vasilek
napsal(a):
Dobrý den,
chci se zeptat zda se štěňátka beaucerona čipují nebo tetují? Koukala jsem na klub, ale buď jsem špatně hledala, nebo tam tato informace není.
Děkuji
Čipování není povinné u žádného plemene, většinou se štěňata tetují a pak je na novém majiteli, zda si nechá štěndo i očipovat. Ilona
vasilek
napsal(a):
Dekuji za odpoved:) A muzu se zeptat na misto tetovani? Zda je yo treba jako u bigla v uchu? S tim cipovanim sem si to spletla kvuli konim:)
to už se zeptejte přímo na chov.klubu nebo se vám sem někdo ozve, my měli vždycky plemena, která se tetovala do ucha a nyní mám štěndo tetované v třísle, Ilona
Vzhledem k tomu, že na stránkách klubu mají
O tetování provede tetovač záznam na tento pásek včetně otisku kleští. Je-li tetování prováděno tetovací tužkou, vyznačí tetovač čísla na pásek a potvrdí svým podpisem. Jsou-li štěňata označena pouze čipem, označí veterinární lékař provádějící čipování číslo zápisu (tetovací) a číslo mikročipu na tetovací pásek a potvrdí svým podpisem.
tak tipuju, že mají povolené obojí.
Jojo, klub si určuje způsob označení štěňat, ale hodně klubů nechává volbu na chovateli, buď tetovat, nebo čipovat. Tetování je samo levnější. Každopádka i do ucha je to bolestivé, natož slabiny.... zažila jsem live tetování uší a je to šílený, slabiny bych fakt nechtěla zažít Proti tomu je nějaký kupírování úplný nic
mata
napsal(a):
Jojo, klub si určuje způsob označení štěňat, ale hodně klubů nechává volbu na chovateli, buď tetovat, nebo čipovat. Tetování je samo levnější. Každopádka i do ucha je to bolestivé, natož slabiny.... zažila jsem live tetování uší a je to šílený, slabiny bych fakt nechtěla zažít Proti tomu je nějaký kupírování úplný nic
No jo no.....tak snad už na ten "hnusnej" zážitek mrška zapomněla....Ilona
Čipování nebo tetování štěňat s PP je povinností chovatele a bez této identifikace nemohou být vydány PP. Já osobně netetuji dávno, když jednou uvidíte jak štěně řičí bolestí a visí tetovači za ucho na kleštích, pochopí. Jakmile to bylo možné, začala jsem čipovat, čipy od našeho chovatelského klubu nebyly o mnoho dražší než tetování. I kdyby tetování vycházelo mnohem výhodněji finančně, rozumný chovatel nebude chtít ušetřit zrovna tímto způsobem. Nejedná se o rozdíl řádově v tisících Kč a ten lepší pocit, že nepůsobím svým štěňatům zbytečnou bolest stojí za to. Při výběru chovatele bych zohlednila i jeho přístup v tomto ohledu. Che snížit náklady na odchov štěňat za každou cenu i za cenu utrpení štěňat nebo ...Navíc tetování není vždy trvalé a podvodníci tetování dokážou i pozměnit. Čip je v tomto ohledu jistota. Samozřejmě se nezmiňuji o rozřezání kůže na krku psa za účelem vyjmutí a výměny čipu. Zrovnatak nekomentuji tetování do slabina, to je úplně barbarské. Jasně, nikdo na to (asi) neumřel a kdekdo to přežil, ale je to třeba?