Dobrý den,
mám roční stafordku, v některých situacích je hysterická. Včera u nás byly na návštěvě příbuzní s malými dětmi (3 roky a 8 let). Byli jsme venku a povídali si, já hladila svého psa, když najednou vyjela po 8 letém dítěti. Nic jí nedělal pouze vedle ní stál. Naštěstí mu nic neudělala. Samozřejmě jsem ji vynadala a praštila přes hubu. Podruhé 3 leté dítě sedělo na bobku, byla jsem tam já a moje matka. Psinka k děcku přišla zezadu, vyjela a štípla ho. Toto ještě nikdy neudělala. Lidi a děti má ráda. Sama mám doma 3 odrostlejší děti. (10, 15 a 18 let)
Můžete mi toto chování nějak vysvětlit a příště se tomu vyvarovat?
Děkuji
nebraska
napsal(a):
Dobrý den,
mám roční stafordku, v některých situacích je hysterická. Včera u nás byly na návštěvě příbuzní s malými dětmi (3 roky a 8 let). Byli jsme venku a povídali si, já hladila svého psa, když najednou vyjela po 8 letém dítěti. Nic jí nedělal pouze vedle ní stál. Naštěstí mu nic neudělala. Samozřejmě jsem ji vynadala a praštila přes hubu. Podruhé 3 leté dítě sedělo na bobku, byla jsem tam já a moje matka. Psinka k děcku přišla zezadu, vyjela a štípla ho. Toto ještě nikdy neudělala. Lidi a děti má ráda. Sama mám doma 3 odrostlejší děti. (10, 15 a 18 let)
Můžete mi toto chování nějak vysvětlit a příště se tomu vyvarovat?
Děkuji
to je vážně těžké posuzovat takto na dálku, zejména když já jsem podobné potíže se psem neměla, ale řekla bych, že ti malí lidé pro ni byli docela nepochopitelní, možná se jich i trochu bála, bylo by možná dobře ji vodit - s košem a na vodítku právě k dětem (nenechávat je o samotě), možná vás před nimi - nepochopitelnými. hlídala, možná by stačilo jen, aby si na podobné lidičky zvykla
Nevím, jestli je tento názor ještě aktuální, nicméně.
zvážila bych stav "mojí" smečky.
1.)Feně je rok=dospělá ještě není=buduje si smečkovou pozici
2.)To,že zkusí vyjet po dítěti(navíc ke kterému nemá zatím vazbu) může ukazovat na to, že střeží své postavení ve smečce a dává nejevo, že nový možný oblíbenec paničky bude muset počítat s tím, že vyšší pozici bude mít ona
3.)Je-li toto důvod,pak nebude vpořádku Vaše pozice alfa(není dosud pevně vybudovaná a zakotvená v mysli psí kamarádky).Podřízený pes se ptá pána, co je a není OK.
4.)Moje doporučení....vhodným, ale pevným a nekompromisním(t.j.důsledným) způsobem pracujte na svojí pozici vůdce.Mějte na ni nároky-konečně náročné plemeno máte- a zároveň předcházejte možným frustracím.
5.)Opravdu nikdy nenechávám psy bez dozoru s dětmi.Přesto,že máme harmonii, vím, že mám predátory a ve zkratu mají právo jako predátor jednat.Děti jsou pro predátora mláďata-vlastní do určité doby chrání, ale také někdy vychovávají (čím? svojí tlamou).Cizí mláďata někteří neakceptují...to je realita.
Přeji mnoho hezkých dní Vám i Vašemu psímu kamarádovi.