Kavkazský pastevecký - ovčák

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
29.10.2013 18:33
alena.anna.s

XXX.XXX.210.38

Uvažuji o pořízení kavkakzáka, ale máme již doma pejska Pudl toy. Má někdo zkušenost jak se snáší s druhými, ale menšími, v našem případě s 2 kg pejskem? Předem děkuji za radu.

29.10.2013 19:21
conie

XXX.XXX.136.227

alena.anna.s napsal(a):
Uvažuji o pořízení kavkakzáka, ale máme již doma pejska Pudl toy. Má někdo zkušenost jak se snáší s druhými, ale menšími, v našem případě s 2 kg pejskem? Předem děkuji za radu.

Tak povahově správný pastevec přijme a hlídá vše, patří k domácnosti. Kavkazáci jsou sice trochu magoři, ale k rodině by měli být fajn. Ale právě pro jejich "magorství" já volím šarplanince - ostrý hlídač, ale nejdřív myslí a pak jedná. Většina kavkazáků to dělá opačně.

30.10.2013 01:35
bohemica

XXX.XXX.168.11

conie napsal(a):
Tak povahově správný pastevec přijme a hlídá vše, patří k domácnosti. Kavkazáci jsou sice trochu magoři, ale k rodině by měli být fajn. Ale právě pro jejich "magorství" já volím šarplanince - ostrý hlídač, ale nejdřív myslí a pak jedná. Většina kavkazáků to dělá opačně.

Kdysi jsem slyšela jednoho posuzovatele velmi stručně popisovat základní povahové rozdíly mezi plemeny středoasiat a kavkazák. Řekl toto: Kavkazák napřed útočí a potom přemýšlí, středoasiat napřed přemýšlí a potom útočí.
Je to poněkud zjednodušeno, ale vcelku to sedí, hlavně ohledně toho kavkazana.
Pokud nemáte zkušenosti s takovým plemenem, dobře uvažte svoje rozhodnutí pořídit si taková plemena!
Nejedná se o budoucí vztah k vašemu trpasličímu psíkovi, to bývá zpravidla bez problémů.
Mnoho chovatelů (mne nevyjímaje) mají pastevce nebo jiná obří plemena, která zpravidla drží venku a ještě "domácí" malá nebo trpasličí plemena a problémy nebývají. Spíš ti malí provokují a postrádají pud sebezáchovysmajlík.

31.10.2013 19:56
alena.anna.s

XXX.XXX.222.91

Teď pročítám stránky a diskuze o Šarplanincích. Může mi někdo poradit název knihy o výchově tohoto plemene.
Děkuji předem za vaše nápady a rady.

13.11.2013 23:13
alena.anna.s

XXX.XXX.222.91

Tak, už máme 13 dní malou Šarplaninci. Jmenuje se Rita a je rošťanda. Zatím je vše OK. smajlík 24. 11. jdeme do Psí školky.

15.11.2013 18:48
vikyy

XXX.XXX.72.69

Je nádhernásmajlík. Snad budou mít v té psí školce zkušenosti s podobnými plemeny, někdy je to dost trága.

16.11.2013 22:20
lavacca

XXX.XXX.1.3

Máme doma už druhou KAO a že by první útočila a pak myslela mi teda nepřijde... zvlášť teď ta druhá je taková rozumnější. Jinak máme smečku od 3,5 do 65 kg (právě KAO) a vše ok. Naopak čím menší, tím si dávají takhle velcí psi pozor, aby neublížili. smajlík

Tak velikého psa (těch 60 kg a výš) už nechci kvůli horšímu vstávání na stáro, apod. ale kdybych zas jednou měla pořizovat většího medvěda, tak zas kavkazáka. Pokud se mu člověk věnuje, vyroste z něj rozumný pes, skvělý parťák do rodiny, který pořádně ohlídá. Co víc si přát. :)

18.11.2013 09:42
lajlabmw

XXX.XXX.239.128

Máme doma Moskeváka a Středoasiatku + knírače a jsou z nich velcí kamarádi. Nemusíte se bát že by mu Kavkazák ublížil protože by se maličkej ozval kdyby se mu něco nelíbilo. Vůbec nezáleží na velikosti. Náš moskevák(puberťák) si rád hraje s Kníračem ale když přesáhne meze tak si Knírač dupne a Moskevák kterej je pětinásobný se uklidní ;)smajlík

19.11.2013 14:02
conie

XXX.XXX.136.227

alena.anna.s napsal(a):
Tak, už máme 13 dní malou Šarplaninci. Jmenuje se Rita a je rošťanda. Zatím je vše OK. smajlík 24. 11. jdeme do Psí školky.

Tak to moc gratuluji k přírůstku. Moje fena je stará 5,5 roku a určitě bych ji nevyměnila. Báječná k celé rodinné smečce od babičky po mimina, ke psům, kočičkám, slepicím, prostě - co patří k nám, to miluje a hlídá. K cizím mimo své území lhostejná a nevšímavá, i když je ve střehu, ale můžu ji vzít téměř kamkoliv. Na svém území hlídá důrazně a nekompromisně, i když např. sousedku zná, při její návštěvě fenu nezavírám do kotce, tak ji stejně nedovolí bez naší přítomnosti vstoupit na pozemek. Výchova a výcvik jsou sice obtížnější, ale zase nic naučeného fena nezapomene. Hlavně se s pastevcem musí vždy po dobrém, s láskou, spravedlivě, ale důsledně. Nám se podařilo složit zkoušky z poslušnosti, ale je to dost výjimka. I při nástupu na zkoušky se rozhodčí pousmál a podivil se, s čím to jdu na zkoušky. Pokud si chcete o šarplaninci popovídat, napúište na můj mail: conieb@seznam.cz. A užívejte miminkovského věku, za chvíli budete mít doma obříka.

Přidejte reakci

Přidat smajlík