Ahoj, potřebuju poradit. Budeme přebírat skoro 5 měsíční štěňátko zlatého retrívra. Je od rodiny s dvěmi dětmi, (koupili jim ho, a oni se o něj nechtěli starat. Takže aby to nebylo na rodičích, tak ho dávají pryč). Chci se zeptat, jak začít, aby štěňátko nebylo šokované z náhle změny. Přidávám fotky, a prosím, aby jste mi řekli, zda je všechno v pořádku. Pojedu se na štěňátko podívat, takže na co bych se měl dívat. Budu moc vděčný za každou radu.
Myslím, že to nebude "čistý" golden, což ale vůbec neva, pokud za něj nechtějí majlant. Je moc hezký. Jinak co se změny týká - hodně se mu věnovat, ale vše formou hry a výhradně po dobrém a nechtít po něm ze začátku moc, nechat ho doma aklimatizovat. Být důsledný, ale vždy klidný (i když tě jistě mockrát vytočí). Socializovat, všechno mu ukazovat, pomalu seznamovat s neznámými věcmi, brát ho co nejvíc s sebou, aby si zvykal v různých prostředích, ale vše s rozumem, postupně. Držím palce, jistě to bude bezva parťák.
Pokud vám ho darují, tak v pořádku, pokud za něj chtějí peníze, uděláte líp, když si vezmete štěňě z útulku...
Tohle v žádném případě není zlatý retrívr...Možná jeho kříženec, možná ale taky kříženec něčeho jiného...Co z něho vyroste, je ve hvězdách.
Pokud si ho i přes to vezmete, buďte trpěliví, přistupujte k němu s citem, jako by to bylo malé štěňátko, právě vzaté od mamky..Určitě žádné tresty.
ds2020
napsal(a):
Ahoj, potřebuju poradit. Budeme přebírat skoro 5 měsíční štěňátko zlatého retrívra. Je od rodiny s dvěmi dětmi, (koupili jim ho, a oni se o něj nechtěli starat. Takže aby to nebylo na rodičích, tak ho dávají pryč). Chci se zeptat, jak začít, aby štěňátko nebylo šokované z náhle změny. Přidávám fotky, a prosím, aby jste mi řekli, zda je všechno v pořádku. Pojedu se na štěňátko podívat, takže na co bych se měl dívat. Budu moc vděčný za každou radu.
Nebojte, štěně si rychle zvykne. Nechte ho si v klidu nové prostředí projít, očichat, prozkoumat.
Pejsek se podle fotky zdá dost hubený, ale ono to může mást. V tomto věku jsou štěňata hodně rozdílná.
Hlavně si zkontrolujte očkovací průkaz, zda má vše potřebné zapsané a zeptejte se, kdy a čím bylo štěně odčervované (teď už se to také většinou píše do očkováku, ale mít to tam nemusí).
Zeptejte se, čím je krmené, případně ať vám zbytek krmení dají sebou, aby štěně nemělo problém s přechodem na jinou stravu. A kolikrát denně (v jakou dobu) žrádlo dostávalo.
Taky se zeptejte, zda dávali nějaké doplňky (např. na klouby).
Jestli je pes čipovaný, v kterém registru je vedený (existuje jich několik).
A asi by bylo dobré napsat si nějaký papír (smlouvu) o převzetí psa.
Zkontrolujte psovi konečník (nesmí mít nalepené zbytky stolice, známky průjmu), uši (zarudnutí, zánět), oči (výtok, zarudnutí).
Ptejte se, jestli mělo nějaké zdravotní problémy, zda už někdy dostalo antibiotika (případně kdy a jaké).
Jestli se psem cvičili, co umí a na jaké povely.
Jaké pamlsky dávali.
Jestli se něčeho bojí (určitých zvuků, pohybů apod.).
Uf, už mě nic víc nenapadá, snad mě někdo doplní.
Je pes s PP nebo bez?
Díky za odpověď - paní tvrdí, že je čistý. Chtějí za něj jen cenu očkování. Jinak tak čistota mě mate přidávám dvě fotky. Černobílá je s "mým" a ta s počítačem jiného goldena ve stejném věku (zhruba 4.5 měsíce). Jsou si strašně podobní takže nevím. Co myslíte?
Myslím, že bez PP, závisí na tom, zda je čistotný, ale to musíte poznat podle fotek. Očkovací průkaz dostanu. Granulí dostaneme do začátku 15 kilo, takže bude do začátku dost. Otázka je, zda zůstat u tohoto krmení, nebo později pomalu nahrazovat něčím jiným, lepším, co bude více vyhovovat.
já teda nevím, fotky dost zkreslují, ale mě nepřijde ani ten s tim počítačem úplně čistý...i když, jak říkám, chtělo by to lepší foto...
tady na fotu je moje fenka ve věku 4,5 měsíce (fena je s PP)
hlozi
napsal(a):
Pokud má PP je čistokrevný, pokud je nemá, tak to ví asi jen pán bůh...
Je to opravdu špatná fotka, ale dle mě má hrozně úzkej a dlouhej čumák a celkově se mi prostě moc nezdá jako golden...
Z toho s počítačem vyrostl takovýhle krasavec. Co myslíte, vyčtete z této fotky víc? Já totiž opravdu nevím.
Tady jsou stránky s fotkami toho cizího - http://dastynka.blog.cz/
rapotacka11
napsal(a):
Nedala bych jim ani korunu .
Pohrajou si se štěnětem a pak starost o psa hodí na krk jinému . . .
- každá legrace něco stojí - aspon' si to uvědomí .
Když se jim to nezdá , at' si ho nechají !
Pořízení psa se má pořádně zvážit a to se týká i Vás .
Je to na spoustu let .
Jistě vše jsem již zvážil, chápu Vás, dozvěděl jsem se o nich přes jednoho mého přítele, takže nejdříve konzultuji s Vámi, ve čtvrtek tam posílám dalšího kamaráda - chovatele, je v Brně takže já bych tam mohl až v neděli si ho převzít. Chápu, že si se štěnětem pohrály a teď se ho chtějí zbavit, ale připadá Vám správné, nechat toho psa trápit v této rodině, kde o něj nemají zájem, třeba další 10-12 let?
ds2020
napsal(a):
Tady jsou stránky s fotkami toho cizího - http://dastynka.blog.cz/
Prohlídla jsem si některé fotky..ANO, vypadá na nich jako retrívr, nicméně, pokud nemá PP, může to být stejně kříženec...
Nechci, aby jste to brala, jako že vás odrazuji..Nicméně, pokud si chcete pořídit retrívra, kupte si jej s PP z ověřené chovatelské stanice..Pokud je vám jedno, co z pejska vyroste (protože to u bez PP psa prostě nevíte), vemte si raději pejska z útulku, než za něj někomu něco platit...
Nehledě na to, že u retrívrů je dost velký průšvih DKK a DLK, tak na to pozor...
Víc fotek toho "vašeho" nemáte?
tady je krásný kříženeček zlaťáka, to by vám z toho vašeho taky mohlo vyrůst...
http://www.ahaonline.cz/clanek/musite-vedet/57830/pribehy-pejsku-z-utulku-lojza-je-temperamentni-mazlik.html
hlozi
napsal(a):
a tohle je kříženec labradora s kokrem...
Myslím, že jste uhodla hřebíček na hlavičku. Přidávám, ještě dvě fotky.
Tady je čistokrevný, ale zase má ten dlouhý čumák. Ach jo...to je maglajs
rapotacka11
napsal(a):
Vet Vám může říct , to co my .
Nemyslete , že mrkne na psa a pozná "složení".
Vám jde "jen" o to pomoci chudáčkovi ?
Nač ho chcete ?
Vždycky jsem chtěl goldena, ale zase za něj nechci dát šílení peníze chovných stanic (od 13.tisíc víš), protože ho nechci na výstavy, ale jako společníka, na procházky, jogging atd.. Takže když jsem dostal tuhle nabídku, tak, vzhledem k omezenému rozpočtu, chtěl jsem ji samozřejmě prozkoumat. Neříkám, že si pejska na 100% vezmu, proto se o něm snažím zjistit co jen jde. Kdyby jste měla nějaký tip na goldena za dobrou cena, budu vděčný.
ds2020
napsal(a):
Víte co, nejjednodušší bude zavolat veterinářce od té paní a to snad prozradí, co je zač. Všem moc děkuji
Veterinářce klidně zavolejte, ale moc nepočítejte s tím, že vám poradí...Veterináři jsou od toho, aby léčili, od toho, aby se vyznali v plemenech jsou posuzovatelé..A u kříženců je to nekdy pěkný oříšek...Takže platí moje doporučení, viz. výše
ds2020
napsal(a):
Vždycky jsem chtěl goldena, ale zase za něj nechci dát šílení peníze chovných stanic (od 13.tisíc víš), protože ho nechci na výstavy, ale jako společníka, na procházky, jogging atd.. Takže když jsem dostal tuhle nabídku, tak, vzhledem k omezenému rozpočtu, chtěl jsem ji samozřejmě prozkoumat. Neříkám, že si pejska na 100% vezmu, proto se o něm snažím zjistit co jen jde. Kdyby jste měla nějaký tip na goldena za dobrou cena, budu vděčný.
tak já vám něco řeknu...moje goldenka stála 13tisíc, stanici, z které si jí vezmu, jsem vybírala půl roku, pak jsem čekala na krytí, potom na štěňata a potom na odstav...celkem zhruba rok...
celou tu dobu jsem si dávala na stranu peníze, abych si na ní našetřila...
a teď jsem šťastná, je jí skoro sedm let, za celý život žádný zdravotní problém, DKK i DLK 0/0, nikdo by jí její věk nehádal..
oproti tomu dvě moje kamarádky potřebovali psa rychle a hned...vzali první štěně, které se namanulo...jeden má onemocnění štítné žlázy a kulhá tak, že se doživotně bez léků nehne...druhý je sice "labrador", ale to nic nemění na faktu, že za prvé vypadá jinak, než labrador a za druhé ve svých dvou letech neujde víc,než pár km - druhý den se totiž nepostaví na nohy!
hlozi
napsal(a):
a ještě dodám, že když má pes PP,na výstavy se NEMUSÍ chodit! PP je jen něco jako rodný list, plus předpoklad vzhledu,povahy a genetických vad - což u bez PP psa nikdy nevíte...
Jistě vím, že na výstavy chodit nemusím. Také nechci brát první štěně, co se namane, vidíte, že se všude možně radím a rád si nechám poradit. Můžete mi tedy doporučit nějakou chovnou stanici? Díky
To vás šlechtí, že se rozmýšlíte a dáte na rady...
Víte, já ke svojí goldence mám doma ještě čtyři útulkáče, velmi se angažuji na pomoc psíkům v nouzi a strašně mě štve, když to všechno vidím kolem sebe...A každý odchovaný bez PP pes tomu velmi napomáhá a bohužel, někteří i ti s PP.
Bohužel, v dnešní době je celkem snadné sáhnout vedle i u chovatelů s PP. Nepoctiví lidé se najdou všude...
Moje fenka je ze skvělé CHS, která ale momentálně neodchovává, neb chovatelce zůstali doma tři feny důchodkyně a z kapacitních důvodů si další mladé fenky pořídit nemůže..Až jednou babičky odejdou do psího nebe, tak se k chovatelství plánuje vrátit...
Ale kritéria, podle kterých jsem vybírala, byla následující
- zdravotní vyšetření jednotlivých psů v CHS - čim víc vyšetření s dobrými výsledky, tim lepší
- povaha fen,případně poté krycího psa (a jeho zdrav. vyšetření) a vzhled
- komunikativnost a ochota chovatele, když jsem ho kontaktovala s dotazy
- výsledky výstav a zkoušek
To byly takové základní body...Někdy jsem ani nedošla k bodu tři,protože se mi v těch předchozích něco nelíbilo...Byli to hodiny strávené na internetu a projíždění jednotlivých CHS...
Jak říkám, vyplatilo se..
Mimochodem, fenku jsem si pořizovala jako mazlíka a parťáka a nakonec máme za sebou několik výstav, OVVR, canisterapii a výcvik na WT...Takže všechno může být jinak, než člověk původně zamýšlí...
Jediné, z čeho vyčtete čistokrevnost je průkaz původu. Takže celá tahle debata je absolutně o ničem Pokud nemá PP, je to roztomilý kříženec
A to, obávám se, není věc názoru, to jsou fakta.
Jinak s tím přechodem do nového domova. Chovejte se k němu uplně normálně. Bude potřebovat jistotu, vedení a podporu. Ne lítost. Hodně štěstí s prckem
hlozi
napsal(a):
To vás šlechtí, že se rozmýšlíte a dáte na rady...
Víte, já ke svojí goldence mám doma ještě čtyři útulkáče, velmi se angažuji na pomoc psíkům v nouzi a strašně mě štve, když to všechno vidím kolem sebe...A každý odchovaný bez PP pes tomu velmi napomáhá a bohužel, někteří i ti s PP.
Bohužel, v dnešní době je celkem snadné sáhnout vedle i u chovatelů s PP. Nepoctiví lidé se najdou všude...
Moje fenka je ze skvělé CHS, která ale momentálně neodchovává, neb chovatelce zůstali doma tři feny důchodkyně a z kapacitních důvodů si další mladé fenky pořídit nemůže..Až jednou babičky odejdou do psího nebe, tak se k chovatelství plánuje vrátit...
Ale kritéria, podle kterých jsem vybírala, byla následující
- zdravotní vyšetření jednotlivých psů v CHS - čim víc vyšetření s dobrými výsledky, tim lepší
- povaha fen,případně poté krycího psa (a jeho zdrav. vyšetření) a vzhled
- komunikativnost a ochota chovatele, když jsem ho kontaktovala s dotazy
- výsledky výstav a zkoušek
To byly takové základní body...Někdy jsem ani nedošla k bodu tři,protože se mi v těch předchozích něco nelíbilo...Byli to hodiny strávené na internetu a projíždění jednotlivých CHS...
Jak říkám, vyplatilo se..
Mimochodem, fenku jsem si pořizovala jako mazlíka a parťáka a nakonec máme za sebou několik výstav, OVVR, canisterapii a výcvik na WT...Takže všechno může být jinak, než člověk původně zamýšlí...
Díky, máte pravdu. Budu hledat, nedá mi to spát, rád bych našel nějakého do konce června. Přeci jen za 2 měsíce prázdnin jsem doma tzv "opuštěn" a člověk začne s výcvikem a může se hafanovi věnovat v podstatě 24 hod. denně. Budu hledat a mnohokrát děkuji za dobré rady, jistě zde bude ještě žádat o nějakou pomoc
ds2020
napsal(a):
Díky, máte pravdu. Budu hledat, nedá mi to spát, rád bych našel nějakého do konce června. Přeci jen za 2 měsíce prázdnin jsem doma tzv "opuštěn" a člověk začne s výcvikem a může se hafanovi věnovat v podstatě 24 hod. denně. Budu hledat a mnohokrát děkuji za dobré rady, jistě zde bude ještě žádat o nějakou pomoc
Já si myslím, že je úplně jedno jestli je čistý nebo ne, pokud nechcete s PP, můžete si vzít štěně (menší), které bude vypadat jak maličký golden a v pěti měsících bude vypadat úplně stejně jako tento. Opravdu čistokrevnost vám zaručí fakt jen PP. Ono je také možné, že je nekvalitně živený, proto je hubenější a má méně srsti. Osobně pokud se vám líbí bych ho vzala. Pětiměsíční pes by už zase měl být vcelku čistotný, odpadají starosti s loužičkami a to, že vyrůstá v rodině s dětmi je taky plus (bude na ně zvyklý), pokud mu neubližují. Jestli se vám líbí, tak si jej vemte a zaměřte se na budování vztahu a kvalitní baštu a možná budete koukat, jaký krasavec se z něj vyklube. To že je lehčí kostry může být kvůli DKK spíš výhoda, a štěně po bezpapírových rodičích s prověřenými klouby na DKK stejně neseženete, to prakticky nikdo nedělá, pokud pes nemá PP a nechce ofiko uchovnit.
atika
napsal(a):
Já si myslím, že je úplně jedno jestli je čistý nebo ne, pokud nechcete s PP, můžete si vzít štěně (menší), které bude vypadat jak maličký golden a v pěti měsících bude vypadat úplně stejně jako tento. Opravdu čistokrevnost vám zaručí fakt jen PP. Ono je také možné, že je nekvalitně živený, proto je hubenější a má méně srsti. Osobně pokud se vám líbí bych ho vzala. Pětiměsíční pes by už zase měl být vcelku čistotný, odpadají starosti s loužičkami a to, že vyrůstá v rodině s dětmi je taky plus (bude na ně zvyklý), pokud mu neubližují. Jestli se vám líbí, tak si jej vemte a zaměřte se na budování vztahu a kvalitní baštu a možná budete koukat, jaký krasavec se z něj vyklube. To že je lehčí kostry může být kvůli DKK spíš výhoda, a štěně po bezpapírových rodičích s prověřenými klouby na DKK stejně neseženete, to prakticky nikdo nedělá, pokud pes nemá PP a nechce ofiko uchovnit.
Ano, díky, ale mám jediný strach, že pejsek bude muset být venku, jeden člen mé rodiny je alergik (ne tak velký, aby nesnesl psa venku, ale uvnitř být nemůže). Takže mám strach, že když málo vyroste a bude mít málo srsti tak mu bude zima a budu řešit problém, kde bude moci být. Jistě, pokud bude extrémní zima nebo třeba bouřky apod., tak se ho můžu pustit do sklepa, ale neměl by tam být permanentně. Takže nevím, zda by bylo možné ho nechat venku, goldena ano. Ale tohohle když nikdo neví co z toho bude.
Tak to jsem nepochopila, že chcete opravdu zlaťáka. Myslela jsem, že se chcete ujmout psíka, který je nechtěný, ne že trváte na exteriéru. V tom případě bez PP nebudete mít jistotu nikdy.
I bez PP pes může být venku, dokonce i krátkosrstý. Záleží spíš na aklimatizace a jak mu dobře zařídíte venkovní bydlení (zateplená bouda, dobrá podestýlka, závětří).
A pro ty, co radí si raději vzít útulkáče... takže podle vaší logiky ho původní majitelé prvně mají strčit do útulku, aby si ho nový majitel mohl vzít... hmm, to mi hlava fakt nebere.
Ještě se zeptám : to má být Váš první pes ?
Ráda , spíš nerada Vás upozorním na nehorázné ceny u veterinářů . . . . a s tím je
třeba taky počítat .
Naši sousedi - invalidi , ona na vozíku - on po mrtvici , tzn. důchodci
potřebovali veta cca každé 2-3 týdny , pes 10 let do 10 kg. Problém s análními
žlázkami - asi nějaký zánět . Veti žlázky vymačkali a aplikovali ATB (?)
Psa tam vodili sousedi , přátelé - 1x i já. Sousedka mi dala 1.000 kč!
A nestačilo to !!!
Veti věděli jak na tom jsou , ale . . . . prachy! Prachy! Dej hlavně prachy!!!
Pejska museli zlikvidovat . Neutáhli to . .
Jen abyste i s tímhle trochu počítal . Léky - třeba ATB dávají podle váhy psa , takže
u nás - čím větší pes , tím větší pálka .
ds2020
napsal(a):
pokud to je kluk, tak se podívat jestli má sestouplé varlata.
davidka
napsal(a):
Tak to jsem nepochopila, že chcete opravdu zlaťáka. Myslela jsem, že se chcete ujmout psíka, který je nechtěný, ne že trváte na exteriéru. V tom případě bez PP nebudete mít jistotu nikdy.
I bez PP pes může být venku, dokonce i krátkosrstý. Záleží spíš na aklimatizace a jak mu dobře zařídíte venkovní bydlení (zateplená bouda, dobrá podestýlka, závětří).
A pro ty, co radí si raději vzít útulkáče... takže podle vaší logiky ho původní majitelé prvně mají strčit do útulku, aby si ho nový majitel mohl vzít... hmm, to mi hlava fakt nebere.
O útulku jsem mluvila já...
A říkala jsem, že v případě, že si ho chce pán KOUPIT, tak ať jde raděj do útulku...Pokud ho darují, ať si ho klidně vezme...
hlozi
napsal(a):
O útulku jsem mluvila já...
A říkala jsem, že v případě, že si ho chce pán KOUPIT, tak ať jde raděj do útulku...Pokud ho darují, ať si ho klidně vezme...
Ale pán psal, že je za cenu očkování. To chtějí útulky taky.
Ono asi nejde o to v tomto případě na psovi vydělat, ale možná mu opravdu chtějí najít lepší domov.
Ne každý na psa má (teď nemyslím finančně, ale duševně a časově). Někdy si lidi představují život se psem idylicky, ale skutečnost je pak jiná (ranní vstávání, rozkousané věci, loužičky, spousta času, náklady na veta...) a pokud si ho vybrečeli děti a rodiče neměli dost rozumu, zas je lepší, když jde pejsek pryč, než aby se trápili všichni.
Zadavateli, však sám uvidíte, jestli se vám pejsek bude libit a v jakém stavu bude (fyzickém i psychickém). Pokud jste zvážil vše, co k pořízení živého tvora patří, klidně si ho vezměte.
davidka
napsal(a):
Ale pán psal, že je za cenu očkování. To chtějí útulky taky.
Ono asi nejde o to v tomto případě na psovi vydělat, ale možná mu opravdu chtějí najít lepší domov.
Ne každý na psa má (teď nemyslím finančně, ale duševně a časově). Někdy si lidi představují život se psem idylicky, ale skutečnost je pak jiná (ranní vstávání, rozkousané věci, loužičky, spousta času, náklady na veta...) a pokud si ho vybrečeli děti a rodiče neměli dost rozumu, zas je lepší, když jde pejsek pryč, než aby se trápili všichni.
Zadavateli, však sám uvidíte, jestli se vám pejsek bude libit a v jakém stavu bude (fyzickém i psychickém). Pokud jste zvážil vše, co k pořízení živého tvora patří, klidně si ho vezměte.
Ano, jistě, však já mu taky neříkala, aby si ho nebral
Jen, pokud chce GR, tak pokud tento psík není s PP, těžko mu někdo poradí, zda to GR je nebo není..Naházela jsem sem několik fotek podobných kříženců...
Tak mám nové info. Paní se mi zaručila, že pejska mají z chovné stanice z Ostravy. (Mají i dokumenty), zapomněl jsem se zeptat na jméno, neznáte tuto stanici někdo? Prý je opravdu čistokrevný, jen je prý podle veterinářky pohublý a musí mít větší počet vlákniny a bílkovin. Zkusím ještě něco, zjistit. Co myslíte vy?
No někteří množitelé taky říkají svému počínání chov. Pokud má průkaz původu (tedy je opravdu z chovatelské stanice) stačí se zeptat na její název (ten je chráněný) a snadno si tuto CHS na internetu dohledáte. Ale jak říkám, pokud vám nejde o výstavy a další chov, ale o parťáka, tak je tohle všechno šumák. Spíš jde o to, aby jste si s pejskem navzájem vyhověli ve svých potřebách. Ono goldeni jsou psi velmi navázaní na člověka a pobyt výhradně venku pro ně není nic moc, preferují pobyt s člověkem - kdekoli. Ono v létě to jde, ale kolik času člověk tráví venku v zimě?
Je to vořech .
Počítá s tím , že ho uvidíte a z lítosti si ho vezmete .
http://www.inzerce-psu.com/zlaty-retrivr/184738-zlaty-retrivr/
Vždyt' se na tu jeho fotku podívejte . . . .
Toto jsou zlat'áci .
http://www.inzerce-psu.com/zlaty-retrivr/
ds2020
napsal(a):
Tak věřte nebo ne, dnes jsem se dovolal do chovné stanice v Šumperku (odkud pochází) a poté, co mi zdělili všechno info, jsem zjistil, že opravdu je čistokrevný, matka i otec jsou s PP. Takže věřte nebo ne, ale je to tak. Život je zkrátka záhada.
ds2020
napsal(a):
Tak věřte nebo ne, dnes jsem se dovolal do chovné stanice v Šumperku (odkud pochází) a poté, co mi zdělili všechno info, jsem zjistil, že opravdu je čistokrevný, matka i otec jsou s PP. Takže věřte nebo ne, ale je to tak. Život je zkrátka záhada.
Pokud matka i otec mají PP a štěně ne, tak jsou dvě možnosti:
* otec a matka (či jeden z nich) nebyli uchovněni z důvodů zdravotní, exteriérové nebo povahové vady
- uchovněni nebyli protože majitel byl líný splnit i to málo, co je potřeba k uchovnění goldenů (zkoušky vloh a dvě výstavy s hodnocením alespoň VD)
* ještě je možné, že uchovněni jsou, ale je to neplánované krytí, ale to pochybuji, protože se to v tomhle případě většinou dá dořešit na klubu dodatečně
Čili rodiče možná PP mají, ale štěnda ne, takže vám nikdo nezaruší, že otec s PP je opravdu otec, je to jen tvrzení majitele. Prostě je to štěně bez PP, což paní v tom inzerátu i uvádí, takže se nemůže odvolávat ani na žádnou chovatelskou stanici, ty produkují jen štěnda s PP.
Jinak ale platí, že tohle je pro vás jen informace, pokud se vám pejsek líbí a sednete si i co se týká požadavků, tak směle do toho. I psi bez PP jsou bezva parťáci (sama mám doma již třetího voříška a nedám na ně dopustit). Jen bych za něj dala opravdu jen cenu za očkování. Ale pokud nebudete kupovat psa s PP, nikdy ani u jiného štěněte nebudete mít jistotu, že je to opravdu štěně dvou určitých rodičů, takže na tom budete stejně jako teď.
atika
napsal(a):
Pokud matka i otec mají PP a štěně ne, tak jsou dvě možnosti:
* otec a matka (či jeden z nich) nebyli uchovněni z důvodů zdravotní, exteriérové nebo povahové vady
- uchovněni nebyli protože majitel byl líný splnit i to málo, co je potřeba k uchovnění goldenů (zkoušky vloh a dvě výstavy s hodnocením alespoň VD)
* ještě je možné, že uchovněni jsou, ale je to neplánované krytí, ale to pochybuji, protože se to v tomhle případě většinou dá dořešit na klubu dodatečně
Čili rodiče možná PP mají, ale štěnda ne, takže vám nikdo nezaruší, že otec s PP je opravdu otec, je to jen tvrzení majitele. Prostě je to štěně bez PP, což paní v tom inzerátu i uvádí, takže se nemůže odvolávat ani na žádnou chovatelskou stanici, ty produkují jen štěnda s PP.
Jinak ale platí, že tohle je pro vás jen informace, pokud se vám pejsek líbí a sednete si i co se týká požadavků, tak směle do toho. I psi bez PP jsou bezva parťáci (sama mám doma již třetího voříška a nedám na ně dopustit). Jen bych za něj dala opravdu jen cenu za očkování. Ale pokud nebudete kupovat psa s PP, nikdy ani u jiného štěněte nebudete mít jistotu, že je to opravdu štěně dvou určitých rodičů, takže na tom budete stejně jako teď.
Nejspíše se jedná o tzv. "ziskový chov". To by vysvětlovalo proč psi nemají PP, a podle paní majitelky tam měli více různých ras psů. Bohužel se u nás vyskytuje i tento druh "chovatelů"
ds2020
napsal(a):
Nejspíše se jedná o tzv. "ziskový chov". To by vysvětlovalo proč psi nemají PP, a podle paní majitelky tam měli více různých ras psů. Bohužel se u nás vyskytuje i tento druh "chovatelů"
No jasně, uchovnit stojí peníze (vyšetření, výstavy, poplatky atd), nad chovem s PP je alespoň jakási kontrola, množitelé pokud najdou zákazníky mohou dělat a křížit co chtějí, nikdo je nekontroluje. Proto bych psa bez PP nekoupila už z principu, abych nebyla ta, která tvoří poptávku a tohle podporuje. Ale tohle je trochu jiná situace, pes je defakto už k darování (za očkování), je to prakticky totéž jako si vzít psa z útulku, jinak tam možná stejně skončí. A ti psi nejsou pro majitele, který je má rád míň cenní než psi s PP.,
atika
napsal(a):
No jasně, uchovnit stojí peníze (vyšetření, výstavy, poplatky atd), nad chovem s PP je alespoň jakási kontrola, množitelé pokud najdou zákazníky mohou dělat a křížit co chtějí, nikdo je nekontroluje. Proto bych psa bez PP nekoupila už z principu, abych nebyla ta, která tvoří poptávku a tohle podporuje. Ale tohle je trochu jiná situace, pes je defakto už k darování (za očkování), je to prakticky totéž jako si vzít psa z útulku, jinak tam možná stejně skončí. A ti psi nejsou pro majitele, který je má rád míň cenní než psi s PP.,
Já bych to taky nepodporoval, rozhodně bych to nekoupil od toho "množitele", ale přeci jen, když už je to od majitelů, kteří mají potvrzení o dvou rodičích s PP a je to za cenu očkování, takže to bude fajn parťák bez PP. I psi mají duši a nemůžeme je zahazovat do útulků, jen kvůli tomu, že nemají PP. Nemám pravdu?
ds2020
napsal(a):
Apropos chtěl sem se zeptat, zda někdo někdo zkušenosti s prevencí DKK a DLK. Nějaká výživa s přídavkem vápníku možná. Co myslíte?
Vápník určitě nepřidávejte bez porady s veterinářem, nadbytek vápníku je mnohem horší než jeho nedostatek!
Stačí kvalitní výživa (co nejkvalitnější - pokud chcete krmit granulemi, tak ideálně něco na úrovni bezobilné Acany, Orijenu, Artemis, Canine Caviar...), nepřekrmovat (štěně má být štíhlé s hmatnými žebry a vtaženým bříškem) a nepřetěžovat, tedy žádné běhy u kola, skákání agility apod.
Jinak k tomu, že rodiče štěněte jsou s PP - neříkám, že to rozhodně není možné, ale uvěřím tomu až v momentě, kdy uvidím PP obou rodičů a genetický test, který prokáže, že jsou to skutečně jeho rodiče. Množitelce ze Šumperka bych po telefonu nevěřila ani "dobrý den"...
ds2020
napsal(a):
Tak mám nové info. Paní se mi zaručila, že pejska mají z chovné stanice z Ostravy. (Mají i dokumenty), zapomněl jsem se zeptat na jméno, neznáte tuto stanici někdo? Prý je opravdu čistokrevný, jen je prý podle veterinářky pohublý a musí mít větší počet vlákniny a bílkovin. Zkusím ještě něco, zjistit. Co myslíte vy?
nevěřím tomu, z chovné stanice bez PP, nebo PP mají ( když mají nějaké dokumenty ). Dle mého názoru to není GR. TAké jsem chtěl psa určitého plemene, ale neměla jsem patřičnou hotovost a touha 20ti leté husy byla větší než trpělivost. Výsledek byl takový, že jsem psa sice milovala, ale můj vysněný pes to prostě nebyl. Od té doby vždy už jen s PP !!!!
ds2020
napsal(a):
Hmmm, více ras, takže bůh ví s čím je to zprsklý. Jak jsem již psala, pokud toužíte opravdu po GR, neuspokojí Vás jeho napodobenina. Pokud tomu opravdu věříte, ne kvůli nám tady na diskusi, ale kvůli sobě, pořiďte si ho. Nám je to tady všem úplně jedno jestli budete mít čistého goldena nebo křížence. Bude to Váš pes a vy s ním budet žít několik let. Hodně štěstí.
cinkalu
napsal(a):
Hmmm, více ras, takže bůh ví s čím je to zprsklý. Jak jsem již psala, pokud toužíte opravdu po GR, neuspokojí Vás jeho napodobenina. Pokud tomu opravdu věříte, ne kvůli nám tady na diskusi, ale kvůli sobě, pořiďte si ho. Nám je to tady všem úplně jedno jestli budete mít čistého goldena nebo křížence. Bude to Váš pes a vy s ním budet žít několik let. Hodně štěstí.
To je přesně má řeč. Golden to prostě není, ale když mluvím s tolika lidma, jeden jak druhý je tak strašně důvěřivý, až mi to občas nahání hrůzu. Jsme prostě národ důvěřivců.
V uvozovkách chovatelé ( o chovatelích tady v tom případě nemůže být ale řeč ) vám do telefonu sdělili, že rodiče jsou s PP a vám se ulevilo a spadl vám kámen ze srdce. Nic ve zlým, ale na základě čeho ???? Hlasu na druhém konci aparátu ? Fakt vám nechci brát iluze, vemte si toho psa pokud jinak nedáte, ale golden to zkrátka není ! Vadí vám dát více peněz za štěně kvalitní, se zárukou původu a 100% příslušnosti k plemeni, po vyšetřených rodičích a prarodičích a hledáte tudíž levnou variantu, napodobeninu. Aby vás to ale za nedlouho nestálo v součtu více než štěně s PP.
Vše si promyslete s chladnou hlavou !!!
laponka
napsal(a):
To je přesně má řeč. Golden to prostě není, ale když mluvím s tolika lidma, jeden jak druhý je tak strašně důvěřivý, až mi to občas nahání hrůzu. Jsme prostě národ důvěřivců.
V uvozovkách chovatelé ( o chovatelích tady v tom případě nemůže být ale řeč ) vám do telefonu sdělili, že rodiče jsou s PP a vám se ulevilo a spadl vám kámen ze srdce. Nic ve zlým, ale na základě čeho ???? Hlasu na druhém konci aparátu ? Fakt vám nechci brát iluze, vemte si toho psa pokud jinak nedáte, ale golden to zkrátka není ! Vadí vám dát více peněz za štěně kvalitní, se zárukou původu a 100% příslušnosti k plemeni, po vyšetřených rodičích a prarodičích a hledáte tudíž levnou variantu, napodobeninu. Aby vás to ale za nedlouho nestálo v součtu více než štěně s PP.
Vše si promyslete s chladnou hlavou !!!
Když pomineme to, že pes je po zdravotně netestovaných rodičích ( kdyby byly, asi by to nebyl vrh bez PP ) a že štěně může být tedy v budoucnu dost nemocné, tak to, že nebude vypadat jak golden bude určitě majitele mrzet. O tom jsem přesvědčená i u stovek majitelů psů bez PP, kteří neodpovídají pleni, které bylo původně pořizováno. Nikdo z nich to nepřizná, ale určitě je to mrzí i když svého psa milují, protože jinak by si totiž pořídili rovnou křížence. Proto je zde také tolik dotazů typu: zda ta čivavečka bez PP opravdu vypadá jako čivka, když najednou zjišťují že má v 6 měsících 8 kilo
Mně také připadá něčím šmrncnutý, možná jim fenu překryl jiný domácí pes. Ale inak pes bez PP po rodičích s PP je podle mě nejhorší varianta, to už bych fakt raději voříška. Znamená to totiž, že buď
a) minimálně jeden z rodičů nesplňoval podmínky uchovnění (zdraví - nejčastěji vyšší DKK/DLK, povaha, závažná exteriérová vada) nebo
b) majitel kryje fenu častěji než povoluje řád a seká k papírákům ještě bezpapíráky (fena nemusela být ještě zcela zotavena a štěně může být slabší)
c) majitel byl "jen" líný uchovnit - u kvalitních zvířat to není obvyklé, protože náklady na uchovnění se v papírovém chovu módních plemen obvykle vrátí.
Pokud toužíte skutečně po GR a navíc chcete se psem běhat, asi bych se přece jen poohlédla po papírákovi. Pokud chcete parťáka podobného GR a běhání mu spíš nabízíte, ale netrváte na tom, že vás bude doprovázet, klidně si vemte toto štěně.