PEJSKAŘI V PARKU!
Ahojky, chtěla jsem se zeptat pejskařů, kamarádů, lidí co z nám. Jak reagovat na ... ?
Dnes na večír po práci jsem šla se svým psem Majkem ven na procházku, aby se vyběhal. V parku seděla ženská se štěňetem čivavy cca 4 - 5 měsíců. Měla jí volně a pak když nás viděla si psa dala na vodítku a řekla mi, no doufám, že nemínite tady pouštět svého velké psa, můj má kilo a mohl by mu ublížit.
Náš pes je taky štěnátko věk 6 - 7 mesíců, váha 16 kilo, výška 52 v kohoutku. Mám mít svého psa na vodítku? Když se chce proběhat a není utočný, nikdy nikomu neublížil, spíš bych se bála, aby jemu někdo nenatrhl zadeček?
Bohužel tohle se mi už stalo při ranním venčení, ženská s bišonkem nás viděla, že jdu s Majkem a svou fenečkou tou samou trasou, měla jsem psy na vodítku, ženská svého psa také, vzala ho do náruče a smekla se po písku kamínků i se psem a málem se na mlela. Pod vousama pro své psy jsem zamumlala kdyby nebrala psa do ruky ... a ona brblala, že mám velkého psa a je to kvuli me, protože by jinak svého psa nemusela brát do rukou.
Tak za prvé!
1. Nemám velkého psa, ale štěně zatím středního vzrůstu.
2. Náš pes je na psy bambula a se všemi si chce hrát.
3. Tohle je snad psí diskriminace. Chudáci lidi od naproti co mají doma dva Bernardýni, už se nedivím, že je vidím venku hlavně večer či brzounko ráno.
Máte někdo taky takovou zkušenost? Jak to řešit? Jaký máte názor.
Děkuji všem za příspěvky a pěkný páteční večer.
Dobrý den, určitě pokud to vaše městská vyhláška dovoluje a ve vašem parku můžou pejskové být na volno tak určitě si ho pusté, ale na vašem místě bych mu dala košík aspoň plastový už jen pro ty rýpaly abych měla od nich pokoj a klid. Já mám dva Bišonky nikdy bych psa do ruky nevzala i kdyby se k nám řítila třeba Doga řeším situaci tím, že vše vyhodnotím jestli je to agresor a nebo si jde jen hrát pokud agresor zasahuji, ale moji psy jsou vždy na zemi a taky se mi stává, že nás už viděly třeba s jokrem a nebo s čivavou a braly je honem na ruce no chudák psy potěš koště.
Tak, že určitě pokud to tam u Vás je povoleno pouštět s náhubkem a druhých narážek si nevšímat, ignorovat.
S pozdravem Dája a BB.
Teď jsem se taky srazila z blbcem.Jdu se psama jako obv.u nás lesem cestou,která vede kolem chat a jeden nikdy neví,kdo se tam právě ,,rekreuje",slyším,ale chlapa jsem neviděla,ať si psy dám na vodítko/nevím na jaký,když je ani nenosím/.Mám dva ovladatelný,umazlený malinoise a štěně špice,který má taky rádo všechny pejsky a lidi vůbec.Tak debilní kecy jsem si dlouho nevyslechla.A to jsme jen procházeli cca.10metrů okolo.Druhý den,když jsem šla zase okolo,tak jsem malýho měla v náručí a oba velcí mi šli vedle nohy.U chaty na houpačce řval chlapeček,že se bojí psa bez vodítka/zblblej z taty/ a ten blb z vrchu huláká:Martin,Mia ke mně!"To jako na ty děcka.Tak mi jich je hodně líto,jelikož takovej povel používáme na cvičáku
Otázkou je,co z těch děcek vyroste,když už teď jim vlastní otec vtlouká do hlavy,že každej pes navolno je musí zákonitě napadnout
,což po mě poprvně taky pořvával.
Zdravím,
u nás poslouchám to stejné. Všichni se nám vyhýbají nebo to právě řeší jako ve vašem případě, že si psa vezmou na ruce. A to mám LR. Chce se s každým kamarádit, není útočný, ani agresivní. Jen je to hnědý pes a to asi evokuje dojem loveckého psa či co.
Už to neřeším. Často poslouchám, že mám na vodítku "bestii" a že bych takové "monstrum" neměla ani pouštět z vodítka. Dojímají mě i pohledy kolemjdoucích, když se dívají, jako by mému psovi trčelo z tlamy zakousnuté dítě či co.
Pokud máte psa pod kontrolou, nikoho neobtěžuje, jste na volném velkém prostranství, tak proč si ho nepustit (pokud to povoluje vyhláška)?? U nás musí mít pes buď košík nebo vodítko, takže v parcích to řeším stopkou, která za ním vlaje (nikde není napsáno, že to vodítko musím držet). Navíc náš Boo to nevnímá jako vodítko a vesele si chodí, jakoby za sebou nic netáhl. Když jdeme na procházku na louku nebo do lesa, tak je "holý".
Bohužel se musíte obrnit pevnými nervy Pejska máte krásného!!
Můj osmiměsíční puberťák (30 kg) je pometlo a s malejma pejskama si hrát neumí - samou radostí by je smetl a zašlápl. Takže když vidím menšího psa, svého přivolávám a dávám ho na vodítko, až pak je případně na vodítku nechám seznámit. V tomhle směru obavy majitelů malých psů chápu, on i přátelský velký pes dokáže mrňousovi dost ublížit, i když nechtěně. Na druhou stranu je pravda, že nenechat minipsy s velkými seznámit vůbec a automaticky je zvedat do náruče je taky blbě. Chce to asi najít nějakou střední cestu...
Přidám se jako majitel malého psa (JRT, momentálně 4 kg) a v Praze se mi stávají podobné situace. Většinou míjíme-li se s jorkšírem, bišonem, maltézák a těmito "gaučovými" plemeny. Jednou se mi to stalo i s 9mesíčním jezevčíkem! Paní "zachrańovala" pejska do náruče. Její prupovídky, "pojď sem Maxi, ať tě ten pes nezakousne. "
Je to naprd, je mi líto malé, je to 6 měsíční štěndo, ráda by si s hafany hrála a tahle nechápe, proč ji raději odtahuji či obchazím pejsky.
Ale abych jen nekydala, tak se mi povedlo najít príma partu normálních pejskařů (samozřejmě s velkými psy :D). Tak se vždycky kolem sedmé potkáme v parku a 6členná skupinka zl. retrívrů, stafíků, labradorů a prcka JRT může pohrát. Velký psiska pak vychází feňuli vstříct, lehnou si, aby byli na stejné úrovni jako russlice :)
conty
napsal(a):
Teď jsem se taky srazila z blbcem.Jdu se psama jako obv.u nás lesem cestou,která vede kolem chat a jeden nikdy neví,kdo se tam právě ,,rekreuje",slyším,ale chlapa jsem neviděla,ať si psy dám na vodítko/nevím na jaký,když je ani nenosím/.Mám dva ovladatelný,umazlený malinoise a štěně špice,který má taky rádo všechny pejsky a lidi vůbec.Tak debilní kecy jsem si dlouho nevyslechla.A to jsme jen procházeli cca.10metrů okolo.Druhý den,když jsem šla zase okolo,tak jsem malýho měla v náručí a oba velcí mi šli vedle nohy.U chaty na houpačce řval chlapeček,že se bojí psa bez vodítka/zblblej z taty/ a ten blb z vrchu huláká:Martin,Mia ke mně!"To jako na ty děcka.Tak mi jich je hodně líto,jelikož takovej povel používáme na cvičáku
Otázkou je,co z těch děcek vyroste,když už teď jim vlastní otec vtlouká do hlavy,že každej pes navolno je musí zákonitě napadnout
,což po mě poprvně taky pořvával.
je to smutný, ale dost mě to rozesmálo, protože máme maliňačku Miu (ale zas když mám víc psů najednou, tak na ně volám "děcka")
Co já bych dala za to, kdyby takhle někdo reagoval na moje psy. Já to mám uplně opačně. Psy na vodítku s náhubky a neustále musím někoho prosit, aby si svoje psy zavolal. Většinou marně. Na kecy typu "Můj nic nedělá" , "Proč s ním chodíte ven, když je agresivní" a podobně bych uvalila trest smrti. Co je komu do toho, proč nechci, aby jeho pes chodil k mému psovi? Pokud nemá psa ovladatelného nemá co dělat navolno ani tam, kde je volný pohyb povolen. Volný pohyb psů totiž neznamená, že můžou otravovat každého, koho se jim zamane. Tak se na to zkuste podívat i z téhle druhé strany.
Mám i fenu, která chodí navolno. Je nekofliktní, na výzvy ke rvačce nereaguje... ale nikdy by mě nenapadlo nechat ji na někoho skákat nebo otravovat psa na vodítku proboha.... Asi to má důvod, proč je ten pes na vodítku a každému je uplné houby do toho, co je to za důvod!
Uživatel s deaktivovaným účtem

domcaast
napsal(a):
Co já bych dala za to, kdyby takhle někdo reagoval na moje psy. Já to mám uplně opačně. Psy na vodítku s náhubky a neustále musím někoho prosit, aby si svoje psy zavolal. Většinou marně. Na kecy typu "Můj nic nedělá" , "Proč s ním chodíte ven, když je agresivní" a podobně bych uvalila trest smrti. Co je komu do toho, proč nechci, aby jeho pes chodil k mému psovi? Pokud nemá psa ovladatelného nemá co dělat navolno ani tam, kde je volný pohyb povolen. Volný pohyb psů totiž neznamená, že můžou otravovat každého, koho se jim zamane. Tak se na to zkuste podívat i z téhle druhé strany.
Mám i fenu, která chodí navolno. Je nekofliktní, na výzvy ke rvačce nereaguje... ale nikdy by mě nenapadlo nechat ji na někoho skákat nebo otravovat psa na vodítku proboha.... Asi to má důvod, proč je ten pes na vodítku a každému je uplné houby do toho, co je to za důvod!
Přesně tak. Je potřeba to chápat i z té druhé strany. Mám středně velkou fenku, která většinou ostatní psi moc nemusí. Několikrát mi jí cizí psi napadli a proto teď téměř vždy neznámého psa, který se k ní přiřítí ze strachu vyřve. Ale když má možnost seznámit se pomalu a v klidu, zjisti že jí nikdo žrát nebude, je pak v pohodě.Je tedy pochopitelné, že nemám zájem o kontakt s cizími psi, kteří běhají na volno. Nevím jaká bude jejich reakce na tohle chování. Ne každý pes to pochopí, otočí se a odejde. Někteří to vezmou jako výzvu k rvačce. Proto jsem taky už dost alergická na majitele psů (všech velikostí), kteří své miláčky nechávají na volno a běhat k cizím psům, aniž by se před tím s majitelem domluvili.
Stejně tak nepochopím majitele psů, kteří si své psi nevezmou na vodítko, nebo alespoň nezavolají k noze, když proti nim jdou nějací lidé. Je to podle mě vrchol bezohlednosti. Nikdy nevíte, jestli ten cizí člověk nemá špatnou zkušenost se psem a nebojí se jich. Ani se nedivím, že lidi nemají často pejskaře rádi. Chtělo by to trochu více ohleduplnosti!!
Mám fenky - obříka 65 kg, středňačku 20 kg a 4 dospělačky - mrňata 2 - 5 kg. Chci jen upozornit majitele "strašně hodných" střeďáků a větších plemen - letos na jaře takovýto cizí kamarád cca 25 kg přiběhl, poněkud nemotorně a 10leté čivavě omylem zlomil nožičku - prostě temperamentní dorostenec, který by přece nikdy neublížil. Jenže naše čivina byla naprosto fit, běhala agility v seniorech, chodila s námi na túry klidně 15 km. Nyní je ráda, když zvládne procházku 800 m, pak začne kulhat a zůstává pozadu, takže ji raději neseme.
Myslíte, že je to nutné, pouštět větší psy k malým? Houby jsou nám platné omluvy i nabídka úhrady nákladůna léčbu. Starší zdravý pes rázem stárne podstatně rychleji, je méně pohyblivý a všechny s tím spojené problémy. Majitelé středních a větších štěňat i dospěláků, byť hodných a socializovaných, uvědomte si, že vaši miláčci mohou nechtěně ublížit a to hodně moc. Prosím, nepouštějte je k nepoměrně menším pejskům, třeba zabráníte další tragédii.
domcaast
napsal(a):
Hmm.ale my jen procházeli a moji psi si jich vůbec nevšímali,tak proč si po mě vůbec někdo dovolí takto pořvávat.Ale tomu psovi nestojí takovej člověk ani za pohled....
Skoro 30 let máme obříky, takže vodítko a u jednoho i košík je pro nás samozřejmostí. Náš pes - NF - většinou u dětí strach nevyvolává, spíše se na něj vrhají. Momentálně máme temperamentní fenečku, které je nekonfliktní ale poněkud dominantní, takže pokud potkámě nějakého toho Bóbika a on na ni prská nadávky, většinou si to nenechá líbit. Navíc je hodně hravá a malé pejsky by asi zadupala do země, takže si hraje jen se svou váhovou kategorií. Není to bez výjimky, pokud je malý pejsek zvyklý na velkého, zvládnou to bez problémů. Minulý pes měl metrák, nedivila jsem se, že majitelé prcků se obávali a vždycky jsme ho brali na vodítko. Ohleduplnost je třeba na obou stranách