BARF a špatná funkce slinivky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
9.10.2013 21:12
janazlesa

XXX.XXX.2.80

Dobrý den, naší fence leonbergera ( 9 let) zjistili velmi nízkou amylázu, špatně tráví tuky. Začali jsme krmit syrovým (další dvě pejsiny tak krmíme 3 měsíce a v pohodě), protože granule začala zvracet. A dáváme Pankreolan. Rady p. Novosádové jsem přečetla, ale chtěla bych poradit, jakou zeleninu a jak je to s kostmi. Největší problém je, že málo žere, maximálně poloviční porci. A bohužel je štíhlá až hubená, nemá ani 40kg. Jinak je naprosto v pohodě, jen se dřív unaví. Začne žrát s chutí, ale po chvíli toho nechá. A to vedle ní číhá stále nenažraná pejsina. Díky za rady

10.10.2013 14:07
rennie1

XXX.XXX.180.30

Zo zeleniny ani s kostí moc nepriberie, skôr by som skúsila pridať ryžu, alebo cestoviny. Prípadne mäsko troška obliať olejom, lososový by mohol byť fajn tak 0,5 dcl denne. Treba začať pomaly a skúsiť čo to urobí. My sme psovi čo bol chudý pridávali trocha bravčovej masti a tiež škvarky, ale ak má problémy s trávením tak to asi pre vás nebude vhodné.

10.10.2013 17:21
ewelýna

XXX.XXX.111.6

janazlesa napsal(a):
Dobrý den, naší fence leonbergera ( 9 let) zjistili velmi nízkou amylázu, špatně tráví tuky. Začali jsme krmit syrovým (další dvě pejsiny tak krmíme 3 měsíce a v pohodě), protože granule začala zvracet. A dáváme Pankreolan. Rady p. Novosádové jsem přečetla, ale chtěla bych poradit, jakou zeleninu a jak je to s kostmi. Největší problém je, že málo žere, maximálně poloviční porci. A bohužel je štíhlá až hubená, nemá ani 40kg. Jinak je naprosto v pohodě, jen se dřív unaví. Začne žrát s chutí, ale po chvíli toho nechá. A to vedle ní číhá stále nenažraná pejsina. Díky za rady

Dobrý den, moje fena (NF) měla problémy s játry, v podstatě podobná dieta jako u slinivky a podobné projevy jako u vás. Krmili jsme 4x za den menší porce, z masa jenom drůbež - úplně bez kůže a tučných částí - a netučné ryby. Z příloh rýži a starší bílé pečivo. Dostávala hodně tvarohy a jogurty - polotučné (ne ty úplně odtučněné), oleje trochu, jenom rostlinný. Ze zeleniny jsem dávala kořenovou a salát, natě. Ovoce hlavně banány, jablka. Nepřibrala sice, ale ani nezhubla a vcelku se jí to upravilo.

10.10.2013 17:22
ewelýna

XXX.XXX.111.6

Jo ještě jsem zapomněla - vůbec nesnesla těstoviny, vločky.

10.10.2013 18:26
katia97

XXX.XXX.110.116

Ake konkretne vysetrenia boli fenke urobene? Fenka ma pankreatitidu (zapalove ochorenie slinivky) alebo exokrinnu pankreaticku nedostatocnost - EPI (nedostatok az uplne chybajuca produkcia traviacich enzymov)? Su to dve rozdielne diagnozy a podla toho treba zostavit aj jedalnicek. Podla toho co pises, ze fenka nema dostatocny apetit skor by som to odhadovala na pankreatitidu aj vzhladom na vek fenky :( Co sa tyka veterinarnych vysetreni na spravne stanovenie diagnozy, je vhodne a presne urobit TLI test z krvi, rovnako biochemiu, zistit hodnoty cholesterolu, a dolezite je tiez zistit stav B12 a folatov v krvi. Ako vyzera kakanie u fenky?

Kosti v jedalnicku moze mat len v minimalnom mnozstve, lepsie vsak vobec, a ak tak len makke a male kosti - kuracie skelety, kridla a podobne. Co sa tyka zeleniny, idealna je kratko povarena zelenina, minimalne na pare sparena, vzdy pomixovana. Korenova zelenina a tak isto zelenina, ktora "naduva" nie je vhodna. Najlepsia je tekvica, cukina a akykolvek salat a bylinky - salat a bylinky sa len mixuju, netreba ich tepelne upravit. Ako priloha su najlepsie a najlahsie stravitelne zemiaky, kombinovane so sladkymi zemiakmi. Znova uvarene, pomixovane na kasu. Co sa tyka poctu krmeni, dennu davku treba rozdelit idealne na 4 davky, minimalne by mali byt tri. Krmnu davku treba zvysit v porovnani s krmnou davkou zdraveho psa na 150%. S olejov najlepsie funguje kokosovy olej, kedze ma kratky retazec aminokyselin, lososovy je tiez vyborny, ale az neskor. Samozrejmostou su traviace enzymy, ktore je nutne pridat do kazdeho jedla.

Toto su moje skusenosti s krmenim psa s EPI, v case ked sme nabiehali na stabilizaciu. S pankreatitidou je to komplikovanejsie, ale mozno by nebolo zle spytat sa tu: www.epi4dogs.com , su tam velmi mili a ochotni ludia, ktori vzdy dobre pomozu!

Drzim palce!

10.10.2013 18:57
janazlesa

XXX.XXX.17.113

Díky za rady Ewelýně i Katie. Dnes jsme ji krmili prakticky po 2 hodinách. Vždy se na žrádlo vrhne, ale sní jen trochu. Jednou nesnědla nic. Takže zatím žrala 4x, ještě to zkusím 2x.Mám problém do ní dostat 600g masa a trochu zeleniny a přílohy. Hodlám dávat jen bezlepkovou ( jáhly, rýže, pohanka). Takže zvýšit dávku na 150% je bohužel nereálné. Přidávám kvasnice (dvojnásobnou dávku), glukopur, kolagen, Roboran. Pankreolan forte drtím a dávám v nízkotučném sýru, protože nemám jistotu, že by to sežrala ve žrádle. Veterinář mi řekl, že stačí jedna tableta denně. Není to málo? Chystám se koupit řasu Spirulinu, prý je při slinivce dobrá. Jsem z ní nešťastná, byla vždy, stejně jako další pejsiny žravá. Jana

10.10.2013 19:02
janazlesa

XXX.XXX.17.113

katia97 napsal(a):
Ake konkretne vysetrenia boli fenke urobene? Fenka ma pankreatitidu (zapalove ochorenie slinivky) alebo exokrinnu pankreaticku nedostatocnost - EPI (nedostatok az uplne chybajuca produkcia traviacich enzymov)? Su to dve rozdielne diagnozy a podla toho treba zostavit aj jedalnicek. Podla toho co pises, ze fenka nema dostatocny apetit skor by som to odhadovala na pankreatitidu aj vzhladom na vek fenky :( Co sa tyka veterinarnych vysetreni na spravne stanovenie diagnozy, je vhodne a presne urobit TLI test z krvi, rovnako biochemiu, zistit hodnoty cholesterolu, a dolezite je tiez zistit stav B12 a folatov v krvi. Ako vyzera kakanie u fenky?

Kosti v jedalnicku moze mat len v minimalnom mnozstve, lepsie vsak vobec, a ak tak len makke a male kosti - kuracie skelety, kridla a podobne. Co sa tyka zeleniny, idealna je kratko povarena zelenina, minimalne na pare sparena, vzdy pomixovana. Korenova zelenina a tak isto zelenina, ktora "naduva" nie je vhodna. Najlepsia je tekvica, cukina a akykolvek salat a bylinky - salat a bylinky sa len mixuju, netreba ich tepelne upravit. Ako priloha su najlepsie a najlahsie stravitelne zemiaky, kombinovane so sladkymi zemiakmi. Znova uvarene, pomixovane na kasu. Co sa tyka poctu krmeni, dennu davku treba rozdelit idealne na 4 davky, minimalne by mali byt tri. Krmnu davku treba zvysit v porovnani s krmnou davkou zdraveho psa na 150%. S olejov najlepsie funguje kokosovy olej, kedze ma kratky retazec aminokyselin, lososovy je tiez vyborny, ale az neskor. Samozrejmostou su traviace enzymy, ktore je nutne pridat do kazdeho jedla.

Toto su moje skusenosti s krmenim psa s EPI, v case ked sme nabiehali na stabilizaciu. S pankreatitidou je to komplikovanejsie, ale mozno by nebolo zle spytat sa tu: www.epi4dogs.com , su tam velmi mili a ochotni ludia, ktori vzdy dobre pomozu!

Drzim palce!

Jak jsem psala, má nízkou amylázu. Jaterní testy, ureu, kreatinin, triglyceridy, glukozu má v pořádku."Kakání" má (kupodivu) v pořádku. O zánětu veterinář nemluvil. 4 denní dávky zvládnem úolně v pohodě, teď je to náročnější, ale protože se doma celkem střídáme, tak to jde.

10.10.2013 19:15
katia97

XXX.XXX.110.116

No v prvom rade treba presne zistit, ako som napisala, o aku konkretnu diagnozu ide, a podla toho sa zariadit!
A ako dlho tento stav fenky trva? Aku ma naladu, ako vyzera srst? Skvrkanie v brisku, nadmerne plyny v traviacom trakte nema? To kakani ako vyzera? Pri EPI nemusi byt vzdy prujem, aj ked u viac ako 90% pacientov to tak je.
Ten Pancreolan, pokial ma fenka problem s produkciou traviacich enzymov, je fajn na zaciatok, ale postupnym zvysovanim krmnej davky to uz Pancreolan nestiha. Je nutne davat Pancreolan s kazdym jedlom, bud dat tabletku do jedla, ak to psikovi nerobi problem, alebo dat tabletku priamo do papulky pred jedlom alebo po jedle. U nas fungoval fajn, bola to prva pomoc, ked som ine este nemala. Ale v tom cas psik jedol fakt dietne, ako som pisala, vsetko mixovane, varene, aj maso - kuracie/morcacie prsa varene mixovane. Komplikaciou pri EPI je SIBO - prerastanie bakterii v tenkom creve, presli sme aj tym, riesi sa to antibiotikami, 6 tyzdnov, nastastie su to velmi "jemne" ATB aj ked nechutne, takze som to musela navazovat do extra kupenych kapsul...
Momentalne psik pekne nabera na vahe, treba byt trpezlivy. Povodne bol krmeny BARF, este pred touto neprijemnou diagnozou. Teraz je stabilizovany, papa granule - z casovych dovodov to bola pre mna vhodnejsia alternativa - krmim Earthborn Holistic Coastal Catch. Enzymy kupujem z USA, kapsule B12 z UK a odtial rovnako prasok zo Slippery elm, vyborna vec na crevny system psika, vyborne funguje aj pri refluxe, na ktory trpia niektore psiky. Tak isto velmi dolezita vec u psika so spatnou slinivkou su probiotika, u nas sa vyborne osvedcil Probiosan. Inak ako doplnok vyzivy je dolezity Selen, Zinok, vitamin E, Koenzym Q10, Spirulina fajn tak isto Chlorela, ono psik so spatnou slinivkou ma problem s maldigesciou (travenie zivin) a malabsorpciou (vstrebavanie) zivin, preto musi byt krmna davka tak navysena a rovnako kazdy vyzivovy doplnok je fajn, v podstate ublizit sa neda.

10.10.2013 19:21
katia97

XXX.XXX.110.116

Hm, podla toho co pises, veterinar vysetroval asi len kakani. Z krvi sa robi TLI test, ktory jediny je presny a nemenny, z vysledku je diagnoza bud potvrdena alebo vyvratena.
Ako som napisala, skus sa pozriet na ten web epi4dogs.com su tam popisane aj mnohe dalsie "concurrent condition" pri ktorych sa aj hubne. Pankreatitida je konkretne tu http://www.epi4dogs.com/pancreatitis.htm A je tam tiez forum, kde si mozes zalozit svoj vlastny topic a pytat sa, urcite sa coskoro dockas odpovedi!

10.10.2013 19:48
janazlesa

XXX.XXX.17.113

katia97 napsal(a):
Hm, podla toho co pises, veterinar vysetroval asi len kakani. Z krvi sa robi TLI test, ktory jediny je presny a nemenny, z vysledku je diagnoza bud potvrdena alebo vyvratena.
Ako som napisala, skus sa pozriet na ten web epi4dogs.com su tam popisane aj mnohe dalsie "concurrent condition" pri ktorych sa aj hubne. Pankreatitida je konkretne tu http://www.epi4dogs.com/pancreatitis.htm A je tam tiez forum, kde si mozes zalozit svoj vlastny topic a pytat sa, urcite sa coskoro dockas odpovedi!

Vyšetření bylo z krve. Pancreolan mám drtit, vcelku ho prý psí trávicí trakt nestihne strávit. Řekl mi jen, že mám krmit víceméně bez tuku.

10.10.2013 20:11
katia97

XXX.XXX.110.116

A mozes mi sem napisat, ak sa da, ake vysledky krvi fenka mala v tom teste?
Pancreolan neni nutne drtit, ale ak tak robis nic sa nestane, akurat ze to pejska moze odradit od krmeni, nakolko to ma svoj zapach a niektori pejsci s tym mozu mat problem. Ja mam prasek - koncentrovanu veprovu slinivku ten miesam s teplou vodou v granulach. Nasledne to nechavam odstat 30 az 40 minut z dovodu, aby psik nemal pripadne krvave rany na/v papulke, predsalen tie enzymy su zieravina. Ono ked krmis BARF daju sa enzymy nahradit aj surovou veprovou slinivkou, lenze sa to tazko zhana, takato slinivka sa musi skrmovat syrova, moze byt predtym zamrazena ale maximalne 3 mesiace. Nesmie sa varit, vtedy sa nicia enzymy. Mraz deaktivuje enzymy, pokojova teplota aktivuje enzymy, horko nici enzymy. Krmenie surovym pancreasom je trochu komplikovanejsie ako koncentrovanymi enzymami, odporuca sa 2,8 g pankreasu na jeden cup (nieco viac ako 200 ml) krmenia. Urcite sa oplati precitat ten web...

10.10.2013 22:31
janazlesa

XXX.XXX.17.113

katia97 napsal(a):
A mozes mi sem napisat, ak sa da, ake vysledky krvi fenka mala v tom teste?
Pancreolan neni nutne drtit, ale ak tak robis nic sa nestane, akurat ze to pejska moze odradit od krmeni, nakolko to ma svoj zapach a niektori pejsci s tym mozu mat problem. Ja mam prasek - koncentrovanu veprovu slinivku ten miesam s teplou vodou v granulach. Nasledne to nechavam odstat 30 az 40 minut z dovodu, aby psik nemal pripadne krvave rany na/v papulke, predsalen tie enzymy su zieravina. Ono ked krmis BARF daju sa enzymy nahradit aj surovou veprovou slinivkou, lenze sa to tazko zhana, takato slinivka sa musi skrmovat syrova, moze byt predtym zamrazena ale maximalne 3 mesiace. Nesmie sa varit, vtedy sa nicia enzymy. Mraz deaktivuje enzymy, pokojova teplota aktivuje enzymy, horko nici enzymy. Krmenie surovym pancreasom je trochu komplikovanejsie ako koncentrovanymi enzymami, odporuca sa 2,8 g pankreasu na jeden cup (nieco viac ako 200 ml) krmenia. Urcite sa oplati precitat ten web...

Výsledky mi sdělovali telefonicky, prý asi 0,5 (jednotky nevím), normál 1-8. Rozdrcený prášek jí balím do nízkotučného taveňáku a to vůbec neřeší, vrhá se na něj. Možná šílím zbytečně, večer snědla skoro celou večeři. Takže myslí, že pokud začne žrát, bude to v pohodě.Vyšetřit jsme ji nechali po té, kdy se v neděli večer příšerně nafoukla, břicho měla tvrdé a říhala a dost jí z tlamy páchlo. O dávání slinivky jsem také četla, ale zatím mi víc vyhovuje jí dát prášek, když není jistota, že vše sežere. Děkuji za hodnotné rady!

9.4.2016 13:08
soviladyrony

XXX.XXX.177.178

Dobry den, moze mi niekto povedat blizsie o tychto vysledkoch, ake granule kupovat pri pankreatitide ? a co je vhodne davat pri discopatii ? ide o ratlika teraz uz pri vahe 3.5 kg asi 5 rocneho..dakujem.

Přidejte reakci

Přidat smajlík