Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
5.8.2013 13:18
tobby

XXX.XXX.208.71

Dobrý den, prosím o rady s výběrem plemene. Nedávno nás po 14ti letech opustil náš bíglí kamarád, tak hledáme jeho nástupce, ale čas se změnil požadavky.
Chceme rodinného pejska: hlídače, který ohlídá dům i pozemek. Bude přirozeně kamarádský k dětem. Klidné povahy, žádné agility, běhání atd. s ním provozovat nebudeme. Snadná výchova bez nutnosti cvičáku. Vhodný k celoročnímu pobytu venku (vzhledem k alergii na psy, u ktrých jsem stejně celý život), takže asi dlouhosrsté plemeno, který např. v nosi nebude trpět tím, že je mimo svoji lidskou smečku. Vzhledem k častým procházkám v okolí lesů, polí a luk bez loveckých pudů.
Tyto požadavky bezezbytku splňuje LEONBERGER. Mám však obavy, že je na naše malé děti (5 a 2 roky) příliš velký. Nedávno jsme byli u známých a poté, co je jejich roční temperamentní berňák několikrát svalil na zem, mám pochyby, že leon by možná nebyla ta správná volba.
Máme zkušenosti s výchovou bígla a souběžně jsme měli i hovawarta (toho bych řadila jako náročnějšího na výchovu a to už nechci).
Poradíte prosím nějakou typovou zmenšeninku leonbergera nebo vyvrátíte pochyby?
Děkuji všem co přispějí za jejich náměty a čas!!!!!!
Míša

5.8.2013 13:59
lilynek

XXX.XXX.248.76

K dětem leonbergera vřele doporučuji. Mám fenu tohoto plemene a ještě asi dvacetikilovou kříženku. Obě jsou k dětem velice hodné a vstřícné. Leonka je kliďas už od štěněte, s dětmi vyrůstá . Neříkám že je svalit nemůže ale schválně to není . A když k nám přijede nějaké cizí dítko spíše ho hlídám u kříženky protože je to divočák. Přeji šťastnou ruku ve výběru nového parťáka.

5.8.2013 14:04
bess

XXX.XXX.231.72

tobby napsal(a):
Dobrý den, prosím o rady s výběrem plemene. Nedávno nás po 14ti letech opustil náš bíglí kamarád, tak hledáme jeho nástupce, ale čas se změnil požadavky.
Chceme rodinného pejska: hlídače, který ohlídá dům i pozemek. Bude přirozeně kamarádský k dětem. Klidné povahy, žádné agility, běhání atd. s ním provozovat nebudeme. Snadná výchova bez nutnosti cvičáku. Vhodný k celoročnímu pobytu venku (vzhledem k alergii na psy, u ktrých jsem stejně celý život), takže asi dlouhosrsté plemeno, který např. v nosi nebude trpět tím, že je mimo svoji lidskou smečku. Vzhledem k častým procházkám v okolí lesů, polí a luk bez loveckých pudů.
Tyto požadavky bezezbytku splňuje LEONBERGER. Mám však obavy, že je na naše malé děti (5 a 2 roky) příliš velký. Nedávno jsme byli u známých a poté, co je jejich roční temperamentní berňák několikrát svalil na zem, mám pochyby, že leon by možná nebyla ta správná volba.
Máme zkušenosti s výchovou bígla a souběžně jsme měli i hovawarta (toho bych řadila jako náročnějšího na výchovu a to už nechci).
Poradíte prosím nějakou typovou zmenšeninku leonbergera nebo vyvrátíte pochyby?
Děkuji všem co přispějí za jejich náměty a čas!!!!!!
Míša

Poradila bych vám pastevce, ale ti jsou stejně velcí jako leonberger. Co vím, tak k dětem je skvělý boxer, miluje je, chrání a navíc umí hlídat. Potřebuje ale dobrou socializaci ve štěněcím věku. Možná je trochu náročnější na výchovu, ale řekla bych, že to bude snažší než u hovawarta, znám tři hovíky, pouze jeden je vyrovnaný a čtyři boxery,tři vyrovnaní, krásní, hodní ale dobří hlídači a čtvrtý má psychický problém, vyjíždí po všem co je v okolí, ale ti lidi se o zvířata absolutně neumí starat, to že jim umřel varan zjistili až když začal smrdět...Bohužel nevím, jestli může být celoročně venku, ti co znám jsou přes noc v domě.

5.8.2013 14:58
pidla

XXX.XXX.106.11

bess napsal(a):
Poradila bych vám pastevce, ale ti jsou stejně velcí jako leonberger. Co vím, tak k dětem je skvělý boxer, miluje je, chrání a navíc umí hlídat. Potřebuje ale dobrou socializaci ve štěněcím věku. Možná je trochu náročnější na výchovu, ale řekla bych, že to bude snažší než u hovawarta, znám tři hovíky, pouze jeden je vyrovnaný a čtyři boxery,tři vyrovnaní, krásní, hodní ale dobří hlídači a čtvrtý má psychický problém, vyjíždí po všem co je v okolí, ale ti lidi se o zvířata absolutně neumí starat, to že jim umřel varan zjistili až když začal smrdět...Bohužel nevím, jestli může být celoročně venku, ti co znám jsou přes noc v domě.

Boxer určitě není vhodný k celoročnímu pobytu venku - podívejte se na jeho srst, myslíte, že ho při mínus dvaceti ty tři chlupy bez podsady zahřejí? A navíc jsou to docela aktivisti, bez výcviku se u nich moc neobejdete. Nemyslím si, že je to to, co zadavatelka hledá.

Zadavatelko, doporučuju porozhlédnout se mezi špici. Přesně k tomuto byli vyšlechtění - hlídání statku. Myslím, že by přesně vyhovovali vašim požadavkům. A jsou v různých velikostních rázech.

5.8.2013 15:04
inusanka

XXX.XXX.98.58

Měla jsem ke stejně starým dětem fudláka, takže bych se leonbergera nebála. Jenom to taky není plemeno na být samo bez smečky, rozmyslete si, kolik času můžete být se psem. Celoročně by mohl být venku i velký knírač, pokud by měl teplou boudu, s dětma také většina co znám bez problémů.

5.8.2013 15:52
raketka

XXX.XXX.246.140

měla jsem přesně takové požadavky + aby toho moc nesežral, aby sice hlídal ale moc neštěkal, aby na procházkách neutíkal za zvěří a celkově se sám držel u pána, ... samá pozitiva. Myslela jsem, že takové plemeno ani neexistuje. Nakonec to vyhrál LANDSEER smajlík

5.8.2013 16:49
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

bess napsal(a):

do těchto podmínek boxera určitě ne - je to temperamentní pracovní plemeno, které potřebuje zaměstnat a cvičit. A psa se srstí bez podsady, navíc se silnou vazbou na pána vykopnout do samotky ven není zrovna dobrý nápadsmajlík.
Leonberger je myslím nejlepší volba.

5.8.2013 18:58
elaphka

XXX.XXX.165.89

raketka napsal(a):
měla jsem přesně takové požadavky + aby toho moc nesežral, aby sice hlídal ale moc neštěkal, aby na procházkách neutíkal za zvěří a celkově se sám držel u pána, ... samá pozitiva. Myslela jsem, že takové plemeno ani neexistuje. Nakonec to vyhrál LANDSEER smajlík

Souhlasím smajlík je to neuvěřitelně milé a kontaktní plemeno, mám zkušenosti s naprosto miliónovou fenou, u které jsem měla pocit, že si byla naprosto vědomá své robustnosti, no, chovala se prostě jako víla smajlíksmajlík

5.8.2013 20:20
hanula

XXX.XXX.106.29

O něco menší než leonberger je esterský pastevecký pes, Pastevci jsou výborní hlídači , možná je i volba středoasiata/fena /k dětem je pozorná a miluje svoji rodinu. .

6.8.2013 09:12
ttevi

XXX.XXX.188.176

Máme podobné podmínky při výběru pejska jako vy. I když cvičák plánujeme a dětičky ještě nemáme. Vyhrál u nás Berňáček a již se porozhlížíme smajlík Přeji aby Vaše rozhodnutí bylo šťastné

6.8.2013 11:36
inusanka

XXX.XXX.175.12

Lanseer a afudlák mají podobné povahy a tak nejsou vhodní k osamělosti, nejsou to hlídači ale společníci lidí

6.8.2013 11:40
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Mladý pes je janek a děcko občas porazí . Musíte mít oči všude a předvídat ,
kudy si pes pro tu zajímavost je co o 3 m dál poletí .
Je-li v cestě dítě vezme to i přes něj .
(nám se pes NO zklidnil - dospěl ? na dvou letech - to už děcko nikdy neporazil)
Líbí se mi velcí psi , ale bern'áků je jak . . . .jsou na každém kroku . . .
Nechtělo by to trochu originality ?

6.8.2013 11:46
ttevi

XXX.XXX.188.176

rapotacka11 napsal(a):
Mladý pes je janek a děcko občas porazí . Musíte mít oči všude a předvídat ,
kudy si pes pro tu zajímavost je co o 3 m dál poletí .
Je-li v cestě dítě vezme to i přes něj .
(nám se pes NO zklidnil - dospěl ? na dvou letech - to už děcko nikdy neporazil)
Líbí se mi velcí psi , ale bern'áků je jak . . . .jsou na každém kroku . . .
Nechtělo by to trochu originality ?

Je velikánská spousta nádherných ras psů. Nás ale nadchl právě Berňáček pro svoji milovnou povahu a mohutnost. Je to obrovský pes s obrovských srdcem, ale jak říkám nádherných psů je šíleně moc a proto je stále z čeho vybírat. Rodiče mají retrívra. K dětem moc hodný... žije s mým 4 letým bráškou a na to co mu ten lump (bráška) dělá, má obrovskou tpělivost a nikdy neublížil. Ale není to pes na hlídání.. on by asi zloděje ještě přivítal a ukázal mu vchod :-D

6.8.2013 11:48
raketka

XXX.XXX.246.140

Samozřejmě se Landseer (což je v Americe jen barevná varianta NF) nehodí k tomu, aby sám hlídal stavbu nebo autobazar, ale normálně na zahradě u trvale obydleného domku je spokojený.
A hlídá naprosto zázračně - když jsme doma, tak je názoru, že si barák ohlídá vůdce smečky sám. Landseer jen sleduje situaci. Ale pokud nejsme doma, tak na zahradu nepustil ani kamaráda, kterého zná a který si ho hladil .... ten zuřivý řev-štěkot, co se ozýval z telefonu - ani jsem nevěřila, že opravdu patří našemu psovi.
Ale máme kluka, nevím jak fenky :)
Každopádně pokud tazatelku zajímá více, může mrknout na stránku arryn.raketka.com

6.8.2013 12:56
tobby

XXX.XXX.208.71

Jde mi o to, aby pes snesl celodenní a celoroční pobyt venku. Hlídat bude v naší nepřítomnosti, když budeme doma, budeme řádit s ním venku nebo může být i chvíli doma, ale trvale chci aby byl venku. Mít ho půl dne venku a půl dne doma, např. když jsou výrazné teplotní rozdíly mi přijde jako nesmysl. Takže proto jsem napsala, že hledám hlídače i kámoše.
Na stránky i videa jsem koukla.. nádhera, naprosto pohodový pes smajlík Landseer byl hned na druhém místě za leonem smajlík Je mezi nimi nějaký podstatný rozdíl co se týká povahy???? Vím, že má rád vodu, někde uvádí měnší hmotnost, ale co jsem našla tak jsou v podstatě stejně, a je jich o dost méně než leonů..
Pastevecké plemeno nechci. Slyšela jsem, že jsou více samostatní v rozhodování a často vyhodnotí určitou situaci jako možný útok (houbař náhle vyjde z lesa, návštěva prudce vymrští ruku apod..-) a reagují, což bych vůbec nechtěla. Kdežto např. leon a předpokládám že i landseer reagují až když doopravdy o něco jde. Samo že každý pes je jiný, ale obecně je to tak????

6.8.2013 13:03
raketka

XXX.XXX.246.140

Ano, obecně je to tak :)
A přesně z těchto důvodů (houbaři, návštěva, ..) jsme také nezvolili pastevce.
Uvažujete naprosto stejným směrem jako já před šesti lety :)
Leona jsem také měla na seznamu ... teď už přesně nevím, proč nakonec vyhrál LS ... možná že je atletičtější, mrštnější, živější ... chtěla jsem psa, kterého můžu ke všem těm pozitivům navíc brát i ke koním, tak aby dokázal i něco uběhnout a nebyl hned zadýchaný ;)
PS: jinak ještě ohledně pohlaví - fenky hlídají obíháním revíru a více štěkají (prý). Psi leží na nejvyšším bodě odkud mají přehled pokud možno přes celý pozemek a hlídají vleže - jsou klidnější (no jako každej chlap raději pracuje vleže smajlík )

6.8.2013 13:06
raketka

XXX.XXX.246.140

jo a údajně by měl Landseer žrát ze všech velkých plemen nejméně. Je to původně rybářský pes, který se na lodích na moři živil jen zbytkami z ryb (rybáři tehdy asi opravdu nevozili zásoby konzerv pro psy :)))
Takže i to pro mě byl důležitý faktor, že nás pejsek i přes svou velikost nevyžere až do základů ;)

6.8.2013 13:14
raketka

XXX.XXX.246.140

Jo a ještě k těm dětem a velikosti psa .... pokud vezmete štěně a budete ho vychovávat k tomu, aby si dával pozor na děti, tak se to naučí.
Náš Arryn také občas jedno z mých dětí porazil, ale to častěji dítě spadlo samo ... a beru to jako dobrou lekci i pro dítě, že se naučí dávat si pozor, sledovat okolí, předvídat situace (pozor na pejska, když se otočí, porazí tě, jdi trošku dál ... Zároveň se tak děti učí i ohleduplnosti k dalším živým tvorům).
Na fotkách vidíte, že jsme si psa kupovali, když holka ještě nechodila a kluk nebyl na světě, takže vaše děti to určitě zvládnou také v pohodě ;)
Navíc landseer je přirozená chůva ... dceru neopustil na krok, kam ona tam on. Syna hlídal taky - jde to i vidět na videu, jak se kluk plazí po chodníku a pes jde vedle něj a dozoruje :)
Naprosto mě uchvátila situace, kdy syn lezl po psovi a ve chvíli, kdy začal přepadat na hlavu, tak ho pes podržel .. neuvěřitelné <3
Berňák asi s dětmi nežil, nebyl k tomu naučený, nevěděl, neznal ...

6.8.2013 13:15
tobby

XXX.XXX.208.71

to my máme od dětí zbytků habaděj smajlík a když už jsme u těch financí, vzhledem k tomu, že jich je tak málo, jaká je pořizovací cena?
když jsem prohlídžela různé fotky, někteří se mi zdály štíhlejší a někteří zavalitější, ať to byly psi nebo feny, jsou mezi nimi takové váhové rozdíly?

6.8.2013 13:24
raketka

XXX.XXX.246.140

Před těmi 5-6 lety jsme kupovali štěně s PP za 20tis. Jak je to teď, netuším. Tehdy bylo v ČR asi 6-8 chovných fen a o štěňata byla rvačka (dost se prodává od nás i do zahraničí).
Ale teď je tohoto plemene víc, tak možná jsou levnější - netuším.
Ohledně hmotnosti: je to těžko říct. Možná geneticky daná chuť k jídlu (náš Arryn skoro nežere - jako malého jsem ho krmila ručně a dochucovala mu to různě, aby měl z čeho brát, když nejvíc rostl, aby měl OK klouby hlavně).
Možná různým pokřížením jsou dnes už generace, které jsou žravější ... nebo mají jiný management chovatele, nebo jsou krmeni nekvalitně ... těžko říct.
Náš Arryn je hodně štíhlý a i tak má 75-85kg (v zimě víc. Je venku nonstop - má zateplenou boudu, ale neleze do ní - jen když prudce prší).

6.8.2013 13:27
ttevi

XXX.XXX.188.176

raketka napsal(a):
Jo a ještě k těm dětem a velikosti psa .... pokud vezmete štěně a budete ho vychovávat k tomu, aby si dával pozor na děti, tak se to naučí.
Náš Arryn také občas jedno z mých dětí porazil, ale to častěji dítě spadlo samo ... a beru to jako dobrou lekci i pro dítě, že se naučí dávat si pozor, sledovat okolí, předvídat situace (pozor na pejska, když se otočí, porazí tě, jdi trošku dál ... Zároveň se tak děti učí i ohleduplnosti k dalším živým tvorům).
Na fotkách vidíte, že jsme si psa kupovali, když holka ještě nechodila a kluk nebyl na světě, takže vaše děti to určitě zvládnou také v pohodě ;)
Navíc landseer je přirozená chůva ... dceru neopustil na krok, kam ona tam on. Syna hlídal taky - jde to i vidět na videu, jak se kluk plazí po chodníku a pes jde vedle něj a dozoruje :)
Naprosto mě uchvátila situace, kdy syn lezl po psovi a ve chvíli, kdy začal přepadat na hlavu, tak ho pes podržel .. neuvěřitelné <3
Berňák asi s dětmi nežil, nebyl k tomu naučený, nevěděl, neznal ...

To je nádherná fotka smajlík

6.8.2013 14:08
plisak

XXX.XXX.236.4

bess napsal(a):

v dřevních dobách tady byl, jak zjišťuji při četbě starých psů přátel, jakýsi chovatel, který nabízel výhradně odchovy boxíků po chovech výhradně venkovních, zajímalo by mne, jakého věku se u ty jeho chudáci dožívali.

6.8.2013 14:42
inusanka

XXX.XXX.175.12

No, landseer je původně opravdu barevná varianta NF a jsou země, kde jsou jako jedno plemeno, jinak ale už je odlehčenější než ten NF. Leon je s nima také příbuzný, povahově bych řekla jsou všichni hodně podobní, pro děti ideální, velmi vysoký práh bolestivosti, takže spíš odejdou než chňapnou.
Naši NF -postupně jsme měli dva psy a teď holčičku - hlídali nás, nikdy majetek. Na nás se pomalu nesměl nikdo křivě podívat, aby to nekomentovali, nikdy ale bez důvodu . Nikdy se nikoho ani nedotkli. Děti si s nima mohou dělat co chtějí, pokud je netrápí. Prvního psa jsme si brali asi dvouletého z útulku, tenkrát jsem natolik zblbla, že jsem k úplně neznámému psovi posadila dozadu do 120 Škodovky děti 3 a 7 let a jelo se. Od první chvíle byl náš.
Co se týče žrádla, do dvou let je to síla, když chcete mít pěkného mohutného psa s kvalitní srstí. Dospělý pes sní míň než stejně vážící chlap - naše mimi mělo v létě tak 80 a v zimě 100 kg. Ten první v zimě 65, holčička má v létě 50 a v zimě 60.
Tady je jedenáctiletý slepý stařeček jak si hraje s vnučkama

6.8.2013 19:07
wolfspitz

XXX.XXX.47.99

Doporučuji vlčího špice. Svou rodinu miluje, hlídá velice dobře, takže spolehlivě každého vetřelce odradí a není tak veliký jako leon. smajlík Mám dva a měli jsme i leonbergera, takže mohu srovnávat. Zvlášť manipulace s menším psem je jednodušší, když je potřeba - na to spousta lidí hodně při pořízení psa zapomíná

6.8.2013 21:37
tobby

XXX.XXX.208.71

O něm jsem se dočetla "Řídí se jen svým instinktem, proto je těžké ho zvládnout. Jedná dříve než by si to rozmyslel, proto také není příliš vhodný k malým dětem" i když jinak chvála. Tak to mě odradilo..

7.8.2013 10:29
assil

XXX.XXX.216.60

tobby napsal(a):
O něm jsem se dočetla "Řídí se jen svým instinktem, proto je těžké ho zvládnout. Jedná dříve než by si to rozmyslel, proto také není příliš vhodný k malým dětem" i když jinak chvála. Tak to mě odradilo..

Pokud tohle má být k tomu vlčímu špicovi, tak to je samozřejmě nesmysl, ono na netu a i v některých encyklopedicích jsou takový bludy, že člověk žasne, o vlčím špicovi jsem se už dočetla, že je saňový pes, jinde třeba, že je ovčácký pes a podobný perly. smajlík
S mým vlčím špicem vyrostly tři děti od narození a opravdu to přežily. smajlík smajlík

7.8.2013 13:55
tobby

XXX.XXX.208.71

no, bylo to napsáno o vlčím špicovi. Ten byl taky jeden z kandidátů smajlík Samozřejmě přivítám zkušenosti z praxe, protože jak už jsem psala leon apod. mě láká pro své vlastnoti, ale odrazuje velikostí.
pro wolfspitz: pokud jste měla obě plemena, můžete prosím porovnat rozdíly v chování a povaze? díky!

7.8.2013 20:56
wolfspitz

XXX.XXX.47.99

tobby napsal(a):
no, bylo to napsáno o vlčím špicovi. Ten byl taky jeden z kandidátů smajlík Samozřejmě přivítám zkušenosti z praxe, protože jak už jsem psala leon apod. mě láká pro své vlastnoti, ale odrazuje velikostí.
pro wolfspitz: pokud jste měla obě plemena, můžete prosím porovnat rozdíly v chování a povaze? díky!

Nevěřila bych všem těm encyklopediím, protože tam kolikrát píšou takový nesmysly, že by jeden brečel.

Leonbergera jsme měli 7 let - fenu. Hodná, milá, mazel, ale když si usmyslela, že půjde jinam než já, prostě šla. A to jsme chodily spolu na cvičák, takže poslušnost měla na slušné úrovni. Že by byla tak strašně opatrná jak někdy čtu - to u té naší teda neplatilo. Někdy mi připadala jako hrom do police. Ne, že by chtěla ublížit, to v žádném případě, ale děti kolikrát smetla ani nevěděla. Ano, byla zlatá, ale dalšího leonka jsme si už nepořídili i kvůli té velikosti. Když potom potřebujete psa dopravit na veterinu a on nemůže chodit, je to dost problém. A i když to leonkáři moc neradi slyší, hodně se v poslední době u nich kolem toho 7 roku objevuje rakovina (naše taky odešla na raka) a jak jsem zjistila, ve stejné době ještě další dva, které jsem znala odešli na rakovinu. Takže já osobně jsem si dalšího nepořídila právě kvůli tomu zdraví.

Prvního vlčího jsme si přivezli jako ročního. Dalo by se říct, že jsem k němu přišla jako slepý k houslím. Původní majitel ho podle mého dal pryč, protože se ho začali bát - nezvládli ho vychovat. Dalo mi to práce si ho vychovat k obrazu svému a někdy to byl boj, protože když pes roste jako dříví v lese není to sranda ho potom přinutit poslouchat. Oni to jsou totiž jako malí krásní medvídci, ale od samého počátku to chce vychovávat a pokud pes něco jednou nesmí, tak to prostě nesmí nikdy. K dospělcům byl ten náš zpočátku velice odměřený, ale děti od samého počátku u nás miloval. Pokud byste si myslela, že pes je tvrdší oříšek, pořiďte si fenku. Ty jsou mírnější a snáz zvladatelnější. Jsou to jako štěňátka divoši, ale dají se ukočírovat!
Zpočátku jsem říkala, že špice bych už nechtěla no a vidíte - teď jsme si k němu pořídili ještě holku - dneska je jí 7 měsíců, psovi 5,5 a nedala bych je ani jednoho smajlík (i když přiznám, že někdy bych je s chutí přetrhla oba) smajlík
A pro mně je důležité i to, že to není přešlechtěné plemeno, které by se potýkalo s častými problémy

8.8.2013 09:59
wolfspitz

XXX.XXX.47.99

wolfspitz napsal(a):
Nevěřila bych všem těm encyklopediím, protože tam kolikrát píšou takový nesmysly, že by jeden brečel.

Leonbergera jsme měli 7 let - fenu. Hodná, milá, mazel, ale když si usmyslela, že půjde jinam než já, prostě šla. A to jsme chodily spolu na cvičák, takže poslušnost měla na slušné úrovni. Že by byla tak strašně opatrná jak někdy čtu - to u té naší teda neplatilo. Někdy mi připadala jako hrom do police. Ne, že by chtěla ublížit, to v žádném případě, ale děti kolikrát smetla ani nevěděla. Ano, byla zlatá, ale dalšího leonka jsme si už nepořídili i kvůli té velikosti. Když potom potřebujete psa dopravit na veterinu a on nemůže chodit, je to dost problém. A i když to leonkáři moc neradi slyší, hodně se v poslední době u nich kolem toho 7 roku objevuje rakovina (naše taky odešla na raka) a jak jsem zjistila, ve stejné době ještě další dva, které jsem znala odešli na rakovinu. Takže já osobně jsem si dalšího nepořídila právě kvůli tomu zdraví.

Prvního vlčího jsme si přivezli jako ročního. Dalo by se říct, že jsem k němu přišla jako slepý k houslím. Původní majitel ho podle mého dal pryč, protože se ho začali bát - nezvládli ho vychovat. Dalo mi to práce si ho vychovat k obrazu svému a někdy to byl boj, protože když pes roste jako dříví v lese není to sranda ho potom přinutit poslouchat. Oni to jsou totiž jako malí krásní medvídci, ale od samého počátku to chce vychovávat a pokud pes něco jednou nesmí, tak to prostě nesmí nikdy. K dospělcům byl ten náš zpočátku velice odměřený, ale děti od samého počátku u nás miloval. Pokud byste si myslela, že pes je tvrdší oříšek, pořiďte si fenku. Ty jsou mírnější a snáz zvladatelnější. Jsou to jako štěňátka divoši, ale dají se ukočírovat!
Zpočátku jsem říkala, že špice bych už nechtěla no a vidíte - teď jsme si k němu pořídili ještě holku - dneska je jí 7 měsíců, psovi 5,5 a nedala bych je ani jednoho smajlík (i když přiznám, že někdy bych je s chutí přetrhla oba) smajlík
A pro mně je důležité i to, že to není přešlechtěné plemeno, které by se potýkalo s častými problémy

myšleno zdravotními problémy smajlík

8.8.2013 10:41
cinkalu

XXX.XXX.11.162

ne, že bych doporučovala boxera, ale zarazilo mě, že dle některých zde nemá podsadu. To jako vážně, nebo automaticky pes s krátkou srstí je pes bez podsady ? smajlík

8.8.2013 10:54
pidla

XXX.XXX.106.11

cinkalu napsal(a):
ne, že bych doporučovala boxera, ale zarazilo mě, že dle některých zde nemá podsadu. To jako vážně, nebo automaticky pes s krátkou srstí je pes bez podsady ? smajlík

Dobře, tak upřesňuju. Nemá podsadu, která by z hlediska ochrany před mrazy měla nějaký zásadní význam.

8.8.2013 11:06
Inspektor Pišišvor

XXX.XXX.157.160

cinkalu napsal(a):

boxer má stejnou strukturu srsti jako dobrman, a u DB praví standard toto:
VLASTNOSTI SRSTI: srst je krátká, tvrdá a hustá. Pevné a hladce přiléhá a pokrývá rovnoměrně celý povrch těla. Podsada není žádoucí.

8.8.2013 12:55
tobby

XXX.XXX.208.71

Ono k těm nemocem je to těžko.. jakmile se nějaké plemeno stane modním, je to neštěstí. My když před 14ti lety pořizovaly bígla, bylo to ještě dobré a dnes? všude je jich plno, stejně jako retrívrů, berňáků apod.. Také bych ráda s předpokladem zdravého psa, ale to nezaručí nikdo a nic, jen lze zvýšit pravděpodobnost. Před 10ti lety jsme si pořídili Hovawarta s PP. Za 3 roky u něj MVDr. Rybníček diagnostikoval autoimunitní poruchu s kožními problémy s tím, že je to s největší pravděpodobností dědičná záležitost. Chovatel popřel, že by se to v nějaké linii projevilo. Taky jsme doufali, že když je pes s PP eleminujeme riziko dědičných chorob. Samozřejmě tím pádem jsme nedovolily žádná štěňata, ale kdyby je měla, nikdo by to nevěděl. Je to hodně i o férovosti chovatelů.
Co se týká encyklopedií, tak jsou vodítkem, ale 100% spolehnutí není. Na výstavě zase člověk zhodnotí jen exteriér.. Proto jsem chtěla rady a zkušenosti z praxe. Vidím, že kromě vlčího špice vlatně žádný jiný tip není smajlík (landseer je prima tip ale velikostí se leonovi vyrovná, tak to vyjde nastejno smajlík

8.8.2013 13:21
cinkalu

XXX.XXX.11.162

Vaše volba padla na Leona, je velký, může samozřejmě porazit dítě, ale dítě odroste za pár let a vy budte toho psa mít ještě dalších x let. Připadá mi škoda, vybrat malého psa jen kvůli riziku, že může dítě porazit. Porazit ho může i špic. Beru to podle sebe, také jsem si ze strachu z velkého psa, pořídila malého, moji touhu po velkém to nijak neukojilo a nakonec mám oba, velkého i malého a to bych se bez toho malého klidně obešla. Tak zvažte i tuto variantu, aby jste nakonec stejně leona nepořídili.

sisssi

8.8.2013 13:58
sisssi

XXX.XXX.181.5

Dobrý den, po přečtení diskuze mě napadl Český horský pes, i když osobní zkušenost s ním nemám. Není to módní rasa a jak již název napovídá, je vhodný pro celoroční pobyt venku. Dle dostupných informací má rád děti, nemá srst náročnou na údržbu, není to takový obřík jako Leon nebo Landseer (26-40 kg v dospělosti), je lehce ovladatelný a cvičitelný, není agresivní a myslím, že za plotem bude budit respekt i jako hlídač. Třeba by se zde našel někdo, kdo by o Českých horských psech věděl něco více nebo by možná stálo za úvahu se na tyto psy zajet podívat osobně...smajlík

8.8.2013 14:56
rapotacka11

XXX.XXX.73.135

Klidné povahy, žádné agility, běhání atd. s ním provozovat nebudeme.
----------------------------------------------------------------------------------
K čemu , že byl vyšlechtěn ?

8.8.2013 15:23
tobby

XXX.XXX.208.71

Vzhledově je krásný, ale jinak myslím, že by se mu u nás nelíbilo - nudil by se smajlík Výběr padl na leona a ted je ve hře i landseer, ne kvůli velikost, nikdy jsem netoužila po maxipsu, ale povaze. Dr. mě upozornila, že se jí náš synek jeví jako hyperaktivní, tak to musí být kliďas pes a ne aby tu pobíhali jako splašení oba dva smajlík a taky co miluje děti a nechá si i něco líbít.. Samozřejmě budem zachovávat známá pravidla, nenechávat o samotě .. vysvětlit správné chování.. ale jeden nikdy neví, a je třeba už dopředu s tím počítat..oči člověk mít všude nemůže..

8.8.2013 18:38
wolfspitz

XXX.XXX.47.99

tobby napsal(a):
Ono k těm nemocem je to těžko.. jakmile se nějaké plemeno stane modním, je to neštěstí. My když před 14ti lety pořizovaly bígla, bylo to ještě dobré a dnes? všude je jich plno, stejně jako retrívrů, berňáků apod.. Také bych ráda s předpokladem zdravého psa, ale to nezaručí nikdo a nic, jen lze zvýšit pravděpodobnost. Před 10ti lety jsme si pořídili Hovawarta s PP. Za 3 roky u něj MVDr. Rybníček diagnostikoval autoimunitní poruchu s kožními problémy s tím, že je to s největší pravděpodobností dědičná záležitost. Chovatel popřel, že by se to v nějaké linii projevilo. Taky jsme doufali, že když je pes s PP eleminujeme riziko dědičných chorob. Samozřejmě tím pádem jsme nedovolily žádná štěňata, ale kdyby je měla, nikdo by to nevěděl. Je to hodně i o férovosti chovatelů.
Co se týká encyklopedií, tak jsou vodítkem, ale 100% spolehnutí není. Na výstavě zase člověk zhodnotí jen exteriér.. Proto jsem chtěla rady a zkušenosti z praxe. Vidím, že kromě vlčího špice vlatně žádný jiný tip není smajlík (landseer je prima tip ale velikostí se leonovi vyrovná, tak to vyjde nastejno smajlík

No PP určitě nezaručí to, že pes bude zdravý ( s tím mám bohužel nedobré zkušenosti), ale to, že když chci nějaké plemeno, že to plemeno dostanu.

9.8.2013 09:22
wolfspitz

XXX.XXX.47.99

A kdybyste chtěli akčního a taky rodinu hlídajícího a milujícího psa vhodného takřka na všechny rodinné aktivity s dětmi, tak si pořiďte choďáka. Ti jsou taky skvělí.
smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík