Uživatel s deaktivovaným účtem

mišuge
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jakou odsávačku pro kojence používáte když potřebujete dostat plodovou vodu ze štěněte? Dnes jich nabízejí spoustu a já si nevím rady. Děkuji za rady.
Nejlepší odsávačka je vlastní pusa. Sice člověk pak ještě dva dny cítí v puse plodovku, ale je to hned po ruce, je to šetrné, s nastavitelnou silou odsávání a s největším citem.
Nepoužívám odsávačku, veterinář mě naučil takový speciální "vytřepávací" hmat obouruč, který nejde popsat, ale běžně ho mnoho let používám a učím méně začínající i zkušené chovatele.
Zkuste požádat svého zkušeného veterináře, nejlépe takového, který se zabývá i chovem psů a třeba Vám také poradí.
Nepoužívám odsávačku, veterinář mě naučil takový speciální "vytřepávací" hmat obouruč, který nejde popsat, ale běžně ho mnoho let používám a učím méně začínající i zkušené chovatele.
Zkuste požádat svého zkušeného veterináře, nejlépe takového, který se zabývá i chovem psů a třeba Vám také poradí.
mišuge
napsal(a):
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jakou odsávačku pro kojence používáte když potřebujete dostat plodovou vodu ze štěněte? Dnes jich nabízejí spoustu a já si nevím rady. Děkuji za rady.
Odsávačku jsem nikdy nepotřebovala, ani bych ji nepoužila. Štěně vezmu do čistého hadru (používám vyřazené ručníky, velké rozstříhám), pevně ho uchopím tak, aby mělo zapřenou i hlavu (!), kouká mu jen čumák, a prudce s ním několikrát švihnu hlavou dolů. Vypadá to drasticky, chce to trochu cviku, ale žádná voda ve štěněti nezůstane. Mokré štěně je pěkně kluzké, proto je nutné ho vzít do nějakého suchého hadru, aby při tomto cvičení z rukou nevypadlo. Takhle se to nedá moc popsat, lépe je vidět. Ale měl by to znát každý veterinář (i když zažila jsem už veterináře, který štěňata po císaři jen tak zlehka "protřepával").
koňadra
napsal(a):
Odsávačku jsem nikdy nepotřebovala, ani bych ji nepoužila. Štěně vezmu do čistého hadru (používám vyřazené ručníky, velké rozstříhám), pevně ho uchopím tak, aby mělo zapřenou i hlavu (!), kouká mu jen čumák, a prudce s ním několikrát švihnu hlavou dolů. Vypadá to drasticky, chce to trochu cviku, ale žádná voda ve štěněti nezůstane. Mokré štěně je pěkně kluzké, proto je nutné ho vzít do nějakého suchého hadru, aby při tomto cvičení z rukou nevypadlo. Takhle se to nedá moc popsat, lépe je vidět. Ale měl by to znát každý veterinář (i když zažila jsem už veterináře, který štěňata po císaři jen tak zlehka "protřepával").
Tohle je myslím popsane v knize od Prochazky -Chov psu ,tam jsou myslim i fotky
Taky budu mít pro všechny případy připravenou odsavacku, balonkové jsou prý naprd, nejlepší je podle mě obyčejná hadičková, kdy přiložíte konec hadičky k nosanku/do tlamicky a pusou druhým koncem odsajete. Výhoda je také, že průhlednou hadičkou vidíte jestli se něco odsálo a kolik.. Řeší to taky problém cítění plodové vody v puse další dva dny.
Také jsem kdysi odsávačku používala, tu nejobyčejnější, abych měla cit, jak hodně mohu nasát.
Průhledná hadička přes kelímek, takže do pusy se nic nedostane.
To třepání štěnětem dne používá dost chovatelů, ale způsobí tím jen (jako u dětí) syndrom třeseného dítěte, hrozí poškození mozku.
Jediný spolehlivý hmat, je palcem za ušima štěněte směrem k zádů zatlačit tahem, pro štěně je to tak nepříjemné, že i připitá štěňata silně zařvou a vodu ze sebe vyfrknou. Vyzkoušeno a 100% pomáhá.
Nebolí je to, ale je to pro ně nepříjemné, poradil mi kdysy velmi zkušený vet.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Přesně tenhle chvat prováděla na štěňatech naše fena. Jak se štěně lízala, každé popadla za hlavu, až zařvalo a frklo. Byl to její i náš první porod, docela nás to děsilo, mysleli jsme, že jim chce ublížit. My blbci jsme se snažili jí v tom bránit, chránili jsme hlavičku štěněte - zakousne je, jen lízat, ne kousat. Oči jí svítily a nedala pokoj, dokud si "nerafla". Žádnému štěněti neublížila - příroda ví své.