SamiaNika

XXX.XXX.24.104
Ahoj pejskaři, mám 9.ti měsíční fenu barzoje a poslední dobou mi začala odmítat granule. Krmím Purina Pro Plan Puppy Large Athletic. Jakmile jí však dám něco jiného než granule, tak dostane průjem... Nevím co mám dělat, možná je to blbá otázka, ale je to můj první pes a nemám příliš zkušeností. Přijde mi, že poslední dobou už začala hubnout, tak potřebuji něco po čem přibere... ale nerada bych začala krmit pouze masem, které žere... děkuji za každou radu
SamiaNika

XXX.XXX.24.104
Myslím si, že výběr granulí je stašně individuální, co člověk to názor... nevím proč by zrovna proplan neměl být kvalitní...
assil
napsal(a):
Proč? Že by třeba proto, že obsahuje hlavně obilí a skoro žádné maso, takže to je sice dobrý pro slepice, ale pro psa masožravce ne?
Ale aby to bylo polopaticky - psa krmíte nevhodnými obilnými granulemi, proto hubne a nechce to žrát a pes takto víceméně zvyklý na obilí pokud sežere cokoliv jiného, tak má průjem. Píšete že je to váš první pes, takže doporučuju vzpomenout si na učivo z ŽŠ, že pes je masožravec a buď ho krmit syrovou/vařenou stravou a nebo pokud hodláte krmit granulemi, tak nastudovat si něco o tom, jak číst složení granulí abyste se nenechala napálit jako s proplanem, kdy za velký prachy máte akorát pytel obilí, když za v podstatě stejný peníze můžete mít granule nabušený masem.
assil
napsal(a):
Tady na nemoderované diskuzi je spousta témat o granulích, takže doporučuju přečíst, vybrat několik značek kvalitních granulí (proplan to fakt nejsou) a ty střídat, aby pes měl pestrou stravu a netrpěl na průjmy.
No, teorie je to hezká (i když o pestré stravě na granulích si myslím svoje), ale barzoji a chrti jsou obecně hůř krmitelní a jen tak něco nesežerou, takže na ně běžné postupy moc neplatí . Obzvlášť pokud je barzoj jako jediný pes v domácnosti, tak s jeho krmením bývají dost problémy - my jsme takhle k naší feně museli pořídit kamarádku, protože jinak by asi chcípla hlady, a další kamarád k nám jezdil 20 km denně krmit svoji barzojku, protože žrala jenom ve smečce s našima fenama.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No, teorie je to hezká (i když o pestré stravě na granulích si myslím svoje), ale barzoji a chrti jsou obecně hůř krmitelní a jen tak něco nesežerou, takže na ně běžné postupy moc neplatí . Obzvlášť pokud je barzoj jako jediný pes v domácnosti, tak s jeho krmením bývají dost problémy - my jsme takhle k naší feně museli pořídit kamarádku, protože jinak by asi chcípla hlady, a další kamarád k nám jezdil 20 km denně krmit svoji barzojku, protože žrala jenom ve smečce s našima fenama.
No já taky měla psa nežravce a stejně spíš zastávám názor, že žádný pes dobrovolně hlady neumře, ale chce to ozkoušet co mu pojede a konkrétně proplanku nežere spousta psů, je to hodně obilí a málo chemicky dochucené a dosolené.
SamiaNika

XXX.XXX.24.104
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jsem ráda, že napsal někdo kdo má zkušenosti s jiným plemenem než s labradorem, který sežere všechno a je na mé straně. Docela mi vadí, že když se člověk na něco zeptá, protože má nějaký problém a chce poradit, tak potom napíše nejaký chytrák a tak ho utře, že potom radši sklopí uši a na nic se nezeptá, protože se cítí jako blbec!! Nevím jak by mohla byt pestrost v krmení granulema... jestli nějaké obsahují o dvě % něčeho více a jiné méně to přece není pestrost!! Nedávám jí pouze granule, dostává i maso, zeleninu, ovoce a přílohy... ale nechci, aby si zvykla pouze na toto...
SamiaNika
napsal(a):
Jsem ráda, že napsal někdo kdo má zkušenosti s jiným plemenem než s labradorem, který sežere všechno a je na mé straně. Docela mi vadí, že když se člověk na něco zeptá, protože má nějaký problém a chce poradit, tak potom napíše nejaký chytrák a tak ho utře, že potom radši sklopí uši a na nic se nezeptá, protože se cítí jako blbec!! Nevím jak by mohla byt pestrost v krmení granulema... jestli nějaké obsahují o dvě % něčeho více a jiné méně to přece není pestrost!! Nedávám jí pouze granule, dostává i maso, zeleninu, ovoce a přílohy... ale nechci, aby si zvykla pouze na toto...
jak by mohla byt pestrost v krmení granulema... jestli nějaké obsahují o dvě % něčeho více a jiné méně to přece není pestrost!!
Evidentně o granulích nevíte nic a když vám někdo poradí, tak z vás dělá blbce, s tímhle přístupem se tady toho moc nedozvíte. Jo a jistě, každý má jen labradory, jiní psi ani neexistujou než chrti a labradoři.
SamiaNika
napsal(a):
Já jsem chtěla taky dřív krmit granulama v kombinaci s masem, protože jsem si myslela, že jedině tak bude mít pes vyváženou stravu, ale když mi vůbec nežrala, tak jsem o tom mluvila s chovatelkou, tak se mě zeptala, proč tomu chudákovi psovi nedám normálně nažrat maso (chce si o tom něco zjistit, ale stojí to za to). Tak jsem ji poslechla a začala žrát aspoň něco, a jak jsme pořídili druhou barzojku, tak konečně začaly žrát pořádně. Barzoji jsou smečkoví psi a většina chovatelů jich má víc a krmí je masem, takže mu pak těžko vysvětlíte, že je "řadovej pes", co má žrát kuličky ...
SamiaNika

XXX.XXX.24.104
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já jsem chtěla taky dřív krmit granulama v kombinaci s masem, protože jsem si myslela, že jedině tak bude mít pes vyváženou stravu, ale když mi vůbec nežrala, tak jsem o tom mluvila s chovatelkou, tak se mě zeptala, proč tomu chudákovi psovi nedám normálně nažrat maso (chce si o tom něco zjistit, ale stojí to za to). Tak jsem ji poslechla a začala žrát aspoň něco, a jak jsme pořídili druhou barzojku, tak konečně začaly žrát pořádně. Barzoji jsou smečkoví psi a většina chovatelů jich má víc a krmí je masem, takže mu pak těžko vysvětlíte, že je "řadovej pes", co má žrát kuličky ...
Takže krmíte pouze masem? Barf nebo vařené a proste tak nějak od oka?? Tento problém trvá asi druhý týden do té doby nebyl jediný problém a od malička už chovné stanice byla na granule zvyklá. Jinak druhého psa plánuji pořídit,ale časem, je jí 9 měsíců a stále pracují na jejím výcviku, což není vůbec jednoduché a představa mít dva neposlušné psy mě děsí...
assil
napsal(a):
No já taky měla psa nežravce a stejně spíš zastávám názor, že žádný pes dobrovolně hlady neumře, ale chce to ozkoušet co mu pojede a konkrétně proplanku nežere spousta psů, je to hodně obilí a málo chemicky dochucené a dosolené.
spíš zastávám názor, že žádný pes dobrovolně hlady neumře
to máte pravdu. Nakonec ani člověk ne - viz. trosečníci, co jedli v pudu sebezáchovy mrtvoly a pili vlastní moč, ale je tohle opravdu ta správná cesta ... ? Proč znásilňovat psa k tomu, aby žral naprosto nepřirozený uměliny, jenom abych si dokázala, že stejně bylo nakonec po mým ... ?
Pokud se granulí nechcete vzdát, tak zkuste ještě nějakou jinou značku z těch lepších, a jinak se na to vykašlete, a krmte jenom masem - na co jsou sebelepší granule, když je do psa nedostanete?!
SamiaNika
napsal(a):
Takže krmíte pouze masem? Barf nebo vařené a proste tak nějak od oka?? Tento problém trvá asi druhý týden do té doby nebyl jediný problém a od malička už chovné stanice byla na granule zvyklá. Jinak druhého psa plánuji pořídit,ale časem, je jí 9 měsíců a stále pracují na jejím výcviku, což není vůbec jednoduché a představa mít dva neposlušné psy mě děsí...
krmím syrovým masem - dospělým barzojům jsem dávala cca 1,5 kg různýho masa včetně kostí a jako přídavek dostávali Emco Müsli (pro lidi), a to si brali když chtěli - jsou to tepelně upravený ovesný vločky s ovocem
SamiaNika
napsal(a):
... jestli obsahují o dvě % něčeho víc nebo míň...
To je ale právě obrovský omyl. Jsou granule, co nemají ani 1% masa, zbytek je sója, obilí a odpad, a jsou granule složené z 80% masa. Zkuste si to schválně porovnat - upozorňuju, že u Proplanu je první položka (maso) uvedená v syrovém stavu, po vysušení v hotových granulích by se propadla někam daleko za rejži...
Purina PRO PLAN Puppy Large Athletic
Jehněčí maso (19%), rýže (17%), dehydrované drůbeží bílkoviny, kukuřičný lepek, kukuřice, živočišný tuk (konzervovaný směsí tokoferolů), vedlejší výrobky z jater, dehydrované bílkoviny z lososa, řepná dužina, sušená vejce, rybí tuk, pivovarské kvasnice, fosforečnan vápenatý, chlorid draselný, chlorid sodný, minerální látky, L-lysin, mlezivo, DL-methionin. Síran měďnatý pentahydrát (měď = 12 mg/kg), síran zinečnatý (zinek = 180 mg/kg), seleničitan sodný (selen = 0,15 mg/kg). Vitamín A 21000 m. j. /kg, vitamín D3 1600 m. j. /kg, vitamín E (α-tokoferol) 280 mg/kg, vitamín C (kyselina askorbová) 70 mg/kg, vitamíny skupiny B 200 mg/kg, taurin 1000 mg/kg.
A pro srovnání - Orijen Puppy Large:
Čerstvé vykostěné kuře (25%), moučka z kuřecího masa (16%), vykostěné maso lososa (9%) (zdroj DHA a EPA), moučka z krůtího masa (7%), moučka z masa sledě (6%), červenohnědé brambory, batata sladké brambory, hrách, čerstvá vykostěná krůta (3%), kuřecí tuk (3%) (konzervován vitamínem E), celá čerstvá vejce (3%), kuřecí játra (2%), vykostěné maso síha (2%), vykostěné maso candáta (2%), vojtěška sušená na slunci, hrachová vláknina, vykostěné maso sledě (2%), organická hnědá mořská řasa, dýně, kořen čekanky, mrkev, špenát, listy tuřínu, jablka, brusinky, černý rybíz, kořen lékořice, kořen anděliky lékařské, pískavice řecké seno, květy měsíčku lékařského, sladký fenykl, listy máty peprné, květy heřmánku lékařského, smetanka
lékařská, saturejka zahradní, rozmarýna lékařská, vitamínové doplňky (vitamín A, vitamín D3, vitamín E, niacin, thiamin mononitrát, riboflavin, vitamín B5, vitamín B6, kyselina listová, biotin, vitamín B12), minerální doplňky (chelát aminokyselin a železa,
zinku, manganu, mědi a selenu), mikroorganismy druhu Lactobacillus acidophillus (DSM13241) a Enterococcus faecum.
*DODÁVÁNO ČERSTVÉ – NIKDY MRAŽENÉ A BEZ KONZERVAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Vidíte v Orijenu někde kukuřici, rýži, lepek, "dehydrované drůbeží bílkoviny" (jiným slovem usušený odpad z drůbežáren), "vedlejší výrobky" (další odpad), "živočišný tuk" (směs tuků z kafilerie) a jiný podobný humus? Vaše fenka mohla přestat žrát granule například proto, že si na některou z těchto nepřirozených složek vypěstovala alergii a tím pádem je jí po granulích špatně...
SamiaNika

XXX.XXX.24.104
pidla
napsal(a):
... jestli obsahují o dvě % něčeho víc nebo míň...
To je ale právě obrovský omyl. Jsou granule, co nemají ani 1% masa, zbytek je sója, obilí a odpad, a jsou granule složené z 80% masa. Zkuste si to schválně porovnat - upozorňuju, že u Proplanu je první položka (maso) uvedená v syrovém stavu, po vysušení v hotových granulích by se propadla někam daleko za rejži...
Purina PRO PLAN Puppy Large Athletic
Jehněčí maso (19%), rýže (17%), dehydrované drůbeží bílkoviny, kukuřičný lepek, kukuřice, živočišný tuk (konzervovaný směsí tokoferolů), vedlejší výrobky z jater, dehydrované bílkoviny z lososa, řepná dužina, sušená vejce, rybí tuk, pivovarské kvasnice, fosforečnan vápenatý, chlorid draselný, chlorid sodný, minerální látky, L-lysin, mlezivo, DL-methionin. Síran měďnatý pentahydrát (měď = 12 mg/kg), síran zinečnatý (zinek = 180 mg/kg), seleničitan sodný (selen = 0,15 mg/kg). Vitamín A 21000 m. j. /kg, vitamín D3 1600 m. j. /kg, vitamín E (α-tokoferol) 280 mg/kg, vitamín C (kyselina askorbová) 70 mg/kg, vitamíny skupiny B 200 mg/kg, taurin 1000 mg/kg.
A pro srovnání - Orijen Puppy Large:
Čerstvé vykostěné kuře (25%), moučka z kuřecího masa (16%), vykostěné maso lososa (9%) (zdroj DHA a EPA), moučka z krůtího masa (7%), moučka z masa sledě (6%), červenohnědé brambory, batata sladké brambory, hrách, čerstvá vykostěná krůta (3%), kuřecí tuk (3%) (konzervován vitamínem E), celá čerstvá vejce (3%), kuřecí játra (2%), vykostěné maso síha (2%), vykostěné maso candáta (2%), vojtěška sušená na slunci, hrachová vláknina, vykostěné maso sledě (2%), organická hnědá mořská řasa, dýně, kořen čekanky, mrkev, špenát, listy tuřínu, jablka, brusinky, černý rybíz, kořen lékořice, kořen anděliky lékařské, pískavice řecké seno, květy měsíčku lékařského, sladký fenykl, listy máty peprné, květy heřmánku lékařského, smetanka
lékařská, saturejka zahradní, rozmarýna lékařská, vitamínové doplňky (vitamín A, vitamín D3, vitamín E, niacin, thiamin mononitrát, riboflavin, vitamín B5, vitamín B6, kyselina listová, biotin, vitamín B12), minerální doplňky (chelát aminokyselin a železa,
zinku, manganu, mědi a selenu), mikroorganismy druhu Lactobacillus acidophillus (DSM13241) a Enterococcus faecum.
*DODÁVÁNO ČERSTVÉ – NIKDY MRAŽENÉ A BEZ KONZERVAČNÍCH PROSTŘEDKŮ
Vidíte v Orijenu někde kukuřici, rýži, lepek, "dehydrované drůbeží bílkoviny" (jiným slovem usušený odpad z drůbežáren), "vedlejší výrobky" (další odpad), "živočišný tuk" (směs tuků z kafilerie) a jiný podobný humus? Vaše fenka mohla přestat žrát granule například proto, že si na některou z těchto nepřirozených složek vypěstovala alergii a tím pádem je jí po granulích špatně...
A co nějaké jiná značka než Orijen? Vemte si kolik lidí kupuje pedifgee,friskies a podobne... a myslím, že na to žadný pes neumřel... A než kupovat Orijen za tu cenu, tak to si myslím, že nemá cenu, to je lepší maso a nakonec to vyjde i levněji a víte přesné co dostane
SamiaNika
napsal(a):
A co nějaké jiná značka než Orijen? Vemte si kolik lidí kupuje pedifgee,friskies a podobne... a myslím, že na to žadný pes neumřel... A než kupovat Orijen za tu cenu, tak to si myslím, že nemá cenu, to je lepší maso a nakonec to vyjde i levněji a víte přesné co dostane
Ale však já netvrdím, že Orijen je jediný na světě. Granulí v podobné kategorii je dost. Vzala jsem ho jen jako příklad, abych ukázala zadavatelce absurdnost přesvědčení, že všechny granule jsou stejné, a abych naznačila, kde může být s tím Proplanem kámen úrazu.
Jistě, taky krmím masem. Ale ne každý je ochotný do toho jít, přece jen nasypat granule je jednodušší.
SamiaNika

XXX.XXX.24.104
pidla
napsal(a):
Ale však já netvrdím, že Orijen je jediný na světě. Granulí v podobné kategorii je dost. Vzala jsem ho jen jako příklad, abych ukázala zadavatelce absurdnost přesvědčení, že všechny granule jsou stejné, a abych naznačila, kde může být s tím Proplanem kámen úrazu.
Jistě, taky krmím masem. Ale ne každý je ochotný do toho jít, přece jen nasypat granule je jednodušší.
většina teď doporučuje Orijen, ale tedy které jiné cenové příhodnější granule jsou podobné složením? narovinu nechci krmit pouze masem, protože se nedovedu představit, že někam pojedem a povezu batoh plný masa a i uschovaní pro velké plemeno není jednoduché.
SamiaNika
napsal(a):
většina teď doporučuje Orijen, ale tedy které jiné cenové příhodnější granule jsou podobné složením? narovinu nechci krmit pouze masem, protože se nedovedu představit, že někam pojedem a povezu batoh plný masa a i uschovaní pro velké plemeno není jednoduché.
tak zkuste na cesty sušený maso nebo konzervy (ale zase je potřeba vybrat nějakou, která maso obsahuje).
Když někam jedeme, tak to dělám tak, že prostě na ten 1-2 dny koupím maso v supermarketu cestou k místu dojezdu - třeba kilo chlazených stehen v akci a na druhej den vezmu totéž mražený. Na tábory to máme vychytaný tak, že tam co chodíme na obědy je i zverák, kde mají mražený maso pro psy, tak skočím cestou z oběda psům pro véču, nebo dostanou konzervu a nazdar bazar.
SamiaNika

XXX.XXX.24.104
zkusíme syrové maso, je třeba jí na to nějak zvykat? a to jí dáváte kuřecí i s kostma? třeba jsem koukala, že na vetamixu prodávají kuřecí křídla... já myslím, že mi syrové maso nesní... Je opravdu vybíravá, vařený ano...
Já bych zkusila koupit nějaké kvalitnější (= více masové) granule a pokud chcete přejít na maso, tak postupně maso do granulí přidávat. Je to proto, aby si organismus zvykl na syrovou (nebo vařenou) stravu a pes neměl průjmy. A zároveň to granule ochutí, když mu samotné granule nejedou.
Měli jsme doma nežravce, který také granule nechtěl (snědl jich jenom tolik, aby neumřel hlady), ale po přidání i trochy masa sežral celou dávku. Dělala jsem to tak, že jsem mleté maso zalila trochou horké vody na kaši a do toho granule zamíchala, aby si nemohl vybrat jen to, co mu chutná.
Orijen jsou výborné granule, ale nesednou každému psovi. Je plno jiných dobrých značek, které se dají zkusit - Acana, TOTW, Canine caviar, Go! Natural, Magnusson, Natyka, First Mate atd.
SamiaNika
napsal(a):
zkusíme syrové maso, je třeba jí na to nějak zvykat? a to jí dáváte kuřecí i s kostma? třeba jsem koukala, že na vetamixu prodávají kuřecí křídla... já myslím, že mi syrové maso nesní... Je opravdu vybíravá, vařený ano...
Jj, dávám i kosti, ale pouze syrové (to je důležitý, protože tepelně upravené kosti jsou pro psa velmi nebezpečné!)
zkuste to po troškách - prostě jí třeba večer dát na hraní křídlo nebo žebro s masem, popř. nějaký odřezky a uvidíte, jak se na to bude tvářit. Když to bude dobrý, tak můžete postupně přidávat, když ne, tak jí to trochu uvařte (ale spíš ať se to napovrchu tváří jako vařený a uvnitř je to krvavý). Musíte to vyzkoušet;-)
To co radí Davidka je taky varianta, ale pokud jde o tu "kaši", tak barzoj nebude nejspíš ochotnej sežrat něco, v čem by si musel máchat čumák - oni jsou na tohle dost háklivky
Uživatel s deaktivovaným účtem

Zkuste přidat kočičí konzervu. Jsou kvalitnější než konzervy pro psy. Kočky jsou háklivější a vybíravější.
Tak ta moje rozmazlená princezna nechtěla ani nové granule snědla celou dávku z mé ruky, ale z misky si nevzala nic... Veterinář říkal, že se může blížit první hárání a může to být způsobeno tím, že barzoj je jiný než ostatní psy a po hárání se z ní stane carevna a bude si dělat co chce... Prý není důvod přecházet na vařenou stravu či syrové maso.
samianika
napsal(a):
Tak ta moje rozmazlená princezna nechtěla ani nové granule snědla celou dávku z mé ruky, ale z misky si nevzala nic... Veterinář říkal, že se může blížit první hárání a může to být způsobeno tím, že barzoj je jiný než ostatní psy a po hárání se z ní stane carevna a bude si dělat co chce... Prý není důvod přecházet na vařenou stravu či syrové maso.
A můžu se zeptat, co Vám Váš znalý, orientovaný a evidentně velezkušený veterinář doporučil za granule?
To bude asi nějaká veliká super kvalita, když jsou lepší než proPlan!
Lucie
pinoha
napsal(a):
A můžu se zeptat, co Vám Váš znalý, orientovaný a evidentně velezkušený veterinář doporučil za granule?
To bude asi nějaká veliká super kvalita, když jsou lepší než proPlan!
Lucie
I přes to, že si myslíte, že není velezkušený, tak to není pouze veterinář, ale i velice dobrý a úspěsný chovatel vipetu. On v žádném případě neřekl, že proplan je špatné krmivo a nedoporučil mi žádnou konkrétní značku.
To pouze kolegove na tomto webu pomlouvali proplan...
Jako clovek - snad - zasveceny, po vice nez triceti letech s barzoji a jejichh chovu vam doporucuji dat na prispevkyKetty sharp.
Ano - barzoj je jiny. Je vybiravy, smeckovy, ale pritom zaroven nenarocny.
Ovsem barzoj ciste na graqnulich obvykle znamena katastrofu.
Ten vas veterinar - popis by mi sedel na Standu Chrpu. Ale to je "dvorni" veterinar hned dvou barzojich chovu, kde se v obou krmi syrovym masem a tak bych se divila, kdyby vam doporucil granule.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
já Vám to říkala hned na začátku!
K tomuto kroku se nakonec dopracuje každý barzojář
Jo jen jsem hned nemohla, v létě jsme se přestehovali do baráku a mámo velkou zahradu, takže to bla jasná volba... Ale je znát, že ta starší je nežravá a sežere to jen aby nenechala něco ségře...