Kříženec čivavy a jorkšíra

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Jana10

5.3.2013 11:49
Jana10

XXX.XXX.160.34

Dobrý den,

s přítelem si chceme koupit pejska --> křížence čivavy a jorkšíra, štěňátka vypadají pěkně, ale... Chtěla bych se zeptat, zda tento kříženec bude mít vlastnosti jorkšíra tím, že nebude línat. Také máme strach z toho, že budou mít spoustu nemocí, jako jorkšíři mívají.. smajlík Mohl by mi někdo prosím poradit? smajlík předem velmi děkuji smajlík

5.3.2013 12:02
teerka

XXX.XXX.205.181

Dobrý den, to Vám nejspíš nikdo neporadí. Je to sázka do loterie... Já osobně bych takového psa nekoupila a jestli to "chovatel" nakřížil záměrně, tak je to podle mě (s prominutím) prasárna.

5.3.2013 12:06
cinkalu

XXX.XXX.11.162

to vám nikdo neřekne, půlka štěňat může být po otci, půlka po matce a nebo všechno dohromady. Nekoupila bych si něco o čem nevím co z toho nakonec bude. Vaše volba a Váš boj, pokud jsou yorci náchylní k chorobám, dělají se jim povině zdravotní testy, u množení kříženců určitě nikdo testy rodičům nedělal. Přeberte si to jak umíte.

5.3.2013 12:40
hankaapes

XXX.XXX.252.197

Nemocný může být i pes s PP, ale přesto je tam daleko větší šance, že to bude pes pro radost a ne pro starost. Není lepší jít do papírového psa?

5.3.2013 14:00
kolemjdouci2

XXX.XXX.106.11

A mají oba rodiče vyšetřené aspoň patelly? Pokud ne, tak je poměrně velká pravděpodobnost, že bude mít vaše štěně nemocné nohy. A jakou bude mít srst, to vám u křížence opravdu dopředu nikdo neřekne, je to sázka do loterie.
Doporučuju místo křížence z množárny zvážit pořízení štěněte s PP z kvalitní chovatelské stanice, která dbá na zdraví svých odchovů, dělá rodičům zdravotní vyšetření a o štěňata kvalitně pečuje.

5.3.2013 17:14
jana10

XXX.XXX.40.105

Děkuji za vaše reakce.. smajlík Jinak pejsci nebyli zkřížení schválně, stalo se to neplánovaně.. :(

5.3.2013 17:21
ivulka2

XXX.XXX.155.174

jana10 napsal(a):
Děkuji za vaše reakce.. smajlík Jinak pejsci nebyli zkřížení schválně, stalo se to neplánovaně.. :(

Kříženci dvou plemen byvají obecně zdravější,vitálnější než obě puvodní plemena.Pokud chcete pejska pro radost tak dotoho klidně jděte f1 generace býva většinou velmi povedená a jeden vrh jsem viděla a pejsci jsou super /tady u nas se to jedněm nechtěně povedlo a všechna štěnatka zustala v jednom domě -paneláku a jsou velice povedení.co se týka srsti tak tam prostě musíte počítat že nějaký chlup holt bude .vím že jednoho stříhaji a dva jsou takoví spíš srstí ani hladci ani dlouhosrstí

5.3.2013 17:54
jana10

XXX.XXX.40.105

Takže si myslíte, že to nebude chyba jít do koupi? Štěňátka jsem viděla na fotkách a jsou nádherná, nemyslím si, že budou vypadat v dospělosti ošklivě smajlík

5.3.2013 18:00
ivulka2

XXX.XXX.155.174

jana10 napsal(a):
Takže si myslíte, že to nebude chyba jít do koupi? Štěňátka jsem viděla na fotkách a jsou nádherná, nemyslím si, že budou vypadat v dospělosti ošklivě smajlík

Nebála bych se toho ,pokud jsou štěnatka z dobrých podmínek tak dotoho klidně jděte smajlík

5.3.2013 18:36
caniche

XXX.XXX.84.222

Znám jednoho křížence jorka a čivavy - je to béžový hrubosrstý vousatý voříšek. Líná jako každý jiný pes a na pohled není nic moc, osobně bych si radši vybrala v útulku, určitě bych za křížence nic neplatila.

5.3.2013 20:43
davidka

XXX.XXX.107.205

Všechna štěňátka jsou krásná a roztomilá. Na štěněcí srsti moc nepoznáte, jaká bude v dospělosti.
Jak už psal někdo výše, kříženci v F1 generaci mohou být zdravější než rodiče, ale obě plemena trpí některými chorobami stejnými, proto i ty "špatné" geny se mohou "najít" a pejsek může být nemocný.
Navíc jestli jsem to dobře pochopila, rodiče vrhu nejsou s PP a uchovnění, tedy ani vyšetření. Hodně nepapírových čivav trpí na srdíčko, obě plemena na luxace pately.
Já bych do toho asi nešla, ale je to na vás, jestli jste smíření s vyšším rizikem nemocnosti než u psa s PP, jestli máte náležitou finanční rezervu na léčení.

Navíc když se ptáte tady, asi vám na vzhledu psa záleží. Rozmyslete si tedy, jestli budete vy spokojeni s podivným výzorem pejska smajlík I když... ony si oči zvyknou a kamarád je kamarád, i kdyby byl vousatý, ježatý a línající.

6.3.2013 00:06
monischa

XXX.XXX.0.149

jana10 napsal(a):

Tak riziko je tu vždy, a upřímně - ať z toho psa vyroste vzhledově cokoli budete ho milovat tak jako tak :) Viděla jsem křížence jorka a krysaříka a upřímně ten je tak vošklivej až je docela i hezkej, ale běda to říct majitelům protože pro ně je nějkrásnější :D

Jen k poznámce - je chyba ji koupit, když už tak vzít za poplatek za očkování... Kolik si za pesana řekli?

6.3.2013 10:13
emiel

XXX.XXX.238.16

monischa napsal(a):
Tak riziko je tu vždy, a upřímně - ať z toho psa vyroste vzhledově cokoli budete ho milovat tak jako tak :) Viděla jsem křížence jorka a krysaříka a upřímně ten je tak vošklivej až je docela i hezkej, ale běda to říct majitelům protože pro ně je nějkrásnější :D

Jen k poznámce - je chyba ji koupit, když už tak vzít za poplatek za očkování... Kolik si za pesana řekli?

Vím, že by se na křížencích nemělo vydělávat, ale třeba mně se stát nehoda, tak ta štěňata jen tak za očkování nedám. Ne že bych chtěla vydělat, ale spíš bych nechtěla, aby si je vzal někdo jen tak proto, že stojí pár šupů - ta pořizovací cena je docela dobrá selekce na některé majitele.

Pro zadavatelku, křížence jorka a čivavy znám, je to moc fajn pejsek, povahově. Taková tryskomyš. Co se u něj bohužel podědilo od obou rodičů - luxace čéšky, má je zoperované obě. Na to bych dávala fakt dost pozor, obě plemena na to hodně trpí.
Vzhledově je to takový střapatý a míň chlupatý jorkšír, asi líná, ale z takového pidipsa člověk doma moc chlupů nemá.

6.3.2013 11:26
pinoha

XXX.XXX.69.167

ivulka2 napsal(a):
Kříženci dvou plemen byvají obecně zdravější,vitálnější než obě puvodní plemena.Pokud chcete pejska pro radost tak dotoho klidně jděte f1 generace býva většinou velmi povedená a jeden vrh jsem viděla a pejsci jsou super /tady u nas se to jedněm nechtěně povedlo a všechna štěnatka zustala v jednom domě -paneláku a jsou velice povedení.co se týka srsti tak tam prostě musíte počítat že nějaký chlup holt bude .vím že jednoho stříhaji a dva jsou takoví spíš srstí ani hladci ani dlouhosrstí

"...f1 generace býva většinou velmi povedená..."
To ale platí pouze v případě, že křížená plemena netrpí stejnými nemocemi, a tedy se "nepotkají" recesivní alely!
Jak tu je psáno několikrát, obě zmíněná plemena trpí (mimo jiné) na luxaci pately, což znamená, že ta F1 zase tak zdravotně povedená být nemusí.
Zadavatelko, nechtějte ušetřit za každou cenu a nenechte se zlákat pouze krásou štěňat! Všechna mláďata jsou roztomilá, většina je i krásná, ale štěně Vám vyroste a Vy budete třeba 13 let žít s DOSPĚLÝM psem, nikoliv štěnětem. Přemýšlejte, než uděláte takto zásadní rozhodnutí.
Lucie

6.3.2013 11:34
nika

XXX.XXX.209.152

Zde je pár fotek těchto kříženců, jak vidíte, vypadat můžou v dospělosti různě
http://www.dogbreedinfo.com/chorkie.htm
http://www.dogbreedinfo.com/chorkiephotos.htm

6.3.2013 15:43
jana10

XXX.XXX.40.105

Myslím, že to bylo něco kolem 1500,- což mi přijde jako dobrá cena smajlík

zezulka

3.5.2017 18:32
zezulka

XXX.XXX.13.202

My jsme si před 4 lety koupili již zmíněného psa, nelíná, jen má často zacuchané chlupy na nožičkách, ale stříháme je klasickými kosmetickými nůžtičkami. Žádné závažné nemoci zatím nedostal. Je to výborný kamarád, rád běhá po zahradě a hraje si s různými hračkami.

aktevi

3.5.2017 20:15
aktevi

XXX.XXX.243.228

Zalezi ci sa yorkshir skrizil s kratkosrstou alebo dlhosrstou čivavou. Momentalne si jedna znama kupila steniatko skrizeneho presne yorka s čivkou a je to zlate steniatko. Uvidime co z neho vyrastie, tiez som zvedava.

Ale ak si uz psika kupite budete ho lubit takeho aky je a bude pre vas najkrajsi na svete !

4.5.2017 20:49
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Co je to za svět kde se platí za křížence...Raději dám adopční poplatek útulku než abych platila za štěně křížence z vrhu možná i plánovaného. Když jsem byla malá a měli jsme dva hlídače oba kříženci naši za ně dali bombonieru a flašku vína a jelo se.

4.5.2017 21:30
balisek

XXX.XXX.131.211

To Jorkyk: Doufám, že Váš jork je taky za bonboniéru a flašku nebo z útulku!

Pokud se poveden neplánované krytí a štěňata jsou odchována s řádnou péčí, nevidím důvod, proč měly být zadarmo! Krmení, očkování, odčervení a příp. mikročip není zadarmo, čas věnovaný štěňatům nakonec taky ne. Částka kolem 1500 Kč mi přijde naprosto přiměřená.

5.5.2017 13:38
Atheira

XXX.XXX.240.44

VENULEE napsal(a):
Co je to za svět kde se platí za křížence...Raději dám adopční poplatek útulku než abych platila za štěně křížence z vrhu možná i plánovaného. Když jsem byla malá a měli jsme dva hlídače oba kříženci naši za ně dali bombonieru a flašku vína a jelo se.

Já bych teda štěně za bonbošku nedala ani náhodou. Neřeším teď to, že kdybych byla v situaci, že bych měla štěňata, pravděpodobně bych zůstala přepsená, protože bych je asi nakonec nedala, jelikož v tomhle fakt zrovna moc lidem nevěřím a stačilo, aby se mi jen nějaká maličkost nezdála a prostě bych nebyla schopná je dát... Ale za bonbošku si je může vzít kdejakej hotentot, co je třeba za půl roku, až se mu nebude pes líbit/hodit, vyhodí někde u příkopu... Protože bonboška, žejo.
Když si člověk nastaví nějakou částku, je to alespoň nějaký filtr na lidi.

6.5.2017 16:11
VENULEE

XXX.XXX.191.113

balisek napsal(a):
To Jorkyk: Doufám, že Váš jork je taky za bonboniéru a flašku nebo z útulku!

Pokud se poveden neplánované krytí a štěňata jsou odchována s řádnou péčí, nevidím důvod, proč měly být zadarmo! Krmení, očkování, odčervení a příp. mikročip není zadarmo, čas věnovaný štěňatům nakonec taky ne. Částka kolem 1500 Kč mi přijde naprosto přiměřená.

Přesně jak říkáte ;) já jorka nemám mám dva mixi čehosi a záchráněné oba. Rýpejte si jak chcete, ale ani nějakých deset patnáct let zpět se na vesnici narodila štěňata dvou roztoužených nehlídaných psu a nikoho nenapadlo je prodávat za peníze.
A reagovala jsem na situaci kdyby byl vrh kříženců plánovaný pro zisk :).

6.5.2017 16:14
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Atheira napsal(a):
Já bych teda štěně za bonbošku nedala ani náhodou. Neřeším teď to, že kdybych byla v situaci, že bych měla štěňata, pravděpodobně bych zůstala přepsená, protože bych je asi nakonec nedala, jelikož v tomhle fakt zrovna moc lidem nevěřím a stačilo, aby se mi jen nějaká maličkost nezdála a prostě bych nebyla schopná je dát... Ale za bonbošku si je může vzít kdejakej hotentot, co je třeba za půl roku, až se mu nebude pes líbit/hodit, vyhodí někde u příkopu... Protože bonboška, žejo.
Když si člověk nastaví nějakou částku, je to alespoň nějaký filtr na lidi.

Já vyrůstala na vesnici a před takovými 15 lety to byla normální situace. Je to tak. Jsem pro psy z útulku, ujmout se po někom, zachránit, ale platit peníze za to, že si nědo řekl že tihle dva by mohli mít krásná štěňata a že by to mohlo něco vynést to se na mě nezlobte, ale to ne. Pokud se někomu nepovede uhlídat jsem pro cenu štěněte za očkování to ne že ne :)

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.5.2017 16:14

VENULEE napsal(a):
Přesně jak říkáte ;) já jorka nemám mám dva mixi čehosi a záchráněné oba. Rýpejte si jak chcete, ale ani nějakých deset patnáct let zpět se na vesnici narodila štěňata dvou roztoužených nehlídaných psu a nikoho nenapadlo je prodávat za peníze.
A reagovala jsem na situaci kdyby byl vrh kříženců plánovaný pro zisk :).

Jenže na vesnici jsou často rádi, že se jich zbaví za každou cenu, pokud je hned na tajňačku neutopí.

6.5.2017 16:17
VENULEE

XXX.XXX.191.113

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Jenže na vesnici jsou často rádi, že se jich zbaví za každou cenu, pokud je hned na tajňačku neutopí.

Zase takový brutál to tu není. Ale uznejte že je podivná situace, když se vám znáámý chlubí jakou udělal dobrou koupi, že si koupil psa za tři tisíce a on je to vlastěn potomek tamhle tý Fifiny a Bleka :).

jolyha

6.5.2017 17:30
jolyha

XXX.XXX.229.101

VENULEE napsal(a):
Zase takový brutál to tu není. Ale uznejte že je podivná situace, když se vám znáámý chlubí jakou udělal dobrou koupi, že si koupil psa za tři tisíce a on je to vlastěn potomek tamhle tý Fifiny a Bleka :).

Proč podivná situace? Kříženec je pes bez hodnoty? Jeho odchov stojí míň než odchov čistokrevného psa? - tedy pokud jsou podmínky odchovu takové jaké mají být a štěně jde z domu očkované, několikrát odčervené a ve věku úměrném zákonu a plánované budoucí velikosti? (tím myslím, že pokud jde o křížence dvou pidi plemen, je to cca kolem 10ti týdnů nejdřív, je pak pro ně přechod jinam snažší a nehrozí např. hypoglykemie pokud se jedno krmení ze stresu a stesku "zapomenou" nažrat apod.). Samozřejmě krom placeného "papírování " u PP psů - tam jsou náklady navíc, ale zase je rozdíl mezi cenou za kříženece a PP psa, takže tak. Jsem též názoru, že ani ten kříženec by neměl jít k novému majiteli zadarmo. Dnešní doba je bohužel taková, že proč by si to člověk nevzal, když je to zdarma, že...odložit se to přece dá vždy, vždyť pořízení nic nestálo.

7.5.2017 19:36
VENULEE

XXX.XXX.191.113

jolyha napsal(a):
Proč podivná situace? Kříženec je pes bez hodnoty? Jeho odchov stojí míň než odchov čistokrevného psa? - tedy pokud jsou podmínky odchovu takové jaké mají být a štěně jde z domu očkované, několikrát odčervené a ve věku úměrném zákonu a plánované budoucí velikosti? (tím myslím, že pokud jde o křížence dvou pidi plemen, je to cca kolem 10ti týdnů nejdřív, je pak pro ně přechod jinam snažší a nehrozí např. hypoglykemie pokud se jedno krmení ze stresu a stesku "zapomenou" nažrat apod.). Samozřejmě krom placeného "papírování " u PP psů - tam jsou náklady navíc, ale zase je rozdíl mezi cenou za kříženece a PP psa, takže tak. Jsem též názoru, že ani ten kříženec by neměl jít k novému majiteli zadarmo. Dnešní doba je bohužel taková, že proč by si to člověk nevzal, když je to zdarma, že...odložit se to přece dá vždy, vždyť pořízení nic nestálo.

Naštěstí může mít každý ten svůj (správný) názor :).

7.5.2017 23:21

..."Dnešní doba je bohužel taková, že proč by si to člověk nevzal, když je to zdarma, že...odložit se to přece dá vždy, vždyť pořízení nic nestálo. "...
Ale kde by potom cena musela začínat, aby byla finančně citelná? Když někdo nebude mít ke psu zodpovědnost proto, že je to živá bytost, nějaké 300, - nebo 1000, - to nezachrání. Vždyť tolik se platí dětem za měsíc vykládání po telefonu ( za večeři v restauraci...atd. ).

7.5.2017 23:44

..."Dnešní doba je bohužel taková, že proč by si to člověk nevzal, když je to zdarma, že...odložit se to přece dá vždy, vždyť pořízení nic nestálo. "...
Ale kde by potom cena musela začínat, aby byla finančně citelná? Když někdo nebude mít ke psu zodpovědnost proto, že je to živá bytost, nějaké 300, - nebo 1000, - to nezachrání. Vždyť tolik se platí dětem za měsíc vykládání po telefonu ( za večeři v restauraci...atd. ).

Až se zadaří a psi budou čipování a registrování s plnou odpovědností a tvrdými sankcemi, pokud se na to majitel vykašle, tak bych nechtěňátka s klidným srdcem rozdala zdarma. Kéž bychom k tomu někdy dospěli...

Erebos

8.5.2017 00:12
Erebos

XXX.XXX.132.88

Až se zadaří a psi budou čipování a registrování s plnou odpovědností a tvrdými sankcemi, pokud se na to majitel vykašle, tak bych nechtěňátka s klidným srdcem rozdala zdarma. Kéž bychom k tomu někdy dospěli...

No třeba v Praze je sice většina psů čipovaná, ale nejsou registrováni, jelikož to zákon neukládá veterině, kde byl pes očipován, ale nechává to na majiteli. Výsledkem je, že vlk se nažere a koza zůstává celá. Útulky jsou plné psů včetně čistokrevných, jimž čip přečten je, ale bez registrace se neví, čí je. Takže k ničemu. Jen se tím ovšem splní zákonná povinnost a veterina vyinkasuje za čip. Nechtěňátka dnes produkuje jen cvok. I kvalitní papíroví psi mají problém získat normálního majitele, natož směsky (to není nic proti křížencům prosím, jen to, že šance, že splaší dobrého majitele voříšek je kolikrát horší, když ho nesplaší ani ušlechtilé psisko)...

8.5.2017 00:33

Erebos napsal(a):
No třeba v Praze je sice většina psů čipovaná, ale nejsou registrováni, jelikož to zákon neukládá veterině, kde byl pes očipován, ale nechává to na majiteli. Výsledkem je, že vlk se nažere a koza zůstává celá. Útulky jsou plné psů včetně čistokrevných, jimž čip přečten je, ale bez registrace se neví, čí je. Takže k ničemu. Jen se tím ovšem splní zákonná povinnost a veterina vyinkasuje za čip. Nechtěňátka dnes produkuje jen cvok. I kvalitní papíroví psi mají problém získat normálního majitele, natož směsky (to není nic proti křížencům prosím, jen to, že šance, že splaší dobrého majitele voříšek je kolikrát horší, když ho nesplaší ani ušlechtilé psisko)...

A tady jde právě o to, že když by nemohl existovat pes bez ofiko majitele, tak by si spousta lidí rozmyslela vůbec jeho pořízení, tzn. by se snížila poptávka.

Erebos

8.5.2017 16:40
Erebos

XXX.XXX.132.88

A tady jde právě o to, že když by nemohl existovat pes bez ofiko majitele, tak by si spousta lidí rozmyslela vůbec jeho pořízení, tzn. by se snížila poptávka.

No, jen jak to dokázat. To by musely chodit tvrdé kontroly na každého psa na dvoře a sjet čip + na místě ověřit, zda je registrovaný. Jinak to jsou jen řeči do vzduchu. Každý druhý pako na vsi nechá nakrýt fenu bez dozoru a pak rozhazuje štěňata v lepším případě za plot. Stačí si pustit televizi nebo sjet weby útulků - kříženci jasně válcují čistokrevné psy ať už s PP nebo bez něj.

29.3.2018 15:10
V.N.

XXX.XXX.2.242

Dobrý den je to už doba od posledního příspěvku, ale musím to napsat...syn před 13 lety donesl štěně psa...schovával ho v pokoji za přihrádkou mezi zdí a tou přihrádkou, po nějaké době se mě zdálo, že slyším nějaké zvuky( když se otevřeli dveře synova pokoje) šel jsem po zvuku a našel štěně malé štěně dle vyzáše-kříženec..tak u nás potom oficiálně zustal a ted má i syna myslím že náš Alex je kříženec jorkšíra a čivavy...podívejte na fotky jeho syn je barvou uplně jinej-šedivej...druhá fotka Alex jako štěně...jinak pěkný den...

9.6.2018 18:50
irca94

XXX.XXX.182.80

Mame civavu krizenou z jorksirem a spokojenost nadevse.

9.6.2018 20:38

irca94 napsal(a):
Mame civavu krizenou z jorksirem a spokojenost nadevse.

...ach jo

9.6.2018 21:38

...ach jo

Ale no tak...je to jen info, že si s pejskem sedli...sama mám křížence dvou čistokrevných psů a s klidným svědomím řeknu, že taky spokojenost...tam je spíš otázka, jak pejsek vzniknul...náhoda? neuhlídali fenu...nebo cílené křížení za účelem splodit atraktivního hybrida?...a samozřejmě z jakých podmínek...osobně bych šla raději do křížence jorka a čivavy než třeba do čivavy bez PP...no vlastně i raději než do čivavy s PP (u mě čistě hypotetické, malý psi nejsou můj šálek kávy).

9.6.2018 21:56

Ale no tak...je to jen info, že si s pejskem sedli...sama mám křížence dvou čistokrevných psů a s klidným svědomím řeknu, že taky spokojenost...tam je spíš otázka, jak pejsek vzniknul...náhoda? neuhlídali fenu...nebo cílené křížení za účelem splodit atraktivního hybrida?...a samozřejmě z jakých podmínek...osobně bych šla raději do křížence jorka a čivavy než třeba do čivavy bez PP...no vlastně i raději než do čivavy s PP (u mě čistě hypotetické, malý psi nejsou můj šálek kávy).

.."ach jo" proto, že pokud si tato štěňata budou i nadále lidé brát, tak prostě budou i nadále rodit...aneb kde na poptávka je i nabídka...

9.6.2018 22:10
Terven

XXX.XXX.160.10

.."ach jo" proto, že pokud si tato štěňata budou i nadále lidé brát, tak prostě budou i nadále rodit...aneb kde na poptávka je i nabídka...

Tak ono je hlavně třeba rozlišovat - z množírny může klidně být čistá čivava i čistej jork.
Myslím, že význam PP se přeceňuje, není to záruka vůbec ničeho co se týče welfare chovu, u malých plemen už vůbec.
Sama mám křížence dvou malých plemen, nelituju, příště bych do toho šla zase, pokud by byla příležitost. Z množírny není, vím odkud pochází...důležité jsou pro mě podmínky odchovu, nikoli PP.

9.6.2018 22:18

Terven napsal(a):
Tak ono je hlavně třeba rozlišovat - z množírny může klidně být čistá čivava i čistej jork.
Myslím, že význam PP se přeceňuje, není to záruka vůbec ničeho co se týče welfare chovu, u malých plemen už vůbec.
Sama mám křížence dvou malých plemen, nelituju, příště bych do toho šla zase, pokud by byla příležitost. Z množírny není, vím odkud pochází...důležité jsou pro mě podmínky odchovu, nikoli PP.

No... PP sám o sobě vám zdravého psa nezajistí, ale dobré chovky dělají maximum zdravotních testů - i ty nepovinné + máte šanci prolustrovat zdraví předků a většinou i sourozenců. A samozřejmě záleží i na plemeni, některá jsou v háji už z podstaty existence.

9.6.2018 22:32

Terven napsal(a):

...samozřejmě, že i u štěněte s PP člověk musí pečlivě vybírat chovatelskou stanici odkud si to ono štěně bere...

9.6.2018 22:35
Terven

XXX.XXX.160.10

No... PP sám o sobě vám zdravého psa nezajistí, ale dobré chovky dělají maximum zdravotních testů - i ty nepovinné + máte šanci prolustrovat zdraví předků a většinou i sourozenců. A samozřejmě záleží i na plemeni, některá jsou v háji už z podstaty existence.

No, možná, ale než pořizovat plemeno, které je tak zdravotně zatížené, že rodiče potřebují maximum testů, aby byla jakž takž záruka, že z toho nevylezou kriplové...to radši půjdu do toho křížence.
Edit- jinak pokud bych chtěla opravdu určité plemeno, tak samozřejmě pořídím s PP.

9.6.2018 23:13

Terven napsal(a):
No, možná, ale než pořizovat plemeno, které je tak zdravotně zatížené, že rodiče potřebují maximum testů, aby byla jakž takž záruka, že z toho nevylezou kriplové...to radši půjdu do toho křížence.
Edit- jinak pokud bych chtěla opravdu určité plemeno, tak samozřejmě pořídím s PP.

To není jen o plemenech, která jsou zdravotními problémy extrémně zatížena. I když se onemocnění u plemene téměř nevyskytuje, ale testy jsou k dispozici, dobré chovky udělají, co jde. Třeba u nás problémy s kyčlemi nejsou, ale stejně se v chovu často testují. A u křížence fakt nevíte. Př. známá odvedle má křížence kříženců a patrně dědičně vidí napůl jen na jedno oko, ve třech letech se projevují kyčle v háji a budou řešit chování - je najednou bázlivá a začíná startovat na všechno kolem. A nebude to slepota. Černá s pálením, kratší uši dolů,20 kg. Tušíme v ní dobrmana, rotvíka, NO, nějaký lovečák... Ale žádné typické znaky, prostě křižovatka. A hodně nemocná.

9.6.2018 23:29
Terven

XXX.XXX.160.10

To není jen o plemenech, která jsou zdravotními problémy extrémně zatížena. I když se onemocnění u plemene téměř nevyskytuje, ale testy jsou k dispozici, dobré chovky udělají, co jde. Třeba u nás problémy s kyčlemi nejsou, ale stejně se v chovu často testují. A u křížence fakt nevíte. Př. známá odvedle má křížence kříženců a patrně dědičně vidí napůl jen na jedno oko, ve třech letech se projevují kyčle v háji a budou řešit chování - je najednou bázlivá a začíná startovat na všechno kolem. A nebude to slepota. Černá s pálením, kratší uši dolů,20 kg. Tušíme v ní dobrmana, rotvíka, NO, nějaký lovečák... Ale žádné typické znaky, prostě křižovatka. A hodně nemocná.

To já vím, že i kříženec může být hodně marod. Ale já sama moc takových neznám. Pokud vím o některých "furt na veterině" jsou to čistokrevní psi a nemyslím si, že by to spasilo hafo testů.
A jako, s prominutím, pokud se nějaké onemocnění u plemene téměř nevyskytuje, přijde mi úplně zbytečné dělat test jen proto, že je k dispozici a ohánět se tím před potenciálními kupci - to je oblbování zákazníků, kteří právě na toto slyší a domnívají se, že štěně bude s jakousi zárukou zdraví.
Prostě si furt myslím, že tudy cesta boje proti množení nevede.

9.6.2018 23:42

Terven napsal(a):
To já vím, že i kříženec může být hodně marod. Ale já sama moc takových neznám. Pokud vím o některých "furt na veterině" jsou to čistokrevní psi a nemyslím si, že by to spasilo hafo testů.
A jako, s prominutím, pokud se nějaké onemocnění u plemene téměř nevyskytuje, přijde mi úplně zbytečné dělat test jen proto, že je k dispozici a ohánět se tím před potenciálními kupci - to je oblbování zákazníků, kteří právě na toto slyší a domnívají se, že štěně bude s jakousi zárukou zdraví.
Prostě si furt myslím, že tudy cesta boje proti množení nevede.

Třeba u krycích psů zahraniční chovky vyžadují maximum... Já s tím souhlasím, i když obecně u plemene s něčím problém není, může se časem díky pár jedincům vyskytnout. A když se nehlídá, zjistíte to pozdě a může jít do háje celé plemeno.

10.6.2018 00:16
Terven

XXX.XXX.160.10

Třeba u krycích psů zahraniční chovky vyžadují maximum... Já s tím souhlasím, i když obecně u plemene s něčím problém není, může se časem díky pár jedincům vyskytnout. A když se nehlídá, zjistíte to pozdě a může jít do háje celé plemeno.

Nevím, no, nechci se hádat. Ale přijde mi, že je teď taková doba, kdy si lidi potrpí na různé pseudozáruky, které jim dávají falešný pocit bezpečí. A dost často díky tomu neřeší úplně obyčejné, ale o dost podstatnější věci.
Například věří, že je zachrání superbezpečnostní výbava ve voze...a přitom by mnohdy stačilo, kdyby nejezdili jako hovada.

10.6.2018 07:09
sisi58

XXX.XXX.191.1

Přesně tak. Chovatelé udělají maximum pro to, aby jimi chované plemeno bylo v pořádku. Chovají na zdravých jedincích, nevhodné prodávají jen na mazlíka. Tak se pozná dobrý hospodář. Pokud se pak vyskytne nemocný jedinec, je to vůle Boží, neboť i psi sou živá zvířata a stát se může cokoli.
Prevence je ale lepší a taky levnější!

10.6.2018 09:05

Terven napsal(a):

Z čeho asi tak ti kříženci vznikli? Mnohdy z jedinců, kteří neprošli testy (zdravotními, povahovými), a tudíž nebyli uchovněni.

10.6.2018 09:09

Ano, kde je nabídka, je i poptávka...třeba v mém případě dva chovní jedinci různých plemen, bohužel neuhlídáno...resp. nevydržel to kotec v nepřítomnosti majitelky...a co s takovými štěňaty? utratit? mě naopak takovéto spojení dvou zdravých jedinců různých plemen přišlo spíš jako jedno velké plus...ono není vše jen černé nebo jen bílé

10.6.2018 10:45
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

sisi58 napsal(a):
Přesně tak. Chovatelé udělají maximum pro to, aby jimi chované plemeno bylo v pořádku. Chovají na zdravých jedincích, nevhodné prodávají jen na mazlíka. Tak se pozná dobrý hospodář. Pokud se pak vyskytne nemocný jedinec, je to vůle Boží, neboť i psi sou živá zvířata a stát se může cokoli.

U většiny chovatelů jsou na prvním místě prachy. Myslíte, že když importujou psa za několik desítek tisíc a ten pes má dejme tomu epi, že to někomu řeknou? Nebuďte naivní Zrovna u haskounů se teď řeší jedna chovka, kde se vyskytuje epina. A paní chovatelka na to, že to může bejt z klíštěte, z přemíry vitamínů a že nikdo nedokáže, že ta epi je dědičná. A teď tu holčinu, která má po její chovu epi psa a která má na jejích psech postavenou chovku, nařknula, že chová na feně s céčkama kyčlema. No a holčina jí zas vmetla do tváře, že psovi, kterej byl kryptorchid, nechala operativně spustit kulky, aby mohl do chovu. Takže tohle je ten chov s PP.

10.6.2018 10:47
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

Tohle se vše děje u výstavních linií. Pro mě je jakás takás záruka si vzít psa ze sportovní chovky, protože tam se na zdraví hned vše projeví...takže kdo sportuje se staršími psy, tak bude mít i zdravej chov...

10.6.2018 12:42
Terven

XXX.XXX.110.147

Z čeho asi tak ti kříženci vznikli? Mnohdy z jedinců, kteří neprošli testy (zdravotními, povahovými), a tudíž nebyli uchovněni.

No, jasně...jenže tím, že se jedinec s jistou zátěží nespojí s jedincem stejného plemene se stejnou zátěží, nedojde ke kumulaci vadných genů. Samozřejmě může pes mít smůlu a dojde k jiné kuriózní kombinaci, ale toho bych se nebála až tolik, protože to už bych se musela bát úplně všeho. Teď píšu o skutečných křížencích, ne o dvou čistokrevných jedincích stejného plemene, kteří nebyli z nějakého důvodu uchovněni.
A ještě o těch všemožných testech a falešných zárukách - chovatel sice udělá nějaký nepovinný test na chorobu, která plemeni až tak nehrozí, protože to zní dobře v inzerci a kupující má iluzi, že pořizuje zdravé zvíře od extra zodpovědného chovatele. Ale dost často chovatel zamlčí něco podstatnějšího, co se mu nehodí do krámu - viz huskyjanina.

10.6.2018 12:46
Terven

XXX.XXX.110.147

sisi58 napsal(a):

Bohužel tak trochu pohádka. Ale bylo by to krásný, kdyby to bylo možný

10.6.2018 19:58

Terven napsal(a):
No, jasně...jenže tím, že se jedinec s jistou zátěží nespojí s jedincem stejného plemene se stejnou zátěží, nedojde ke kumulaci vadných genů. Samozřejmě může pes mít smůlu a dojde k jiné kuriózní kombinaci, ale toho bych se nebála až tolik, protože to už bych se musela bát úplně všeho. Teď píšu o skutečných křížencích, ne o dvou čistokrevných jedincích stejného plemene, kteří nebyli z nějakého důvodu uchovněni.
A ještě o těch všemožných testech a falešných zárukách - chovatel sice udělá nějaký nepovinný test na chorobu, která plemeni až tak nehrozí, protože to zní dobře v inzerci a kupující má iluzi, že pořizuje zdravé zvíře od extra zodpovědného chovatele. Ale dost často chovatel zamlčí něco podstatnějšího, co se mu nehodí do krámu - viz huskyjanina.

Pro mě je to ale pořád menší zlo, než mrskat křížence různých plemen nebo bezpapíráky na neuchovněných jedincích.

Při každé lidské činnosti se najdou podfukáři, není tedy důvod myslet si, že zrovna v kynologii tomu bude jinak. Tedy vždy bude na hafo poctivých chovatelů, připadat hafo nepoctivých. Zabránit se tomu nedá, je to stejné jako u trestných činů. Kdyby to principiálně šlo, nebudou potřeba věznice.

10.6.2018 20:22
sisi58

XXX.XXX.191.1

Huskyjanina napsal(a):
U většiny chovatelů jsou na prvním místě prachy. Myslíte, že když importujou psa za několik desítek tisíc a ten pes má dejme tomu epi, že to někomu řeknou? Nebuďte naivní Zrovna u haskounů se teď řeší jedna chovka, kde se vyskytuje epina. A paní chovatelka na to, že to může bejt z klíštěte, z přemíry vitamínů a že nikdo nedokáže, že ta epi je dědičná. A teď tu holčinu, která má po její chovu epi psa a která má na jejích psech postavenou chovku, nařknula, že chová na feně s céčkama kyčlema. No a holčina jí zas vmetla do tváře, že psovi, kterej byl kryptorchid, nechala operativně spustit kulky, aby mohl do chovu. Takže tohle je ten chov s PP.

Asi mi to nebudete věřit, ale já stále doufám, že většina chovatelů je slušných. Jen nejsou tak vidět, jak ti darebáci.

10.6.2018 20:29
sisi58

XXX.XXX.191.1

Terven napsal(a):
Bohužel tak trochu pohádka. Ale bylo by to krásný, kdyby to bylo možný

Fajn, napište, která CHS je špatná a dokažte to.
Házet na někoho špínu jen proto, že jste někde něco viděla či zaslechla?!

To umím totiž taky, vykládat, že nějaká skupina lidí jsou mizerové. Já bych třeba mohla tvrdit, že zdravotní sestry v nemocnici, co chodí na noční, místo aby se staraly o pacienty, tak na sesterně souloží s doktory. A víte proč? Protože takové sestry znám.
Jak se vám to libí?

10.6.2018 20:42

sisi58 napsal(a):
Fajn, napište, která CHS je špatná a dokažte to.
Házet na někoho špínu jen proto, že jste někde něco viděla či zaslechla?!

To umím totiž taky, vykládat, že nějaká skupina lidí jsou mizerové. Já bych třeba mohla tvrdit, že zdravotní sestry v nemocnici, co chodí na noční, místo aby se staraly o pacienty, tak na sesterně souloží s doktory. A víte proč? Protože takové sestry znám.
Jak se vám to libí?

to se mají smajlík
a co by na noční měly dělat, když pacienti mají zvonítko, a na obhlídku se jde třeba každé dvě hodiny
to je času.. na různé věci smajlík

příklad: bernští salašnící - ani jeden z rodičů uvedených v papírech nebyl rodičem toho štěněte, chovka od znojma,16ks
víte, čemu se říká zahraniční krytí ?
podvedete zahraniční zákazníky, a ti tomu tolik nemohou uvěřit, že to raději nenahlásí

takto mohu pokračovat do rána, třeba staffordi, kteří jdou jeden vrh papíry, druhý bez, rodiče nejsou ti rodiče..
mám sem začít psát názvy chovek ? žádné pomluvy, jednání čmku jsou všude.

10.6.2018 20:53

rozhodčí R.S. vyškrtnuta ze seznamu rozhodčích kvůli chovatelským podvodům, doložil Alaskan malamute klub
ježiš to muselo bolet.

10.6.2018 20:56

to se mají smajlík
a co by na noční měly dělat, když pacienti mají zvonítko, a na obhlídku se jde třeba každé dvě hodiny

příklad: bernští salašnící - ani jeden z rodičů uvedených v papírech nebyl rodičem toho štěněte, chovka od znojma,16ks
podvedete zahraniční zákazníky, a ti tomu tolik nemohou uvěřit, že to raději nenahlásí

takto mohu pokračovat do rána, třeba staffordi, kteří jdou jeden vrh papíry, druhý bez, rodiče nejsou ti rodiče..

Tak ale to má možnost řešení - podezření o jiných rodičích se nahlásí, pokud se to potvrdí, testy hradí chovatel, dostane mastnou pokutu a možná i zákaz.

10.6.2018 21:00

Njn, když ono u psů je to zrovna v tomhle století těžký. Totiž, no. Když si chovatel králíků doveze králíka z Německa (=import) nebo chovatel drůbeže doveze násadová vejce, tak když se importovaní jedinci projeví jako nevhodní do chovu, nebo po nich vylézají špatní potomci, tak dobrý chovatel může problém vyřešit jednoduše a to konzumací toho darmožrouta i s potomstvem. Zapláče si, že to stálo euroše zbytečně, ale prostě tu linii není problém zničit.

Co udělá dobrý chovatel se psem? Má mazlíka a po dobu jeho života nechová, protože nemá místo.

10.6.2018 21:13

a však jo, nějak se to vyřeší smajlík
ale tak má ta sestra furt chlastat kafe a hrát prší ?

10.6.2018 22:23
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

sisi58 napsal(a):
Asi mi to nebudete věřit, ale já stále doufám, že většina chovatelů je slušných. Jen nejsou tak vidět, jak ti darebáci.

Ale jistě vám to věřit budu, protože já v to doufám taky Problém je, že ti darebáci právě vidět nejsou, pokud se dotyčným plemenem nezabýváte několik let. Laik nemá šanci do toho absolutně proniknout...

11.6.2018 07:08
sisi58

XXX.XXX.191.1

to se mají smajlík

Jistě, určitě nelžete. Ale stejně jsem přesvědčená, že slušní chovatelé jsou.

11.6.2018 07:10
sisi58

XXX.XXX.191.1

Huskyjanina napsal(a):
Ale jistě vám to věřit budu, protože já v to doufám taky Problém je, že ti darebáci právě vidět nejsou, pokud se dotyčným plemenem nezabýváte několik let. Laik nemá šanci do toho absolutně proniknout...

Je to škoda.
Takže vlastně psi s PP, jsou taky kříženci, neboť nikdo neví, co je otec a vlastně i matka, zač. Smutek.

11.6.2018 07:12
sisi58

XXX.XXX.191.1

a však jo, nějak se to vyřeší smajlík
ale tak má ta sestra furt chlastat kafe a hrát prší ?

Megí, to byl jen příklad a určitě nejsou všechny sestry takové. I když mě, jako pacientovi, to může být šumák, pokud dělá svou práci dobře.

11.6.2018 07:46

sisi58 napsal(a):
Je to škoda.
Takže vlastně psi s PP, jsou taky kříženci, neboť nikdo neví, co je otec a vlastně i matka, zač. Smutek.

och, taková zcela zavádějící a nepravdivá paušalizace...

jestli vono to nebude jako s těma sestřičkama - jsou takové i makové, stejně tak CHS a stejně tak vlastně úplně všecko

11.6.2018 08:09

mě to stejně u těch psů zaráží
je jich všude plno
koupit dva zdravé kousky není problém
není to žádné nedostatkové zboží
baer test na hluchotu je třeba 1200, u více štěňat naráz jsme pod tisícovkou, cena bulíka je silně přemrštěná, na ty jejich psychické poruchy teda
a přesto se tento test zfalšoval - takhle si pobordelit pověst, kvůli čemu ?
vždyť není možné na to nepřijít už u toho prvního vrhu
ale možná to udělali pro ten pocit "jsem vás převez"
s živým tvorem ?

11.6.2018 09:14
sisi58

XXX.XXX.191.1

och, taková zcela zavádějící a nepravdivá paušalizace...

jestli vono to nebude jako s těma sestřičkama - jsou takové i makové, stejně tak CHS a stejně tak vlastně úplně všecko

Souhlas.

Blaaaa

18.7.2019 16:09
Blaaaa

XXX.XXX.57.233

My vlastníme takového pejska už 10 let je úplně vpohode nemá žádné zdravotní problemi ani žádné další

Přidejte reakci

Přidat smajlík