Dobry den,
asi cca tyden zpet nebylo nasemu pejskovi dobre, jeli jsme k veterinari, ten udelal odbery a nasadil antibiotika na zanet. Ty nejspise zafungovali, od te doby je pejsek cily. Ale vcera jsme byli s pejskem u veterianre (7-lety bullmastif) a ten nam rekl, ze podle vysledku ma podezreni na leukemii a ze jiste vi, ze pejsek ma v sobe minimalne 1 zhoubny nador (varle). Do toho nam jeste vyrasila nejaka bulka na boku a ta take nevypada dobre. Nabidl nam 2 moznosti. Budto pejska neoperovat a pichat mu jen inekce na prodlouzeni a nebo zkusit operovat s moznosti zachraneni pejska az jeden rok. S tim, ze by se nador(y) vyoperovali ... bohuzel ale nevi, co bude, az se pejsek otevre. Co tam najdou. Nemate nekdo podobnou zkusenost?? Jsme skoro rozhodnuti pro operaci, chceme mu prodlopuzit zivot co to pujde, ale samozrejme bez trapeni. Jsme rozhodnuti, ze kdyby na to prislo, trapit ho nenechame, i kdyz sme se s tim jeste tak uplne nesmirili. Chtela bych slyset i nejake vase nazory. Dekuju
Je mi to líto. Předně by to chtělo asi rentgen/sono celého břicha, aby bylo jasné, zda jsou bulky jen na varleti a na boku, nebo je nádorů víc. Celkově bych asi spíš neoperovala, prodloužení o rok víceméně znamená, že se první dva měsíce pejsek bude z operace vzpamatovávat, pak bude třeba půl roku klid a poslední půlrok to zase půjde z kopce. Psi nedávají moc najevo bolest nebo nepohodlí, takže většina lidí má tendenci utracení odsouvat. Sama jsem to zažila u fenky s rakovinou a dnes si to vyčítám. Chápu, že Vás to bolí, ale nemyslím, že byste operací pejskovi moc prospěli.
Též se přidávám s lítostí.
S leukémií, mám, bohužel, čerstvou a velmi nepříjemnou zkušenost. Pokud by se v budoucnu tato diagnoza potvrdila, nepomůže Vám ani to, že bude mít čistě odoperované hmatatelné nádory.
Umřela mi mladá, nádherná chovná fena. V nejlepších letech. Bylo to měsíc po výstavě, přesně 7 dní od toho, co jí "nebylo dobře". Doteď si vyčítám (a přesto děkuji), že tak dlouho trvá přesné zjištění z markrů.. 4 dny jsem ji zbytečně trápila. Co si budu nalhávat, pořád to byla malilinkatá naděje, že to přece nemusí být to nejhorší. Pro výsledky jsem šla i s fenou, byla jsem rozhodnutá ji tak či tak uspat. Výsledky potvrdili akutní leukémii... nebylo na co čekat.
Moc moc bych Vám přála, aby bylo vše dobré. Ale rozmýšlejte velmi velmi dobře. Není to pěkný pohled. Během tří dnů mi shodila 15kg....
Děkuji moc za odpovědi !!!!
Co se týče operace, jsme již na 99% rozhodnuti, že do toho nepůjdem.
A pejsek, tak zatím vypadá dobře. Jsme rozhodnuti, že jakmile přestane jíst nebo podobně, tak jedem. Ale pejsek je vitální, veselý, tak mu necháme ještě ty lepší dny. Jakmile se změní jeho chování oproti normálu k horšímu, jedem .... Snad tady s námi ještě pár měsíců vydrží. Uvidíme.
pusker
napsal(a):
Dobry den,
asi cca tyden zpet nebylo nasemu pejskovi dobre, jeli jsme k veterinari, ten udelal odbery a nasadil antibiotika na zanet. Ty nejspise zafungovali, od te doby je pejsek cily. Ale vcera jsme byli s pejskem u veterianre (7-lety bullmastif) a ten nam rekl, ze podle vysledku ma podezreni na leukemii a ze jiste vi, ze pejsek ma v sobe minimalne 1 zhoubny nador (varle). Do toho nam jeste vyrasila nejaka bulka na boku a ta take nevypada dobre. Nabidl nam 2 moznosti. Budto pejska neoperovat a pichat mu jen inekce na prodlouzeni a nebo zkusit operovat s moznosti zachraneni pejska az jeden rok. S tim, ze by se nador(y) vyoperovali ... bohuzel ale nevi, co bude, az se pejsek otevre. Co tam najdou. Nemate nekdo podobnou zkusenost?? Jsme skoro rozhodnuti pro operaci, chceme mu prodlopuzit zivot co to pujde, ale samozrejme bez trapeni. Jsme rozhodnuti, ze kdyby na to prislo, trapit ho nenechame, i kdyz sme se s tim jeste tak uplne nesmirili. Chtela bych slyset i nejake vase nazory. Dekuju
Dobrý večer,
můj pes bojuje s rakovinou již 5. měsíc, napište mi na email, dám Vám tipy, rady, zkušenosti. Ráda pomohu. V první řadě je potřeba zjistit jaký druh rakoviny Váš pejsek má, obeznámit Vás s tím, co všechno máre před sebou, nejen finančně.
Vím, není to lehké. Sama jsem zvažovala, zda léčit, či ne.
email: militkal@gmail.com
S pozdravem Míša
Vendula2

XXX.XXX.42.19
Dobrý den, bohužel i naší 3 leté mopsince Ellie byla diagnostikována akutní leukémie Seběhlo se to vše tak rychle, jak popisujete v diskuzi. U nás to ale začlo jinak. Byla zdravá a nic jí netrápilo, ale v půlce listopadu ji najednou začli bolet záda (podle vet) a dva dny se třepala bolestí. Vet jí dal injekci, aby jí to povolilo a léky na bolest. Bohužel během 5ti dnů se to nezlepšilo a pátý den Elinka už nechtěla jíst, jen ležela a hrozně se na nás dívala. Když jsme ji chtěli vzít ven, tak se jí podlamovali zadní nožky. Vet nás okamžitě poslal na kliniku Jaggy do Brna (byla neděle odpoledne). Tam ji vyšetřili a podle všeho to vypadalo na vyhřezlou ploténku. Večer ji operoval pan doktor Tomek a bohužel to nebyla ploténka, ale lymfom, který jí tlačil na míchu. Pro nás to byla zdrcující zpráva, ale nevěřili jsme prognóze a chtěli jsme bojovat, tak jsme se domluvili čtvrtý den po operaci na konzultaci u Dr. Škora (prý kapacita co se týče onkologie a lymfomů). Pan doktor byl velice milý, mohu jen doporučit. Bohužel prognóza byla ještě horší, protože lymfom už zasáhl i játra, slezinu a měla zvětšené mízní uzliny. Nasadili jsme tedy první dávku chemoterapie Lomustine s kortikoidy Prednison. K tomu jsme Ellie dávali medicnální houby, vitamíny Sanicell, Fénixovy slzy a probiotika. Po operaci páteře byla bolavá, ale po chemošce se najednou zlepšila o 100% a byl problém ji uhlídat. Tento stav ale trval pouhých 5 dní, potom začla zvracet a jen spinkala. Další den už nechtěla jíst, takže jsme jeli dřív než bylo v plánu na kontrolu na onkologii, kde po odběrech krve byla zjištěna akutní leukémie a selhávali jí orgány (zároveň už byly výsledky krevních testů z předešlého týdne z onkologické konzultace, které též potvrdili diagnózu akutní leukémie). Lékaři nám doporučili eutanázii, protože její stav byl opravdu kritický. Jsme ze Zlína, takže jsme si ji chtěli vzít domů a udělat to další den u naší veterinářky. Dostala tedy dvě injekce s tím, že bude zázrak když se dožije dalšího dne :( doma Elinka jenom spinkala, byla moc unavená, ale nevypadala, že by ji něco bolelo. V pátek 4.12.2020 jsme ji tedy nechali jít. Bolí to strašně moc, ale ona už se netrápí. U nás to tedy bylo velmi rychlé, necelé 3 týdny po prvních příznacích nemoci a už tady s námi není :( Ještě před měsícem by mě nic takového nenapadlo, že se může stát, protože byla aktivní, ráda papala a byla zdravá. Sami jsme o nemocích jako lymfom a leukémie hledali mnoho informací, tak třeba to někomu pomůže.