Zdravím,
ráda bych se s vámi poradila. Mám 4-měsíční fenečku JRT, momentálně jsme na TOTW bizon pro štěňata. Prospívá na nich pěkně, bobky jsou pevné, přiměřené velikosti.Pejsek je veselý a nevypadá, že by jí něco chybělo. Jediné co mě zaráží je množství vody, které vypije za celý den. Na granulích od chovatelky (Chicopee) a dále na mých (přechodných Brit Care) pila o hodně méně. Myslím, že do svědčí o větším množství soli. Takže je přede mnou zase rozmýšlení, které krmení bylo pro ni lepší. Váhám mezi Canine Caviar a Orijen. Poradíte? Mockrát děkuji.
PS: nezavrhuji BARFování, ale mám strach se do toho pustit bez nějakého odborného dohledu, načteno sice mám, ale odvahu už ne :/. Bojím se vynechání důležitých látek.
evcusik
napsal(a):
Zdravím,
ráda bych se s vámi poradila. Mám 4-měsíční fenečku JRT, momentálně jsme na TOTW bizon pro štěňata. Prospívá na nich pěkně, bobky jsou pevné, přiměřené velikosti.Pejsek je veselý a nevypadá, že by jí něco chybělo. Jediné co mě zaráží je množství vody, které vypije za celý den. Na granulích od chovatelky (Chicopee) a dále na mých (přechodných Brit Care) pila o hodně méně. Myslím, že do svědčí o větším množství soli. Takže je přede mnou zase rozmýšlení, které krmení bylo pro ni lepší. Váhám mezi Canine Caviar a Orijen. Poradíte? Mockrát děkuji.
PS: nezavrhuji BARFování, ale mám strach se do toho pustit bez nějakého odborného dohledu, načteno sice mám, ale odvahu už ne :/. Bojím se vynechání důležitých látek.
Já bych spíš řekla, že teď pije víc, protože je teplo.
BARFu se nebojte vůbec, není to rozhodně složitý, a když budete krmit aspoň trochu pestře, tak nedostatek něčeho rozhodně nehrozí. Dětem taky sestavujete jídelníček pod odborným dohledem? ;-)
evcusik
napsal(a):
Děti prosím ještě nemám. Odborným dohledem jsem myslela človíčka barfujícího :D ...mít prcka, tak se taky asi ptám ostatních na zkušenosti :D ...takže říkáte, že mám s klidným svědomím krmit TOTW? :) ...na barf bych chtěla přejít v červnu, až bude po zkouškách a větší klid na to :)
TOTW můžete krmit úplně bez problému, to zvýšené pití bych fakt přičítala změně počasí, která se jen náhodou kryla s Vaší změnou granulí ;-)
Jinak k BARFu: já krmím převážně syrovým od začátku, co jsem si pořídila první čubu, takže oba psi jsou na syrovém od štěněte, už od chovatelek - první má teď tři roky, druhý pět měsíců. Veterinář je vždycky chválí, jak jsou pěkně stavění a nasvalení, starší čuba má rentgeny kyčlí, loktů i ramen nulové - ortoped se divil, že tak pěkné kyčle u labradora snad ještě neviděl. Můj systém je následující: když objednávám maso, snažím se objednávku pokud možno poskládat pestře, aby tam byly různé druhy masa, nějaké vnitřnosti (hlavně zelené dršťky), kosti i ryby (plus nějaké kosti dokoupím ještě u řezníka - krky, křídla, skelety). No a pak už jen vždycky kouknu do mrazáku a řeknu si "copak už jsme dlouho neměli?". A to dám rozmrazit. Pak to psům mrsknu do misky, a když se mi chce, tak k tomu mrsknu i kus zeleniny. Vcelku, však mají zuby. Ke kostem teda zeleninu nedávám vůbec, zjistila jsem, že je pak čuba blbě tráví, takže zeleninu dávám jen ke svalovině, a i to jen někdy, častěji dostanou jen samotné maso. Když je maso libové, přidám k němu trochu lososového oleje. A to je vše. Žádný systém, žádné počítání, akorát se snažím, aby v rámci dejme tomu čtrnácti dnů dostali maso, chrupavky, kosti, vnitřnosti i ryby. A hlavně hlídám dávku, aby mi nepřibírali, protože jsou to popelnice pažravé a jsou schopní přežrat se k puknutí.
Děkuji za reakci. Mražák moc nevyužívám, takže by byl celý pro hafouse. Co jsem očíhla s chutí ji jede syrové kuřecí (při chystání mého oběda), už méně chtěla syrovou velkou vepřovou kost (kde se ji nechávalo dost svaloviny na tom). Jak mám případně zasáhnout, když se malé nebude chtít do veprového/hovězího? A ještě otázka, jakou zeleninu dáváte do misek? Malé jede samotná mrkev, rajčátka a ráda si ukradne cibuli(syrovou, četla jsem že není vhodná pro nějaké látky).
evcusik
napsal(a):
Děkuji za reakci. Mražák moc nevyužívám, takže by byl celý pro hafouse. Co jsem očíhla s chutí ji jede syrové kuřecí (při chystání mého oběda), už méně chtěla syrovou velkou vepřovou kost (kde se ji nechávalo dost svaloviny na tom). Jak mám případně zasáhnout, když se malé nebude chtít do veprového/hovězího? A ještě otázka, jakou zeleninu dáváte do misek? Malé jede samotná mrkev, rajčátka a ráda si ukradne cibuli(syrovou, četla jsem že není vhodná pro nějaké látky).
S odmítáním konkrétních druhů masa moc neporadím, ti moji jsou pažravci... I když štěník mi ze začátku stávkoval s celýma mořskýma rybama, i pěticentimetrovou rybičku jen rozžužlal a nechal, tak jsem prostě poslala starší čubu, ať to po něm dojí, a prcek nic jinýho nedostal - stačilo dvakrát a hned zjistil že ryby jsou vlastně taky k jídlu
Zeleninu dávám jakoukoliv, i ovoce. Mrkev, brokolici, salát, čínské zelí, řapíkatý celer, červenou řepu, jablka, občas kousek banánu, na podzim dýni... rajčata a papriky moc nedávám. A celkově nedávám moc zeleniny, hlavně teď zjara, když se stejně dost napasou trávy a bylinek venku. Cibulovitá zelenina (cibule, česnek, pórek) není vhodná, obsahuje látky rozkládající červené krvinky. Jednou za čas kousek ale rozhodně neuškodí. Jedovaté je avokádo a údajně i hrozny, i když pár kuliček hroznu občas dám jako pamlsek a nebyl problém.
Jasné, no u malé se nedá říct že by nežrala a byla vybíravá, ale také že by to byl pažravec to také ne(rodiče mají bígla a to je popelnice). Spíše je taková rozlítaná a neudělá se klídek a čas na krmení. Praktikuju že v určitý čas má krmení a půl hodiny na spapání, pak má smůlu. Nyní, už vše sežere více méně. Asi to je razantní krok, ale člověk pak s ní nemůže být víc akčnější, neb z toho zvrací... dobrá, tak mladá se už může těšit na masínko čerstvé od června :) snad jí bude šmakovat.....
evcusik
napsal(a):
Zdravím,
Toto je určitě ukazatel vyššího množství soli. Děje se to u většiny psů na TOTW. Ta sůl je tam přidaná a navíc jsou tam "uzené" suroviny, které také musejí zákonitě obsahovat vysoké množství soli. Navíc, počasí není teplé na to, aby pes pil nadměrně. Jak by pak pil v létě. Co se týká výběru, orijen je fajn pokud pes nemá citlivé zažívání, zde je zase na to dobře ten Canine Caviar.
pavel.novotny
napsal(a):
Toto je určitě ukazatel vyššího množství soli. Děje se to u většiny psů na TOTW. Ta sůl je tam přidaná a navíc jsou tam "uzené" suroviny, které také musejí zákonitě obsahovat vysoké množství soli. Navíc, počasí není teplé na to, aby pes pil nadměrně. Jak by pak pil v létě. Co se týká výběru, orijen je fajn pokud pes nemá citlivé zažívání, zde je zase na to dobře ten Canine Caviar.
Zajímalo by mě, kde jste přišel na tato tvrzení, když TOTW obsahuje soli naopak míň než Orijen... (TOTW High Prairie - 0,3% sodíku, Orijen Regional Red - 0,4% sodíku)
pidla
napsal(a):
Zajímalo by mě, kde jste přišel na tato tvrzení, když TOTW obsahuje soli naopak míň než Orijen... (TOTW High Prairie - 0,3% sodíku, Orijen Regional Red - 0,4% sodíku)
Tyto údaje jsou poměrně prazvláštní. Když se podíváte na složení TOTW, mají sůl poměrně vysoko ve složení. Musí jí tam být určitě procento. Navíc, zde budou další suroviny (třeba ty uzené), které taky budou obsahovat hodně sodíku. Naproti tomu, žádné přidané suroviny se sodíkem v Orijenu nejsou. Proto bych se vsadil, že v TOTW někdo zapomněl připsat jedničku