Vrácení darovaného psa

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
4.10.2013 06:50
ferda51176

XXX.XXX.96.10

Prosím,o radu spěchá. Před dvěma lety jsem darovala fenku z důvodu finanční tísně lidem kteří už si ode mě koupili jednoho psa. Podepsala jsem darovací smlouvu s tím , že fenku daruji té určité osobě. Nyní jsem se dozvěděla , že fenka u této osoby nikdy nebyla a bylo předem domluvené , že si fenku vezme úplně někdo jiný. Cítím se podvedená. Prosím o radu jak dostat fenku zpět. Právničku sice mám , ale co se týče soudu bude to zdlouhavá cesta.Děkuji předem za každou radu.

4.10.2013 07:47
ilisek

XXX.XXX.196.16

ferda51176 napsal(a):
Prosím,o radu spěchá. Před dvěma lety jsem darovala fenku z důvodu finanční tísně lidem kteří už si ode mě koupili jednoho psa. Podepsala jsem darovací smlouvu s tím , že fenku daruji té určité osobě. Nyní jsem se dozvěděla , že fenka u této osoby nikdy nebyla a bylo předem domluvené , že si fenku vezme úplně někdo jiný. Cítím se podvedená. Prosím o radu jak dostat fenku zpět. Právničku sice mám , ale co se týče soudu bude to zdlouhavá cesta.Děkuji předem za každou radu.

Naprosto chápu, že vás podvedli, ale pro mě by bylo směrodatné, jak se majitelé o fenku starají a pokud je v dobrých rukách tak bych ji fakt nebrala zpět, kor po dvou letech, kdy je asi na své majitele zvyklá.....Ilona

4.10.2013 08:15
ferda51176

XXX.XXX.96.10

jenomže je teď už u druhých majitelů, navíc tu paní znám odchovává na ni štěňata...

4.10.2013 08:19
inusanka

XXX.XXX.175.12

Nějak mi chybí informace, jak se fenečka má v novém domově. Jestli se také cítí podvedená, nebo zda je jí dobře. Já osobně bych to řešila jen v případě, kdyby to ohrožovalo toho psa

4.10.2013 08:39
bohemica

XXX.XXX.168.11

Vy chcete fenu zpět? Nebo chcete aby byla v držení u toho, na koho byla napsána darovací smlouva?
Podstatné by mělo být, jak se fena po dobu těch dvou let má a jak je o ní postaráno.
Pokud nemáte v darovací smlouvě přesně specifikované podmínky plnění ze strany obdarovaného, budete jen těžko u soudu fenu vymáhat zpět. Ten, který je uveden
v darovací smlouvě jako nový majitel může tvrdit, že fenu po určitou dobu měl u sebe
a z nějakého závažného důvodu ji daroval třetí osobě.
Já osobně bych volila (pro příště) v podobném případě smlouvu, ve které bude nový majitel uveden jako spolumajitel s původní majitelkou nebo si ve smlouvě stanovit podmínku,
že darovaná fena nesmí být dále nabízena nebo předána třetí osobě, ale "dar" musí být vrácen původní majitelce ( dárci). I v takových případech by bylo vymáhání feny zpět dost složité. Nabyvatel si může nárokovat náklady spojené s držením psa po celou dobu od darování atd.
Sama píšete, že jste byla v tísni a darováním feny jste řešila svou osobní situaci. Zřejmě jste se o osud a stav feny po celé dva roky příliš nezajímala když jste přišla na to, že je fena jinde až teď!
Já bych si rozhodně v takovém případě kontrolovala jak se fena má, jak je o ní postaráno! Prostě bych jí navštěvovala alespoň občas a "sváděla" bych to na kontrolu.smajlík
Zřejmě Váš vztah k feně nebyl zase až tak silný.
Na Vašem místě bych byla spokojená, že fena našla pravděpodobně stálý domov a necítila bych se podvedena, ale považovala bych to svým způsobem za štěstí, protože v takových situcích se ne vždy povede "narychlo" psa trvale umístit .

4.10.2013 08:56
ferda51176

XXX.XXX.96.10

Chci aby se fenka vrátila tam kde se o ni starali je to zamotané.. O fenku jsem se zajímala jen mi bylo řečeno abych nejezdila ,že se fenka ještě nepřizpůsobila... Vím , že je to divné , ale fenku bych nedala kdybych věděla jak to skončí a že bude fenka cestovat z místa na místo. Starala se o ni paní , která ji dala k druhé paní na pohlídání v době hárání a ta nemeškala fenu nakryla a tváří se , že je všechno v pořádku . Toto se mi opravdu nelíbí, cítím povinnost s tím něco udělat.

4.10.2013 08:58
ferda51176

XXX.XXX.96.10

Jen vím , že se s fenkou nechodí ven.Již měla štěňata.

4.10.2013 10:38
bohemica

XXX.XXX.168.11

ferda51176 napsal(a):
Jen vím , že se s fenkou nechodí ven.Již měla štěňata.

Všechno záleží na znění darovací smlouvy. Fena zřejmě týraná nebude, nakrytí a porod
se za běžných okolností za týrání považovat nedá a jiné důvody k odebrání feny nevidím.
I psí útulky, které mají vypracované darovací smlouvy právníky mají potíže s vymáháním některých podmínek smlouvy, pokud je nový majitel nedodrží. Mám na mysli např. povinnou kastraci, vstup do soukromého objektu za účelem kontroly stavu psa atd.
Darovací smlouvou, pokud v ní nebyly uvedeny některé náležitosti omezení vlastnických práv nabyvatele jste si zřejmě znemožnila odebrání feny zpět do svého vlastnictví.
Pokud vám teď tak záleží na osudu feny, zkuste se s osobou, u které fena žije domluvit
na odkoupení. Možná Vám fenu prodá zpět do Vašeho vlastnictví.

4.10.2013 10:44
bohemica

XXX.XXX.168.11

bohemica napsal(a):
Všechno záleží na znění darovací smlouvy. Fena zřejmě týraná nebude, nakrytí a porod
se za běžných okolností za týrání považovat nedá a jiné důvody k odebrání feny nevidím.
I psí útulky, které mají vypracované darovací smlouvy právníky mají potíže s vymáháním některých podmínek smlouvy, pokud je nový majitel nedodrží. Mám na mysli např. povinnou kastraci, vstup do soukromého objektu za účelem kontroly stavu psa atd.
Darovací smlouvou, pokud v ní nebyly uvedeny některé náležitosti omezení vlastnických práv nabyvatele jste si zřejmě znemožnila odebrání feny zpět do svého vlastnictví.
Pokud vám teď tak záleží na osudu feny, zkuste se s osobou, u které fena žije domluvit
na odkoupení. Možná Vám fenu prodá zpět do Vašeho vlastnictví.

Pokud obdarovaná osoba, která je ze smlouvy majitelkou dotyčné feny předala fenu
na přechodnou dobu k jíné osobě (jak uvádíte -po dobu hárání) tak by měla ona jako majitelka trvat na vrácení feny do svého držení. Jen nechápu, že obdarovaná nepočítala při přebírání daru (feny) s tím, že jí bude dělat problém hárání feny natolik, že ji bude v době hárání umístit jinam.
A jaká byla mezi těmito dámami vlastně dohoda když "paní na hlídání" fenu nakryla?

4.10.2013 13:14
plisak

XXX.XXX.236.4

požadovat vrácení daru můžete jen za zcela specifických okolností, které tady patrně vůbec nenastaly, takže pokud jste neměla třeba sjednaný předkup nebo bližší podmínky držení pejska, jste vcelku bezbranná

4.10.2013 14:21
čipera

XXX.XXX.168.11

smajlík

4.10.2013 14:22
čipera

XXX.XXX.168.11

čipera napsal(a):
smajlík

Obě poslední odpovědi jsou vyčerpávají a správné. Zadavatelka asi nic nezmůže.

4.10.2013 16:47
ferda51176

XXX.XXX.41.114

Paní u které se fenka momentálně nachází již v minulosti měla podobný problém s jinou chovatelkou. Pod záminkou ošetření psa u její vet. psa odvezla a již nevrátila,ten bohužel její vinou zahynul.Stejně i v tomto případě se opět milostivě nabídla , že fenku pohlídá v době hárání , prostě se nemůžu zbavit dojmu, že je to obyčejná zlodějka.Všem děkuji za rady. Přesto věřím , že fenka bude zpět tam , kde má být.

4.10.2013 18:02
bohemica

XXX.XXX.168.11

ferda51176 napsal(a):
Paní u které se fenka momentálně nachází již v minulosti měla podobný problém s jinou chovatelkou. Pod záminkou ošetření psa u její vet. psa odvezla a již nevrátila,ten bohužel její vinou zahynul.Stejně i v tomto případě se opět milostivě nabídla , že fenku pohlídá v době hárání , prostě se nemůžu zbavit dojmu, že je to obyčejná zlodějka.Všem děkuji za rady. Přesto věřím , že fenka bude zpět tam , kde má být.

A to je kde ?informace z druhé ruky, někoho nazýváte zlodějkou....Vaše obdarovaná majitelka feny se prostě nezachovala podle vašich představ atd. Nic nezmůžete, podělala jste si to sama zřejmě hned v začátku, kdy jste vyrobila špatnou smlouvu na darovanou fenu. Jen věřím (a doufám), že fena je v pohodě a jen lidi se hádaj komu oficielně má patřit.

4.10.2013 18:45
rocina

XXX.XXX.73.26

Myslím, že není podstatné, kde to je a kdo to je. Paní se zde ptala na radu, třeba jestli se s takovou situací už někdo setkal a ne slyšet hloupé řeči. Nejspíš má tedy pádný důvod, proč chce fenku odtamtud dostat. Nezdá se Vám trochu nemorální, někomu nabídnout pohlídání psa a pak si ho přivlastnit? Té fenky se asi nikdo nezeptal, jestli tam chce zůstat. Asi když byla dva roky jinde v pohodě, tak proč by měla být u někoho, kdo z ní jen vydojil štěňata!!! Se trošku proberte a kecy si nechte na koledu.smajlík

4.10.2013 18:48
rocina

XXX.XXX.73.26

bohemica napsal(a):
A to je kde ?informace z druhé ruky, někoho nazýváte zlodějkou....Vaše obdarovaná majitelka feny se prostě nezachovala podle vašich představ atd. Nic nezmůžete, podělala jste si to sama zřejmě hned v začátku, kdy jste vyrobila špatnou smlouvu na darovanou fenu. Jen věřím (a doufám), že fena je v pohodě a jen lidi se hádaj komu oficielně má patřit.

A jak víte, že ji vyrobila ona a ne ta, která ji chtěla od začátku podvést? A v jaké situaci jí podstrčila smlouvu podepsat? Hm?!? smajlík

4.10.2013 21:28
bohemica

XXX.XXX.168.11

rocina napsal(a):
A jak víte, že ji vyrobila ona a ne ta, která ji chtěla od začátku podvést? A v jaké situaci jí podstrčila smlouvu podepsat? Hm?!? smajlík

Smlouva je smlouva a s tou nic nenaděláte. Tak to prostě je. Pokud není fena týrána, není jiný důvod se do toho míchat. Jak vy víte, že zadavatelka nepotřebovala péči o fenu na dočasnou určitou dobu a teď jí mrzí, že někdo vydělává na štěňatech a chtěla by jí zpět? Jednou fenu darovala na špatně napsanou smlouvu, vyřešila si tím nějaké svoje problémy a teď najednou po dvou letech chce něco řešit...
Fena (od darování uplynuly dva roky) někde žije, porodila štěňata a zřejmě není týraná. To by se asi zadavatelka zmínila. Jediné , co zadavatelce vadí je fakt, že fena není u obdarované a že má štěňata. To je trochu málo ... bohužel. A teď ani nevím pro koho...

4.10.2013 23:25
rocina

XXX.XXX.40.130

bohemica napsal(a):
Smlouva je smlouva a s tou nic nenaděláte. Tak to prostě je. Pokud není fena týrána, není jiný důvod se do toho míchat. Jak vy víte, že zadavatelka nepotřebovala péči o fenu na dočasnou určitou dobu a teď jí mrzí, že někdo vydělává na štěňatech a chtěla by jí zpět? Jednou fenu darovala na špatně napsanou smlouvu, vyřešila si tím nějaké svoje problémy a teď najednou po dvou letech chce něco řešit...
Fena (od darování uplynuly dva roky) někde žije, porodila štěňata a zřejmě není týraná. To by se asi zadavatelka zmínila. Jediné , co zadavatelce vadí je fakt, že fena není u obdarované a že má štěňata. To je trochu málo ... bohužel. A teď ani nevím pro koho...

Tak to jste fakt špatně pochopila. Ona není tam, kde byla ty dva roky právě, ale u té paní, co ji nabídla, že ji pohlídá, takže jestli dobře počítám, tak je to tak 4 měsíce. Možná paní neřešila problémy, ale ustoupila nátlaku. Každopádně je to jedno,protože Vy jí určitě poradit nechcete.

5.10.2013 00:48
bohemica

XXX.XXX.168.11

rocina napsal(a):
Myslím, že není podstatné, kde to je a kdo to je. Paní se zde ptala na radu, třeba jestli se s takovou situací už někdo setkal a ne slyšet hloupé řeči. Nejspíš má tedy pádný důvod, proč chce fenku odtamtud dostat. Nezdá se Vám trochu nemorální, někomu nabídnout pohlídání psa a pak si ho přivlastnit? Té fenky se asi nikdo nezeptal, jestli tam chce zůstat. Asi když byla dva roky jinde v pohodě, tak proč by měla být u někoho, kdo z ní jen vydojil štěňata!!! Se trošku proberte a kecy si nechte na koledu.smajlík

Kecy na koledu si nechte Vy!
Z právního hlediska nemá původní majitelka prakticky žádnou šanci fenu získat zpět. To bylo jasně napsáno a zdůvodněno a i pro méně chápající vysvětleno. Pokud někdo může něco řešit, tak majitelka, tzn. obdarovaná.
Není bez zajímavosti, že se celá záležitost řeší až potom, co fena porodila. Pokud byla jak píšete fena někde dva roky v pohodě, proč skončila u někoho jiného?
Celou záležitost mohou řešit jen dvě osoby a to je je obdarovaná a ta, osoba, která fenu získala nějakým záhadným způsobem na "hlídání pro období hárání".
Toť vše.
Uvědomte si - všechny zainteresované strany, že vlastnictví psa není jako vlastnit balík špinavého prádla!
Původní majitelka fenu darovala evidentně pod tlakem okolností nějaké osobě a tím ztratila možnost ovlivnit další osud feny.Morálku by měla řešit obdarovaná osoba,tedy nová majitelka feny, která háravou fenu někomu předala za bůhvíjakých podmínek.

5.10.2013 00:56
bohemica

XXX.XXX.168.11

rocina napsal(a):

Je to podstatné!
Hloupé řeči? Pokud někdo uzavře hloupou smlouvu, odnese to možná pes a vydělá někdo, kdo hloupý není.
Fena byla dva roky v držení obdarované osoby, tudíž se dá vyvodit, že je jí nejméně dva a půl roku. To je ideální věk k prvnímu porodu. Navíc není úplně patrné, proč, když fena někde(u obdarované) byla dva roky v pohodě- jak sama udává původní majitelka, a tak se dá předpokládat, že nejméně 3x hárala. Proč tedy najednou musela fenu "hlídat" jiná osoba během hárání?

5.10.2013 08:43
plisak

XXX.XXX.236.4

rocina napsal(a):

jednak o tom vážně víme málo a jednak kdyby každý hned začal po svém řešit to, co považuje za nemorální, nemohl by nikdo vystrčit ani nos z baráku, co se mu stane. Jak se do věcí zaplete morálka, je zle.
Fenka si asi ani nevybrala odejít ze zcela původního domova, to je argument mimo mísu. a zadavatelka se nedozvěděla "kecy" , ale dozvěděla se, že díky vlastní neinformovanosti a díky tomu, že nepočítala s komplikacemi nemá možnost dostat dříve darovanou fenu zpět.
Zda takovou možnost má její majitelka, které byla darována, zda o to stojí a jak vůbec a za jakých podmínek fenu předala jinam, se nedozvídáme.
Kromě toho, může to být i tak, že zadavatelka se feny zbavila a nyní, když fena je dospělá a je možná zájem o její štěňata dumá, jak by ji získala bezplatně zpět. Neříkám, že to tak je, ale jistě by to tak být mohlo-. Mohlo by to být i tak, že odchov na fence měl být platbou za hlídání psy delší dobu, nevíme o tom nic.

5.10.2013 09:31
ferda51176

XXX.XXX.96.10

plisak napsal(a):
jednak o tom vážně víme málo a jednak kdyby každý hned začal po svém řešit to, co považuje za nemorální, nemohl by nikdo vystrčit ani nos z baráku, co se mu stane. Jak se do věcí zaplete morálka, je zle.
Fenka si asi ani nevybrala odejít ze zcela původního domova, to je argument mimo mísu. a zadavatelka se nedozvěděla "kecy" , ale dozvěděla se, že díky vlastní neinformovanosti a díky tomu, že nepočítala s komplikacemi nemá možnost dostat dříve darovanou fenu zpět.
Zda takovou možnost má její majitelka, které byla darována, zda o to stojí a jak vůbec a za jakých podmínek fenu předala jinam, se nedozvídáme.
Kromě toho, může to být i tak, že zadavatelka se feny zbavila a nyní, když fena je dospělá a je možná zájem o její štěňata dumá, jak by ji získala bezplatně zpět. Neříkám, že to tak je, ale jistě by to tak být mohlo-. Mohlo by to být i tak, že odchov na fence měl být platbou za hlídání psy delší dobu, nevíme o tom nic.

Podotýkám, že fenku nechci jen ji chci vrátit tomu u koho byla před nakrytím. Jen jsem doufala , že když se do toho vložím já jako chovatel který fenku daroval bude větší šance fenku získat. Byl to od samého začátku podvod na mě a opravdu paní u které je fenka dnes není to pravé.... Doufala jsem , že se najde někdo kdo má podobnou zkušenost. To , že jsem to podělala už vím dávno,bohužel jsem byla naivní.

6.10.2013 19:42
danis

XXX.XXX.188.108

ferda51176 napsal(a):
Podotýkám, že fenku nechci jen ji chci vrátit tomu u koho byla před nakrytím. Jen jsem doufala , že když se do toho vložím já jako chovatel který fenku daroval bude větší šance fenku získat. Byl to od samého začátku podvod na mě a opravdu paní u které je fenka dnes není to pravé.... Doufala jsem , že se najde někdo kdo má podobnou zkušenost. To , že jsem to podělala už vím dávno,bohužel jsem byla naivní.

Nějak tomu nerozumím. Na začátku píšete, že Vás podvedli, že jste fenu někomu darovala, ale fena u toho člověka fakticky nikdy nebyla. Rovnou šla jinam.
Teď po dvou letech chcete, aby se fena "vrátila" původně obdarovanému, který ji ale nikdy neměl, takže o ni zřejmě nestál? A teď o ni stojí? Proč?
Nemyslím si, že byste po dvou letech měla nějakou velkou šanci cokoliv vymoci.
Pokud máte pocit, že je fena týraná, pošlete tam KVS. V opačném případě se budete muset smířit s tím, že zvíře, kterého jste se Vy sama vzdala, prostě bydlí jinde, než byste chtěla.

6.10.2013 20:42
bohemica

XXX.XXX.168.11

Přečtěte si svoje zadání a následně vaše doplňující "vysvětlují" texty! Všechno dohromady to tvoří změť protichůdných informací.
Hned v úvodu píšete, že máte právničku, tak co kdybyste se svěřila jí?Ta vám nejlépe vysvětlí jak byste měla postupovat a jakou by mělo šanci případné soudní řízení.

Přidejte reakci

Přidat smajlík