Jak vybrat tu správnou chovatelskou stanici?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
20.5.2013 23:54
eluschi

XXX.XXX.83.3

Prosím vás o radu. Máme vybranou rasu akita inu máme nastudované snad vše co jde ale teď ještě zbývá vybrat tu správnou chovatelskou stanici. Jak ji vybrat? Podle čeho jste si vy vybírali tu správnou chovatelskou stanici? Na co jste se dívali? Podle čeho vybírali? Prosím o vaše zkušenosti a děkuji za ně.

21.5.2013 00:42
burunduk

XXX.XXX.171.253

eluschi napsal(a):
Prosím vás o radu. Máme vybranou rasu akita inu máme nastudované snad vše co jde ale teď ještě zbývá vybrat tu správnou chovatelskou stanici. Jak ji vybrat? Podle čeho jste si vy vybírali tu správnou chovatelskou stanici? Na co jste se dívali? Podle čeho vybírali? Prosím o vaše zkušenosti a děkuji za ně.

Instinktem.
Jinak - Google - "jak vybrat chovatelskou stanici" - hledat... a vyskočí Vám x odkazů s texty, na co si dát pozor a pod.
Ve zkratce: je dobrým vodítkem i to, zda ona chs má doma na dožití i nějaké důchodce, je dobré si nebrat štěně ze stanice, kde žije 20 fen/psů.
Prohlédla bych si weby daných stanic, pak bych každou oslovila a uvidíte, jak kdo bude komunikovat a bude vstřícný. Pak si domluvte návštěvu osobní a tam, kde se budete cítit nejlépe + budete vidět, že mají psy v pěkném prostředí čistém a psy v dobré fyz. a psych. kondici, odtamtud si vezměte štěně. Nebo si vyčíhněte psa a fenu, kteří se Vám líbí, a vyčkejte si na toto spojení.
Chovateli řekněte, jestli chcete štěně v pet kvalitě, na sport nebo na výstavy, a on by Vám měl poradit, které vybrat.
Hodně štěstí smajlík

21.5.2013 00:46
burunduk

XXX.XXX.171.253

Sice je to k americké akitě, ale aplikovat se to dá i na akitu inu (a na kazde jine plemeno):

http://www.akitaclub.cz/jak-vybrat-stene-americke-akity.html

21.5.2013 07:39
pidla

XXX.XXX.106.11

Já vybírám prvotně podle webových stránek, čímž samozřejmě odpadne spousta stejně kvalitních chovek, které stránky nemají nebo je málo aktualizují, ale takový je život. A vzhledem k tomu, že jsem vybírala v zahraničí, to ani jinak nešlo. Takže: blikající srdíčka, desítky vykřičníků a podobně vyřazuju rovnou. No a pak volím takové chovky, které mají jednu nebo jen několik málo fenek a ze stránek je vidět, že k nim mají hluboký vztah - to poznám podle toho, jak o nich píšou a jak to na mě působí. Ideální chovka pro mě je malá, rodinná, která dělá na fence dva, maximálně tři vrhy za život, která se nezbavuje starých a nemocných psů, která extrémně moc dbá na zdraví a povahu svých odchovů (hodně napoví nepovinná a nákladná zdravotní vyšetření či ochota vyjet za kvalitním vyšetřeným psem do zahraničí), která má na svých stránkách veškeré informace o svých předchozích odchovech (včetně těch negativních, to je důležité - nic není nikde stoprocentní a jen dobrý chovatel i negativní informace zveřejňuje)... kde je vidět, že jsou s majiteli svých odchovů v živém kontaktu písemném i osobním, pořádají setkání a společné tréninky... kde štěňata vyrůstají v bohatém rodinném prostředí, mají perfektní péči a socializaci... a taky celkový pocit z těch lidí a jejich psů.

21.5.2013 07:51
puma841

XXX.XXX.43.250

eluschi napsal(a):

Za sebe můžu jenom doporučit Haguro Kensha. Koukněte se na stránky, určitě Vám chovatelé i rádi poradí (jako mně :O)

21.5.2013 18:04
bohemica

XXX.XXX.168.11

K tomu, už uvedla Pidla (a s čímž mohu jen souhlasit) bych dodala, že mě také zajímá i historie CHS.
Netvrdím, že někdo kdo odchovává vrh "A", nemá potřebné zkušenosti a tradici.
Někdy se může stát, že se jedná naopak o druhé "A" (tedy o druhé načínání abecedy) tzn. velmi dlouholetý nebo velmi intenzivní chov. a to je třeba rozlišovat!
Může se i stát, že se jedná o dlouholeté zkušené chovatele, ale právě "začínají" s chovem a "A" vrhem dalšího plemene. Chovají tedy léta např.NO a k tomu si pořídí chov teriéra a také je budou chovat pod stejnou CHS.
Jsou také případy, kdy dojde k převedení nebo zdědění CHS s dlouholetou tradicí na jiného chovatele nebo dědice.
Ve výběru spolehlivé CHS by měl pomoci chov.klub a návštěva klubové nebo speciální výstavy a nahlédnutí do katalogu.
Na výstavě hledala informace spíše "inkognito", pozorovala cvrkot a naslouchala. Hlavně bych moc nedala na "dobře míněné rady" vystavovatelů, přihlížejících diváků atd.
Chovatelé se vzájemně pomlouvají a "svému" plemeni každý rozumí víc než Stvořitel.
.smajlík

21.5.2013 18:30
pidla

XXX.XXX.106.11

bohemica napsal(a):
K tomu, už uvedla Pidla (a s čímž mohu jen souhlasit) bych dodala, že mě také zajímá i historie CHS.
Netvrdím, že někdo kdo odchovává vrh "A", nemá potřebné zkušenosti a tradici.
Někdy se může stát, že se jedná naopak o druhé "A" (tedy o druhé načínání abecedy) tzn. velmi dlouholetý nebo velmi intenzivní chov. a to je třeba rozlišovat!
Může se i stát, že se jedná o dlouholeté zkušené chovatele, ale právě "začínají" s chovem a "A" vrhem dalšího plemene. Chovají tedy léta např.NO a k tomu si pořídí chov teriéra a také je budou chovat pod stejnou CHS.
Jsou také případy, kdy dojde k převedení nebo zdědění CHS s dlouholetou tradicí na jiného chovatele nebo dědice.
Ve výběru spolehlivé CHS by měl pomoci chov.klub a návštěva klubové nebo speciální výstavy a nahlédnutí do katalogu.
Na výstavě hledala informace spíše "inkognito", pozorovala cvrkot a naslouchala. Hlavně bych moc nedala na "dobře míněné rady" vystavovatelů, přihlížejících diváků atd.
Chovatelé se vzájemně pomlouvají a "svému" plemeni každý rozumí víc než Stvořitel.
.smajlík

Já mám úchylku na Béčka smajlík Dobrý chovatel si na prvním vrhu vyzkouší, jaké to je, a druhý vrh už je navážno ;-) Oba moji psi jsou Béčka (žádné několikanásobné otočení abecedy, opravdu jen druhý vrh) a neměnila bych ;-) Čímž neříkám, že je něco špatně na déle působících chovkách, to rozhodně ne. Prostě to takhle vyšlo smajlík

21.5.2013 18:53
vava69

XXX.XXX.98.20

Vůbec si netroufám na rady, protože máme prvního psa s PP, ale taky máme Béčko smajlík a je to super Béčko, takže souhlas. My jsme vybrali chovku podle vybrané rasy, následně inzerátu a dosažitelnosti, ale to asi nebyl ideální způsob. Nicméně nelituji a jsme naprosto spokojeni jak s pejskem tak s naší chovatelkou, která je mi kdykoli k dispozici radou.

21.5.2013 19:16
bohemica

XXX.XXX.168.11

Osobně si myslím, že dobrý chovatel pozná za prvních deset let nebo po prvních deseti vrzích, jaké to je, ale budiž!
Někdo má štěstí na Béčka, já si zase sama pro sebe z vlastního chovu neumím vybrat to nej...štěně. Někdy se povede, že s tím nej...sklízí úspěchy někdo jiný, jindy se stane, že zakuklený světový vítěz se válí někomu na zahradě.
Ale co, hlavně že jsou všichni spokojeni!
smajlík

21.5.2013 23:21
eluschi

XXX.XXX.24.25

Všem moc děkuji za reakce nechci nic zanedbat ani ne nic zapomenout smajlík

21.5.2013 23:22
eluschi

XXX.XXX.24.25

puma841 napsal(a):
Za sebe můžu jenom doporučit Haguro Kensha. Koukněte se na stránky, určitě Vám chovatelé i rádi poradí (jako mně :O)

Nevíte náhodou jaká jsou povinná vyšetření u akit??

23.5.2013 13:40
bohemica

XXX.XXX.168.11

Proč se s takovými dotazy neobrátíte na chovatelský klub příslušného plemene? Tam by měli vědět nejspolehlivější informace o podmínkách uchovnění a zpravidla mívají na svých stránkách i výsledky chovných jedinců.
smajlík

míša.mar.

16.5.2016 00:24
míša.mar.

XXX.XXX.31.214

Zkus vybrat tady http://www.pejskar.cz/chovatelske-stanice/ My jsme si díky těchto stránek našli super stanici ze které nakonec máme naši borderku :).

Přidejte reakci

Přidat smajlík