Mám křížence australského honáckého psa a border kolie. 11 měsíců. Miluje lidi, pořád je vítá, chce si s nima hrát. Večer ale víceméně skoro na každého štěká. Celý se napruží, zvedne cas, uši a hlubokým strašlivě znějícím hlasem na ně štěká, dokud se nevzdálí. Když si ale Charlieho pohladí, začne se tulit. Mnoho lidí mi tvrdí, že je pes nevychovaný, že by na lidi takhle neměl štěkat, ale já si myslím, že je to blbost. Paní cvičitelka na cvičáku mi řekla, že má v sobě dvě rasy, které jsou víceméně uštěkané a honák je ještě ke všemu dost ostražitý, takže to mám brát jako jeho povahový rys. Zkoušela jsem odvrátit jeho pozornost míčkama, hračkama, pamlskama, jak mi bylo doporučeno, ale prostě vidí "někoho nekalého" a štěká. Někdo mi poradil, abych dotyčného cizího člověka oslovila, aby mu dal pamslek, aby pes zjistil, že je to hodný člověk. Zkusila jsem to, ale nepomohlo. Samozřejmě ho za to nechci trestat, protože vím, že hlídá a jsem za to ráda. Lidé si ale myslí, že bych ho za to měla trestat, třeba ho okřiknout nebo ho plácnout. Myslím si, že je to blbost. Co si o tom myslíte? Lidé jsou totiž často velmi "chytří", nikdy žádného psa nevychovali a umí jen kritizovat, až mě někdy doženou k tomu, že o sobě začnu pochybovat. :-D Díky za názory.
sententiavitae
napsal(a):
Mám křížence australského honáckého psa a border kolie. 11 měsíců. Miluje lidi, pořád je vítá, chce si s nima hrát. Večer ale víceméně skoro na každého štěká. Celý se napruží, zvedne cas, uši a hlubokým strašlivě znějícím hlasem na ně štěká, dokud se nevzdálí. Když si ale Charlieho pohladí, začne se tulit. Mnoho lidí mi tvrdí, že je pes nevychovaný, že by na lidi takhle neměl štěkat, ale já si myslím, že je to blbost. Paní cvičitelka na cvičáku mi řekla, že má v sobě dvě rasy, které jsou víceméně uštěkané a honák je ještě ke všemu dost ostražitý, takže to mám brát jako jeho povahový rys. Zkoušela jsem odvrátit jeho pozornost míčkama, hračkama, pamlskama, jak mi bylo doporučeno, ale prostě vidí "někoho nekalého" a štěká. Někdo mi poradil, abych dotyčného cizího člověka oslovila, aby mu dal pamslek, aby pes zjistil, že je to hodný člověk. Zkusila jsem to, ale nepomohlo. Samozřejmě ho za to nechci trestat, protože vím, že hlídá a jsem za to ráda. Lidé si ale myslí, že bych ho za to měla trestat, třeba ho okřiknout nebo ho plácnout. Myslím si, že je to blbost. Co si o tom myslíte? Lidé jsou totiž často velmi "chytří", nikdy žádného psa nevychovali a umí jen kritizovat, až mě někdy doženou k tomu, že o sobě začnu pochybovat. :-D Díky za názory.
Podle mého názoru nehlídá v pravém slova smyslu (skutečný hlídač je sebevědomý a štěká, jen když je to potřeba), ale za šera je nejistý a snaží se cizí "nebezpečné vetřelce" zahnat. V žádném případě bych ho za to netrestala - tím si jen o to víc spojí cizí lidi s nepříjemnými pocity (trestem) a bude je chtít zahnat naopak ještě víc, mohl by po nich začít i vyjíždět fyzicky. Ale já osobně bych se to rozhodně snažila odbourat - nepřijde mi v pořádku, když pes štěká po lidech, děsí je, ruší noční klid... Podávání pamlsků těmi cizími lidmi může fungovat u některých psů, ale pokud je ten váš nejistý hodně, tak ho naopak ještě víc znejistí, že se mu ten člověk cpe do jeho "bezpečného prostoru", a nějaký pamlsek už to nezachrání.
Nejlepší způsob, jak to odbourat, je desenzitizace - postupné "zvykání" na podnět od nízké intenzity, na kterou pes ještě nereaguje. Ve vašem případě by to znamenalo začít na velmi vzdálených lidech a teprve až si zvykne, tak se velmi postupně (v průběhu dní až týdnů) přibližovat. V běžném provozu se ta vzdálenost těžko reguluje, takže nejlepší by podle mě bylo domluvit se s pár kamarády, abyste měla vzdálenost od "nebezpečných bubáků" plně pod kontrolou. A zároveň s tím je dobré dělat takzvané protipodmiňování - spojit nepříjemný podnět s něčím velmi příjemným pro psa. Super pamlskem, oblíbenou hračkou... takže se emocionální reakce psa z očekávání nebezpečí změní v očekávání dobroty ;-)
V praxi by to tedy vypadalo asi takhle: na druhém konci ulice se objeví člověk - kliknutí (nebo nějaký slovní marker, třeba Jo!) - superskvělá odměna a zároveň s ní odchod směrem pryč od toho domnělého "nebezpečí". Ten odchod je důležitý, dodá psu pocit, že má to "nebezpečí" pod kontrolou. A po chvíli totéž znovu ve stejné vzdálenosti. Až po několika opakováních na psu uvidíte po spatření člověka místo napětí radostný výraz "hurá, člověk, kde je odměna?", tak můžete vzdálenost trochu zmenšit. Trénujte na různých místech (na každém novém místě vždycky začněte zase na větší vzdálenosti) a postupně zmenšujte vzdálenost k těm lidem, ale vždycky jen tak, aby pes ještě neměl nežádoucí reakci.
Držím palce!
kamzl
napsal(a):
je to pes ne? má snad troubit nebo hrát na klavír? hlídá si svoje.
A ona je snad ulice jeho, aby si jí hlídal?
Taky to na mě působí jako nejistota. Pokračovala bych v socializaci, snažila bych se odvést pozornost, štípnout ho třeba, můžete na něj zkusit mluvit s lehkostí v hlase "co blbneš ty strašpytle, vždyť ti nic nedělaj". Ale nesmí to být uklidňování, spíš jakoby pohrdání, dělejte si z něj legraci, že je to malý trouba. Musí cítit, že vy teda strach nemáte a není důvod, aby se bál on.
kamzl
napsal(a):
je to pes ne? má snad troubit nebo hrát na klavír? hlídá si svoje.
No, taky mám takový problém, ale se sousedy. Moje feňule jak uvidí sousedku, tak se může zbláznit. Ale jen proto, že začala štěkat a sousedka na ní začala za plotem pokřikovat ať jde do boudy, huš a fuj a podobný výkřiky. No a ta moje holka si to spojila a jak sousedka vykoukne za baráku, už na ní řve . Je mi to nepříjemný, ale nevím jak jí mám vysvětlit, aby bábu nechala plavat.
Já si myslím, že je normálně nejistý a tak vyřvává. Naše slečna je s prominutím posera a ta štěkala a ještě navíc se zabejčila a jak tam byl bubák, tak tam ani nešla. Chce to trpělivost, nedělat z toho trágu, aby věděl, že se nic neděje a pokud se něco děje, má šéfa od toho, aby ho ochránil
veronikabulls

XXX.XXX.153.1
Podle mě, jestli to nevadí Vám, tak nemělo by nikomu. Na mě když někdo osočoval, že pes na ně štěká, jednoduše jsem jim odpověděla, že ano, že většinou si štěkají! A více se nezajímal.
Myslím si, že pokud někomu vadí, že štěká, je to absurní, pokud k tomu není vážný důvod.
Cvičitelka může mít pravdu Ale psa odnaučit štěkat na vícero lidí je takřka nemožné, na určité jedince ano, ale tréningovat ho po každém štěknutí by u něho mohlo vyvolat ohlasy naprostého zmatení. Pes se jinak vyjadřovat neumí a bohužel my neumíme vyčist vše co pejsek má na srdci.
Samozřejmě jsou druhy ras, kteří štěkání moc nepoužívají, ale v celku je to nesmysl napadat za tyto všední reakce psů.
veronikabulls

XXX.XXX.153.1
Většinou odpovídám ano psi většinou štěkají
trochu ironie a dostanete je do kolen....a