Když člověk ví nebo si není jistý, že svého psa neuhlídá, je na místě kastrace.
Ovšem, chce si to přebrat klady a mínusy a rozhodnout se podle toho. Já moc nefandím kastrací z preventivních důvodů nebo z lenosti, ale furt lepší kastrace než další štěňata zaplňující útulky.
Toť můj názor.
PS: Feny mám nekastrované, protože u nás stále převládají zápory než klady.
Já taky strašně dlouho přemýšlela, stále dokola pročítala internet...
Věděla jsem, že fenku uhlídám. Je to bytový pes a těch pár dní hárání není problém uhlídat. Štěňátka jsem nechtěla za žádnou cenu - mám křížence a nebudu dál množit..Takže mi zbyla otázka ohledně nádorů atd..
Probírala jsem to s více veterináři, názory lidí a diskuzích. Pro mě bylo více kladů. (zápory - nepřirozené, možnost úniku moči, změna chování a pár příkladů za klady - zamezení vzniku nádoru, což pro mě bylo prioritní, sklidnění psa, zamezení štěňat)
Fenka je cca týden po kastraci, vše proběhlo v pořádku. A rozhodla bych se znova pro kastrování.
Tak za mě.
Za mě:
U psů - ne, pokud není závažný důvod. U normálního zdravého psa negativa kastrace výrazně převyšují pozitiva. Kastrovala bych hypersexuálního magora, který v období hárání fen měsíc nežere, nespí a nevnímá, nebo samozřejmě při zdravotních důvodech (prostata apod.)
U fen - je to na zvážení, negativa i pozitiva vycházejí skoro nastejno. Záleží na plemeni, věku a spoustě dalších proměnných... Já jsem se po dlouhé a důkladné úvaze rozhodla naši fenku vykastrovat po prvním hárání a nelituju.
pidla
napsal(a):
Za mě:
U psů - ne, pokud není závažný důvod. U normálního zdravého psa negativa kastrace výrazně převyšují pozitiva. Kastrovala bych hypersexuálního magora, který v období hárání fen měsíc nežere, nespí a nevnímá, nebo samozřejmě při zdravotních důvodech (prostata apod.)
U fen - je to na zvážení, negativa i pozitiva vycházejí skoro nastejno. Záleží na plemeni, věku a spoustě dalších proměnných... Já jsem se po dlouhé a důkladné úvaze rozhodla naši fenku vykastrovat po prvním hárání a nelituju.
Souhlasím , u psů mne to nikdy ani nenapadlo. Fenečku máme první a poslední, dlouho jsem rozmýšlela zda kastrovat či nikoli, štěňata mít nebudeme. Nakonec jsem to nechala na tom, jak bude vypadat hárání, faleška, mléčná lišta. V zimě jí budou čtyři, hárání velmi bezproblémové, neutíká, nevyvádí, faleška minimálně, jenom po hárání je dva měsíce dost líná, posléze nalezne gumovou pískací hvězdici a asi týden nám ji cpe, abychom se o ni starali. Vemínko se nenalévá, v pohodě. Kastrovala bych jen při zdravotních problémech.
Jako prevence u fen??? Mám v rodě rakovinu ze všech stran - krev, hrtan, plíce, tlusté střevo. Preventivně bych se musela už dávno zabít
divím se, že vás to u psů nenapadlo, je to přece mnohem lehčí operace nežli u fen. Já sama souhlasím s kastracemi jak psů tak fen a to z důvodů zdravotních, preventivních, zamezení nechtěných štěňat či zamezení útěků. O negativních následcích u psů samců jsem neslyšela, u fen ano, znám jednu špatně provedenou kastraci, která vedla k sepsi a úmrtí, slyšela jsem o možné inkontinenci snad v 10 procentech případů z nichž většina medikamenty léčtelná
Já se tež přemyšlel o kastraci a naše fenka je ale mam hnazor že by měla pokud to jde mít aspon jednou štěnata tak ji nech te každy má mít pravo aby měl potomky i zviřata a u psů bych jen volil kastraci pak jen zmrdi a mám doma psa je po kastraci a sem rad za to nesmrdi tolik a je klidnější to můj nazor.....................
honzicek
napsal(a):
Já se tež přemyšlel o kastraci a naše fenka je ale mam hnazor že by měla pokud to jde mít aspon jednou štěnata tak ji nech te každy má mít pravo aby měl potomky i zviřata a u psů bych jen volil kastraci pak jen zmrdi a mám doma psa je po kastraci a sem rad za to nesmrdi tolik a je klidnější to můj nazor.....................
http://psi.stop-mnozitelum.cz/chtela-jednou-za-zivot-stenat/
Kastrace ze závažných zdravotních důvodů - ANO
"preventivní" a z pohodlnosti majitele NE
- je to naprosto zbytečný a závažný zásah do zdravého organismu
doporučuji nastudovat
http://www.naiaonline.org/uploads/WhitePapers/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
lupus4
napsal(a):
doporučuji nastudovat
http://www.naiaonline.org/uploads/WhitePapers/LongTermHealthEffectsOfSpayNeuterInDogs.pdf
a u koček je to podle vás v pořádku? nebo u koňů? atd?
lupus4
napsal(a):
doporučuji nastudovat
A četl/a jste tu studii? Já ano. Budete se divit, ale je tam zmíněno poměrně dost pozitivních účinků kastrace u fen. Závěr studie zní, že u fen není výsledek nijak jednoznačný a je to vždy na zvážení u každé konkrétní fenky - někdy převažují negativa, jindy je naopak vhodnější kastrovat.
pidla
napsal(a):
A četl/a jste tu studii? Já ano. Budete se divit, ale je tam zmíněno poměrně dost pozitivních účinků kastrace u fen. Závěr studie zní, že u fen není výsledek nijak jednoznačný a je to vždy na zvážení u každé konkrétní fenky - někdy převažují negativa, jindy je naopak vhodnější kastrovat.
u koček jako přemnožených predátorů ANO ( jsou to "samotáři")
u hřebců - nerad, ale ANO (hrozí napadení ši dokonce i zabití žen - zvláště při menstruaci)
A četl/a jste tu studii?
samozřejmě
u fen není výsledek nijak jednoznačný
studie bohužel zcela opomíjí psychický dopad u smečkově žijícího zvířete...
nehledě na debilní "emerickou módu" kastrovat štěňata
lupus4
napsal(a):
u hřebců - nerad, ale ANO (hrozí napadení ši dokonce i zabití žen - zvláště při menstruaci)
A četl/a jste tu studii?
samozřejmě
Studie se tou "debilní emerickou módou" zabývá poměrně podrobně a jasně zmiňuje velmi zvýšené riziko nežádoucích účinků u štěňat kastrovaných před dosažením pohlavní dospělosti. Mám dojem, že jste ji opravdu nečetla.
Výše zmiňovaná studie se psychickým dopadem ani vlivem na chování nezabývala, nebylo to ani jejím cílem - věnovala se pouze a jen zdraví. Nicméně znám kastrovaných fen dost a u žádné jsem si žádného psychického dopadu nepovšimla, chovají se naprosto stejně jako nekastrované fenky v období mezi háráními. Což je logické, protože z hlediska stavu hormonů jsou na tom kastrované feny zcela stejně jako feny v období anestru.
pidla
napsal(a):
Studie se tou "debilní emerickou módou" zabývá poměrně podrobně a jasně zmiňuje velmi zvýšené riziko nežádoucích účinků u štěňat kastrovaných před dosažením pohlavní dospělosti. Mám dojem, že jste ji opravdu nečetla.
Výše zmiňovaná studie se psychickým dopadem ani vlivem na chování nezabývala, nebylo to ani jejím cílem - věnovala se pouze a jen zdraví. Nicméně znám kastrovaných fen dost a u žádné jsem si žádného psychického dopadu nepovšimla, chovají se naprosto stejně jako nekastrované fenky v období mezi háráními. Což je logické, protože z hlediska stavu hormonů jsou na tom kastrované feny zcela stejně jako feny v období anestru.
Už se nebudu s Vámi dál dohadovat. Samozřejmě se jednotlivě chovaný kastrát chová více méně "stejně".Důležitý je věk kastrace a již zažité vzorce chování.
jsem si žádného psychického dopadu nepovšimla,
To, že jste si nečeho nevšimla, neznamená, že to neexistuje.Ve smečce společně chovaných psů jsou kastráti outsaidři. Potvrdí vám to každý, kdo chová pohromadě smečku. Zvláště u přírodních plemen je toto chování velmi markantní.
howk
lupus4
napsal(a):
Už se nebudu s Vámi dál dohadovat. Samozřejmě se jednotlivě chovaný kastrát chová více méně "stejně".Důležitý je věk kastrace a již zažité vzorce chování.
jsem si žádného psychického dopadu nepovšimla,
To, že jste si nečeho nevšimla, neznamená, že to neexistuje.Ve smečce společně chovaných psů jsou kastráti outsaidři. Potvrdí vám to každý, kdo chová pohromadě smečku. Zvláště u přírodních plemen je toto chování velmi markantní.
howk
Kamarád má smečku alaskánů. Jediný kastrovaný samec je alfa, kterého všichni respektují. A jinak lidí, kteří mi tvrdili, jak na první pohled bezpečně poznají kastráta podle chování, jsem zažila několik a všichni bez výjimky mě přesvědčovali, že moje kastrovaná fenka nejen že není kastrovaná, ale zcela jistě bude každou chvíli hárat. Takže ono to s těmi dopady na chování nebude dle mě ve skutečnosti až tak horké...
Ano, pokud je člověk přesvědčený, že kastrát je méněcenný, tak to promítá do svého chování k němu - a ostatní psi ve smečce to jen reflektují.
Meleš blbosti. Alaskáni se většinou chovají na řetěze u bud, bo v kotcích po 2 - 3 Pokud jsou pouštěni společně jen za přítomnosti mushera, věřím, že obrovské vykastrované "hovado" si zatím hrubou silou udržuje alfa pozici. Vsadím boty, že pokud by byli puštěni pohromadě trvale a bez dozoru, velmi rychle by se smečka s "alfa kastrátem" vypořádala.
Ale opravdu už končím tuto nikam nevedoucí debatu. Je to úplně stejně nekončící "souboj" jako
granuláři x masaří, bo kupírace x nekupírace.
Sbohem.
PS. klidně mi do mailu napiš jméno tvého známého. 90% musherů znám.
lupus4
napsal(a):
Meleš blbosti. Alaskáni se většinou chovají na řetěze u bud, bo v kotcích po 2 - 3 Pokud jsou pouštěni společně jen za přítomnosti mushera, věřím, že obrovské vykastrované "hovado" si zatím hrubou silou udržuje alfa pozici. Vsadím boty, že pokud by byli puštěni pohromadě trvale a bez dozoru, velmi rychle by se smečka s "alfa kastrátem" vypořádala.
Ale opravdu už končím tuto nikam nevedoucí debatu. Je to úplně stejně nekončící "souboj" jako
granuláři x masaří, bo kupírace x nekupírace.
Sbohem.
PS. klidně mi do mailu napiš jméno tvého známého. 90% musherů znám.
Ten můj kamarád není Čech, takže pochybuju, že ho znáš. A nevidím důvod, proč bych měla někomu, o kom nic nevím, sdělovat jeho perzonálie. Každopádně psy chová pohromadě, odděluje jen háravé feny. Že se většinou alaskáni chovají na úvazech nebo v kotcích, neznamená, že to nejde i jinak a že nemůžou za určitých podmínek žít normálně ve smečce. Ale to už jsme fakt dost mimo téma.
ani já si nemyslím, že společenská úspěšnost kastrátů a nekastrátů by se nějak významně lišila, pokud vůbec, celková povaha psa a jeho autoritativní chování vytvoří přirozený respekt ne to, zda je či není kastrovaný. a to se kastrací nemělní, mění se jen reakce na druhé pohlaví. jsem pro kastrace.
plisak
napsal(a):
ani já si nemyslím, že společenská úspěšnost kastrátů a nekastrátů by se nějak významně lišila, pokud vůbec, celková povaha psa a jeho autoritativní chování vytvoří přirozený respekt ne to, zda je či není kastrovaný. a to se kastrací nemělní, mění se jen reakce na druhé pohlaví. jsem pro kastrace.
Ony se preventivně kastrují kobyly???
Fakt argument rovný hovna.
Kastrace jako prevence zdrav. potíží má význam leda tak při opakovaných zánětech a faleškách. Jinak má stejný význam, jako by měla kterákoliv kastrace.
Hřebci se kastrují z jiných důvodů (ne, menstruace žen není tím důvodem ), hřebce kdekoliv ustájit je problém, k málokterému hřebci, který připouští můžete dát jiného hřebce nebo valacha. Ale to asi nepochopíte.
bondi28
napsal(a):
Ony se preventivně kastrují kobyly???
Fakt argument rovný hovna.
Kastrace jako prevence zdrav. potíží má význam leda tak při opakovaných zánětech a faleškách. Jinak má stejný význam, jako by měla kterákoliv kastrace.
Hřebci se kastrují z jiných důvodů (ne, menstruace žen není tím důvodem ), hřebce kdekoliv ustájit je problém, k málokterému hřebci, který připouští můžete dát jiného hřebce nebo valacha. Ale to asi nepochopíte.
zřejmě diskutujete s jiným přispěvatelem, takže si ho najděte a popovídejte si s ním
No, mám fenu ve smečce ( nemá kotce, ohrady, a vlastně ani dveře, psi se nonstop pohybují volně po celém domě i zahradě, plus sao výlety a tůry atd. ). Fena je kastrovaná v cca 5-ti letech kvůli častým a dlouhým faleškám. Za druhé kvůli erotomanímu kavkazákovi, který tím pádem trpěl na zvětšení a záněty prostaty. Smečku ještě doplňuje starší papiš a cholerický NO. Fena se povahově vůbec nezměnila. Ostatní ve smečce se k ní chovají stále stejně a že si někdy ta holka dokáže "otevřít hubu" A ani ostatní psi-feny, co potkáváme, se k ní nechovají jinak. Naopak. Furt stejně. Dokonce ani největší rváči, i fenky, ji nikdy nenapadly, před ani po kastraci, ptž moje Nudle v sobě má jakéhosi tichého diplomata, nebo co, čiliže s.át na hlavu si nenechá, ale obvykle se o nikoho moc nezajímá, když taky není zájem. Jinak je hravá, veselá a společenská
Tudíž kastrovat ze zdravotních důvodů, ANO. A to i tehdy, je-li ten zdravotní důvod ne přímo u fenky, ale u jiného společně žijícího psa. Jako třás u nás. Kde má pes erotomaní sklony, anebo jeho tělo ( byť ne mozek ) na háravku reaguje divoce ( prostata apod. ), bych nechala fenku kastrovat, pokud žije mezi psy.
A vlastně bych raději nechala fenku kastrovat i tam, kde si prostě majitel není jistý, že ji uhlídá ( je lempl, nebo často jezdí pryč a fenku hlídá x lidí atp. ). Pak je to pro všechny lepší.
A u psa sao zdravotní důvody, nebo pokud by žil mezi x fenkama a "měl hlavu v pejru", případně ho hlídalo x lidí style "neuhlídal, pes zdrhnul a ojel kde co".
Je to vždy individuální, dle stylu života psa i majitele.
Ovšem to zažité babské "kastráta napadá i štěně" by už mohlo v dnešní době vyšumět, někdy mám dojem, že lidi nemají mozek na nic jiného, než to papouškování něčeho, o čem nikdo nemá ani šajnu
mata
napsal(a):
No, mám fenu ve smečce ( nemá kotce, ohrady, a vlastně ani dveře, psi se nonstop pohybují volně po celém domě i zahradě, plus sao výlety a tůry atd. ). Fena je kastrovaná v cca 5-ti letech kvůli častým a dlouhým faleškám. Za druhé kvůli erotomanímu kavkazákovi, který tím pádem trpěl na zvětšení a záněty prostaty. Smečku ještě doplňuje starší papiš a cholerický NO. Fena se povahově vůbec nezměnila. Ostatní ve smečce se k ní chovají stále stejně a že si někdy ta holka dokáže "otevřít hubu" A ani ostatní psi-feny, co potkáváme, se k ní nechovají jinak. Naopak. Furt stejně. Dokonce ani největší rváči, i fenky, ji nikdy nenapadly, před ani po kastraci, ptž moje Nudle v sobě má jakéhosi tichého diplomata, nebo co, čiliže s.át na hlavu si nenechá, ale obvykle se o nikoho moc nezajímá, když taky není zájem. Jinak je hravá, veselá a společenská
Tudíž kastrovat ze zdravotních důvodů, ANO. A to i tehdy, je-li ten zdravotní důvod ne přímo u fenky, ale u jiného společně žijícího psa. Jako třás u nás. Kde má pes erotomaní sklony, anebo jeho tělo ( byť ne mozek ) na háravku reaguje divoce ( prostata apod. ), bych nechala fenku kastrovat, pokud žije mezi psy.
A vlastně bych raději nechala fenku kastrovat i tam, kde si prostě majitel není jistý, že ji uhlídá ( je lempl, nebo často jezdí pryč a fenku hlídá x lidí atp. ). Pak je to pro všechny lepší.
A u psa sao zdravotní důvody, nebo pokud by žil mezi x fenkama a "měl hlavu v pejru", případně ho hlídalo x lidí style "neuhlídal, pes zdrhnul a ojel kde co".
Je to vždy individuální, dle stylu života psa i majitele.
Ovšem to zažité babské "kastráta napadá i štěně" by už mohlo v dnešní době vyšumět, někdy mám dojem, že lidi nemají mozek na nic jiného, než to papouškování něčeho, o čem nikdo nemá ani šajnu
a proč jste nekastrovala erotomana taky nebo především? je to přece mnohem lehčí operace?
plisak
napsal(a):
a proč jste nekastrovala erotomana taky nebo především? je to přece mnohem lehčí operace?
Čtěte pořádně:
Za á byla fena kastrována především proto, že trpěla na dlouhé, nepravidelné hárání a stejně tak nepříjemné falešky!
Teprve jako druhé bylo to, že to zároveň uleví erotomanímu psovi Fenka by šla prostě pod kudlu tak jako tak.
A kastraci kavkazáka nechávám fakt jako poslední možnost, ptž uspaný už byl dvakrát ve svém životě, což je u obříka až až. U něj prostě mám z narkozy strach, tuplem ve vyšším věku, obříkům ta srdíčka ráda selhávají, nebo se jim utvoří smotky a zemřou třás dva dny po narkoze. Mám prostě strach.
Za další je problémový pacient, po všech stránkách ( ne nebezpečný pro mě, neplést!!! Prostě problémový ).
V neposlední řadě mě děsí změna srsti. Už takto je to dost hrůza ho vyčesávat důkladně ( nemyslím přejetí hřebínkem po povrchu jednou za 10 let ). V momentě, kdy by se mu srst změnila po kastraci na "nadýchanou štěněcí vatovinu", mohla bych si tak jít hodit mašlu a holit ho
Takže tak u nás
Uživatel s deaktivovaným účtem

Změnu kvality srsti můžu potvrdit, alespoň podle psů v mém okolí. Po kastraci šla srst s kvalitou dolů. Jednalo se vesměs o dlouhosrsté vestaje a chlupy prostě jakoby zvatovatěly, jemná srst byla tatam, nastoupila cuchavá, chemlonová. Povaha ani váha dotčeny kastrací nebyly.
Kastrovala jsem fenku když jí byl jí rok a něco. Má PP, ale štěňátka jsem s ní neplánovala. Možná, že jsem svoji pohodlnost nemuset plánovat aktivní dovolenou podle periody psa omlouvala náznaky falešky a zdravotními výhodami, které z kastrace plynou. Každopádně nelituji. Čuba zůstala aktivní, hravá, srst je stejné kvality. Na její povahu neměla kastrace žádný vliv. Dokonce je ještě pořád pro některé pejsky sexy!
PS: I když měla vždy silný apetit...teď mám pocit, že by klidně snědla k snídani i půl selete.
Díky nádoru jsem nechala cca 9 let starou fenku erdelteriera vykastrovat.Chování se nezměnilo, je skvělá jako byla před kastrací(nyní jí jde na 12tý rok).Neztloustla.Srst malinko zjemněla, ale poté, co krmím psy syrovou stravou je zase naprosto vpořádku.Inkontinence není.
Fena žije ve smečce dalších nekastrovaných erdelů.Jelikož erdel není ani pes do kotce ani na řetěz, jsou převážně všichni spolu.I nadále projevuje dominanci naskakováním,ostatní jí respektují
...smečka má hodně nezávislého prostoru pro sebe, ale zároveň je zaměstnána společnou prací.Dílem je chování smečky ke svému členovi vizitkou majitele-známé přísloví říká"jaký pán,takový pes".Neumí-li vlastní agresi zvládat pán, nenaučí tomu(nepřenese to) ani na svého psa, popř.svoji smečku.Psi jsou odrazem nás samých....
Má-li zvíře genetické předpoklady k nádorovému bujení, je možné,že bude pokračovat dále.Na jiných orgánech.Je ale více"pák" jak svému psovi život prodloužit.Kastrace mojí fenky nelituji, již by tady nebyla.Fena je to naprosto jedinečná....
Záleží jaké jsou ke kastraci důvody.
U nás byl zdravotní (preventivní), fena měla po každém hárání falešnou březost, kojení hraček, občasná agresivita ..... Doporučení veterinářky - kastrace. Každá falešná přezost - zduření a zavodňování dělohy - náslené možné záněty a náchylnost k rakovině.
Po dlouhém přemýšlení jsem šla do kastrace a nyní jsme všichni spokojení. Fena je v 7mi letech v podstatě šťastné štěně bez nálad a psychotických výlevů. Není jisté jestli ji to uchrání od případné rakoviny, ale doufám že jsem pro ni udělala to nejlepší. Jen podotýkám, že na kastraci nedošlo z mé lenosti nebo neschpnosti fenu při hárání uhlídat. Máme uzavřený dvůr, kam se psi nedostanou. A v době hárání jsme jezdili na procházky do lesa kde jsme nikoho nepotkávali.
Moje teta má 9ti letou fenu, kříženku labradora a NO, nikdy o kastraci neuvažovali, netrpěla na falešné březosti ani nic podobného, ale před 3 měsící k ni přes plot několikrát přeskočil 1,8m vysokou plechovou bránu pes někoho z okolí a zjistili to dost pozdě, naštěstí fena i 4 štěňta přežili ve zdraví. Jestli si je někdo vezme, je ve hvězdách. To jen pro příklad, že ne vždy za vše může majitel.
Pokud někdo není schopen uhlídat svého psa nebo fenu, tak je to problém majitele, ale lepší kastrovat než plnit útulky (dnes tam jsou i psi s PP natož kříženci).
lupus4
napsal(a):
A četl/a jste tu studii?
samozřejmě
za oba dva příspěvky.
nemám, neměla jsem a mít se nechystám kastrovaného psa, mám ale kastrované kočky i kocoury ( a měla jsem) a musím potvrdit, že na jejich společenském postavení mezi svými se nezměnilo pranic, tedy dominantní byl stále a ustrašený taky tak. Kočky samy mají bohatý společenský život v kočičí komunitě na určité, území, takže odbýt to tím, že jsou to osamělí predátoři je moc málo.
Vzhledem k tomu, že zejména feny projevují svou pohlavnost jen při háráním, nedovedu si nějak představit, proč by to, že hárání nepřijde mělo změnit jejich společenské postavení mezi psy , znala jsem jednoho kastrovaného samce a byl pořád stejný dominantní rapl jako před ní a taky jsem znala několik kastrovaných fenek a v povaze jsem to nepoznala a ani v přístupu mých psů k nim.
já považuju podobná strašení fakt jen za strašení a v případě nutnosti či potřeby hlasuju pro kastraci.