plisak
napsal(a):
já sama nevím, zda psa krmit hlavně granulemi, poté, co jsme měli opakovaně torzi žaludku a od starých chovatelů slyšeli, že torze před příchodem granulí nebyla problém, tak vařím a granule dávám opravdu jen občas. mám strach
Já osobně jsem pro dobré granule (krmím Acanou Grasslands), u toho barfování je důležité aby pes dostal všechno, co potřebuje...aby bylo maso kvalitní(kvůli pazaritum)...ruku na srdce, ty granule jsou i jednodušší, psům se prostě odměří krmná dávka a jeto....u krmení masem je potřeba přemýšlet dopředu a je to podle mě docela nevhodné, když se psem cestuje...ale to je jen můj názor-názor člověka co krmí granulema , barfaři vám zas jistě budou psát výhody krmení jen masem...
Jinak plisak, nemyslím si, že to je příchodem granulí,ale neznalostí lidí...když psa nakrmí a pak s ním vyrazí běhat nebo dělat jinou pohybovou aktivitu, tak přece nemohou čekat, že bude vše ok, ne? (tím jsem teď nenarážela na vás a vaše psy, ale na větu "od starých chovatelů slyšeli, že torze před příchodem granulí nebyla problém"..)
llucinkaa2
napsal(a):
Já osobně jsem pro dobré granule (krmím Acanou Grasslands), u toho barfování je důležité aby pes dostal všechno, co potřebuje...aby bylo maso kvalitní(kvůli pazaritum)...ruku na srdce, ty granule jsou i jednodušší, psům se prostě odměří krmná dávka a jeto....u krmení masem je potřeba přemýšlet dopředu a je to podle mě docela nevhodné, když se psem cestuje...ale to je jen můj názor-názor člověka co krmí granulema , barfaři vám zas jistě budou psát výhody krmení jen masem...
Jinak plisak, nemyslím si, že to je příchodem granulí,ale neznalostí lidí...když psa nakrmí a pak s ním vyrazí běhat nebo dělat jinou pohybovou aktivitu, tak přece nemohou čekat, že bude vše ok, ne? (tím jsem teď nenarážela na vás a vaše psy, ale na větu "od starých chovatelů slyšeli, že torze před příchodem granulí nebyla problém"..)
no, víte, když jsme měli torzi poprvé ( a tuto přežili), říkal nám lékař v brněnské veterinární nemocnici, že příčina torze není známá, že prý Belgičani nebo Holanďani nebo kdo ji zkoušeli vyvolat a různě krmili a různě dopřáli pohyb, ale nic nevyvolali. Jeden z mých milovaných psů, který zemřel na embolii třetí den po operaci torze v nemocnici, měl v žaludku jen šlem z rýže, kterou jedl před tím, takže ji v podstatě strávil a přes to zemřel. Ale ta torze je pro mne tak strašná a tak nejistým výsledkem (tři torze, jedno přežití), že krmím nadvakrát či natřikrát a raději vařím a občas dávám granule, taky krmím nejraději Acanu, je dobrá a cenově ještě ujde. Stejně ale se torze stále obávám
plisak
napsal(a):
no, víte, když jsme měli torzi poprvé ( a tuto přežili), říkal nám lékař v brněnské veterinární nemocnici, že příčina torze není známá, že prý Belgičani nebo Holanďani nebo kdo ji zkoušeli vyvolat a různě krmili a různě dopřáli pohyb, ale nic nevyvolali. Jeden z mých milovaných psů, který zemřel na embolii třetí den po operaci torze v nemocnici, měl v žaludku jen šlem z rýže, kterou jedl před tím, takže ji v podstatě strávil a přes to zemřel. Ale ta torze je pro mne tak strašná a tak nejistým výsledkem (tři torze, jedno přežití), že krmím nadvakrát či natřikrát a raději vařím a občas dávám granule, taky krmím nejraději Acanu, je dobrá a cenově ještě ujde. Stejně ale se torze stále obávám
To je mi líto, že máte až tak hrůzné zkušenosti s torzí, já jsem se s tím naštěstí ani u jednoho svého psa nesetkala( a doufám, že to tak zůstane.....).
I když bylo myslím někde dokázáno, že pohyb po a před jídlem na to nemá vliv, u psů ho dodržuji a to i když by měli jít jen na krátkou procházku (obzvláště u obříka-kavkazačky)..
Tady jsem našla nějáký článek, jestli Vás to zajímá...:
DILATACE A TORZE ŽALUDKU příspěvek MVDr. Andrey Lerchové
Torze žaludku je velmi akutní, bouřlivé, náhle vzniklé onemocnění, spojené s rozšířením žaludku a tvorbou plynů, které se projevuje silným zvětšením břicha během hodiny, nebo několika hodin, které bezprostředně následují po jídle. Bez rychlého ošetření končí smrtí psa.
Vznik a příčiny onemocnění:
nejsou doposud přesně prostudovány, ale ze zkušeností z ordinace se jednalo o zvířata která :
1. byla nakrmena větším množstvím krmiva najednou
2. po podání granulí zalitých tučnou polévkou
3. po nakrmení granulemi, po kterém pes zkonzumoval padané zahradní ovoce
4. po zkrmení většího množství kostí
5. po zkrmení většího množství chleba
6. po nadměrném pohybu (skoky) po nakrmení.
věk zvířat přivedených s diagnostikou torze žaludku se pohyboval nejčastěji v rozmezí 4-8 let
Patogeneze :
žaludek je orgán značně roztažitelný. Je-li prázdný, je v břiše volný, nepřilne ke stěně, nedá se vyhmatat, protože je chráněn žeberním obloukem. Ve stavu plnosti se rozšiřuje a roztahuje se směrem doleva a dozadu, přičemž odstrkuje střevní kličky. Žaludek, srovnatelný s pytlem se spojuje s jícnem kardií a s dvanácterníkem prostřednictvím pyloru. Když u něj dochází k torzi, posunuje se podél svého velkého zakřivení, nejčastěji směrem doprava, to jest ve směru hodinových ručiček. Síly, které způsobují rotaci a torzi jsou hmotnost potravin, prudká peristaltika a pohyby psa. Při rotaci se uzavřou oba otvory žaludku, což brání jakémukoli odvodu tekutin a plynu. Utrpení psa se stupňuje rozšiřováním žaludku zadrženým plynem a zaškrcením cév. Bez okamžitého zásahu veterináře se pes velmi rychle dostává do komatu a umírá během několika hodin, někdy dokonce i rychleji následkem prasknutí žaludku.
Příznaky onemocnění:
krátce poté, co se pes najedl nebo napil, je neklidný, rozrušený, snaží se zvracet, slintá a produkuje pěnivý sekret. Poté se objeví rozšíření na levém boku břicha a pak celého břicha v doprovodu silného nadmutí břicha . Pes se odmítá hýbat nebo si lehnout, dokud je bolest ostrá. Někdy se položí do polohy sfingy nebo se uloží podél zdi nebo do rohu zdi. Pohmatem je možné konstatovat rozšíření sleziny dřív, než břicho příliš oteče. Krok za krokem se začínají dostavovat příznaky šoku, tj. zrychlený puls, dýchací potíže, fialová barva sliznic.
Léčba:
při podezření na dilataci a torzi žaludku je nutné neprodleně vyhledat veterinárního lékaře.
Prevence:
Doporučuji :
1. vyhýbat se přeplnění žaludku, tj krmnou dávku rozdělit na dvě části a krmit dospělého psa 2x denně
2. v žádném případě do jedné krmné dávky nemíchat granule s klasickou stravou.
3. pokud krmíte granulemi, podávejte je buď suché, nebo zalité vodou. V žádném případě nezalévejte tučnou polévkou
4. vyhněte se podávání většího množství v žaludku kvasícího krmiva, tj. většího množství čerstvého chleba nebo pečiva, většího množství ovoce apod.
5. zabraňte pokud možno i hltavému pití většího množství vody najednou.
6. po nakrmení dopřejte psovi alespoň 2 hodiny klid.
No...jde o to , jestli ste ochoten(ochotná) o BARFu něco nastudovat a dát do toho trochu času...BARF je potřeba nastudovat a trochu u něho přemýšlet, potom je to na pár minut denně to nachystat a peněžně to výjde opravdu líp než ty granule. Ale času u toho určitě strávíte o trochu víc, než jen nasypat granule do misky. Takže doporučuju si to pořádně promyslet, já osobně bych u dalšího štěněte od malinka BARFovala, protože vidím, jak to pomohlo našemu psovi, ale je to trošku práce (jak říkám, víc jak 10 minut denně to ale není) Doporučuju pročíst www.manwe.cz a rozhodnout se...inak pořiďtě aspoň trochu dobrý granule (Orijen, Taste of Wild, Acana, třeba)
MVDr.Milan Šťourač- veterinář a chovatel německých dog.Dogy chová přes 30 let. Tady úryvek z jeho knihy: mimo jiné,uvádí:Některé faktory, dříve považované za zvýšení rizika torze, se ukázaly jako nepodstatné. Mimo jiné:
1. Cvičení krátce před nebo po jídle nemá vliv na riziko.
2. Množství vypité vody před nebo po jídle nemá vliv na riziko.
3. Vlhké nebo suché krmivo nemá vliv na riziko.
4. Druh krmiva nemá vliv.http://www.elidor.estranky.cz/clanky/trochu-odbornosti/torze-zaludku.html
JInak z velké části hraje dědičnost dokonce větší roli než samotný krmení - jsou psi, co sežerou 1x za den misku jako kráva, pak 5x vyskočí na boudu, z boudy, nebo lítají po schodech a nic, a pak jsou ti, co mají všechny možný bezpečnostní opatření, a stejně torzi mají i bez ohledu krmení.Popř. i kdyby se krmili 15x denně pinzetou v leže,tak přesto torzi dostanou.
My měli dvě německé dogy ( do obou jsme dali peněz jak želez )... nejlepší granule , operace víček, Chassotony a tak dále a tak dále, milovali jsme je strašně moc a ... jedna dostala sarkom kosti s metastázemi v pěti letech , takže když už chudák měla metastázy na plicích museli jsme udělat nejtěžší krok
No a zase jsme si koupili štěně německé dogy ( dneska vidím, že povahově byla strašně agresivní , vlastně jsme kvůli ní museli dát z domu štěňátko kouzelného kokříka, protože hrozilo, že ho snad zakousne kvůli žrádlu - no jo, to člověk vidí až po době, že udělal pitomost )...
Vypiplaná holčička a to všechno zase znovu, doma miláček, venku tygr... ale k tomu se dostávat nechci... chyba byla samosebou v nás...
Ta druhá zemřela na torzi, ale takovým fofrem, že táta odešel na houby, já koukám, že fena najednou na zahradě pořád zvrací , tak jsme zavolali veta , tady je takovej vůl, že to vůbec nepoznal, ale stejně by to ani operovat neuměl. Zase... dneska vím, že bych volala někoho úplně jiného kdo by přijel a mohl operovat ...
I když ty operace jsou strašně riskantní. Je mnoho psů co pár dní po operaci zemřeli ...
Takže o ni jsme přišli během půl hodiny z plného zdraví ke smrti... to nás psychicky zcela položilo a od té doby již nikdy německou dogu nechci. je to hrozné to s nimi vše prožívat .
Odmalička to vypipláváte a ono to během tří let zemře no dejte mi pokoj.
Teď máme orange-roan kokřičku ( 6 let ) a kříženku westíka ( 5 let )
Co se týče granulí , tak rozhodně jsem pro to dávat. Ale člověk musí mít opravdu zkušenosti " jak číst v letácích " a co ony granule obsahují, co se tváří, že obsahují a tak dále .
Já bych si netroufla krmit syrovým a přílohami, aby to měl pes ve správném poměru. Kdo tohle dokáže přesně je borec a jeho pes určitě žere to nej, ale lidi to hodně šidí, když si myslí, že krmí lépe než granulemi ( kvalitními granulemi )...
Co mě sere nejvíc jsou lidi typu " dala jsem mu rajskou s knedlíkem a jak si pochutnal " a když oné paní řeknu, že by měl mít kousek masa, tak mi odpoví " jo, dostal kousíček točeňáku ", no tak co na to říct ???
Z granulí preferuji Acanu adult ( na ty ještě lepší už nemám peníze ) a Brit Premium a Brit Care.
A úplně nej rada na závěr : NEŽ KOUPÍTE PSOVI LEVNÉ ŠPATNÉ GRANULE V DOMNĚNÍ CO UŠETŘÍTE OPROTI TĚM VÝBORNÝM,ALE DRAHÝM... PŘEPOČÍTEJTE SI DENNÍ DÁVKOVÁNÍ PRO VAŠEHO PSA !!! TY " LEVNÉ " TOTIŽ VYJDOU NĚKDY MNOHEM DRÁŽ NEŽ TY " DRAHÉ " A VÝBORNÉ
Barf je moderní název pro krmení přirozenou stravou, ale je to přece jenom něco jiného než to co staří chovatelé nazývyli krmení mokrou stravou v době, kdy začínal boom granulí u nás.
Pamatuju nádherné lovecké psy krmené odpadem z drůbežích jatek míchaným se šrotem.
Sama dlouhá leta krmím mokrou stravou, leta jsem vařila maso s přílohou a zeleninu. Poslední tři psy jsem krmila stravou dělenou - jedna dávka kvalitní granule ( dneska TOTW a Acana Grasslands ), druhá maso s přílohou. Momentálně mám expertku která zeleninu či ovoce nepozře, takže syrové či vařené maso a kosti s troškou rýže či ovesných vloček, lososový olej a pivovarské kvasnice jako hlavní dávka a ta druhá granule. Synova čuba vezme jakoukoli zeleninu či ovoce, co může si na zahrádce sklidí sama, čínské zelí je pro ni pochoutka. Moje hledí do misky a dokud potupně ty zelené nítě nevyndám, tak se toho nedotkne.
Prvního westíka jsem krmila granulemi a moc se nezajímala,samozřejmě RC,PP a Fitmin,který je z nich nejkvalitnější.Ale bohužel odešel v necelých 6ti letech,nádorky v celém střevě,mladýho jsem se rozhodla krmit Barfem a u toho zůstávám,chutná mu,vím co pes dostane do misky,protože znám přesné složení a to stačí k mé i jeho spokojenosti,ale máme ještě dvě čubinky rtovajlerku a čínskou naháčku,rotvice je na RC a naháčka na Hillsu a taky si nějak nestěžujou,podle mě to je individuální u každého psa
snape007
napsal(a):
My měli dvě německé dogy ( do obou jsme dali peněz jak želez )... nejlepší granule , operace víček, Chassotony a tak dále a tak dále, milovali jsme je strašně moc a ... jedna dostala sarkom kosti s metastázemi v pěti letech , takže když už chudák měla metastázy na plicích museli jsme udělat nejtěžší krok
No a zase jsme si koupili štěně německé dogy ( dneska vidím, že povahově byla strašně agresivní , vlastně jsme kvůli ní museli dát z domu štěňátko kouzelného kokříka, protože hrozilo, že ho snad zakousne kvůli žrádlu - no jo, to člověk vidí až po době, že udělal pitomost )...
Vypiplaná holčička a to všechno zase znovu, doma miláček, venku tygr... ale k tomu se dostávat nechci... chyba byla samosebou v nás...
Ta druhá zemřela na torzi, ale takovým fofrem, že táta odešel na houby, já koukám, že fena najednou na zahradě pořád zvrací , tak jsme zavolali veta , tady je takovej vůl, že to vůbec nepoznal, ale stejně by to ani operovat neuměl. Zase... dneska vím, že bych volala někoho úplně jiného kdo by přijel a mohl operovat ...
I když ty operace jsou strašně riskantní. Je mnoho psů co pár dní po operaci zemřeli ...
Takže o ni jsme přišli během půl hodiny z plného zdraví ke smrti... to nás psychicky zcela položilo a od té doby již nikdy německou dogu nechci. je to hrozné to s nimi vše prožívat .
Odmalička to vypipláváte a ono to během tří let zemře no dejte mi pokoj.
Teď máme orange-roan kokřičku ( 6 let ) a kříženku westíka ( 5 let )
Co se týče granulí , tak rozhodně jsem pro to dávat. Ale člověk musí mít opravdu zkušenosti " jak číst v letácích " a co ony granule obsahují, co se tváří, že obsahují a tak dále .
Já bych si netroufla krmit syrovým a přílohami, aby to měl pes ve správném poměru. Kdo tohle dokáže přesně je borec a jeho pes určitě žere to nej, ale lidi to hodně šidí, když si myslí, že krmí lépe než granulemi ( kvalitními granulemi )...
Co mě sere nejvíc jsou lidi typu " dala jsem mu rajskou s knedlíkem a jak si pochutnal " a když oné paní řeknu, že by měl mít kousek masa, tak mi odpoví " jo, dostal kousíček točeňáku ", no tak co na to říct ???
Z granulí preferuji Acanu adult ( na ty ještě lepší už nemám peníze ) a Brit Premium a Brit Care.
A úplně nej rada na závěr : NEŽ KOUPÍTE PSOVI LEVNÉ ŠPATNÉ GRANULE V DOMNĚNÍ CO UŠETŘÍTE OPROTI TĚM VÝBORNÝM,ALE DRAHÝM... PŘEPOČÍTEJTE SI DENNÍ DÁVKOVÁNÍ PRO VAŠEHO PSA !!! TY " LEVNÉ " TOTIŽ VYJDOU NĚKDY MNOHEM DRÁŽ NEŽ TY " DRAHÉ " A VÝBORNÉ
Ale no tak. U dítěte taky řeknete "já bych si netroufla krmit ho domácí stravou, aby mělo všechno ve správném poměru, kdo dokáže dítěti uvařit, je borec"? Děti je taky potřeba krmit jedině přesně vypočítanou, vědecky vyváženou chemickou stravou, jinak je obrovské riziko, že jim bude něco chybět a onemocní? Tak proč už Vitana dávno nevyrábí perfektně vyvážené granule pro děti?
Krmení psa (stejně jako krmení dítěte) není raketové inženýrství. Stačí trošku selského rozumu. Pes potřebuje především maso, trochu kostí (bezpečných) a vnitřností, občas si dá rád i rybku, a k tomu nějakou zeleninu. A i ten kousek točeňáku nebo pár lžic rajské občas jako pamlsek rozhodně neuškodí - naopak, aspoň bude pes zvyklý na rozmanitou stravu a nedostane krvavé průjmy, když pak někde náhodou něco zbufetí za keřem.
Jinak nic proti kvalitním granulím, samozřejmě, to vůbec ne. Jen nemám ráda, když se krmení masem prezentuje ve stylu "je nutné neustále sedět s kalkulačkou a propočítávat přesně miligramy fosforu a kalcia, jinak riskujete život svého psa".
Oops , tak to bych rozhodně nechtěla, aby to vyznělo tak, že já nad přemýšlím jako nad objektem mého " raketového inženýrství "
...
Já pro své psy jen chci, aby dobrý základ měli v granulích pokud možno aspoň dobrých, když ne úplně nej a kromě toho mají obě naše fenky spoustu zeleniny, jablek a masa mimo...
rozhodně taky krmíme normální stravou, nejsem sveřepý zastánce granulí ! Vždy´t to by byl chudák pes, kdyby byl jedině na granulích a nic jiného nedostal, jenže bohužel jsou lidi co je krmí opravdu jen těmi knedlíky a zbytky od oběda a to rozhodně dobře není...
Ale co jiného jsou pro děti ony hotové přesnídávky, instatn. kaše a podobné ??? Vždyť by taky bylo od věci a zdravější namíchat jim z ovoce kašičku, raději věnovat pět minut u sporáku a udělat normální krupic. kaši a ne instantní. Ale to už je jiné téma
Já chci vědět, že základ a vitamíny mají v granulích a zbytek včetně ryb a masa a zeleniny a ovoce dostanou stejně mimo. nemluvě o pamlscích, které by se samosebou měly do výživových hodnot denně připočítávat, ale fakt nejsem " raketový inženýr "
snape007
napsal(a):
Oops , tak to bych rozhodně nechtěla, aby to vyznělo tak, že já nad přemýšlím jako nad objektem mého " raketového inženýrství "
...
Já pro své psy jen chci, aby dobrý základ měli v granulích pokud možno aspoň dobrých, když ne úplně nej a kromě toho mají obě naše fenky spoustu zeleniny, jablek a masa mimo...
rozhodně taky krmíme normální stravou, nejsem sveřepý zastánce granulí ! Vždy´t to by byl chudák pes, kdyby byl jedině na granulích a nic jiného nedostal, jenže bohužel jsou lidi co je krmí opravdu jen těmi knedlíky a zbytky od oběda a to rozhodně dobře není...
Ale co jiného jsou pro děti ony hotové přesnídávky, instatn. kaše a podobné ??? Vždyť by taky bylo od věci a zdravější namíchat jim z ovoce kašičku, raději věnovat pět minut u sporáku a udělat normální krupic. kaši a ne instantní. Ale to už je jiné téma
Já chci vědět, že základ a vitamíny mají v granulích a zbytek včetně ryb a masa a zeleniny a ovoce dostanou stejně mimo. nemluvě o pamlscích, které by se samosebou měly do výživových hodnot denně připočítávat, ale fakt nejsem " raketový inženýr "
U dětí se ale ty hotové přesnídávky a kašičky neprezentují jako jediná vhodná vyvážená strava pro dítě. Je to jen věc, která šetří čas oproti doma připravované stravě, nic víc.
Samozřejmě, nic proti kombinaci kvalitních granulí plus maso, zelenina, ovoce... prostě pestrost. Ten váš předchozí příspěvek vyzněl trošku jinak, ale to je holt riziko internetových diskuzí, stává se. Hlavně že jsme se nakonec pochopili
Hodně zdravíčka vašim pesanům!
kolemjdouci2
napsal(a):
U dětí se ale ty hotové přesnídávky a kašičky neprezentují jako jediná vhodná vyvážená strava pro dítě. Je to jen věc, která šetří čas oproti doma připravované stravě, nic víc.
Samozřejmě, nic proti kombinaci kvalitních granulí plus maso, zelenina, ovoce... prostě pestrost. Ten váš předchozí příspěvek vyzněl trošku jinak, ale to je holt riziko internetových diskuzí, stává se. Hlavně že jsme se nakonec pochopili
já tedy taky vařím ze strachu před torzí, vařím podle svého rozumu a psi prosperují, občas dávám granule a to zpravidla Acanu (tedy vesměs), tu musím ale ještě vylepšit trochou oleje a rozdrcenými piškoty,nebo tam rozmatlat lžíci másla, jinak "to není k jídlu". V létě se budu snažit přejít více na granule, protože nechci mít v bytě mouchy, pokud budu mít uvařeno a psi budou kvůli horku držet hladovku, ale zcela na granule už nikdy nepřejdu, snad tak, podle počasí - třetina až pětina. Dohromady v misce granule a maso nemíchám.V denní dávce ano. Samozřejmě se snažím tam vrazit i ovoce a zeleninu, ale mám psy kteří ovoce a zeleninu nejedí, takže opravdu opatrně. Mí předchozí pejsci zeleninu i ovoce milovali, třeba jarní krmení bylo pro kopřivový špenát zelené (samosebou maso tam bylo, aby mi někdo hned nevynadal)
kolemjdouci2
napsal(a):
pochopit se, je důležité . Hlavně, že milujeme pejsky a ostatní havěť
Já nekrmila JEN granulemi nikdy, ale dříve jsem byla tak pitomá, že jsem koukala jen na cenu pytle, když zrovna nebyly peníze... teď vím, že je důležité přepočítat si denní dávku !
Také hodně zdravíčka Vám taky i Vašim pejskům