jana10
napsal(a):
Dobrý den,
obracím se zde s dotazem, zda si koupit čivavu nebo jorkšíra... Mě osobně se líbí obě rasy, ale každý říká něco úplně jiného, tak třeba pomůžete vy..
Předem velmi děkuji
a co takhle si přečíst povahové vlastnosti daných plemen? s tím psem budete žít 15 let, tak snad nedáte na to, že někdo se víc kloní k jorkovi a někdo víc k čivavě, ne????
lavacca
napsal(a):
a co takhle si přečíst povahové vlastnosti daných plemen? s tím psem budete žít 15 let, tak snad nedáte na to, že někdo se víc kloní k jorkovi a někdo víc k čivavě, ne????
Souhlasím. Jde o povahově dost rozdílná plemena, takže doporučuju pročíst něco o povaze, promluvit s chovateli (třeba na výstavě) a rozhodnout se podle toho, které plemeno se k vám povahově víc hodí, ne podle toho, které se vám líbí.
A každopádně ať se rozhodnete pro kterékoliv plemeno, určitě doporučuju zvolit štěně s PP z dobré chovatelské stanice, kde dbají na zdraví a povahu svých odchovů, svým psům se věnují (například s nimi dělají různé sporty či skládají zkoušky), u rodičů štěňat dělají i nepovinná zdravotní vyšetření, štěňatům se věnují a socializují je. To vám dá určitý předpoklad dobrého zdraví a povahy u Vašeho štěňátka. Štěně po rodičích, kteří málokdy opustili byt, nevěnují se žádnému výcviku a nemají ani žádná zdravotní vyšetření, je velmi pravděpodobná poukázka na průšvih - zdravotní a/nebo povahový. Pamatujte, že si vybíráte parťáka na následujících 12-15 let, takže se vyplatí volit pečlivě.
Držím palce a přeju šťastnou ruku ve výběru!
jana10
napsal(a):
Povahové vlastnosti psa mám už dávno přečtené.. Pokud mi nechcete poradit, tak mi nemusíte vůbec psát... O takové rady nestojím.. Děkuji
A co potom teda chcete poradit? My vás osobně neznáme, takže nevíme jaké máte představy o psovi a co mu můžete nabídnout. Tohle si prostě musíte rozmyslet hlavně vy.
Taky jsem nepochopila, co zadavatelka vlastne chce. Ja, pokud bych sla do spolecenskeho prcka, nevolila bych ani jedeno z modnich plemen.
Byl by to patrne motyl nebo lvicek. Vetsi predpoklad, ze nemodni plemeno bude zdravejsi a taky trocha individuality. Nemusim vodit na provazku to co ma kazdy.
Když openeme velikost, váhu a modnost plemen. Jsou to naprosto odlišní pesani, jorkšír je terier a to hovoří za vše, měla by jste vědět jestli chce nějakého teriera, sice je malý ale furt je to terier, nebo si na teriera netroufnete. Já miluju teriery pro svou povahu, tvrdohlavost maji svou hlavu, vymýšlí a v tomhle je jedno jestli je to jorkšír, jack či staford, povahy jsou dosti podobné.
jana10
napsal(a):
Povahové vlastnosti psa mám už dávno přečtené.. Pokud mi nechcete poradit, tak mi nemusíte vůbec psát... O takové rady nestojím.. Děkuji
Co tedy od Vašeho psa očekáváte? A co mu nabízíte? To je také velice důležité vědět, abychom Vás mohli nasměrovat k tomu vhodnějšímu plemeni pro Vás.
davidka
napsal(a):
Já bych taky nevolila ani jedno (přestože v rodině jorka máme a je to fajn pes). Čivav máme v okolí několik a vesměs jsou to nevychovaný uřvaný rozmazlenci (bohužel vinou majitelů, ne plemene). Víc se mi líbí ruský toy, povahou i vzhledem.
My máme čivku a uřvaná není. Akorát je to spíš malé dítě než pes :D.