Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o radu. V sobotu jsme si od chovatelky přivezli 8týdenní čivavu s PP. Přečetli jsme několik knih, brouzdám po internetu a hledám informace jak na youtube o výcviku, tak na fórech. Naše fenka vykazuje určité chování a já jako laik nevím co si z toho vzít. Vzala jsem si pár dní dovolenou, takže jsme spolu celé dny. Řešíme tyhle problémy
1. V noci hrozně kňučí - má ve vedlejším pokoji ohrádku 1,5 x 1m, kde má boudičku, misky, hračky a plenu. Četla jsem různé varianty, že máme spát s ní, nebo jí dát k nám do pokoje, ale chceme aby spinkala sama v domečku, kde ji nebude nic rušit. Ohrádku má přes den převážně otevřenou, ale na noc ji zavíráme kvůli elektrickým kabelům od počítače. Do boudičky jsme jí dali nahřívací hračku, přítelovo tričko a tikající hodinky. Nechali jsme otevřené dveře a puštěnou televizi a je pravda, že tuhle noc už to bylo lepší. Můžeme ji tam prostě nechat zatím zavřenou (a i když půjdeme do práce oba)? Mohla pomoct ta televize? Nikdo za ní během kňučení prostě nešel. Jinak přes den spává v domečku a i si tam zajde sama (občas, ale skoro furt chce spát v posteli, jako třeba teď).
2. Nejí tak jak bych si představovala, takže chodí na záchod nepravidelně. Má vedle plínu, ale na ni nechodí. Už se jakž takž naučila chodit ven na trávu, ale několikrát se stalo, že se počurala a pokadila doma v pokoji, nebo šla do obyváku a tam se vykadila na jediný koberec v bytě.
Dneska se byla venčit kolem 6 ráno, všechno bylo v pohodě. Chvilku jsem si četla a moc si jí nevšímala (ať ví, že nebude mít 100% naší pozornosti). Donesla jsem jí jídlo a našla jsem louži. Tak jsem to beze slova uklidila a nebavila se s ní. Po chvilce jsem s ní chtěla jít ven, ale když jsem na ni volala z před bytu, tak nechěla přijít ani za pamlsek - otočila se a šla udělat hromádku v pokoji u pelíšku. Dala jsem ji rychle na plenu, uklidila to a zavřela ji v ohrádce a beze slova odešla. Nevím, jestli by to tak malá dělala naschvál, protože si jí nevšímáme nebo se nám snaží říct něco co nechápeme? Co děláme špatně?
Vždy když usne v posteli v náručí a když ji chci přenést do pelíšku, tak se probudí a přijde zpátky.
Není ještě moc malá abychom ji učili nějaké povely? Vůbec neposlouchá, nejde kolikrát ani za pamlskem.
Omlouvám se za délku příspěvku a děkuji za případné rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Určitě vám to nedělá naschvál! Naschvály pes nedělá ( u dospělého psa o tom až tak 100% přesvědčená nejsem, ale vy máte psí miminko).
Píšete, že usne v náručí v posteli - pochopitelně, že se mu pak nebude líbit samotnému v pelíšku. Každá rada drahá : Buď ho do postele vůbec neberte, nebo tam v ní asi skončí .
Zachovávat čistotu v bytě se naučí později. Ještě musíte loužičky nějakou dobu vydržet. Ven vynést ( ne vyvést ) po každém probuzení, po každém jídle. Čím důslednější budete, tím dřív loužičky odbouráte.
Někdo pro usnadnění péče takhle malým psíkům opatří domácí záchůdek podobný kočičímu.
Zdravím,
je to ještě miminko a prostě to neudrží. Vyprdla bych se na plínku, venku už je krásně, žádné mrazy, a prostě jí co nejčastěji brala ven, aby se naučila čurat pouze tam. A počkat, než se vyčurá, vykadí. Měla jsem plemeno větší, přivezla jsem si jí v únoru a žádné plínky jsem nepraktikovala. Loužička se občas stala, hlavně když jsem si nevšimla, že se jí chce – buď kníkla nebo začala „signalizovat“ že něco přijde – čuchala po zemi, hledala tmavý koutek apod. Chce to vydržet, nebude to týden, třeba měsíc, ale zvládne to
Je jí 8 týdnů a dovezli jste si ji v sobotu, dnes je středa.....to je jako kdybyste si přivezli kojence z porodnice a chtěli aby chodil na nočník!!!! O spaní v ohrádce vám neporadím, naši psi chrápou v noci v posteli, přes den na svým pelíšku, ale je to dospělec a štěndo 4,5 měsíce. Já když si přivezla v únoru 8 týdenní štěně, tak jsem čůrání a kakání neřešila. Prostě jsem dávala holčinu v pravidelných intervalech venčit na zahradu a pokud se několikrát za den vyčůrala nebo vykala venku, tak jsem to prostě jen uklidila a nic neříkala. Naopak za vyvenčení venku jsem chválila a chválila. Buďte trpělivá, budete to trvat ještě nějaký týden a pak už bude jen samozřejmostí venčení venku. Nám malá ještě na 3,5 měsících semtam udělala loužičku nebo bobek doma. Od těch 4 měsíců si už 100 % řekne, že pořebuje ven. Jak už jsem psala, spí se mnou v posteli, ale ráno ji dávám do velké klece, odkud ji "vysvobodí" můj otec a dá ji ven. Zpočátku to vypadalo, že odnese klec na zádech, co v ní dělala za bordel.....teď už do ní spokojeně ulehne a vyčká, až se pustí ven. Takže - máte doma mimino, buďte trpěliví a ono se vám to vrátí. Ilona
S tou plínou - zítra jdu zase do práce a bude poprvé sama. Myslela jsem si, že by pro ni bylo lepší kdyby se mohla během dne kdykoliv vyčurat než aby to buď zadržovala, nebo čurala mimo. I proto ji ze začátku chci nechat ohrádku zavřenou. Bude doma sama cca od 8 do 3 a bojím se, že bude kňučet a tesknit. Bohužel do práce už musím.
ještě jsem zapomněla dodat, že přestože je krásně, tak se malá ttřese při každé venkovní pauze a ani dnes nechtěla projít dveřmi (a myslím, že věděla co bude následovat. Přesto se otočila a šla se vykadit do pokoje).

veryska
napsal(a):
Děkuji za reakci. Kamarádka má právě taky čivavu a má to tak nastaveno, že přes den se mazlit v posteli můžou, ale na noc musí jít do pelíšku. Bojím se ji nechat v posteli, je opravdu maličká a nechci abychom ji třeba v noci kopli nebo bouchli.
Taky bych se bála, že ji v noci zalehnu. Pes si zvykne na lecjaký režim, ale měl by být ( alespoň na počátku) důsledný. Třeba : když je světlo, vezmu si tě sem tam do postele, jak je tma, jdeš na své. Ale pak nikdy potmě do postele. Aspoň do té doby, než si pevně zafixuje : je tma - budu v domečku.
Než vám skončí dovolená, zvykejte na samotu pomalu, po chviličkách. Určitě najdete tady na diskuzi ( samota, separační úzkost ). Nepředstavujte si, že za týden řeknete " už si u nás zvykla" a odejdete na 6, 8 hodin do práce.

veryska
napsal(a):
S tou plínou - zítra jdu zase do práce a bude poprvé sama. Myslela jsem si, že by pro ni bylo lepší kdyby se mohla během dne kdykoliv vyčurat než aby to buď zadržovala, nebo čurala mimo. I proto ji ze začátku chci nechat ohrádku zavřenou. Bude doma sama cca od 8 do 3 a bojím se, že bude kňučet a tesknit. Bohužel do práce už musím.
ještě jsem zapomněla dodat, že přestože je krásně, tak se malá ttřese při každé venkovní pauze a ani dnes nechtěla projít dveřmi (a myslím, že věděla co bude následovat. Přesto se otočila a šla se vykadit do pokoje).
Dvouměsíční štěně určitě nic zadržovat nebude. Až se vrátíte z práce, bude ohrádka i štěně zapatlané od vlastních hovínek. Nic jiného jí nezbyde. Hlavně ji z toho pak laskavě, s pomazlením vysvoboďte, určitě ji nehubujte, žádné nemluvím s tebou, byla jsi ošklivá,nesmíte být ani naštvaná, pes to vycítí a bude se vás bát.
Přiznám se, že je mi z vašich příspěvků smutno. Je to malinký tvoreček, ten svět je pro ni hrozně veliký a myslím, že ve vás necítí takovou oporu, jak by měla.
Ale nikdy jsem takhle malinkého ( ne věkem ) psíka neměla.
napsal(a):
Taky bych se bála, že ji v noci zalehnu. Pes si zvykne na lecjaký režim, ale měl by být ( alespoň na počátku) důsledný. Třeba : když je světlo, vezmu si tě sem tam do postele, jak je tma, jdeš na své. Ale pak nikdy potmě do postele. Aspoň do té doby, než si pevně zafixuje : je tma - budu v domečku.
Než vám skončí dovolená, zvykejte na samotu pomalu, po chviličkách. Určitě najdete tady na diskuzi ( samota, separační úzkost ). Nepředstavujte si, že za týden řeknete " už si u nás zvykla" a odejdete na 6, 8 hodin do práce.
Přesně takto bychom to chtěli nastavit. Aby za námi mohla kdykoliv přes den, ale na noc měla své místo kde ji nikdo rušit nebude a může si hrát, papat nebo spinkat. Ohrádku bychom chtěli časem oddělat - až pochopí, že se nekoušou el. dráty.

Jinak ještě : Jsou tu zastánci i odpůrci domácích psích záchůdků. Když ji chcete zvykat, že někde doma může - dala bych přednost záchůdku před plenou. Spousta lidí má doma kočky a pro ně kočičí záchody a spousta koček je větších než čivava. Tak bych ve psím záchůdku pro čivavu neviděla až takové zlo. Plínu si splete s jiným textilem, záchůdek by byl jeden a natrvalo. Vydržet doma 8 hodin - to bude dost dlouho problém.
Ale třeba se ozvou majitelé maličkých psů. Docela by mě maličký pes lákal. Líbí se mi, když je v tom maličkém těle velký psí duch - pár takových jsem zažila. Zkuste takového vychovat - a všichni vás budou obdivovat. Jen musíte laskavě a pomalu. Máte miminko, pak se z něj vyklube batolátko a do hotového psa má ještě hóódně daleko.
napsal(a):
Dvouměsíční štěně určitě nic zadržovat nebude. Až se vrátíte z práce, bude ohrádka i štěně zapatlané od vlastních hovínek. Nic jiného jí nezbyde. Hlavně ji z toho pak laskavě, s pomazlením vysvoboďte, určitě ji nehubujte, žádné nemluvím s tebou, byla jsi ošklivá,nesmíte být ani naštvaná, pes to vycítí a bude se vás bát.
Přiznám se, že je mi z vašich příspěvků smutno. Je to malinký tvoreček, ten svět je pro ni hrozně veliký a myslím, že ve vás necítí takovou oporu, jak by měla.
Ale nikdy jsem takhle malinkého ( ne věkem ) psíka neměla.
Omlouvám se, ale smutno vám být nemusí. Ta malá má neskutečnou pozornost a my ji naprosto zbožňujeme.
Ptala jsem se z důvodu neznalosti. Mám knihy, internet, ale všude se dočítám rozlišné informace ohledně výchovy a péče. Jak mám vědět co si z toho vzít? Dle knihy bych ji první den měla učit na jméno a obojek, druhý čistotu, třetí den!! ke mně a sedni další den jak zabránit kousnutí a podívej. Tohle samozřejmě nepraktikujeme, ale např. radu ohledně ignorace jsem četla nespočetněkrát. Nemáme jí dávat ani negativní pozornost. Jak mám tedy vědět, že to je nesmysl? Je to mé první štěně a abych se vyvarovala takových bot tak se zeptám
veryska
napsal(a):
Přesně takto bychom to chtěli nastavit. Aby za námi mohla kdykoliv přes den, ale na noc měla své místo kde ji nikdo rušit nebude a může si hrát, papat nebo spinkat. Ohrádku bychom chtěli časem oddělat - až pochopí, že se nekoušou el. dráty.
A není možné na noc nebo přes den, když nejste doma kabely od PC vytáhnout ze zásuvky? Ilona
veryska
napsal(a):
Omlouvám se, ale smutno vám být nemusí. Ta malá má neskutečnou pozornost a my ji naprosto zbožňujeme.
Ptala jsem se z důvodu neznalosti. Mám knihy, internet, ale všude se dočítám rozlišné informace ohledně výchovy a péče. Jak mám vědět co si z toho vzít? Dle knihy bych ji první den měla učit na jméno a obojek, druhý čistotu, třetí den!! ke mně a sedni další den jak zabránit kousnutí a podívej. Tohle samozřejmě nepraktikujeme, ale např. radu ohledně ignorace jsem četla nespočetněkrát. Nemáme jí dávat ani negativní pozornost. Jak mám tedy vědět, že to je nesmysl? Je to mé první štěně a abych se vyvarovala takových bot tak se zeptám
Každý se učíme a každý máme něco poprvé, také se učím celý život a snad na každém svém zvířeti (psi, koně) jsem nadělala nějaké chyby. Tomu se nevyhneme nikdo i když se tu najde pár dokonalých a neomylných lidí, nevěřím tomu, že by někdy nenadělali nějaké chyby. Ne kadý má možnost být se zvířaty 24 hodin, někteří z nás musí i do práce a ne všichni můžeme pracovat z domova.... Jak už vám tady radili jiní i já..... důsledně dávejte venčit ven, zpočátku, než prostě vydrží několik hodin, budete muset ohrádku vyčistit bez jakékoli nevůle vůči mrněti. Ohledně spaní či nespaní v posteli to je jen va vás, ale pak musíte být už teď od začátku důslední. Čivava je štěně jako kadé jiné, i když je oproti některým jiným plemenům hooodně malinká Ilona

Já bych trochu odložila literaturu a řídila bych se selským rozumem a hlavně citem. Jejda, kde jste četla to o těch dnech, no to je stupidní kravina. Pes se za den nenaučí vůbec nic.
A stejně jako dítě vás "potrestá" za každou lenivost. Takové ty signály : teď jsem se vzbudil, protáhnul - honem musím ven. Ale vám se tolik nechce z teplé postele, ještě chviličku ( píšu z vlastní zkušennosti, aby se vás to nedotklo a malér ( louže, hromádka, rozkousaná bota - nebo všechno dohromady ) je na světě. Pak se ale na pejska nesmíte zlobit. Je to na hraně - ty boty stály.....Pes mě naučil pořádku. ( nikdy nenechat boty v předsíni, nikdy nezapomenout v kuchyni nevynesený koš, nenechat drahou skleničku na stolku......)
napsal(a):
Jinak ještě : Jsou tu zastánci i odpůrci domácích psích záchůdků. Když ji chcete zvykat, že někde doma může - dala bych přednost záchůdku před plenou. Spousta lidí má doma kočky a pro ně kočičí záchody a spousta koček je větších než čivava. Tak bych ve psím záchůdku pro čivavu neviděla až takové zlo. Plínu si splete s jiným textilem, záchůdek by byl jeden a natrvalo. Vydržet doma 8 hodin - to bude dost dlouho problém.
Ale třeba se ozvou majitelé maličkých psů. Docela by mě maličký pes lákal. Líbí se mi, když je v tom maličkém těle velký psí duch - pár takových jsem zažila. Zkuste takového vychovat - a všichni vás budou obdivovat. Jen musíte laskavě a pomalu. Máte miminko, pak se z něj vyklube batolátko a do hotového psa má ještě hóódně daleko.
malá je úžasná, neskutečně jsem si ji zamilovala a chci pro ni jen to nejlepší. Vychováme ji jak nejlépe to půjde.
Poraďte mi prosím jak malé teda ukázat, že ohrádka není trest, že je to tam fajn. Chci aby tam byla, když budeme v práci. Jinak ji má otevřennou, aby se mohla najíst nebo napít. Jenže ona je poiřád se mnou a když ji dám na zem, aby se prošla, tak tu jen stojí, kouká na mě a nebo pobíhá okolo Pak ji dám k sobě a takto to dopadne ....
ilisek
napsal(a):
Každý se učíme a každý máme něco poprvé, také se učím celý život a snad na každém svém zvířeti (psi, koně) jsem nadělala nějaké chyby. Tomu se nevyhneme nikdo i když se tu najde pár dokonalých a neomylných lidí, nevěřím tomu, že by někdy nenadělali nějaké chyby. Ne kadý má možnost být se zvířaty 24 hodin, někteří z nás musí i do práce a ne všichni můžeme pracovat z domova.... Jak už vám tady radili jiní i já..... důsledně dávejte venčit ven, zpočátku, než prostě vydrží několik hodin, budete muset ohrádku vyčistit bez jakékoli nevůle vůči mrněti. Ohledně spaní či nespaní v posteli to je jen va vás, ale pak musíte být už teď od začátku důslední. Čivava je štěně jako kadé jiné, i když je oproti některým jiným plemenům hooodně malinká Ilona
moc vám děkuji za rady
jak jsem psala, přes den chci aby mohla do postele za náma se mazlit jak chce, ale jak bude čas na spánek, půjde do pelíšku.
napsal(a):
Já bych trochu odložila literaturu a řídila bych se selským rozumem a hlavně citem. Jejda, kde jste četla to o těch dnech, no to je stupidní kravina. Pes se za den nenaučí vůbec nic.
A stejně jako dítě vás "potrestá" za každou lenivost. Takové ty signály : teď jsem se vzbudil, protáhnul - honem musím ven. Ale vám se tolik nechce z teplé postele, ještě chviličku ( píšu z vlastní zkušennosti, aby se vás to nedotklo a malér ( louže, hromádka, rozkousaná bota - nebo všechno dohromady ) je na světě. Pak se ale na pejska nesmíte zlobit. Je to na hraně - ty boty stály.....Pes mě naučil pořádku. ( nikdy nenechat boty v předsíni, nikdy nezapomenout v kuchyni nevynesený koš, nenechat drahou skleničku na stolku......)
tady...

....i když se tu najde pár dokonalých a neomylných lidí, nevěřím tomu, že by někdy nenadělali nějaké chyby....
Jestli tak vyzněly mé odpovědi, pak se omlouvám, nebylo to tak myšleno. Kdybych ale měla vypisovat všechny nedostatky mých zvířat a mé chyby.... To už by vás ani nebavilo to číst, co by toho bylo.

Docela by mě zajímal cvik "podívej". Moje fena na slovo "podívej se" vyrazí s řevem hledat vetřelce
( To aby si někdo nemyslel, že jsem dokonalá ). Dřív takhle vyrážela i na slovo "Dobrý den", ale to už jsme ji odnaučili
veryska
napsal(a):
malá je úžasná, neskutečně jsem si ji zamilovala a chci pro ni jen to nejlepší. Vychováme ji jak nejlépe to půjde.
Poraďte mi prosím jak malé teda ukázat, že ohrádka není trest, že je to tam fajn. Chci aby tam byla, když budeme v práci. Jinak ji má otevřennou, aby se mohla najíst nebo napít. Jenže ona je poiřád se mnou a když ji dám na zem, aby se prošla, tak tu jen stojí, kouká na mě a nebo pobíhá okolo Pak ji dám k sobě a takto to dopadne ....
Je krásná! Já dávám té naší malé do klece krmení, hračky, pamlsky, takže přes den si tam i vleze sama pro hračku jen tak. A když ji tam ráno zavírám, tak neprotestuje. Snad tuší,že to je na dvě hˇoďky a půjde zase ven
napsal(a):
Docela by mě zajímal cvik "podívej". Moje fena na slovo "podívej se" vyrazí s řevem hledat vetřelce
( To aby si někdo nemyslel, že jsem dokonalá ). Dřív takhle vyrážela i na slovo "Dobrý den", ale to už jsme ji odnaučili
je to povel na to, aby vás pes registroval a uvědomil si, že se po něm něco vlastně chce.
Můžeme malé zkoušet dávat pomalu obojek, nebo je to taky zbytečnost?
napsal(a):
....i když se tu najde pár dokonalých a neomylných lidí, nevěřím tomu, že by někdy nenadělali nějaké chyby....
Jestli tak vyzněly mé odpovědi, pak se omlouvám, nebylo to tak myšleno. Kdybych ale měla vypisovat všechny nedostatky mých zvířat a mé chyby.... To už by vás ani nebavilo to číst, co by toho bylo.
Nee Orionko, to nebylo na vás! To bylo myšleno všeobecně, jak kolikrát lidé na tomto foru vystupují. Myslím, že zadavatelka zde dostala správné odpovědi a je jen na ní, co si z toho vybere! Ilona
tu knížku co ukazujete jsem taky kdysi před pořízením štěněte pročetla. Ale jako z každé takové knížky jsem pak nějak vybírala informace, které se daly aplikovat na to mé štěně, tzn. těch informací je spousta a je třeba je nějakým rozumem protřídit jak říkal někdo nademou, selským rozumem a hlavně citem
Hodně radosti s mrnětem!
veryska
napsal(a):
je to povel na to, aby vás pes registroval a uvědomil si, že se po něm něco vlastně chce.
Můžeme malé zkoušet dávat pomalu obojek, nebo je to taky zbytečnost?
Já jsem přes den dávala malé obojek snad už druhý či třetí den co jsme si ji dovezli, zpočátku jen na chvilku, pak už na pár hodin.
ilisek
napsal(a):
Je krásná! Já dávám té naší malé do klece krmení, hračky, pamlsky, takže přes den si tam i vleze sama pro hračku jen tak. A když ji tam ráno zavírám, tak neprotestuje. Snad tuší,že to je na dvě hˇoďky a půjde zase ven
je to muflonek u nás spí stále a proto mi přijde zajímavé, že když ji pořád i ve spánku muchlám, tak si nejde někam, kde bude klid :-D občas se jen otočí a změní polohu. Nebo začne vydávat zvuky jako by se jí něco zdálo
verčap.
napsal(a):
tu knížku co ukazujete jsem taky kdysi před pořízením štěněte pročetla. Ale jako z každé takové knížky jsem pak nějak vybírala informace, které se daly aplikovat na to mé štěně, tzn. těch informací je spousta a je třeba je nějakým rozumem protřídit jak říkal někdo nademou, selským rozumem a hlavně citem
Hodně radosti s mrnětem!
budu se snažit, díky!
Ta knížka, to je teda mazec, jedná se o první týden štěnda 2 měsíce starého??
Jinak náš Mimouš byť byl venku utíkal ještě pomalu v půl roce udělat bobek do obýváku. Ne každý, ale občas. Ty loužičky a bobečky jsou holt ze začátku nezbytné pokud je pejsek doma těch 8-9 hodin, to nevydrží
Takže za prvé - na obojek bych učila ihned po příchodu domů (já tedy měla štěstí, že všichni naši psi při odběru byli na obojek a vodítko zvyklí).
Za druhé - na samotu jsem učili také hned zpočátku. Nejrpve chvilka ve vedlejší místnosti, pak prodlužovatz čas, pak pesana nechat doma a jít např. jen vysypat koš atd.
Za třetí - z ohrádky udělejte to nejlepší místo na světě. Když tam sama vleze dejte pamslek. Až tam bude sama ochotně chodit, tak začnětě ohrádku zavírat - zavřete ohrádku, dáte pamlsek. Pak nechávejte čivinku v ohrádce delší a delší dobu a za vzorné chování zase pamlsek. Učte to takto i přes den i přes noc.
Za čtvrté - patřím mezi odpůrce plínek a záchodků, protože jsme si takto pokazili výchovu prvního štěněte. Bylo učeno na plínu a doma čůralo někde do devíti měsíců. Další 3 psi byli učeni rovnou venku a všichni se to naučili velmi rychle (nejrychleji nám štěndo přestalo loužičkovat doma ve 3 mjěsících - ale chodila jsem během oběda domůl venčit, takže štěndo bylo doma bez venčení 2x 4 hodiny). Pokud takovou možnost venčení enmáte, tak prostě počítejte s nějakou tou nehodou i později jak ve třech měsícíh. Ale nikdy z toh nedělejte tragédii.
A poslední věc - máme doma taky psa, který v dospělosti váží 1,8kg a v kohoutku má 20 cm. Je to spíše taková malá kryska. Takže z vlastní zkušenosti můžu říct, že vím, jak to svádí na takového drobka koukat jinak, ale zakažte si to. Vychovávali jsme našeho prcka stejně jako ostatní naše psy - od 3 měsíců mazal na cvičák mezi vleké psy (aby si zvykal na psy typu NO, RR apod.). Nikdy neexistoval brát ho do ruky s výrazem "Ty chudáčku, ty se jich bojíš" apod. Prošel kurzem základní poslušnosti a dnes závodně běhá agility. Ven chodí v létě, v zimě, v dešti, ve sněhu. Jediné, co jsme ho nenaučili je nosit obleček . To prostě odmítá. Je to jeho boj - říkám mu to celých pět let, že by mu v zimě bylo lépe, ale když nechce, tak nechce... Nespí v posteli, ale s ostatníma má pelech vedle naší postele (večer s námi, ale bivakuje u telky na gauči).
Jinak s tou postelí - naši psi nesmí do postele. Mají pelech u nás v ložnici a tam spí. Ovšem někdy je do postele beru. Např. když jsem nemocná, nebo když hodlám převlíkat povlečení, tak ať se tam chvíli s námi porochní. Ovšem jdou tam jen na povel, jindy si to nedovolí. Ale tohel jsem začala praktikovat, až když byl každý pes dospělý.
Hodně radosti s Vaší čivivnkou.
zuzina
moc děkuji za tipy
Jinak dostala jsem kontakt na paní Šabackou z psí školy Cituška. Narychlo jsme si dohodly hodinouvou soukromou konzultaci a dala mi opravdu několik dobrých rad a tipů, kterými se budu řídit. Od 12 týdne, až bude malá naočkovaná se k ní přihlásíme do školičky.
Isottku velice chválila, že je evidentně z dobrého vrhu, že se nebojí a je velice šikovná. Dělala s ní divy - na hovězí maso si dokonce sedala, chodila kolem noh a couvala :-D
Velice mi doporučovala klikr (od pozdějšího věku - 12 týdne), takže bych vás chtěla požádat o tip na klikr, který má nějaký jemnější zvuk, ať se ho malá neleká?
veryska
napsal(a):
zuzina
moc děkuji za tipy
Jinak dostala jsem kontakt na paní Šabackou z psí školy Cituška. Narychlo jsme si dohodly hodinouvou soukromou konzultaci a dala mi opravdu několik dobrých rad a tipů, kterými se budu řídit. Od 12 týdne, až bude malá naočkovaná se k ní přihlásíme do školičky.
Isottku velice chválila, že je evidentně z dobrého vrhu, že se nebojí a je velice šikovná. Dělala s ní divy - na hovězí maso si dokonce sedala, chodila kolem noh a couvala :-D
Velice mi doporučovala klikr (od pozdějšího věku - 12 týdne), takže bych vás chtěla požádat o tip na klikr, který má nějaký jemnější zvuk, ať se ho malá neleká?
Je pravda, že mám doma psa, který byl vždy takový trochu strašpytel. Už je to s ním lepší, ale na klikr s ním cvičit nemohu. Po každém kliknutí se prostě zarazil a přestal pacovat.
Takže u tohoto citlivějšího psa používám jen slovní marker a jemu to vyhovuje více.
Jinak jsem si asi před 4 lety koupila obyč klikr za 3 korun a stále drží - má možost nastavit různou intenzitu zvuku (asi 4 stupně), takže se přiznám, že jich více vyzkoušených nemám.
zuzina
napsal(a):
Je pravda, že mám doma psa, který byl vždy takový trochu strašpytel. Už je to s ním lepší, ale na klikr s ním cvičit nemohu. Po každém kliknutí se prostě zarazil a přestal pacovat.
Takže u tohoto citlivějšího psa používám jen slovní marker a jemu to vyhovuje více.
Jinak jsem si asi před 4 lety koupila obyč klikr za 3 korun a stále drží - má možost nastavit různou intenzitu zvuku (asi 4 stupně), takže se přiznám, že jich více vyzkoušených nemám.
A nezkoušela jste mu klikat v kapse? Nebo třeba (pro úplně tichounký zvuk) propiskou? Ono jak už by si pes jednou spojil, že klik je fajn věc, tak by to šlo i s normálním klikrem, si myslím...
Ten nastavitelný klikr za třicet káčé mám taky a je bezva.
Dobrý den, mám také malinkého pejska (CIN) a klikr mohu vřele doporučit. Klikala jsem od třetího dne a výsledky byly okamžité (během čtvrt hodiny se naučila sedni a pohled do očí). Zvuku klikru se opravdu nemusíte bát, protože princip naklikování je takový, že po každém kliknutí následuje pamlsek, tudíž váš pes bude onen zvuk milovat a snažit se ho docílit. Dnes je mé fence 5 měsíců a stále ještě někdy proběhne nějaká nehoda, ale je to většinou má vina, že jsem s ní včas nešla, jinak chodila ven už odmalinka, plenu jsme ji vzaly asi po týdnu. Neklepe se ta vaše spíš strachem nebo nervozitou než zimou? Zkuste jí pobyt venku co nejvíc zpříjemnit.. Jinak k té posteli.. Spí se mnou od prvního dne a když jsem jí nějak zalehla tak maximálně vypískla a lehla si trochu jinak :) To nechávání přes noc v jiné místnosti mi připadá drastické.. Vždyť to odtržení od maminky, sourozenců je dost šok, jste to jediné co teď má a nemůže být v noci ani ve vaší blízkosti. Taky bych kňučela :) Ale třeba jsem přehnaná :)