Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
2.8.2006 10:51

Pěkně prosím zkušenější chovatele o radu. Mám dvouměsíční fenku Jack Russela teriéra. Už jsem se snažila ledacos přečíst a všude kladou důraz, aby cvičení a vůbec všechno štěně bavilo. Včera jsem zůstala trochu v šoku, když jsem jí nasadila kšírky a vodítko, že půjdeme ven a ona zalezla co nejhlouběji pod gauč. Když jsme doma, tak má volný výběh na zahradu, takže si venkovního blbnutí užívá do sytosti. Na vycházce potom chodí na tak malýho drobečka úplně vzorně, samozřejmě pokud nepotkáme na cestě uchlou myš nebo tak něco podobně. Myslím, že s ní mám velkou trpělivost, mluvím k ní klidně, když se nemůžeme dohodnou na směru vezmu ji do ruky a kousek poponesu, aby ten rušivý podnět trochu vysypala z hlavičky atd. žádný křik nebo prudké cukání... samozřejmě lehká výchova probíhá, nemůže si na procházce dělat co chce. Bojím se, abych něco neprovedla, aby v budoucnu z toho nebyl problém. Jinak je veselá, hravá, kousavá:-) prostě zlatá:-)
Budu vděčná za všechny rady.
Díky
Eva

2.8.2006 11:49

eva schejbalova napsal(a):
Pěkně prosím zkušenější chovatele o radu. Mám dvouměsíční fenku Jack Russela teriéra. Už jsem se snažila ledacos přečíst a všude kladou důraz, aby cvičení a vůbec všechno štěně bavilo. Včera jsem zůstala trochu v šoku, když jsem jí nasadila kšírky a vodítko, že půjdeme ven a ona zalezla co nejhlouběji pod gauč. Když jsme doma, tak má volný výběh na zahradu, takže si venkovního blbnutí užívá do sytosti. Na vycházce potom chodí na tak malýho drobečka úplně vzorně, samozřejmě pokud nepotkáme na cestě uchlou myš nebo tak něco podobně. Myslím, že s ní mám velkou trpělivost, mluvím k ní klidně, když se nemůžeme dohodnou na směru vezmu ji do ruky a kousek poponesu, aby ten rušivý podnět trochu vysypala z hlavičky atd. žádný křik nebo prudké cukání... samozřejmě lehká výchova probíhá, nemůže si na procházce dělat co chce. Bojím se, abych něco neprovedla, aby v budoucnu z toho nebyl problém. Jinak je veselá, hravá, kousavá:-) prostě zlatá:-)
Díky
Eva

Jak dlouho ji máte ?

2.8.2006 11:52

verak napsal(a):
Jak dlouho ji máte ?

Teď to byly tři týdny. Zatím ji nepouštím k ostatním pesům. Třeba to pak bude aspoň motivace:-) Ale chybí mi to nadšení, když vidí vodítko, je to přesně naopak zaleze pod židli a couvá:-(

maťa

2.8.2006 11:54
maťa

Díky
Eva

Ahoj,
tak já sice opravdu nejsem "zkušenější chovatel", ale přesně tohle mi dělal můj Papillon Gerry, a vydrželo mu to do 6 měsíců!!! Proč, to do dneška nevím, ale kdykoliv jsem mu nasadila kšírky, zalezl, nebo později "ztuhnul" na místě a rozťapat ho byl výkon! Venku při puštění řádil, jakmile jsem ho připnula, lezl, jak kdyby mu bylo sto let
Neřvala jsem na něj, chválila ho, prostě to co Vy, ale nějak to nezabíralo, ani Brita, která chodila samo s náma a byla celá natěšená, ho v tomto nijak neovlivnila svou radostí.
No a radu nemám, v mém případě prostě platilo: kdo si počká, ten se dočká

Moc Vám držím palečky, ať to zvládnete líp než my, nebo alespoň stejně

Uživatel s deaktivovaným účtem

2.8.2006 12:13
Uživatel s deaktivovaným účtem

maťa napsal(a):
Ahoj,
tak já sice opravdu nejsem "zkušenější chovatel", ale přesně tohle mi dělal můj Papillon Gerry, a vydrželo mu to do 6 měsíců!!! Proč, to do dneška nevím, ale kdykoliv jsem mu nasadila kšírky, zalezl, nebo později "ztuhnul" na místě a rozťapat ho byl výkon! Venku při puštění řádil, jakmile jsem ho připnula, lezl, jak kdyby mu bylo sto let
Neřvala jsem na něj, chválila ho, prostě to co Vy, ale nějak to nezabíralo, ani Brita, která chodila samo s náma a byla celá natěšená, ho v tomto nijak neovlivnila svou radostí.
No a radu nemám, v mém případě prostě platilo: kdo si počká, ten se dočká

Moc Vám držím palečky, ať to zvládnete líp než my, nebo alespoň stejně

no taky nevím proč ale mladí psi to občas dělají ,taky mi občas nechtěli chodit na určitá místa ,toho přemýšlení než jsem přišla na to že je děsí třeba auta projíždějící v dáli na mostě ani by mě nenapadlo že to štěně tak daleko vidí ono opravdu platí to kdo si počká... časem to okouknou a prostě je to přejde .

2.8.2006 12:15

Teď to byly tři týdny. Zatím ji nepouštím k ostatním pesům. Třeba to pak bude aspoň motivace:-) Ale chybí mi to nadšení, když vidí vodítko, je to přesně naopak zaleze pod židli a couvá:-(

Chcete říct,že vám ji "chovatel" prodal v 5 týdnech ???????

2.8.2006 14:17

Díky
Eva

Tak nevím, jestli to teď nebude vypadat, že plácám blbosti, ale četla jsem, že štěňata vlků mají zakódováno, že nesmí opustit brloh snad až do 4 měsíců. Já vím, že nemáte vlka, ale třeba u některých psů je to nějaký pozůstatek po předcích

2.8.2006 14:34

Díky
Eva

Nasemu psovi je 10 mesicu a dela to doted, kdyz vezmu ksiry zacne se schovavat, krcit, klopit ouska a nepomaha nic, kdyz vylezem ven, je rad, lita, nosi klacky. Dela to od zacatku co ho mame, taky nevim, co s tim. Kdyz jsme venku a zmenime smer, nebo jeste jdem nekam jinam, tak se krci a plazi proste je apatickej pri zmene smeru, nevime co s tim. Taky bychom potrebovali poradit. Navic zacina byt pekne tvrdohlavej a prestava obcas poslouchat, doted poslouchal v pohode a ted se zastavi a bejci, tak nevime, nechcem neco zanedbat nebo pokazit. Budem radi za kazdou radu. Dik. H.

2.8.2006 14:35

verak napsal(a):
Chcete říct,že vám ji "chovatel" prodal v 5 týdnech ???????

oni jsou teď dlouhé měsíce:-) odvezli jsme si ji akorát na šesti týdnech. Já vím, stejně nic moc, ale docela jsme spěchali, protože dcera byla doma a mohla se štěňátku věnovat a nabídka moc široká a za rozumnou cenu v republice není.

2.8.2006 14:40

haslerka napsal(a):
Nasemu psovi je 10 mesicu a dela to doted, kdyz vezmu ksiry zacne se schovavat, krcit, klopit ouska a nepomaha nic, kdyz vylezem ven, je rad, lita, nosi klacky. Dela to od zacatku co ho mame, taky nevim, co s tim. Kdyz jsme venku a zmenime smer, nebo jeste jdem nekam jinam, tak se krci a plazi proste je apatickej pri zmene smeru, nevime co s tim. Taky bychom potrebovali poradit. Navic zacina byt pekne tvrdohlavej a prestava obcas poslouchat, doted poslouchal v pohode a ted se zastavi a bejci, tak nevime, nechcem neco zanedbat nebo pokazit. Budem radi za kazdou radu. Dik. H.

Radit teda opravdu nemám co:-), ale četla jsem, že pejsci mají rádi stereotyp, tedy chodit po známých trasách, věci mít na stálých místech, dokonce i ve žrádle (což je u koček úúúplně jinak) a u nás to tak funguje. Když vylezeme před barák a dám jí vybrat kam půjdeme, jdeme stejně jako každý den. Jen to někdy protáhnem zase kousek dál, nebo odbočíme, ale na stálou trasu pořád vidíme.

2.8.2006 14:42

haslerka napsal(a):

teď mi došlo 10 měsíců - není náhodou v pubertě?? oni to prý pejsci taky mají:-(

2.8.2006 14:57

Díky
Eva

Nekterym pejskum vadi ksiry... Proste nemaji radi, kdyz neco na brisku citi...

Pokud by si na ksirky nezvykla, tak zkuste nejakej malej lehkej obojecek a tenoulinky voditko, muze to pak byt lepsi...

2.8.2006 18:12

teď mi došlo 10 měsíců - není náhodou v pubertě?? oni to prý pejsci taky mají:-(

jj, nejspis jo, jen nevime, jak se k nemu chovat, kdyz neposloucha a bejci :-( je to nas prvni pes, cili nemame zkusenosti a neradi bychom neco zanedbali ci zkazili
predem dik za jakekoliv rady, poznamky...
H.

3.8.2006 07:26

wami napsal(a):
Nekterym pejskum vadi ksiry... Proste nemaji radi, kdyz neco na brisku citi...

Pokud by si na ksirky nezvykla, tak zkuste nejakej malej lehkej obojecek a tenoulinky voditko, muze to pak byt lepsi...

To se mi jako důvod nezdá, protože, když přijdeme zpátky na zahradu, kšírky jí vůbec nevadí a blbne a blbne:-) Zase se mi pro usměrnění na vycházce zdají ohleduplnější než obojek.

3.8.2006 08:24

To se mi jako důvod nezdá, protože, když přijdeme zpátky na zahradu, kšírky jí vůbec nevadí a blbne a blbne:-) Zase se mi pro usměrnění na vycházce zdají ohleduplnější než obojek.

Náš Haryk taky nerad na procházky a taky jsem to nemohla pochopit... Ty první dva měsíce byl takový vlažný......pak se to pomalu lepšilo a teď už se mooooc těší . Asi se to nemá nějak uspěchat, a určitě bych takové mimčo do ničeho moc nenutila

3.8.2006 14:06

Jen mě tak napadlo jestli když se začne takhle chovat a vy ho začnete uklidňovat a chlácholit jestli to nebere jako pochvalu a proto to dělá. Třeba jsem slyšela že když se pes bojí a vy ho při tom jeho strachu začnete uklidňovat a ťuťu ňuňu, tak on to bere jako pochvalu a myslí se pak že se chová správně, že to tak chcete.
Tak možná zkusit nějak ho při tom pokárat.

4.8.2006 10:41

bee napsal(a):
Jen mě tak napadlo jestli když se začne takhle chovat a vy ho začnete uklidňovat a chlácholit jestli to nebere jako pochvalu a proto to dělá. Třeba jsem slyšela že když se pes bojí a vy ho při tom jeho strachu začnete uklidňovat a ťuťu ňuňu, tak on to bere jako pochvalu a myslí se pak že se chová správně, že to tak chcete.
Tak možná zkusit nějak ho při tom pokárat.

"Trefa do cerneho " steniatko chlacholenim utvrdzujete v presvedceni, ze sa je coho bat. Chovajte sa uplne normalne, vsetky domnele nebezpecenstva (auta, ludi, psy) berte ako samozrejmost. Steniatka chvalte, no nikdy neutesujte. Prechadzky z duse nenavidel aj moj pudlik Joffko (mal dost pohnute detstvo, nepustali ho z koterca ) Mozno sa vam podari najst vlastny sposob. Ja som svojho z bytu dostala jednoducho- nenavidel samotu. Rychlo zistil, ze ho nebudem pol hodinu prehovarat. Neraz som odisla na par minut bez neho. Horsie to bolo dolu vo vchode. Posadil sa do brany a nehybal sa. Ak som sa mu aj stratila z dohladu ani sa nepohol. Tak som ho pripla na voditko a slo sa. Mal to rozkazom. Vzpieral sa mozno prvy tyzden, potom rezignoval. Nikdy sme nechodili rovnakou trasou, aby som si nevychovala neurotika. Uz v dvoch mesiacoch sme ostavali vonku niekolko hodin. Myslim, ze ak psovi vyjdete v ustrety a okamzite po vyvenceni cupitate domov, len zhorsujete jeho strach. Vyhliadnite si v okoli kludny park, luku ci polne (co najdalej od domu) a tam sa s nim hravajte. Ak sa nebude chciet hrat hrajte sa sami, stena sa zarucene prida Este k tomu psiemu pubertiakovi. On je uz dost velky na to, aby ovladal zakladnu poslusnost. Az sa zaprie precvicte si na mieste zopar povelov (sadni, lahni, stekaj, pac,..) dajte si ho "k nohe" a chodte povodnym smerom (nezabudajte ho vychvalit). Ak povel k nohe nepozna, tak sa ho rychlo doucte! Pes bez vychovy je v puberte nezvladnutelny. A cim viac povelov bude vediet tym bude stastnejsi, lebo bude mat utvrdenu poziciu vo svorke.

4.8.2006 19:31

mrenka napsal(a):
"Trefa do cerneho " steniatko chlacholenim utvrdzujete v presvedceni, ze sa je coho bat. Chovajte sa uplne normalne, vsetky domnele nebezpecenstva (auta, ludi, psy) berte ako samozrejmost. Steniatka chvalte, no nikdy neutesujte. Prechadzky z duse nenavidel aj moj pudlik Joffko (mal dost pohnute detstvo, nepustali ho z koterca ) Mozno sa vam podari najst vlastny sposob. Ja som svojho z bytu dostala jednoducho- nenavidel samotu. Rychlo zistil, ze ho nebudem pol hodinu prehovarat. Neraz som odisla na par minut bez neho. Horsie to bolo dolu vo vchode. Posadil sa do brany a nehybal sa. Ak som sa mu aj stratila z dohladu ani sa nepohol. Tak som ho pripla na voditko a slo sa. Mal to rozkazom. Vzpieral sa mozno prvy tyzden, potom rezignoval. Nikdy sme nechodili rovnakou trasou, aby som si nevychovala neurotika. Uz v dvoch mesiacoch sme ostavali vonku niekolko hodin. Myslim, ze ak psovi vyjdete v ustrety a okamzite po vyvenceni cupitate domov, len zhorsujete jeho strach. Vyhliadnite si v okoli kludny park, luku ci polne (co najdalej od domu) a tam sa s nim hravajte. Ak sa nebude chciet hrat hrajte sa sami, stena sa zarucene prida Este k tomu psiemu pubertiakovi. On je uz dost velky na to, aby ovladal zakladnu poslusnost. Az sa zaprie precvicte si na mieste zopar povelov (sadni, lahni, stekaj, pac,..) dajte si ho "k nohe" a chodte povodnym smerom (nezabudajte ho vychvalit). Ak povel k nohe nepozna, tak sa ho rychlo doucte! Pes bez vychovy je v puberte nezvladnutelny. A cim viac povelov bude vediet tym bude stastnejsi, lebo bude mat utvrdenu poziciu vo svorke.

no Mrenka nasa Slovenska Ti mas pudlika no toto, ked chcete stena, mladeho psika naucit chodit na voditku je to dost drasticke ,ale netrva to dlho, treba ho tahat ci sa spiera alebo roby cokolvek proti tomu, ked pouzivate postroj u stenata musi zdoraznujem musi byt perfektne priliehavy nesmie na stenati lietat z jednej strany na druhu, postroj moze mat neustale na sebe doma na prechadzke a vsade, postroj non-stop, na voditku najlepsie ucit stena z obojkom, ked vam stena zaleze chodte k dveram a pockajte kym vyleze ak to nepomaha treba to robyt na krmivo aj ked viem ze rasle su na krmivo velmi neni, alebo nastrojujte stena az za zatvorenymi dvermi bytu, teda nie v byte ale uz mimo, a este jedna vec 8 tyzdnove stena je na prechadzky este dost malinke takze skuste este chvilku vydrzat ono sa to spravi rasle su len terieri a ty su samostatny netreba ich velmi hyckat

12.7.2007 16:19

Díky
Eva

Díky tomu, kdo založil ifaunu a díky za tohle téma, jinak už bych si myslela že s naším štěnětem něco je.. Když máme jít ven, zabejčí se...a venku se mu celkem líbí, ale taky to není ono - poposedává, což vypadá tak že si sedne a až když se ohlídnu a zavolám ho, doběhne mě. A hned na to si zase sedne, nebo si lehne, kňučí...unavený být nemůže, chodíme zatím na kraťoučké venčení do parku, co tři, čtyři hodiny. A když přijdeme domů vjede do něj energie, je hyperaktivní a teprve začne blbnout, místo aby se vyřádil venku... Snad se to časem srovná, teprve bude mít dva měsíce.

Přidejte reakci

Přidat smajlík