Dobrý den, máme psa tibetské dogy (stáří 1 rok a 9 měsíců). Je od mala zvyklý na děti, ostatní psy, ... - vše super. Každý den jsme psa na procházce nechali proběhnout, nejdéle na 2. přivolání přiběhl. Držel se kolem nás, hrál si. Je to asi 14 dní, co přestal venku úplně poslouchat. Nereaguje na přivolání, na různé pamlsky, úplně nás venku ignoruje. Od mala k nám chodí pán s fenou a psem Cane Corso. Vždy si spolu hráli. Nyní je sice vyhlíží, když je na vodítku, tak by s nimi blbnul, ale jakmile ho pustíme, tak si jde zase po svém a i je ignoruje. Někdy v noci běhá po zahradě, vyje a snaží se podhrabat pod plotem. Dříve to také nedělal, nechávali jsme ho na zahradě, i když jsme jeli do práce. Teď je raději v kotci. Prosím o radu, zda to může být způsobené háráním fen někde v okolí (nejbližší vesnice, kde mají psy je cca 3 km), nebo má nějakou opožděnou pubertu? Nebo máme začít od začátku se cvičením? Nejhorší je, že na zahradě a na vodítku poslouchá. Díky moc.
Každý pes může na háravou fenu reagovat jinak. Já mám byťáka. Feny máme v baráku 2. Ani jednu necítí, nereaguje, atd. Většinou je problém venku, že tahá a jde si přes mrtvoly.To ho ale vezmu vyběhat (stačí kolem baráku) a mám klid.
Každopádně, jestli se vás pes nedrží, raději bych pořídila stopku, než ho někde nahánět a nebo se chytat za hlavu. Evidentně ho něco zajímá víc než vy - a pokud ho nezajímá ani kamarád, tak bych to tedy řešila. Zaměřila bych se na přivolání za každé situace. Ne, že psa budu volat 2-3x a on se po chvíli uráčí. K tomu vám poslouží i ta stopka. Zkuste si ven vzít různé druhy pamlsků a hraček a otestujte, co je pro něj lepší odměna. Na kterou se více těší.
Toť můj názor
Přdám trochu do mlýna:
1.(Cvičila bych se všemi členy rodiny poslušnost na první povel NA VODítku VENKU I DOMA.pOSLLECHNE ŠUP ODMĚNA,NEPOSLECHNE (T.J.KLIDNÝM HLASEM ZOPAKUJI PODRUHÉ ODMŇA JIŽ NEBUDE(cÍL CVIčENí-PES MUSÍ ZNÁT ROZDĹ MEZI KVALITOU VÝKONU A SPOKOJENOSTÍ ŠÉFÚ)
2.)Zajistila bych současně pravidelné vybíjení energie venku (možná kilometry chůze)na vodítkuPravidlo č.1 platí kdykoliv a kdekoliv
3.)s případnou razantnější metodou -elektrikou-bych se nejdříve poradila se skušenými chovateli tibetských dog(kteří mají poslušnost na první povel anebo řešili podobné problémy)Každé plemeno má svoje specifika-abyste u psa nenarazili.
4.)Pokud vám obojek doporučí a pokud vy jste zatím pečlivě pracovali na bodu č.1určitě bych nejdřív cca14dní pracovala bez signalisace, obojek by jen nosil-přestane ho vnímat
5.)volání na krmení bych spojila s pozitivní signalisací-pískání
6.)záporový signál potéco jsem na sobě vyzkoušela(pes ale bude mít citlivost jinou-je-li nervově OK-nebojte!) bych na vodítku a nejdřív na zahradě spojovala s povelem fuj,ostré ne nebo dost)
Opuštění činnosti -pochvala
7.)Cíl:povel příchod na první zavolání kdykoliv a kdekoliv
Cvičení:od jednoduchých situací pro psa ke komplikovanějším
Přivolám(povel zpět, ke mně,k noze pískadlo na obojku atd)-počítám do 5(aby mohl reagovat sám)-povel záporový a lupka-v orientaci psovi poté pomohu dlouhou šňůrou u sebe chválím a v tomto případě odměňuj.Chci,aby pes pochopil, že s neposlušnost je pro něho nevýhodná, někdy i bolí, poslušnost je naopak odměňující....ALE NEJDŘ9V_RADA OD CHOVATELE TIBEŤÁKA:i
Dobrý den, jestli mohu poradit, tak elektriku na výcvik nepoužívat v žádném případě! Mám tibeťáka, kterému bude pomalu 11 let. Tibetská doga je pes, který má svou hlavu,svůj rozum a nebude nikdy 100% poslušný jako např. pracovní plemena.S elektrikou u něj můžete vše jen pokazit. Lze ho jen vychovat a usměrnit,aby jste se nemuseli bát ho venku pustit. Ze svých zkušeností Vám mohu říci, že to chce od malička trvat na tom, že chcete , aby na přivolání k vám přišel a nemusí to být na první zavolání a ani to nebude, v tom jeho mozečku to trvá dýl než to pochopí. Náš tibeťák na zavolání vždy otočí hlavu ,ale příjde většinou až na další zavolání ,ale reaguje. Vaší tibetce budou 2 roky. Mezi 2. a 3. rokem u nás nastala taková jakoby druhá puberta a opakovala se malá neposlušnost, dokonce, jak nerad skáče, dokázal se dostat i ze zahrady. Nikdy bych nevěřila, jak se dokáže těch 70 kg ladně přenést přes plot ,kdybych to neviděla. Musíte zůstat důslední a trvat na přivolání, 14 dní třeba pouštět jen na tzv. stopovačce, která je až 10 m a pokud nezareaguje trhnout a donutit, aby bylo opravdu po vašem. U nich to chce opravdu jen důslednost a čas , je to doga né ovčák.Vše se dá ale zvládnout , pokud chcete.