdíl.
Vakcínou od takových chovatelů bych neočkovala, nevíte, jestli byla správně uskladněná v lednici, jak je stará, jestli očkovali čistou jehlou atd.
Máte pěkného pejska, ale pokud jste chtěli čivavu, měli jste vybírat obezřetněji.
verca91
napsal(a):
Koupila jsem přez inzerát čivaví štěnátko, kluka, když jsme pro něho přijeli, tak nám neukázali maminku, říkali že strašně štěká a kouše, když někoho nezná, že to čivavy dělají, nechala jsem to být ,protože jsem byla nadšená ze štěněte a nepřemýšlela jsem, paní nám ukázala jak se vylepují ouška, stříhají drápky, dala nám trochu granulek, na ktere je zvykli a řekla ,že ještě nemá očkovací průkaz, dala mi jen dvě lahvičky vakcíny, že mu byli podány a že je mám dát veterináři a ten mi průkaz vystaví, teď ho máme třetí den, zřejmě je blbost jít s lahvičkami k veterináři, vždyť můžou být po jiném psovi a ten náš třeba ani očkován není, nevím si rady, jak to teď zjistím, taky mě přijde že je na čivavu už teď moc velký, bojím se ,že nám prodala křížence...nevím, v chovu čivavy se nevyznám, měla jsem dříve Huskyho.Zaslala bych foto ale tady to asi nejde. kazdopádně už máme k němu vztah a pryč byjsme ho nedali, jen se bojím ,že nás trochu napálili...Děkuji za odpověďi
Nevím, jestli jste na diskuzi dnes poprvé, ale zcela jistě ano, protože poslední týdny se tu neřeší nic jiného, než jak se nenechat napálit a jak nebrat bez PP a pokud ano, tak na co si dát pozor!!! Když už psa bez PP, zcela jistě bych chtěla vidět OBA rodiče a bez očkovacího průkazu bych štěně fakt nebrala. Ale bohužel komu není rady, tomu není pomoci. Nelíbí se mně, když jsou tady někteří pisálkové zlí, arogantní a hned každému nadávají, ale na druhou stranu se někdy nedivím, když jsou lidé nepoučitelní....Pokud už jste se rozhodla a odebrala si štěně, jehož jste vůbec neviděla rodiče, nemůžete předpokládat, že vám z toho vyroste čivava..... Ale i přesto vám budu držet palce, aby se tak stalo a vy jste byla spokojená. V každém případě bych hned zašla ze vetem, nechala psisko zkontrolovat po zdravotní stránce a na očkování se domuvila přímo s ním. Ilona
Souhlas s předchozím, takhle se štěně nekupuje, pěkně vás napálili. Ale už se stalo... jen držím palce, ať nemá štěndo žádný zdravotní problém, ty jsou u čivin bohužel docela časté. Nechte štěndo zkontrolovat veterinářem a naočkovat, a pak cca v roce nechte u ortopeda vyšetřit patelly (pokud bude kulhat nebo odlehčovat zadní nohu, tak samozřejmě dřív)
A hlavně - co nejvíc choďte se štěnětem mezi lidi a pohodové zdravé očkované psy. Jestli je mamina agresivní, tak je dost dobře možné, že tuhle povahu štěně podědilo, a bude to chtít opravdu dobrou socializaci hned od začátku, aby se v něm tyhle vlohy co nejmíň rozvinuly.
davidka
napsal(a):
Já si spíš myslím, že matku neukázali proto, že to není tak úplně čivava :-)
Štěňátko se mi zdá na čivavu strašně velké, vylučující z chovu je u dospělce váha nad 3 kg, to štěně se mi zdá větší už teď. Můžete ho zvážit? Docela by mě zajímalo, jestli mám odhad :-)
Jo, taky fakt, to mi nedošlo, až teď jsem na tu fotku pořádně koukla. Jestli není zadavatelka dítě nebo trpaslík, tak je to štěně středního plemene a ne číva!
davidka
napsal(a):
Já si spíš myslím, že matku neukázali proto, že to není tak úplně čivava :-)
Štěňátko se mi zdá na čivavu strašně velké, vylučující z chovu je u dospělce váha nad 3 kg, to štěně se mi zdá větší už teď. Můžete ho zvážit? Docela by mě zajímalo, jestli mám odhad :-)
No mně podle srsti připadá na obrázku jako kříženeček s nějakým medvídkem
Je to moc pěkné štěňátko, já mám takovéto kříženečky ráda, jen je drzost od těch množitelů to vydávat za konkrétní plemeno a ještě ho předat neodčervené a pravděpodobně i neočkované.
Zadavatelka by měla na tu množku upozornit, aby se nenapálilo ještě víc lidí (i když ti jsou asi nepoučitelní).
Hlavně aby bylo štěně zdravé, ať už z něj vyroste cokoli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Je to krásné štěňátko, ale také si myslím, že čistá čivavka to nebude. Kolik váží?
Moje čivavka (s PP) ve dvou měsících, kdy jsme si ji brali od chovatelky, važila 850 gramů.
verca91
napsal(a):
Komu není rady, tomu není pomoci.
Řeknu to mírně - jste hodně hloupá, když si jedete pro štěně, zjistíte tolik podivných věcí a stejně si ho odvezete. I když vlastně.. když je to štěně bez pp, je jedno, co Vám ukážou, můžou jednoho z rodičů klidně podstrčit.
Štěně naočkované zřejmě vůbec nebude, lahvičky mohli vzít kdekoliv.
Neukázali Vám matku, štěně nemělo očkovací průkaz, dali Vám jen nějaké staré lahvičky od vakcín, o matce podali info, že strašně štěká a kouše ..proboha - TO VÁM NESTAČÍ K TOMU ŠTĚNĚ ODMÍTNOUT??
I přes jeho krásný výzor křížence.. který ovšem vůbec nekoresponduje s tím, jak má vypadat čivava.
Kdybyste si vybírala obyčejnej mobil, tak i nad tím strávíte víc času než nad výběrem psa.. smutný.
Nechápu, že lidé řeší podstatné věci až PO koupi - věci, štěněte, čehokoliv.
Snad tohle všechno zkoumám a hledám informace PŘED pořízením. Ne až pak.
Ještě teda odpověď pro Vás: Ano, napálili Vás.
Zkuste jim zavolat a řekněte jim svůj názor na celou akci. Uvidíte, jak se k tomu postaví. Jistě čelem. Ha ha.
Tímto zdravím do záhrobí pana Karla Čapka, který trefně v min. století poznamenal:
"Lidé jsou hlupáci."
Pejsek je pěknoučkej :-) můžete napsat odkud ho máte? Stačí kraj či město, soused si pořídil 2x štěně čivavy (první odešlo pryč s jeho bývalou přítelkyní) a tento pejsek je jak přes kopírák. Čivavka je opravdu povahově čivava, vzhledově je to taková zvětšená čivava, řekla bych odhadem tak 4,5kg. Ale je úžasnej, i ten jeho brácha (z jiného vrhu) je stejný. S očkováním, to bych raději pořešila s vetem, určitě vám něco navrhne :-)
Taky nad takovým jednáním kroutím hlavou.
Zrovna očkování a odčervení je hodně důležité, a zvlášť u tak malé rasy se může špatnou dávkou hodně pokazit. Z čeho má veterinář vycházet, když nemá potvrzení, kdy štěně vakcínu dostalo?
Už jen to, jakým způsobem chovatelé šetřili (stovku za průkaz, veterináře zřejmě štěně nevidělo nikdy, takže asi ani odčervené nebude), nevěřila bych, že dali peníze za slušné krmení. A to vše se může odrazit ve zdravotním stavu psa po celý život. Správný start do života je základ na celý jeho zbytek!
Koukala jsem teď na inzeráty, je neskutečné, kolik se tam nabízí čivav bez PP. Móda je móda a jak je vidět, množitelé mají odbyt. Přitom v ceně s PP a bez PP není zas tak velký rozdíl, vždyť potom vrazíte do léčení toho chudáčka mnohem víc. Množitelé kryjí většinou tím, co mají doma, klidně nakryjí matku synem nebo psem od vedle, který neprošel chovností kvůli vážné vadě.
davidka
napsal(a):
Taky nad takovým jednáním kroutím hlavou.
Zrovna očkování a odčervení je hodně důležité, a zvlášť u tak malé rasy se může špatnou dávkou hodně pokazit. Z čeho má veterinář vycházet, když nemá potvrzení, kdy štěně vakcínu dostalo?
Už jen to, jakým způsobem chovatelé šetřili (stovku za průkaz, veterináře zřejmě štěně nevidělo nikdy, takže asi ani odčervené nebude), nevěřila bych, že dali peníze za slušné krmení. A to vše se může odrazit ve zdravotním stavu psa po celý život. Správný start do života je základ na celý jeho zbytek!
Koukala jsem teď na inzeráty, je neskutečné, kolik se tam nabízí čivav bez PP. Móda je móda a jak je vidět, množitelé mají odbyt. Přitom v ceně s PP a bez PP není zas tak velký rozdíl, vždyť potom vrazíte do léčení toho chudáčka mnohem víc. Množitelé kryjí většinou tím, co mají doma, klidně nakryjí matku synem nebo psem od vedle, který neprošel chovností kvůli vážné vadě.
Ono to není bohužel problém jen u čivav, v inzerci převažují inzeráty bez PP téměř u všech plemen. Je to neskutečné. Ale nemá cenu to rozebírat, už se tady o tom debatovalo nespočetněkrát. Chápu, že se může fena neuhlídat a jsou hold štěňata na cestě....ale co je inzerátů, kde nabízí na krytí psa bez PP nebo shání ženicha pro nevěstu bez PP, kolikrát to jsou i kříženci už několika plemen....
Ja si myslim ze na 3,5 mesice 1,3kg neni moc, předpokladam ze čivavky rostou podobně jako jorkšíři..kamošká když měla štěně jorka vážil v 7týdnech 1050g, nyní ve třech letech má 3,5kg (ale není přerostlý je spíš silnější). My teď máme mimčo a má 9 týdnů a 1230g a do váhy bychom se měli v pohodě vlést.
Moje teta má čivavu, hmotnost je necelé 3 kg. Jako štěndo vypadalo úplně jinak To, že Vám "chovatelka" neukázala rodiče o něčem svědčí. Omlouvám se, ale i kdyby štěňátko bylo sebekrásnější, nevzala bych si ho už z několika důvodů... původ, rodiče, případná agresivita (jak paní prodejkyně tvrdila u matky), nevědomost očkování a odčervení... Teď Vám to je třeba jedno, ale později můžete litovat... Každopádně bych Vám poradila zajít k veterináři. Přeji ať je štěňátko zdravé a roste do krásy
Ano zajdu co nejdřive k vet. jinak me slo jen o to, ze bydlim v 1KK tak aby z toho nevyrostlo neco vetsiho nez ma byt:) Samozrejme ho mame strasne radi a on nas, takze bych ho pryc nedala . Vim ze je bez PP, ale ja na spolecnost nepotrebuju civavu za 11tisic, proto jsem cekala co mi budou chovatele psat, ti co maji civavy s PP, na to koukaji jinak nez ja..vim, byla jsem hloupa, pri odberu stenete ,ale kdyz jsem tu kulicku videla, chtela jsem ji stejne:)
verca91
napsal(a):
Ano zajdu co nejdřive k vet. jinak me slo jen o to, ze bydlim v 1KK tak aby z toho nevyrostlo neco vetsiho nez ma byt:) Samozrejme ho mame strasne radi a on nas, takze bych ho pryc nedala . Vim ze je bez PP, ale ja na spolecnost nepotrebuju civavu za 11tisic, proto jsem cekala co mi budou chovatele psat, ti co maji civavy s PP, na to koukaji jinak nez ja..vim, byla jsem hloupa, pri odberu stenete ,ale kdyz jsem tu kulicku videla, chtela jsem ji stejne:)
Tak na této fotce, kde máte prcka na klíně, to nevypadá, že by z něho vyrostl "medvěd"..... Jinak já malá plemena nemusím, ale tenhle prcek je fakt krásný, tak ať se daří jemu i vám, Ilona
Ach jo, na mazla PP opravdu nepotřebujete, ale asi by se Vám celkem hodila informace, zda například rodiče netrpí luxací pately či jinými problémy spojenými s tímto plemenem, jejichž léčení Vás v budoucnu může vyjít na víc než 11.000,- Kč. Pak už by totiž bylo lepší si vzít malého křížence z útulku než zaplatit za čivavu bez PP, u níž byli velmi pravděpodobně předci vyloučení z chovu pro nejaké vážné vady (ať už zdravotní nebo to může být třeba právě agresivita).
Nezoufejte, ta váha je docela přiměřená, štěňátko bude zřejmě horší v typu / delší čumáček, méně výrazný stop, hrubší kostra / ale možná bude i zdravější než miniaturní čivavy co mají 1, 3 kg v dospělosti. Ona každá čivava vypadá trochu jinak, i v dospělosti se docela liší a můžou být klidně s PP / chovám čivavy přes 20 let / Já takovým čivavám říkám,, pracovní linie´´ a jsou to fajn pejskové, takové čivavy - II. jakkost . Ty ouška zatím nelepte, jen pečlivě ostříhejte úplně nakrátko, tím se hodně odlehčí. Očkování vyřešíte s veterinářem a s pejskem užijete určitě hodně radosti - jsem optimista - a hlavně - teď už je pozdě ,,bycha honit´´
verca91
napsal(a):
Snad z neho vyroste pekny pejsek, moc vam dekuji:) Me se taky mala plemena nelibila, mam na vesnici u rodicu Huskyho, ale v jednopokojovem byte...je horsi vybirat, tenhle me zaujal a libi se mi:)
No...děkovat nemusíte, já takovouhle koupi taky nepodporuju a takovým , co si koupí štěňátko z pochybného chovu říkám,, každý svého štěstí strojvedoucí´´ ale zase na druhou stranu - za těch 20 let s čivavama už jsem viděla leccos a dovedu i pochopit, že člověk vidí štěňátko a řekne si ,, tohle a žádné jiné ´´ a zbytek mu dojde až už ho má doma....a pak se na něj sesypou odborníci co viděli jednu čivavu u tetičky a ta teda vypadá jinak a tohle je vořech atd. atd. ale oni čivavy prostě nejsou jako přes kopírák a pokud je to už několikátá generace bezpapíráků, tak ten horší typ se tam projeví, asi jako u takových těch ,,rádoby jorků´´ ale třeba i něm. ovčáků - takových těch vesnických ,,vlčáků´´...jako u ostatních věcí - prostě je ,,originál´´ s PP a pak spousta lepších či horších napodobenin, které můžou / ale nemusí / sloužit stejně dobře....
Tak s tou váhou jsem se sekla. Na fotce mi připadal váš pejsek větší než naše čubinka, která skoro 3 kg má.
Když ale váží tak málo, tak z něho snad žádný obřík nevyroste. Je opravdu pěkňoučký, i když te úplně přesně čivaví.
Hlavně, jak už vám psali výše, velmi důležitá je dobrá socializace. Nesnáším ty malé uňafané potvůrky, nevychované, kterým se vše odpouští jen proto, že jsou malinké. Naše čuba umí krásně chodit u nohy, má základní výcvik, krásné přivolání. Taky si štěkne, když se jí někdo nelíbí, ale nikoho nenapadá a neotravuje.
Oni se mnohdy lidi diví, že chce jejich psa někdo nakopnout, i když je tak roztomiloučký a maluškatý, ale já chápu, že ne každý si nechá líbit útoky na nohy od uštěkané agresivní čivavy.
mě prijde ze se uci rychle, za den jsem ho naucila zustan, ke me a trocu i sedni ,ale musim postupne, akorat byl od chovatelky zvykly curat do zachudku s umelou travou a ja pro neho mam tu psi plinku na zemi a mam pred televizi takovy ten koberec, vypada jak trava, ma vysoke chlupy, no a tam mi cura, tak se snazim ho naucit na plinku, ale zatim to nepochopil..ten koberec asi sbalim , do doby nez bude curat kam ma:) Kdyz mu neco reknu tak je videt ze ma respekt a znovu to neudela, to co nema, az na curani, coz je nejhorsi..jak ho to naucit?Zatim s nim nestiham behat ven, za prve je jeste mrnous, taky pred bytovkou siroko daleko neni park:( a nez sebehnu ze 4patra pesky...
verca91
napsal(a):
Před dvěma lety jsem uvažovala stejně,ale PP je úplně o něčem jiném a pokud chcete ušetřit, je možnost vzít si nestandartní štěně za nižší cenu..Jinak ty výmluvy na byt a stěhování se mi začínají zajídat..Já žila dva roky s dalmatinkou v garsonce a úplná pohoda a kamarádka má v 1+1 dogu a taky pohoda...
je důležité jak se psovi věnujete,pokud má kam složit hlavu a vy jste mu nablízk, nepotřebuje stometrový byt a zahradu..
Přeju Vám,ať je prcek hlavně zdravý,protože to je to nejdůležitejší řekla bych,že bude jednodušší zvyknout si,že je to pěkný kříženec,ale ne čivava..
Ten zelený koberec bych určitě dalal pryč, když mu to připomíná čurací místo.
Hned po krmení, napití atd. ho přeneste na plínku a po vyčurání hned hodně chvalte. A samozřejmě s ním co nejvíc choďte ven a opět po vykonání potřeby hodně pochvalte. Koberec bych dala zpět až bude štěňátko čurat pouze venku. A hlavně ho předtím důkladně vyčistěte, aby z toho moč necítil.
shivatečka
napsal(a):
Před dvěma lety jsem uvažovala stejně,ale PP je úplně o něčem jiném a pokud chcete ušetřit, je možnost vzít si nestandartní štěně za nižší cenu..Jinak ty výmluvy na byt a stěhování se mi začínají zajídat..Já žila dva roky s dalmatinkou v garsonce a úplná pohoda a kamarádka má v 1+1 dogu a taky pohoda...
je důležité jak se psovi věnujete,pokud má kam složit hlavu a vy jste mu nablízk, nepotřebuje stometrový byt a zahradu..
Přeju Vám,ať je prcek hlavně zdravý,protože to je to nejdůležitejší řekla bych,že bude jednodušší zvyknout si,že je to pěkný kříženec,ale ne čivava..
Výmluvy? Ne každý má v tak malém bytě místo na obrovského psa. Znala jsem slečnu, co měla v garsonce dva velké ovčáky, ale místo pelechu měli její postel, protože prostě nebylo místo. A to tam bydlela sama, bez partnera a bez dětí, většinu svých sezónních věcí měla u rodičů.
Ano, někdy je stěhování výmluva, jak se psa zbavit, ale jsou případy, kdy to opravdu nejde.
Jinak ale proti psovi v bytě nic nemám, i když mám zahradu, taky s námi psi žijí doma, ze své vůle. A už jsem se stěhovala hodněkrát a nikdy bych psa jen kvůli stěhování psa pryč nedala. I pes zvyklý léta venku se naučí velmi rychle na život v bytě, hlavní je čas trávený s páníky a procházky.
verca91
napsal(a):
bohužel určitě napáli
davidka
napsal(a):
Výmluvy? Ne každý má v tak malém bytě místo na obrovského psa. Znala jsem slečnu, co měla v garsonce dva velké ovčáky, ale místo pelechu měli její postel, protože prostě nebylo místo. A to tam bydlela sama, bez partnera a bez dětí, většinu svých sezónních věcí měla u rodičů.
Ano, někdy je stěhování výmluva, jak se psa zbavit, ale jsou případy, kdy to opravdu nejde.
Jinak ale proti psovi v bytě nic nemám, i když mám zahradu, taky s námi psi žijí doma, ze své vůle. A už jsem se stěhovala hodněkrát a nikdy bych psa jen kvůli stěhování psa pryč nedala. I pes zvyklý léta venku se naučí velmi rychle na život v bytě, hlavní je čas trávený s páníky a procházky.
Já ho nikomu nenutím,ale hodně majitelů dává psa pryč kvůli stěhování a nemá takový přístup jako ty nebo já..Já bych svoji fenku nikdy neodložila kvůli stěhování,ale sháněla pro nás jiné bydlení..
Napadlo mě to ve spojitosti s poznámkou tazatelky,že má malý byt...A pro mě je pes celoživotní závazek,není pro mně situace kdy to opravdu nejde...

verca91
napsal(a):
Jeste se chci zeptat, kdy by psikovi mely sestoupit varlata? Jsou zatim jen hmatatelna..
Osmitýdenní štěně už by mělo mít varlátka v šourku.

Až půjdete k vetovi, on si na ty kulky určitě sáhne a poví vám
napsal(a):
Až půjdete k vetovi, on si na ty kulky určitě sáhne a poví vám
Až půjdete k vetovi, štěňátko může ze strachu nebo i zimou kulky zatáhnout do bříška / v tomhle věku je to klidně možné / a veterinář je nemusí nahmatat. Já bych to neřešila, buď budou nebo ne, stejně to nijak neovlivníte a u štěněte bez PP je zas až tak nutně nepotřebujete.
burunduk
napsal(a):
Komu není rady, tomu není pomoci.
Řeknu to mírně - jste hodně hloupá, když si jedete pro štěně, zjistíte tolik podivných věcí a stejně si ho odvezete. I když vlastně.. když je to štěně bez pp, je jedno, co Vám ukážou, můžou jednoho z rodičů klidně podstrčit.
Štěně naočkované zřejmě vůbec nebude, lahvičky mohli vzít kdekoliv.
Neukázali Vám matku, štěně nemělo očkovací průkaz, dali Vám jen nějaké staré lahvičky od vakcín, o matce podali info, že strašně štěká a kouše ..proboha - TO VÁM NESTAČÍ K TOMU ŠTĚNĚ ODMÍTNOUT??
I přes jeho krásný výzor křížence.. který ovšem vůbec nekoresponduje s tím, jak má vypadat čivava.
Kdybyste si vybírala obyčejnej mobil, tak i nad tím strávíte víc času než nad výběrem psa.. smutný.
Nechápu, že lidé řeší podstatné věci až PO koupi - věci, štěněte, čehokoliv.
Snad tohle všechno zkoumám a hledám informace PŘED pořízením. Ne až pak.
Ještě teda odpověď pro Vás: Ano, napálili Vás.
Zkuste jim zavolat a řekněte jim svůj názor na celou akci. Uvidíte, jak se k tomu postaví. Jistě čelem. Ha ha.
Tímto zdravím do záhrobí pana Karla Čapka, který trefně v min. století poznamenal:
"Lidé jsou hlupáci."
No to sem čekala že sem napíše zase nějaký chytroušek ,který bude jen psát jak jsou lidi hloupí .Ano jsme jen lidé kteří se chybami učí.A když žádá někdo o pomoc tak není zvědavý na blbý keci, že lidé jsou hlupáci.Ale slušně poradit je k nezaplacení.
garmia
napsal(a):
No to sem čekala že sem napíše zase nějaký chytroušek ,který bude jen psát jak jsou lidi hloupí .Ano jsme jen lidé kteří se chybami učí.A když žádá někdo o pomoc tak není zvědavý na blbý keci, že lidé jsou hlupáci.Ale slušně poradit je k nezaplacení.
Verča rady dostala.
A jak je vidno, i když se pořád píše dokola, čeho se mají lidé vyvarovat, pořád dělají ty stejné chyby. Takže já souhlasím s tím, aby se pořád a pořád na nepravosti upozorňovalo... a snad to aspoň pár lidem dojde a nenapálí se, právě jako Verča.
Jestli se chcete učit jen svými chybami, tak to budete mít v životě hodně těžké. Možná je lepší se učit i z chyb druhých a nebýt slepý k cizím problémům.
davidka
napsal(a):
Verča rady dostala.
A jak je vidno, i když se pořád píše dokola, čeho se mají lidé vyvarovat, pořád dělají ty stejné chyby. Takže já souhlasím s tím, aby se pořád a pořád na nepravosti upozorňovalo... a snad to aspoň pár lidem dojde a nenapálí se, právě jako Verča.
Jestli se chcete učit jen svými chybami, tak to budete mít v životě hodně těžké. Možná je lepší se učit i z chyb druhých a nebýt slepý k cizím problémům.
Každý z nás ví, že vlastní zkušenost je k nezaplacení a většina z nás si sama cestu vyšlapává, kdyby se lidi poučovali ze zkušeností druhých, neexistovala by korupce, narkomanie,.........
Ale máte pravdu v tom, že je potřeba se učit i chybami druhých, bohužel realita je jak jsem psala výše, každý si musí hubu nabít sám, bohužel takovej je život. Informace, tedy zkušenost druhých, vám pomůže, ale nejde jít po stopách, vyšlapaných cestách druhých lidí, každý je originál, tudíž i cesta, ale to už začíná být spíše filozofická otázka a už jsem trochu vybočila od tématu.
Uz jsem slysela dost jak jsem blba, ale proto jsem sem nepsala, ale tuto stranku jsem poznala az po koupi psa, abych se dozvedela vice a najednou se tu sesypou rady odborniku...bohuzel jsem si nezjistila co delat pri koupi psa, ale ja jsem nakonec spokojena, jen jsem chtela rady jak se o neho starat, co si pohlidat atd a jen vam priblizit muj pripad..jinak vim ze kdyz je bez pp varlata asi nepotrebuje, ale co stoji takova operace?
Nekteri mi tu akorat dost zkazili naladu, ale kazdy ma jiny nazor, ja proste psa s PP nepotrebuju, vy tu delate jak kdyz je to neco spatneho, jak kdyby se psy bez pp nemeli ani prodavat, prijde mi to opravdu smesne:) znam lidi co maji psy s PP a jsou s nima daleko vetsi problemy a vydaje, nez se psem "2jakosti" jak to tu nekteri berou, neni dano ze pes s pp bude zdravy a uzasny, ja ho mam doma jak miminko a miluju ho a nakonec, jsem rada ze jsem si ho vzala...vidim, ze jsou tu i lide co me chapou, ty mi klidne muzou psat rady, jsem za to rada, ale karat nepotrebuju:)
verca91
napsal(a):
Nekteri mi tu akorat dost zkazili naladu, ale kazdy ma jiny nazor, ja proste psa s PP nepotrebuju, vy tu delate jak kdyz je to neco spatneho, jak kdyby se psy bez pp nemeli ani prodavat, prijde mi to opravdu smesne:) znam lidi co maji psy s PP a jsou s nima daleko vetsi problemy a vydaje, nez se psem "2jakosti" jak to tu nekteri berou, neni dano ze pes s pp bude zdravy a uzasny, ja ho mam doma jak miminko a miluju ho a nakonec, jsem rada ze jsem si ho vzala...vidim, ze jsou tu i lide co me chapou, ty mi klidne muzou psat rady, jsem za to rada, ale karat nepotrebuju:)
Nic si z toho nedělejte, hold jste vznesla dotaz na diskuzi a tady většinou každej dostane po papuli....taky jsem vám řekla svůj názor na bezpapíráky, myslím, že to byl první příspěvek na váš dotaz....., ale také jsem vám napsala, že je psík moc pěkný a poradila, ať se domluvíte s vetem, ten vám nakonec poradí líp, než tady. Kolik stojí operace varlat vám také řekne vet, největší částka je asi ta narkoza, pokud se to nedělá v místním umrtvení, nevím. Takže za mě, máte krásného pejska, vybrala jste si ho sama, jste ráda, že ho máte, takže já bych tady na vašem místě už nic neřešila, zašla bych za vetem a domluvila se na dalším s ním. Takže hodně štěstí a ať vám štěndo roste do krásy a dělá jen samou radost.
verca91
napsal(a):
prijde mi to opravdu smesne:
Přijde Vám to smšné? Kolikrát jste byla pomoci v útulku? Kolikrát jste do útulku přispěla nějakou korunou, či nějakými potřebnými věcmi? Kolikrát jste se byla na ty chudáky v útulku podívat a třeba jen vyvenčit? Tam by Vás ten smích rychle přešel. Tam jsou samí psi té vaší "2.jakosti" (osobně se mi absolutně nelíbí takhle označovat bezpapírové pejsky, ale Vy jste s tím začala). Podpořila jste nějakou množírnu - takovou, jejichž odchovanci dost často končí právě v útulku. Tohlě mě vadí na těch neoznačených bezpapírácích nejvíce - vůbec ne ti psi samotní, ale lidé, kteří je pro prachy množí a ti, kteří je kupují, aby ušetřili.
Ovšem nic to nemění na tom, že vaše štěně je roztomilé (ale čivava to není) a bude Vám dělat radost. Pro mě Váš pes není pes druhé jakosti. Jen mě zaráží, že jste si fakt před pořízením nepřečetla vůbec nic, jak se kupuje pes a k čemu je dobré PP. Já také PP nepotřebuji a přesto mám 4 psy s PP (jen kvůli tomu, že nechci podporovat množírny).
Ohledně těch nesestouplých varlátek by bylo nejlepší obvolat nějaké veteriny poblíž Vás a zeptat se, na kolik by takový zákrok přišel. Pak se poptat známých, jaké mají zkušenosti oni s veterinami ve vašem okolí. Nebo se rovnou zeptejte vašeho veterináře.
verca91
napsal(a):
Verčo, jaké argumenty proti pořizování si psů bez PP ještě potřebujete? Nestačí Vám Vaše vlastní zkušenost?! Máte pejska, o kterém si ani sama nejste jistá, zda to skutečně je či není čistokrevný příslušník plemene. Nejen že neznáte otce, ale dokonce jste neviděla ani matku, jelikož Vám ji "chovatelka" odmítla ukázat s dost chatrnou výmluvou (i uňafaná fena se přece dá vzít alespoň na vodítko). Místo řádné vyplněného očkovacího průkazu jste dostala jen jakési lahvičky nejistého původu, tj. štěně s pravděpodobností hraničící s jistotou není vůbec vakcinované. Nemá řádně sestouplá varlata , o čemž musela prodávající vědět, jelikož mají být fixována v šourku již v 5. týdnů. Takové počínání je mírně řečeno NEETICKÉ, ne-li rovnou podvodné!
Nesestouplné varle je průšvih a to jak u psů s PP, tak bez - nejde totiž o pouhý "kosmetický" problém!!! Varle potřebuje k správné funkci teplotu nižší, než je běžná tělesná teplota (proto "visí" v šourku). Když však zůstane zaseklé v těle, je trvale vystavené nadměrné teplotě, což vede k velice vysokému riziku nádorového bujení. V případě, je že varle hmatné, nachází se v blízkosti podkoží a je pohyblivé, lze jej poměrně snadno "opravit" tzv. orchidopexí (varlátko se stáhne a "přišije" na dno šourku). Operaci je vhodné provést kolem 6.-.8. měsíce věku. Pokud je však varle pevně úvízlé v tříslech nebo v dutině břišní, jedinou možností je kastrace. Čím dříve bude provedena, tím lépe - nejpozději však do 4. let věku psa. Cena operace se bude různit dle konkrétní kliniky, způsobu anestezie i rozsahu zákroku. U fixace varlete nebo jednoduché kastrace bude začítnat někde u tisícikoruny. V případě, že bude potřeba varle složitě hledat v dutině břišní a půjde o rozsáhlejší břišní chirurgii, může to být i 5-6.000 Kč.
Pochopte, že Vás nikdo nejde kárat . Co se stalo, stalo se - nikdo nejsme neomylní! Kupa dnes již zkušených majitelů i chovatelů kdysi začínala bezpapírákem. Nechápu však Vaší "zabejčenost", s jakou si potřebujete (sama před sebou?) obhajovat koupi štěněte s PP. Po Vaší zkušenosti bych spíše čekala doporučení pořídit si psa z rádně prověřené oficiální CHS!
PS: Netrvalo mi ani 5 minut, než jsem na bazoši našla nabídky štěnat s pp za 5.000 Kč, jednu za 6.000 Kč a jednu za 7.000 Kč. K tomu další inzerát na pejska za symbolickou cenu s vadou skusu. Takže kdo hledá, najde - a nemusí hned platit těch Vámi uváděných 11.000 Kč.
No, zase mi to nedá - u čivav rozhodně není pravidlem, aby byla varlata v šourku už v 5 týdnu - můžou klidně normálně sestoupit i později, nebo nějaký čas být volně v tříselném kanálku a pevně v šourku se ,,usadí ´´až třeba kolem 4 měsíce - stává se to u hodně drobných štěňátek, ale není to pravidlo / aby se toho tady zase někdo nechytal jako posedlý /. Zadavatelka ještě ani neví, jestli s tím bude nějaký problém nebo ne - a tady už se líčí rakovinné bujení pomalu v posledním stádiu - samozřejmě riziko tu je, ale není nevyhnutelné, to by se musely preventivně operovat snad všechny orgány
a veterinář operaci rozmlouvat nebude, to by byl sám proti sobě.
Termín,, čivava 2. jakkosti´´ jsem použila asi první já, jen jako porovnání exteriéru těch ,,výstavních´´ a těch typově horších, ostatních vlastností se to netýká a už vůbec to neznamená něco podřadného / ,,proč zrovna my jsme béčko?´´ /
A jak už tu psalo víc lidí - a já s tím plně souhlasím - zadavatelka si koupila štěně, jaké se jí líbí, za cenu která jí vyhovuje, někdo jiný / třeba zrovna já / naletí v autobazaru ..... a kamarád automechanik se bude chytat za hlavu, jak jsem blbá...další zase koupí drahé hrnce......to je holt život
Pokud bude mít zadavatelka ještě nějaké dotazy - ráda jí odpovím mailem.
verca91
napsal(a):
Nechci vám kazit radost ze štěněte, je krásné a pro vás zcela určitě nebude II. jakost. ALE - jsem také proti množení psů bez PP (a také jako většina ostatních jsem se k tomu postupně dopracovala). Vy jste si vzala štěně evidentně z množárny, ale pořád ještě z té relativně lepší. Jako největší problém vidím to nejisté očkování, vlastně nevíte jestli je očkované, "chovatelce" se evidentně věřit nedá. Takže buď opravdu je, ale pro jistotu ho naočkujete znovu (zátěž pro tak malého pejska - možná zbytečná + výdaje navíc) nebo neoočkujete kompletně a budete věřit a můžete mít psa neočkovaného. Nesestouplé varle se může stát i u psa s PP a holt to budete časem řešit podle toho, jak se to vyvine. Tolik konkrétně k vašemu štěndu. A teď obecně. Kromě těchhle "lepších" množáren jsou i mnohem horší, kde jsou feny v klecích (specielně u malých plemen) - a samozřejmě je kupci neukážou protože .... důvody si doplňte podle libosti - třeba, že je agresivní a štěká, rodí při každém hárání prakticky bez veterinární péče a když je vyždímají jako citron, tak je v lepším případě darují, případně se jch zbaví hůř. A právě tohle způsobuje hlad kupujících po levných psíkách bez PP (kteří si řeknou, že přece PP nepotřebují) - tohle defakto tito kupující (zezačátku nevědomky, po podobné masáži na různých diskuzích případně časem už vědomě) podporují a umožňují. Chov psů s PP má pravidla, jsou povinná vyšetření, kontrolují se vrhy a chovatelé svým fenám a štěňatům ve většině případů musí poskytnout alespoň základní potřebnou péči. Množitelé nemusí nic, nikdo nekontroluje jak feny vypadají, jak často rodí, kolik štěňat jejich "péči" nepřežije, jak se očkuje, odčervuje - štěňata musí být levná, tak se do péče neinvestuje. Osobně bych si ze zásady psa bez PP nekoupila, mám jednu fenku s PP (nechovám) a k ní si beru útulkáče. Jsou jich desetitisíce a z 99% jsou bez PP či voříšci. A jsou zlatí, jen dostali do života špatnou kartu a věřte, že pro mě žádný pes není II. jakost. To jen lidi co jejich bezhlavým množením vydělávají za každou cenu jsou pro mě dobytkové. Je na každém jestli si slepě opakuje tu svoji pravdu, že PP nepotřebuje a tohle dál podporuje nebo se začne trochu o tuhle problematiku zajímat, nezavírá oči a rozhlídne se jak vlastně ta štěnda bez PP vznikají a jak taky dost často končí.
Kde berete tu jistotu, že to byla "lepší" množárna? Matku chovatelka neukázala, takže nikde není psáno, že vedlejší místnost nebo stodola nebyla vyskládaná klecemi....
Jinak, zadavatelce se taky divím. Obhajovat to že nalítla tím, že nechtěla PP.
Já bych teda za křížence dala pár stovek, ale ne pár tisíc. A za podmínek které popisuje zadavatelka byh štěně nebrala vůbec.
Zašla bych pro štěně do útulku , vyšlo by levněji a nepodpořila bych množárnu.
Kdybych teda chtěla berz PP.
samain
napsal(a):
Kde berete tu jistotu, že to byla "lepší" množárna? Matku chovatelka neukázala, takže nikde není psáno, že vedlejší místnost nebo stodola nebyla vyskládaná klecemi....
Jinak, zadavatelce se taky divím. Obhajovat to že nalítla tím, že nechtěla PP.
Já bych teda za křížence dala pár stovek, ale ne pár tisíc. A za podmínek které popisuje zadavatelka byh štěně nebrala vůbec.
Zašla bych pro štěně do útulku , vyšlo by levněji a nepodpořila bych množárnu.
Kdybych teda chtěla berz PP.
No beru to podle toho, že štěně aspoň nevypadá na umření a nemocně, což se o některých jiných říct nedá. Otázka ovšem je jak vypadá mamina. Já bych nedala ani těch pár stovek - ty bych dala v případě nehody a na úhradu očkování (ale pak bych chtěla očkovák a ne nějaké lahvičky).
Tak třeba se pletu, napsala jsem svůj pocit z toho, je klidně možné, že zadavatelka neměla vidět fenu, protože byla zhuntovaná nebo jich tam bylo 10 - nevím. Reagovala jsem jen podle toho, že aspoň štěně nevypadá nemocně, vyhuble apod. Já jen doufám, že bude drobek v pořádku a ona si z téhle diskuze odnese víc než jen to, že jí někdo zkazil náladu.
Nečetla jsem celou debatu zde jen pár příspěvků ale přesto mě to nedá reagovat. Jak se říká chybami se člověk učí a vy jste nemohla tušit že koupí čivavky podpoříte množitele, bohužel to netuší mnoho lidí a naláká je přijatelná cena. Pro příště si třeba pro štěně zajdete do útulků kde se dají také krásně sehnat čivavky zrovna nedávno jich na umistovací výstavě bylo docela dost a nebo k chovateli kde zjistíte původ rodičů pejska,
Jde o to, že koupí štěnětě od kterého Vám nebyla ukázaná matka nasvědčuje vše tomu, že fenka je někde zavřená v kleci a jede se na ní jeden vrh za druhým a nebude na ní zrovna hezký pohled. Nikdo neřeší jaké má fenka zdraví jde jim jen o peníze a dokud bude poptávka na těchto fenách se bude dál a dál vydělávat v kolikrát pravdu nevyhovujících podmínkách.
Proto pro příště chtějte vidět matku a určitě psa přeočkujte takový množitel Vám mohl jen nabulíkovat že je pes naočkovaný aby ušetřil.... jsou to lháři !!
Další věc je že pes bez PP je většinou vyřazený z chovu z nějakého důvodu at už exterirového nebo zdravotního který se pak může projevit i u vašeho pejska
Kamarádka si ted také pořídila pejska určité rasy bez PP za lákovou cenu a pěkně se spálila. Ne jen, že pejsek už dávno přerostl velikost jaké měl dosahovat ale neustále s ním majitelka tráví čas na veterině každou chvilkou je to něco.... a povahově také žádná sláva ale to si myslím záleží i na výchově....
Pokud má někdo zdravé pejsky a jednou za uherák vyprodukuje zdravá štěnata není to takové zlo jako množitel , kterého třeba zrovna ted na ifauně sleduji a za jeden jediný měsíc prodal už 13 vrhů různých atraktivních plemen které mezi sebou kříží že už ani neví co je s čím ... nedovedu si představit jak doma má někdo současně 13 vrhů........
Nedá mi to nenapsat sem také komentář. Je to tak půl roku, co jsem se rozhodla, že si konečně pořídím své vysněné štěňátko. Po pejskovi jsem toužila už dříve, ale bohužel jsem neměla pro pořízení pejska vhodné podmínky. Podle hodně lidí jsem to vzala až moc zodpovědně a nejdřív si zjišťovala vše potřebné. Porovnávala rozdíly v PP a bez PP psech, co to vůbec obnáší, k čemu jsou PP dobré, obvolávala chovky, atd. Prostě jsem si nechtěla jen tak bezhlavě pořídit psa, ale dozvědět se co nejvíce. A jsem jedině ráda, že jsem to udělala. Protože jsem si našla dobrou chovku a pořídila štěně s PP. Před tím jsem si také říkala na co PP, jelikož jsem v tomto byla opravdu laik. My vždy měli jen zachráněnce, či nalezence, ale prostě není problém sednout si k počítači a potřebné informace si pozjistit. Ano sice jsem neměla pejska hned, ale to čekání stálo za to. Myslím, že u hodně lidí je problém v tom, že se prostě rozhodnou pro psa, mrknou na pár inzerátů a za týden mají štěndo doma. Nevěnují tomuto ani zlomek času, jež by věnovali třeba koupi auta. A pak se moc diví. Nechci nikoho osočovat či kritizovat nebo urazit, ale jak už zde někdo výše poznamenal, každý svého štěstí strůjcem. A je to tak. Kdyby lidé výběru a informovanosti věnovali trochu více času nebudou vznikat takovéto situace. Přeji ať je štěňátko hlavně zdravé, a snad se z vaší chyby poučí někdo další.

Misandria
napsal(a):
Nelíbí se mi, když někdo kritizuje někoho, kdo si vybere štěňátko bez PP. Kdyby jste měli nějaký velký nos nebo křivou páteř vy, tak by vám taky nikdo neříkal nerozmnožujte se, protože takových lidí je na světě dost a nebránil by vám mít vlastní dítě.
teď jste mě pobavila asi jsem na fauně ještě nečetla blbější obhajobu množení bezpapíráků
napsal(a):
teď jste mě pobavila asi jsem na fauně ještě nečetla blbější obhajobu množení bezpapíráků
No to tedy ... moc se ale nesměju (vobčanku a volební právo paní asi má)... ... leda, že by to byla srandistka nějaká, která se pro tenhle fór dneska zaregistrovala...
napsal(a):
Souhlas! Není mi zrovna nejlíp (z různých i osobních důvodů), ale některé příspěvky zde mi dokáží vykouzlit úsměv či smích. Naštěstí doufám, že zmiňovaný příspěvek není nebezpečný a paní nehodlá bezpapíráky mrskat...
Je mi vás opravdu líto, raději nebudu vaše reakce komentovat. Člověk má radost, že má pejska, kterého má, stará se o něj a vy ho tady budete ještě osočovat, že takového "bůh ví co" by jste si doma nevzali... dle vás za to ty štěňátka můžou, že k sobě nedostali cár papíru co? A ještě se slečně, která má pejska i tak ráda budete vysmívat a říkat jí jak je hloupá, že má pejska, kterého má ráda a stará se o něj... neměla ho podle vás radši vyhodit do koše? To kdo je tady hloupý, raději říkat nebudu. Verčo fandím Vám, pejsek je malé chlupaté štěstí, ať už papíry má nebo je nemá. Nenechejte se od takových "papírových hlav" připravit o štěstí z pejska.
Misandria
napsal(a):
Je mi vás opravdu líto, raději nebudu vaše reakce komentovat. Člověk má radost, že má pejska, kterého má, stará se o něj a vy ho tady budete ještě osočovat, že takového "bůh ví co" by jste si doma nevzali... dle vás za to ty štěňátka můžou, že k sobě nedostali cár papíru co? A ještě se slečně, která má pejska i tak ráda budete vysmívat a říkat jí jak je hloupá, že má pejska, kterého má ráda a stará se o něj... neměla ho podle vás radši vyhodit do koše? To kdo je tady hloupý, raději říkat nebudu. Verčo fandím Vám, pejsek je malé chlupaté štěstí, ať už papíry má nebo je nemá. Nenechejte se od takových "papírových hlav" připravit o štěstí z pejska.
A Vy si myslíte, že maminky těch štěňat za to můžou? Že rodí někde zavřené v kleci, ve vlastních výkalech jen proto, aby si pak nějaká pipinka mohla říct, že to štěňátko za to nemůže? Vytáhněte si hlavu ze zadku a zkuste se trochu rozhlédnout kolem sebe. Svět není o tom, že si koupíte levné a zaručeně čistokrevné štěňátko na benzínce. Svět je o tom, že maminky těch štěňat celý život trpí.. Kor tady u slečny zadavatelky, která ani netuší, kde je maminka toho štěněte..
Ona totiž žije nejspíš tady.. Btw. foto není ilustrační, fotka je z množírny čivav v ČR.
Neříkám, že podporuji množírny, ale nelíbí se mi, že když člověk chce mít štěňátko bez papírů, tak je hned ten zlý! Když jsem byla malá, moje matka měla fenku pekyňáka bez PP a ano, mívali jsme sem tam štěňátka a prodávali je, co je na tom špatného? Že jsme chtěli naší fence dopřát to mít štěňata? Ta fenka se měla líp než já, jelikož ji matka zbožňovala... To je taky týrání? Ne všichni bezpapíroví psi jsou z množíren, to si ale očivitně myslí většina papírových hlav a to se mi nelíbí!
A když už se stane, taková věc jako slečně Veronice, tak ji přece nebudu říkat jak je hloupá! Kde to jsme? Kor ještě když si píše o radu a uvědomila si, že to asi není dobře, když ji neukázali matku.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Né všichni bezpapíráci pocházejí z množíren, ale drtivá většina bezpapíráků končí v útulku a je naprosto fuk, zda pochází z množírny nebo od lidí, co chtěli fence jednou dopřát štěňátka...
Misandria
napsal(a):
Neříkám, že podporuji množírny, ale nelíbí se mi, že když člověk chce mít štěňátko bez papírů, tak je hned ten zlý! Když jsem byla malá, moje matka měla fenku pekyňáka bez PP a ano, mívali jsme sem tam štěňátka a prodávali je, co je na tom špatného? Že jsme chtěli naší fence dopřát to mít štěňata? Ta fenka se měla líp než já, jelikož ji matka zbožňovala... To je taky týrání? Ne všichni bezpapíroví psi jsou z množíren, to si ale očivitně myslí většina papírových hlav a to se mi nelíbí!
A když už se stane, taková věc jako slečně Veronice, tak ji přece nebudu říkat jak je hloupá! Kde to jsme? Kor ještě když si píše o radu a uvědomila si, že to asi není dobře, když ji neukázali matku.
Hloupá je. Protože díky jejímu nerozumnému přístupu někde trpí matka toho štěněte.. Výběru blbého mobilu by věnovala víc energie, než výběru tohoto psa.
Vaše matka zbožňovala nejspíš peníze, které jí za prodej štěňat přišly. Jinak je to trochu opičí láska.. A ano, všichni bezPP psi jsou z množíren. Chov psů je totiž o něčem úplně jiném, než že sprsknu Žofinku se sousedovic Azorkem. Chov psů je o cíleném šlechtění plemene, s přihlédnutím na zdraví, příbuznost a standardní vzhled.
Množitelé jenom parazitují na skutečných chovatelích. A to, co chovatelé po desítky let poctivě šlechtili, pak množitel zkopíruje a začne kňourat, jak jsou ty papíry k ničemu. Aniž by byl schopnej si uvědomit, že jen díky těm papírům teď může parazitovat na plemeni a vyrábět rádoby čistokrevné psy.
umpa.lumpa
napsal(a):
Hloupá je. Protože díky jejímu nerozumnému přístupu někde trpí matka toho štěněte.. Výběru blbého mobilu by věnovala víc energie, než výběru tohoto psa.
Vaše matka zbožňovala nejspíš peníze, které jí za prodej štěňat přišly. Jinak je to trochu opičí láska.. A ano, všichni bezPP psi jsou z množíren. Chov psů je totiž o něčem úplně jiném, než že sprsknu Žofinku se sousedovic Azorkem. Chov psů je o cíleném šlechtění plemene, s přihlédnutím na zdraví, příbuznost a standardní vzhled.
Množitelé jenom parazitují na skutečných chovatelích. A to, co chovatelé po desítky let poctivě šlechtili, pak množitel zkopíruje a začne kňourat, jak jsou ty papíry k ničemu. Aniž by byl schopnej si uvědomit, že jen díky těm papírům teď může parazitovat na plemeni a vyrábět rádoby čistokrevné psy.
Tak tento příspěvek mi trochu připomíná druhou světovou, kdy chtěl Hitler vyšlechtit čistou rasu lidí a všichni ostatní byli jen do plynu. Styděla bych se tohle napsat. Jestli si myslíte, že je množírna někdo, kdo má psa na gauči, má pro něj pelech jak kráva a jezdí s ním do zahraničí na dovolené, tak máte teda pravdu, množírna o fence, která se má líp a většina psů s PP.
Misandria
napsal(a):
Tak tento příspěvek mi trochu připomíná druhou světovou, kdy chtěl Hitler vyšlechtit čistou rasu lidí a všichni ostatní byli jen do plynu. Styděla bych se tohle napsat. Jestli si myslíte, že je množírna někdo, kdo má psa na gauči, má pro něj pelech jak kráva a jezdí s ním do zahraničí na dovolené, tak máte teda pravdu, množírna o fence, která se má líp a většina psů s PP.
Jojo, hloupý argument o Hitlerovi aby nechyběl.
Fena, která se má líp, jak většina psů s PP? Ehm. Znám spoustu psů s PP, kteří neslouží majitelům jako živé pokladničky a dokonce ani nemají štěňata, za celý život ani jedny. Protože jejich majitelé mají soudnost a ví, že ničím nepřispějí do chovu a hlavně, nepotřebují si náklady na provoz pejska kompenzovat tím, že "splní fenečce sen stát se matkou"..
Vaše argumenty jsou dětinské, opravdu.
umpa.lumpa
napsal(a):
Fena, která se má líp, jak většina psů s PP? Ehm. Znám spoustu psů s PP, kteří neslouží majitelům jako živé pokladničky a dokonce ani nemají štěňata, za celý život ani jedny. Protože jejich majitelé mají soudnost a ví, že ničím nepřispějí do chovu a hlavně, nepotřebují si náklady na provoz pejska kompenzovat tím, že "splní fenečce sen stát se matkou"..
Na tohle už se vážně nedá nic napsat, jen se pousmát. Žijte si dál svůj sen o "čisté rase" a nehaňte ostatním pejsky, které mají rádi a hlavně se o ně starají. Děkuji.
Víte co je průkaz původu? Doklad o tom, že je pes čistokrevný, protože v průkazu původu dohledáte rodiče a předky psa. U psa bez PP nemůžete říci že je čistokrevný leda by byl po obou rodičích s PP. Proč by se ale na psech s PP odchovávala štěňata bez PP když za štěně s PP má chovatel "víc peněz"? Pokud mám psa s PP a chci štěňata s PP musím s ním splnit podmínky do chovu - zdravotní vyšetření, případně výstavu, zkoušky. Pokud je pes nejen hezký ale i zdraví jdu na bonitaci a mohu odchovávat štěňata s PP. Pokud je pes agresivní, bázlivý nebo nemocný do chovu s PP se nedostane a dají se na něm odchovat ta krásná a zaručeně zdravá štěňata bez PP po rodičích s PP.
A že jsou ta štěňata s PP drahá? Kupte si štěně, zaplaťte mu vyšetření na dědičné onemocnění, jeďte na výstavu, choďte na cvičák a pokud to půjde uchovněte ho, přihlaste se do klubu, založte si chovatelskou stanici a už jste na několika tisících a stále ještě bez štěňat . Najděte si nepříbuzného psa na krytí, jeďte za ním - za kvalitním psem často přes celou republiku, zaplaťte za krytí, zaplaťte kontrolu vrhu, PP štěňatům, čipy a prodejte štěňata (určitě víte že se nesmí psi s PP prodat dříve než v 50ti dnech. U bezpapíráků to chovatelé ani neví a často nabízí štěňata mladší - aby je nemuseli tak dlouho krmit?) za cenu bez PP ať se dostanou ke každému.
Nebo si pořiďte něco od sousedů zaručeně čistokrevné, zdravé a hezké a připusťte něčím také zaručeně čistokrevným, zdravím a hezkým od druhých sousedů a odchovávejte štěňata bez PP. Potom tady ale nebrečte, že Vám z toho vyrostl kříženec. Kolikrát už takto lidi koupily a když pes vyrostl a zjistily že je to kříženec najednou z rodiny zmizel a objevil se další zaručeně čistokrevný pes bez PP. A kde ten první skončil? Že by v tom lepším případě v útulku? Opravdu jste ještě neviděla třeba křížence s kupírovaným ocasem? Máme jednoho v rodině a jeho sourozence měl ocásek také kupírovaný. Jen nechápu co to mělo být původně za zaručeně čistokrevné plemeno.
umpa.lumpa
napsal(a):
Tak už znáte dalšího - mě
Fena svod, RTG 0/0, povaha super ale na výstavě "jen" velmi dobrá. Jen kvůli tomu jsem jí neuchovnila. Proč na ní chovat když ničím plemeni nepřispěje.
Druhá fena dovoz - nepříbuzná na chov v ČR, RTG 1/1, na výstavě "úspěšná", splnila i nepovinný povahový test a také neměla štěňata. Proč? Nepřišla mi až tak kvalitní aby měla štěňata.
Pes dovezen ze zahraničí, RTG kyčlí a loktů 0/0 pořízen původně k dovezené feně a i on bez odchovu a krýt ani nebude.
Také zastávám názor že ne všechno se má množit, a je jedno jestli s PP nebo bez PP.
Jedna chovatelka mi kdysi řekla "Není umění chovat, ale nechovat".
Misandria
napsal(a):
Prosím Vás, jste s těmi vašimi benzínkami trapný/á... V životě jsme na benzínce psa nekupovali ani neprodávali, takže tohle bylo trochu mimo mísu, nemyslíte?
To já jednou jela se známým pro štěně přes celou republiku a zrovna na benzínku. V jednom autě Vlkodavové velikosti malého knírače a druhé narvané kavalírama. Nedal si to rozmluvit a psa koupil. Jezdil s ním potom často k veterinářům. Vůbec nevěděl jak bylo štěně staré, zda bylo očkované a kde vyrůstalo. Ale ušetřil. Pes stál jen 10 tisíc.
Misandria
napsal(a):
Prosím Vás, jste s těmi vašimi benzínkami trapný/á... V životě jsme na benzínce psa nekupovali ani neprodávali, takže tohle bylo trochu mimo mísu, nemyslíte?
Stejně hloupé je srovnávat psy s lidmi. Setra bude dítě taky vodit na vodítku? Sestra bude doživotně číst složení všeho, co díte/dospělý/důchodce strčí do pusy, aby nemělo alergii? Sestra bude dávat x tisíců na veterině za to, aby se dítěti zjistilo, co má za alergii? Nebo to sestra udělá tak, že dítě ve dvou měsících prodá za pár tisíc, zabouchne dveře a už o něm nikdy neuslyší?
awake
napsal(a):
To já jednou jela se známým pro štěně přes celou republiku a zrovna na benzínku. V jednom autě Vlkodavové velikosti malého knírače a druhé narvané kavalírama. Nedal si to rozmluvit a psa koupil. Jezdil s ním potom často k veterinářům. Vůbec nevěděl jak bylo štěně staré, zda bylo očkované a kde vyrůstalo. Ale ušetřil. Pes stál jen 10 tisíc.
Tak to je mi líto, ale co tím chci říct, že je rozdíl si koupit pejska na benzínce nebo u někoho doma, aby dělal radost. Nám i po letech pořád chodí krásné fotografie, nebo se k nám na výlety stavují štěňátka naší Kačenky a neumíte si představit, jakou to udělá člověku radost vidět, že ti malincí zlobílci jsou nyní krásní psi, o které se majitelé starají na jedničku.
Misandria
napsal(a):
No jo, chudák... Moje ségra je také alergik a dítě by chtěla... asi jí řeknu že je to neetické.
Vaší ségře se ale narodí jedno dítě o které se postará. "Pořizovat" si ho bude i s vědomím, že nemusí být zdravé.
Štěně člověk "vyprodukuje" pro někoho cizího. Proč by měl mít nemocný pes štěňata?
umpa.lumpa
napsal(a):
Stejně hloupé je srovnávat psy s lidmi. Setra bude dítě taky vodit na vodítku? Sestra bude doživotně číst složení všeho, co díte/dospělý/důchodce strčí do pusy, aby nemělo alergii? Sestra bude dávat x tisíců na veterině za to, aby se dítěti zjistilo, co má za alergii? Nebo to sestra udělá tak, že dítě ve dvou měsících prodá za pár tisíc, zabouchne dveře a už o něm nikdy neuslyší?
Tak jestli vy prodáte psa a pak zabouchnete dveře a už o něm nikdy neuslyšíte, tak to je mi vás líto... Ale to je Váš problém a nehodlám řešit vaše komplexy.

Misandria
napsal(a):
No jo, chudák... Moje ségra je také alergik a dítě by chtěla... asi jí řeknu že je to neetické.
Jak jsem u vašeho předchozího příspěvku psala
, že je to nejblbější argument na množení bezpapíráků, tak se omlouvám. Spletla jsem se, jelikož tenhle ho asi překonal vy to opravdu myslíte vážně? Já nevím, nechce se mi věřit, že tyhle blbosti nepíšete jenom ze srandy nebo z hecu...
napsal(a):
, že je to nejblbější argument na množení bezpapíráků, tak se omlouvám. Spletla jsem se, jelikož tenhle ho asi překonal vy to opravdu myslíte vážně? Já nevím, nechce se mi věřit, že tyhle blbosti nepíšete jenom ze srandy nebo z hecu...
Ach jo, další papírová hlava... někteří lidi asi nechápou, že pro někoho je pejsek člen rodiny stejně důležitý jako kdokoliv jiný. Psi pro mě nejsou "jen na okrasu" jako pro někoho...

Misandria
napsal(a):
Ach jo, další papírová hlava... někteří lidi asi nechápou, že pro někoho je pejsek člen rodiny stejně důležitý jako kdokoliv jiný. Psi pro mě nejsou "jen na okrasu" jako pro někoho...
Ale vždyť já měla taky křížence, ale ten mě stál pouze cenu jeho očkování a teď mám bezpapírovýho bernardýna, kterýho jsem se ujala a nemyslím si že je méněcenný. Tady jde o to, že paní nacpala peníze množiteli, který ji podvedl a obelhal, s tim ze je to pravá čivava. To že ji matku ani neukázal, vypovídá o tom, že asi nebyla v dobrém stavu. Takhle podpořila utrpení dalších zvířat, který ten množitel někde má. O to jde.
PS.: nemůžete srovnávat velký nos u člověka s dědičnými vadami u psů, které mnohdy zaviní, že pejsek žije v bolestech a nebo předčasně umírá. To je úplně něco jiného.
napsal(a):
Ale vždyť já měla taky křížence, ale ten mě stál pouze cenu jeho očkování a teď mám bezpapírovýho bernardýna, kterýho jsem se ujala a nemyslím si že je méněcenný. Tady jde o to, že paní nacpala peníze množiteli, který ji podvedl a obelhal, s tim ze je to pravá čivava. To že ji matku ani neukázal, vypovídá o tom, že asi nebyla v dobrém stavu. Takhle podpořila utrpení dalších zvířat, který ten množitel někde má. O to jde.
PS.: nemůžete srovnávat velký nos u člověka s dědičnými vadami u psů, které mnohdy zaviní, že pejsek žije v bolestech a nebo předčasně umírá. To je úplně něco jiného.
Ano, je to je zlé, ale nemyslím si, že je správná cesta taková, že budeme nadávat lidem, kteří se napálí, jak jsou hloupí. Lepší by bylo vymyslet něco, aby se tyto případy nestávali, než takto pozdě býka honiti.
Chtěla jsem jen poukázat na to, že ne všichni, kdo mají psi, jsou hned nutně množírny a už jen kvůli těmto řečem si mnoho lidí nezjišťuje od koho vlastně pejska bere. Chtějí bezpapírového pejska, tak se na ně hned slétne spousta lidí, kteří jim nadávají a osočují je, místo toho aby jim poradili. Tak raději nebudou nikam nikomu psát o radu a jedou na vlastní pěst. Kdyby jim místo toho někdo poradil, kde seženou takového pejska, o jehož rodiče se majitelé starají, takové případy by se určitě omezily...
napsal(a):
Já myslím, že je opravdu tak hloupě přesvědčena o svojí pravdě.. Smutné..
rapotacka11
napsal(a):
Býka honit ?
Jo, tak to je jasný, už chápu i jááá.
Taky jsem slyšela : prašť jako uhoř
(puberťák by seděl ve škole, takže dospělec ? ).
? Toto nechápu... asi neznáte československou prózu. ( https://www.kosmas.cz/knihy/176799/pozde-byka-honiti/ ) Toto slovní spojení používala i má babička a nechápu co je na něm vtipného?
fawnalee
napsal(a):
Ještě že ne prašť jako ÚHOŘ ! to jsem zase zaslechla já a musela jsem si jít měnit spodní prádlo
Jejda já to původní četla s dlouhým ú taky jsem se nasmála, je to vtipné, ale když to teď čtu s tím krátkým, tak jen žasnu co lidi můžou vymyslet, je to dost morbidní...
awake
napsal(a):
Tak už znáte dalšího - mě
Fena svod, RTG 0/0, povaha super ale na výstavě "jen" velmi dobrá. Jen kvůli tomu jsem jí neuchovnila. Proč na ní chovat když ničím plemeni nepřispěje.
Druhá fena dovoz - nepříbuzná na chov v ČR, RTG 1/1, na výstavě "úspěšná", splnila i nepovinný povahový test a také neměla štěňata. Proč? Nepřišla mi až tak kvalitní aby měla štěňata.
Pes dovezen ze zahraničí, RTG kyčlí a loktů 0/0 pořízen původně k dovezené feně a i on bez odchovu a krýt ani nebude.
Také zastávám názor že ne všechno se má množit, a je jedno jestli s PP nebo bez PP.
Jedna chovatelka mi kdysi řekla "Není umění chovat, ale nechovat".
No. To já tu mám dokonce fenku z USA. Měla jeden vrh, nevyvedl se dle mých představ, nechala jsem si její dceru (protože si pořídila dvakrát za 4 měsíce zlámat nohu, radši jsem jí nechala doma).
Američanka už další vrh mít nebude a dcerunka nebude mít štěňata vůbec. Přesto že první je chovná a druhá nemá žádný zjevný problém, který by uchovnění bránil.
Misandria
napsal(a):
Na tohle už se vážně nedá nic napsat, jen se pousmát. Žijte si dál svůj sen o "čisté rase" a nehaňte ostatním pejsky, které mají rádi a hlavně se o ně starají. Děkuji.
Nesníte ten sen o "čisté rase" spíš vy? Jinak byste třebas preferovala možnost, dát domov voříškovi z útulku. Než mít jakože "čistou rasu" bez PP.

umpa.lumpa
napsal(a):
+ s přihlédnutím k povaze. Jinak souhlas

rapotacka11
napsal(a):
Býka honit ?
Jo, tak to je jasný, už chápu i jááá.
Taky jsem slyšela : prašť jako uhoř
(puberťák by seděl ve škole, takže dospělec ? ).
Zase jste mě rozsekala
Misandria
napsal(a):
? Toto nechápu... asi neznáte československou prózu. ( https://www.kosmas.cz/knihy/176799/pozde-byka-honiti/ ) Toto slovní spojení používala i má babička a nechápu co je na něm vtipného?
Dík za poučení.
"Tu" prozu fakt neznám.
A babička to myslela jak ?
Misandria
napsal(a):
Ano, je to je zlé, ale nemyslím si, že je správná cesta taková, že budeme nadávat lidem, kteří se napálí, jak jsou hloupí. Lepší by bylo vymyslet něco, aby se tyto případy nestávali, než takto pozdě býka honiti.
Chtěla jsem jen poukázat na to, že ne všichni, kdo mají psi, jsou hned nutně množírny a už jen kvůli těmto řečem si mnoho lidí nezjišťuje od koho vlastně pejska bere. Chtějí bezpapírového pejska, tak se na ně hned slétne spousta lidí, kteří jim nadávají a osočují je, místo toho aby jim poradili. Tak raději nebudou nikam nikomu psát o radu a jedou na vlastní pěst. Kdyby jim místo toho někdo poradil, kde seženou takového pejska, o jehož rodiče se majitelé starají, takové případy by se určitě omezily...
Hm, v hlave sice nic, ale aspon ty kozy dobry.
Pro lidi, kteří si takto pořídí parťáka, následně toto jednání ještě obhajují, neexistuje slušný výraz. Pokud i v dnešní době, kdy informace se dají najít během pár vteřin, si někdo nezjistí nic o vysněném plemeni, není už pomoci.
Kdybyste vzala do ruky téměř jakoukoliv publikaci o psech, dočtete se, jak vybírat štěně, jak standardní jedinec vypadá, atd. Ale to je zřejmě moc práce.
Nejsmutnější je, že i když jste se takto spálila, nakonec se cítíte ublíženě a obhajujete předávání neočkovaných štěňat, neznámého plemene za x kč. Nevím přesnou částku, kterou jste do něj dala, ale tipuji, že za ty peníze byste si mohla vzít štěně z útulku a měla byste zaplacený "provoz" psa na několik let.
V čem je lepší pes bez pp (nejspíše nakonec kříženec), oproti opravdovým křížencům z útulku ? To mi nikdo z lidí, co si berou psy bez pp, nevysvětlil.
Každopádně teď je načase zajít za veterinářem a domluvit očkování a odčervení, určitě bych nepoužil lahvičku s neznámým obsahem.
to apbtbreeder:
hunter
napsal(a):
Pro lidi, kteří si takto pořídí parťáka, následně toto jednání ještě obhajují, neexistuje slušný výraz. Pokud i v dnešní době, kdy informace se dají najít během pár vteřin, si někdo nezjistí nic o vysněném plemeni, není už pomoci.
Kdybyste vzala do ruky téměř jakoukoliv publikaci o psech, dočtete se, jak vybírat štěně, jak standardní jedinec vypadá, atd. Ale to je zřejmě moc práce.
Nejsmutnější je, že i když jste se takto spálila, nakonec se cítíte ublíženě a obhajujete předávání neočkovaných štěňat, neznámého plemene za x kč. Nevím přesnou částku, kterou jste do něj dala, ale tipuji, že za ty peníze byste si mohla vzít štěně z útulku a měla byste zaplacený "provoz" psa na několik let.
V čem je lepší pes bez pp (nejspíše nakonec kříženec), oproti opravdovým křížencům z útulku ? To mi nikdo z lidí, co si berou psy bez pp, nevysvětlil.
Každopádně teď je načase zajít za veterinářem a domluvit očkování a odčervení, určitě bych nepoužil lahvičku s neznámým obsahem.
to apbtbreeder:
Lahvicka s neznamym obsahem bude mit nejspise za nasledek uhyn psa a mnozitel bude mit odbyt dalsiho chudacka stenete
Lexaurin
napsal(a):
Lahvicka s neznamym obsahem bude mit nejspise za nasledek uhyn psa a mnozitel bude mit odbyt dalsiho chudacka stenete
Ty lahvičky jsou prázdný. Údajně je štěně už dostalo.Slečna má jít s lahvičkama k veterináři, aby slepil samolepky, vystavil očkovák a samolepky tam vlepil.
Bych chtěla vidět veterináře, který vystaví očkovák, vlepí do něj samolepky a dá razítko a podpis k očkování, které nevykonal.
umpa.lumpa
napsal(a):
Ty lahvičky jsou prázdný. Údajně je štěně už dostalo.Slečna má jít s lahvičkama k veterináři, aby slepil samolepky, vystavil očkovák a samolepky tam vlepil.
Bych chtěla vidět veterináře, který vystaví očkovák, vlepí do něj samolepky a dá razítko a podpis k očkování, které nevykonal.
Prostě naprosto učebnicový příklad, jak nekupovat psa...

Misandria
napsal(a):
To jste musela být frustrované dítě, když jste se měla doma hůř než pes.
Takoví jako vy, lidi, kteří nevidí nic špatného na množení psů bez PP, podporují ty množitele. Protože není nic jednoduššího než nakecat zájemci o štěně cokoliv...
napsal(a):
To jste musela být frustrované dítě, když jste se měla doma hůř než pes.
Takoví jako vy, lidi, kteří nevidí nic špatného na množení psů bez PP, podporují ty množitele. Protože není nic jednoduššího než nakecat zájemci o štěně cokoliv...
Množení psů bez PP i s PP - je to pořád jen množení! A velký rozdíl tam opravdu není.
nelimar1
napsal(a):
Množení psů bez PP i s PP - je to pořád jen množení! A velký rozdíl tam opravdu není.
Mě by ani tak nešlo vzhled, ale podstatný rozdíl vidím v tom, že štěně s PP pochází od zdravých, na dědičné choroby vyšetřených psů. Připlatit si za tenhle vstupní vklad se rozhodně vyplatí.
Císař
napsal(a):
Mě by ani tak nešlo vzhled, ale podstatný rozdíl vidím v tom, že štěně s PP pochází od zdravých, na dědičné choroby vyšetřených psů. Připlatit si za tenhle vstupní vklad se rozhodně vyplatí.
Ale - nenechte se vysmát , právě u čivav tohle opravdu neplatí. Přečtěte si třeba nedávnou diskuzi na iFauně : Chov s PP - záruka kvalitních zvířat?
Císař
napsal(a):
To samozřejmě ano. Ovšem pouze jen za předpokladu, že se u daného plemene nějaké testy na zdraví dělají. Konkrétně co jsem v poslední době sledovala - čivay, jorkšíři - ani ťuk. K chovu není povinné jediné vyšetření a dobrovolně to dělá dle mých zkoumání max.10% chovatelů. Kteří pak ovšem mají ceny samozřejmě pomalu 2x vyšší než za štěňata po netestovaných rodičích. (pokud by se to týkalo jen těch, co jsou po zvířatech 0/0, tak to samozřejmě chápu - i když ani tam pak samozřejmě žádná záruka na to, že štzěně luxaci mít nebude, není). Ovšem nedávný inzerát mě opravdu rozsekal. Kamarádka shání štěně, obrátila se na mne, protože je laik. Volala jsem paní na inzerát, kde se chlubila rodiči s testy na luxaci patelly. Výsledek mi napřed sdělit nechtěla, prostě mi neustále jen opakovala, že rodiče jsou na luxaci testovaní. Ano, byli. Matka 2/2, otec 1/1. No neber to, štěně za 20 - 22 tisíc... Takže oi zdravých, na dědičné choroby testovaných psech bych si v tuto chvíli dovolila silně polemizovat. Jak už jsem psala jinde, nezastávám se tím chovu bez PP, ale u některých plemen vám PP nepomůže vůbec k ničemu. A dokud s tím chovatelé sami nebudou chtít něco dělat - třeba tím, že by i u těchto společenských plemen začali povinně testovat na nemoci, které jsou u těchto psíků časté - tak se nedivte lidem, že si koupí raději bezpapíráka za čtvrtinovou čátku, než byla třeba konkrétně tato štěňata po "testovaných" rodičích. U spousty "moderních a módních" plemen se chová na všem, co s prominutím "má díru" a kryje každý pes, který je schopen - byť i se šmatlavýma nohama - na fenku vylézt. A dokud se s tím nic nebude dělat, aby u toho psa s PP byly alespoˇm nějaké předpoklady zdraví, tak spousta lidí raději koupí levnějšího bezpapíráka. To je prostě fakt. Pokud chcete zničit chov bez PP, je nutno začít u sebe, v řadách chovatelů s PP a těm zájemcům nabídnout něco navíc oproti bezpapírákům. To, že k psovi dostanou lejstro s vypsanými jmény předků a jejich výstavními tituly - to je většině lidí opravdu k ničemu. A nic víc z toho bohužel zatím stále nezjistí. Myslím tím opět tedy společenská plemena, kde se nevyšetřuje prakticky nic - to jen aby si to někdo zase nevztahl na sebe a na plemena, kde se pro budoucí zdraví potomků alespoň něco dělá a informace jsou dohledatelné.

Je mi divné, že si nikdo nevšimnul, že začátek diskuze je v roce 2012. Ale to je jedno. Já bych k tomu řekla : Když budu chtít čistokrevnou čivavu, najdu si spolehlivou ch.st. Když se budu obávat špatného zdraví u plemene, vyberu si jiné. Když budu chtít malinkého pejska, poohlédnu se v útulcích. Ono z té čivavy bez PP ( vlastně jakéhokoliv "plemene" bez PP ) vám s velkou pravděpodobností stejně vyroste kříženec. A to, že hlavně malá "plemena" jsou množena v hrozných podmínkách - to taky nikdo neoddiskutuje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.178.38
Kristepane, to je zase diskuse I když to byla reakce na starý odkaz, kterého si paní či slečna nevšimla a stát se může, vždycky mne dokáže nazvednout ta reakce:, vy si myslíte, že když pejsek nemá papíry, je méněcenný?!" a bla, bla...ani jsem moc reakcí nečetla, protože by mne fakt kleplo z toho, jak jsou pořád lidi omezení, co se výběru a koupě psa týče. V dnešní době internetu, kde se najde snad vše...
fawnalee
napsal(a):
To samozřejmě ano. Ovšem pouze jen za předpokladu, že se u daného plemene nějaké testy na zdraví dělají. Konkrétně co jsem v poslední době sledovala - čivay, jorkšíři - ani ťuk. K chovu není povinné jediné vyšetření a dobrovolně to dělá dle mých zkoumání max.10% chovatelů. Kteří pak ovšem mají ceny samozřejmě pomalu 2x vyšší než za štěňata po netestovaných rodičích. (pokud by se to týkalo jen těch, co jsou po zvířatech 0/0, tak to samozřejmě chápu - i když ani tam pak samozřejmě žádná záruka na to, že štzěně luxaci mít nebude, není). Ovšem nedávný inzerát mě opravdu rozsekal. Kamarádka shání štěně, obrátila se na mne, protože je laik. Volala jsem paní na inzerát, kde se chlubila rodiči s testy na luxaci patelly. Výsledek mi napřed sdělit nechtěla, prostě mi neustále jen opakovala, že rodiče jsou na luxaci testovaní. Ano, byli. Matka 2/2, otec 1/1. No neber to, štěně za 20 - 22 tisíc... Takže oi zdravých, na dědičné choroby testovaných psech bych si v tuto chvíli dovolila silně polemizovat. Jak už jsem psala jinde, nezastávám se tím chovu bez PP, ale u některých plemen vám PP nepomůže vůbec k ničemu. A dokud s tím chovatelé sami nebudou chtít něco dělat - třeba tím, že by i u těchto společenských plemen začali povinně testovat na nemoci, které jsou u těchto psíků časté - tak se nedivte lidem, že si koupí raději bezpapíráka za čtvrtinovou čátku, než byla třeba konkrétně tato štěňata po "testovaných" rodičích. U spousty "moderních a módních" plemen se chová na všem, co s prominutím "má díru" a kryje každý pes, který je schopen - byť i se šmatlavýma nohama - na fenku vylézt. A dokud se s tím nic nebude dělat, aby u toho psa s PP byly alespoˇm nějaké předpoklady zdraví, tak spousta lidí raději koupí levnějšího bezpapíráka. To je prostě fakt. Pokud chcete zničit chov bez PP, je nutno začít u sebe, v řadách chovatelů s PP a těm zájemcům nabídnout něco navíc oproti bezpapírákům. To, že k psovi dostanou lejstro s vypsanými jmény předků a jejich výstavními tituly - to je většině lidí opravdu k ničemu. A nic víc z toho bohužel zatím stále nezjistí. Myslím tím opět tedy společenská plemena, kde se nevyšetřuje prakticky nic - to jen aby si to někdo zase nevztahl na sebe a na plemena, kde se pro budoucí zdraví potomků alespoň něco dělá a informace jsou dohledatelné.
Já mám naštěstí WSS, u těch se nemoci a dědičné vady opravdu hlídají.
Módní plemeno je pro stádo ovcí které o psech nic neví, jen chtějí jít s davem a mít to samé co má soused. Na jejich omezenosti chytráci a vetové vydělávají.
rapotacka11
napsal(a):
Dík za poučení.
"Tu" prozu fakt neznám.
A babička to myslela jak ?
Inu, vždyť tam máte odkaz na jistě kvalitní brožovanou 133stránkovou nyní zrovna slevněnou knihu. Pro úplnost kopíruji anotaci, jež dosvěčuje, že rčení "pozdě býka honiti" by bylo záhodno dostudovat a doplnit tak naše literární mezery...
Anotace
Příběh knihy se odehrává ve více časových rovinách, především však během osmdesátých let minulého století v prostředí kasáren železničního vojska v Olomouci. Na příkladech několika osobností je přiblížen život ve vojenském prostředí a nadhozena otázka mazácké vojny. Autor také naráží na generační problém, ovlivněný moderní komunikační technologií. Klade si otázku, jestli je způsob dnešní výchovy správně nastaven a zdali vede k očekávanému cíli. Kniha je psána ve třetí osobě, oplývá vtipnými dialogy s lehce ironickým nádechem a překvapí čtenáře svojí skladbou, řadou zajímavých otázek a nečekaných posloupností, nutících k zamyšlení.
Misandra
Autor Nelíbí se mi, když někdo kritizuje někoho, kdo si vybere štěňátko bez PP. Kdyby jste měli nějaký velký nos nebo křivou páteř vy, tak by vám taky nikdo neříkal nerozmnožujte se, protože takových lidí je na světě dost a nebránil by vám mít vlastní dítě.
25.05.2015 21:09
- - - - - - - - - - - - - - -
Reakce jsou na výše uvedený příspěvek hvězdy Misandry, která "to" vytáhla,
Hodoňáčku.
verca91
napsal(a):
Uz jsem slysela dost jak jsem blba, ale proto jsem sem nepsala, ale tuto stranku jsem poznala az po koupi psa, abych se dozvedela vice a najednou se tu sesypou rady odborniku...bohuzel jsem si nezjistila co delat pri koupi psa, ale ja jsem nakonec spokojena, jen jsem chtela rady jak se o neho starat, co si pohlidat atd a jen vam priblizit muj pripad..jinak vim ze kdyz je bez pp varlata asi nepotrebuje, ale co stoji takova operace?
Mě by přišlo logické, chci li si pořídit psa, něco si o tomto zvířeti nastudovat, předem.
Takové úplné minimum, které si zodpovědný člověk bez problémů vyhledá na internetu či v literatuře.Třeba o tom, že štěně se odčervuje, očkuje a kdy. Co mi má dát chovatel do ruky při odběru a na co se mám pečlivě dívat já sama...
Je spousta věcí, které byste měla vědět a předpokládat a mít ošetřené ještě než vůbec pejska přinesete. A ne je řešit, až když už vám štěňátko doma čůrá do koberce