Čerstvě narozená štěňata - co je to za zbarvení

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
22.3.2013 12:06
danurba

XXX.XXX.54.200

Naší fenku čuvačku obskočil NO, dneska se narodila štěňata. Dvě mají podivné zbarvení, takový melír světle a tmavě hnědý. Je možné, že takovou barvu můžou mít po NO? Nejsem si vědomá, že by jí obskočil nějaký boxer, nikdy jsem tu žádného neviděla. Jinak je tam štěně černé, světle hnědé a dvě tmavě hěndá s tmavým pruhem na zádech. Všichni mají tmavou masku. Ten pes NO je celý černý, ale jeho otec byl takový hnědošedý.
Přikládám fotky štěňat

22.3.2013 12:42
debri

XXX.XXX.8.131

danurba napsal(a):
Naší fenku čuvačku obskočil NO, dneska se narodila štěňata. Dvě mají podivné zbarvení, takový melír světle a tmavě hnědý. Je možné, že takovou barvu můžou mít po NO? Nejsem si vědomá, že by jí obskočil nějaký boxer, nikdy jsem tu žádného neviděla. Jinak je tam štěně černé, světle hnědé a dvě tmavě hěndá s tmavým pruhem na zádech. Všichni mají tmavou masku. Ten pes NO je celý černý, ale jeho otec byl takový hnědošedý.
Přikládám fotky štěňat

Mně tam teda ten NO aspon u těch žíhaných nesedne,snad až budou větší.
Ale nemůžu se nezeptat proč jste to dopustili proboha to je takovej problém 2x ročně fenu hlídat? Vím o čem mluvím měla jsem jich 6 na venkově prostě háravku jsem v době nepřítomnosti zavřela a že tam couralo psů bez pána

Uživatel s deaktivovaným účtem

22.3.2013 12:47

Štěňata nechat utratit, dokud fenu nerozkojí a potom vám to může být jedno, A fenu nechte kastrovat, když jste líní hlídat.

Jako by neběhalo na světě dost velkých kříženců, které nikdo nechce.

22.3.2013 13:12
danurba

XXX.XXX.54.200

Věřila jsme, že je bezpečně zavřená...ale to už je teď jedno. Pro váš klid: právě jsem se domluvila s doktorem, že zítra přijede utratit 4 štěňata, na jedno máme zájemce a na druhé snad také, přinejhorším si ho necháme. Původně jsme jí chtěli nechat vykastrovat letos v květnu, pak doktor říkal, že to tedy uděláme dřív, do půlky březosti. Jenže přišly mrazy a fena je čistě venkovní pes, byla zvyklá celou zimu ležet venku na sněhu a nechtěla jsem risknout nějaké nastydnutí ledvin, když bude mít vyholené břicho. Takže kastrace bude v původním termínu v květnu. Taky jsem proti množení, tohle opravdu nebylo plánované ani chtěné, jen prostě příroda byla silnější a pes mazanější, než jsme mysleli. Ona se taky líp hlídá fena zvyklá být zavřená v bytě nebo v kotci, než taková, která má za úkol hlídat prostorný pozemek a žije pořád jen venku.
Jen zopakuji otázku: ta melírovaná barva mohla vzniknout po ovčákovi? A zůstane taková, nebo se změní? Ptám se proto, že se rozhoduji, která štěňata nechyt žít a potřebuju vybrat líbivou barvu. Je to hnusné, ale většinu lidí jako první zaujme zbarvení psa a mít psa zajímavého je polovina úspěchu. A na 99% vím, že jí neobskočil žádný žíhaný pitbul, boxer, dogák nebo něco podobného, žádný takový se tu neochomejtal.

22.3.2013 13:13
debri

XXX.XXX.8.131

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Štěňata nechat utratit, dokud fenu nerozkojí a potom vám to může být jedno, A fenu nechte kastrovat, když jste líní hlídat.

no ikdyž já taky jednou neuhlídala.. měla jsem k fenulím v předvýchově psa labíse bylo mu čerstvě 5 měsíců, když čubina hárala.Já majíc ho ještě za nevinné štěnátko jsem je nechala spolu no za chvilku předpisově svázanísmajlík Byla jsem rozhodnuta nechat ev 1 štěndo,naštěstí nebylo nicsmajlíksmajlík

22.3.2013 13:25

danurba napsal(a):
Věřila jsme, že je bezpečně zavřená...ale to už je teď jedno. Pro váš klid: právě jsem se domluvila s doktorem, že zítra přijede utratit 4 štěňata, na jedno máme zájemce a na druhé snad také, přinejhorším si ho necháme. Původně jsme jí chtěli nechat vykastrovat letos v květnu, pak doktor říkal, že to tedy uděláme dřív, do půlky březosti. Jenže přišly mrazy a fena je čistě venkovní pes, byla zvyklá celou zimu ležet venku na sněhu a nechtěla jsem risknout nějaké nastydnutí ledvin, když bude mít vyholené břicho. Takže kastrace bude v původním termínu v květnu. Taky jsem proti množení, tohle opravdu nebylo plánované ani chtěné, jen prostě příroda byla silnější a pes mazanější, než jsme mysleli. Ona se taky líp hlídá fena zvyklá být zavřená v bytě nebo v kotci, než taková, která má za úkol hlídat prostorný pozemek a žije pořád jen venku.
Jen zopakuji otázku: ta melírovaná barva mohla vzniknout po ovčákovi? A zůstane taková, nebo se změní? Ptám se proto, že se rozhoduji, která štěňata nechyt žít a potřebuju vybrat líbivou barvu. Je to hnusné, ale většinu lidí jako první zaujme zbarvení psa a mít psa zajímavého je polovina úspěchu. A na 99% vím, že jí neobskočil žádný žíhaný pitbul, boxer, dogák nebo něco podobného, žádný takový se tu neochomejtal.

S žíhanou barvou zkušennost nemám, ale třeba pepřáci se rodí celí černí a šedá barva se objevuje někde kolem 5-6 týdne, postupně, až nakonec celí propepří. Štěňata anglického setra se můžou narodit celá bílá a šedé, červené, černé skvrny se objeví také dost později. Je dost pravděpodobné, že se barvy ještě změní.
Také ten NO asi nemusel být úplně čistý a může mít žíhání někde po předcích. Také nevím, jak vypadají štěňata NO, která budou vlkošedá.

22.3.2013 13:28

Nebyla bych tak kategorická. Třeba zrovna tahle vymazlená štěňátka budou mít štěstí ! (Ta, která zůstanou)

22.3.2013 13:40
danurba

XXX.XXX.54.200

ztímco jsem tu trdlovala na počítači, fenka nám povila sedmý dáreček, černého pejska. Ale to na věci moc nemění. Snad už žádné další překvapení v sobě nemá.

22.3.2013 13:42

Nebyla bych tak kategorická. Třeba zrovna tahle vymazlená štěňátka budou mít štěstí ! (Ta, která zůstanou)

No jo, to si říkají všichni, a potom brečí nad tříměsíčními štěňaty, která jsou sice vymazlená, ale bez zájemce. Nebo štěňata vyklopí v lese, jako to bylo onehda ve správách. V dnešní době je risk mít i čistokrevná velká štěňata, natož křížence.

22.3.2013 14:25
kobroor

XXX.XXX.41.2

Tak pokud ten NO není s PP, tak bůhví, co mají štěňátka za předky..
To žíhání je divný. Myslím, že vlkošedi jsou jako malí spíš skoro černí.. ale nechala bych spíš ty žíhané, černých kříženců je habakuksmajlík

22.3.2013 14:44
danurba

XXX.XXX.54.200

ono to žíhání vypadá jako žíhání jen na té fotce, ve skutečnosti je to spíš melír. Ten optický klam je způsobený asi tím, jak má delší srst poskládanou do vln, tak to vypadá jako žíhání. Budu je muset vyfotit líp, ale nechci je tahat z teplého pelíšku.

22.3.2013 15:22

danurba napsal(a):
ono to žíhání vypadá jako žíhání jen na té fotce, ve skutečnosti je to spíš melír. Ten optický klam je způsobený asi tím, jak má delší srst poskládanou do vln, tak to vypadá jako žíhání. Budu je muset vyfotit líp, ale nechci je tahat z teplého pelíšku.

Já bych moc nepřemýšlela, nebo je necháte všechny.

22.3.2013 15:49
danurba

XXX.XXX.54.200

Já bych moc nepřemýšlela, nebo je necháte všechny.

nejradši bych jo, ale nemůžu, natolik soudná ještě jsem. Vet bude mít zítra cestu kolem nás, tak se zastaví a udělá nutné

22.3.2013 17:03
monischa

XXX.XXX.0.149

Taky myslím že otec nemusel být vůbec čistý a projevily se geny třebas dědy :)

Jinak obdivuju, já bych utratit nedokázala :( Fenu hlídám, kdyby se to stalo zařídím potrat, ale když už se to narodí asi bych si nezvládla hrát na boha a rozhodnout kdo bude žít...
Vím že jsou útulky plné, sama agituji proti množení psů, ale když už se to narodí... tfu, no určitě to není jednoduché...

Jinak - rozhodování by mohla usnadnit nějaká vada štěněte - zálomek, rozštěp patra, kýla, slabý sací reflex,...

22.3.2013 19:38
assil

XXX.XXX.31.14

Vypadá to jako žíhání, ale jistě by se to poznalo až za několik týdnů. Pokud můžu poradit, nechte utratit ta tmavší štěńata, velcí černí kříženci se udávají absolutně nejhůř. Ta hnědá štěńata nejsou hnědá, ale pravděpodobně žlutá a zesvětlají, budou se vám udávat lépe. U nás mají kříženku čuvače a maliny a jako štěně byla taky tmavě žlutá a teď jako dospělá je krémová.

23.3.2013 07:43
samain

XXX.XXX.143.204

Nedostal se k fene jeste jiny pes? Dve stenata skutecne vypadaji zihana - mam s touto barvou dost zkusenosti. Ale zihane stene se nemuze narodit nezihanym rodicum - pokud jeden z nich neni celocerny a nema zihaneho predka.

23.3.2013 14:02
danurba

XXX.XXX.54.200

Otec štěňat je celočerný, ale o žíhaném předkovi nic nevím. Jeho matka byla černá s hnědými packami a bílou náprsenkou, jeho otec byl takový šedivý, ovšem jací byli rodiče rodičů, to netuším. U kterých plemen se vyskytuje žíhání? Já si vybavuju jen boxera a dogu. S žádným jiným psem, než byl ten černý ovčák, jsme jí neviděli a je hodně pravděpodobné, že s žádným jiným nebyla. Náš dvůr je situovaný tak, že je těžko se dostat dovnitř a téměř nemožné dostat se ven. Pes překonal tři ploty a nakonec musel seskočit z dvoumetrové výšky. Zpátky by musel zase ty dva metry do výšky vyskočit, vlézt se na to nedá.

23.3.2013 14:13
samain

XXX.XXX.181.233

Vsechna plemena kde je zihani nevim. Ale mam dojem ze u bull plemen - urcite u buldoka a fr.buldocka, temer u vsech plemen chrtu, u akit, myslim ze i u nekterych molosovitych - cane croso.
Podstatn e je, ze zihani je jedna ze zakladniuch barev a tak nevznikne zadnym mixem.. Zkratka, zihany predek tam byt musi. Pokud neni jeden z rodicu cerny tak primo, jinak se muze prenest pres cernou barvu.
Jestli vase stenatka jsou opravdu zihana - coz se ovsem opravdu nemusi v tomhle veku poznat podle fotky, musi to byt tak.
Mne zihana pripadaji. Ale podle fotky va m to neodprisahnu.

23.3.2013 14:25
danurba

XXX.XXX.54.200

Tak mě napadá, že třeba mohl být jeden z předků akita, ti jsou stavbou těla dost podobní NO, takže po pár generacích se tam mohla úplně schovat a vylézt až teď v barvě. Asi jednu tu žíhanou fenku necháme, je to zajímavá barva, mohla by se líbit. Čekám na veta, říkal, že dneska jezdí terény, tak až bude mít cestu kolem nás, zastaví se, aby sem nemusel jet zvlášť. Nebo zítra. Už aby to bylo za námi, je to těžké rozhodování.

23.3.2013 15:10
noemi

XXX.XXX.64.233

danurba napsal(a):
Tak mě napadá, že třeba mohl být jeden z předků akita, ti jsou stavbou těla dost podobní NO, takže po pár generacích se tam mohla úplně schovat a vylézt až teď v barvě. Asi jednu tu žíhanou fenku necháme, je to zajímavá barva, mohla by se líbit. Čekám na veta, říkal, že dneska jezdí terény, tak až bude mít cestu kolem nás, zastaví se, aby sem nemusel jet zvlášť. Nebo zítra. Už aby to bylo za námi, je to těžké rozhodování.

Proč jste u fenky neřešili tu záležitost s veterinářem po měsíci?...a nechali ji porodit štěňata, když je pak necháte utratit?...smajlík

23.3.2013 15:12
danurba

XXX.XXX.54.200

noemi napsal(a):
Proč jste u fenky neřešili tu záležitost s veterinářem po měsíci?...a nechali ji porodit štěňata, když je pak necháte utratit?...smajlík

situaci vysvětluji výše

23.3.2013 17:16
ruměnka

XXX.XXX.49.103

Nechte utratit své psy.

23.3.2013 18:52

ruměnka napsal(a):
Nechte utratit své psy.

Moji psi majitele mají.

24.3.2013 07:45
samain

XXX.XXX.168.32

danurba napsal(a):

Po par generacich byste v tom nepoznala ani toho buldoka smajlík. Pokud by vsichni ostatni predci byli NO.
No schvalne - po mesici uz by melo byt jasne, zda jde o zihani nebo jenom stinovani.
Chapu ze rozhodovani je tezke. Udelejte to co nejdriv.

24.3.2013 20:49
danurba

XXX.XXX.54.200

samain napsal(a):
Po par generacich byste v tom nepoznala ani toho buldoka smajlík. Pokud by vsichni ostatni predci byli NO.
No schvalne - po mesici uz by melo byt jasne, zda jde o zihani nebo jenom stinovani.
Chapu ze rozhodovani je tezke. Udelejte to co nejdriv.

Už je hotovo. nakonec jsme nechali 4 štěňata, od každé barvy jedno, vybírali jsme je spolu s veterinářem, těm zdatnějším jsme darovali život. Volný je černý pejsek a melírovaná fenka. Bydlíme na vesnici, štěňata budou zvyklá na drobný i větší dobytek (chovám krávy, ovce, kozy a drůbež), budou otužilá, zvyklá venku. Vzhledem k tomu, že oba rodiče mají opravdu dobrou povahu a jsou výborní hlídači, ale zcela bez agresivity, věřím, že je udám. Krade se hodně, na vesnicích je velký pes už skoro nutnost. Už jsem rozhodila sítě mezi známými a jejich známými, abych měla pod kontrolou, ke komu půjdou. Uvažuju, že je nechám načipovat.

25.3.2013 07:00
cinkalu

XXX.XXX.245.18

já teda nevím, ale mě teda nepřipadá ani ta fena jako čuvač, bůh ví co se tam všechno namíchalo. Ale to je asi úplně jedno, když už jste je nechali přijít na svět. Jako čistý to neprodáte a u vořechů je to stejně jedno, můžete lidem říci cokoliv, tak jak to množky dělaj.

25.3.2013 07:42
samain

XXX.XXX.157.50

Kdyz je nechate nacipovat a zapsat do registru na sve jmeno, zachovaqe se zodpovedne. Jeste bych se na vasem miste dohodla se zajemci na kastraci.
Pak vam nebude moci nikdo nic vycitat. Preju stenatkum hodne stesti.

25.3.2013 07:59
plisak

XXX.XXX.236.4

monischa napsal(a):
Taky myslím že otec nemusel být vůbec čistý a projevily se geny třebas dědy :)

Jinak obdivuju, já bych utratit nedokázala :( Fenu hlídám, kdyby se to stalo zařídím potrat, ale když už se to narodí asi bych si nezvládla hrát na boha a rozhodnout kdo bude žít...
Vím že jsou útulky plné, sama agituji proti množení psů, ale když už se to narodí... tfu, no určitě to není jednoduché...

Jinak - rozhodování by mohla usnadnit nějaká vada štěněte - zálomek, rozštěp patra, kýla, slabý sací reflex,...

já bych taky nemohla rozhodovat o tom, koho zabít a koho ne

25.3.2013 08:04
plisak

XXX.XXX.236.4

cinkalu napsal(a):
já teda nevím, ale mě teda nepřipadá ani ta fena jako čuvač, bůh ví co se tam všechno namíchalo. Ale to je asi úplně jedno, když už jste je nechali přijít na svět. Jako čistý to neprodáte a u vořechů je to stejně jedno, můžete lidem říci cokoliv, tak jak to množky dělaj.

ta fena, aspoň ten nos, skutečně nevypadá jako čuvač, na něj má moc špičatý čenich, ale nevím, proč tu paní hned urážíte - množky. uvažuje nad nimi a rozhoduje se asi těžce k zabití takových hezkých štěňat. Jen pokud se týká odpůrců kříženců /oříšek bývalo vesnické plemeno, které dokonce se pokoušeli oživit, ale nepovedlo se, bylo to stejné jako s chodským psem) teď jsem se konečně dočetla (dříve mne to nezajímalo) proč se nyní píše vlčí špic-keeshound, je to proto, že jsou to kříženci původních vlčích špiců a jiného plemen keeshounda. Takže tolik k té bezdůvodné pýše nad čistokrevnými a odporu proti křížencům, je to jen rasismus pro psy.

25.3.2013 08:26
cinkalu

XXX.XXX.245.18

plisak napsal(a):
ta fena, aspoň ten nos, skutečně nevypadá jako čuvač, na něj má moc špičatý čenich, ale nevím, proč tu paní hned urážíte - množky. uvažuje nad nimi a rozhoduje se asi těžce k zabití takových hezkých štěňat. Jen pokud se týká odpůrců kříženců /oříšek bývalo vesnické plemeno, které dokonce se pokoušeli oživit, ale nepovedlo se, bylo to stejné jako s chodským psem) teď jsem se konečně dočetla (dříve mne to nezajímalo) proč se nyní píše vlčí špic-keeshound, je to proto, že jsou to kříženci původních vlčích špiců a jiného plemen keeshounda. Takže tolik k té bezdůvodné pýše nad čistokrevnými a odporu proti křížencům, je to jen rasismus pro psy.

taky bych je nedokázala zabít, proto bych nedopustila, aby přišli na svět. Každý má své svědomí, já bych s tím žít nedokázala, že nevím jak skončí, ale to je čistě můj problém. Pokud nechám přivést na svět vořechy a zajistím jim spokojený život nic proti, ale tady každej s obroskou omluvou namnoží nevinné tvorečky, posype si hlavu popelem a za to je mám omlouvat ?

25.3.2013 08:29
danurba

XXX.XXX.68.200

Vypadá to jako čuvač, chová se to jako čuvač...že by to bylo něco jiného? Hm hmsmajlík
Ve sktečnosti ten čenich takhle dlouhý nemá. Fotky dokáží hodně zkreslovat, zvlášť, když je to foceno z bezprostřední blízkosti

25.3.2013 08:41
plisak

XXX.XXX.236.4

tak promiňte

25.3.2013 08:45
plisak

XXX.XXX.236.4

cinkalu napsal(a):
taky bych je nedokázala zabít, proto bych nedopustila, aby přišli na svět. Každý má své svědomí, já bych s tím žít nedokázala, že nevím jak skončí, ale to je čistě můj problém. Pokud nechám přivést na svět vořechy a zajistím jim spokojený život nic proti, ale tady každej s obroskou omluvou namnoží nevinné tvorečky, posype si hlavu popelem a za to je mám omlouvat ?

je to věčně o tomtéž - štěňata s Pp velmi často končí ve výkupech a víte, jak je našli v Německu, každý majitel podpůměrné fenky s PP, která tak tak absolvovala bonitaci (samosebou ne každý) už už aby měl štěňata a kde ta končí? V dnešní době já sama pro sebe a svůj chov psů s PP považuji za nezodpovědné nechat přivést na svět štěňata ( a moje fenka je bez vady a pes taky), o kterých nevím, jednak, zda je udám, ale to snad i ano, ale zda si je jejich majitel nechá po celý jejich psí život. Měla jsem postupem času tři feny, ani jedna nebyla nechtěně nakrytá, ale vaše tvrzení, že to nedopustíte je dost silácké, já bych si to říci netroufla, život tropí hlouposti

25.3.2013 08:46
plisak

XXX.XXX.236.4

danurba napsal(a):
Vypadá to jako čuvač, chová se to jako čuvač...že by to bylo něco jiného? Hm hmsmajlík
Ve sktečnosti ten čenich takhle dlouhý nemá. Fotky dokáží hodně zkreslovat, zvlášť, když je to foceno z bezprostřední blízkosti

víte co, ale ten čenich na té fotce tedy více připomíná bílého ovčáka, ale vy ji máte doma, vy to víte

25.3.2013 09:05
cinkalu

XXX.XXX.11.162

plisak napsal(a):
je to věčně o tomtéž - štěňata s Pp velmi často končí ve výkupech a víte, jak je našli v Německu, každý majitel podpůměrné fenky s PP, která tak tak absolvovala bonitaci (samosebou ne každý) už už aby měl štěňata a kde ta končí? V dnešní době já sama pro sebe a svůj chov psů s PP považuji za nezodpovědné nechat přivést na svět štěňata ( a moje fenka je bez vady a pes taky), o kterých nevím, jednak, zda je udám, ale to snad i ano, ale zda si je jejich majitel nechá po celý jejich psí život. Měla jsem postupem času tři feny, ani jedna nebyla nechtěně nakrytá, ale vaše tvrzení, že to nedopustíte je dost silácké, já bych si to říci netroufla, život tropí hlouposti

co je na tom siláckého ? Za prvé - jelikož si nechci přidělávat starosti, tak nemám feny, za druhé - pokud by se mi to stalo, nedopustila bych, aby se vůbec štěňata narodila. Před 10ti lety jsem měla fenu a psa, oba chovní s PP, přesto jsem chovat nechtěla. Uhlídala jsem je i když jsem je měla v malém bytě, jednou hlídal manžel a byl průser. Fena šla injekci a nic z toho nebylo. Myslím, že nechávat štěňata v dnešní době je nezodpovědné a svoji touhu po miminkách omlováte tím, že nejste bozi, právě protože nejste, měli by jste se k tomu postavit zodpovědně a ne zbaběle.

25.3.2013 09:12
plisak

XXX.XXX.236.4

zapomněla jsem dodat, že vždy mám feny tak psy a vždy v bytě, taky jsem uhlídala . ale co kdyby ne?

25.3.2013 09:13
danurba

XXX.XXX.68.200

plisak napsal(a):
víte co, ale ten čenich na té fotce tedy více připomíná bílého ovčáka, ale vy ji máte doma, vy to víte

https://www.ifauna.cz/psi/forum/r/detail/720561/slovensky-cuvac
Tady mám naší pejsandu v celé své kráse, tak můžete posoudit. Bílý ovčák by se mi taky líbil, ale čuvač je moje srdeční záležitost, myslím, že už nikdy nechci jiné plemeno.

25.3.2013 09:14
plisak

XXX.XXX.236.4

a ještě, připadá vám moje rozhodnutí nemít štěňata od výborné chovné feny s výborným (rovněž nýn) chovným psem málo zodpovědné? co jiného byste mi ještě doporučovala?

25.3.2013 09:16
cinkalu

XXX.XXX.11.162

plisak napsal(a):
a ještě, připadá vám moje rozhodnutí nemít štěňata od výborné chovné feny s výborným (rovněž nýn) chovným psem málo zodpovědné? co jiného byste mi ještě doporučovala?

naučit se chápat psaný text smajlík

25.3.2013 09:16
plisak

XXX.XXX.236.4

taky jsem měla čuvače, bez PP, ale krásného, když jsem byla náctiletá, chodila jsem s ním na cvičák a vzbuzovali jsme pohoršení při práci z figurantem, mému psu přišlo jako blbost si hrát na obranu, když ale bylo potřeba bránil jako lev a do dvora nechal každého vstoupit, ne tak podejít to se mu mlčky postavil na ramena a čekal. Báječní psi, ale nakonec si mé srdce získalo jiné plemeno

25.3.2013 09:19
plisak

XXX.XXX.236.4

cinkalu napsal(a):
naučit se chápat psaný text smajlík

svoji touhu po miminkách omlováte tím, že nejste bozi, právě protože nejste, měli by jste se k tomu postavit zodpovědně a ne zbaběle.

toto je citace vašeho sdělení, kde mně vytýkáte, čím že to omlouvám svou touhu po miminkách, takže zkuste po sobě číst, co píšete, asi vás a vaše názory znám i z nemoderky. První osoba množného čísla vy omlouváte se vztahuje na mne a možná i další, ale také na mne. Takže ahoj

25.3.2013 09:27
cinkalu

XXX.XXX.11.162

plisak napsal(a):
svoji touhu po miminkách omlováte tím, že nejste bozi, právě protože nejste, měli by jste se k tomu postavit zodpovědně a ne zbaběle.

toto je citace vašeho sdělení, kde mně vytýkáte, čím že to omlouvám svou touhu po miminkách, takže zkuste po sobě číst, co píšete, asi vás a vaše názory znám i z nemoderky. První osoba množného čísla vy omlouváte se vztahuje na mne a možná i další, ale také na mne. Takže ahoj

bylo to myšleno obecně, na všechny, kteří omlouvají neuhlídání svých fen. Vy jste mě nařkla ze siláctví, když si troufám tvrdit, že bych to nedopustila, tak jsem vám odpověděla. Ale jak se zdá "potrefená husa" a nebo jste děsně vztahovačná.

25.3.2013 10:19
plisak

XXX.XXX.236.4

obecně? svoji touhu po miminkách omlouvám? to je obecně? a to jo, to mne nenapadl. Napíšu to taky obecně, svoji neschopnost uznat chybu omlouváte čímkoliv

26.3.2013 07:51
cinkalu

XXX.XXX.245.18

plisak napsal(a):
obecně? svoji touhu po miminkách omlouvám? to je obecně? a to jo, to mne nenapadl. Napíšu to taky obecně, svoji neschopnost uznat chybu omlouváte čímkoliv

.... v čem jsem udělala chybu ? Já nemnožím další a další nechtěná štěňata. Pokud jste si moje příspěvky vyložila osobně je to čistě váš problém.

26.3.2013 14:26
plisak

XXX.XXX.236.4

vaše chyba, drzost a omyly jsou můj problém, rozumím

27.3.2013 23:46
monischa

XXX.XXX.0.149

Nechápu o čem se tu hádáte :/
Tohle bylo podle toho co čtu nechtěné krytí... pak jsou na světě taky tací co chtějí ty křížence plodit jen aby si pejsek vrznul :(
http://www.inzerce-psu.com/border-kolie/180979-hledam-prima-fenku-;/

28.3.2013 11:19
danurba

XXX.XXX.71.88

monischa napsal(a):
Nechápu o čem se tu hádáte :/
Tohle bylo podle toho co čtu nechtěné krytí... pak jsou na světě taky tací co chtějí ty křížence plodit jen aby si pejsek vrznul :(
http://www.inzerce-psu.com/border-kolie/180979-hledam-prima-fenku-;/

No jestli si majitelé myslím, že se jim pejsek zklidní po tom, co ho nechají vrznout, asi se budou divit...

30.3.2013 13:24
danurba

XXX.XXX.54.200

Štěňátkům je dnes 8 dní, vážila jsem je, největší černý pejsek má skoro 1200g, za ním je plavá fenka a hnědý pejsek s 1100g a nejmenší je žíhaná fenečka s 900g. Myslím, že jsou to pěkní kouskové smajlík

30.3.2013 13:26
danurba

XXX.XXX.54.200

Tady jsou i s maminkou. I kdyby otcem nebyl ten NO od sousedů, muselo to být něco pořádně velkého.

30.3.2013 19:57
inbezka

XXX.XXX.97.148

danurba napsal(a):
Štěňátkům je dnes 8 dní, vážila jsem je, největší černý pejsek má skoro 1200g, za ním je plavá fenka a hnědý pejsek s 1100g a nejmenší je žíhaná fenečka s 900g. Myslím, že jsou to pěkní kouskové smajlík

Ti jsou krásní štěníčci!! děkuji, že jste je sem dala, byla jsem zvědavá, jak budou vypadat a už jsem chtěla prosit o fotkysmajlík

30.3.2013 19:57
inbezka

XXX.XXX.97.148

danurba napsal(a):

Ti jsou krásní štěníčci!! děkuji, že jste je sem dala, byla jsem zvědavá, jak budou vypadat a už jsem chtěla prosit o fotkysmajlík

30.3.2013 22:09
danurba

XXX.XXX.54.200

Myslím, že fotit jednou týdně bohatě stačí, oni se zas tak rychle neměnísmajlík. Příští týden to bude veselejší, to už budou koukat, teď je hlavně srandovní, jak v pelechu štěkají a vrčí, ale to se nafotit bohužel nedá.

30.3.2013 22:12

Když jsme měli štěníky, tak bylo kouzelné, jak při pití kroutili ocásky. Vlnili se jak malí krokodýlci a šlapali u toho. Bylo to lepší než televize. Vyfotit se to také nedalo.

1.4.2013 22:06
assil

XXX.XXX.31.14

danurba napsal(a):

Jen takovou malou poznámku, mě teda ten hnědý pejsek připadá žlutý/oranžový, koukněte mu na nos, jeslti ho má černý, tak rozhodně není hnědý. To jen aby budoucí majitelé nebyli zklamaní, kdybyste ho nabízela jako hnědého, protože jestli není, tak s největší pravděpodobností bude časem světlat.

1.4.2013 22:39
danurba

XXX.XXX.54.200

assil napsal(a):
Jen takovou malou poznámku, mě teda ten hnědý pejsek připadá žlutý/oranžový, koukněte mu na nos, jeslti ho má černý, tak rozhodně není hnědý. To jen aby budoucí majitelé nebyli zklamaní, kdybyste ho nabízela jako hnědého, protože jestli není, tak s největší pravděpodobností bude časem světlat.

Jo, oba hnědí mají černý nos, já vím, že je to vlastně žlutá barva. Oba už budoucí majitele mají a ti počítají s tím, že budou světlejší. Spíš mě tam pořád mate ta žíhaná.
Jinak štěňátkům se začínají otevírat očka.

2.4.2013 08:24
samain

XXX.XXX.170.191

No - podle mne, ta zihana skutcne je zihana. Na hlavicce, kde nejsou zadne zahyby je to jasne videt.
Takze se vam tam musel dostat zihanec, nebo mel cerny otec vaseho stenete zihaneho rodice.
To je zakon genetiky a jinak to byt nemohlo smajlík

2.4.2013 08:24
samain

XXX.XXX.170.191

No - podle mne, ta zihana skutcne je zihana. Na hlavicce, kde nejsou zadne zahyby je to jasne videt.
Takze se vam tam musel dostat zihanec, nebo mel cerny otec vaseho stenete zihaneho rodice.
To je zakon genetiky a jinak to byt nemohlo smajlík

2.4.2013 08:31
samain

XXX.XXX.170.191

Jeste bych dodala - u plemen, kde se striktne nedodrzuje spojeni - jen zihana a zluta, ale kde se zihana muze michat i s jinymy barvami, dokaze se toto zbarveni schovat i jinak nez pod cernou. Muze byt treba velmi ridke, nebo - u extremnich strakosu - je zkratka schovane v redukovanem zbarveni,nebo se lisi jen o odstin od podkladu (neni cerne)
Takze pokud matka neni skutecne cistokrevna, muze byt - jako u extremniho strakose - schovane i u ni.
Mimochodem - i kdyz to sem nepatri - o tom je prave cistokrevny chov bez PP. Nikdy nemate jistotu, ze jde skutecne o cistokrevne zvire.

4.4.2013 08:26
plisak

XXX.XXX.236.4

myslíte, že bílá fena je geneticky extrémní strakoš?

jinak zákony genetiky, jako ostatně zákony vůbec platí jen na 99,9 procenta. Já jsem měla krátkosrstého psa s PP z dlouhé řady předků zcela dlouhosrstých (krátká srst je přitom jasně dominantní, aspoň u mého plemene) a teprve při dotazování u zahraničních předků mého pejska se ukázalo, že kdesi v šeru rodinného dávnověku se ukrývala krátkosrstá praprapra...bába. Jeho potomci už splnili předpoklad a byť měli dlouhosrstou mamku, byli krátkosrstí.

4.4.2013 14:50
samain

XXX.XXX.150.168

plisak napsal(a):

jinak zákony genetiky, jako ostatně zákony vůbec platí jen na 99,9 procenta. Já jsem měla krátkosrstého psa s PP z dlouhé řady předků zcela dlouhosrstých (krátká srst je přitom jasně dominantní, aspoň u mého plemene) a teprve při dotazování u zahraničních předků mého pejska se ukázalo, že kdesi v šeru rodinného dávnověku se ukrývala krátkosrstá praprapra...bába. Jeho potomci už splnili předpoklad a byť měli dlouhosrstou mamku, byli krátkosrstí.

No - bílá barva má 4 "verze". Albín, Leucián, extrémní strakoš (to jsou třeba pudlové) a žlutobílá. Albín (úplná ztráta pigmentu) - netřeba řešit. U všech plemen zakázaná. Leucián (částečná ztráta pigmentu) - u některých plemen povolená. Modré oko a sliznice pigmentované. Extrémní strakoš - zbarvení je zredukováno na 20 a méně%. A nakonec žlutobílá, kdy žlutá časem zasvětlá až k bílé.

Takže - ano. Bílá fena s tmavým pigmentem a hnědýma očima může být extrémní strakoš. Ovšem u čistokrevného čuvače by žíhanou skrývat neměla.

Zákony genetiky samosebou platí na 100% a to i u vás. Recesivní geny se dokážou přenášet skrytě po celé generace. V případě vašeho psa se zkrátka sešli dva recesivní heterozygoti a váš se vyštěpil jako recesivní homozygot.

4.4.2013 15:16
ivulka2

XXX.XXX.155.174

samain napsal(a):
No - bílá barva má 4 "verze". Albín, Leucián, extrémní strakoš (to jsou třeba pudlové) a žlutobílá. Albín (úplná ztráta pigmentu) - netřeba řešit. U všech plemen zakázaná. Leucián (částečná ztráta pigmentu) - u některých plemen povolená. Modré oko a sliznice pigmentované. Extrémní strakoš - zbarvení je zredukováno na 20 a méně%. A nakonec žlutobílá, kdy žlutá časem zasvětlá až k bílé.

Takže - ano. Bílá fena s tmavým pigmentem a hnědýma očima může být extrémní strakoš. Ovšem u čistokrevného čuvače by žíhanou skrývat neměla.

Zákony genetiky samosebou platí na 100% a to i u vás. Recesivní geny se dokážou přenášet skrytě po celé generace. V případě vašeho psa se zkrátka sešli dva recesivní heterozygoti a váš se vyštěpil jako recesivní homozygot.

U něm.ovčáka se muže skrývat žíhaná ,tvurce plemene ve své knize uvádí že při šlechtění byli použiti i žíhaní psi a někde jsem dokonce viděla staré nakresy a fotky kde byla žíhaná ale .... stále se mi zdá podivné že se tu objeví dvě podobně nakryté feny a obě mají žíhaná štěnata .
Hledat tuto barvu v prapuvodu plemene je ale myslím zbytečné a muj názor je že se tam ukázal holandský ovčák.Při prohlížení videi o mondioringu jsem narazila na holandské ovčáky v barvě od světlé až po tmavě žíhanou a nebo dokonce skoro celočernou kde už žíhání nebylo poznat,taktéž jsem viděla par křížencu holandáka s NO a potomci byli vlkošedí a typem bych je přirovnala k delšímu vlkošedému malinákovi či holandákovi.Myslím že i v česku se udělalo par těchto křížencu pro kšeftáky takže je docela možné že tu pobíhá několik vlkošedých křížencu holandáka /NO.

4.4.2013 16:02
plisak

XXX.XXX.236.4

samain napsal(a):

no to ne, krátká srst je dominantní, nikoliv recesivní, takže správně se neměla mnoha dlouhosrstým pokoleními pronést až k němu, aniž by se projevila, patrně je tam ještě nějaký jiný vliv v této konkrétní dědičnosti.
Jinak dík za vysvětlení bílé barvysmajlík

4.4.2013 20:52
danurba

XXX.XXX.54.200

teda to jsou mi věci... já vždycky myslela, že bílej pes je bílej pes a najednou je všechno jinaksmajlík. A čuvač patří do které bílé? Do extrémního strakoše nebo do žlutobílé?
A ještě mám jeden dotaz: té naší fence začal blednout pigment na čumáku a na pyskách. Na čumáku začala prosvítat taková do růžova a na horním pysklu ztratila pigment úplně, vypadá, jako by si namalovala pusu růžovou rtěnkou. Nebo jako by si tam pysk odřela a sedřela vrchní vrstvu kůže, ale určitě vím, že nic takového se jí nestalo. Myslím, že se jí to projevilo až po porodu. Čím to může být? Chybí jí něco?
Jinak jedno štěně včera mělo ve 12 dnech 1,5kg, dá se z toho odhadnout, jak asi vyroste? Mě se zdá, že rostou podezřele rychle.

4.4.2013 22:34
jazzinka

XXX.XXX.76.87

U bílých psů pysky občas v zimě ztrácí pigment, v létě zase ztmavnou, případně tomu jde pomoci snad mořskou řasou. další možnost je hormonální nerovnováha, což by se asi po porodu dalo čekat. A třeba můj pes měl jako mladý poškozený pigment pysků v sovislosti s nějakou bakterií či plísní, už si to přesně nepamatuji.

5.4.2013 08:26
samain

XXX.XXX.147.174

plisak napsal(a):
no to ne, krátká srst je dominantní, nikoliv recesivní, takže správně se neměla mnoha dlouhosrstým pokoleními pronést až k němu, aniž by se projevila, patrně je tam ještě nějaký jiný vliv v této konkrétní dědičnosti.
Jinak dík za vysvětlení bílé barvysmajlík

Ach jo - ono by stačilo nastudovat a pochopit základní abecedu genetiky - tři Mendelovy zákony. Ano, v částečné dominanci má krátká srst navrch nad dlouhou. Stejně jako hrubá. Nicméně, poklud štěně zdědí dominantní gen pro dlouhou srst a recesivní pro krátkou, bude dlouhosrsté. Pokud zdědí dominantní (nebo recesivní) geny pro oba typy srsti, převládne krátká samosebou.

5.4.2013 08:30
samain

XXX.XXX.147.174

danurba napsal(a):
teda to jsou mi věci... já vždycky myslela, že bílej pes je bílej pes a najednou je všechno jinaksmajlík. A čuvač patří do které bílé? Do extrémního strakoše nebo do žlutobílé?
A ještě mám jeden dotaz: té naší fence začal blednout pigment na čumáku a na pyskách. Na čumáku začala prosvítat taková do růžova a na horním pysklu ztratila pigment úplně, vypadá, jako by si namalovala pusu růžovou rtěnkou. Nebo jako by si tam pysk odřela a sedřela vrchní vrstvu kůže, ale určitě vím, že nic takového se jí nestalo. Myslím, že se jí to projevilo až po porodu. Čím to může být? Chybí jí něco?
Jinak jedno štěně včera mělo ve 12 dnech 1,5kg, dá se z toho odhadnout, jak asi vyroste? Mě se zdá, že rostou podezřele rychle.

Čuvač by měl být extrémní strakoš - ale ruku do ohně za to nedám. Možná jsou i žlutobílí.Chovem čuvačů jsem se blíže nezabývala smajlík
Úbytek pigmentu po porodu je normální. I u jiných barev než u bílé. Až se fenka zas dostane do kondice, mělo by se to upravit.

5.4.2013 09:02
plisak

XXX.XXX.236.4

samain napsal(a):
Ach jo - ono by stačilo nastudovat a pochopit základní abecedu genetiky - tři Mendelovy zákony. Ano, v částečné dominanci má krátká srst navrch nad dlouhou. Stejně jako hrubá. Nicméně, poklud štěně zdědí dominantní gen pro dlouhou srst a recesivní pro krátkou, bude dlouhosrsté. Pokud zdědí dominantní (nebo recesivní) geny pro oba typy srsti, převládne krátká samosebou.

tak v první řadě si vyprošuji váš karatelský tón, jednak vůbec a zejména když to není zdaleka tak jasné., V tomto odkazuji na stranu 542 knihy Encyklopedie - Plemena psů autora Hanse Rabera,který jednoznačně uvádí,

" není objasněno a nebylo nikdy prošetřeno kolik faktorů a jakých je ve hře při utváření srsti" uvádí i další, ale nechce se mi to opisovat.
V každém případě, dva dlouhosrstí psi dají dlouhosrsté potomky, dva krátkosrstí krátkosrsté i dlouhosrsté, podle toho, zda jsou heterozygoti nebo homozygoti, jeden takový a druhý makový pak jednak krátkosrsté (pokud krátkosrstý rodič je heterozygot pak i dlouhosrsté) a jednak tzv. přechodný typ, kteří dva pa spolu pak mohou dát čistého kráťáka, překvapení nejsou vyloučena.

Kdyby se dědičnost ubírala jednoduchými cestami, pak se naskýtá otázka, proč se stalo v organizovaném chovu jen třikrát, že dlouhosrstí rodiče měli krátkosrstého potomka (ne přechodnou formu, čistého kráťáka, v neorganizovaném pak jednou a oba jeho rodiče po uchovnění opakovaně spolu měli x štěňat - ale bohužel, kráťák nikde. Ani opakovaná další spojení dlouhosrstých psů, až na ty výjimky kráťáky nedaly.

Kdyby platilo to, s takovou "převahou" sdělujete, pak by jistě nebylo neobvyklé, že by dlouhosrstí rodiče měli krátkosrsté potomky. Krátká srst je VŽDY dominantní, proto nemůže být, a Mendel by se mnou jistě souhlasil, vnesena do chovu jedinci, kteří ji prostě nemají, jsou dlouhosrstí, pokud by nehrály roli i jiné faktory.

cituji článek z " Ordinace dr, Navrátila" podepsaný ing. Janem Findejsem

Krátká srst, genotypy BB, Bb
Krátká srst je na tom s dědičností stejně jako černá barva. Krátká srst je tedy vždy dominantní - převládající nad dlouhou srstí. Podobně jako již zmíněná černá barva je dána genotypy BB a Bb. S krátkou srstí v kombinaci s černou barvou se u strakáčů setkáváme nejčastěji.
2. Dlouhá srst, genotyp bb
S dědičností dlouhé srsti je to stejné jako s dědičností hnědé barvy. Dlouhá srst je vždy u recesivní, je tedy vyjádřena jen a pouze genotypem bb.

Principy dědičnosi krátké a dlouhé srsti fungují stejně jako u černé a hnědé barvy. Jen ve zkratce bych řekla, že pářením dvou krátkoststých jedinců se mohou narodit krátkosrstá i dlouhosrstá štěňata. Záleží to na genotypu rodičů. Pokud mají oba genotyp BB, narodí se štěňata jen krátkosrstá, pokud mají oba Bb, narosí se štěňata i dlouhosrstá. Křížíme-li však 2 dlouhosrsté jedince (bb), narodí se štěňata pouze dlouhosrstá. Krátkosrstá jsou po takovýchto rodičích vyloučena. Konec citace

Jako dva hnědí psi nebudou mít černé štěně, dva modroocí lidé černooké dítě, pak by, při jednoduché dědičnosti nemohli mít dva dlouhosrstí psi krátkosrstého potomka.
takže tak, hezký den.

5.4.2013 09:07
plisak

XXX.XXX.236.4

trochu mne mate, že je článek podepsán Ing. Findejs a v článku autor užívá ženský rod, to ale není pro vyznění důležité.

5.4.2013 09:22
utahraptor

XXX.XXX.80.130

plisak napsal(a):

Že se do toho míchám... zákony genetiky jsou jednoznačné, otázka je, které zákony přesně myslíte. Tady může být problém v tom, zda je skutečně krátká srst u vašeho plemene plně dominantní nebo ne. Nebo jestli u její dědičnosti jde vůbec o Mendelovskou dědičnost. Protože Mendelovy zákony se vztahují jen na určité okolnosti a nedá se s nimi počítat v případě genů ve vazbě atd.
Takže bych netvrdila, že zákony genetiky neplatí 100%... taky nebudu tvrdit, že zákon gravitace nefunguje na 100% jen proto, že vidím letět letadlo :)

5.4.2013 09:42
plisak

XXX.XXX.236.4

utahraptor napsal(a):
Že se do toho míchám... zákony genetiky jsou jednoznačné, otázka je, které zákony přesně myslíte. Tady může být problém v tom, zda je skutečně krátká srst u vašeho plemene plně dominantní nebo ne. Nebo jestli u její dědičnosti jde vůbec o Mendelovskou dědičnost. Protože Mendelovy zákony se vztahují jen na určité okolnosti a nedá se s nimi počítat v případě genů ve vazbě atd.
Takže bych netvrdila, že zákony genetiky neplatí 100%... taky nebudu tvrdit, že zákon gravitace nefunguje na 100% jen proto, že vidím letět letadlo :)

ano, u mého plemen je krátká srst plně dominantní, kdyby nebyla, pak by dlouhosrstí jedinci sice tu a tam ale určitě ne jako vybočení, měli krátké děti. Myslím, že dědičnost kvality srsti je u všech plemen stejná, nakonec mají stejného předka, ale podle mne kromě jednoduché Mendelovy dědičnosti v tom mohou hrát roli i jiné faktory, pro vás, znalce, přikládám citaci z webových stránek Genomia - genetická laboratoř k délce srsti:

Mezi hlavní morfologické rozdíly mezi psy různých plemen patří jednoznačně vzhled srsti.

U některých plemen psů je povolena krátká i dlouhá varianta srsti - jde například o kolie, border kolie, jezevčíky, německé ovčáky či bernardýny.

U některých plemen je krátká či dlouhá srst naopak odchylkou od plemenného standardu a problémem pro uchovnění, jako například tzv. "fluffy coat" u plemene Welsh Corgi.

Laboratoř Genomia testuje genovou variantu v FGF5 - genu určujícím délku srsti.
Jde o záměnu c.284G>T v exonu 1 genu FGF5. Jedná se o autosomálně recesivní dědičnost - u psů s dlouhou srstí je záměna c.284G>T přítomna u obou alel - genotyp c.284TT, u psů s krátkou či hrubou srstí se nachází genotyp c.284GG, nebo genotyp c.284GT - krátkosrstý přenašeč vlohy pro dlouhou srst. Spojením dvou krátkosrstých psů s genotypem c.284GT vznikne teoreticky 25% dlouhosrstých potomků (genotyp c.284TT).

.

Vlastnosti srsti

Jsou rozeznávány hlavní tři charakteristiky srsti i psů:

délka srsti - krátká/dlouhá

přítomnost/nepřítomnost kudrlin

přítomnost/nepřítomnost znaků: výrazného vousu a obočí, charakteristického pro hrubosrsté psy

Cadieu v roce 2009 ve spolupráci s National Human Genome Research Institute (NIH) a s mnoha dalšími autory publikoval článek o výsledcích výzkumu genů participujících na fenotypu srsti u psů.
V souvislosti s typem srsti byly nalezeny různé genové varianty v genech RSPO2, FGF5 a KRT71 (encoding R-spondin-2, fibroblast growth factor-5 a keratin-71), které dohromady představují většinu fenotypů u srsti čistokrevných psů.

Tabulka (Cadieu et al. , 2009): fenotyp a genotyp srsti

fenotyp srsti

FGF5

RSPO2

KRT71

krátká

GG nebo GT

11

CC nebo CT*

hrubá

GG nebo GT

22 nebo 12

CC

hrubá a kudrnatá

GG nebo GT

22 nebo 12

TT nebo CT

dlouhá

TT

11

CC

dlouhá se znaky

TT

22 nebo 12

CC

kudrnatá

TT

11

TT nebo CT

kudrnatá se znaky

TT

22 nebo 12

TT nebo CT

* TT genotyp nebyl v této kombinaci nalezen, i když pravděpodobně také navozuje fenotyp krátké srsti

Dle výzkumu nesou hrubosrstá plemena s výraznými znaky obočí a vousu inzerci v RSPO2. Psi nesoucí inzerci v RSPO2 i genovou variantu c.451C>T v KRT71 se jeví podobně jako hrubosrstí, ale srst je delší a kudrnatější. Psi s dlouhou srstí nesou záměnu c.284G>T v homozygotním stavu v FGF5 genu, pokud je k této variantě přidána ještě inzerce v RSPO2, psi mají výrazný vous a obočí a dlouhou hladkou srst. Psi s kombinací genových variant v FGF5 i KRT71 mají srst dlouhou a vlnitou (kudrnatou). Není překvapivé, že srst musí být delší, aby mohla být vlnitá či kudrnatá, a proto plemena s touto srstí jsou homozygotní pro c.284G>T v FGF5. Pokud je u plemene přítomna kombinace všech tří genových variant, srst je dlouhá, kudrnatá s výrazným obočím a vousem. Žádná z těchto tří variant nebyla nalezena u šedých vlků ani u plemen psů nesoucí jen krátkou srst.

Laboratoř Genomia testuje také genovou variantu v RSPO2, čemuž je věnovaný samostatný článek.

Citace:

Cadieu E, Neff M, Quignon P, Walsh K, Chase K, Parker HG, Vonholdt BM, Rhue A, Boyko A, Byers A, et al.: Coat variation in the domestic dog is governed by variants in three genes. 2009;326:150-153.

D. J. E. Housley, P. J. Venta: The long and the short of it: evidence that FGF5 is a major determinant of canine ‘hair'-itability, Animal Genetics, August 2006

Obvyklá doba vyšetření: 7 dnů Cena za 1 test: 1200 Kč s DPH
Cena za 3+ testů: 1080 Kč s DPH CZK / EUR / USD

takže si myslím, že nic nemá jednoduchá řešení a rychlé závěry nejsou těmi nejlepšími. Jo a ta gravitace - co stav beztíže?

5.4.2013 09:56
plisak

XXX.XXX.236.4

danurba napsal(a):

já jsem objevila tyto stránky, které se zabývají i žíhání i žlutými psy, jestli z toho budete moudrá, uvidíte, já jsem nebyla.

http://devonexe.webnode.cz/genetika-zbarveni-u-psu-vseobecne/

5.4.2013 10:00
samain

XXX.XXX.143.218

No já ctihodného otce Mendela vytáhla spíš proto, že Plisak tady kategoricky hlasa dominanci kratke srsti nad dlouhou. A to proto, že už v těchto základech je jasné, že to tak jednoduché není.
Páč kdyby bylo, tak bychom neměli žádná dlouhosrstá plemena.
Krom toho mám zkušenost, že se lidi ptají ( a jsou děsně udivení) na věci úplně základní. A to lid chovatelský, který už má i odchováno několik vrhů - začínám tudíž na to být kapku alergická.
Sama nejsem žádný velegenetik. Jen mám chovatelskou školu a třicet let praxe v odchovu štěňat jednoho plemene + další samovzdělávání.

5.4.2013 10:08
samain

XXX.XXX.143.218

Stav beztíže nijak gravitačnímu zákonu neodporuje.
A ve vzájemných soustavách existuje vždy místo, kde gravitace "nefunguje" vůbec.Je to Lagrangeův bod. Zde se gravitace těles vzájemně ruší. Mimo tento bod funguje všude - takže beztíže nebeztíže, stejně vás bude těleso v jehož gravitačním poli se pohybujete přitahovat až si o něj nakonec rozbijete čumák.
Taky není známo, že by tento zákon někde nefungoval na 100%.

5.4.2013 10:15
plisak

XXX.XXX.236.4

samain napsal(a):
A ve vzájemných soustavách existuje vždy místo, kde gravitace "nefunguje" vůbec.Je to Lagrangeův bod. Zde se gravitace těles vzájemně ruší. Mimo tento bod funguje všude - takže beztíže nebeztíže, stejně vás bude těleso v jehož gravitačním poli se pohybujete přitahovat až si o něj nakonec rozbijete čumák.

jsem ráda, že mám tak vzdělanou spoludiskutující, nicméně co se týče dědičnosti délky srsti: krátká srst není nikdy částečně ani jinak recesivní (mluvíme o vztahu k dlouhé nikoliv hrubé) a dlouhá není nikdy částečně dominantní.
k vašemu prvnímu příspěvku v odpovědi na mne promiňte prosím, ale asi jste se přehlédla. Já hlásám, že do dědičnosti délky srsti (a nejen do ní) mohou vstoupit i jiné faktory než je prostá Mendelova dědičnost.

Právě proto, když se urodí, můžeme se nadít překvapení. to je skryto, myslela jsem si mylně, že pochopitelně, za mým tvrzením, že zákony dědičnosti platí na 99,9 procenta.

Jinak samozřejmě krátká srst je jednoznačně dominantní a dlouhá srst stejně jako nová zbarvení mohou být výsledkem mutace nebo vstupu dosud neprověřených faktorů do této dědičnosti. a jejich následného genetického upevnění.Není to ale žádný zázrak a myslím, že se tento názor obecně přijímá.
Takže o čem že je vlastně spor?

5.4.2013 10:16
samain

XXX.XXX.143.218

Ten článek v odkazu je zajímavý - jen mi kapku vadí, že není uvedený autor. V případě že je autorkou majitelka stránek, chybí odkazy na zdroje.

5.4.2013 10:17
plisak

XXX.XXX.236.4

samain napsal(a):

a jen tak, pro legraci, když si najdu v některém z vesmírů místo, kde nebude působit žádná přitažlivost, úplně a naprosto prázdné, pak to budu jen já zdrojem gravitace.smajlík

5.4.2013 10:22
samain

XXX.XXX.143.218

plisak napsal(a):
jsem ráda, že mám tak vzdělanou spoludiskutující, nicméně co se týče dědičnosti délky srsti: krátká srst není nikdy částečně ani jinak recesivní (mluvíme o vztahu k dlouhé nikoliv hrubé) a dlouhá není nikdy částečně dominantní.
k vašemu prvnímu příspěvku v odpovědi na mne promiňte prosím, ale asi jste se přehlédla. Já hlásám, že do dědičnosti délky srsti (a nejen do ní) mohou vstoupit i jiné faktory než je prostá Mendelova dědičnost.

Právě proto, když se urodí, můžeme se nadít překvapení. to je skryto, myslela jsem si mylně, že pochopitelně, za mým tvrzením, že zákony dědičnosti platí na 99,9 procenta.

Jinak samozřejmě krátká srst je jednoznačně dominantní a dlouhá srst stejně jako nová zbarvení mohou být výsledkem mutace nebo vstupu dosud neprověřených faktorů do této dědičnosti. a jejich následného genetického upevnění.Není to ale žádný zázrak a myslím, že se tento názor obecně přijímá.
Takže o čem že je vlastně spor?

Nevím o čem je spor - já teké nikde netvrdím, že do délky srsti nemohou vstoupit jiné faktory. Krom toho - já jsem se délkou srsti nezaobírala vůbec. Diskutovala jsem o barvách.
A zákony genetiky zkrátka fungují na sto procent. Ovšem že do nich vstupuje mutace + výběr - v případě evoluce "slepý" a v případě chovatelství a šlechtitelství cílený. Ale pořád to neznamená, že by nefungovaly zákony genetiky. Leda by v tom byl ovšem prst Boží.
Což je ale pro mně jako atheistu neakceptovatelné.

5.4.2013 10:23
plisak

XXX.XXX.236.4

samain napsal(a):
Ten článek v odkazu je zajímavý - jen mi kapku vadí, že není uvedený autor. V případě že je autorkou majitelka stránek, chybí odkazy na zdroje.

teď nevím, zda první nebo druhý článek, ten první je pod autorstvím pana ing. Findejse, matoucí je, že je psán v ženském rodě. Citace - myslím, že je to dost podobně napsáno v každé knížce o chovu psů i v těch populárně naučných které se zabývají dědičností, třeba Procházka : Chov psů-, ten druhý článek je doplněn o citované zdroje, bohužel zahraniční. Nic jiného v těch článcích nebylo, jinak bych to sem šupla, není nad to, když si člověk sám přečte, vyhledá a poučí se.

5.4.2013 10:23
samain

XXX.XXX.143.218

plisak napsal(a):
a jen tak, pro legraci, když si najdu v některém z vesmírů místo, kde nebude působit žádná přitažlivost, úplně a naprosto prázdné, pak to budu jen já zdrojem gravitace.smajlík

Asi ano. Ovšem ani to gravitačnímu zákomnu neodporuje - naopak smajlík

5.4.2013 10:27
plisak

XXX.XXX.236.4

samain napsal(a):
Nevím o čem je spor - já teké nikde netvrdím, že do délky srsti nemohou vstoupit jiné faktory. Krom toho - já jsem se délkou srsti nezaobírala vůbec. Diskutovala jsem o barvách.
A zákony genetiky zkrátka fungují na sto procent. Ovšem že do nich vstupuje mutace + výběr - v případě evoluce "slepý" a v případě chovatelství a šlechtitelství cílený. Ale pořád to neznamená, že by nefungovaly zákony genetiky. Leda by v tom byl ovšem prst Boží.
Což je ale pro mně jako atheistu neakceptovatelné.

já se nespořím, to vy musíte vědět, proč vedete spor a vytýkací řízení.

Shrnu: krátká srst ve vztahu k dlouhé je vždy dominantní, za bezvlivového působení mendelových zákonů dědičnosti a bez mutace by nemohli mít dlouhosrstí psi krátkosrstého potomka. to je možné jen v případě mutace či vstupu jiných vlivů k mendelově dědičnosti. Toto téma není dosud bezezbytku, pokud vůbec prozkoumáno. Souhlasíte?

Takto to chápu já.

5.4.2013 10:29
samain

XXX.XXX.143.218

plisak napsal(a):
teď nevím, zda první nebo druhý článek, ten první je pod autorstvím pana ing. Findejse, matoucí je, že je psán v ženském rodě. Citace - myslím, že je to dost podobně napsáno v každé knížce o chovu psů i v těch populárně naučných které se zabývají dědičností, třeba Procházka : Chov psů-, ten druhý článek je doplněn o citované zdroje, bohužel zahraniční. Nic jiného v těch článcích nebylo, jinak bych to sem šupla, není nad to, když si člověk sám přečte, vyhledá a poučí se.

http://devonexe.webnode.cz/genetika-zbarveni-u-psu-vseobecne/
Myslím tenhle. I populárně naučné zdroje by měly být uváděny - jinak by čtenář mohl dojít k mylnému závěru, že to aoturka článku všechno vymyslela sama smajlík.
No, nic ve zlém. Jen - zrovna včera jsem známpu upozorňovala na chybu, kterou má ve článku uvedeném na svých stránklách. Ovšem - to je čistě její článek. I ta chyba byla její vlastní a hrdě se k ní přihlásila smajlík.

5.4.2013 10:29
plisak

XXX.XXX.236.4

pro samain: ještě, vzpomeňte si, začala jste diskutovat o barvách, ale pak jste přešla i k délce srsti na moji poznámku, že můj pes byl kráťák po generacích dlouhosrstých předků

5.4.2013 10:31
samain

XXX.XXX.143.218

plisak napsal(a):
pro samain: ještě, vzpomeňte si, začala jste diskutovat o barvách, ale pak jste přešla i k délce srsti na moji poznámku, že můj pes byl kráťák po generacích dlouhosrstých předků

No to já vím - akorát, ani mi tak nešlo o tvrzení že pes je kraťák po dgeneracích dlouhosrstých, ale o to, že zákony genetiky nefungují na sto procent.

5.4.2013 10:34
samain

XXX.XXX.143.218

plisak napsal(a):

Shrnu: krátká srst ve vztahu k dlouhé je vždy dominantní, za bezvlivového působení mendelových zákonů dědičnosti a bez mutace by nemohli mít dlouhosrstí psi krátkosrstého potomka. to je možné jen v případě mutace či vstupu jiných vlivů k mendelově dědičnosti. Toto téma není dosud bezezbytku, pokud vůbec prozkoumáno. Souhlasíte?

Takto to chápu já.

Já nevím - to byla vaše slova - cituji:Takže o čem že je vlastně spor?

Já se nikde nespořím o délku srsti ani o její dědičnosti, ale o to, že by zákony genetiky neměly fungovat na 100%.

5.4.2013 10:35
utahraptor

XXX.XXX.80.130

plisak napsal(a):

Takto to chápu já.

Pokud by krátká srst ve vztahu k dlouhé byla vždy dominantní, tak by se po dvou recesivních homozygotech, tedy dvou dlouhosrstých psech, nemohli nikdy krátkosrstí psi narodit.
Vzhledem k tomu, že máte evidenci o případu, kdy se po dvou dlouhosrstých psech krátkosrstý pes narodil, tak nemůže platit první věta platit.

5.4.2013 10:38
samain

XXX.XXX.143.218

Ještě dodatek - já mám plemeno dlouhosrsté, ale vyskytují se u něj různé typy srsti ( v toleranci) od téměř rovné, až po krepatou (ta je nežádoucí)
A nedávno se mi zcela v souladu s jednoduchou Mendelovskou genetikou po osmi generacích vyštěpili krepatí psi - bylo to na příbuzenské a "pachatelka" se nachází skutečně na osmé generaci - v obou větvích rodokmenu.
Celá ta léta mezitím nic.

5.4.2013 10:40
plisak

XXX.XXX.236.4

samain napsal(a):
Já nevím - to byla vaše slova - cituji:Takže o čem že je vlastně spor?

Já se nikde nespořím o délku srsti ani o její dědičnosti, ale o to, že by zákony genetiky neměly fungovat na 100%.

dovolte, abych vám připomněla vaše slova, kde spor začal"

samain napsal(a):

k tomu dodávám: krátká srst ve vztahu k dlouhé je vždy dominantní a není tedy na světě štěně, které by zdědilo ba zdědit mohlo cituji: dominantní gen pro dlouhou srst a recesivní pro krátkou.

Tam to začalo. a jinak, myslela jsem, že my ateisté dovedeme rozpoznat humornou nadsázku o 99.9 procentech platnosti Mendelových zákonů? ale i v doslovném znění to platí - Mendelovy zákony dědičnosti platí na 100 procent, pokud k nim nepřistoupí jiné faktory, tedy mutace či jiné třeba i zatím nerozpoznané faktory. Jo?

5.4.2013 10:42
plisak

XXX.XXX.236.4

ještě by to chtělo dodat : které navenek mendelovu dědičnost potlačí si se neprojeví.

5.4.2013 10:43
assil

XXX.XXX.216.60

a je ten zde diskutovaný kraťák opravdu kraťák?
ono i tohle na fotce je dlouhosrstý pes

5.4.2013 10:44
plisak

XXX.XXX.236.4

utahraptor napsal(a):
Pokud by krátká srst ve vztahu k dlouhé byla vždy dominantní, tak by se po dvou recesivních homozygotech, tedy dvou dlouhosrstých psech, nemohli nikdy krátkosrstí psi narodit.
Vzhledem k tomu, že máte evidenci o případu, kdy se po dvou dlouhosrstých psech krátkosrstý pes narodil, tak nemůže platit první věta platit.

tak všeobecně je její pravdivost považována za nespornou a pak co ty nepoznané faktory? co mutace?

5.4.2013 10:46
plisak

XXX.XXX.236.4

assil napsal(a):
a je ten zde diskutovaný kraťák opravdu kraťák?
ono i tohle na fotce je dlouhosrstý pes

jasně že je, respektive byl kráťák, dnes už spí pod hvězdicovou magnólií, brzy jemu i těm, kdo tam, spí s ním, rozkvete.. Byla jsem podezřívána, že ho schválně stříhám, ale s dlouhosrstou fenou měli krátkosrstá samozřejmě heterozygotní štěňata.

5.4.2013 10:50
plisak

XXX.XXX.236.4

ještě doplním, dvě feny, které se narodily asi 15 let před ním ze zcela jiných rodinných větví do chovu nezasáhly, takže svými potomky nemohly svou krátkosrstost projevit, podle chovatele byly škaredé, tak je nechal někomu jako bezpapíračky i když nebyly a jeden potomek vzdálené ale hodně vzdálené přízně mého psa, který se bohužel narodil před dosažením chovnosti svých rodičů, byl taky mazlíkem bez potomků. Jeho rodiče spolu zplodili ještě řadu vrhů a dost štěňat, ale vždy už jen dlouhosrsté, tohoto chovatele to mrzelo.

5.4.2013 11:04
assil

XXX.XXX.216.60

plisak napsal(a):
ještě doplním, dvě feny, které se narodily asi 15 let před ním ze zcela jiných rodinných větví do chovu nezasáhly, takže svými potomky nemohly svou krátkosrstost projevit, podle chovatele byly škaredé, tak je nechal někomu jako bezpapíračky i když nebyly a jeden potomek vzdálené ale hodně vzdálené přízně mého psa, který se bohužel narodil před dosažením chovnosti svých rodičů, byl taky mazlíkem bez potomků. Jeho rodiče spolu zplodili ještě řadu vrhů a dost štěňat, ale vždy už jen dlouhosrsté, tohoto chovatele to mrzelo.

Ono je možný, že to s tou délkou srsti bude jako s černou barvou, docela dlouho se předpokládalo, že černá barva je dominantní a přes to nejede vlak, dneska už se ví, že to není až tak stoprocentně pravda, černá barva se dočkala revize a vlastního označení. Pravda ale taky je, a to bez urážky na vás, že za krátkosrsté jsou označování i dlouhosrstí psi, ono pro tu dlouhosrstost stačí 3 (s nadsázkou) o centimetr delší chlupy obykle na břiše nebo na nohách, kterých si majitel ani nevšimne a má psa za krátkosrstého. Jak to bylo s vaším psem netušíma a bez možnosti si ho dopodrobna prohlídnout těžko říct.

5.4.2013 11:15
plisak

XXX.XXX.236.4

krátká srst jeho potomků by vás ale měla přesvědčit. Jinak mám čau čau, tady je krátká a dlouhá dost výrazný posun.

5.4.2013 11:29
assil

XXX.XXX.216.60

plisak napsal(a):
krátká srst jeho potomků by vás ale měla přesvědčit. Jinak mám čau čau, tady je krátká a dlouhá dost výrazný posun.

Jak už jsem psala, všechno stojí na otázce jestli šlo opravdu o krátkou srst a to i u potomků, to že u běžné populace plemene se dlouhá a krátká srst tak liší jako u čaů neznamená, že se nemůžou narodit geneticky dlouhosrstí, kteří ovšem až na pár nepatrně delších chlupů fenotypově vypadají jako krátkosrstí. Takových případů v genetice je dost. Stoprocentně by to vyřešil pouze DNA test daného jedince na délku srsti.

5.4.2013 11:31
utahraptor

XXX.XXX.80.130

plisak napsal(a):
tak všeobecně je její pravdivost považována za nespornou a pak co ty nepoznané faktory? co mutace?

No ty nepoznané faktory by musely být genové interakce a v tom případě by tvrzení, že je krátká srst vždy dominantní neplatilo.

Mutace je všechno, myslíte, že by došlo k náhodné nové mutaci ve stejném genu, která by byla kompatibilní?

5.4.2013 12:12
plisak

XXX.XXX.236.4

assil napsal(a):
Jak už jsem psala, všechno stojí na otázce jestli šlo opravdu o krátkou srst a to i u potomků, to že u běžné populace plemene se dlouhá a krátká srst tak liší jako u čaů neznamená, že se nemůžou narodit geneticky dlouhosrstí, kteří ovšem až na pár nepatrně delších chlupů fenotypově vypadají jako krátkosrstí. Takových případů v genetice je dost. Stoprocentně by to vyřešil pouze DNA test daného jedince na délku srsti.

no, prostě se s tím smiřte, byl to kráťák a je uváděn i v zahraničních publikacích jako kráťák a žádné dlouhé chlupy neměl, byl to prostě kráťák jako vyšitý. Někdy si musíme přiznat, že ani v genetice nevíme vše.

5.4.2013 12:14
plisak

XXX.XXX.236.4

utahraptor napsal(a):
No ty nepoznané faktory by musely být genové interakce a v tom případě by tvrzení, že je krátká srst vždy dominantní neplatilo.

Mutace je všechno, myslíte, že by došlo k náhodné nové mutaci ve stejném genu, která by byla kompatibilní?

nevím, co to musí být ta nepoznané faktory, citovala jsem knihu, třeba jsou tak nepoznané, že o nich prostě nevíme nebo s nimi nepočítáme v takovém případě. V tomto případě mutaci taky vylučuju

5.4.2013 12:15
plisak

XXX.XXX.236.4

vůbec jsem netušila a zatím, kromě tohoto příspěvku ani nenarazila na pochybost o tom, že černá srst je dominantní samozřejmě nad hnědou.

5.4.2013 12:42
assil

XXX.XXX.216.60

plisak napsal(a):
vůbec jsem netušila a zatím, kromě tohoto příspěvku ani nenarazila na pochybost o tom, že černá srst je dominantní samozřejmě nad hnědou.

Nad hnědou samozřejmě ano, když hnědá je recesivní barva. smajlík
Pokud tedy ten příspěvek byl na mě.smajlík
Černá barva až donedávna byla na loku A jako dominatní barva (tedy dominantní nad žlutou, vlkošedou atd.) a neexistovaly výjimky, tedy že ze dvou vlkošedů nemůže být černé štěně atd., dneska už je jasné, že to není pravda u všech plemen, černá barva byla přemístěna na samostaný lokus K, kde se vyskytuje jak v dominantní, tak recesivní formě.

5.4.2013 12:49
plisak

XXX.XXX.236.4

assil napsal(a):
Nad hnědou samozřejmě ano, když hnědá je recesivní barva. smajlík
Pokud tedy ten příspěvek byl na mě.smajlík
Černá barva až donedávna byla na loku A jako dominatní barva (tedy dominantní nad žlutou, vlkošedou atd.) a neexistovaly výjimky, tedy že ze dvou vlkošedů nemůže být černé štěně atd., dneska už je jasné, že to není pravda u všech plemen, černá barva byla přemístěna na samostaný lokus K, kde se vyskytuje jak v dominantní, tak recesivní formě.

tak díky za poučení, proto mne zarazilo, protože se tady zatím mluvilo o dvojicích - černá - hnědá , krátká - dlouhá, ale teď už reozumím

5.4.2013 13:31
assil

XXX.XXX.216.60

plisak napsal(a):
tak díky za poučení, proto mne zarazilo, protože se tady zatím mluvilo o dvojicích - černá - hnědá , krátká - dlouhá, ale teď už reozumím

Podle mě to bylo myšleno jako přirovnání, že dlouhá srst je recesivní ke krátké stejně jako hnědá barva k černé, tedy jako že stejně jako hnědý pes nemůže mít vlohu pro černou, tak dlouhosrstý pes nemůže mít vlohu pro krátkou.

5.4.2013 16:54
plisak

XXX.XXX.236.4

teď mi dochází, že další diskutující (už se mi to plete) tou krátkou recesivní myslela k hrubé, takže v případě možných všech tří variant srsti jeden rodič s hruboudominantní a recesivní krátkou a druhý rodič s dlouhou recesivní samou o sobě by mohli dát krátkosrstá štěňata, asi to tak myslela, já jsem to napřed nepochopila, ale dochází mi to. a takto by mohli, že jo.

8.4.2013 18:32
jarusha

XXX.XXX.69.47

To snad ani nemůžete myslet vážně, že je necháte jen tak utratit??

8.4.2013 21:10
hanele

XXX.XXX.219.155

... A není to lepší než kdyby strávili (někteří, šance je poměrně vysoká) život v útulku ...? Anebo si je vezmete?

8.4.2013 21:26
danurba

XXX.XXX.54.200

jarusha napsal(a):
To snad ani nemůžete myslet vážně, že je necháte jen tak utratit??

štěňatům je už přes dva týdny, koukají, běhají, začínají štěkat...te´d už je určitě utratit nenechám. Utratili jsme půlku vrhu, nechali jsme 4 prcky, na dva už máme zájemce. Měla byste snad taky zájem? Volný je černý pejsek, bude hooodně velký, a žíhaná fenka, ta je drobnější

8.4.2013 21:57
jarusha

XXX.XXX.69.47

danurba napsal(a):
štěňatům je už přes dva týdny, koukají, běhají, začínají štěkat...te´d už je určitě utratit nenechám. Utratili jsme půlku vrhu, nechali jsme 4 prcky, na dva už máme zájemce. Měla byste snad taky zájem? Volný je černý pejsek, bude hooodně velký, a žíhaná fenka, ta je drobnější

Ja uz jednoho, pro lidi "nechtenyho chudacka", mam. Nechapu nezodpovedne majitele! Tohle je fakt hnus.

8.4.2013 22:08
jazzinka

XXX.XXX.76.87

jarusha napsal(a):
Ja uz jednoho, pro lidi "nechtenyho chudacka", mam. Nechapu nezodpovedne majitele! Tohle je fakt hnus.

Neuhlídat fenu bylo samozřejmě nezodpovědné, ale utracení půlky vrhu ihned po narození naopak považuji za projev zodpovědnosti, byť já bych se osobně držela původního plánu a nechala štěňata maximálně dvě.

8.4.2013 22:26
danurba

XXX.XXX.54.200

jazzinka napsal(a):
Neuhlídat fenu bylo samozřejmě nezodpovědné, ale utracení půlky vrhu ihned po narození naopak považuji za projev zodpovědnosti, byť já bych se osobně držela původního plánu a nechala štěňata maximálně dvě.

Na tom utrácení bylo nejtěžší rozhodnout, které ano a které ne. Neměla jsem jiné vodítko pro rozhodování, než byla barva, proto jsem nakonec nechala od každé barvy jedno. Kdyby byli všichni stejní, bylo by to jednodušší, ale jako naschvál, fenky byly lépe vybarvené než pejsci. Veterinář pomohl vybrat silnější štěňata. Možná budu litovat, ale doufám, že jim najdu zodpovědné páníčky. Zatím je ještě čas, dřív jak za 5 týdnů prckové z domu nepůjdou

12.4.2013 07:57
remi

XXX.XXX.137.146

jazzinka napsal(a):

Neuhlídat fenu je nezodpovědné, ale utratit zdravá, životaschopná štěňata aniž se vůbec pokusím jim dát šanci je vražda.smajlík

12.4.2013 08:27
plisak

XXX.XXX.236.4

remi napsal(a):
Neuhlídat fenu je nezodpovědné, ale utratit zdravá, životaschopná štěňata aniž se vůbec pokusím jim dát šanci je vražda.smajlík

smajlík

12.4.2013 10:10
jarusha

XXX.XXX.148.115

plisak napsal(a):
smajlík

Přesně tak!

12.4.2013 10:25
jazzinka

XXX.XXX.249.181

remi napsal(a):

Takže jste pro utrácení psů v útulcích? Když dostali šanci a "nevyužili" ji? To asi ne, ale myslíte, že těm psům, co tam jsou několik let a mnozí až do smrti, je tam nějak hej? Když už na rozdíl od čerstvě narozených štěňat znají život venku a mají plně vyvinuté vnímání a smysly? Humanismus je pěkná věc, ale když už člověk chová zvířata, měl by mít taky koule jejich chov regulovat a ne pak přenášet zodpovědnost na ostatní.

Škoda, že většině lidí k uspokojení stačí, že maj jednoho psíka z útulku, na vánoce někam dovezou granule a nějakého toho útulkáče vyvenčí a pak se můžou poplácat po rameni, jací jsou outlocitní záchranáři, místo aby přemýšleli, jak humánně řešit prvotní problém nadprodukce.

12.4.2013 10:58
jarusha

XXX.XXX.148.115

jazzinka napsal(a):
Takže jste pro utrácení psů v útulcích? Když dostali šanci a "nevyužili" ji? To asi ne, ale myslíte, že těm psům, co tam jsou několik let a mnozí až do smrti, je tam nějak hej? Když už na rozdíl od čerstvě narozených štěňat znají život venku a mají plně vyvinuté vnímání a smysly? Humanismus je pěkná věc, ale když už člověk chová zvířata, měl by mít taky koule jejich chov regulovat a ne pak přenášet zodpovědnost na ostatní.

Škoda, že většině lidí k uspokojení stačí, že maj jednoho psíka z útulku, na vánoce někam dovezou granule a nějakého toho útulkáče vyvenčí a pak se můžou poplácat po rameni, jací jsou outlocitní záchranáři, místo aby přemýšleli, jak humánně řešit prvotní problém nadprodukce.

Když budou lidi dementní nebo chtivý po prachách, tak se to nikdy nezmění!

A to, že má někdo útulkáče a alespoň jednou za rok přiveze granule a psa z útulku vyvenčí, je mnohem lepší, než neudělat nic.

12.4.2013 11:00
jarusha

XXX.XXX.148.115

jarusha napsal(a):
Když budou lidi dementní nebo chtivý po prachách, tak se to nikdy nezmění!

A to, že má někdo útulkáče a alespoň jednou za rok přiveze granule a psa z útulku vyvenčí, je mnohem lepší, než neudělat nic.

*chtiví

12.4.2013 12:55
pinoha

XXX.XXX.16.250

remi napsal(a):

Tak tohle je dobrý výkřik, vy vraždo. Slečna je malinko hysterická, ne?!
Lucie

12.4.2013 14:16
plisak

XXX.XXX.236.4

pinoha napsal(a):
Tak tohle je dobrý výkřik, vy vraždo. Slečna je malinko hysterická, ne?!
Lucie

smajlík

12.4.2013 22:16
danurba

XXX.XXX.54.200

remi napsal(a):

Ano, neuhlídat fenu je nezodpovědné. Ne, utracení čerstvě narozených štěňat není vražda. Netopila jsem je ani jsem s nimi netřískla o zem nebo o zeď, přijel veterinář, který je utratil injekcí do srdce (nebo do plic?). V každém případě to bylo okamžité a bezbolestné.
Tady jsou fotky čtyř prcků, dneska jsou jim tři týdny.

12.4.2013 22:20

remi napsal(a):

Milá Remi, vy jste vegetariánka ? Sice to zdánlivě nesouvisí, ale přesto souvisí.

12.4.2013 22:49
danurba

XXX.XXX.54.200

remi napsal(a):

Jakou šanci jsem jim měla dát? Měla jsme doufat, že se mi podaří udat 8 štěňat velkých kříženců, z toho 5 fen? A co kdybych je neudala? Měla jsem je podle vaší logiky utratit třeba v půl roce, abyste měla pocit, že "dostala šanci"? Takhle jsem dala šanci zbývajícím štěňatům, mají pro sebe dvojnásobek mléka a je to na nich znát, fena není tak vyčerpaná, jako kdyby kojila 8 prcků a je daleko větší šance, že se štěňata dostanou do dobrých rukou. A kdyby nějaké zbylo, tak jednoho nebo i dva obříky navíc jsme schopní kvalitně uživit, víc už bohužel jen velmi těžko..
Mám statek, chovám zvířata, pro mě smrt zvířete není nic neobvyklého, sama si porážím jehňata a kůzlata, o drůbeži ani nemluvím, dávala jsem na jatka námi odchovaného býčka.... Nic z toho mě netěší, ale takový je život. Nejsem vegetarián, jíst anonymní maso z marketu je pro mě větší pokrytectví, než se aktivně účastnit na životě i smrti mých zvířat. Smrt je součástí života, není na ní nic hrozného, špatné je, pokud je pomalá a bolestivá.

12.4.2013 23:55
plisak

XXX.XXX.236.4

já nejsem vegetarián, i když bych jím ráda byla. Ale jinak ty řeči o smrti jako součásti života jsou jen lidské pokrytectví, smrt pro nás v náš prospěch je součástí života.
Když si chce brát sou daň na nás pro jiné (viry, bakterie, tygr lidožrout) už nám to tak přirozené nepřijde.
Já vás neodsuzuju ani nápad, kdoví, co bych dělala já (asi bych je měla všechny a chodili bychom se kolektivně pást). Spíš bych řekla, že zabíjíme, abychom přežili a měli bychom zabíjet jen proto /tedy žádná kožešinová zvířata a žádní sadisté na jatkách a v kravínech či vepřínech nebo v odchovnách kuřat).
Můj strýc taky léta podřezával kůzlata a jednoho dne už nemohl a od té doby už babička neměla kozu, prodala ji na chov. a teď už po těch stovkách či možná i tisících králíků, co zabil, už nemůže zabíjet ani je. Měli bychom bý těm zvířatům vděčni .je to sentimentální ale indiáni či přírodní národy odprosí virtuální zvíře za to, že jdou zabíjet jeho druhy. je to možná směšné, ale na druhé straně to podtrhne myšlenku, že se od sebe tak nelišíme a že i oni cítí strach a bolest. Já nezabíjím, ale jím a ano, je to strašně pokrytecké. Nedovedla bych ale sníst někoho, koho osobne znám (králíka, kačenu) a to je taky pokrytecké.

13.4.2013 01:09
dark

XXX.XXX.56.103

plisak napsal(a):
já nejsem vegetarián, i když bych jím ráda byla. Ale jinak ty řeči o smrti jako součásti života jsou jen lidské pokrytectví, smrt pro nás v náš prospěch je součástí života.
Když si chce brát sou daň na nás pro jiné (viry, bakterie, tygr lidožrout) už nám to tak přirozené nepřijde.
Já vás neodsuzuju ani nápad, kdoví, co bych dělala já (asi bych je měla všechny a chodili bychom se kolektivně pást). Spíš bych řekla, že zabíjíme, abychom přežili a měli bychom zabíjet jen proto /tedy žádná kožešinová zvířata a žádní sadisté na jatkách a v kravínech či vepřínech nebo v odchovnách kuřat).
Můj strýc taky léta podřezával kůzlata a jednoho dne už nemohl a od té doby už babička neměla kozu, prodala ji na chov. a teď už po těch stovkách či možná i tisících králíků, co zabil, už nemůže zabíjet ani je. Měli bychom bý těm zvířatům vděčni .je to sentimentální ale indiáni či přírodní národy odprosí virtuální zvíře za to, že jdou zabíjet jeho druhy. je to možná směšné, ale na druhé straně to podtrhne myšlenku, že se od sebe tak nelišíme a že i oni cítí strach a bolest. Já nezabíjím, ale jím a ano, je to strašně pokrytecké. Nedovedla bych ale sníst někoho, koho osobne znám (králíka, kačenu) a to je taky pokrytecké.

Dej tomu pár let, budeš moudřejší a nebudeš se cítit jako pokrytec kvůli blbostem. smajlík

13.4.2013 07:51
plisak

XXX.XXX.236.4

dark napsal(a):
Dej tomu pár let, budeš moudřejší a nebudeš se cítit jako pokrytec kvůli blbostem. smajlík

možná , že i tvoje smrt bude pro někoho blbost? to víš, život vrací....

13.4.2013 10:29

plisak napsal(a):
možná , že i tvoje smrt bude pro někoho blbost? to víš, život vrací....

Ano, pro naprostou většinu lidí na této planetě nebude mít moje smrt žádný význam. Stejně jako pro ně nemá význam můj život.

13.4.2013 14:01
plisak

XXX.XXX.236.4

Ano, pro naprostou většinu lidí na této planetě nebude mít moje smrt žádný význam. Stejně jako pro ně nemá význam můj život.

nevěšte hlavu, já jsem na to podobně smajlíksmajlíksmajlík

13.4.2013 21:44
saritutu

XXX.XXX.138.175

Dobrý den, Vy se tady přece nemusíte, dle mého, nikomu ospravedlňovatsmajlík ale zato má diskuse grádysmajlík na začátku jsem myslela,že nejlepší by bylo vykastrovat nebo utratit Orionkusmajlík už asi vyměklasmajlíkTak jste jednou neuhlídala.Stane sesmajlík Ty blafy se bohužel nedají číst všechny.Zemská gravitace fajn, ale nevím zda-li zde někdo zmínil přípravek Alizin, který je v případě nechtěné březosti k feně dost šetrný. A nemusíte řešit.žíhané prapředky anebo nesmyslné obviňovánísmajlíksmajlíksmajlík

13.4.2013 22:24
danurba

XXX.XXX.54.200

Tahle diskuze mě baví. K čemu se můžeme dobrat, když na začátku položím jednoduchou otázku na zbarvení štěněte smajlík.

13.4.2013 22:29
saritutu

XXX.XXX.138.175

Šak to se mi právě líbilo proto jsem zareagovalasmajlík psala jste o vlastním hospodářství, takže víte která páčka. fANDÍMsmajlíksmajlík

14.4.2013 06:40
plisak

XXX.XXX.236.4

saritutu napsal(a):
Dobrý den, Vy se tady přece nemusíte, dle mého, nikomu ospravedlňovatsmajlík ale zato má diskuse grádysmajlík na začátku jsem myslela,že nejlepší by bylo vykastrovat nebo utratit Orionkusmajlík už asi vyměklasmajlíkTak jste jednou neuhlídala.Stane sesmajlík Ty blafy se bohužel nedají číst všechny.Zemská gravitace fajn, ale nevím zda-li zde někdo zmínil přípravek Alizin, který je v případě nechtěné březosti k feně dost šetrný. A nemusíte řešit.žíhané prapředky anebo nesmyslné obviňovánísmajlíksmajlíksmajlík

samozřejmě, že se nemusí ospravedlňovat, je to její věc i věc všech ostatních, je jen zajímavé sledovat, jak rozličné názory máme na graviditu feny bez PP, štěňata i barvu, a i na vše možné. My tady přece nemůžeme najít nějakou universální pravdu o tom či onom, jednak asi neexistuje a jednak neskýtáme žádnou odbornou záruku, jsme laici, možná poučení, ale laici.
a taky to ukazuje, že si ve svém bezprostředním okolí moc nemáme o psech s kým popovídat.smajlík

14.4.2013 21:15

saritutu napsal(a):

Hlásím se, copak jsem provedla tak hrozného ?
V zásadě jsem proti kastraci, utrácet jsem taky nikoho nechtěla a vy na mě takhle ?

16.4.2013 09:14
cinkalu

XXX.XXX.11.162

plisak napsal(a):

nějak jsem nepochopila poentu. Leda v tom, že se tady omlouváte ze svých hříchů, které vědomě pácháte, aby jste ulehčila svému špatnému sbědomí. Nikdo tady asi nemá potěšení ze zabíjení zvířat, nicméně maso budeme ve velkým žrát furt a když ne my, tak naši psi určitě, takže tu odpornou činnost hodíme na řezníky, patřičně je za to odsoudíme, hlavně že my máme čistý ruce.

16.4.2013 15:32
plisak

XXX.XXX.236.4

byla to reakce na Danurbu, která chová i zabíjí. Jinak nepotřebuju si ulehčit svědomí, nejsem křesťanka a zpověď nedělám, jen jsem psala, jaký je to rozpor, a máte pravdu, v rodině řezníka bych nepožila ničeho, ani kávy, je to asi směšné, ale je to tak.
rozhodně však konzumaci masa omezuju, nakonec vzhledem k finanční situaci bych stejně musela. Ještě že nikdo nedodržuje ta nařízení o označení masa, protože když to chvilku dodržovali a psali - býk narozen, poražen, byla jsem bez masa, bylo mi, jako bych ho osobně znala a nemohla jsem.

a jinak na jatkách pracují i opravdoví sadisté a mně stačí bohatě, když můj bratranec pronese několik slov o tom, jak se chovají ke kravám, když je veze na porážku a nakonec ani ti ošetřovatelé se s nimi nemazlí. Když už je musíme zabíjet, nemusíme je snad mučit.

16.4.2013 22:25
danurba

XXX.XXX.54.200

plisak napsal(a):
byla to reakce na Danurbu, která chová i zabíjí. Jinak nepotřebuju si ulehčit svědomí, nejsem křesťanka a zpověď nedělám, jen jsem psala, jaký je to rozpor, a máte pravdu, v rodině řezníka bych nepožila ničeho, ani kávy, je to asi směšné, ale je to tak.
rozhodně však konzumaci masa omezuju, nakonec vzhledem k finanční situaci bych stejně musela. Ještě že nikdo nedodržuje ta nařízení o označení masa, protože když to chvilku dodržovali a psali - býk narozen, poražen, byla jsem bez masa, bylo mi, jako bych ho osobně znala a nemohla jsem.

a jinak na jatkách pracují i opravdoví sadisté a mně stačí bohatě, když můj bratranec pronese několik slov o tom, jak se chovají ke kravám, když je veze na porážku a nakonec ani ti ošetřovatelé se s nimi nemazlí. Když už je musíme zabíjet, nemusíme je snad mučit.

A právě proto si, pokud je to možné, svá zvířata porážím sama. Bohužel u skotu a koní to zatím nejde , tedy u skotu je to omezeno spoustou nařízeních. Ale kamarádka dělá na místních jatkách veterinární dozor a některé řezníky a šoféry tam znám i osobně, tak věřím, že porážka dobytka tam probíhá rychle a bez zbytečného utrpení.
Obdivuji všechny, kdo pro své přesvědčení přestali jíst maso. Ale hodně mi vadí, když se někdo diví, že si s klidným svědomím dám na talíř kus vlastnoručně porozeného, odchovaného, mnohdy i na flašce odkojeného jehněte (kůzlete, telete, kuřete...), které prožilo sice krátký, ale poměrně svobodný a určitě šťastný život a pak si v marketu koupí kus anonymní flákoty, o které netuší, jak žila, co žrala, jak byla ustájená a kdy a jak zemřela. Naštěstí se v tomhle směru myšlení lidí pomalu mění.

17.4.2013 04:49
plisak

XXX.XXX.236.4

Ale hodně mi vadí, když se někdo diví, že si s klidným svědomím dám na talíř kus vlastnoručně porozeného, odchovaného, mnohdy i na flašce odkojeného jehněte (kůzlete, telete, kuřete...), které prožilo sice krátký, ale poměrně svobodný a určitě šťastný život a pak si v marketu koupí kus anonymní flákoty, o které netuší, jak žila, co žrala, jak byla ustájená a kdy a jak zemřela. Naštěstí se v tomhle směru myšlení lidí pomalu mění.

vy myslíte, že stále méně by lidem vadilo sníst zvíře, které osobně znali? já si to tedy nemyslím, naopak. A nemůžete se divit, že pojíst takové zvíře lidem vadí, já si to taky nedovedu představit a nemůžu to pochopit, asi proto, že já to prostě nemůžu. Tím samozřejmě nehodnotím, kdo nebo co je lepší či horší, prostě je to tak. Možná je to tím, že stále více lidí žije ve městě a tam pro ně zabíjejí zvířata jiní. snad lidé jednou vytvoří takové maso, které se bude skutečně vyrábět a nebude třeba pro ně zabíjet zvířata.
Já sama doufám, že jednou bude platit to, co kdysi předpověděl Leonardo da Vinci že zabití zvířete bude hodnoceno jako vražda.

17.4.2013 07:14
cinkalu

XXX.XXX.245.18

plisak napsal(a):
Ale hodně mi vadí, když se někdo diví, že si s klidným svědomím dám na talíř kus vlastnoručně porozeného, odchovaného, mnohdy i na flašce odkojeného jehněte (kůzlete, telete, kuřete...), které prožilo sice krátký, ale poměrně svobodný a určitě šťastný život a pak si v marketu koupí kus anonymní flákoty, o které netuší, jak žila, co žrala, jak byla ustájená a kdy a jak zemřela. Naštěstí se v tomhle směru myšlení lidí pomalu mění.

vy myslíte, že stále méně by lidem vadilo sníst zvíře, které osobně znali? já si to tedy nemyslím, naopak. A nemůžete se divit, že pojíst takové zvíře lidem vadí, já si to taky nedovedu představit a nemůžu to pochopit, asi proto, že já to prostě nemůžu. Tím samozřejmě nehodnotím, kdo nebo co je lepší či horší, prostě je to tak. Možná je to tím, že stále více lidí žije ve městě a tam pro ně zabíjejí zvířata jiní. snad lidé jednou vytvoří takové maso, které se bude skutečně vyrábět a nebude třeba pro ně zabíjet zvířata.
Já sama doufám, že jednou bude platit to, co kdysi předpověděl Leonardo da Vinci že zabití zvířete bude hodnoceno jako vražda.

a to je právě ono, svoje zvíře nepozřu, ale cizí klíďo smajlík Ona to příroda prostě tak zařídila, že jedni pojídají ty druhé. Pokud se vám to příčí žerte amarouny a nechte se zavřít do izolace, hraničí to s paranoiou. Že bychom naučili šelmy žrát trávu ? smajlík

17.4.2013 07:44
danurba

XXX.XXX.12.248

plisak napsal(a):

Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří už změnili své myšlení. Koneckonců i já, jako čistokrevný měšťák, jsem uvažovala stejně, jako vy a raději jsem nad masem nepřemýšlela jako nad něčím, co kdysi běhalo a žilo. Až když jsem se dostala k hospodaření, pochopila jsem, jaké je to pokrytectví. Ale i moje proměna trvala několik let, chovám už 12. rokem a první vlastnoruční porážku jsem byla schopná uskutečnit až vloni a to ještě jen proto, že to v tom okamžiku bylo nutné. V prvním roce jsem jen řezníkovi odchytla zvíře a utekla jsem domů a strčila hlavu pod polštář.
Teď, ještě do okamžiku porážky si s ním povídám a k přiložení pistole potřebuji notnou dávku sebezapření. Ale od okamžiku, kdy duše zvířete přejde "za duhový most", už je to pro mě jen maso. A to, že si děláme řízky z Norberta (to bylo tele) nebo guláš z Lukáše (beran) nevidím jako cynismus, ale tím právě vyjadřuji tomu zvířeti dík za to, že mi poskytlo potravu. Možná, že kdybyste měla možnost prožít jeden rok na statku a zúčastnit se chovu od začátku do konce, pochopila byste. Nebo by se z vás stal vegetarián. Obě varianty by byly v pořádku.

17.4.2013 14:50
plisak

XXX.XXX.236.4

danurba napsal(a):
Mám ve svém okolí spoustu lidí, kteří už změnili své myšlení. Koneckonců i já, jako čistokrevný měšťák, jsem uvažovala stejně, jako vy a raději jsem nad masem nepřemýšlela jako nad něčím, co kdysi běhalo a žilo. Až když jsem se dostala k hospodaření, pochopila jsem, jaké je to pokrytectví. Ale i moje proměna trvala několik let, chovám už 12. rokem a první vlastnoruční porážku jsem byla schopná uskutečnit až vloni a to ještě jen proto, že to v tom okamžiku bylo nutné. V prvním roce jsem jen řezníkovi odchytla zvíře a utekla jsem domů a strčila hlavu pod polštář.
Teď, ještě do okamžiku porážky si s ním povídám a k přiložení pistole potřebuji notnou dávku sebezapření. Ale od okamžiku, kdy duše zvířete přejde "za duhový most", už je to pro mě jen maso. A to, že si děláme řízky z Norberta (to bylo tele) nebo guláš z Lukáše (beran) nevidím jako cynismus, ale tím právě vyjadřuji tomu zvířeti dík za to, že mi poskytlo potravu. Možná, že kdybyste měla možnost prožít jeden rok na statku a zúčastnit se chovu od začátku do konce, pochopila byste. Nebo by se z vás stal vegetarián. Obě varianty by byly v pořádku.

část dětství jsem strávila na statku a to u své babičky , takže já jsem zaznamenala spíše opačný posun, ti, kteří dříve zabíjeli bez pocitů to dnes už nedokážou a chovy buď ruší nebo podstatně omezují tak, aby mohli dopřát zvířatům stáří (slepice).

Já žiju znovu na vsi jedenáctým rokem a kromě psů a koček jsem zkusila králíky, protože na naší zahradě je hafo trávy a opravdu, rostli jako z vody, ale nakonec jsem je za spolupráce celé své rodiny, která odjakživa ví, jaká jsem, musela umisťovat do chovů a navíc jsem ještě chodila záludně kontrolovat, zda tam skutečně jsou a nezabili je. Samozřejmě jsem svéprávná, takže vím, že mi namítnete, jakž že dopadly děti těch mých králíků, ale já jsem cítila odpovědnost za ty svoje odchovy.

Moje babička (jedna) žila na vsi a v hospodářství celý život a při porážce prasete musela odejít do úplně jiné vsi a vrátit se až už bylo rozporcováno, jinak na něj nemohla sáhnout (to znám). Druhá moje babička dovedla useknout kotěti hlavu. Takže lidi se v tom vážně liší, nicméně druhá moje babička tím ztratila všechnu moji lásku. Takže v možnosti prožít celý život na vsi v hospodářství to nebude.

Mám kamarádku vašeho smýšlení odešla z města na rodnou chalupu svého dědy a chová kachny, krůty, slepice, kačeny a taky je zabíjí a pojídá a říká, že jsem "nějaká divná". Já ale jsem ráda za to . že jsem takhle divná, Maso jím docela málo, a to proto, že i když dovedu být dlouho bez něj, dostanu na ně občas velkou chuť. Asi zvyk.

Dovedla bych si ale zvyknout i na maso umělé, jak o tom občas čtu - na živných kulturách vypěstované maso, třeba noha nebo tak a neošklivilo by se mi, naopak, vyhledávala bych ho. doufám, že vás můj názor neurazil, protože to nebylo myšleno osobně, ale o tom, jak rozličné mohou být názory. Jak říkám, zvíře bych nezabila ani rybu.

17.4.2013 14:53
ilisek

XXX.XXX.196.16

Dovedla bych si ale zvyknout i na maso umělé, jak o tom občas čtu - na živných kulturách vypěstované maso, třeba noha nebo tak a neošklivilo by se mi, naopak, vyhledávala bych ho.

Něco takového lze???

17.4.2013 15:35
plisak

XXX.XXX.236.4

myslím, že se na tom pracuje ale ne pro jídlo (zatím) ale pro účely transplantační.

17.4.2013 15:39

ilisek napsal(a):
Dovedla bych si ale zvyknout i na maso umělé, jak o tom občas čtu - na živných kulturách vypěstované maso, třeba noha nebo tak a neošklivilo by se mi, naopak, vyhledávala bych ho.

Něco takového lze???

Je kolem toho spoustu pokusů... ale těm vegetariánům, kteří čekají na propracování té technologie, už se neříká, že ta "živná kultura" se dělá z fetálního séra, tzn. z krve nenarozených telat. A to z veškeré krve která v tom teleti je.

17.4.2013 15:39

ilisek napsal(a):

Něco takového lze???

Je kolem toho spoustu pokusů... ale těm vegetariánům, kteří čekají na propracování té technologie, už se neříká, že ta "živná kultura" se dělá z fetálního séra, tzn. z krve nenarozených telat. A to z veškeré krve která v tom teleti je.

17.4.2013 16:44
plisak

XXX.XXX.236.4

no ale pokrok nezastavíš? snad i to bude nahrazeno. Vždyť co dnes není umělé - umělé máslo na umělém chlebě s umělou marmeládou.... tak proč maso ne.

17.4.2013 20:54
danurba

XXX.XXX.54.200

plisak napsal(a):
no ale pokrok nezastavíš? snad i to bude nahrazeno. Vždyť co dnes není umělé - umělé máslo na umělém chlebě s umělou marmeládou.... tak proč maso ne.

bléééé...tak to já radši pravé máslo (domácí) na pravém chlebě (taky domácím) a samozřejmě pravou domácí marmeládu (nebo džem?) smajlík

17.4.2013 22:04
plisak

XXX.XXX.236.4

danurba napsal(a):
bléééé...tak to já radši pravé máslo (domácí) na pravém chlebě (taky domácím) a samozřejmě pravou domácí marmeládu (nebo džem?) smajlík

tak já kromě masa vše taky mám a dělám a já dělám jak marmeládu tak džem a ještě povidlí a to podle toho, jak je znám aniž by mne zajímalo, co si o tom myslí EU. ale maso chci raději umělé.

18.4.2013 07:08
cinkalu

XXX.XXX.11.162

plisak napsal(a):
část dětství jsem strávila na statku a to u své babičky , takže já jsem zaznamenala spíše opačný posun, ti, kteří dříve zabíjeli bez pocitů to dnes už nedokážou a chovy buď ruší nebo podstatně omezují tak, aby mohli dopřát zvířatům stáří (slepice).

Já žiju znovu na vsi jedenáctým rokem a kromě psů a koček jsem zkusila králíky, protože na naší zahradě je hafo trávy a opravdu, rostli jako z vody, ale nakonec jsem je za spolupráce celé své rodiny, která odjakživa ví, jaká jsem, musela umisťovat do chovů a navíc jsem ještě chodila záludně kontrolovat, zda tam skutečně jsou a nezabili je. Samozřejmě jsem svéprávná, takže vím, že mi namítnete, jakž že dopadly děti těch mých králíků, ale já jsem cítila odpovědnost za ty svoje odchovy.

Moje babička (jedna) žila na vsi a v hospodářství celý život a při porážce prasete musela odejít do úplně jiné vsi a vrátit se až už bylo rozporcováno, jinak na něj nemohla sáhnout (to znám). Druhá moje babička dovedla useknout kotěti hlavu. Takže lidi se v tom vážně liší, nicméně druhá moje babička tím ztratila všechnu moji lásku. Takže v možnosti prožít celý život na vsi v hospodářství to nebude.

Mám kamarádku vašeho smýšlení odešla z města na rodnou chalupu svého dědy a chová kachny, krůty, slepice, kačeny a taky je zabíjí a pojídá a říká, že jsem "nějaká divná". Já ale jsem ráda za to . že jsem takhle divná, Maso jím docela málo, a to proto, že i když dovedu být dlouho bez něj, dostanu na ně občas velkou chuť. Asi zvyk.

Dovedla bych si ale zvyknout i na maso umělé, jak o tom občas čtu - na živných kulturách vypěstované maso, třeba noha nebo tak a neošklivilo by se mi, naopak, vyhledávala bych ho. doufám, že vás můj názor neurazil, protože to nebylo myšleno osobně, ale o tom, jak rozličné mohou být názory. Jak říkám, zvíře bych nezabila ani rybu.

Nezlobte se na mě, taky si myslím, že jste jiná než je obvyklé. Napadlo Vás třeba, že to, že máte občas chuť na maso není tím, že jste na něj byla kdysi zvyklá, ale proto, že si prostě tělo řekne o to co mu chybí ? Jste všežravec, tak by možná nebylo na škodu ten fakt přijmout smajlík

18.4.2013 07:50
plisak

XXX.XXX.236.4

cinkalu napsal(a):
Nezlobte se na mě, taky si myslím, že jste jiná než je obvyklé. Napadlo Vás třeba, že to, že máte občas chuť na maso není tím, že jste na něj byla kdysi zvyklá, ale proto, že si prostě tělo řekne o to co mu chybí ? Jste všežravec, tak by možná nebylo na škodu ten fakt přijmout smajlík

i já si o těch, kdo zabijí a pojídají osobně známé zvíře ( a své kamarádce) myslím, že jsou jiní, než je v kraji zvykem. V podstatě vím jen o přispěvatelce a pak té kamarádce, ta ale nedává zvířatům jména, protože to by, jak říkala, nemohla. Lidé se liší...

Pokud jsem opravdu všežravec v plné parádě, proč si nedám brouky, červy žížaly? protože nejsem zvyklá. A naši předkové měli maso tak výjimečně, že jejich všežravost nutně utrpěla znáte tu písničku - hrách a kroupy, to je hloupý... a přežili

18.4.2013 08:38
cinkalu

XXX.XXX.11.162

plisak napsal(a):
i já si o těch, kdo zabijí a pojídají osobně známé zvíře ( a své kamarádce) myslím, že jsou jiní, než je v kraji zvykem. V podstatě vím jen o přispěvatelce a pak té kamarádce, ta ale nedává zvířatům jména, protože to by, jak říkala, nemohla. Lidé se liší...

Pokud jsem opravdu všežravec v plné parádě, proč si nedám brouky, červy žížaly? protože nejsem zvyklá. A naši předkové měli maso tak výjimečně, že jejich všežravost nutně utrpěla znáte tu písničku - hrách a kroupy, to je hloupý... a přežili

Hmmmmm to je teorie hodna 236.4 smajlík

18.4.2013 09:36
plisak

XXX.XXX.236.4

cinkalu napsal(a):
Hmmmmm to je teorie hodna 236.4 smajlík

takže vaše teorie? Značí to souhlas?

18.4.2013 14:26
zeme

XXX.XXX.32.78

plisak napsal(a):

Líbí se mi Vaše názorysmajlík

18.4.2013 21:41

...."já si o těch, kdo zabijí a pojídají osobně známé zvíře ( a své kamarádce) myslím, že jsou jiní, než je v kraji zvykem. V podstatě vím jen o přispěvatelce a pak té kamarádce, ta ale nedává zvířatům jména, protože to by, jak říkala, nemohla. Lidé se liší..."

Tak tady ty lidi asi nenajdete, jste na psech, stačí podívat se na "ovce a kozy" a lidí, kteří vychovají, zabijí a snědí tam najdete spoustu.
Docela by mě zajímala vaše představa : Narodí se telátka ( kůzlátka, jehňátka ). Kravička, kozička bude dávat mlíčko. A co uděláte s býčky a kozlíky ?
Myslíte si, že sníst anonymní zvíře, se kterým se bůhví jak zacházelo je lepší, než snít Ferdu, který měl pěkný život a rychlou smrt ?
To je tak trochu pštrosí.

18.4.2013 22:39
danurba

XXX.XXX.54.200

Mám pocit, že svět se obrací naruby. Absolutní většina chovatelů koz, ovcí a jiný drobných farmářů jsou měšťáci utečení na vesnici (včetně mě) a ti se postupně naučili právě to porážení a jezení vlastnoručně porozených a vypiplaných zvířat. A spousta rodilých vesničanů, kteří v tom vyrostli, by už nikdy nechtělo chovat nic jedlejšího než psa a kočku a při zmínce o sušení sena jim naskakují pupínky.

19.4.2013 16:06
plisak

XXX.XXX.236.4

možná důvody jsou u obou skupin stejné . bývalého života mají plné zuby

19.4.2013 22:27
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Dobrý večer Danurbo, čtu tuhle diskusi od začátku, nechtěla by jste sem vložit aktuální fotky štěnátek?? zajímalo by mě jak ted vypadají :D Zdeněk

19.4.2013 22:45
danurba

XXX.XXX.54.200

ssuchos napsal(a):
Dobrý večer Danurbo, čtu tuhle diskusi od začátku, nechtěla by jste sem vložit aktuální fotky štěnátek?? zajímalo by mě jak ted vypadají :D Zdeněk

Určitě je zítra vyfotím, už jsou to pěkní čertíci, u každého už se projevuje jiný charakter. Žíhaná fenka tmavne, černé skvrny se začínají slévat ve větší mapy. Hnědý pejsek šedne, černému pejskovi se objevuje náznak pálení (to má po babičce), na žlutou fenku jsme zvědaví nejvíc, jak se vybarví, protože si jí bere moje dcera. Má nádhernou sytě černou masku a šedavé bříško.

20.4.2013 19:19
danurba

XXX.XXX.54.200

nikdy bych neřekla, jak těžký úkol bude vyfotit 4 prcky smajlík

20.4.2013 19:20
danurba

XXX.XXX.54.200

danurba napsal(a):
nikdy bych neřekla, jak těžký úkol bude vyfotit 4 prcky smajlík

Isis

8.5.2013 21:23
danurba

XXX.XXX.54.200

Žíhaná Žíža v celé své kráse i s maminkou

karolína007

14.5.2013 17:21
karolína007

XXX.XXX.48.211

danurba napsal(a):
situaci vysvětluji výše

smajlík

2.8.2013 23:17
ssuchos

XXX.XXX.207.233

Tak se chci jen zeptat jak se daří štěňátkům a jak se nakonec vybarvila? Zdeněk

3.8.2013 00:13
danurba

XXX.XXX.60.8

Tak všechna štěňata jsem udala a se všemi jsem v kontaktu, se třemi přímo a o čtvrtém mi podává zprávy náš veterinář. Žlutou fenku si vzala moje dcera, která bydlí s rodinou s námi na statku, takže jí mám de facto doma. Fenka váží asi 18kg, začala chodit na cvičák, po třech lekcích jí cvičitelka velice chválí. Je to pastevec každým coulem, od maminky se učí hlídat a nahánět dobytek (a lovit slepice) a moc jí to jde. Vypadá trochu jako belgický ovčák s delšíma sklopenýma ušima, je to takový ušiplesk. Zítra jí vyfotím.
Černý pejsek je obrovský, váží už asi 23kg, vzal si ho syn mé kolegyně z práce, hned od 8 týdnů s ním pracuje, pejsek je neskutečně chápavý. Chodí na stejný cvičák, jako ta naše, je prý trochu pomalejší a rozvážnější. Nezůstal černý, od pacek začaly prorůstat žluté chlupy, na jedné straně jsou výraznější než na druhé, vypadá, jako by měl být melírovaný. Tvarem těla je jako čuvač, jen krátkosrstý, je to moc pěkný pes těžšího typu.
Žíhanou fenku jsem osobně neviděla, ale veterinář říkal, že tvarem těla je taky hodně do čuvače, jen je drobnější. Je stále stejně žíhaná, jako byla. Čert ví, kdo je jejím otcem, ale fenka se má dobře, lidi předtím měli kavkazáka, takže si s pastevcem umí poradit.
Posledního, tmavě pískového pejska si vzal známý z vedlejší vsi, je velký a vzledově do čuvače, má se dobře. Bydlí v kuchyni, maminka majitele s ním chodí na procházky a rozmazluje ho.
Když jsme udali všechna štěňata, ozvalo se ještě několik zájemců. Na vesnici je o pěkné hlídací psy docela zájem.
Naší fenu jsme dali vykastrovat před měsícem, dobře se jí to zahojilo. Se svojí dcerou, kterou jsme si nechali, má zatím výborný vztah, celé dny si hrají, u krmení se vzájemně respektují, nelezou si do misek. Mám trochu obavy, jak to bude, až štěně dospěje, aby nenastal boj o dominanci. V tom případě by jedna bydlela na dvoře a druhá na zahradě, ale snad si to spolu vyříkají bez boje.

3.8.2013 08:30
plisak

XXX.XXX.236.4

tak to je prima zpráva, možná byste byla udala dobře všechna štěňata.

5.8.2013 21:57
danurba

XXX.XXX.60.8

Tady je jedno ze štěňat ve věku cca 4,5 měsíce i s maminkou

6.8.2013 07:32
ilisek

XXX.XXX.196.15

danurba napsal(a):
.

Pěkný pesansmajlík Ilona

14.8.2013 21:15
danurba

XXX.XXX.60.8

majitelé žíhané fenky mi poslali fotky...

14.8.2013 22:03
pidla

XXX.XXX.106.11

Ježiši, to je boží držka! smajlík Fakt by mě zajímalo, co byl ten táta zač...

14.8.2013 22:05
danurba

XXX.XXX.60.8

no je to obludka, v 5 měsících asi 30kg, maminka čuvačka se nezapře a tatínka nám neprozradí

25.8.2013 18:58
terqa.35

XXX.XXX.33.3

Nepochopím jak někdo může napsat něco tak bezcitného. Protože to nejsou čistokrevná štěnda tak nemají právo na život ? Takže když vy byste byla napůl češka napůl arabka, taky byste se měla nechat utratit ? Přemýšlejte trochu !smajlík

25.8.2013 20:40
danurba

XXX.XXX.60.8

Ale tohle nebyli napůl Češi a napůl Arabové, ale napůl Slováci a napůl Němci smajlíksmajlík

26.8.2013 11:33
ilisek

XXX.XXX.196.16

danurba napsal(a):
majitelé žíhané fenky mi poslali fotky...

Ta je taky krásná :o)) Ilona

Přidejte reakci

Přidat smajlík