Zdravím všechny, rozhodla jsem se ke koupi tohoto úžasného plemene jen mám spoutu otázek a málo odpovědí.
Byla by akita vhodná do rodiny kde už jsou 2 menší psy (puld střední fena i pes) a tři kočky? Četla jsem že bývají někteří jedinci agresivní jak k ostatním psům zvlášť menších ras tak i k dětem. Je tento pes vhodný i k dětem kdybych později nějaké měla?
Vím že vše záleží na správné socializace ale přece jen...
Pokud by se tu našel nějaký chovatel těchto psů (pouze pp) byla bych velice ráda za doporučení chovné stanice.
Taky jsem nikde nenašla jednu informaci trpí akity nějakými problémy na které je dobré si dát pozor? Myslím jako na příklad vrozená hluchota, klouby, kyčle, alergie???? Nic jsem nenašla a nechce se mi věřit že by to bylo první plemeno psa co nemá žádnou vrozenou dědičnou vadu....
Bylo by lepší vzít si psa z českého chovu nebo ze zahraničí a když už z jaké země????
A pokud vlastníte tohoto psa tak prosím o fotky...
Akitu nemám, ale nedávno jsem četla tohle, tak jsem to znovu našla http://www.haguro.cz/clanky/adenitida.html
Dobrý den, máme křížence akity, ke psům je silně agresivní, menší loví a kočky vyhledává s oblibou, bohužel né na hraní, je to paličák, musím mu furt dokola něco opakovat, ale jinak je to zlatíčko, na lidi není agresivní, občas spíš ostražitější, nemá stoprocentní odvolání,takže navolno jenom na opravdu přehledným prostranství, raději vždy s košem, jinak stopovačka. Myslím, že je to ideální pes pro člověka s pevnými nervy a hlavně láskou k tomu zvířeti, bez ní by to soužití asi nebylo možný. Shrnuto- dominantní, agresivní pes vůči ostatním psům, silný lovecký pud, poměrně nezávislé zvíře, bere mě spíš za sobě rovnýho, ale nechová se dominantně, když ho vytahám za kožich na hlavě občas nelibě zavrčí, ale nevyjede, suma sumárum je to trochu komplikovný, ale neměnil bych ani za nic a další pes, pokud přítelkyně nebude proti, bude akita. Na závěr musím opakovat, že mám křížence, není to čistá akita a získal jsem ho jako dospělýho zuboženýho psa, takže spousta rysů bude v optimálních podmínkách jiná.
a nestačila by vám shiba? já jsem jednu dřív hlídala a její povahou jsem byla unešená. není to pes,kterej pořád otravuje, prostě když chce,tak se pomazlí,jinak o ní skoro nevíte. k dětem byla skvělá, neskutečně hustej kožich, spávala pořád venku, v zimě s oblibou pod závějí sněhu. vzhledově dokonalá.jen je taková lehce hlučnější.. ale jinak to byl pesk,kterej mi povahově sedl.. osobně příště jeslti psa,tak shibu.
jinak k aktiě, zkuste se zeptat na diskuzi na www.cz-pes.cz mamka tam chodí a říkala myslím,že je tam jedna majitelka akity.tak třeba poradí
eluschi
napsal(a):
Děkuji moc za reakci. Pevné nervy mám a ani mě nebaví pořád osa cvičit spíš ho vychovávat. Nebaví mě chodit na cvičák, což jak jsem slyšela nebaví ani většinu akit.. Té agrese vůči malým psům se ovšem dost bojím...
Je to o tom mít psa stále pod kontrolou a s košem. Jinak u mě je to zčásti určitě způsobeno,jak jsem psal, že jsem se dostal ke psovi, kterej nebyl socializovanej a je to mix. Známá má fenu a je na tom se vztahem vůči jiným psům o mnoho líp, je klidnější. Shibu má sousedka a je to podle mě daleko větší individuum, stejně tak ostrej, pravda oproti akitě prďola.
tak tady jsem našla fotku z toho hlídání. ale je fakt, že tato čubina mohla být svojí povahou vyjimka
posouvám nahoru... Chci psa na vesnici a velký pes mě obrání víc než malý pes takže se mi akita hodí víc než shiba..
Jsou to nádherní psi, ... předevčírem jsem byl venčit na louce u lesa, vyběhly srny a ten hajzlík se mi vysmekl ze stopovačky a to takovým způsobem, že běžel za mě, získal tím 25 m- tj délky stopovačky a rozeběhnul se sprintem na padesát metrů, nevím jsetli dokázal takhle kalkulovat, že tím získá víc prostoru na rozeběhnutí, ale jestli ano, tak je opravdu vychytralej. No k těm srnám, běžely oranicí k lesu, zkrátil si cestu a vypadalo to, že jednu chytí, ale vlítli do lesa a nejspíš ho zpomalila ta stopovačka, za pár minut se vrátil, krev na sobě bohudík nikde neměl, je to s ním občas o nervy. Výchova? Podle mě neexistuje, potrestral jsem ho, ale vzápětí zase větřil a zase by zdrhnul, jednoduše musím akceptovat jeho pudy, jinak by musel jeden z kola ven :)
eluschi
napsal(a):
No tak ted jsem přemýšlela o tom co budu s milou akitkou dělat. Jen jako hlídače a společníka? Přemýšlela jsem nad loveckým výcvikem, Doktrekingem... Jaké využití by jste použili??? Chtěla bych to jen proto aby si unavil hlavu a trošku se zaměstnal
Ten můj čokl je nejšťastnější v příroděš, my nemusíme nic vymýšlet, když vidíme srny, pomalu se k nim přibližujem na nejkratší možnou vzdálenost, cvičím tak jeho trpělivost a vlastně lovíme spolu, popravdě moc dlouho nevydrží a netrvá většinou dlouho a čoklík nás jeho štěkáním prozradí. Samo, že se nesnažíme nic ulovit, jenom spolu jakoby spolupracujeme jako ve smečce, ale on je moc velký individuum, nepotřebuje mě. A takových různých skopičin je celá řada,ale nevypustím v ohradě s ovcema, aby se vyřádil nebo ho nechal cokoliv lovit, snažím se jenom, aby byl šťastnej a mohl alespoň trochu ventilovat svoji přirozenou povahu.
myslím že jsem četla že akity byli využívány pro lov jelenů, medvědů atd takže lovecký výcvik podle toho samozřejmě jestli by psa bavil byl možný. Ovšem taky byli používány ke psím zápasům a jako hlídači a společníci na cestách.... Otázka je co by ho bavilo nejvíc a jen doufám že by to nebylo napadání cizích psů..
A moc děkuji za vaši zkušenost s akitou
Fajka

XXX.XXX.51.214
Ahoj, mám akitu a zajímám se o ně už dlouho.
Jestli jsi na nás nikdy nenatrefila, tak tady je odkaz na naše stránky.
Máme toho za sebou poměrně hodně, od výstav, dogtrekingu, coursingu, výcvikových táborů až po coursing.
www.akita-feiko.estranky.cz
Když tě bude něco zajímat tak se ptej, tady nebo na mailu ;-)
eluschi
napsal(a):
myslím že jsem četla že akity byli využívány pro lov jelenů, medvědů atd takže lovecký výcvik podle toho samozřejmě jestli by psa bavil byl možný. Ovšem taky byli používány ke psím zápasům a jako hlídači a společníci na cestách.... Otázka je co by ho bavilo nejvíc a jen doufám že by to nebylo napadání cizích psů..
A moc děkuji za vaši zkušenost s akitou
Oficiální lovecký výcvik se zkouškama a tak u nás s akitou možný není. Samo doma si můžete cvičit co chcete, ale pokud s loveckým výcvikem nemáte zkušenosti, tak to stejně sama nedáte a ani nedostanete povolení trénovat v terénu.
assil
napsal(a):
Oficiální lovecký výcvik se zkouškama a tak u nás s akitou možný není. Samo doma si můžete cvičit co chcete, ale pokud s loveckým výcvikem nemáte zkušenosti, tak to stejně sama nedáte a ani nedostanete povolení trénovat v terénu.
"Sama si doma můžete cvičit co chcete" přesně tak, zrovna dneska jsme lovili yorkšíra, chápejte lovil pes, plížil se k němu jako kočka, yorkšír stál a absolutně nechápal ,co se děje, psa jsem měl na vodítku a s košem, jeho pán viděl, že mám vše pod kontrolou.Často jsem viděl atakování malých agresivních raplíků , ale my máme pokoj, cítí se jako kořist a je klid . Ale popravdě to tak úsměvný není, musím stále hlídat, kde co je, aby se nestal nějakej průšvih.
Sbt

XXX.XXX.183.250
Akita-inu je podle me uzasny pes do rodiny k detem, psi toleruje ale jak kdy zalezi na tom zda je s pp ci ne ale jinak nevim zatim akitu nemam..ale planujeme ji jak to tedy je ? chceme ji k malym detem a trem psum..jeden kluk, dve holky, chceme kluka tak ted nevim jsem zmatena.
Sbt
napsal(a):
Akita-inu je podle me uzasny pes do rodiny k detem, psi toleruje ale jak kdy zalezi na tom zda je s pp ci ne ale jinak nevim zatim akitu nemam..ale planujeme ji jak to tedy je ? chceme ji k malym detem a trem psum..jeden kluk, dve holky, chceme kluka tak ted nevim jsem zmatena.
Jestli podle vás to, zda psy toleruje nebo ne, záleží na tom jestli má PP, tak si prosím Akitu nepořizujte.
Jsou to krásní psi, o tom žádná. Jsou lidi, kterým povaha akity sedí. Já si nedokážu život s akitou představit. Chci psa, který bude závislý, bude semnou chtít něco dělat, pracovat.
Před pořízením psa byste si měli asi nejdříve uvědomit, co vlastně od psa očekáváte a co mu můžete nabídnout a potom podle toho vybírat plemena.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Sbt
napsal(a):
U těchhle typů psů se připravte na nejhorší (zvlášť jestli s podobnými povahami nemáte zkušenosti), navíc se jim dost těžko vysvětluje, že máte na věc odlišný názor a oni by se tím měli řídit:
- pokud se vyskytne problém ve vztahu k ostatním psům ve smečce, budete to řešit, nebo se psa rovnou zbavíte? Na to je potřeba čas a nemusí to být jednoduché, do toho máte malé děti.
- Akita je relativně těžký pes, udržíte ho, jestli bude startovat na konkurenci?
- udržíte nervy na uzdě, když s ním nehnete? Musí se s nimi jednat citlivě, represi nemusí zvládnout.
Atd. atd. Pokud budete počítat s problémy, pes vás může akorát tak pozitivně překvapit a nebudete se pak hroutit, pokud to nedopadne, protože budete připravená.