Jakou rasu na sport i do bytu zároven?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.9.2013 14:48
kafadl

XXX.XXX.32.241

Dobrý den, řeším ted jednu věc. Ráda bych si pořídila psa - jako společníka pro mne. Jsem velmi aktivní, běhám, jezdím na kole, chodím po horách atd. Proto potřebuji plemeno, které to zvládne se mnou, na druhou stranu je tu dilema. Bydlím v malém bytě v Praze. Co s tím? zvažuji plemena jako jack russell nebo parson, ale ty jsou zase těžká na výchovu... Můžete mi poradit? Zvládnu i jako začátečník výchovu? Nebo mi poradíte jinou rasu? Předem moc děkuji za všechny připomínky, Kateřina

11.9.2013 15:01
peett

XXX.XXX.230.5

Taky mě hned napadl Jack. My ho máme taky (fenku) zatím má 4,5 měsíce a je to v pohodě. Bydlíme taky v paneláku v menším bytě. Možná to teprve příjde, ale řeknu že to plemeno není tak těžké na výchovu. Je to taky nás první pes. Zvláště u těhle je důležitá socializace se psy. Naše je miluje, ale jiní v okolí kteří se psy moc nejsou( taky Jackové -)moc mírumilovní nejsou, no vždyť ona si každý den hraje z baráku aspoň s jední štěnětem. Podle mého názoru jsou "mírnější" fenky, to rozhodně, ale může to taky být pes od psa...Já osobně bych si tohle plemeno nikdy nevybrala, taťka ho chtěl (a prd se stará ;-) ) Ale je to fajn pes :)

11.9.2013 16:03
pidla

XXX.XXX.106.11

kafadl napsal(a):
Dobrý den, řeším ted jednu věc. Ráda bych si pořídila psa - jako společníka pro mne. Jsem velmi aktivní, běhám, jezdím na kole, chodím po horách atd. Proto potřebuji plemeno, které to zvládne se mnou, na druhou stranu je tu dilema. Bydlím v malém bytě v Praze. Co s tím? zvažuji plemena jako jack russell nebo parson, ale ty jsou zase těžká na výchovu... Můžete mi poradit? Zvládnu i jako začátečník výchovu? Nebo mi poradíte jinou rasu? Předem moc děkuji za všechny připomínky, Kateřina

Proč byste nezvládla výchovu? Raslíci nejsou nějací nezvladatelní magoři, jejich hlavní problém je ten, že si je pořizují lidi, kteří si neuvědomují, že jsou to teriéři a obejít barák na flexině jim nestačí. Pokud jim dáte dostatek aktivity, tak by neměl být problém. Jen malá poznámka: ta aktivita nestačí jen fyzická (kolo apod.), důležité je i občas psu trošku protočit mozkové závity ;-)

Malý byt není důvod, proč byste nemohla mít většího psa. Teda kavkazanovi by v bytě asi nebylo nejlíp, to uznávám, ale jinak je spousta plemen, která budou v bytě s pánečkem mnohem spokojenější, než odložená někde na zahradě. A pokud bude mít tolik aktivity, co píšete, tak si opravdu můžete vybrat skoro jakékoliv plemeno a bude u vás spokojené ;-)

11.9.2013 16:15
vojta777

XXX.XXX.8.110

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jestli by mohla zabít rána šipkou z pistole Nerf. Je to americký bezsrstý teriér děkuji.(a omlouvám se že vám to píší do odpovědí nevím jak mám dát dotaz).

11.9.2013 18:50
debri

XXX.XXX.8.131

kafadl napsal(a):

co stafbulík?smajlíksmajlík

12.9.2013 07:32
ilisek

XXX.XXX.196.16

debri napsal(a):
co stafbulík?smajlíksmajlík

Stafbulík by byl určitě vhodný pro sportovce, ovšem je to přeci jen menší plemeno a nejsem si jistá, jak by zvládal to kolo....ale jinak by to byla dobrá volbasmajlík Ilona

12.9.2013 18:13
dav

XXX.XXX.206.64

Běhám s flaticí, když je vylítaná, menší prostor nevadí. Ještě bych uvažoval o aussíkovi, ale osobní zkušenost nemám. Kamarád běhá s border teriéry a nemůže si je vynachválit.

12.9.2013 21:53
conie

XXX.XXX.136.227

Nezlobte se, ale těžko můžete usuzovat podle 4,5 měsíčního štěněte. Až přijde puberta, dospělost... pak ano. Bohužel s vámi nesouhlasím, že JRT je jednoduchý na výchovu. Již několik let vedu školku pro malá plemena a právě psíci JRT bývají nejvíce problémoví, v dospělosti se málokdy snesou s pejsky stejného pohlaví, u psů - samců bývá občas problém i s uznáváním autority pána ( kolik pokousaných lidiček jsem už viděla). Určitě se to zvládnout dá, ale za několika podmínek - pejsek s PP (víte, že není nic přikříženo), od malinka výborná socializace, denně hodně času věnovat pejskovi a budování vztahu, ideální je školka pro štěnda a dále pokračovat ve styku se psy. Taky počítejte s tím, že JRT jsou docela ničitelé domácností. Ale vzala bych v úvahu i další plemena, která by vyhovovala, např. knírač, docela výborný mi přijde pudl - 4 velikosti a několik barev a našla by se i další plemena.

13.9.2013 11:19
evcusik

XXX.XXX.150.9

Nemuzu nereagovat. Mam doma 8mesicni slecnu. Venuji ji kazdou svoji volnou chvilku. Je poslusna, zvlada kupu povelu (povel ke mne bez pritomnosti psu na 99%, se psy na 80% - tedy myslim, ze se nemame za co stydet). Vetsinu casu chodime bez voditka, pripadne vyzaduje-li to situace( pr. autobus). V beznem dni mame 2h na poradne prochazky casto i s psimi kamosemi, 2-3x za tyden jezdime ke konim. Kde ma fenka moznost se vylitat, blbout s pejsky, jit na krokove vyjizdky. Je to nejskvelejsi partak, co jsem kdy mela. Je prijemna, jemna, zboznuje deti a "vytrpi" i detske nesikovne chmaty. Dospelych se strani. Byt nam nezdemolovala, za sve vzaly pouze jedny kecky (vonely dobre po konich). Uzasny pes. Jsem moc rada, ze jsem si prosadila Jrt. Ovsem take musim dodat, ze jsem si vybirala stenda z (papiroveho) vrhu. U maminky jsem ji nechala do 3 mesicu (a sourozenci). A dala jsem si zalezet pri socializaci prcka v brzkych mesicich. A i ten si davam pozor se kterymi pejsky se stykame.

Casto potkam nepapirove jrt ( jina stavba tela, cumacek) a tyhleti hafani, kdyby mohli tak litaji 2 metry vysoko. Je tohle dano (ne)vychovou nebo genetikou(spatnym vyberem rodicu)?

13.9.2013 13:48
mobydick

XXX.XXX.123.235

Také jsme prošli výběrem rasy vlastně podle stejných požadavků, které zmiňujete. Vybírali jsme zejména podle povahy. Velmi vážným kandidátem byl irský teriér, nakonec jsme si 11.9. ovšem přivezli border teriéra. Vybrali jsme tak po přečtení mnoha článků o jejich povaze a zhlédnutí klipů na youtube. Pevně doufám, že nebudeme litovat. Je to hodně předčasné, ale zatím je skvělá.

13.9.2013 18:23
pvc

XXX.XXX.33.1

K tomuto účelu se hodí většina ohařů (příp. ESP). Zvládnou běh u kola, dlouhé výlety, prostě veškeré aktivity a doma budou rádi za svůj pelíšek ve vaší blízkosti. A neděste se toho, že je větší než výše uváděná plemena, doma opravdu oceníte kliďase, co pořád neprudí a nevyžaduje pozornost a aktivitu.

13.9.2013 18:25
pvc

XXX.XXX.33.1

Jo a snadnost výchovy oproti teriérům je taky nezanedbatelná.

13.9.2013 20:25
peett

XXX.XXX.230.5

No vždyť sem napsala že se to může změnitsmajlík Jinak nám zatím níc neníčí a to bývá doma od pondělí do pátku 6h sama doma (a ani jedna louže). Právě že jde o tu autoritu, ale to u každého psa (ano u tohodle je to více). A jiné psy miluje, jako většina štěňat že...

alyra

14.9.2013 20:41
alyra

XXX.XXX.175.58

evcusik napsal(a):
Nemuzu nereagovat. Mam doma 8mesicni slecnu. Venuji ji kazdou svoji volnou chvilku. Je poslusna, zvlada kupu povelu (povel ke mne bez pritomnosti psu na 99%, se psy na 80% - tedy myslim, ze se nemame za co stydet). Vetsinu casu chodime bez voditka, pripadne vyzaduje-li to situace( pr. autobus). V beznem dni mame 2h na poradne prochazky casto i s psimi kamosemi, 2-3x za tyden jezdime ke konim. Kde ma fenka moznost se vylitat, blbout s pejsky, jit na krokove vyjizdky. Je to nejskvelejsi partak, co jsem kdy mela. Je prijemna, jemna, zboznuje deti a "vytrpi" i detske nesikovne chmaty. Dospelych se strani. Byt nam nezdemolovala, za sve vzaly pouze jedny kecky (vonely dobre po konich). Uzasny pes. Jsem moc rada, ze jsem si prosadila Jrt. Ovsem take musim dodat, ze jsem si vybirala stenda z (papiroveho) vrhu. U maminky jsem ji nechala do 3 mesicu (a sourozenci). A dala jsem si zalezet pri socializaci prcka v brzkych mesicich. A i ten si davam pozor se kterymi pejsky se stykame.

Casto potkam nepapirove jrt ( jina stavba tela, cumacek) a tyhleti hafani, kdyby mohli tak litaji 2 metry vysoko. Je tohle dano (ne)vychovou nebo genetikou(spatnym vyberem rodicu)?

U bez pp se nikdo nedívá na povahu. Nezajímá je, že množí na agresivních nebo až moc hyperaktivních jedincích...hlavně ať má Bobinka jednou za život štěňata - třeba se sklidní a o množírnách ani nemluvím...Na vzhled taky nikdo nekouká, protože to, co u nás pobíhá jako JRT bez pp, má s opravdovým JRT společnýho akorát flíčky (někdy). Myslím, že to nemá ani předky u JRT, ale je to směs několika plemen a tam může být povaha jakákoliv. Taky záleží na výchově, hodně lidí si tohoto pejska z reklamy pořizuje jako módní doplněk a neuvědomují si, že je to lovecké plemeno. Bohužel málokdy potkáte JRT s pp, proto má tohle plemeno u lidí takovou špatnou pověst.

Mám JRT s pp a taky jsem velmi spokojená, je to skvělý parťák, vychází se všema pejskama i lidma a je dobře cvičitelný.

14.9.2013 21:29
evcusik

XXX.XXX.201.120

alyra napsal(a):
U bez pp se nikdo nedívá na povahu. Nezajímá je, že množí na agresivních nebo až moc hyperaktivních jedincích...hlavně ať má Bobinka jednou za život štěňata - třeba se sklidní a o množírnách ani nemluvím...Na vzhled taky nikdo nekouká, protože to, co u nás pobíhá jako JRT bez pp, má s opravdovým JRT společnýho akorát flíčky (někdy). Myslím, že to nemá ani předky u JRT, ale je to směs několika plemen a tam může být povaha jakákoliv. Taky záleží na výchově, hodně lidí si tohoto pejska z reklamy pořizuje jako módní doplněk a neuvědomují si, že je to lovecké plemeno. Bohužel málokdy potkáte JRT s pp, proto má tohle plemeno u lidí takovou špatnou pověst.

Mám JRT s pp a taky jsem velmi spokojená, je to skvělý parťák, vychází se všema pejskama i lidma a je dobře cvičitelný.

Děkuji mockrát za reakci, myslela jsem si to stejně. Jejich cvičitelnost a inteligence je fakt famózní :) ... klasickou poslušnost máme celkem malíku (samozřejmě dávám prostor pro vrtochy pejska a chápu to :D), ale s jakou radostí se mi malá učí různé tríčky a také rychlostí, to je fakt pozoruhodné :)

Jsem opravdu ráda za toto plemenu, bojím se, že neodolám a k Frejče přibude další JRTí slečna. :D

Přidejte reakci

Přidat smajlík